PARTNER SERWISU
xrtxsqye
32 33 34 35 36

RELIGA DEVELOPMENT (Catalyst)

czosnek
4
Wpisów: 398
Wysłane: 23 grudnia 2014 23:24:55
celem moze przykladowo byc zwolnienie obecnych zabezpieczen, przeciez przy zmianie trybu upadlosci moze rowniez zostac zmienione lub ograniczone zabezpieczenie danej wierzytelnosci, niewykluczone ze gdyby doszlo do ukladu jego wykonanie zostanie zabezpieczone np. zastawem na akcjach spolki naszego Dareczka. Dancing
dalszy mozliwy scenariusz to splata jednej moze dwoch rat (z tych 50% kapitalu przewidzianego ukladem do splat w ratach) potem wielkie rozczarowanie i.... zaczynamy od nowa licytacje komornicza zabezpieczenia tyle ze tym razem juz nie dzialek ale nic nie wartych akcji.

beataD
0
Wpisów: 62
Wysłane: 26 grudnia 2014 21:36:23
Sunday 82
Wiarygodność Twoich wiadomości jest żadna.Najlepiej skontaktuj się z prokuraturą zanim napiszesz "coś"
ad Czosnek
Proszę zadzwoń do mnie , masz już nr lub jeśli zgubiłeś podaj swój na priva , zadzwonię.
Nie jest tak jak piszesz. Upadłość układowa to dopiero początek negocjacji z tymi oszustami.
Pozdrawiam
Ps. Wyrażenie zgody na układ jest w naszym interesie i mamy sposoby , aby to nie był tylko krok na przeczekanie , nie mówiąc już o "utracie zabezpieczeń" . Jeszcze raz namawiam wszystkich na konsultacje z prawnikami !!a nie pisanie co "ślina na język przyniesie" , warto .Proszę pamiętajcie , że Ci oszuści także to forum czytają....

sunday82
0
Wpisów: 50
Wysłane: 28 grudnia 2014 21:41:01
Ohoho, cóż za oburzenie:)
"Skontaktuj się z prokuraturą" - a co to jakieś ściśle tajne informacje nt. działań prokuratury macie, o których nie możecie napisać na forum? dziwna tajemnicza grupa osób przez Was i prokuraturę szantażowana wyłoży kilkanaście baniek żeby komuś zrobić dobrze? nie rozśmieszajcie mnie:)

Prawda jest taka, że grupa ludzi wydymała grupę innych ludzi, a na koniec jeszcze na całej sprawie chce się dorobić trzecia grupa ludzi albo/i pierwsza drugi raz:)

Cyt. Johanna:
"Osoby, ktore zaplacily za mieszkania i nigdy ich nie wybudowano, maja nikle szanse na odzyskanie jakichkolwiek pieniedzy. Budowa jest w ruinie i mozna ja tylko zburzyc. Dlatego warto, zeby sie zgodzily na upadlosc ukladowa.

Ktos zapytal, skad Religa wezmie pieniadze? Oprocz Religi, w cala afere z budowa i obligacjami, zaangazowane sa inne wysoko postawione osoby, ktore maja wiele do stracenia - siedzi im na karku prokurator. Dlatego pieniadze sie znajda. Jesli znacie nabywcow, ktorzy zakupili mieszkania warto z nimi nawiazac kontakt w tej sparwie i zmotywowac do wyrazenia zgody na upadlosc ukladowa."

WTF? Mi to generalnie rybka czy będzie układ czy nie bo zabezpieczenie na mojej serii akurat przekracza 50% i przy sprawnej likwidacji majątku sporo bym odzyskał, a przy układzie będzie tak jak pisze Czosnek - tyle samo albo i mniej kasy odzyskam w ratach przez 20lat itp. itd.:)
A powyższy cytat, mimo, że nie znam do końca sytuacji ludzi którzy kupowali od niego mieszkania brzmi na moje: zgódzcie się na układ bo i tak nie odzyskacie, a my Wam sprzedamy te same mieszkania drugi raz.
Generalnie na ich miejscu skoro miałbym odzyskać nic albo na waciki to wolałbym, aby tych parę wysoko postawionych osób , o których piszecie umoczyło, przynajmniej miałbym ubaw:)

Moje pytanie więc nadal pozostaje aktualne - kto tą kasę ma wyłożyć i jaki jest jego plan działania/budowy?
Albo miejcie przynajmniej tyle honoru żeby napisać: nic odzyskacie to przynajmniej dajcie nam zarobić:)

Gieorgi
0
Wpisów: 7
Wysłane: 20 stycznia 2015 21:14:04
Popieram wypowiedzi forumowiczów np. takich jak: Johanna czy Sunday82. Ludzie, jeżeli zależy Wam na odzyskaniu jak najwięcej z Waszych środków - zgódźcie się na układ!. Tylko i wyłącznie zmiana likwidacji na układową może nam to zagwarantować!. Jesteśmy stratni wszyscy i to bardzo wiele - i już nic więcej do stracenia nie mamy, możemy jedynie zyskać!. Nie twierdzę, że zmiana polegająca na zmianie decyzji z upadłości likwidacyjnej na układową zaspokoi wszystkie zobowiązania oszusta Religi w stosunku do nas, obligatariuszy - ale z pewnością będzie lepsza od aktualnej upadłościowej.

Forumowiczka Johanna udostępniła Wam kilka tygodni temu przykładowe pismo, które musimy wysłać do sądu!. Również, osobiście zaczerpnąłem "języka" u radcy prawnego który powiedział, że "naglenie sądu" poprzez składanie pism, przyczyni się do naszego sukcesu i zmieni decyzję z likwidacyjnej na układową. Jeśli takie pisma będą spływać od nas, to dla "świętego spokoju" i żeby już nie "nękać sądu" - decyzja zostanie zmieniona szybciej, dużo szybciej - bo zaznaczam, że od około pół roku sądownictwo nasze polskie kochane ze siedzibą we Wrocławiu jest opieszałe!!!

Poniżej przesyłam Wam moje pismo, które dzisiaj tj. 20.01.2015 wysłałem listem poleconym, priorytetowym i za zwrotnym potwierdzeniem odbioru do sądu.

-------------------- ........dn.20.01.2015

/Obligatariusz spółki
Religa Development/

Sąd Rejonowy VIII Wydz. Gospodarczy
ds. Upadłościowych i Naprawczych
ul Poznańska 16
53-630 Wrocław

Niniejszym pismem wnoszę o przyspieszenie wydania decyzji przez Sędziego Komisarza odnośnie zmiany upadłości spółki Religa Development z likwidacyjnej na układową.

Nadmieniam, że sprawa upadłościowa w/s Religi Development trwa już praktycznie od trzech lat a tylko i wyłącznie opieszałość polskiego wymiaru sprawiedliwości wydłuża w czasie jak najszybsze odzyskanie przez obligatariuszy zainwestowane w tę firmę środki.

Zaznaczam, iż posiadam 4 obligacje typu „B” gdzie mój wkład finansowy wyniósł 40 000 złotych. Do tej sumy należałoby doliczyć zarówno odsetki (które nie zostały mi wypłacone), jak i odsetki od odsetek nie wypłaconych przez spółkę Religa Development. Na chwilę obecną po zsumowaniu zobowiązania co do mojej osoby przez przytoczoną firmę - „Religa” jest mi winien kwotę około 60 000 złotych.

Wycena nieruchomości jaką ustaliła rzeczoznawca Pani Agnieszka Chorociej na potrzeby emisji obligacji znacząco zostały zawyżone a tym samym szansa na odzyskanie przeze mnie jak i innych obligatariuszy zainwestowanych pieniędzy jest nikła. A jeśli owa szansa istnieje, to jedynie zostaje ona zaspokojona najwyżej w kilku procentach.

Nadmieniam, iż kurator zajmujący się tą sprawą już dawno wyraził zgodę na zmianę upadłości spółki na układową. Brakuje jedynie decyzji sądu co do możliwości zawarcia układu – a w moim odczuciu nie jest procesem długotrwałym i czasochłonnym taką decyzję wydać.

Zarówno przez nieuczciwość Religi jak i opieszałość lub nawet niekompetencję tutejszego sądu stałem się osobą zadłużoną. Mój dług w stosunku do banku wynosi ponad 30 000 złotych. Chciałbym jak najszybciej swoje zobowiązanie i swoimi pieniędzmi spłacić, które to pieniądze posiada upadła spółka.

Tylko szybka decyzja podjęta przez tutejszy sąd w sprawie zmiany upadłości z likwidacyjnej na układową – o co proszę, pozwoli na odzyskanie choćby samego kapitału, jaki zainwestował każdy z nas, obligatariuszy w upadłą firmę.

.........................

Angel Na zakończenie mojego pisma nie napisałem "z poważaniem", "z wyrazami szacunku" itd - bo uważam, że polskie sądownictwo nie zasługuje na takie słowa - a na pewno nie sąd we Wrocławiu! Angel

Edytowany: 20 stycznia 2015 21:31

czosnek
4
Wysłane: 25 stycznia 2015 22:26:43
Witam szczesliwych posiadaczy obligacji Religa (ja tez jestem jednym s nich)
Odnosnie ukladu kilka moich refleksji:) generalnie ja tez jestem za ukladem , chociazby z tego wzgledu ze zabezpieczenie mojej serii zostalo wycenione na okolo 25% wartosci serii obligacji. Rozumiem tez ze czesc posiadaczy obligacji zwlaszcza ci ktorych zabezpieczenia zostaly wycenine na 50% wartosci serii obligacji (chyba w przypadku 2 serii tak jest) maja jakies uklady gleboko w d.... i maja racje wedlug mnie. Jak kazdy chcialbym z tego syfu odzyskac mozliwie ile sie da najwiecej , jednak zeby sie nie rozczarowac po raz drugi na Relidze wole te moje checi opierac na realnych przeslankach a nie tylko na nadziejach ktore nie maja w niczym oparcia. Poki co spieranie sie o to czy lepszy jest dla nas uklad czy jak najszybsza licytacja zabezpieczen jest zupelnie pozbawione sensu bo nie znamy na razie dokladnych propozycji ukladowych poza ogolnymi zarysami tego mozliwego ukladu. Znajac dokladne propozycje ukladowe czyli konkrety dopiero wtedy mozna logicznie skalkulowac domniemane kozysci z takiego ukladu porownujac je z mozliwymi kwotami uzyskanymi z licytacji zabezpieczen, do tego wziac pasowaloby pod uwage czynnik czasu czyli jak szybko moze byc zrealizowana licytacja a jak szybko wykonany uklad.
Nastepna sprawa o pierwszorzednym znaczeniu to zabezpieczenie wykonania ukladu. Wedlug mnie na zabezpieczenie ukladu powinny byc przeznaczone (conajmniej!!!! bo na wiecej nie ma co liczyc) dotychczasowe zabezpieczenia. I tak sa one warte gow.. ale lepsze to niz nic albo inny rodzaj iluzorycznego zabezpieczenia. Polecam w tym temacie przeczytac moj wpis z 13 grudnia godz 00;00;07
Kolejna sprawa; czy w przypadku zabezpieczenia ukladu zostanie w dalszym ciagu utrzymana w mocy instytucja administratora hipoteki. Wedlug mnie zawsze lepiej kiedy administrator hipoteki jest niz go nie ma . Chociaz wiele zlego sie pisalo na tym forum pod adresem administratoroa hipoteki to ide o zaklad ze jezeli chodzi o Secus Asset Management to nikt zlego slowa powiedziec nie moze.
Warto sie tez zastanowic nad nastepujaca kwestia: kiedy spolka ma wieksze mozliwosci do obslugi duzego zadluzena? wtedy kiedy prowadzi normalna dzialalnosc operacyjna czy wtedy gdy planowana jest jej odbudowa po calkowitym upadku??? odpowiedz wydaje sie oczywista , przynajmniej dla osob ktorzy odrzuca nadzieje a pozostana przy realiach i faktach.
jezeli spolka prowadzaca dzialalnosc nie jest w stanie splacac naleznosci i po wiecej jak 2 latach zacznie prowadzic taka sama dzialalnosc i zaczyna od zera , wymaga finansowania praktycznie calosci srodkow trwalych i do tego wymaga obslugi duzego zadluzenia , poza tym jest znana w regionie jako niegodna zaufania , ma zla opinie , zostala wykluczona z Polskiego Zwiazku Spolek Deweloperskich za zle standardy obslugi klienta, nawet biorac pod uwage dobra koniunkture w branzy to taka spolka ma szanse na ponowne zaistnienie na rynku??? zadnej szansy nie ma bo luka pozostala po upadku tej firmy zostala wykorzystana przez inne wiarygodne i dobrze prosperujace firmy z branzy.
Uslyszymy konkretne propozycje ukladowe to dopiero wtedy je rozwazymy a narazie to tylko gdybanie. Wartaloby pamietac ze pieniadze na obsluge dlugu zwlaszcza tego przeterminowanego nie biora sie z samego faktu zrestartowania firmy ale z dochodowej dzialalnosci operacyjnej ktora trwa przez lata i ma szanse na kontynuacje w przyszlosci
beda konkretne propozycje ukladowe dajace szanse na odzyskanie conajmniej 50 % srodkow w relatywnie krotkim czasie i to dobrze zabezpieczone hipoteka , z zachowaniem instytucji administratora to mozna sie zgodzic na uklad, inaczej to piepszyc uklady ,wole cokolwiek byleby jaknajszybciej.
Spojrzmy pradzie w oczy , pieniadze nie biora sie same z siebie a juz napewno nie z watpliwych obietnic i propozycji czegos co ma nastapic w przyszlosci, pieniadze biora sie z ciezkiej pracy i kontynuowania dochodowej dzialalnosci operacyjnej, kto tego nie rozumie robi krzywde samemu sobie i predzej czy pozniej sie rozczaruje :)
Pozdrowka wave

sunday82
0
Wysłane: 26 stycznia 2015 12:07:07
Dokładnie Czosnek tak jak piszesz.
Kolejna więc prośba do osób, które tak reklamują ponaglanie sądu o układ - przedstawcie proszę konkrety tego układu bo wszyscy na tym forum chcielibyśmy je poznać.
I skoro macie taką wiedzę to podzielcie się informacjami co wydarzyło się w Sądzie Gospodarczym na spotkaniu 16 stycznia w piątek.
Dziękuję

tomm072
0
Wpisów: 100
Wysłane: 26 stycznia 2015 12:38:22
Też się przyłączam do postów powyżej, same ponaglania a żadnych konkretów.

sunday82
0
Wysłane: 26 stycznia 2015 14:18:06
Więc tak sobie myślę, że ja napiszę do sądu wniosek żeby nie rozpatrywał ponagleń bo nie zostały przedstawione wierzycielom konkretne propozycje układu.

spades
0
Wpisów: 39
Wysłane: 26 stycznia 2015 15:23:15
Mam pytanie do zorientowanych. Czy prawnie możliwe jest coś takiego: część wierzycieli (np. posiadacze oblig. serii C) zostaną zaspokojeni z zabezpieczenia a reszta pójdzie na jakiś układ z Religą. Jest coś takiego możliwe? Czy albo wszyscy idą na układ albo nikt?

Druga rzecz. Przyłączam się przedmówców. Niech osoby tak intensywnie naganiające na układ, podadzą szczegóły tego układu zamiast wciskać "kota w worku innym". Pisanie do sądu ponaglenia w sprawie zmiany trybu upadłości nie znając warunków układu jest idiotyzmem.

beataD
0
Wpisów: 62
Wysłane: 27 stycznia 2015 12:17:09
Każdy zainteresowany obligatariusz ma telefon do kuratora oraz może zadzwonić do Sądu Wrocław Fabryczna.
Dlaczego zatem tego nie zrobicie ? Z lenistwa czy innego powodu ?.
Ja zadałam sobie ten "trud" i proponuję to samo innym a nie biadolić.
To oczywiste , że trzeba znać propozycje układowe aby je podpisać.Ewentualny układ musi być nadzorowany .
Do tych którzy piszą o wartości swego zabezpieczenia przekraczającej 50% , proponuję zadzwońcie do okolicznych biur pośrednictwa sprzedaży nieruchomości i zapytajcie o możliwość sprzedaży takiej nieruchomości z orientacyjną ceną .
Dodam , że na pierwszej licytacji cena wynosi 3/4 wartości oszacowania a na drugiej 2/3. Wnioski będą oczywiste.
Ja już to zrobiłam i obejrzałam osobiście działkę bedącą zabezpieczeniem mojej serii obligacji .
Oszuści którzy nam sprzedali lub proponowali te obligacje zapewne wkrótce usłyszą zarzuty prokuratury. Być może to zmusi ich do szybszego działania .
W tej sprawie sugeruje kontakt z osobami , które złożyły zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstw.Pan kurator wie kto to jest.
One nie biadoliły ale zrobiły konkretne rzeczy i poniosły określone wydatki.
Sunday 82 i tomm072 i spades czy zrobiliście cokolwiek konkretnego poza pisaniem nic nie wnoszących postów i wzywaniem innych do wyjaśnień ?.
Ponownie namawiam do kontaktu z prawnikiem , wiem to kosztuje a tu trzeba mieć choćby szczątkową wiedzę.
To forum czytają także w/w oszuści , proponuję o tym pamiętać.
Ponadto każdy zainteresowany może przyjechać na posiedzenie Sądu i zgłosić lepszą propozycje od układowej .
Ja pomimo dużej odległości będę na tym posiedzeniu ....

czosnek
4
Wysłane: 30 stycznia 2015 20:54:52
Informacyjnie, zebranie wierzycieli z 16. 01. 2015r. nie doszło do skutku ze wzgledu na brak kworum , nastepny termin to 13 luty.

ania_st
0
Wpisów: 4
Wysłane: 4 lutego 2015 12:14:27
Dzien dobry wszystkim. Jestem nowa na forum, posiadam akcje serii B i H.

@czosnek - czy moglbys powiedziec, gdzie odbedzie sie spotkanie 13 lutego?

Mam jeszcze pytanie. Z kim kontaktujecie sie w sprawie ustalenia aktualnego stanu naszych spraw? Czy mozecie prosze podac numer telefonu?

Przez ostatnie miesiace nie mialam zadnych wiadomosci w sprawie Religi, co mnie niepokoi. Dziekuje za pomoc.

czosnek
4
Wysłane: 4 lutego 2015 16:18:58
gdzie sie odbedzie to nie wiem , podejrzewam ze w sadzie we Wroclawiu , ale to narazie nie jest zebranie obligatariuszy tylko tych wydymanych ktorzy poplacili zaliczki na mieszkania i stracili te kase. A kontaktowac mozna sie np. z kuratorem ds. reprezentowania obligatariuszy 504 291 638.

ania_st
0
Wysłane: 5 lutego 2015 11:49:18
Dzieki za informacje.

Jestem po rozmowie z kuratorem. Mowil, zeby sie kontaktowac po 13 lutego, bo na te date zostalo wyznaczone posiedzenie w sprawie wyznaczenia trybu upadlosci i wtedy beda jakies informacje...

ania_st
0
Wysłane: 16 lutego 2015 14:37:37
Rozmawiałam właśnie z kuratorem. W piatek odbylo sie zgromadzenie nabywcow, sad powinien w ciagu kilku dni podjac decyzje o zmianie trybu upadlosci na ukladowa. W przyszlym tygodniu bede znowu dzwonic, zeby dowiedziec sie, czy to zostalo juz ustanowione.
Podobno znalazl sie jakis fundusz, ktory chce konczyc inwestycje Religi. Propozycja ukladu ma byc taka, jak bylo juz na forum wspominane, czyli 50% gotowka, 50% nowe akcje. Kurator ma sie kontaktowac z wierzycielami z konkretnymi propozycjami ukladu.

czosnek
4
Wysłane: 16 lutego 2015 23:56:52
dzieki za info , tez probowalem sie dodzwonic do kuratora ale bezskutecznie.
no i pamietajmy ze te 50% w gotowce to w ratach :) jak juz padna konkretne propozycje ukladowe i moze dojdzie do zebrania obligatariuszy dobrze by bylo wnioskowac wlasnie o jakas czesc wyplaty w gotowce, np. 20% w gotowce 30% w ratach i reszta w akcjach.
zobaczymy co z tego wyniknie , moze uda sie odzyskac cos wiecej niz z zabezpieczen.

marik
0
Wysłane: 17 marca 2015 19:44:49
Witam

sam mam obligacje religia - - co prawda "zabezpieczone"
byłem za granicą i jak widać duże zmiany

moje pytanie brzmi tak : czy jeżeli nie zgłosiłem się nigdzie z roszczeniami to czy kurator też mnie uwzględnił w całym procesie odzysku pieniędzy?

z góry dzięki za pomoc
a jeżeli nie to co robić dalej??

czosnek
4
Wysłane: 18 marca 2015 10:05:14
hej marik a w jakim egzotycznym kraju byłeś że telefony nie miały tam zasięgu??? Dancing Dancing
zadzwoń do Pana kuratora który się zajmuje obligacjami Religi i napewno wszystko Ci wyjaśni
504 291 638

marik
0
Wysłane: 18 marca 2015 17:05:20
kupiłem i nie interesowałem się obligacjami :(

a w dodatku e-kancelaria też jest nie wypłacalna ...... a mam ich trochę
same problemy

DRIVER77
0
Wpisów: 641
Wysłane: 18 marca 2015 17:22:25
Cytat:
kupiłem i nie interesowałem się obligacjami :(

a w dodatku e-kancelaria też jest nie wypłacalna ...... a mam ich trochę
same problemy

Co ty kolego???Think
To nie lokata bankowa,że kończy się okres i kaska wraz odsetkami wraca i leży sobie i czeka na właściciela.
Jak ktoś ci powiedział ze obligi to taki bezpieczny zamiennik lokaty to mocno wprowadził cię w błąd.Dancing
Lepiej nie pchać się w to nie majac czasu od czasu do czasu zerknać co sie dzieje.
Można zostać z niczym.toothy10
Przypomnij sonie co jeszcze miałeś. Mam nadzieje że nie UBOAT czy podobne twory których juz tu nie ma.violent1

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

32 33 34 35 36

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,565 sek.

rctbcbme
pzzneylk
tjkkkzxt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 599,59 zł +383,00% 96 599,59 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jyweemel
ohqzkasi
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat