|
|
Nie bez przyczyny w komunikacie prasowym nazwano tę emisję historyczną. Do tej pory w Polsce żadne stowarzyszenie nie przeprowadziło emisji obligacji. polecam lekturę: prawainwestora.pl/2014/04/28/e...
|
|
Witam, niestety nie moglem dotrzeć na spotkanie, czy ktoś się wybrał? Proszę o info na priv o proponowanych rozwiązaniach.
|
|
podbijam pytanie..
|
|
Nierzadko to procedury w KDPW opóźniają wejście spółki na giełde. Sama giełda też potrafi uprzykrzyć cały proces...
|
|
Wiecie co sie dzieje z Digate? Nie moge nigdzie znaleźć informacji. Oni komunikują sie w ogóle z rynkiem?
|
|
|
|
kikan123 napisał(a):ta emisja to (delikatnie mówiąc) szukanie naiwnych. Jak można start-up finansować publiczną emisją obligacji ? Właściciele są z o.o., czyli odpowiadają do 50k PLN a potencjalni obligatariusze (naiwnych nie brakuje) do 10 000k PLN. Zysk właścicieli jest nieograniczony, a obligatariusze za całe ryzyko dostają tylko 9% p.a. Inaczej, właściciele cedują praktycznie całe ryzyko swojego biznesu na tzw. "inwestorów". Ludzie, przecież to woła o pomstę do nieba ! Może spółka jest fajna, ale w takim przypadku chętnie bym wszedł na equity. Start-upy to temat dla funduszy VC/PE
kikan123 zgadzam się z Tobą. Moim zdaniem bardzo nietrafiony pomysł z tymi obligacjami.
|
|
- kto odpowiada za długi związku - poręczyciel. Tu jednak nie mogę za dużo napisać, bo mnie uprzedzono, że podanie za dużo informacji narusza ustawę jakąś.
- czy ten obowiązek jest faktycznie obowiązkiem czy raczej zwyczajem - obowiązek jest obowiązkiem :). Minister musi udzielić dotacji.
|
|
- kto odpowiada za długi związku - tego nie wiem, nigdzie nie doczytałem. Wysłałem zapytanie, jak odpowiedzą to napiszę. - czy Państwo ma obowiązek dofinansowania związku typu PZKosz, PZPN - tak - dotacje przyznaje MSiT - czy są to monopoliści w prowadzeniu reprezentacji i rozgrywek - tak - zgodnie z Ustawą o sporcie - czy mogą ogłosić upadłość - nie
|
|
popłynął Pan z tym stowarzyszeniem myśliwych :), to zupełnie inne twory, inaczej dofinansowywane. Nie orientuję się, ale nie wydaje mi się, żeby myśliwi byli dofinansowywani dotacjami przyznawanymi z budżetu państwa...Nie patrzmy też na związki sportowe przez pryzmat pzpn-u ("Stowarzyszenia sportowe mają to do siebie, że zarządzają nimi i działają w nich prości, chciwi ludzie")to wielce krzywdzące.
|
|
tak pamiętam, bo byłem w gronie czekających...
|
|
czy ktos z was ma jakiś kontakt z zarządem spółki? oni w ogóle komunikują sie z rynkiem?
|
|
u mnie też wpłynęło.
|
|
Temat ciekawy, bo z tego co się orientuje właśnie upadłość tego typu podmiotów jest mniej niż prawdopodobna, możesz zdradzić szczegóły oferty na priv?
|
|