Witam serdecznie
To mój pierwszy post na forum.
Na wstępie napiszę, że mam 20 lat i chyba od zawsze interesuję mnie finanse, rynki etc.
Jakiś czas temu, chwilę po maturze, podjąłem decyzję że rozpoczynam długą podróż w kierunku ekonomii.
Moim planem jest za rok mieć wiedzę większą niż przeciętny Kowalski (myślę że już mam, ale...) za kolejne lata coś tam wiedzieć, a za 10 nie wstydzić się przed specjalistami.
Moja sytuacja jest taka, że od października idę zaocznie na SGH kierunek Ekonomia, a w tygodniu na razie pracuję na kompletnie nieistotnym stanowisku i obserwuję korpo z najniższego progu, stanowisko kompletnie nie rozwijające w kierunku dokąd zmierzam, ale każdy grosz jest ważny. W domu bidy nie ma, ale szału też nie ma... Z czasem będę chciał poszukać pracy w jakiejkolwiek firmie,na jakimkolwiek stanowisku powiązanym z finansami. Myślałem o jakichś stażach czy praktykach, ale niestety jak pomyślę, że kilka miechów bez stałego dochodu i inwestycja w gajery to na razie to musi chwile poczekać(plus pracy jest taki że mam sporo wolnego czasu i nawet dzięki przełożonemu mogę zajmować się swoimi sprawami tj. np. czytanie) ... niestety pracuję w godzinach 8-16 co powoduje że było by to trudno połączyć)..
Moim celem jest zdobycie przed 40 przyzwoitej pensji ...(tj. do 20 lat) na poziomie 5-7 tyś netto (przy obecnych cenach i pensjach w PL) , jak się uda wcześniej SUPER, jak nie spojrzę w lustro i powiem sobie PRÓBOWAŁEM.
Moje pytanie np. gdzie zdobywać wiedzę? najlepiej za free??
Internet:
portale:
kl 3 wp.pl, onet.pl inetria.pl (ale jak patrzę na te artykuły to czasem myślę że większśość sponsorowana)
kl 2 money.pl bankier.pl biznes.pl
kl.1 stockwatch.pl stooq.pl
blogi: ( jest ich tyle...) lubię subiektywnie o finansach...
YouTube:
-filmiki wrzucane przez domy maklerskie, firmy brokerskie
-masa poradników,ale różnej jakości....
telewizja:
-dużo oglądam TVN BiS
-jakieś inne programy warte oglądania??
książki
-ceny nowych ekonomicznych są zawrotne, ale na szczęście mieszkam w stolicy i jest tu sporo dobrze zaopatrzonych bibliotek
konferencje
-dużo darmowych konferencji jest w Warszawie, głównie na dobrych uczelniach,
studia
-jak pisałem zaczynam od października
klub ekonomistów
na SGH jest takowy, ale niestety na dziennych, może spróbuję dołączyć... chociaż boje się mojej marnej wiedzy, ale z drugiej strony na początku lepiej słuchać niż mówić...
mentor:
-niestety kogoś takiego mi brakuje :starszego brata z bogatszą wiedzą i doświadczeniem, ojciec coś tam wie, w banku całe życie pracuje, specjalistą jest, ale bardziej dlatego bo tam trafił przypadkiem na fizycznego, przeskoczył do biura i został. Został bo pensja i premia uczciwa, a nie pasji... i w zasadzie myślę że to ja mam większą wiedze od niego w ogólnym pojęciu EKONOMIA.
Jakieś jeszcze pomysły na zdobywanie wiedzy??
Mam nadzieję że wątek w odpowiednim miejscu.
Tytuł wątku jak tytuł filmu, który lubię oglądać...
Osobiście całe dotychczasowe życie lubiłem zabawę

i dorosłe życie z ekonomią też traktuje jak kolejne wyzwanie... ne boję się zaryzykować, zadłużyć... jak na razie w życiu spełniłem wszystkie marzenia, które były zasięgu ręki ( oprócz jednego, ale w tym przypadku nie chciałbym go zdobyć pieniędzmi

)
Mam nadzieję że będę tu dodawał posty przez kolejne lata...
Pozdrawiam