PARTNER SERWISU
eixnxajt

Data raportu bieżącego czy data publikacji tego raportu? Gdzie ofcjalnie są takie raporty publikowan

Reiden
0
Wpisów: 33
Wysłane: 3 września 2014 12:09:49
Mam pytanie do osób "zorientowanych" dotyczące daty, która obowiązuje w przypadku specjalnych warunków/opcji warunków emisji obligacji.
Już wyjaśniam.
Załóżmy, że spółka A (z NewConnect) emituje obligacje i w warunkach emisji piszą, że jeśli dojdzie do pewnego zdarzenia to obligatariusz może w ciągu 7 dni roboczych domagać się przedterminowego wykupu. Informacja o tym zdarzeniu pojawia się w raporcie bieżącym, który jest datowany np. na 10 września.
I teraz pojawiają się właściwe pytania.
1.Gdzie taki raport jest oficjalnie publikowany?
2.Jak określić datę, która determinuje ile czasu mam na uzyskanie świadectwa depozytowego i przesłanie żądania wykupu przedterminowego, bo chyba to, że na dokumencie - raporcie bieżącym jest data 10 września to nie jest (nie musi być) to oficjalna data publikacji tego raportu?
3.Jak najskuteczniej i najszybciej dostarczyć takie pismo spółce nie jadąc do jej siedziby osobiście, żeby nie wykręcała się, że czas minął, i wszystko doszło po czasie? Standardowe przesyłki pocztowe polecone odpadają, bo nie ma gwarancji, że dotrą w określonym czasie.
4.Jeśli spółka ma kilka adresów (główna siedziba, biuro prezesa, biuro zarządu itp), to czy warto wysłać pod kilka adresów spółki oraz czy data dotarcia do któregokolwiek z takich oficjalnych adresów równa się skutecznemu doręczeniu przesyłki.
5.Jeśli wysyłać pod kilka adresów, to co ze świadectwem depozytowym, czy dołączać ksero i potem (jeśli tak to kiedy) dosłać oryginał, czy od razu wysłać oryginał do głównej siedziby a w pozostałe miejsca ksero?
To tyle (na razie)
Pozdrawiam

paukmer
0
Wpisów: 159
Wysłane: 3 września 2014 12:26:49
1.Gdzie taki raport jest oficjalnie publikowany?

spółka wysyła raport w trzy miejsca równocześnie, z tego do publicznej wiadomości (czyli to, co nas interesuje) idzie do PAP
biznes.pap.pl/pl/reports/espi/...
na samym dole jest "stopka" raportu z informacją o dacie

2.Jak określić datę, która determinuje ile czasu mam na uzyskanie świadectwa depozytowego i przesłanie żądania wykupu przedterminowego, bo chyba to, że na dokumencie - raporcie bieżącym jest data 10 września to nie jest (nie musi być) to oficjalna data publikacji tego raportu?

a czy ile masz czasu nie wynika z kowenantu? w niektórych warunkach jest taka informacja, ile się ma czasu na złożenie (albo że spółka może odwrócić skutki zdarzenia, które wywołało naruszenie kowenantu).

Reiden
0
Wysłane: 3 września 2014 14:02:44
Dzięki za odzew i wyjaśnienie podstawowej kwestii z datą publikacji.
Nie ma klauzuli o odwróceniu skutków zdarzenia. Rozumiem, że "zdarzenie" w tym kontekście oznacza sytuację, która upoważnia do upomnienia się o przedterminowy wykup.
Nie wiem czy dobrze używam słów ale owo odwrócenie skutków zdarzenia już nastąpiło jak to wynika z kolejnych raportów.
Zakładam jednak, że przy braku takiej klauzuli wciąż obowiązuje prawo do domagania się przedterminowego wykupu nawet jeśli w tym momencie sytuacja już nie zachodzi. Jedynym warunkiem jest tu dość krótki czas upomnienia się o ten wykup, podany jako ilość dni po opublikowaniu bieżącego raportu informującego o zajściu takiej sytuacji.

p321
0
Wpisów: 87
Wysłane: 3 września 2014 14:55:04
UBT0415 ?

remix1977
2
Wpisów: 426
Wysłane: 3 września 2014 15:02:01
twierdzą, że ich nie dotyczy, ciekawa prawnie sytuacja :)

Reiden
0
Wysłane: 3 września 2014 15:47:23
Tak chodzi o UBT. Tam jest "unik" że sytuacja nie dotyczy "rozwodnienia" ale z ich raportu ewidentnie wynika, że zejście poniżej progu 50% nie nastąpiło w wyniku pojawienia się nowych akcji/rozwodnienia/nowej emisji czy jak to się nazywa tylko w wyniku sprzedaży akcji.
A to że w następnych raportach będzie informacja o wejściu ponad 50% próg nie zmienia faktu że zaistniało, zdarzenie które umożliwia upominanie się o przedterminowy wykup.

Szczerze mówiąc ta klauzula była dla mnie szczególnie istotna przy zakupie obligacji bo sugerowała, że jest jedna konkretna osoba wymieniona z imienia i nazwiska, która będzie trzymać całą spółkę "w garści" bo ma swój majątek w niej ulokowany.
Z resztą jak mi się wydaje patrząc na działania prezesa, to walczy, o firmę.

Nie znam się na szczegółach prawnych, ale ciekawym zagraniem z jego strony byłoby maksymalne skupienie obligacji po tych cenach co teraz chodzą i ich przedterminowe wykupienie, (bo przecież teraz firma ma środki) tym samym odzyskałby część pieniędzy zainwestowanych w akcje i mógłby za dwa tygodnie ponownie zwiększyć kapitał firmy wydając dwa razy "te same pieniądze" na akcje własnej firmy, a przy tym zmniejszając krótkoterminowe zadłużenie. A całość sfinansowaliby obligatariusze którzy spanikowali.
Edytowany: 3 września 2014 15:48

remix1977
2
Wpisów: 426
Wysłane: 3 września 2014 15:57:30
dobrze mówisz,
jedynie to, że ze względu na płynność za dużo po tych cenach to on nie skupi. Ale pewnie za 80-90% wielu odda(łoby) aby mieć spokój.

Wg mnie zdarzenie również wystąpiło więc teoretycznie można by walczyć, ale po pierwsze spółka ma ileś dni na wykup, dodatkowo może się bronić i walczyć (a być może mają rację - nie wiem). Na koniec uznałem, że jak wszyscy się rzucą na wykup, to tylko sobie zaszkodzimy, bo zrobi się panika.

Dla spółki (i dla nas :)) chyba najlepiej to uzyskać normalne finansowanie obrotowe i spłacić te obligacje :)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,189 sek.

gipghoob
onogxmja
xsjskcqb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zqlcikkt
bufgtidw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat