PARTNER SERWISU
fnzzdcgz
Spartakus007

Spartakus007

Ostatnie 10 wpisów
Witajcie
Zamierzam po dość długim czasie powrócić do opcji na naszej GPW. Szukam teraz jakiejś strony z aktualnymi danymi zmienności implikowanej i greckimi współczynnikami. Z tego co pamiętam było to kiedyś na Stooq. Co się stało, że teraz tego nie ma? Na stronie GPW też nic nie widzę.
Ktoś coś pomoże?binky

Dzięki anty_teresa za odpowiedź.
A co z przyznanymi prawami poboru (PP) jeśli nie będę chciał brać udział w emisji nowych akcji? Czy będzie je można jakoś sprzedać na rynku?

I jeszcze jedno. Napisałeś:
Cytat:
Gdyby cena emisyjna była wyższa od ceny rynkowej to cena rynkowa zostałaby skorygowana o teoretyczną wartość prawda poboru. W przypadku Hawe TWPP (teoretycza wartość prawa poboru) jest ujemna, więc z kursem starych akcji już nic się nie stanie.

a właśnie cena emisyjna jest chyba wyższa od ceny rynkowej? Cena emisyjna to jak rozumiem 1zł.
Czy nie powinieneś napisać że "gdyby cena emisyjna była niższa od ceny rynkowej"?
Pozdrawiam

Witam
Czy ktoś może mi tak "łopatologicznie" wytłumaczyć co się stanie z akcjami Hawe po przyznaniu praw do akcji? Co to oznacza dla inwestora? Co z cenami akcji dotychczasowych?
Załóżmy, że mam np. 4tys. akcji. Dostanę 4tys PDA. z tego co rozumiem, to będę miał prawo objęcia 6tys. nowych akcji (stosunek 2PDA=3akcje). Ale po ile te nowe akcje będę mógł kupić? Po 1zł? Co z dotychczasowymi akcjami.
Znajdzie się ktoś chętny udzielić krótkich objaśnień?
Z góry dzięki :)

Hej

I co słychać w twojej kronice? Już zakończyłeś jej publikowanie?

Cytat:
Odnośnie strategii to gram z trendem (przełamanie oporów, testy ważnych obszarów na instrumentach).

Pytałem raczej o spready, condory itd. Stosujesz je? Z dotychczasowych wpisów wynika, że tylko kupujesz i sprzedajesz opcje. Czy tak?

Warranty - absolutnie nie. Nawet nigdy się nimi nie interesowałem. Tylko akcje, minimalnie kontrakty i teraz opcje. Widzę, że to jest chyba fajny instrument dla mnie, ale jeszcze trochę nauki przede mną. binky

A ty jak długo grasz na opcjach? Masz jakąś strategię, której się trzymasz czy grasz "na czuja"?

Cytat:
Odnośnie brokera to ta kronika będzie dotyczyła transakcji u brokera DeGiro

Myślałem, że te transakcje robisz u jakiegoś polskiego brokera. Jakoś nie mam przekonania do DeGiro.

Cytat:
Odnośnie interesowania się opcjami to dokonujesz już jakiś transakcji?

Tak. Oczywiście są to opcje na nasz WIG20. Na razie ze zmiennym szczęściem, ale bardzo ostrożnie i raczej w celu nauki. Dlatego tak chętnie będę obserwował kronikę.

Fajnie, że pojawiła się kronika z transakcjami opcyjnymi. Też się od pewnego czasu nimi interesuje. Będę obserwował i kibicował.
Napisz jeszcze u jakiego brokera grasz na opcjach zagranicznych?

Witam

Mam pytanie: który dom maklerski umowżliwa grę na opcjach na innych giełdach? Np. na indeksy takie jak DAX, FTSE, CAC40, SP500 i inne. Ewentualnie opcje na jakieś towary?
Z góry dzięki za pomoc.

Dziękuję bardzo za pomoc. O to właśnie chodziło. thumbright

Mam pytanie do znawców Amibrokera
Jakoś udaje mi się napisać swoje pomysły na system, warunki Buy i Sell, ale zawsze mam problem z jednym zadaniem:
załóżmy, że po skanowaniu rynku kilka spółek spełnia zadany warunek Buy (np. sygnał MACD). Chcę aby system kupił 2 spółki o najwyższym np. ADX.
No właśnie - jak posortować rynek wg jakiegoś wskaźnika i następnie wybrać np. dwie najlepsze spółki?
Jako to napisać w języku Amibrokera?

Dzięki Artur za linka, ale mimo wszystko to nie to.
Fajnie w ogóle, że ktoś przegląda starsze posty.
Zaczynam sądzić, że ta strona już chyba nie istnieje - trudno. Jakoś sobie już poradziłem. Ale zapytam może inaczej: czy da się w Amibrokerze jakoś "automatycznie" podzielić listę notowanych walorów na sektory, branże, indeksy itp.? Zrobienie tego "na piechotę" przy obecnej ilości akcji jest nieco trudne. Może jakiś skrypt? Hm....

Witaj Snake

Będę z dużym zainteresowaniem śledził twój wątek. Prosta strategia bez zbędnych udziwnień. Jeśli dojdzie do tego żelazna konsekwencja to może być ciekawie.
Sam po długim czasie obcowania z GPW mam już za sobą budowanie własnych wskaźników bądź testowania skomplikowanych strategii. Prostota i konsekwencja powinny być drogą do sukcesu. Szczególnie tego drugiego mi brakuje - mam nadzieję, że twój wątek mnie zmobilizuje.
Pisz jak najczęściej.

Podbijam.
Czy ktoś może będzie potrafił trochę pomóc?
Z góry dziękuję.

Ciekawa strona, dużo ciekawych linków, ale to nie to. Tamto o czym pisałem było po polsku. Przykład był z naszej GPW.
może ktoś inny coś poradzi...

Niestety nie. Na stronie o której piszę były zrzuty ekranu z Amibrokerem i konkretnym przykładem podzielenia spółek, ale dzięki za szybką reakcję.
Może ktoś inny mi pomoże???

Mam małą prośbę o specjalistów od Amibrokera.
Kiedyś kiedy zaczynałem przygodę z tym programem trafiłem w necie na stronę gdzie autor bardzo jasno i przejrzyście przedstawił swój sposób organizacji notowanych walorów w Amibrokerze - z podziałem na akcje, kontrakty, opcje, newconnect itd., podział na branże, sektory, indeksy...
Niestety teraz nie mogę namierzyć tej strony. Czy może ktoś z was ją zna?
A może podzielicie się swoim sposobem zorganizowania walorów w Amibrokerze?
Będę wdzięczny za każdą wskazówkę.

Cieszę się Anty, że pamiętasz o swoim wątku. Obserwuję go od początku z dużym zainteresowaniem. Kiedyś był tu większy ruch niż teraz. Domyślam się, że to przez sytuację na rynku. Obecnie raczej portfel nie zachowuje się zdecydowanie lepiej od rynku tak jak należałoby od niego oczekiwać. Mam nadzieję, że na końcu miesiąca napiszesz jakieś podsumowanie zmian wartości portfela w październiku.
Nie myślałeś może o podobnym portfelu prowadzonym dla spółek np. mWig40 lub nawet sWig80? Byłoby na pewno ciekawiej, mogłoby być więcej spółek w portfelu i więcej zmian w nim.

Prowizja za opcje to 2% z tym, że minimum 1,5zł i maksimum 9zł. Platforma to NOL. Mi tak średnio się podoba, ale też niewiele korzystałem. Kiedyś więcej śledziłem notowania online, teraz to już tylko składam zlecenia wieczorami (brak czasu). Trudno mi też porównać to do innej platformy - innej nie znam.

Z ciekawych rzeczy to od kilku miesięcy można korzystać z Amibrokera za 38zł/mies. lub za darmo, ale pod warunkiem robienia dużych obrotów miesięcznych. Można to podpiąć do NOL-a i śledzić notowania w Amibrokerze (jeszcze tego nie próbowałem).

A przy okazji buldi mam małe pytanie: tabelkę z podsumowaniem strategii masz z pliku udostępnianego przez BOŚ? Wygląda ciekawie. W plikach do pobrania ze strony GPW można ułożyć strategię z max 4 rodzajów opcji (mam na myśli kurs wykonania). Brakuje też takiego ładnego podsumowania finansowego. Chyba, że nie udało mi się tego znaleść... Dopiero raczkuję w temacie opcji. Możesz coś pomóc w tej materii?

Ja mam rachunek w BZWBK i nie miałem problemów ze składaniem zleceń np. wieczorem. Tak było przynajmniej 2 tyg. temu...
Brak takiej możliwości to trochę bez sensu. Jak mają wystawić zlecenia pracujący na etacie, którzy nie bardzo mają możliwość składania zleceń w pracy?

Z dużym zainteresowaniem śledzę od pewnego czasu ten Twój wątek buldi. Kawał dobrej roboty. Mam nadzieję, że będziesz go kontynuował budując strategię na nowej serii opcji.

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 26 października 2024 08:59:59
Liczba wpisów: 21
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,340 sek.

lqpjnkyr
vbgaqmfc
mulqwzip
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mxrbgvqb
ibkpkwcs
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat