1 Dołączył: 2013-01-17 Wpisów: 105
Wysłane:
28 lipca 2014 12:50:08
Cześć,
jakiś czas temu zmieniły się warunki korzystania z XTB, więc postanowiłem zmienić biuro maklerskie na Deutsche Bank. I teraz pojawia się pytanie. Ponieważ zmiana nastąpiła bez cashowania pozycji, tylko z przeniesieniem papierów. Jak będzie wyglądać sprawa rozliczenia podatku? Nadmienię, że przeniesione akcje sprzedałem już będąc w DB. Z poszukiwań w internecie wynika, że DB wyliczy mi cenę kupna tamtych akcji na 0 PLN, przez co będzie znacznie zawyżona kwota podatku do wykazania. Czy muszę się ponownie zgłaszać do XTB o wystawienie jakiegoś zaświadczenia, które pokaże średnią cenę zakupu tych papierów, czy może jeszcze jakoś inaczej to trzeba załatwić?
Pozdrawiam.
|
0 Dołączył: 2009-10-22 Wpisów: 135
Wysłane:
30 lipca 2014 13:33:09
Witaj
Musisz posiadać informację o kosztach zakupu tych akcji w innym DM, a koszt uzyskania przychodu wpisać samodzielnie już przy wypełnianiu formularzu PIT.
Pozdrawiam
|
Wysłane:
30 lipca 2014 17:40:01
Dzięki wielkie za rozwianie wątpliwości! :)
|
0 Dołączył: 2009-10-22 Wpisów: 135
Wysłane:
31 lipca 2014 10:00:40
Witam raz jeszcze. Dzisiaj dostałem z XTB informację odmienną od wcześniejszej. Wynika z niej, że koszty zakupu mają zostać przekazane do nowego DM, a samodzielnie dopisać trzeba będzie koszty prowizji przy zakupu akcji. Najlepiej po przeniesieniu akcji skontaktować się z nowym DM i zapytać jakie informacje zostały przekazane.
Pozdrawiam
|
Wysłane:
31 lipca 2014 23:01:33
To jakoś dziwnie wygląda, ponieważ w obecnym DM, średnia cena nabycia innego waloru (jego część była przeniesiona z XTB, a część zakupiona już tutaj) jest obliczona tylko według cen nabycia w obecnym biurze, bez uwzględnienia średniej z XTB. Jak zadzwoniłem do DB, to oni sami do końca nie wiedzieli jak to jest. Cóż, będę musiał drążyć ten temat, ewentualnie jeśli nic nie ustalę to poczekam do lutego, jak mi przyślą PIT i wtedy będę myślał jak to rozpisać. Zestawienie transakcji wraz z prowizją z XTB na tamte akcje już mam, także jakimś problemem to raczej nie będzie.
|