PARTNER SERWISU
wbrjvqwd

Pomóżcie skonstruować portfel

andnat
0
Wpisów: 51
Wysłane: 20 października 2008 17:28:31
Witam wszystkich, dopiero co zjechałem do Kraju, na forum jestem nowy, może ktoś jest gotów pomóc mi stworzyć portfel ok. 6 spółek, co do branży nie mam preferencji, przeznaczam na tę inwestycję 200 kzł. Z góry dziękuję i pozdrawiam andnat

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 20 października 2008 17:35:04
prace domowa kazdy powinien odrobic sam. poczytaj spolki od a do z i sobie cos wybierz :blackeye:
EEX

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 20 października 2008 17:47:05
Witaj andnat
Nie wiem czy ktokolwiek odważy się coś radzić, ale fakt faktem, akcje są tanie jak dawno nie były.
co nie znaczy, że nie będą jeszcze tańsze :angry3:

Jaki jest Twój horyzont inwestycyjny?
Jakie masz nastawienie do ryzyka, tj. ile % spadku przebolejesz bez paniki?
Jakie branże uważasz za przyszłościowe co do wzrostu zyskowności?

Snake
0
Wpisów: 403
Wysłane: 20 października 2008 18:48:57
Ryzykowna prośba... Każdy będzie naganiał na swoje, uważaj... W takim razie nic nie zaproponuję.

Jarbas
0
Wpisów: 1 169
Wysłane: 20 października 2008 19:09:55
Snake napisał(a):
Ryzykowna prośba... Każdy będzie naganiał na swoje, uważaj... W takim razie nic nie zaproponuję.

No ja jestem goły i ale nie wesoły ;)
Dzisiaj miałem jedynie czas z doskoku polukać na to co się dzieje...
zakupy pewnie jutro jak usa będa od rana informować o korekcie dzisiejszych wzrostów

Snake
0
Wpisów: 403
Wysłane: 20 października 2008 20:38:51
Nie, nie... ja już prawie całkiem zapakowany w 5 spółek, jutro ostatnie przetasowania (jak płynność pozwoli), zmniejszenie dywersyfikacji... i jedziemy na północ! - mam nadzieję ;) Po prostu wiem, że mój horyzont inwestycyjny może się mieć nijak do planów Andnata - dlatego nic nie proponuję. I zalecam ostrożność przy wysłuchiwaniu jakichkolwiek propozycji.

andnat
0
Wysłane: 20 października 2008 21:42:35
Snake napisał(a):

Dzięki za szczerą radę Snake nie każdego w dzisiejszych czasach na to stać.Muszę się temu lepiej przyjrzeć zanim cos
zrobię. Na razie widzę że nasza giełda to duży hazard, po co do Las Vegas jechać

andnat
0
Wysłane: 20 października 2008 21:54:35
WatchDog napisał(a):
Witaj andnat
Nie wiem czy ktokolwiek odważy się coś radzić, ale fakt faktem, akcje są tanie jak dawno nie były.
co nie znaczy, że nie będą jeszcze tańsze :angry3:

Jaki jest Twój horyzont inwestycyjny?
Jakie masz nastawienie do ryzyka, tj. ile % spadku przebolejesz bez paniki?
Jakie branże uważasz za przyszłościowe co do wzrostu zyskowności?

Witaj WatchDog
To co mi napisałeś to też rada, przecież nie oczekuję wyliczenia spółek. Myślę że teraz inwestując
należy być przygotowanym na np.WIG20 na poziomie 1300-1400 . Przecież te spółki
nie są takie tanie np ZPUE kosztowała 17 zł a w szczycie 600 teraz 150 strasznie drogo. Takich spółek jest jeszcze
moc
Pozdrawiam

WatchDog
50
Wysłane: 20 października 2008 22:05:40
Cóż, zacznij się więc przyglądać. Na WIG20 bym się nie skupiał bo nie potrzebujesz aż takiej płynności, poza tym jest to indeks ciągle drogi. Myślę, że jest czas zacząć przebierać w MiSiach, czyli:
www.stockwatch.pl/gpw/indeks/m...
www.stockwatch.pl/gpw/indeks/s...

Posortuj sobie obie listy na przykład wskaźnikiem C/WK, patrząc nie zwracaj uwagi na czerwone spółki (rating poniżej granicy bezpieczeństwa) i jak coś zwróci Twoją uwagę, zacznij badać sektor, czy to przypadkiem nie mina (taką pułapką są teraz surowce).
Popatrz też, gdzie jest najniższy wskaźnik C/P, a jego oszukać się nie da (można próbować ale to rzadko spotykane).
Z kolei wysoki C/ZO wskaże Ci branże, do których jest największy sentyment i może z nich sobie coś wybierzesz.

Ponadto, możesz spróbować posortować listę "gwiazdkami" oznaczającymi ocenę. Uwaga, bo nie jest to jeszcze reprezentatywne, gdyż tych ocen nie zgromadziło się wystarczająco dużo. Ale jest to dodatkowy wymiar analizy, który z czasem będzie nabierał znaczenia.

08marek
0
Wpisów: 21
Wysłane: 23 października 2008 11:59:28
Witaj i bądź ostrożny.
Dobrymi radami można Cię tak długo wspierać, aż wszystko stracisz. Abyś się przed klapą ustrzegł, musisz stosować zasady. Podstawowa zasada dla brzmi: nie graj long na bessie. A ponieważ na naszej GPW nie ma w istocie możliwości gry short więc w istniejącej sytuacji inwestycja w akcje zwróci się - jeśli w ogóle - po tak długim czasie, że osiwiejesz ze zmartwienia, o ile wcześniej nie wyłysiejesz "z nerwów".

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 23 października 2008 14:46:59
WatchDog napisał(a):
Cóż, zacznij się więc przyglądać. Na WIG20 bym się nie skupiał bo nie potrzebujesz aż takiej płynności, poza tym jest to indeks ciągle drogi.

Ja bym tak nie przekreślał dużych spółek.
Jedna z zasad inwestowania mówi, że po odwróceniu trendu w pierwszej kolejności rosną spółki duże, potem mniejsze a na końcu śmieci.
Inna zasada mówi, że po odwróceniu trendu najszybciej rosną te spółki, które w okresie spadków najwięcej straciły.
A płynność to sprawa fundamentalna. W przypadku niekorzystnego rozwoju wypadków jest możliwość ucieczki, co w przypadku mniejszych spółek jest praktycznie niemożliwe bez poniesienia poważniejszych strat.

andnat
0
Wysłane: 24 października 2008 09:44:37
Słuchajcie, dzięki Wam jeszcze w to nie wszedłem i codziennie mam dużo więcej wirtualnych akcji. Wchodze na wiosnę to wszystko
przypomina 93 rok tylko teraz przy poparciu świata, możemy długo czekać n a światło w tunelu

WatchDog
50
Wysłane: 24 października 2008 09:58:55
Mieć teraz gotówkę to najsłodsze uczucie, zwycięzcy.
Nawet w złotówkach, pal to licho.
Nie spiesz się. Wypatruj wzrostów, a nie spadków...
One w każdym razie będą hamować, bo wartość rynku jest coraz mniejsza. -10% codziennie to coraz mniejsza kwota.
Tak samo ciężko będzie się potem wzbić do lotu, ale zawsze zdążysz.

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 25 października 2008 17:18:11
andnat napisał(a):
Witam wszystkich, dopiero co zjechałem do Kraju, na forum jestem nowy, może ktoś jest gotów pomóc mi stworzyć portfel ok. 6 spółek, co do branży nie mam preferencji, przeznaczam na tę inwestycję 200 kzł. Z góry dziękuję i pozdrawiam andnat

Cześć :salute:
Proponuję poczekać,jeszcze trochę z inwestycją, cierpliwość to pożądana cecha inwestora.Na dzień dzisiejszy cokolwiek by nie kupić,można się pokaleczyć,vide spadające noże.
Jesli zmieni się trend,do wyboru,do koloru.Jest ponad 300 spółek.Im krótszy Twój horyzont inwestycji,tym lepszy wybór spółek płynnych.Preferencje będą miały duże spółki,od nich się zacznie,jak słusznie zauważył Yarol.Na longa płynność staje się sprawą drugorzędną.z drugiej strony wzbogacenie potrfela o małe spółki,pchełki,da Ci potencjalnie wyższą stopę zwrotu.:santa:
Tak jak powiedziałem,spółek jest całe mnóstwo,ale szczególny nacisk kładłbym na te:
PBG,Polimex,TVN,HTL,Infovide-Matrix,PEP,Prosper,Sygnity...
Reszty nie będę wymieniał,za duże ryzyko.no chyba,że ktoś lubi....:tongue6:
Udanych zakupów i profitów,bractwo study
"Fortuna favet fortibus"

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,302 sek.

ytdxyyti
whywvkke
gjacadcl
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kznduspo
hvlaiesw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat