Driver77,
"2)Prognoze to można zobaczyć patrząc przez okno."
"2014 rok oraz 2015 to indcydentów nie liczy się na kilka szt tylko kilkadziesiąt szt."
Czy prognozę na 2015r. zobaczyłeś przez okno?
...bo jesli nie, to siejesz zamęt, nawet jesli się bedziesz tego wypierać.
[pijany tez sie zapiera, że nie pił...a złodziej, że to nie jego ręka ;) - nie bierz tego do siebie, chodzi o przykład]
W 2015 roku ma byc zdecydowanie mniej kłopotliwych sytuacji niz w poprzednim.
Czy to branżowe serwisy tak podają, czy choćby wynika to z danych (prognoz) GUS.
Co do jednego absolutna zgoda: każdej spółce należy się przyjrzeć i Marce jak najbradziej też.
Nie stawiałbym znaku równości między EKA a MRK - pierwsza szła na ilosć i masę, Marka idzie na jakość i odzyskanie pożyczonych środków (EKA odpisała i pusciła w straty, oddając wierzytelnosci do zewn. windykacji za ułamek wartosci. Marka uruchomiła własną windykację, gdzie niemal całość jest odzyskiwana.)
Ponadto nie ilość emisji ma znaczenie, ale właśnie zwrot kapitału i z kapitału - a tu Marka ma istotną przewagę.
Z prognoz na koniec roku (2,5mln zysku) w listopadzie mieli 2,7 mln. Oczywiscie to sie potwierdzi i zweryfikuje.
Jedna wtopa którą zaliczyli w 2013 w moich oczach ich nie skresla - od tamtego momentu wykonali ogromną pracę i zmianę jakościową.
Ponadto:
markasa.pl/10-raporty/283-rb-e......emisje akcji objęli Prezes i członek RN - innymi słowy - to oni włożyli własne srodki w ten biznes, a nie wyjęli poprzez np. pozyczki czy w inny sposob.
Dziś Marka jest IMHO jakosciowo lepszą spółką niż kiedys, i lepszą niz niejedna dziś.
Lepiej jednak jest zawsze pytać...
Ja pytałem, sprawdzałem, rozmawiałem nawet z prezesem ich konkurencji - i obraz z tego wyłania się generalnie pozytywny.
Jak do każdej spółki mam też pewne zastrzeżenia, ale w tym momencie uważam te kwestie "pod pełną kontrolą".