Popieram wypowiedzi forumowiczów np. takich jak: Johanna czy Sunday82. Ludzie, jeżeli zależy Wam na odzyskaniu jak najwięcej z Waszych środków - zgódźcie się na układ!. Tylko i wyłącznie zmiana likwidacji na układową może nam to zagwarantować!. Jesteśmy stratni wszyscy i to bardzo wiele - i już nic więcej do stracenia nie mamy, możemy jedynie zyskać!. Nie twierdzę, że zmiana polegająca na zmianie decyzji z upadłości likwidacyjnej na układową zaspokoi wszystkie zobowiązania oszusta Religi w stosunku do nas, obligatariuszy - ale z pewnością będzie lepsza od aktualnej upadłościowej.
Forumowiczka Johanna udostępniła Wam kilka tygodni temu przykładowe pismo, które musimy wysłać do sądu!. Również, osobiście zaczerpnąłem "języka" u radcy prawnego który powiedział, że "naglenie sądu" poprzez składanie pism, przyczyni się do naszego sukcesu i zmieni decyzję z likwidacyjnej na układową. Jeśli takie pisma będą spływać od nas, to dla "świętego spokoju" i żeby już nie "nękać sądu" - decyzja zostanie zmieniona szybciej, dużo szybciej - bo zaznaczam, że od około pół roku sądownictwo nasze polskie kochane ze siedzibą we Wrocławiu jest opieszałe!!!
Poniżej przesyłam Wam moje pismo, które dzisiaj tj. 20.01.2015 wysłałem listem poleconym, priorytetowym i za zwrotnym potwierdzeniem odbioru do sądu.
-------------------- ........dn.20.01.2015
/Obligatariusz spółki
Religa Development/
Sąd Rejonowy VIII Wydz. Gospodarczy
ds. Upadłościowych i Naprawczych
ul Poznańska 16
53-630 Wrocław
Niniejszym pismem wnoszę o przyspieszenie wydania decyzji przez Sędziego Komisarza odnośnie zmiany upadłości spółki Religa Development z likwidacyjnej na układową.
Nadmieniam, że sprawa upadłościowa w/s Religi Development trwa już praktycznie od trzech lat a tylko i wyłącznie opieszałość polskiego wymiaru sprawiedliwości wydłuża w czasie jak najszybsze odzyskanie przez obligatariuszy zainwestowane w tę firmę środki.
Zaznaczam, iż posiadam 4 obligacje typu „B” gdzie mój wkład finansowy wyniósł 40 000 złotych. Do tej sumy należałoby doliczyć zarówno odsetki (które nie zostały mi wypłacone), jak i odsetki od odsetek nie wypłaconych przez spółkę Religa Development. Na chwilę obecną po zsumowaniu zobowiązania co do mojej osoby przez przytoczoną firmę - „Religa” jest mi winien kwotę około 60 000 złotych.
Wycena nieruchomości jaką ustaliła rzeczoznawca Pani Agnieszka Chorociej na potrzeby emisji obligacji znacząco zostały zawyżone a tym samym szansa na odzyskanie przeze mnie jak i innych obligatariuszy zainwestowanych pieniędzy jest nikła. A jeśli owa szansa istnieje, to jedynie zostaje ona zaspokojona najwyżej w kilku procentach.
Nadmieniam, iż kurator zajmujący się tą sprawą już dawno wyraził zgodę na zmianę upadłości spółki na układową. Brakuje jedynie decyzji sądu co do możliwości zawarcia układu – a w moim odczuciu nie jest procesem długotrwałym i czasochłonnym taką decyzję wydać.
Zarówno przez nieuczciwość Religi jak i opieszałość lub nawet niekompetencję tutejszego sądu stałem się osobą zadłużoną. Mój dług w stosunku do banku wynosi ponad 30 000 złotych. Chciałbym jak najszybciej swoje zobowiązanie i swoimi pieniędzmi spłacić, które to pieniądze posiada upadła spółka.
Tylko szybka decyzja podjęta przez tutejszy sąd w sprawie zmiany upadłości z likwidacyjnej na układową – o co proszę, pozwoli na odzyskanie choćby samego kapitału, jaki zainwestował każdy z nas, obligatariuszy w upadłą firmę.
.........................

Na zakończenie mojego pisma nie napisałem "z poważaniem", "z wyrazami szacunku" itd - bo uważam, że polskie sądownictwo nie zasługuje na takie słowa - a na pewno nie sąd we Wrocławiu!