Druga transakcja nie spełniła moich oczekiwań. Liczyłem, że po wybiciu oporu akcje SAP zmierzą dynamicznie do poziomu 57 euro. Pewnie za kilka dni jeśli trend dopisze kurs dobije do tego poziomu. Jednak transakcja miała charakter "jednosesyjny" a nie pozycyjny wobec czego ratowałem "co się da".
Opcja sprzedana po cenie 213,92zł - 3,22zł prowizji = 1,09zł zysku
Niestety opcja głęboko OTM własnie taka jest: wczoraj dawała +40zł dzisiaj większość z zysku zabrała.
Rentowność transakcji:+0,5%
Rentowność portfela: +4,38%
@Forman
Cytat:dlaczego akurat opcje a nie cfd czy inne futersy
Opcje z tego co się orientuję to nie są łatwym instrumentem.
Cóż dla mnie kontrakty CFD to dosyć specyficzny instrument. Jest to kontrakt na różnice kursowe, swoisty zakład między Tobą a brokerem o to czy dana (akcja, indeks itp.) wzrośnie czy spadnie. O "klasie" tych instrumentów niech świadczy to, że nie zostały swego czasu dopuszczone do obrotu w USA przez SEC.
Odnośnie kontraktów futures, to przynajmniej na razie nie zamierzam dokonywać na nich transakcji, ponieważ jest to oklepany temat a wątek ma również charakter edukacyjny.
Opcje nie są łatwym instrumentem, ale nie są też szalenie skomplikowane. Ludzi od opcji odstrasza delta, theta, gamma, vega. Jednak opcja jako jeden z nielicznych instrumentów finansowych obracanych na giełdzie ma niesymetryczny podział ryzyka między stronami kontraktu.
Nabywca opcji ma prawo do wykonania kontraktu, wystawca opcji ma bezwzględny obowiązek wykonania kontraktu. Dlatego nabywca opcji traci tylko zainwestowaną premię dając sobie szansę na bardzo duże zyski. Z kolei wystawca opcji dostaje premię (górne ograniczenie zysku) a wystawia się na bardzo duże straty.
Należy tylko pamiętać jakie są charakterystyki opcji ATM, ITM, OTM i wiedzieć jak reagują na podstawowe współczynniki greckie.
Oczywiście moja kronika nie ma charakteru rekomendacji tylko stanowi moje własne przemyślenia. Jakbyś miał jeszcze jakieś pytania odnośnie opcji, strategii itp. to z chęcią odpowiem.
I'm forever blowing bubbles, pretty bubbles in the air
They fly so high, nearly reach the sky
Then like my dreams they fade and die
Fortune's always hiding, I've looked everywhere
I'm forever blowing bubbles, pretty bubbles in the air