Przegląd techniczny pozycji portfelowych:
ARCTIC
kliknij, aby powiększyćnarazie to wygląda słabo. Wejście na wątpliwej jakości wybiciu mikro-oporu, potem błędem było dobranie bez żadnego sygnału. Walor ostatnio słaby w stosunku do rynku. Obstawiam, że zejście ponizej 4,19 spowoduje zamknięcie luki czyli 3,85, to byłaby za duża strata więc SL ustawiam na 4,19.
DUON
kliknij, aby powiększyćKupno na wybiciu lokalnego oporu przy sporych obrotach. SL w tym przypadku ciasny, tuż pod poziomem wejścia, bo taki ewidentny długoterminowy poziom wsparcia to byłby dopiero przy 1,75. Zakładam dojście do poprzedniego szczytu na 2,40, ten opór jest bardzo istotny. Tam rozważę TP.

kliknij, aby powiększyćBYTOM
kliknij, aby powiększyćPrzy kupnie się trochę zamotałem, bo wchodziłem, redukowałem i dobierałem, ale średnia wyszła 1,51 więc przyzwoicie. Teraz istotny wydaje się poziom 1,80-1,85 i tam ustawiam SL (ciut poniżej 1,80).
MCI
kliknij, aby powiększyćKlasyczne, piękne wybicie z długiej konsolidacji na bardzo wysokich obrotach. Takie wybicia często powodują nowy silny trend. (np MABION - wrzesień 2013). SL poniżej 11 zł czyli góry wybitej konsolidacji.
TRAKCJA
kliknij, aby powiększyćPodobnie jak ARCTIC, nienajlepszy moment wejścia, jakiś tam sygnał wg mnie był (przebicie średniej SMA200 oraz linii trendu spadkowego) natomiast dalsze wzosty powstrzymał kolejny istotny jak sie okazuje opór 9,50. W razie jego przebicia zwiekszę pozycję (o ile będa wolne środki). Brak pomysłu na SL. Chyba jakis sensowny dopiero na 7,50 co daje około 20% straty (ok 2% portfela więc akceptowalne).
MERCOR
kliknij, aby powiększyćKupno na wzrostowej świecy z dużymi obrotami. Później całą świecę zanegowało ale bez obrotów i wsparcie na 8 zł wytrzymało. Kurs poszedł wyzej. Obecnie poziom SL na 8,85.
Rzut oka na wykres długoterminowy pokazuje że MERCOR jest w ciekawym ważnym technicznie miejscu. Po przebiciu 9,35 możliwe powiększenie pozycji.

kliknij, aby powiększyćSFINKS
kliknij, aby powiększyćUdało się złapać dobry moment kupna, podręcznikowe wybicie górą z trójkata zwyżkującego - jedna z moich ulubionych formacji.
Kurs przebił kolejne opory i ciężko mi teraz wyznaczyć jakis wyraźny TP oraz SL. 20% zredukowane po 2,72. Ostatnio mała choragiewka wczoraj wybita górą. SL ustawiam ok 2,60 - dno małej konsoli - by ratować spory zysk przed głebszą korektą.
URSUS
kliknij, aby powiększyćKupno na wybiciu (obrót!) z konsolidacji po spadkach. Rosnące RSI podczas uklepywania dna jakby zapowiadało wybicie. Obecnie wzrosty powstrzymał pierwszy istotny opór, po jego przebiciu rozważam dokupienie. Ważny opór jest na 3 zł i tam realizowałbym zysk licząc na odkupienie na korekcie.

kliknij, aby powiększyć SL w połowie długiej świecy wzrostowej czyli około 2,36.