141 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
21 lutego 2013 11:41:59
przy kursie: 2,09 zł
żeby wykonać zlecenie za 6 mln trzeba sporo zainwestować... jeśli nie ma płatności częściowych w przetargu to spółka będzie potrzebować masę gotówki, pytanie skąd ją weźmie
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
|
|
178 Dołączył: 2010-09-09 Wpisów: 3 453
Wysłane:
21 lutego 2013 13:58:26
Jesli chodzi o dostawcow okreslonych produktow (stoly interaktywne) to moga przeciez zawierac w umowach dlugie terminy platnosci. Niemniej przy takim duzym kontrakcie powinna byc platnosc etapowa.
|
|
0 Dołączył: 2011-07-29 Wpisów: 1 159
Wysłane:
21 lutego 2013 14:05:46
bankrucik napisał(a):żeby wykonać zlecenie za 6 mln trzeba sporo zainwestować... jeśli nie ma płatności częściowych w przetargu to spółka będzie potrzebować masę gotówki, pytanie skąd ją weźmie weźmie kredyt od BZWBK - przecież są akcjonariuszem, jak zwykle pod zastaw akcji prezesów. Jeśli to nie wypali zawsze zostaje Bubała --> sprzedał akcje --> ma kasę --> Finess znów udzieli pożyczki... Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
|
|
|
|
Wysłane:
21 lutego 2013 20:24:34
Niech oni juz od Bubaly nic nie chca i nic z nim lepiej nie robia...
|
|
0 Dołączył: 2012-09-12 Wpisów: 223
Wysłane:
22 lutego 2013 10:35:07
przy kursie: 2,16 zł
Jednak Zarząd to nie tacy do końca bajkopisarze. Ofertę wybrano, czekamy na podpisanie umowy. O finansowanie chyba bym się nie martwił. Nie znamy warunków płatności, być może będą następowały etapami, poza tym, jak ktoś już zauważył, mając podpisany taki kontrakt zawsze będą mogli się starać o kredyt obrotowy pod jego realizację.
|
|
23 Dołączył: 2011-09-15 Wpisów: 243
Wysłane:
22 lutego 2013 10:56:47
Cytat: § 19 Wynagrodzenie 1. Zamawiający zapłaci Wykonawcy wynagrodzenie ryczałtowe za wykonanie przedmiotu umowy (...) § 20 Warunki płatności 1. Rozliczenia za wykonanie przedmiotu umowy odbywać się będą na podstawie: 1) faktur za wykonanie poszczególnych elementów technicznych robót, 2) faktury końcowej za wykonanie przedmiotu umowy w pełnym zakresie. 2. Faktury, o których mowa w ust. 1 pkt 1, wystawiane będą przez Wykonawcę w oparciu o podpisane przez Zamawiającego protokoły odbiorów wykonania elementów technicznych robót. 3. Wykonawca może wystawić faktury za wykonanie poszczególnych elementów technicznych robót, o których mowa w ust. 1 pkt 1, w oparciu o podpisane przez Zamawiającego protokoły odbioru elementów technicznych robót, w wysokości zgodnej z wynagrodzeniem za poszczególne elementy techniczne robót, określonym w „Wykazie elementów technicznych robót oraz contentu wraz z tabelą wyceny” stanowiącym załącznik nr 18 do umowy, z zastrzeżeniem, że łączna wartość wystawionych faktur za wykonanie poszczególnych elementów technicznych robót nie przekroczy 90% wynagrodzenia, o którym mowa w § 19 ust. 1. 4. Faktura końcowa, o której mowa w ust. 1 pkt 2, wystawiona będzie w oparciu o podpisany przez Zamawiającego protokół odbioru końcowego wykonania przedmiotu umowy. Wartość faktury końcowej odpowiadać będzie wysokości pozostałego do zapłaty wynagrodzenia o którym mowa w § 19 ust. 1. 5. Faktury, o których mowa w ust. 1 płatne będą w terminie do 30 dni, licząc od daty otrzymania przez Zamawiającego prawidłowo wystawionej faktury. 6. Zapłata faktur nastąpi przelewem z konta Zamawiającego na konto Wykonawcy wskazane na fakturze.
za: SIWZPozostaje jeszcze kwestia uzgodnienia korzystnych terminów płatności z dostawcami i kooperantami.
Edytowany: 22 lutego 2013 10:58
|
|
0 Dołączył: 2012-12-04 Wpisów: 112
Wysłane:
22 lutego 2013 20:55:38
Sytuacja wygląda coraz lepiej. Rysuje nam się kanał wzrostowy, oscylatory pokazują drogę na północ, fundamentalnie po ilości zamówień wygląda na to, że będzie co najmniej dobrze w tym roku, a to dopiero luty.  kliknij, aby powiększyć
|
|
Wysłane:
24 lutego 2013 18:55:01
Ciekawy film o i3D, nikt chyba jeszcze nie wrzucał:
Edytowany: 24 lutego 2013 19:40
|
|
0 Dołączył: 2011-07-29 Wpisów: 1 159
Wysłane:
24 lutego 2013 22:16:18
@High-Tech: 1) skąd ci przyszło do głowy oddanie części zlecenia tej drugiej spółce w zamian za nie opotestowanie wyniku przetargu? 2) czy nie uważasz, że to co napisałem w pkt. 1 bardziej nadaje się dla CBA niz zaskarżenie wyniku przetargu? 3)spytam wprost: czy ty jesteś pracownikiem i3D? Wracając do przewijającej się na forum kwocie przetargu dla Wieliczki i podawanych kwotach, któe już dobijają do 6 mln zł to chcę napisać, że wartość zlecenia z tego przetargu to.... 4,55 mln zł - a nie 5, ponad 5 czy prawie 6mln zł... Zamiast wypisywaś coraz bardziej w górę zaokrągloną kwotę (może dojdziecie do 10 mln zł?) przetargu lepiej napisać, że w porównaniu do maksymalnych historycznych kroczących przychodów ze sprzedaży umowa, która ma być zarata stanowi ich około 60%... Brzmi fajnie i prawidziwe. Dalej: biorąc pod uwagę, że przedmiot zamówienia ma być zrealizowany w sierpniu tego roku to przychody tegoroczne mogą być najlepsze w historii spółki... Dalej: biorąc pod uwagę, że we wspomniany najlepszy korczący wyniki sprzedaży mógł byc kolorowany zmianą stanu zapasów i dotacjami to kwota przetargu może być tak naprawdę więcej warta niż wspomniane 60% najlepszej historycznie rocznej sprzedaży... EDIT: najlepszy okres dla spółki to przychody równe 9,10 (roczne) więc wygrany przetarg to 50% tego najlepszego okresu Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku... Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
Edytowany: 24 lutego 2013 22:27
|
|
141 Dołączył: 2011-03-26 Wpisów: 4 899
Wysłane:
24 lutego 2013 22:27:59
wg mnie TRIAS już pospał sprawę.... nie może się odwoływać od decyzji o wyborze I3D... bo już mu terminy mineły... miał po prostu przy wcześniejszej decyzji Zamawiającego złożyć niezależne odwołanie od odrzucenia swojej oferty i jednocześnie przystąpić po stronie Zamawiającego do Odwołania I3D, podtrzymując że oferta i3d została prawidłowo odrzucona.. a teraz nic więcej nie wymyślą no chyba, że wszyscy prawnicy z I3d i od zamawiającego będą ślepi... ( z praktyki : Zamawiający mogą mieć inne cele i może nie władać maksymalnej staranności w procesy  , ale zakładam, że prawnicy i3D przypilnują tematu do końca) oczywiście TRIAS może bajdurzyć i składać odwołanie ale będzie oddalone z przyczyn formalnych:-) czas już minął na podnoszenie zarzutów co do oferty i3d !  , przegra bez wchodzenia w szczegóły merytoryczne.. dodam jeszcze z ostrożności procesowej, że sam wybór oferty najkorzystniejszej to jeszcze nie koniec tematu... ale zakładam tutaj też że prawnicy i3D przypilnują temat aż do podpisania umowy
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com
Edytowany: 24 lutego 2013 22:30
|
|
|
|
0 Dołączył: 2011-06-13 Wpisów: 176
Wysłane:
24 lutego 2013 22:35:24
cad_man napisał(a):@High-Tech: 1) skąd ci przyszło do głowy oddanie części zlecenia tej drugiej spółce w zamian za nie opotestowanie wyniku przetargu? 2) czy nie uważasz, że to co napisałem w pkt. 1 bardziej nadaje się dla CBA niz zaskarżenie wyniku przetargu? 3)spytam wprost: czy ty jesteś pracownikiem i3D? @cad_man Masz prowokujące pytania i teksty, ale może bez przesady,co...? Odpowiadam mimo to, bo nie lubię teorii spiskowych ad.1.To nie jest nic w zamian-skąd tak bezsensowna interpretacja? Ok,może wyraziłem się nieprecyzjnie, więc dla spokoju wezmę to na siebie.Miałem na myśli jakąkolwiek współpracę w przyszłości, ale NIE W ZAMIAN, po prostu LUŹNE rozważanie na forum (chyba mogę,co???), podwykonastwo jest częstym przypadkiem i nie nadaje sie do CBA,nie bądź śmieszny... Ale żebyś mnie znowu nie atakował, to niech będzie, wycofuję sie z tych rozważań odnośnie jakiejkolwiek współpracy, i tak o tym przeciez nie decyduję i nie mam na to żadnego wpływu. ad.2.Nie uważam, bo znowu stosujesz nadinterpretację, albo wręcz zmieniasz sens wypowiedzi. Do CBA nie nadaje się samo zaskarżenie (czytaj uważniej!), ale prędzej ewentualny wybór droższej oferty przy założeniu, że inne kryteria są w porządku, no chyba nie zaprzeczysz, co...? ad.3.Powinienem odpowiedzieć, że "nie twój interes", bo ja nie pytam, czy jestes robotnikiem na budowie, czy sprzedajesz w warzywniaku jakies warzywa (np.ziemniaki, czy marchewki), bo to nie moja sprawa i mnie to nie interesuje. Ale odpowiem: NIE, nie jestem pracownikiem i3D, nie krytykowałbym tak ostro niektórych dzialań firmy w zeszłym roku (Montrillo, reklamy w TVNCNBC i kilka innych), byłoby to troche ryzykowne, nie uważasz? Jestem jedynie akcjonariuszem i3D, wystarczy...? Wartość potencjalnej umowy wynosi 5,6mln brutto , sprawdź sobie z łaski swojej, zaokrąglanie do 6mln jest naturalne, skoro jest powyżej 5,5mln, to akurat zwykłe czepianie się postów pozbawione sensu, bo dla nikogo te 400tys. nie robi różnicy oprócz ciebie.Jak chcesz, to te 5,6 mln zaokrąglaj sobie w dół, czyli do 5mln, wszystko mi jedno...
Edytowany: 24 lutego 2013 22:51
|
|
Wysłane:
24 lutego 2013 23:29:08
Moim zdaniem oprotestowac mozna pewnie jeszcze bledy proceduralne, ale to malo prawdopodobne.
Jesli nie bedzie zadnych przeszkod, to na poczatku marca powinien byc komunikat o podpisaniu umowy.
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
25 lutego 2013 09:43:35
przy kursie: 2,21 zł
High-Tech napisał(a):Wartość potencjalnej umowy wynosi 5,6mln brutto , sprawdź sobie z łaski swojej, zaokrąglanie do 6mln jest naturalne, skoro jest powyżej 5,5mln, to akurat zwykłe czepianie się postów pozbawione sensu, bo dla nikogo te 400tys. nie robi różnicy oprócz ciebie.Jak chcesz, to te 5,6 mln zaokrąglaj sobie w dół, czyli do 5mln, wszystko mi jedno... Można mówić o 6 mln, tylko co z tego wyniknie. Jest to mylące, bo na rachunku wyników pojawi się i tak 4,6 mln - podatek VAT do przychodów netto ze sprzedaży nie jest zaliczany.
|
|
4 Dołączył: 2009-05-05 Wpisów: 1 251
Wysłane:
25 lutego 2013 22:18:12
przy kursie: 2,21 zł
Analiza wyników spółki i3D za 4 kwartał 2012 roku Szczegółową analizę wyników przeprowadziliście już we własnym zakresie. Ze względu na ograniczony rozmiar raportu nie będę w stanie dodać wiele więcej. Mimo to prezentuję wykresy, które wszystko pokażą bardziej obrazowo oraz ostatni raport postaram się przełożyć na wycenę spółki. Przychody realizowane są na zbyt niskim poziomie, aby pokryć koszty działalności. Stało się tak 4 kwartał z rzędu. Ze względu na stratę wskaźnik C/ZO jest ujemny (liczony krocząco za 4 ostatnie kwartały).  kliknij, aby powiększyćCo do wyników muszę napisać jednak jeden komentarz: rozumiem, ze rynek reklamy był ostatnio trudny, co wpłynęło na ograniczenie przychodów i rentowności. Ale już na zdanie „przedsięwzięcia wymagały zaangażowania czasu oraz kapitału, co musiało znaleźć swoje odbicie w wynikach finansowych” się nie zgadzam. Jeśli zarząd musi tak angażować siebie i kapitał, żeby nie mieć czasu na utrzymanie codziennego biznesu na odpowiednim poziomie, to znaczy, że zarządzanie spółką nie jest prowadzone w sposób efektywny. To nie jest start-up, w którym przez pewien czas godzimy się na obniżenie zysków na rzecz przyszłych korzyści. Ta spółka miała dość dobrą historię finansową, więc teraz nie może pozwolić sobie na obniżki. Przecież i3D nie przechodzi restrukturyzacji! Odnośnie ogłoszonego niedawno sukcesu w wygraniu przetargu, to może właśnie takie wydarzenia podtrzymują zainteresowanie spółką. Nie chcę studzić entuzjazmu ale wartość ewentualnego kontraktu podana jest w wartości brutto, więc nie jest to ostateczna wartość możliwych przychodów z tego tytułu. Ponadto nie wiemy, przez jaki okres ma być realizowany kontrakt. Skoro mamy 5,7 mln możliwych przychodów to daje to jakieś 3 kwartały całych przychodów spółki. Jeśli jednak – hipotetycznie – kontrakt będzie realizowany przez 24 miesiące, to kwartalna wartość przychodów może dać jedynie 0,7 mln PLN. To już nie jest tak imponujące. Ta wartość stanowi połowę przychodów z ostatniego kwartału. Jeśli udałoby się podnieść przychody o właśnie taką kwotę, to uzyskamy poziom z okolic 3q2012, 1q2012 czy 1q2011. Przy obecnym poziomie kosztów to za mało, aby uzyskać dodatnią rentowność sprzedaży. Wiec ten kontrakt musiałby mieć bardzo dobre warunki lub być rozpisany na krótszy czas, aby jego wpływ na wyniki i3D i jej wycenę był realny i istotny. Spółka potrzebuje przynajmniej średnio 2,3 mln PLN przychodów, żeby mieć rentowność operacyjną (to moje własne szacunki na podstawie wyników). Wszelkie zdarzenia jednorazowe, jak odpisy na należności, jeszcze tę kwotę podwyższają. Niby i3D nie publikuje prognoz finansowych ale jednak w raporcie zawarta jest wyraźna obietnica wykazania dodatniej rentowności w 2013 roku. Jeśli każdy kwartał z rzędu będzie pokazywał pozytywne wyniki, to w końcu po roku wskaźnik C/ZO także będzie dodatni. Ale skoro jest to tylko obietnica a nie prognoza, to z jeszcze mniejszą wagą należy się do tego przywiązywać. Wycena wskaźnikowa spółki zamieszczona w monitorze pod linkiem www.stockwatch.pl/gpw/i3d,wykr... odnosi się do przeszłości spółki. W odniesieniu do ceny akcji historyczne wyniki są zbyt słabe. Mogłoby to oznaczać, że kurs jeszcze się osunie (gdyby bazował jedynie na tym czynniku). Widać jednak, że spółka nie utraciła jeszcze całego zaufania inwestorów, skoro mimo to mamy przewartościowanie lub ujemne zyski ekonomiczne. >> Więcej analiz najnowszych raportów finansowych jest tutajPowyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
|
|
0 Dołączył: 2012-12-04 Wpisów: 112
Wysłane:
26 lutego 2013 19:59:49
przy kursie: 2,05 zł
mrk napisał(a):[quote=Kasia Stefańska] Widać jednak, że spółka nie utraciła jeszcze całego zaufania inwestorów, skoro mimo to mamy przewartościowanie lub ujemne zyski ekonomiczne.
1. Czy pisząc ujemne zyski ekonomiczne, miałaś na myśli straty? 2. Spółka nie utraciła zaufania inwestorów, bo wygrała w styczniu i lutym kilka przetargów, w tym ten dla Wieliczki, wiec przyszłość zapowiada się co najmniej dobrze
|
|
4 Dołączył: 2009-05-05 Wpisów: 1 251
Wysłane:
27 lutego 2013 10:16:42
przy kursie: 2,05 zł
Miałam na myśli wskaźniki EVA. A ocena przyszłości jest Twoja indywidualna. Ja w analizie napisałam, jak oceniam te kontrakty.
|
|
0 Dołączył: 2011-05-09 Wpisów: 62
|
|
0 Dołączył: 2009-05-14 Wpisów: 149
Wysłane:
6 marca 2013 15:37:47
przy kursie: 2,00 zł
Edytowany: 6 marca 2013 15:38
|
|
Wysłane:
6 marca 2013 18:25:45
przy kursie: 2,00 zł
Musza szybko realizowac to zlecenie bo maja tylko na to 5 miesiecy- mam nadzieje, ze wszystko w kontrakcie sie uda.
|
|
0 Dołączył: 2012-09-12 Wpisów: 223
Wysłane:
7 marca 2013 09:13:36
przy kursie: 1,99 zł
Mnie ten kontrakt, pomijając oczywiste kwestie przyzwoitego przychodu i zakładanego zysku czy kolejnych referencji, uspokaja z kilku względów: 1. Oddala rozważaną tu możliwość emisji (czas pokaże, czy w zupełności wyklucza), 2. Pozwoli uregulować część dosyć dużych zobowiązań, 3. Zysk będzie mógł być źródłem finansowania innej działalności, przede wszystkim promocji: Quazara czy całej i3D.
Nie martwiłbym się tak bardzo o termin. Co prawda procedura odwoławcza mogła nieco zmienić harmonogram, ale skoro podpisali umowę, to trzeba zakładać, że wiedzą, na co się decydują.
|
|