PARTNER SERWISU
kckenmms

jak wyliczyć ROIC krok po kroku ?

iskamer
0
Wpisów: 1
Wysłane: 21 lipca 2014 19:12:52
witam

bardzo prosze o pomoc kolegów koleżanki jak wyliczyć ROIC biorąc pod uwagę dane roczne spółki.
Ktore z tych danych biorę pod uwagę? Co przez co dziele, i od czego odejmuję :)Dopiero zaczynam zabawę z inwestowaniem, a infomace jakie spotykam na ten temat są lakoniczne.
bardzo dziekuje za pomoc

Marcin

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 21 lipca 2014 20:21:15
Musisz się zastanowić na "dzień dobry", co chcesz mierzyć. W sumie to mniej więcej powinno być wiadome z nazwy, czyli zwrot z zainwestowanego kapitału.
Teraz co może oznaczać zainwestowany kapitał? W spółki inwestują akcjonariusze, bo obejmowali kiedyś akcje, ale także banki i fundusze które inwestują w dług spółki. Dlatego kapitał zainwestowany będzie to suma kapitału własnego oraz kredytów, obligacji i leasingów minus... gotówka? Dlaczego odejmujemy gotówkę? Bo ta nie pracuje i nie tworzy zwrotu. No właśnie, a czym jest ten zwrot? To zysk jaki wypracowuje spółka i może zwrócić swoim inwestorom, czyli akcjonariuszom i kredytodawcom. Miarą tego jest zysk operacyjny. Problem w tym, że swoją część zabiera także państwo, więc będzie to zysk operacyjny po opodatkowaniu, czyli

ROIC = EBIT*(1-T)/(kapitał własny + kredyty+ obligacje + leasingi - gotówka)

Musisz zatem wziąć ze sprawozdania wynik operacyjny za 12 miesięcy i przemnożyć go razy (1-T) gdzie T to stopa opodatkowania, czyli 0,19. Krótko mówiąc musisz przemnożyć razy 0,81.
Ze sprawozdania musisz też wziąć kapitał własny oraz kredyty i gotówkę, przy czym kredyty mogą być w pozycji długoterminowych zobowiązań jak również w krótkoterminowych. Trzeba je do siebie dodać.

Pozostaje pytanie czy wziąć kredyty z początku roku, czy z końca? Najlepiej średni stan kredytów w całym roku, bo spółka może te kredyty spłacać pod koniec, a wtedy wskaźnik wygląda lepiej niż w rzeczywistości. Struktura finansowania nie jest przecież trwała.
Edytowany: 21 lipca 2014 20:26

robertus
0
Wpisów: 389
Wysłane: 17 września 2014 09:01:32
Zaciekawiłeś mnie Watchdogu ostatnim zdaniem:
"...Pozostaje pytanie czy wziąć kredyty z początku roku, czy z końca? Najlepiej średni stan kredytów w całym roku, bo spółka może te kredyty spłacać pod koniec, a wtedy wskaźnik wygląda lepiej niż w rzeczywistości. Struktura finansowania nie jest przecież trwała."

Liczę ROIC regularnie dla różnych spółek, ale faktycznie nie brałem pod uwagę faktu, że zadłużenie może się znacząco zmieniać w zależności od okresu - chociażby ze względu na cykliczność.
Słuszna uwaga.

P.S.
A swoją drogą to mi bardzo brakuje ROIC'u wyliczonego w Stockwatch'u. Najlepiej również z danymi historycznymi ;-)
Ważniejszy chyba w sumie niż ROE, czy ROA.

kasztan
0
Wpisów: 205
Wysłane: 17 września 2014 11:19:24
Ja też uważam, że ROIC jest ważniejszy od ROE i ROA, choć wskaźniki to tylko drogowskaz, na którą spółkę zwracać w ogóle uwagę. W średnim i dłuższym terminie odrzucam w analizie spółki, przy których koszt kapitału przewyższa zwrot. A tak dosyć często się zdarza, a to przecież różnica między zwrotem z zainwestowanego kapitału a ponoszonym kosztem jest miara tworzonej przez spółkę wartości.

selekk
0
Wpisów: 3
Wysłane: 17 maja 2020 23:35:55
Cześć, wiem że temat odgrzewany po długim czasie :)

Czy do kapitałów (z których liczymy zwrot w przypadku ROIC) - nie powinno się zaliczać kredytów (lub ogólniej mówiąc - zobowiązań) jedynie długoterminowych? Na takie informacje się często napotykam, i przyznam że wydaje mi się to uzasadnione.

Potencjalnie, jeżeli sam miałbym firmę, to Invested Capital - byłby chyba kapitał własny + np. obcy pozyskany długoterminowo (w kredycie). I wtedy moge sobie określac jaka był rentownośc całości takiego kapitału - bo wiem że mam go do dyspozycji na długo (jest stały) i mogę niem gospodarować i planować do swojej działalności. Czego nie mogę z kapitałem obrotowym (kredyty krótkoterminowe (<12m, w tym kupieckie)).

Chętnie poznam Waszą opinię, dlatego zachęcam do odpisania :)

Pozdrowienia

selekk
0
Wpisów: 3
Wysłane: 18 maja 2020 00:18:27
Dodatkowo nadmienię, że Invested Capital chyba powinien pochodzić z roku poprzedzającego roku wyniku finansowego. Ma to sens, bo licząc return on invested capital, najrozsądniej będzie wziąć taką kwotę tego invested kapital jaka była WE WCZEŚNIEJSZYM okresie - bo to na nim narósł nam (miejmy nadzieję) zysk/zwrot, któremu się przyjrzymy.

Znalezione w " Return on Capital (ROC), Return on Invested Capital (ROIC) and Return on Equity (ROE): Measurement and Implications; Aswath Damodaran; Stern School of Business; July 2007" strona 7

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 22 maja 2020 15:27:07
selekk napisał(a):
Cześć, wiem że temat odgrzewany po długim czasie :)

Czy do kapitałów (z których liczymy zwrot w przypadku ROIC) - nie powinno się zaliczać kredytów (lub ogólniej mówiąc - zobowiązań) jedynie długoterminowych? Na takie informacje się często napotykam, i przyznam że wydaje mi się to uzasadnione.

Potencjalnie, jeżeli sam miałbym firmę, to Invested Capital - byłby chyba kapitał własny + np. obcy pozyskany długoterminowo (w kredycie). I wtedy moge sobie określac jaka był rentownośc całości takiego kapitału - bo wiem że mam go do dyspozycji na długo (jest stały) i mogę niem gospodarować i planować do swojej działalności. Czego nie mogę z kapitałem obrotowym (kredyty krótkoterminowe (<12m, w tym kupieckie)).

Chętnie poznam Waszą opinię, dlatego zachęcam do odpisania :)

Pozdrowienia

Siemka.

To już wchodzimy na poziom dyskusji akademickiej :) Bo długo jest w sprawozdaniach finansowych zdefiniowane jako powyżej roku. Ale przecież są branże, gdzie długi okres jest krótszy niż rok, prawda? Przypominam, że długi okres rozumiany jest jako taki, który pozwala na zmianę wszystkich czynników produkcyjnych.

No i wtedy jakie znaczenie ma to wszystko? Trzeba by to dostosować do branży, modelu biznesowego i porównywalności.

Z jeszcze innej perspektywy - kredyty krótkoterminowe dalej są kapitałem, gotówką. Dalej służą temu samemu celowi. Tak samo przyczyniają się do dźwigni finansowej. Nie powinny być kapitałem drugiej kategorii.

wave

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 22 maja 2020 15:28:28
selekk napisał(a):
Dodatkowo nadmienię, że Invested Capital chyba powinien pochodzić z roku poprzedzającego roku wyniku finansowego. Ma to sens, bo licząc return on invested capital, najrozsądniej będzie wziąć taką kwotę tego invested kapital jaka była WE WCZEŚNIEJSZYM okresie - bo to na nim narósł nam (miejmy nadzieję) zysk/zwrot, któremu się przyjrzymy.

Znalezione w " Return on Capital (ROC), Return on Invested Capital (ROIC) and Return on Equity (ROE): Measurement and Implications; Aswath Damodaran; Stern School of Business; July 2007" strona 7

Tak ale to zależy dla jakiej branży. W handlu istotny jest kapitał obrotowy. Za to elektrownię lub autostradę buduje się nieco dłużej.

wave

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,262 sek.

bbortrzr
xyufunxg
hexzeaoi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kmvoyllk
edjcbtlj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat