Temat:
KETY
le rom napisał(a): I wreszcie czy rządowy fundusz FRD mający zarządzać kapitałem prywatnym IKE+ jest lepszy czy gorszy od kilku prywatnych i prywatno-państwowych funduszy OFE zarządzającymi kapitałem publicznym rozdzielonym na te fundusze. Ze wskazanych wyżej wyników - widać całą katastrofę finansową OFE za co nikt dziś nie odpowiada, chyba twórcy podstaw prawnych organizacji OFE (ale to czysta złuda) Siła kapitału Funduszu Rezerwy Demograficznej (FRD) będzie znacząca w regionie. Jeśli stworzy się podstawy prawne np na wzór Funduszu Norweskiego(to nie ta skala tam mamy ponad bilion euro) a nasz zaledwie 0,033 biliona euro, ale od czegoś trzeba zacząć i próbować budowę zalążku kapitału krajowego. Przepraszam, za tak długi wywód i nie łączyć tego z jakąś tam wydumaną polityką, Panem Obajtkiem i kimkolwiek i cokolwiek znaczyć to by miało, bo nie wszyscy myślą podobnie i w tym siła a nie słabość narodu. -
Czy Ty nie mylisz tu przypadkiem pojęć? To nie ma być tak, że kapitał ludzi, co zdecydują się na IKE pozostanie w zarządzaniu TFI tych samych firm, które teraz zarządzają OFE (tylko się będzie to nazywać SFIO), a do FRD trafią środki/akcje (?) osób, które zdecydują się na przejście do ZUS? Czy ktoś kto się zapoznał z projektem może to ostatecznie wyjaśnić jak oni to planują zrobić? Bo jeśli tak jak napisałem, to wtedy spory odsetek ludzi decydujących się na IKE będzie neutralny dla spółek takich jak Kęty, bo dalej będą tym zarządzać instytucje finansowe. Natomiast przy sporym odsetku osób decydujących się na ZUS, to wtedy istnieje ogromne ryzyko przejęcia faktycznej kontroli nad Kętami przez SP. A do zakładanej sporej partycypacji w IKE to też mam mieszane uczucia, patrząc na "sukces" PPK. wachar napisał(a):Panowie z całym szacunkiem dla waszych obliczeń, nawiasem mówiąc chyba nadmiernie uproszczonych, problem kluczowy jest nie w tym skąd będzie kapitał - OFE czy inny twór ale w tym jak będzie wpływał na bieżącą działalność spółki. Kęty są doskonałym ilustratorem - rozproszony finansowy kapitał jak dotąd pośrednio skutkował stabilnością zarządzania spółką, Obawiam się że planowane zmiany doprowadzą do rotacji zarządów, przy czym będzie to rotacja ze względów nie merytorycznych tylko stricte politycznych. I to jest główne ryzyko w mojej ocenie. Dokładnie moje przemyślenia. Patrząc na zachowanie kursów takich spółek jak Azoty, PKP Cargo czy JSW to mam poważne obawy o przyszłość Kętów, a szkoda, bo moim zdaniem jedna z niewielu spółek nadających się do długoterminowego inwestowania na GPW (do tej pory).
|
|
Temat:
KETY
Jakie są Wasze przemyślenia odnośnie reformy OFE i jej wpływu na Kęty? Pytam nie bez kozery w tym wątku, bo same ujawnione OFE plus jedno PTE to 60% akcjonariatu, a jak dodamy fundusze pod progiem to wyjdzie, że ze 3/4 akcji jest w rękach funduszy emerytalnych. Potencjalny nawis podażowy jest tutaj spory, szczególnie, jeśli mało ludzi zdecydowałoby się na przejście do IKE. Do tego zastanawia mnie druga kwestia. Skoro te nowe IKE mają trafić do PFR, to czy nie skończy się to upaństwowieniem tej spółki, ze wszystkimi potencjalnymi negatywnymi tego skutkami? Wyborcza o tym kilka dni temu pisała, ale wolę spytać tutaj o przemyślenia, bo do artykułów GW podchodzę zawsze ze sporym dystansem. wyborcza.biz/biznes/7,147880,2...
|
|
Czy ktoś z forum posiada jednostki ETFSP500 Lyxora notowane na GPW i nie otrzymał grudniowej dywidendy? Na ich stronie można znaleźć informację, że 9.12.2020 było odcięcie w wysokości 0,19 euro (na stooq.pl też można znaleźć taką informację), natomiast na stronie GPW nie ma żadnego komunikatu od Lyxora o dywidendzie (w przeciwieństwie do poprzednich lat, gdy dywidendy były ogłaszane dwa razy w roku - w lipcu i grudniu). Napisałem do nich maila to odpowiedzieli, że 9ego było odcięcie, a 11.12.2020 wypłata dywidendy. Niestety na mój rachunek nic nie przyszło (konto w Santander - poprzednio przy wypłatach w piątki, pieniądze przychodziły w poniedziałek). Czy ktoś może już dostał od nich dywidendę albo też zauważył to co ja i ma jakiś pomysł jak ugryźć ten temat? Napisałem już do BM i czekam na odpowiedź.
|
|
Cześć
Zastanawia mnie rozliczenie podatku od dywidendy z ETFa Lyxora (SP500) notowanego na GPW kupionego przez polskie biuro maklerskie (Santander). Czy jest może ktoś na forum, kto już to rozliczał? W przypadku dywidendy od polskich akcji sprawa jest prosta, bo biuro za nas podatek odprowadza i z tym już miałem doświadczenie a jak to jest z tym ETF? Konkretnie chodzi mi o to czy:
1. Muszę samemu coś odprowadzać w USA lub Luksemburgu (bądź składać jakieś dokumenty w stylu naszego PITu tamże)? 2. Czy podatek Belki muszę odprowadzić samemu i czy jego wartość będzie podana na PIT-8c czy będę musiał go sam policzyć? Czy będzie sytuacja jak na zwykłych polskich akcjach, że dostanę już kwotę dywidendy po potrąceniu wszystkich podatków i w zasadzie nic nie będzie trzeba robić?
Pozdrawiam
|
|
Korea Południowa cały czas zaprzecza tym plotkom, plus krążą zdjęcia z satelit z prywatnym pociągiem Kima stojącym w Wonsan, niedaleko jego prywatnego kurortu. www.msn.com/en-us/news/world/k...
|
|
Dołki z 2016 (okolice 1650) przetestowane od dołu, spory wolumen na WIG20 dzisiaj i od 16:10 do konca sesji bardzo silna dystrybucja akcji, czyżby powrót do "normalności" dla GPW? Jakieś przemyślenia macie?
|
|
krewa napisał(a):Keczler, a czy mógłbyś przytoczyć werset Koranu, nakazujący wyznawcom islamu mordowanie innowierców? Bo rozumiem, że do tego zmierzasz.
No właśnie źle rozumiesz. Bo problem nie jest z samym Koranem tylko z ludźmi, którzy zasłaniając się nim wzywają do mordowania innych, niewiernych (mimo, że sam w sobie nie nawołuje do mordowania).
|
|
Scarry napisał(a): Jak chrześcijanin Breivik zabił 77 osób jakoś nigdzie gazety nie pisały że chrześcijanin, a zabił je właśnie z pobudek ideologicznych (zabijać lewaków!). Jak chrześcijanin Andreas Lubitz zabił rok temu 150 osób jakoś nikt nie pisał że wychowany w religii chrześcijańskiej miał krwiożercze odruchy. Po absurdalnie głupich twoich wypowiedziach o zacytowaniu źródła ktore automatycznie czyni cytującego UBekiem z lat 50tych, chyba że podobne cytujesz sam, to wtedy jesteś patriota, straciłem szansę że jest lekarstwo dla ciebie. Po polsku mówi sie zakuty łeb.
Niezły z ciebie manipulator. Jakoś nie przypominam sobie, żeby Breivik czy Lubitz mordowali dlatego, że im chrześcijański bóg kazał. I oczywiście do mojego posta o Erdoganie, pociągu i opozycji w więzieniach też się nie odniosłeś.
|
|
Scarry napisał(a):Erdogan zrobił co musiał zrobić - jeśli Turcja ma stac się krajem nowoczesnym to nie może być tak że za demokratycznymi rządami stoi wojsko i jak tylko mu się coś nie spodoba to premier może trafiż automatem na szubienice przez widzimisie generałów. Wyobrażacie sobie gdziekolwiek w Europie coś takiego? Dlaczego Turcji chcesz wciskać niedemokratyczne niby-rządy niby-isntytucji wojska, a równocześnie apelować do nich o modernizacje kraju i nowoczesność ?? Niby jak ma się utrwalić siła demokracji i wolności wyboru jednostki jeśli na końcu stoi weryfikacja nieznanej grupki smutnych panów w mundurach, w postaci Abramsów na ulicach.  Co ja czytam. Jaka demokracja w Turcji? Dziennikarze, politolodzy, główni opozycjoniści w więzieniach albo na emigracji to jest według Ciebie demokracja?  kliknij, aby powiększyćErdogan chyba właśnie wysiadł (a tak na prawdę to nigdy tym pociągiem nie jechał).
|
|
Dobra, problem sam się rozwiązał, po prostu oni to z opóźnieniem wrzucają.
|
|
Witam,
Jestem akcjonariuszem między innymi Budimexu. 6 maja był dzień ustalenia praw do dywidendy spółki. Odcięcie nastąpiło dwie sesje przed. Wypłata ma nastąpić 24.05.2016. I teraz moje pytanie, ponieważ w DB Maklerze po zalogowaniu się na swoje konto, na stronie głównej w sekcji dywidendy jest napisane: "Na rachunku nie istnieją walory objęte przyszłą wypłatą"
Pytanie do użytkowników DB Maklera. Czy w systemie pojawienie się przyszłej dywidendy następuje później niż dzień ustalenia do niej prawa czy jak to jest? W zeszłym roku przysługiwała mi dywidenda z kilku spółek i nie pamiętam jakichś problemów z podglądem przyszłych dywidend.
Pozdrawiam.
|
|
Super, dzięki za odpowiedź
|
|
A mógłbyś napisać jak widzisz w nadchodzących tygodniach mWIG40, który ostatnimi czasy zachowuje się znacznie mocniej, niż WIG20.
|
|
Wojetek napisał(a):Kruk zadziwia - po sporej korekcie (choć LL nie zrobił) wybija nowe max. Pytanie tylko gdzie sensownie z SL się postawić ;). Pierwsze rozwinięcie Fibo wypada na około 220 PLN (mierząc w odniesieniu do poprzedniej fali spadkowej tej 193 PLN -> 146 PLN). Tam bym ustawił TP, a SL z R/R ratio 3:1 na 186 PLN (przy założeniu kupna na koniec dzisiejszej sesji)  Ale to ja bym tak zrobił, a każdy niech sobie indywidualnie decyduje.
|
|
KRU
|
|
|
|
Haha. www.pb.pl/4422471,47893,wicemi...Wybitni geniusze polityczno-ekonomiczni z panem Szałamachą na czele. Ciekawe jakie jeszcze mają genialne pomysły na finansowanie swojego populizmu  Komedia. Tak samo jak z tym, że miało nie być podwyżek opłat, bo rynek jest konkurencyjny (a w PKOBP to już w ogóle, bo udziały ma SP). Śmieszni ludzie.
|
|
Jak się takie rzeczy czyta to się w ogóle odechciewa komentować. No ale cóż, ktoś Prezydenta wybrał, rząd też ktoś wybrał. Za jakiś czas trzeba będzie zapłacić za to.
|
|
Cóż, możliwe, że jest tak jak piszesz i że niedługo indeksy zawrócą, albo przynajmniej przestaną spadać. Z tyłu głowy trzeba tylko mieć to, że Emerging Markets ETF dopiero co wyszedł dołem z konsolidacji (analogia przebicia u nas 2000 pkt na WIG20), do tego indeksy w USA balansują nad przepaścią, a Russell 2000 to już chyba wybił dołem. Więc jeśli światowa zawierucha nabrałaby rozpędu, to raczej nie będzie pola do wzrostów u nas (raczej spadki po prostu będą wolniejsze). Z kolei z jeszcze innej strony dolarowy WIG20USD ciekawie wygląda, bo dołek z 2009 jest już na wyciągnięcie ręki.
EDIT: Jednak nie wygląda na wyciągnięcie ręki, bo dołek wypada na 320 punktów, a obecnie jest 430, czyli jeszcze 25% potencjalnego miejsca do spadku jeśli rynek zechciałby testować ten dołek (ale któż to może wiedzieć czego rynek sobie życzy).
|
|
Owszem, ale jak spojrzymy na naszą gospodarkę w szerszym spektrum, to JSW jest dobrym jej zobrazowaniem (żeby nie było, oczywiście nie mówię, że giełda spadnie o 90%, bo sytuacja nie jest 1:1 taka jak na JSW). Natomiast wciąż trwamy w kulcie związków zawodowych (no tak, tyle głosów potencjalnych wyborców nie można przecież zmarnować), innowacyjności praktycznie nie ma, nowoczesne projekty są komercjalizowane zagranicą (polecam ostatni wywiad w Forbesie z Olgą Malinkiewicz). Do tego z wielką pompą otwierane są nowe montownie (VW we Wrześni), albo ogłasza się sukces gospodarczy, bo Amazon przeniósł magazyny z Niemiec, gdzie za pensje 4x większe niż tutaj nie było komu robić. Przyszłość widać w jasnych barwach, nie ma co ;)
|
|
Przy 60 PLN (ponad 50% niżej niż debiut) na JSW też było bardzo duże zniechęcenie, też pisali, że sprzedają PKC, szły masowe rekomendacje sprzedaży, wyceny były coraz niższe, pojawiało się mnóstwo artykułów o tym jaka tragedia jest z polskim górnictwem ...
|
|
Ostatnio tak rozmyślam o tej naszej giełdzie i właśnie tego zacząłem się obawiać. Że owszem, spadki spadkami, jeszcze jakby doszła bessa na rynkach bazowych to spadki u nas zapewne jeszcze bardziej przyspieszą, tylko pytanie co potem. W wątku o KGHM ostatnio były fajne analizy przeprowadzone przez użytkowników nie samej spółki, ale ogólnie pozycji Polski i szans na konkurowanie z innymi. No ciekawe to niestety nie wygląda, a coraz bardziej obawiam się, że możemy (giełdowo) pójść drogą Japonii.  kliknij, aby powiększyćNie wygląda to dobrze.
|
|
Wojetek, a jak widzisz sytuację na Kruku, czyżby zmierzch "dojnej krowy"? Na wykresie tygodniowym od jakiegoś czasu była widoczna dywergencja kursu z RSI, wskaźnik AD wskazuje w ostatnim czasie dystrybucję (ostatnio na każdej praktycznie sesji wzmożone obroty i spadki dochodzące nawet do 4,5%). Jak widzisz sytuację tej spółki?
PS. Nie mam chwilowo sposobności, żeby wykres wrzucić, więc prośba do MODa, żeby nie kasował posta.
Pozdrawiam
|
|
Wolumen był większy, bo trzy wiedźmy były. Od poniedziałku zapewne obroty i ich rozłożenie w ciągu dnia wrócą do normy.
|
|
Cytat:przypominam, że spadki na węglu i energetyce zaczęły się za PO, wtedy kiedy nikomu się nie śnił rząd PIS, po prostu teraz przychodzą rachunki za tych leserów i bajkopisarzy z PO A ja zawsze myślałem, że giełda wycenia przyszłość, a nie przeszłość ...
|
|
http://www.aaii.com/sentimentsurveyLepiej, żeby te siły kontrariańskie nie zadziały, bo przecież większość obrotu na W20 to zagranica, więc ciekawie nie będzie (no chyba, że dla ludzi z shortami ewentualnie siedzącymi na gotówce i czekającymi na armagedon ;)).
|
|
Jeśli zakończy obecny dzień na aktualnych poziomach, to PGE.
|
|
Cześć Yaroman, spytam Ciebie, bo Twoja taktyka gry jest najbardziej zbliżona do mojej ze wszystkich tutejszych kronik. Jak dla Ciebie wygląda obecna sytuacja? Sądzisz, że jest dalsze pole do wzrostów, czy w związku z bardzo wysoce prawdopodobnym podniesieniem stóp w USA w grudniu, a co za tym idzie zmniejszeniem dopływu kapitału na rynek, wpadniemy w silną bessę?
|
|
Nie mogę niestety już powyższego edytować. Jeszcze doszedł KRU.
|
|
AMC
|
|
Tym wolumenem z ostatniej sesji to nie wiem czy jest się co sugerować, bo tam poszła transakcja na 183k akcji na raz, pewnie przerzucenie z kieszeni do kieszeni w jakimś funduszu.
|
|
Temat:
JSW
No tak, wszyscy dookoła winni tylko nie my. Tak z ciekawości, ktoś Wam kazał te akcje trzymać? Nie można było sprzedać, jak widzieliście co się z firmą dzieje? Dużo czasu na to było... A może jakiś lock-up mieliście?
|
|
Temat:
Upside
Mmm czyli podobny punkt widzenia mamy. Kluczowa wydaje się jutrzejsza sesja. Dzięki za podzielenie się :)
|
|
Temat:
Upside
Aurora80, co sądzisz o PGN?
|
|
BDX
|
|
A czy nie macie wrażenia, że na dziennym SP500 rysują RGR? Lewe ramię już jest, głowa też, teraz pytanie czy pójdzie kontynuacja i przebiją 2000 pkt czy będzie zawrotka z 1980-1990.
|
|
Temat:
JSW
Równie dobrze może spaść z 12 na 6 i będzie 50% straty.
|
|
Temat:
JSW
Masowe rekomendacje sprzedaj są tutaj już od poziomów typu 60-80 PLN.
|
|
A czy ten Twój dołek nie wynika przypadkiem z tego, że wcześniej P/E było mega wysokie, bo rynek dyskontował nadchodzący sukces, który wreszcie nastąpił? I teraz, żeby P/E wróciło do wcześniejszych wartości, to na horyzoncie musiałby się pojawić kolejny cel, który byłby następnym krokiem milowym w rozwoju fimy?
|
|
leniuch napisał(a):Powiem szczerze, że nie wydaje mi się, że już na studiach należy inwestować w fundusze. Te 200 zł miesięcznie powinieneś przeznaczać na swój rozwój, na to, co umożliwi Ci lepsze zarobki w przyszłości. I dopiero nadwyżkę tych zarobków logować w funduszach. Chyba w książce Grahama "Inteligentny inwestor" było napisane, że prawdziwy kapitalista zaczyna swoją działalność w młodym wieku. Myślę, że inwestowanie realnych pieniędzy na rynku kapitałowym (najlepiej samemu, fundusze są drogie, a i tak często nie udaje się pobić benchmarka) to też jest forma rozwoju. Żaden symulator giełdy nie da Ci tego, co da zainwestowanie nawet najmniejszej kwoty i poznanie jakich uczuć człowiek doznaje. Owszem inwestowanie 100 PLN mija się z celem, więc zrobiłbym tak jak któryś z kolegów wyżej napisał. Odkładał sobie regularnie pieniądze, żeby miec chociaż ten 1000-1500 PLN, w międzyczasie zgłębiałbym tematykę giełdową (literatura, analizy czy nawet kroniki użytkowników tego forum) i po uzbieraniu środków, spróbował swoich sił. Jeśli będzie Ci to sprawiało przyjemność, będziesz potrafił znieść porażki, wyciągać wnioski i w ostateczności regularnie wypracowywać zyski - później, dysponując większą gotówką będziesz mógł zarabiać realne pieniądze, żeby mieć większą emeryturę
|
|
Robiłeś coś ostatnio z Javą? Jakaś aktualizacja, albo deinstalowanie? Mi AT działa, więc pewnie problem jakiś z Twoim oprogramowaniem.
|
|
Nie zapominaj, że odniesieniem do tego futuresa jest wczorajsza końcówka, a dzisiaj przecież sam indeks spadł 3,8% i w trakcie sesji japonskiej futures też schodził coraz niżej. Od zakończenia dzisiejszej sesji w Japonii spadł 400 punktów trochę ponad 2%.
|
|
@Wojetek,
widzę, że mamy podobny pogląd co do sytuacji technicznej W20 i SPX. Natomiast na DAXie ja widzę ruch powrotny do dolnego ograniczenia kanału spadkowego (poprowadzonego po dołkach z połowy czerwca i 7 lipca) i odbicie od tej linii (mowa o wykresie w skali dziennej). Nadzieja pozostaje we wspomnianym wsparciu i linii trendu biegnącej od 2011 roku gdzieś w okolicach 9600 punktów.
|
|
Myślę, że nadchodzący tydzień może nam wiele wyjaśnić, szczególnie jutrzejsze PMI dla Chin i środowe ADP.
|
|
Właśnie powstaje krzyż śmierci na SP-500, do tego zawrócenie z rozwinięcia Fibo poprzedniej fali spadkowej (2007-2009), wygląda to ciekawie, aczkolwiek jak na razie bardzo książkowo, więc to trzeba mieć na uwadze.
|
|
knoker napisał(a):
Fajnie że podjąłeś temat. Wbrew pozorom uważam że WP jest dużo lepszym wyznacznikiem informacji na temat rynków niż bloomberg :D Wynika to z dwóch przyczyn:
1. WP.pl ma dużo większy zasięg rażenia wśród ogółu inwestorów indywidualnych i gdzieś tam zawsze jej artykuły będą podsycać psychikę tłumu do zorganizowanej paniki. To najmniejsi inwestorzy są głównymi dawcami kapitału i to do nich kierowany jest przekaz mass mediów. Taki kowalski raczej nie czyta bloomberga. Innymi słowy nie ma znaczenia co Ty myślisz o WP jako źródle informacji, ważne co myśla dawcy kapitału.
2. Używam opinii internetowych analityków jako kontr wskaźnika, ich opinia ma wartość tylko wtedy gdy razem sie zgadzając co do czegoś.
1. Tylko właśnie rodzi się pytanie, jaki realny wpływ mają inwestorzy indywidualni na rynek? Ostatnio gdzieś czytałem, że na GPW tylko 5% obrotu jest generowane przez drobnych. Poza tym raczej w obecnej chwili nie ma "dzieci hossy" na rynku, przynajmniej u nas, bo hossy to tak właściwie nie było, cały czas jesteśmy pod historycznym szczytem, także raczej te niedobitki, które tu pozostały, powinny się orientować w sytuacji rynkowej (nie chodzi mi o przewidywanie dokąd zmierzają indeksy, ale chociażby o tak prozaiczne rzeczy jak SL, które jak widać są wybijane, a na większości spółek nawet nie ma po tym odbicia - przyład pierwszy z brzegu - KGHM). 2. Tutaj nie wiem czy do końca dobrze zrozumiałem Twoją wypowiedź, że podchodzisz kontrariańsko do wypowiedzi analityków. Bo jeśli tak, to chyba tym bardziej powinieneś podważać to co mówią, gdy wszyscy się zgadzają. I również chciałbym Cię Wojetek przeprosić za gościnne występy w Twojej kronice, ale myślę, że jest to ciekawy temat do dyskusji. PS. I jeszcze apropos USA. Ta wczorajsza wieczorna "rzeźnia" była podobno spowodowana przez któryś z funduszy, który spakował manatki, podobno 3 mld USD mieli cashować w szybkim czasie - tak pisali przynajmniej koledzy w wątku o końcu hossy.
|
|
A zobaczcie sobie indeks dolarowy WIG20USD (na stooq np. znajdziecie). Okolice 570 punktów to dolne ograniczenie konsolidacji, a obecnie mamy 555 punktów ...
|
|
Pamiętajcie też o roli OFE na naszym rynku. Kiedyś dostawali regularnie pieniądze, co w znacznej mierze stabilizowało rynek. Dzisiaj napływ środków do OFE został zmarginalizowany. Ostatnio pojawił się artykuł bodajże w Parkiecie apropos zdjęcia z giełdy TVN. Oficjalnie nikt nie mówił na co środki, które OFE dostaną za akcje "pójdą", ale poniżej w artykule pojawiły się spekulacje, że raczej środki te nie trafią na GPW, lecz za granicę, gdyż OFE będą wolały kupić akcje np. RTL niż Cyfrowego Polsatu.
|
|
lajkonik napisał(a):flesz napisał(a):waszi napisał(a):Jutro wigowi20 raczej PGE bedzie mocno ciążyło.. USA niby odbicie, ale takie cieżkie, jakby mieli plecak gwoździ na plecach :P Chociaz do zamkniecia jeszcze troche czasu.. No i nie ma już śladu po odbiciu w USA... fatalnie to wygląda. ....jutro u nas open <2000 ?? Ciekawe, ze dziś rano zignorowano słabiutką Azję, a potem, po chińskich enuncjacjach było coś na kształt euforii. Szczególnie w Niemczech. To zamknięcie nie wróży nic dobrego na świecie. Ale czy u nas ? Marazm na rynku jest tak wielki, że wątpię by teraz "ludziska" rzucili się do obrony resztek "fortun". Natomiast zapomnieliśmy, ze ostatnio sporą popularność zyskały sobie fundusze. Różnych rynków. Np. wśród moich znajomych, którzy przestali grać samemu, choć mają nadal nieczynne rachunki maklerskie. Zobaczymy jak te "nowe" - pobudzone wpłatami w ciągu ostatniego roku fundusze zareagują. Ludzie wycofywali gotówkę z banku ze względu na bardzo niskie stopy procentowe. Lokowali w fundusze. Jeżeli teraz będą spadki to albo: te fundusze stracą głowę by ratować co się, pod wpływem decyzji klientów i będzie armagedon. Ale to dopiero za parę dni. Natomiast bardziej prawdopodobne jest, że paniki nie będzie, ruchu na rynku też nie, ale i nowych inwestycji w fundusze. Jutrzejsze otwarcie >2000. Ale koniec dnia to prawie pewne <2000. Jeżeli jutro HG.F wykonają ruch powrotny do dołu kanału spadkowego i zejdzie w okolice lub poniżej 221 to KGHM ściągnie indeks kilka procent w dół. Tylko właśnie pytanie, czy te pieniądze aby na pewno płyną do funduszy akcyjnych? Ktoś tutaj słusznie napisał o awersji 90% społeczeństwa do jakichkolwiek rynków, ofe, ambergoldów itd. Według mnie przeciętny, nieinteresujący się Kowalski prędzej "zainwestuje" w fundusze obligacji zgodnie z retoryką "państwo przecież nie upadnie", niż w cokolwiek związane z akcjami ("no bo to przecież kasyno"). Takie przynajmniej odnoszę wrażenie patrząc na rodzinę, czy znajomych.
|
|
knoker napisał(a):
Paniki generalnie nie ma ? - pierwsza strona WP.pl "Krach na giełdzie ! Czy to początek kryzysu ?" - 5 tematów na pierwszej stronie forum parkietu ze słowem kryzys - stadko naganiaczy na spadki - Żelazne przekonanie większości tutajszych forumowiczów o konieczności sprzedania wszystkiego co się ma. - Na merytorycznych blogach pojawiły się osoby głoszące katolickie przepowiednie końca świata (sic !) - Co drugie zdanie to Ski
Chyba takie jest zadanie korekty ? utrata nadziei, tera juz tylko bessa?
Ciekawy wpis, aż mnie skłonił do drobnej refleksji Ogólnie to ja bym nie przejmował się tym, co piszą na WP, Onecie czy innym TVN24, jeśli chodzi o giełdę. Są to media "dobre" do przekazywania informacji typu mama Madzi albo gender, ale na pewno nie są to media opiniotwórcze, w szczególności jeśli chodzi o giełdę i całą resztę szeroko pojętego biznesu. Ja sobie w ciekawych momentach giełdowych lubię oglądać Bloomberg TV i czytać artykuły wrzucane na Google Finance. I co tam widzę? W Bloombergu co chwila wywiady z zarządzającymi z US i nie słyszałem tam ani jednej opinii, że wchodzimy w bessę. Każdy mówi, ze to tylko drobna korekta, że nie ma czynników fundamentalnych jedynie technika (no ta, bo jedno jest oderwane od drugiego  ) i że ogólnie nie mamy się czym martwić. Do tego cel większości zarządzających na SP-500 to 2230 punktów na koniec tego roku. Oczywiście każdy ma swój rozum, i nie powinien słuchać innych i sam decydować o pieniądzach (zresztą ciężko słuchać kogokolwiek skoro wszyscy sobie wzajemnie zaprzeczają). Ja osobiście wolę stać z boku, bo nie wiem co będzie z giełdą (kto wie?), ale po prostu obecna zmienność jest dla mnie nieakceptowalna (+wysokie poziomy giełd na zachodzie, sytuacja techniczna SP-500, co wrzucałem do któregoś z sąsiednich wątków, Chiny, rewolucja łupkowa w USA przy cenie ropy poniżej $40, niemrawe odbicie w EU). A już tak abstrahując od wszystkiego, o jakiej panice my mówimy, skoro na razie to indeksy cofnęły się do poziomów mniej więcej z początku roku, spadki w ostatnich dniach to 5-10%, a obroty, przynajmniej w naszym grajdole, porównywalne do obrotów w warzywniaku
|
|
 kliknij, aby powiększyćWykres wziąłem ze stooq.com (nie wiem czemu img, /img nie działa, nie pokazuje obrazka w poście) Hmmm, to ciekawie wygląda, 161,8% fali spadkowej z poprzedniej rzeźni wypada w okolicach 2140 punktów na S&P500. Komputerki Goldmanów jak w aptece to wyrysowały?
|
|
leniuch napisał(a):Nie chce mi się tego nawet analizować, dlaczego np. tak poleciał w dół BUDIMEX (dziś zaliczył minimum... po informacji o zdobyciu kontraktu na pół mld) Ten kontrakt wydaje mi się, że był już w cenie akcji. Otwarcie ofert na te dwa odcinki S17 nastąpiło 9 lipca i wtedy dowiedzieliśmy się, że Budimex wygrał najniższą ceną. Dziś przyszło tylko potwierdzenie, że nie było żadnych odwołań i że zostanie podpisany kontrakt. www.skyscrapercity.com/showthr...Tutaj link do forum inwestycyjno-infrastrukturalnego, gdzie była ta informacja podana już ponad miesiąc temu. Według mnie to co się dziś stało na Budimexie to po prostu korekta poprzedniego ruchu wzrostowego, gdy kurs poleciał w miesiąc ze 160 PLN do prawie 210.
|
|
Myślę, że jakbyś wszedł na forum miłośników obrabiarek to byś szybko zmienił zdanie ;) Tak samo jest tu, kroniki warto czytać wg mnie, ponieważ można z nich ciekawe elementy wyciągnąć i zaimplementować do swojej techniki inwestowania.
PS. Również śledzę tę kronikę :)
|
|
I zgodnie z tym co pisałem, Kęty wybiły dziś historyczny szczyt na wykresie skorygowanym o dywidendy.
|
|
Zapomniałem o istnieniu tego wątku. Kilka sesji temu BDX oraz obecnie KTY na wykresie skorygowanym o dywidendy są blisko wygenerowania sygnału.
|
|
Temat:
SERINUS
"Zaniżanie przed odpałem"  Ciekawe, czy Pan Korczak mógłby się jakoś ustosunkować do sytuacji panującej w spółce.
|
|
Płacą za to, że ich prezydent jest głąbem, a nie za Merkel i Hollande.
|
|
No i kolejna ważna sprawa, to że Kęty wybiły historyczne maksimum na 298 PLN. Ogólnie to widzę, że mój portfel bardzo przypomina Twój (założenia są chyba takie same). Fajne to, podoba mi się, najważniejsze zdrowe podejście, a nie zachcianki typu 1000% w jeden dzień i to najlepiej codziennie  Pozdrawiam!
|
|
serpico napisał(a):Sytuacja jest już bardzo poważna. Obawiam się, że jutrzejszy dzień niczego nie zmieni, a będzie jeszcze gorzej. Dzisiejsza wizyta Putina w Egipcie to jedno, a teraz wypowiedź rosyjskiego wysokiego urzędnika cytowana przez agencje prasowe: Cytat:"Jeśli USA wspomoże Ukrainę, my pomożemy Iranowi zaatakować Arabię Saudyjską" To jakiś zły sen lub wspomnienie 1914 roku. Zaczynają się tworzyć kasandryczne wizje. A wszystko, bo jakiemuś facetowi uroiło się być carem. Problem w tym, że minął rok, a tylko 5% Ukraińców zauważa poprawę, a prawie 1/3 uważa, że sytuacja się wręcz pogorszyła. Więc skąd mają płynąć przesłanki, że w przyszłości będzie lepiej? Poza tym Krewa słusznie zauważył rok 2004 i również brak reform w owym czasie pomimo, że podstawy wtedy były dużo lepsze niż dziś (nie było problemu wojny).
|
|
zn.ua/POLITICS/vmesto-snizheni...5% - badanych Ukraińców uważa, że poziom korupcji zmniejszył się. 47% -że poziom korupcji pozostał bez zmian. 31% - że jest nawet większa niż była. Tak apropos rządów Poroszenki.
|
|
Temat:
KRUK
Informacja od samego prezesa, więc źródło wiarygodne. Cytat:Prezes pozytywnie ocenia ponadto nowe prawo upadłości konsumenckiej, które weszło w życie z początkiem 2015 roku. Zmiany są nakierowane na ułatwienie dłużnikowi przeprowadzenia postępowania upadłościowego.
"Na wielu rynkach, na których nasza branża działa z powodzeniem, np. w USA, Wlk. Brytanii czy w Niemczech, gdzie rozpoczynamy działalność, istnieje model upadłości konsumenckiej i stawiam tezę, że nowe przepisy nie przeszkadzały tam w rozwoju rynku wierzytelności. Podobnie i w Polsce nie będzie to przeszkoda" - powiedział prezes. Brane stąd: www.bankier.pl/wiadomosc/Kruk-...
|
|
Poprosiłbym o analizę Grupy Kęty.
|
|
Tylko właśnie wskaźnik AD wskazuje, że ostatnio mamy do czynienia z dystrybują, która w tym tygodniu znacznie przyspieszyła. Może to po prostu częściowa realizacja zysku przez dużych graczy, żeby zamknąć sprawę podatku jeszcze w tym roku, ale czort ich wie. Z drugiej strony w maju 2013 mieliśmy podobną sytuację (nawet jeszcze gwałtowniesza dystrybucja), a i tak od tamtego czasu akcje poszły w górę o 60%. Ogólnie chyba jesteśmy w ciekawym miejscu.
|
|
O właśnie, powiedziałbyś jak widzisz Kruka na obecną chwilę? Dzisiaj czarna świeca na bardzo dużym obrocie i złamanie wsparcia na 116,30 PLN (wybicie z konsolidacji), do tego złamanie linii przyspieszonego trendu wzrostowego (tego od września 2014). Jeżeli doszukiwać się jakichś plusów, to jedynie co to chyba dolny cień. A Ty jak to widzisz?
|
|
PZU - powody już wymienione w tym wątku Kęty - rosnące znaczenie aluminium w przemyśle PKOBP - stabilna spółka, wypłacająca dywidendę, jeśli dobrze pójdzie (ekspansja zagraniczna) to jest szansa tutaj sporo ugrać Echo Investment - konsekwenty rozwój, co roku zwiększanie wartości księgowej, zwiększanie kapitału własnego Kruk - ludzie się zadłużają i zadłużać będą, a zawsze znajdą się jednostki, które nie będą dawać rady z obsługą tego zadłużenia, do tego możliwy rozwój na rynkach zagranicznych, co zresztą już się dzieje (wejście do Niemiec)
|
|
I jak można, to bym jeszcze o Kruka poprosił. Na dziennym nastąpiło wybicie szczytu, a Ty jak to widzisz i ewentualnie jaki byłby zasięg ruchu według Ciebie?
|
|
Witam, mógłbyś napisać jak widzisz Echo Investment? Wygląda na to, że jest w ciekawym miejscu, bo doszło do linii spadków.
|
|
Temat:
ECHO
kasztan napisał(a):Jedyną pociechą jest niski wolumen. Odsiecz na kursie powinna przyjść, tak jak napisał wyżej Szczepan, wraz z poprawą w segmencie mieszkaniowym. Spokój zależy od tego, w jakim terminie postrzega się inwestycję w akcje tego dewelopera. Nie zmienia to faktu, że kołysze mocno. Ciekawe, skoro ma być tak dobrze w przyszłości i jest to fakt powszechnie znany, to czemu rynek tego nie dyskontuje? A może już zdyskontował, a dalej może być tylko gorzej?
|
|
Temat:
ECHO
AD przecież nie pokazuje dystrybucji, zresztą zobacz na jakim wolumenie są te spadki. Może się odbije od 6.18 bo tam jest dwuletnia linia hossy. Martwią tylko przecięcie linii sygnałowej na MACD oraz wygląd dzisiejszej świecy.
|
|
Temat:
ECHO
WatchDog napisał(a):Zajmujemy się tym dokładnie od środy rano, kiedy informacja wypłynęła na świat. Wiecie może już coś więcej na temat sprzedaży przez M.S.? Chociaż w sumie pytanie trochę retoryczne, bo gdybyście wiedzieli, to by się to w tym wątku pojawiło. Z kolei dziś czytałem artykuł o ostatniej "czarnej serii" Pana Sołowowa. biznes.pl/rynki/gielda/agencyj...Cytat:Miliarder nie chce też rozmawiać na temat sprzedaży swoich udziałów w spółce Echo Investment. Na początku lipca media poinformowały, że biznesmen wystawił na sprzedaż pakiet udziałów w spółce w londyńskim Citibanku. Sołowow jest właścicielem 45 proc. akcji Echa wycenianych na ok. 1,5 mld zł. Według Adriana Kyrcza, analityka z DM BZW BK, przyczyną sprzedaży może być spadek marż deweloperskich i coraz mniejsza opłacalność tego biznesu. - Echo Investment jest jedną z najlepszych i najbardziej rentownych spółek w tej branży, ale nie można wykluczyć, że Sołowow znalazł lepszy sposób na zarabianie pieniędzy - mówi.
|
|
Cytat:Advisor to #Ukraine's Min of Interior at @EspresoTV: There has been full-scale #RussianInvasion in #Ukraine in several directions http://liveuamap.comCzyżby to już? Koniec "zielonych ludzików", zrzucenie maski? Ciekawi mnie co nam przyniesie noc i jak giełdy jutro. Aha no i kolejny front jest otwarty, bo Nowoazowsk padł.
|
|
Temat:
ECHO
 kliknij, aby powiększyćTakie tam moje wieczorne rozważania techniczne. Widzimy tutaj wykres tygodniowy, 3-letni obrazujący trend wzrostowy panujący na spółce. Obecna linia trendu poprowadzona od lata 2012 była testowana dwa razy, na początku tego roku i w tym tygodniu (dokładniej to dziś). Ostatnimi czasy widzimy korekcyjne spadki, jednakże towarzyszy im malejący wolumen, a wskaźnik AD też nie wysyła na razie żadnych niepokojących sygnałów. Widzę tutaj następujące poziomy wsparcia: 6.10 PLN, 5.90 PLN (linia trendu), 5.30 PLN oraz 4.45 PLN. Opory: 7.60 PLN (szczyty z 2013 roku) i lokalny szczyt 6.90 PLN. Patrząc na wykres wydaje mi się, że linia trendu powinna wytrzymać, a ostatnie spadki miały na celu schłodzenie papieru i przygotowanie do ataku na 7.60. EDIT: Ciekawą i ważną informacją będzie także raport za Q2, który już niedługo się ukaże i może nam na wykresie też trochę namieszać. Ktoś ma jakieś przewidywania co do wyników?
|
|
To jakoś dziwnie wygląda, ponieważ w obecnym DM, średnia cena nabycia innego waloru (jego część była przeniesiona z XTB, a część zakupiona już tutaj) jest obliczona tylko według cen nabycia w obecnym biurze, bez uwzględnienia średniej z XTB. Jak zadzwoniłem do DB, to oni sami do końca nie wiedzieli jak to jest. Cóż, będę musiał drążyć ten temat, ewentualnie jeśli nic nie ustalę to poczekam do lutego, jak mi przyślą PIT i wtedy będę myślał jak to rozpisać. Zestawienie transakcji wraz z prowizją z XTB na tamte akcje już mam, także jakimś problemem to raczej nie będzie.
|
|
Dzięki wielkie za rozwianie wątpliwości! :)
|
|
Cześć,
jakiś czas temu zmieniły się warunki korzystania z XTB, więc postanowiłem zmienić biuro maklerskie na Deutsche Bank. I teraz pojawia się pytanie. Ponieważ zmiana nastąpiła bez cashowania pozycji, tylko z przeniesieniem papierów. Jak będzie wyglądać sprawa rozliczenia podatku? Nadmienię, że przeniesione akcje sprzedałem już będąc w DB. Z poszukiwań w internecie wynika, że DB wyliczy mi cenę kupna tamtych akcji na 0 PLN, przez co będzie znacznie zawyżona kwota podatku do wykazania. Czy muszę się ponownie zgłaszać do XTB o wystawienie jakiegoś zaświadczenia, które pokaże średnią cenę zakupu tych papierów, czy może jeszcze jakoś inaczej to trzeba załatwić?
Pozdrawiam.
|
|
Temat:
ECHO
Czy ktoś jest w stanie racjonalnie odpowiedzieć o co tutaj chodzi, bo to już jest czyste kuriozum. Co się musi stać, żeby kurs poszedł na północ? Może jakby wykazali 400 milionów straty i przepływy pieniężne -355 milionów, to może wtedy by wzrosło chociaż o 3%?
|
|
Temat:
ECHO
Ostatnio jest słaby sentyment do małych i średnich spółek i właściwie teraz to WIG20 ciągnie GPW (chociaż też niemrawo, bo od wczoraj znowu jest na minusie od początku roku). Do tego dochodzi odpływ kapitału z TFI oraz duży nawis OFE w akcjonariacie (w kontekście przyszłych ruchów i możliwej sprzedaży akcji) i mamy to co mamy.
|
|
Temat:
ECHO
Pojawił się projekt nowej mieszkaniówki Echo przy ulicy Wodnej w Łodzi. wma.com.pl/projekt/lodz-ulica-...Co prawda rok wpisany 2010, jednakże to chyba chodzi o jakieś wstępne deklaracje albo coś, bo projekt jest nowy, co zresztą potwierdza pewne forum architektoniczne.
|
|
Temat:
KGHM
Zarząd rekomenduje dywidendę w wysokości 5 PLN na akcję, czyli 4.5% w stosunku do obecnej ceny. Na czysto (netto) 4.05 PLN na akcję.
|
|
Temat:
KGHM
Koperek trochę odreagował, doszedł do luki i się jak na razie od niej odbija. Według mnie to jest też tylko odreagowanie po gwałtownych spadkach na KGH, a trend główny cały czas jest niezmienny.
|
|
Temat:
CEZ
Mają przekazać 100% zysku na dywidendę.
|
|
Temat:
ECHO
Komentarz PAP. Cytat:Echo Investment miało w IV kw. 1,67 mln zł zysku netto, gorzej od konsensusu
Echo Investment miało w IV kwartale 2013 roku 1,67 mln zł zysku netto wobec konsensusu 2,6 mln zł zysku - podała spółka w czwartkowym raporcie.
Przewidywania analityków, co do wyniku netto, wahały się w przedziale od minus 12 mln zł do plus 21 mln zł.
Zysk operacyjny firmy wyniósł 10 mln zł i był o 54 proc. wyższy od średniej prognoz, która zakładała zysk EBIT na poziomie 6,5 mln zł.
Przychody grupy wyniosły 122,2 mln zł i były o 6,8 proc. niższe od konsensusu na poziomie 131,1 mln zł.
W analogicznym okresie roku poprzedniego deweloper zanotował 333,1 mln zł zysku netto, 157,1 mln zł zysku operacyjnego oraz 147,3 mln zł przychodów.
W całym 2013 r. zysk netto grupy wyniósł 309,1 mln zł, EBIT 493,8 mln zł, a przychody 528,7 mln zł. (PAP)
seb/ jow/ ana/
|
|
Temat:
ECHO
Cytat:- Operacyjnie Echo Investment powinno zaprezentować przyzwoite wyniki. W mojej prognozie zakładam, że w IV kwartale spółka wypracowała 40 mln zł oczyszczonego zysku EBIT. Na poziomie netto spodziewam się straty w wysokości 6,3 mln zł. Jednak będzie ona związana w głównej mierze ze zdarzeniami o charakterze niegotówkowym, a mianowicie negatywnym przeszacowaniem aktywów wynikającym z niekorzystnego zachowania kursu EUR/PLN. Należy też pamiętać, że w IV kwartale 2012 roku spółka odnotowała znaczącą korzyść podatkową. www.stockwatch.pl/wiadomosci/p...Poza tym teraz prognozy już i tak nie mają znaczenia, bo już nic nie zmienimy, jedynie co to możemy czekać jeszcze te 12 godzin i się wszystko wyjaśni.
|
|
Temat:
LOTOS
Cytat:Warszawa, 24.02.2014 (ISBnews) - Na obszarze należącej do Lotos Exploration & Production Norge koncesji na Morzu północnym potwierdzono występowanie ropy naftowej. Odkrycie potwierdza "interesujący" potencjał poszukiwawczy nabytego w ub. r. przez Lotos pakietu aktywów w obszarze wydobycia Heimdal, podała Grupa Lotos. Na spółkę przypadają zasoby mieszczące się w przedziale od 50 do 200 tys. m3.
"Odkrycie ropy naftowej na koncesji PL102F potwierdza, iż zakupiony pakiet Heimdal, oprócz już potwierdzonych rezerw posiada interesujący potencjał poszukiwawczy dla długofalowego rozwoju wydobycia na norweskim szelfie kontynentalnym. Otwór poszukiwawczy znajduje się w środkowej części Morza Północnego, ok. 200 km na północny zachód od Stavanger i 10 km na wschód od centrum wydobywczego Heimdal" - czytamy w komunikacie.
Występowanie ropy naftowej potwierdzono w wyniku wiercenia otworu poszukiwawczego w prospekcie Trell na koncesji PL 102F. To pierwsze odkrycie ropy na norweskiej koncesji poszukiwawczej należącej do polskiego koncernu, podano również.
"Wedle wstępnych ocen operatora, koncesji zasoby wydobywalne złoża mieszczą się w przedziale 0,5-2 mln m3. Lotos Norge posiada 10-procentowy udział w koncesji, co oznacza, że na spółkę przypadają zasoby w przedziale od 50 do 200 tys. m3" - czytamy dalej.
Aktualnie trwają szczegółowe analizy dotyczące oceny wielkości złoża, których wyniki mogą podnieść te szacunki, podkreślono.
Pionowy otwór poszukiwawczy ma długości 2240 m. Wykonano go pod dnem morza, które ma w tym miejscu głębokość 122 m. Otwór został wywiercony przez platformę wiertniczą Leiv Eriksson. Pozostali udziałowcy tej koncesji to Total E&P Norge AS (40% - operator koncesji), Petoro AS (30%), Det norske Oljeselskap ASA (10%) oraz Ithaca Petroleum Norge AS (10%).
W połowie grudnia Grupa Lotos poinformowała, że otrzymała zgodę organów administracyjnych w Norwegii na transakcję zakupu aktywów w obszarze eksportu gazu Heimdal na Norweskim Szelfie Kontynentalnym.
(ISBnews) stooq.pl/n/?f=852153&searc...
|
|
Temat:
ECHO
Jak Ci przeszkadza, że ktoś wrzuca fajne artykuły to nie zaglądaj tutaj. A_T wykonuje super robotę, szczególnie jak ktoś nie ma za bardzo czasu i od razu ma komplet wszystkich artykułów w jednym miejscu
|
|
Temat:
ECHO
Takie coś widzę z kresek:  kliknij, aby powiększyćWykres tygodniowy. MACD wysłało sygnał sprzedaży. Jednocześnie świeca z obecnego tygodnia przebiła wsparcie i jeśli jutro się nie zamknie powyżej 6,15 (mało prawdopodobne) będzie to oznaczało złamanie tego wsparcia i możliwą wędrówkę w kierunku 5.40 (szczyty z 2010 i 2011 roku). Dolna linia kanału wzrostowego znajduje się w okolicach 4.60. Układ średnich także powoli obraca się w kierunku rynku niedźwiedzia.
|
|
Temat:
ECHO
Teraz pytanie. Czy jest trup w szafie, czy po prostu ktoś pilnie potrzebuje zamienić akcje na gotówkę?
|
|
Temat:
ECHO
Kolejny dowód na wiarygodność tej spółki
|
|
Temat:
ECHO
Cytat:Firma Echo Investment chce wznowić rozpoczętą w 2008 roku budowę. Przy al. Piłsudskiego powstanie blisko 20 tys. m kw. powierzchni biurowej na wynajem. Aurus ma być gotowy w drugiej połowie przyszłego roku Aurus miał być jednym z pierwszych biurowców najwyższej klasy w Łodzi. Projekt kieleckiego dewelopera, firmy Echo Investment, został pokazany już sześć lat temu. Wtedy nie było w mieście nawet jednego budynku z biurami klasy A na wynajem. Przez ten czas deweloperzy zrealizowali w Łodzi kilkanaście projektów o powierzchni blisko 200 tysięcy m kw., ale Aurus nie został jednym z nich.
To może się wreszcie zmienić. Odłożona na półkę inwestycja ma się rozpocząć jeszcze przed wakacjami. - Taki mamy plan. Ostateczna decyzja zapadnie pod koniec pierwszego kwartału tego roku. Sytuacja na rynku wygląda dobrze - mówi Wojciech Gepner, rzecznik Echo Investment.
Choć w ostatnim czasie nie było w Łodzi dużych transakcji, optymistycznie na rynek patrzy nie tylko kielecki deweloper, ale także analitycy. - W minionym roku aktywność deweloperów była niska, do użytku oddano zaledwie 18 300 m kw. powierzchni, z czego 14 tys. m kw. przypadło na II fazę projektu Green Horizon. Najemcy też ostrożnie podejmują decyzje o uruchomieniu nowej lokalizacji i najmie biur - w 2013 r. wynajęto ok. 21 000 m kw. Mimo to nadal widzimy miejsce na projekty w wyjątkowej, świetnie skomunikowanej lokalizacji bądź oferujące bardzo nowoczesne rozwiązania techniczne - mówi Jakub Sylwestrowicz z Jones Lang LaSalle.
Oryginalnie biurowiec przy al. Piłsudskiego miał kształt trzech równolegle do siebie ustawionych wież, przebitych na osi łącznikiem. Jego elewacje miały zostać wykonane z jasnej okładziny kamiennej i szkła. Budowa miała się rozpocząć w sierpniu 2008 roku, a zakończyć po kilkunastu miesiącach. Na placu nawet pojawiły się ekipy budowlane, ale warta 250 mln zł inwestycja została wstrzymana i przy al. Piłsudskiego wylano jedynie fundamenty.
Po raz pierwszy Echo planowało wznowić inwestycję w 2010 roku. Bez powodzenia. Potem projekt został zmniejszony, trzy wieże zostały zastąpione dwoma bliźniaczymi budynkami. Teraz Echo chce oddać budynki do użytku w drugiej połowie przyszłego roku. Powstanie w nich ponad 19 tys. m kw. powierzchni na wynajem, co sprawi, że będzie to jeden z większych biurowych projektów w Łodzi.
Aurus nie jest pierwszą inwestycją Echo w naszym mieście. W zeszłym roku kielecki deweloper wybudował dla Orbisu czterogwiazdkowy Novotel przy skrzyżowaniu al. Piłsudskiego z ul. Sienkiewicza. W ten sposób Echo dokończyło pierzeję, której budowę rozpoczęło jeszcze pod koniec ubiegłego wieku. Do tej pory powstały tam kolejno od ul. Piotrkowskiej: narożny biurowiec, centrum rozrywki Silver Screen i dwugwiazdkowy Ibis. Projekt Novotelu powstał w poznańskiej pracowni architektury Litoborski+Marciniak.
Echo Investment zmodernizowało także jeden z czterech wieżowców po drugiej stronie al. Piłsudskiego. Firma przebudowała biurowiec Orion, czyli niebieski szklany gmach najbliższy ul. Sienkiewicza. lodz.gazeta.pl/lodz/1,35153,15...Strona budynków: http://aurusoffice.com.pl/Bardzo dobrze, że budują w mieście, z którego pochodzę  Inna sprawa, że teren był wykupiony kilka lat temu i stało to tak odłogiem i straszyła dziura wywalona w ziemi. Ale jak budynki powstaną, będzie miodzio.
|
|
Temat:
ECHO
zdzichu napisał(a):Cytat:Gdzie te rosnące współczynniki pustostanów? :) A w tej sprawie odsyłam do raportów Arka Fundusz Rynku Nieruchomości FIZ i BPH Sektora Nieruchomości FIZ :( Fundy te kupowały średnie i małe biurowce jakieś 6-8 lat temu i teraz mają trudności w znalezieniu najemców na zwalniane przestrzenie przez poprzednich najemców. Też trudno im znaleźć kupujących na te nieruchomości i nie mogą w terminie zakończyć likwidacji FIZów. To może być czynnikiem ciążącym na kursie.
|
|
Temat:
ECHO
Na razie to Echo jest w konsolidacji, kluczowe poziomy - 6 PLN (dolne ograniczenie), 6,70 PLN (górne ograniczenie). Pokonanie któregoś z nich zasygnalizuje prawdopodobny kierunek ruchu.
|
|
Temat:
ECHO
zdzichu napisał(a):Cytat:Gdzie te rosnące współczynniki pustostanów? :) A w tej sprawie odsyłam do raportów Arka Fundusz Rynku Nieruchomości FIZ i BPH Sektora Nieruchomości FIZ :( Fundy te kupowały średnie i małe biurowce jakieś 6-8 lat temu i teraz mają trudności w znalezieniu najemców na zwalniane przestrzenie przez poprzednich najemców. Też trudno im znaleźć kupujących na te nieruchomości i nie mogą w terminie zakończyć likwidacji FIZów. Nie zmienia to postaci rzeczy, że Echo sobie świetnie na rynku radzi, co zresztą najlepiej obrazuje wykres spółki.
|
|
Temat:
ECHO
|
|
|
|
Temat:
JSW
Dołączam się do Scarry. Przy 54 pisałeś, że dołek blisko, obecnie mamy 48.50 czyli -11% i jak dołka nie było tak cały czas nie ma.
|
|
Temat:
JSW
Na jakiej podstawie twierdzisz, że jesteśmy blisko dna? To, że coś dużo spadło nie oznacza, że nie może spaść jeszcze więcej.
|
|
Temat:
ECHO
|
|
Temat:
ECHO
Osobiście obstawiam wyprzedawanie się przez OFE przed styczniem, które to instytucje mają duży udział w tej spółce.
|
|
Ja osobiście widzę spory podwójny szczyt, który formował się przez prawie pół roku. Górne ograniczenie - 85 PLN, dolne 65 PLN. Dzisiaj wybiło dołem na długiej czarnej świeci i stosunkowo dużych obrotach ( w porównaniu do sesji z ostatniego okresu ). Teoretycznie zasięg wybicia jaki wyznaczyłem wypadł mi na 49,50 PLN, który się pokrywa z 1.5 miesięcznym okresem konsolidacji z listopada/grudnia 2012. Oczywiście to tylko mój pogląd na tę spółkę i ta wizja nie musi się wypełnić, bądź też może przebić w/w poziom i dalej pikować.
|
|
@sasky
Wrzuciłem link do PB z 01.02.2011 i tam jest o tych stu metrach, więc pewnie jakoś w tych okolicach poszedł komunikat. Jak ktoś ma czas to się może przekopać przez komunikaty do tamtego czasu i poszukać tego.
|
|