widzę, że w piątek
MABION zszedł poniżej SL 39,50, czyli wypadł z portfela po 39,40
W tym wirtualnym portfelu są obecnie 4 spółki
ARCTIC, BYTOM, MERCOR, TRAKCJA.
Dokonałem pewnej modyfikacji technicznej. Pierwotnie miały być 2 portfele, 100 tys prowzrostowe i 30 tys prospadkowe (kontrakty). Teraz jest jeden portfel o wartości początkowej 130 tys a 30 tys z tej kwoty zarezerwowane jest na grę na spadki. W styczniu nie było żadnych transakcji w częsci prospadkowej, głównie z braku czasu, bo gdybym był bliżej rynku, pewnie byłaby krótka pozycja na PKO.
Po pierwszym miesiącu testowania nowej strategii wyniki nie są zadowalające. Minus 0,60%. W porównaniu do portfela rzeczywistego i do indesków wypada najgorzej.

kliknij, aby powiększyćMiesiąc to za krótki okres by wyrokować o słuszności tej strategii, ale pierwsze spostrzeżenia już mam.
Kupiłem 8 spółek:
ARCTIC, BYTOM, MABION, MERCOR, PILAB, RAINBOW, TFONE, TRAKCJA.
Połowy już nie ma, a jedynie PILAB sprzedany z zyskiem. RAINBOW, TFONE i MABION wypadły na dość ciasnych SL. Dalsze zachowanie tych spółek pokaże, czy takie ciasne stawianie SL jest słuszne. Wydaje mi się, że jeżeli kupuję na wybiciu, czyli już w pewnej fazie wzrostu, to SL na dnie konsolidacji (np 34 zł na MAB albo 13,50 na RBW) powodowałby zbyt duże potencjalne straty lub zbyt długie kiszenie się na stratnej pozycji. SL w takich miejscach byłby słuszny w przypadku strategii zakupów w pobliżu wsparć. Myślę, żeby przetestować i taką strategię kolejnym wirtualnym portfelem. Jak narazie, to wygląda że RBW i TFO wypadło prawie w loklanym dołku.
Na najbliższy tydzień mam na oku
DUON i
MCI, w portfelu sporo gotówki, więc napewno jakieś zakupy będą.