PARTNER SERWISU
ncnbyhlu
2 3 4 5 6

Wirtualny portfel Flesza - próba nowej strategii.

cyzo
3
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 753
Wysłane: 25 lutego 2015 19:13:22
Mi na przykład Amibroker, ale jak się skończyło mechaniczne wyszukiwanie sygnałów można przeczytać we wstępie do mojej kroniki:).
Można ustawić sygnał na przebicie od dołu kanału Donchiana, tylko jaki okres ustawić? Może 20 tygodni, a momoże 50? A może 48?U mnie finalnie najskuteczniejsze okazało się moje oko. Niestety-trzeba odbebnic swoje i raz w miesiącu przejrzeć wszystkie spółki. To ok 2 h pracy.

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 25 lutego 2015 19:37:52
ucofb napisał(a):
Mam takie pytanie, jaki program Wam "wypluwa" takie fajne sygnały jak własnie na amc, mci czy na ursusie?

Pytanie do szanownych forumowiczów :)

My eye 2.0 king

Bardziej na serio - jeśli wiesz jak wygląda sygnał kupna w strategii (ja używam dwóch - oba to wybicia z konsol) to szybko go wypatrzysz. Sam co tydzień przeglądam cały rynek w fibotraderze co zajmuje mi ok 4h. Interesujące spółki (takie blisko sygnału, albo już go tworzące czy też po nim - te pod kupno na korekcie) wrzucam w obserwowane na stooq (jak i do specjalnego folderu w fibotraderze). Podejrzewam że w Ami czy Meta można by zaprogramować podstawowe kryteria co trochę przyśpieszyłoby pracę, ale nie mam też zaufania do takiego filtra czy przypadkiem nie odrzuci mi czegoś interesującego co było np na granicy sygnału.

Edytowany: 25 lutego 2015 19:39

cyzo
3
Wysłane: 25 lutego 2015 21:21:58
No...ta strategia moim zdaniem jest zbyt uznaniowa, żeby ją zakodować. Można oczywiście wyfiltrowac zakres spółek do dalszego przeglądu, ale moim zdaniem margines błędu jest zbyt duży. Jedynym rozwiązaniem jakie tu widzę to wybicie z kanału, ale jak będzie zbyt krótki to będzie mnóstwo sygnałów. Jak będzie za długi to przegapi sporo sygnałów. Wtedy trzęba optymalizować i generalnie poświęcić więcej czasu na grzebanie w filtrach niż na ręczne przeglądnięcie rynku. Zostawmy automatykę systemowym:)

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 25 lutego 2015 21:33:19
Ja nie używam żadnych skanerów. Raz na kilka dni (jak czas pozwala to po każdej sesji lub nawet podczas sesji) przeglądam podsumowanie sesji na spółkach z SWIG80 i NC i mniejszych z WIG. MWIG40 i WIG20 mnie raczej nie interesują. dbNotowania MAX nawet nieźle się do tego nadają. Sortuję wg 2 kryteriów - najwyższy wzrost na sesji i najwyższy wolumen na sesji.

Czasem podczas takiego przeglądu wpadnie w oko coś co już wybiło lub coś co jest bliskie sygnału. Te perspektywiczne oczywiście dodaję do obserwowanych i ustawiam alerty na poziomie w pobliżu oporu. Zarówno eMakler (statica) w którym śledzę arkusz z 5 ofertami jak i dbMakler (dbNotowania Max) w którym handluję mają funkcję alertów.
Czasem jest ciekawie, jak alert wyskoczy np podczas jakiejś firmowej narady u Prezesa :)

po dzisiejszej sesji np wyfiltrowałem
ACT. Spółka na 2 miejscu wg obrotu w SWIG80 i do tego 4,3% wzrostu. Rzut oka na wykres i spółka trafia do obserwowanych. Wolumen niestety w większości podbity jedną dużą transakcą.

DUO - ponadprzeciętny wolumen i podrażnienie lokalnego oporu na 2,11. kolejna do obserwacji z alertem na 2,10

pozatym obowiązkowo WOLUMEN!! czasem też weryfikuję jakość wolumenu, (czy przypadkiem nie jest zrobiony jedną dużą transakcją). Wolę wolumeny robione przez całą sesję. Tu pomocny jest wykres tickowy.
Edytowany: 25 lutego 2015 21:39

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 25 lutego 2015 22:30:34
w uzupełnieniu do poprzedniego posta...

dojrzałem jeszcze parę ciekawych walorów które warto obserwować.

INSTAL KRK - dno wydaje się uklepane, dziś/wczoraj wyskok na wyraźnie większych obrotach. Jest fundament pod nowy trend, przy tym spółka atrakcyjna wskaźnikowo.

LENA tutaj już wczesniej było wybicie oporu ale nie było potwierdzenia w obrotach. Wygląda na to, że ta spółka tak ma, rośnie sobie powoli bez rozgłosu. Rzadko zdarza się tu sesja z wyraźnie zwiększonymi obrotami.

RAINBOW miałem już to w tym portfelu ale wypadło na SL. Dziś po sesji info o przychodach - 42% wzrosyu r/r.
Spółka bardzo blisko góry konsolidacji. Jutro może być ciekawie.

MOżliwe że jeden z 3 powyższych w najbliższym czasie trafi do portfela.
Edytowany: 25 lutego 2015 22:32

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 25 lutego 2015 23:49:16
Dziękuję za odpowiedź. Czyli jednak tak jak się spodziewałem na piechotę najdłużej i pewnie najsolidniej.

Sam przeglądam spółki na piechotkę i jak już podrzucono InstalKrk to w podobnej sytuacji z budowlanki znajduje się wg mnie Mirbud, który ma jeden plus dodatkowo czyli lepszą płynność.
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 26 lutego 2015 00:13:32
Nie mogłem już edytować, fundamentalnie wg mnie instal jest jednak lepszą spółka niż mirbud.
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 26 lutego 2015 10:18:55
no i wpadł DUON

7000 szt po 2,12

portfel wypełniony, gotówki brak.

cyzo
3
Wysłane: 1 marca 2015 21:48:00
Wojetek napisał(a):
Cytat:
Stosujecie jakiś dodatkowy filtr, który ograniczy wybór sposród kilkunastu spółek do 5-6, jeżeli wszedzie sa dobre sygnały techniczne?

1. Obroty na wybiciu (niestety to często dopiero do zweryfikowania po kupnie - dlatego kupuję połową pozycji m.in)

2. Ilość podaży z lewej strony wykresu - czyli ilość i "świeżość" oporów.

3. Jakość konsolidacji z której poszło wybicie.

4. Siła indeksu w którym jest spółka. Siła spółki vs indeks.

5. Fundamenty - branża, kapitalizacja, wycena rynkowa, bilans, RZiS, CF

Jeszcze przyda się łut szczęścia i nieco cierpliwości ;).

@ Wojetek
Mógłbyś proszę przybliżyć i nieco szerzej opowiedzieć o pkt. 3? Teraz mnie to w sumie zastanowiło...co to jest "jakość" konsolidacji i o czym mówi?
Dzięki.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 2 marca 2015 08:45:58
Cytat:
@ Wojetek
Mógłbyś proszę przybliżyć i nieco szerzej opowiedzieć o pkt. 3? Teraz mnie to w sumie zastanowiło...co to jest "jakość" konsolidacji i o czym mówi?
Dzięki.

Nie chciałbym tutaj robić wykładu na 10 stron A4 bo do tego celu forum nie służy, so to make long story short:

Dobra konsolidacja to taka która ma odpowiednią długość (nie np 3-4 świeczki tygodniowe a kilkadziesiąt), przez dłuższy okres czasu (np rok) w takiej konsolidacji wymienia się mocno akcjonariat i jest to solidne rusztowanie do nowego trendu. Technicznie sukces 11bit m.in był zasługą ponad 3 letniej konsoli wcześniej. Druga sprawa to prowadzenie tej konsolidacji - jeśli jest poszarpana atakami na ten sam opór, wahania ceny były bardzo duże vide Rafako to nie jest to dla mnie dobra konsolidacja. Powody są dwa - pierwszy to miejsce na sensowny SL które może być bardzo odległe. Drugie - wyjście z takiej konsolidacji odbywa się praktycznie już na "oparach" z racji wykupienia (chyba że pod oporem kurs się konsoliduje przez dłuższy okres czasu). Dobrze też jeśli w konsolidacji pojawia się znajomy układ techniczny - podwójne dno, oRGR, spodek - to często napędza dodatkowy popyt.
Edytowany: 2 marca 2015 08:46

cyzo
3
Wysłane: 2 marca 2015 09:23:09
@Wojetek

Dzięki - to bardzo cenne informacje. Gdzie mogę poczytać "long story"? Trochę książek już przerobiłem a w żadnej (chyba) jeszcze się nie natknąłem na tłumaczenie takiego problemu.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 2 marca 2015 09:30:57
Książki o konsolidacjach jeszcze chyba nikt nie napisał. Może będę pierwszy ;). Wysłałem na PW co trzeba :).

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 2 marca 2015 13:53:06
Podsumowanie wirtualnego portfela po lutym

wynik w m-cu: +4,2%
od poczatku 2015: +3,6%

kliknij, aby powiększyć

Celem prowadzenia tego portfela jest przetestowanie innej strategii niż ta stosowana w portfelu rzeczywistym.

Widać wyraźnie, ze ta strategia jest bardziej skorelowana z szerokim rynkiem, na co wpływ ma dobór spółek. Portfel ruszył w górę gdy zaczeły się wzrosty, głównie na SWIG80.

Po dwóch miesiącach remis, oba portfele mają zbliżony wynik.

Stanu portfela nie wklejam - jest odnośnik w stopce.

Dziś, czyli już w marcu jedna transakcja. Zredukowany ze stratą ARCTIC 2000szt po 4,30. Słabo wygląda ten walor na tle rynku. Nie udało się w ostatnich dniach pokonać lokalnego oporu na 4,50, stąd decyzja o redukcji. Uwolnione środki pójdą na zwiększenie zaangażowania w innym portfelowym walorze. Nowych pozycji nie dokupuje by nie rozdrobnić zbytnio portfela, choć okazji na wejście nie brakuje (np tylko dziś - MABION, MERCATOR)

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 3 marca 2015 10:32:46
Przegląd techniczny pozycji portfelowych:

ARCTIC

kliknij, aby powiększyć

narazie to wygląda słabo. Wejście na wątpliwej jakości wybiciu mikro-oporu, potem błędem było dobranie bez żadnego sygnału. Walor ostatnio słaby w stosunku do rynku. Obstawiam, że zejście ponizej 4,19 spowoduje zamknięcie luki czyli 3,85, to byłaby za duża strata więc SL ustawiam na 4,19.

DUON

kliknij, aby powiększyć

Kupno na wybiciu lokalnego oporu przy sporych obrotach. SL w tym przypadku ciasny, tuż pod poziomem wejścia, bo taki ewidentny długoterminowy poziom wsparcia to byłby dopiero przy 1,75. Zakładam dojście do poprzedniego szczytu na 2,40, ten opór jest bardzo istotny. Tam rozważę TP.

kliknij, aby powiększyć

BYTOM

kliknij, aby powiększyć

Przy kupnie się trochę zamotałem, bo wchodziłem, redukowałem i dobierałem, ale średnia wyszła 1,51 więc przyzwoicie. Teraz istotny wydaje się poziom 1,80-1,85 i tam ustawiam SL (ciut poniżej 1,80).

MCI

kliknij, aby powiększyć

Klasyczne, piękne wybicie z długiej konsolidacji na bardzo wysokich obrotach. Takie wybicia często powodują nowy silny trend. (np MABION - wrzesień 2013). SL poniżej 11 zł czyli góry wybitej konsolidacji.

TRAKCJA

kliknij, aby powiększyć

Podobnie jak ARCTIC, nienajlepszy moment wejścia, jakiś tam sygnał wg mnie był (przebicie średniej SMA200 oraz linii trendu spadkowego) natomiast dalsze wzosty powstrzymał kolejny istotny jak sie okazuje opór 9,50. W razie jego przebicia zwiekszę pozycję (o ile będa wolne środki). Brak pomysłu na SL. Chyba jakis sensowny dopiero na 7,50 co daje około 20% straty (ok 2% portfela więc akceptowalne).

MERCOR

kliknij, aby powiększyć

Kupno na wzrostowej świecy z dużymi obrotami. Później całą świecę zanegowało ale bez obrotów i wsparcie na 8 zł wytrzymało. Kurs poszedł wyzej. Obecnie poziom SL na 8,85.
Rzut oka na wykres długoterminowy pokazuje że MERCOR jest w ciekawym ważnym technicznie miejscu. Po przebiciu 9,35 możliwe powiększenie pozycji.

kliknij, aby powiększyć

SFINKS

kliknij, aby powiększyć

Udało się złapać dobry moment kupna, podręcznikowe wybicie górą z trójkata zwyżkującego - jedna z moich ulubionych formacji.
Kurs przebił kolejne opory i ciężko mi teraz wyznaczyć jakis wyraźny TP oraz SL. 20% zredukowane po 2,72. Ostatnio mała choragiewka wczoraj wybita górą. SL ustawiam ok 2,60 - dno małej konsoli - by ratować spory zysk przed głebszą korektą.

URSUS

kliknij, aby powiększyć

Kupno na wybiciu (obrót!) z konsolidacji po spadkach. Rosnące RSI podczas uklepywania dna jakby zapowiadało wybicie. Obecnie wzrosty powstrzymał pierwszy istotny opór, po jego przebiciu rozważam dokupienie. Ważny opór jest na 3 zł i tam realizowałbym zysk licząc na odkupienie na korekcie.

kliknij, aby powiększyć

SL w połowie długiej świecy wzrostowej czyli około 2,36.

Edytowany: 3 marca 2015 10:43

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 3 marca 2015 10:45:36
Cytat:
Klasyczne, piękne wybicie z długiej konsolidacji na bardzo wysokich obrotach. Takie wybicia często powodują nowy silny trend. (np MABION - wrzesień 2013). SL poniżej 11 zł czyli góry wybitej konsolidacji.

Ryzykownie - niezbyt często ale jednak potrafi się zdarzyć powrót do góry wybitej konsolidacji która robi za wsparcie vide dziś Ginorossi. Sam stoję bliżej 10,3 i czekam na korektę by móc podnieść SLa.

SFS, URS i BTM świetne zagrania (co widać po wyniku). TRK czy MCR niezbyt mi się widzą ze względu na znaczne pokłady podaży - ale kto wie może faktycznie zmienią trend.
Edytowany: 3 marca 2015 10:49

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 3 marca 2015 11:20:47
własnie dobrany MERCOR 500szt po 9,50 obrotów jszcze brak, ale jak się pojawia może być już za wysoko.

jakie pokłady podaży masz na mysli?

ciekawie robi się na INSTAL
spółke mam w realnym portfelu wiec tu już nie trafi, ale widzę podobieństwo do sytuacji na URSUSIE w tamtym tygodniu. Przebicie 17 zł to bedzie mocne K.
Edytowany: 3 marca 2015 11:23

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 3 marca 2015 11:25:21
Po odcięciu dywidendy z wykresu MRC wygląda to raczej słabo - przypomina dość mocno Emperię z 2012 (ta akurat odrobiła). Pokłady podaży z 2007-2011 głównie mam na myśli - może nie pierwszej świeżości ale są ;p.
Edytowany: 3 marca 2015 11:26

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 3 marca 2015 12:49:37
Zasiliłem dziś portfel realny gotówką, więc żeby porównanie tego portfela testowego nie było zaburzone w stosunku do realnego, tu tez wpłacam wirtualne 15 tys.

Wojetek, aż tak daleko (2007-2009) z oporami nie sięgam. Wtedy były inne realia (głęboka bessa) i wątpie żeby to miało wpływ na obecne notowania po 8 latach. Choć w sumie znam osoby, które wciąż nmają akcje kupowane w 2007 i czekają żeby wyjśc na zero. Myslę jednak że to nieznaczna część rynku.
Edytowany: 3 marca 2015 12:52

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 3 marca 2015 16:40:41
S reszty ARCTICA śr. po po 4,18

myslę że zamknięcie luki nastapi.
Edytowany: 3 marca 2015 16:41

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 4 marca 2015 11:33:27
ciekawie się dzieje na ARCTICU. Miałem nosa że będzie zamknięcie luki (brakło wprawdzie kilku groszy ale już tam raczej nie wróci).

Rano cieszyłem się że sprzedałem resztę wczoraj, ale takiego nagłego zwrotu się nie spodziewałem.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

2 3 4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,332 sek.

jzgybesi
zsumoqrh
abfgwaea
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dvmiowow
ebmgdegr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat