Najważniejsze pytanie, czy to spółka publiczna czy niepubliczna :)
Jeśli to drugie, to trzeba się udać do sądu wydział gospodarczy, właściwy dla siedziby firmy i złozyć wniosek o wgląd w złożone dokumenty (sprawozdanie). Po tygodniu powinny być do wglądu. Trochę archaizm ale ja tak robiłem przy pisaniu licencjatu.
Można też kupić dane w internecie, ale zwykle nie są one najnowsze i sprowadzają się do bilansu i RZiS.
|
|
Też nie rozumiem o co Ci chodzi, le rom, a chętnie się dowiem.
|
|
Cytat:A jak dobrze poczytasz to CASH FLOW jest ważniejszy od zysku netto Cash flow operacyjny, a nie sam wzrost gotówki o którym piszesz. Także sam doczytaj :)
|
|
Doprawdy, koronny argument przemawiający za inwestycją w spółkę
|
|
Temat:
GPW
A na poważnie, jak panowie oceniacie nowego sternika?
|
|
Miałem kilku takich kumpli na osiedlu.
"Co Ty na lokacie trzymasz? LOL! Bukmacherka, Forex, kryptowaluty!".
Widzę, że kolega celuje w ten sam target - ludzi o zerowej wiedzy bez pokory. Życzę niepowodzenia w znajdowaniu takich.
|
|
Też uzbierałem podobną poduszkę na studiach i zrobiłem tak:
Za 1000 PLN otworzyłem rachunek w DM na 1 rok. Przez ten czas chciałem poznać mechanizmy rynkowe, sprawy techniczne w BM i tym podobne. Wybrałem kilka spółek do portfela, obserwowałem wykresy. Ostatecznie wyszedłem na ~ zero, z konkluzją że giełda mnie chyba nie kręci. Może kiedyś powrócę :) Ten krok jest ważny (otwarcie "eksperymentalnego" rachunku w DM za młodu), bez niego można niepotrzebnie stracić większy kapitał.
Reszta ok. 3k PLN przerzucana była pomiędzy promocyjnymi lokatami, tymi na 3mce etc. - zabawa dla tych ktorzy maja czas, przy takim kapitale 2,5% a 3,5% niewiele zmienia, ale zawsze coś :) Ogólnie te lokaty i tak najczęściej są do 10k PLN.
|
|
Myślę, że to troche optymistyczne dla USA przedstawienie sytuacji. Warto mieć na uwadze, że z czasem aktualny hegemon światowy wytraca względną przewagę, głównie wobec Chin, rozpiętości dochodowe w USA są bardzo duże, wiele stanów nie podniosło się po dezindustrializacji, dochody realne są na poziomie lat 70, przez co klasa średnia i niższa ubożeje, a bogaci się bogacą, odczuwalne są tym samym jeszcze skutki kryzyku z 2008, jest spory deficyt w finansach publicznych. Tym samym nie są w stanie dotrzymać wszystkich zobowiązań międzynarodowych, które wzięli na swoje barki, stąd ruch w stronę izojacjonizmu.  kliknij, aby powiększyć
|
|
Temat:
FARMACOL
Wyjaśni ktoś żółtodziobowi jaki jest biznesowy cel zdejmowania spółek z giełdy? Spółki idą na giełdę po kapitał, a kiedy staną się już dojrzałe... to chcą ograniczyć ryzyko np. wrogiego przejęcia?
|
|
Kierując się zasadą o braku głupich pytań - czym jest konsensus PAP?
|
|
Temat:
INPOST
Ostatnio ukuło się w internecie takie określenie "Janusz factor". Dotyczy głównie małych przedsiębiorców chcących się szybko dorobić kosztem pracowników.
Jak widać dotyka on też tych największych. W takim razie też zaczynam omijać usługi Paczkomatów i kurierskie InPostu, których jakość i tak pozostawiała wiele do życzenia.
|
|
Niestety nie mogę już edytować, a chciałem jeszcze coś dopisać. Oczywiście to co napisałem to teoria, wrzucam tekst będący łyżką dziegciu wobec mojego posta, pośrednio związany z dotacjami: Cytat:Jedną z przykrych prawd wyłaniających się z obecnego kryzysu eurozony jest porażka wspólnego rynku bez naprawdę wspólnego budżetu. Wspólny rynek stymuluje bowiem przede wszystkim industrialne centrum, czyli Niemcy, które zalewają peryferie swoim eksportem. Na peryferiach oznacza to utratę miejsc pracy i deindustrializację. W odpowiedzi na to centrum, by uniknąć klasycznej wojny o rynki i niepokojów społecznych, puszcza w ruch machinę redystrybucji poprzez fundusze unijne. Machina ta tworzy jednak tylko fikcyjny wzrost i fikcyjną pracę przy projektach, budowach, w biurach, organach kontrolnych itp. Jednym słowem, karmi tylko oligarchię i biurokrację, o co właśnie Grecy byli oskarżani. W końcu coraz mniej wydolne gospodarcze peryferie zadłużają się więc u centrum, kiedy zaś nie mogą spłacić długów, centrum stara się je ratować, by nie stracić rynków i by jego banki nie splajtowały. www.nowakonfederacja.pl/grecja...
|
|
Przeciwnicy dotacji nie zwracają uwagi na ich realny cel. Realnym celem jest stworzenie jak największego i możliwiwie "zrównoważonwgo" rynku wewnętrznego w Europie, który globalnie mógłby konkurować z USA, Indiami i oczywiście Chinami. Zwrócił na to uwagę dr Mariusz Dąbrowski w jednym z wystąpień o Japonii :-)
W skali mezo dokładnie to samo robili Niemcy po zjednoczeniu - do dziś łożą na wschodnie landy.
W jaki inny sposób zatrzeć różnice gospodarcze pomiędzy państwami UE? Całkowicie wolnym rynkiem? Wtedy raczej różnice się powiększą.
|
|
Momentami to chyba najmniej merytoryczna dyskusja, jaką kiedykolwiek czytałem na Stockwatchu... panowie, jestem szczerze zawiedziony. Banał za banałem. Ziew.
|
|
Wyjątkowo tania zagrywka, kolego scarry. I jeszcze parę stron wcześniej narzekałeś na to, że ludzie czytają tylko nagłówki W całej tej dyskusji brakuje jakiegoś środka, optumum. Z jednej strony osoby krzyczące o końcu Europy, zagładzie białych, Francuzach frajerach - niedorzeczne. Z drugiej ślepi euroentuzjaści, bagatelizujący powstałe problemy i gotowi oddać Europę pod niemieckie stery - ślepota kompletna. Państwa zachodnie przez lata zbierały profity z tytułu przybyłych emigrantów. Koszty przystosowania były zawsze - zasiłki, mieszkania. Dzisiaj te koszty zwiększyły się, ale nie oznacza to, że cała "operacja" nie jest in plus. Wszyscy cieszą się, że Polska jest taka lepsza, bardziej bezpieczna niż państwa zachodnie - tymczasowo może i tak. Jednak bądźmy realistami, francuskie i niemieckie fabryki jak działały tak działają. Kolega był ostatnio w siedzibie niemieckiego producenta AGD - na linii sami murzyni, Polacy, osoby z Bałkanów, a inżynierowie nad nimi niemieccy. Wiem, że to oczywiste oczywistości, ale to właśnie z tego powodu nie powinniśmy czuć się lepsi. Jedyny plus tureckiej zawieruchy jest taki, że Polska może stać się tymczasowo pzystanią dla kapitału który uciekł z Turcji, ale ponownie - nasza zasługa w tym żadna. /edit/ Z innej beczki: www.obserwatorfinansowy.pl/tem...Cytat:„Czy Deutsche Bank to największy bank na świecie?” – pytałem na początku tego wieku prof. Norberta Waltera, szefa DB Research i głównego ekonomistę Deutsche Banku. „Pod pewnymi względami możemy go tak nazwać” – mówił z dumą słynny niemiecki ekonomista. Były to w okresie silnej ekspansji Deutsche Bank i miliardowych zysków.
Od tamtych czasów wszystko się zmieniło. Nie jest to już tak niemiecki bank, jak niegdyś: w ośmioosobowym zarządzie zasiada tylko troje Niemców, a dominują Anglosasi. Bank nie reklamuje się też hasłem „A Passion to perfom” (w niemieckiej wersji „Leistung durch Leidenschaft“), bo od dawna nie odpowiada ono już temu, jak „performuje” ta instytucja, a co do „pasji” niektórych kluczowych pracowników też są poważne zastrzeżenia.
Ryzykowne i podejrzane interesy, złe kredyty hipoteczne i stoczniowe, kary za naruszenia sankcji handlowych i manipulowanie stawką Libor to tylko niektóre z przyczyn problemów Deutsche Banku. W ostatnich latach zapłacił on 12 mld euro za różnego rodzaju kary i ugody sądowe. Obecnie na całym świecie uwikłany jest w prawie osiem tysięcy procesów. Zawiązał na nie rezerwę w wysokości 5,4 mld euro, ale jego szefowie przyznają, że to z pewnością nie wystarczy.
Pierwsze miesiące tego roku były dla Commerzbanku znacznie gorsze od oczekiwań i poziomu wyników z 2015 roku, a to źle wróży bilansowi całego roku. Słabo rozwija się akcja kredytowa skierowana dla firm. Ponadto kłopoty, z powodu których cierpi cały europejski sektor bankowy, doskwierają również mocno Commerzbankowi. Są to rekordowo niskie stopy procentowe w strefie euro i niepewność wywołana referendum w sprawie Brexit. Dziesięć lat temu za jedną akcję Commerzbanku płacono 170 euro, dziś niewiele ponad 5 euro, a widoki nie są najlepsze.
|
|
W KRS jest tylko wartość kapitału podstawowego, żeby zrobić wycenę trzeba by mieć w posiadaniu dane finansowe takiej spółki niepublicznej, które można zdobyć np. w internecie (kupić, często stare sprawozdania), bądź udać się do odpowiedniego sądu rejonowego, wydział gospodarczy, i złożyć wniosek o wgląd w złożone przez spółkę papiery.
W ten sposób internetowi dostawcy danych finansowych je pozyskują (robią zdjęcia bilansu i rzis). Jeśli się mylę to niech ktoś mnie poprawi :)
Jako student mam też dostęp do bazy emis.com, jeśli jest to konkretna Spółka i jej dane są dostępne w bazie, możesz wysłać mi PW i spróbuję pomóc.
|
|
Temat:
REDWOOD
Jest wniosek o upadłość podmiotu zależnego: Cytat:Zarząd REDWOOD HOLDING S.A. z siedzibą w Łodzi (Spółka) informuje, że w dniu 24 czerwca 2016 roku otrzymał informację od Zarządu spółki zależnej działającej pod firmą COMPLEX IQ S.A. z siedzibą w Łodzi (Complex IQ), z której wynika, że Complex IQ w dniu 24 czerwca 2016 roku złożył do Sądu Rejonowego dla Łodzi-Śródmieścia w Łodzi, Sąd Gospodarczy XIV Wydział Gospodarczy ds. Upadłościowych i Restrukturyzacyjnych wniosek o ogłoszenie upadłości COMPLEX IQ.
Główne przyczyny złożenia wniosku o ogłoszenie upadłości, to trudna sytuacja ekonomiczna COMPLEX IQ, postawienie w stan wymagalności umów kredytów wskazanych poniżej oraz blokada kont bankowych, całkowicie uniemożliwiająca prowadzenie działalności operacyjnej.
www.stockwatch.pl/komunikaty-s...I wystawiona na sprzedaż (w końcu?) jedna z nieruchomości: domy.pl/biurowiec/lodz-widzew-...C/WK 0,07. Zawsze to szkoda spółki z własnego miasta, a nawet osiedla :)
|
|
Patrząc na to wszystko z boku, będąc o wiele młodszym niż wielu dyskutentów tutaj, swoje podejście sklasyfikowałbym gdzieś pośrodku w stosunku do panów scarry vs frog + bankrucik, nasuwa mi się jednak pytanie, może trochę nie na temat, ale...
Scarry, skoro jak rozumiem jesteś zwolennikiem "ucieczki do przodu" i głębszej integracji, gdzie w tym wszystkim jest model rozwoju Polski? Chodzi mi o to, że w obecnej sytuacji, ogromnej przewagi kapitałowej i technologicznej, stalibyśmy się de facto kolejnym landem Niemiec, NRD 2.0. Chyba, że uważasz, że Europa to Europa, nie liczy się interes poszczególnych państw, to ok. Moim zdaniem jednak, bez pewnych protekcjonistycznych rozwiązań nie jesteśmy w stanie dogonić państw zachodu gospodarczo. W modelu "pełnej integracji" takie praktyki nie były by możliwe.
Warto też zwrócić uwagę, że takiego zróżnicowania narodowościowego nie ma na żadnym innym kontynencie, o czym dobrze wiesz. To bardzo trudne, żeby ot stworzyć jedno państwo. W takim układzie potrzebny jest przecież "dowódca". Niemcy są na to politycznie i militarnie za słabi.
Sorry, ale poza tym ale nie kupuję również tego, że Niemcy nie są tacy jak kiedyś. Są łagodni jeśli chodzi o sprawy obyczajowe, ale robią business as usual, czemu trudno się dziwić. W tym aspekcie natury ludzkiej raczej się nie zmieni. Dowodzą temu inicjatywy Nord Stream, realizujące stricte interes niemiecki. Oddając jeszcze więcej władzy za Odrę, nic nie szkodzi Niemcom pchać się dalej w kontynent, który to kierunek jest naturalnym kierunkiem ich rozwoju, i realizować kolejne inwestycje wspólnie z Rosją.
Chętnie poznam Twoje przemyślenia, jak i innych użytkowników.
|
|
Temat:
POLICE
lesgs napisał(a):Może wiadomo jacy rewidenci tak się popisali? Zarząd składa jakieś oświadczenia o wiarygodności i rzetelności. Czyli, istnieje podejrzenie, że wraz z rewidentami poświadczyli nieprawdę. Teoretycznie Police badało KPMG, ale w raporcie z badania znajdziemy taką tabelkę:  kliknij, aby powiększyćzchpolice.grupaazoty.com/files...Corex to jakaś spółeczka z Francji: http://www.corex.fr/Nie jestem ekspertem, ale na chłopski rozum, czy ok jest wydawanie opinii bez zastrzeżeń o sprawozdaniu skonsolidowanym, kiedy nie ma jeszcze opinii o jednej ze spółek konsolidowanych metodą pełną?
|
|
Kiedyś w pracy korzystałem z Notoria Serwis, nie napotkałem żadnych dziur czy trudności, choć współpracownicy mówili, że czasem jakieś buble się zdarzają. Dane były uszeregowane analogicznie dla każdej spółki w osobnym xlm.
Jest też chyba coś takiego jak Bisonde - ale to chyba bardziej do spółek niepublicznych.
Na uczelni korzystałem z bazy EMIS.com, gdzie był wykupiony dostęp - dla spółek publicznych dane są uzupełniane dość sprawnie, nigdy nie napotkałem żadnych braków. Dane eksportuje się bez problemu do xls.
Na co dzień nie pracuję już z podobnymi danymi finansowymi, opisałem jedynie swoje dotychczasowe doświadczenia:)
|
|
Temat:
LOYD
Trafiłem na tę wycenę przypadkiem, ale pomyślałem że wrzucę tutaj:  kliknij, aby powiększyćŹródło: invistadm.pl/wp-content/upload...Ciekawa metodologia :) Spółka zarejestrowana w KRS 12.09.2013, kapitał 5k PLN należący do Loyd. Nie jestem akcjonariuszem spółki, ale czy ktoś orientuje się o co chodzi? Na jakie potrzeby była ta wycena? Swoją drogą po wpisaniu w KRS "Polski HR" wyskoczyło w wynikach 19 spółek. Czy to domena jedynie polskich biznesmenów, żeby przy takiej skali działalności rejestrować aż tyle firm? Na to samo natrafiłem ostatnio przy Redwood Holding.
|
|
np napisał(a):Tym bardziej cieszę się z zaplanowanego spotkania z ministrem Zbigniewem Ziobro Sorry za mały offtop, ale czy można poznać szczegóły, lub prosić o wpis po spotkaniu na facebooku Nomad Partners?
|
|
Temat:
JSW
Wywiad z byłym wiceministrem gospodarki. Doprawdy, nie wpadli na to wcześniej, czy po prostu nie chcieli tego wiedzieć? Cytat:To, co się stało w JSW, jest, niestety, dyskwalifikacją procesu prywatyzacji poprzez giełdę polskich spółek węglowych. Cytat:Trzeba pamiętać, że środki z upublicznienia JSW zamiast pójść na inwestycje w tej spółce, zostały skonsumowane przez Skarb Państwa. Cytat:Tak, mam tu na myśli kupienie za ponad 1,5 mld zł przez JSW kopalni Knurów-Szczygłowice od Kompanii Węglowej. Cytat:Moje pretensje wynikają z dwóch rzeczy. Po pierwsze właściciel obu tych podmiotów - czyli zarówno KW, jak i JSW - mógł dokonać inkorporacji swojego majątku bez jednej złotówki. Tak, jak zrobiono to z inkorporacją kopalni Budryk do JSW.
Druga pretensja wynika z faktu, że właściciel nie mógł nie wiedzieć, że JSW nie ma na to pieniędzy. I że będzie musiała zaciągnąć potężny kredyt od banków i tak niechętnych kredytowaniu jakichkolwiek przedsięwzięć w sektorze paliwowo-energetycznym. gornictwo.wnp.pl/markowski-jak...
|
|
Temat:
ARCTIC
@skank Przekonałeś mnie. Zaraz dzwonię do swojego banku z pytaniem o kredyt i ładuję wszystko w AP. Sorry za offtop panowie, nie mogłem się powstrzymać
|
|
Sorry za offtop, ale jestem w trakcie czytania szerzej nieznanej książki "Peryferyjny kapitalizm zależny" szerzej nieznanego autora Jerzego Matusiaka wydanej w 2005 roku, w której to książce autor stawia tezę, że 100-krotnie ważniejsze od tego czy mamy w Polsce wolny rynek czy etatyzm są sprawne instytucje (sądy, prokuratura, ministerstwa, jednostki samorzadowe, wszelkie nadzory itd). Wiem, że to nic odkrywczego, ale czytając wątek tej spółki i odnosząc się do tego co napisał powyżej Bercik40 tylko utwierdzam się w postawionej przez autora książki tezie. Szkoda tylko, że na takich Amber Goldach, Uboatach, E-Kancelariach czy PCZ trawią kapitał może i naiwni, ale przeciętni obywatele.
|
|
Odświeżam temat z nieco pobocznym, może i naiwnym pytaniem - jakie są różnice pomiędzy Lotosem i Orlenem i czy ewentualne połączenie tych spółek w celu budowania dużej europejskiej grupy paliwowej przyniosłoby więcej plusów, czy minusów? Luźne przemyślenia podczas jazdy autobusem
|
|
Temat:
SOLAR
Warto zauważyć, że na Grutex audytor zwracał uwagę w kilku ostatnich raportach rocznych, jak i półrocznych.
|
|
Może podasz o jakie branże chodzi? Jeśli są w jakiś sposób "regularne" np. hutnictwo, to może coś wspólnie wymyślimy. Powiedz też jakich wskaźników poszukujesz. WatchDog napisał(a):Generalnie naukowcy bledną gdy się im uświadomi, co się może kryć za jakąś jedną liczbą, w której nieomylność tak strasznie chcą wierzyć. Jakie to prawdziwe
|
|
Ja omawiałem Żywca i Gontyniec, więc również podpisuję się pod powyższymi uwagami na temat spółek produkcyjnych.
|
|
Tego nie wiem, zauważam tylko że ostatni okres jest dla spółki bardzo burzliwy. Zmiany w akcjonariacie, zmiany w zarządzie, nietrafione inwestycje, załamanie przychodów i rentowności. Dodatkowo sytuacja w branży jest dynamiczna - konkurenci wciąż wypuszczają nowe produkty, a tutaj, mimo zapowiedzi, brak nowości (proszę mnie poprawić jeśli coś przeoczyłem, ale sprawdzam to na bieżąco na półkach sklepowych). Z takim nieodświeżonym portfolio można było coś zawojować, ale z 6-7 lat temu. Od wczoraj nie działa również strona browaru: http://grupagontyniec.pl/
|
|
Black Lion wyszedł z inwestycji, w zeszłym tygodniu rozwiązanie umowy z animatorem i autoryzowanym doradcą. Czy to już koniec i czy znów jedynym browarem na giełdzie pozostanie ZWC?
Czekam na raport kwartalny, bo gotówka pewie będzie, ale o rentowność przez najbliższe kwartały będzie bardzo trudno...
|
|
<zejście do narożników serpico i krewy na 2min> W weekend obejrzałem bardzo ciekawe nagranie o "sytuacji Polski w obliczu wojny na Ukrainie", które uznałem za dobrze wpisujące się w ten temat: www.youtube.com/watch?v=QVpSi2...Pewnie dla niektórych to banały, ale dla mnie jako "janusza" geopolityki było to bardzo pouczające. <powrót na ring>
|
|
Również jestem entuzjastą browarów rzemieślniczych, a wcześniej regionalnych. Niestety dla Gontyńca, którego losy na NC śledzę od początku, jego produktom bliżej jest do wspomnianych przez Ciebie sikaczy, o czym pisałem w temacie spółki :<
|
|
Raport za III kwartał słabiutki  Do tego prawdopodobnie ratunkowa emisja akcji. Przy okazji - w weekend przetestowałem 4 piwa Noteckie 330ml zakupione w Piotrze i Pawle. Wielkim znawcą piwa nie jestem, ale tak jak przypuszczałem produkty te na bardzo dynamicznym rynku piwa wypadły baaardzo przeciętnie. Zresztą spółka sama przyznała w raporcie, że portfolio produktów jest wąskie i długo nie było odświeżane. Rychło w czas. Piwo niepasteryzowane, ciemne, miodowe - tym się niestety w 2014 roku rynku nie zawojuje. Co dalej ze spółką? To już pytanie do bardziej obeznanych na tym forum. Finansowo i biznesowo Swoją drogą na NewConnect chętnie bym widział browary rzemieślnicze, takie jak np. Artezan, który od niedawna dysponuje swoim małym browarem w Błoniu. Skoro są tam spółki zarejestrowane w blokach, albo takie z zerowymi przychodami, to dlaczego nie oni?
|
|
Temat:
GENRG
WatchDog napisał(a):Maniek5552 napisał(a):dlaczego na Stockwatch na niektórych spółkach z NewConnect występuje tak swobodne naganianie? Raczej wielce nieporadne, widoczne na kilometr i niebywale naiwne. Demaskowane jednym zdaniem kogoś, kto wystarczy że widzi na jedno oko. A zapewniam, że wiele postów wylatuje, zostają tylko te, które próbują mieć choć cień merytoryki. Żeby nie było, że u nas nie można nic napisać. Można. Na rynku są różni inwestorzy i to warto przy tej okazji dostrzec. Absolutnie nie był to zarzut z mojej strony. Co więcej, po blisko 2-letniej obserwacji forum uważam, że balans pomiędzy usuwaniem naganiaczy a "dowolnością" wypowiedzi części z nich jest zachowany, ponieważ często prowokuje dyskusje jak ta tutaj Przy okazji postów Scarrego wpadł mi do głowy pomysł dotyczący pracy magisterskiej, dotyczącej analizy wszystkich podobnych przypadków na NewConnect od 2007 roku
|
|
Temat:
GENRG
Bo mapy Google są z 2013 roku A tak na serio - dlaczego na Stockwatch na niektórych spółkach z NewConnect występuje tak swobodne naganianie?  Chociaż z drugiej strony zabawnie to wygląda, ma to swój walor edukacyjny dla takiego leszcza jak ja, kiedy stali bywalcy obnażają fundamenty niektórych spółek-perełek.
|
|
To oczywiście zależy, ze swojej strony mogę polecić finanse i rachunkowość lub ekonomię na wydziale Ekonomiczno-Socjologicznym w Łodzi. Przedmioty podstawowe przez pierwsze 2 lata nieprzydatne prawie w niczym, natomiast specjalności: I - stopnia Inwestycje Kapitałowe II - stopnia Inwestycje Giełdowe Pod przewodnictwem prof. Gajdki są w stanie pokazać kierunek rozwoju. Jak na uniwersytet sporo praktyków w kadrze. Wiedzy jako takiej podczas 30-godzinnych zajęć na semestr nie są w stanie przekazać oszałamiającej, ale wskazują źródła, trendy, możliwości. Będąc rzetelnym i na czasie z branżą (oczywiście bardziej w internecie, niż w literaturze), jesteś w stanie sporo z tego wynieść. Piszę tylko o jednym wydziale, ponieważ stwierdzenie że finanse i rachunkowość lub ekonomia w całej Polsce jest na dobrym poziomie pod kątem zostania doradcą było by nadużyciem. ;) Inną drogą jest samo-edukacja w wymienionych w artykule obszarach: www.karierawfinansach.pl/w-bra...
|
|