umpuglkk
Advertisement
PARTNER SERWISU
qbavzsed

W pogoni za szczęściem....

RockyB
0
Wpisów: 8
Wysłane: 28 kwietnia 2016 21:08:53
Witam serdecznie

To mój pierwszy post na forum.
Na wstępie napiszę, że mam 20 lat i chyba od zawsze interesuję mnie finanse, rynki etc.
Jakiś czas temu, chwilę po maturze, podjąłem decyzję że rozpoczynam długą podróż w kierunku ekonomii.
Moim planem jest za rok mieć wiedzę większą niż przeciętny Kowalski (myślę że już mam, ale...) za kolejne lata coś tam wiedzieć, a za 10 nie wstydzić się przed specjalistami.

Moja sytuacja jest taka, że od października idę zaocznie na SGH kierunek Ekonomia, a w tygodniu na razie pracuję na kompletnie nieistotnym stanowisku i obserwuję korpo z najniższego progu, stanowisko kompletnie nie rozwijające w kierunku dokąd zmierzam, ale każdy grosz jest ważny. W domu bidy nie ma, ale szału też nie ma... Z czasem będę chciał poszukać pracy w jakiejkolwiek firmie,na jakimkolwiek stanowisku powiązanym z finansami. Myślałem o jakichś stażach czy praktykach, ale niestety jak pomyślę, że kilka miechów bez stałego dochodu i inwestycja w gajery to na razie to musi chwile poczekać(plus pracy jest taki że mam sporo wolnego czasu i nawet dzięki przełożonemu mogę zajmować się swoimi sprawami tj. np. czytanie) ... niestety pracuję w godzinach 8-16 co powoduje że było by to trudno połączyć)..

Moim celem jest zdobycie przed 40 przyzwoitej pensji ...(tj. do 20 lat) na poziomie 5-7 tyś netto (przy obecnych cenach i pensjach w PL) , jak się uda wcześniej SUPER, jak nie spojrzę w lustro i powiem sobie PRÓBOWAŁEM.

Moje pytanie np. gdzie zdobywać wiedzę? najlepiej za free??

Internet:
portale:
kl 3 wp.pl, onet.pl inetria.pl (ale jak patrzę na te artykuły to czasem myślę że większśość sponsorowana)
kl 2 money.pl bankier.pl biznes.pl

kl.1 stockwatch.pl stooq.pl

blogi: ( jest ich tyle...) lubię subiektywnie o finansach...

YouTube:
-filmiki wrzucane przez domy maklerskie, firmy brokerskie
-masa poradników,ale różnej jakości....

telewizja:
-dużo oglądam TVN BiS
-jakieś inne programy warte oglądania??

książki
-ceny nowych ekonomicznych są zawrotne, ale na szczęście mieszkam w stolicy i jest tu sporo dobrze zaopatrzonych bibliotek

konferencje
-dużo darmowych konferencji jest w Warszawie, głównie na dobrych uczelniach,

studia
-jak pisałem zaczynam od października

klub ekonomistów
na SGH jest takowy, ale niestety na dziennych, może spróbuję dołączyć... chociaż boje się mojej marnej wiedzy, ale z drugiej strony na początku lepiej słuchać niż mówić...

mentor:
-niestety kogoś takiego mi brakuje :starszego brata z bogatszą wiedzą i doświadczeniem, ojciec coś tam wie, w banku całe życie pracuje, specjalistą jest, ale bardziej dlatego bo tam trafił przypadkiem na fizycznego, przeskoczył do biura i został. Został bo pensja i premia uczciwa, a nie pasji... i w zasadzie myślę że to ja mam większą wiedze od niego w ogólnym pojęciu EKONOMIA.

Jakieś jeszcze pomysły na zdobywanie wiedzy??

Mam nadzieję że wątek w odpowiednim miejscu.

Tytuł wątku jak tytuł filmu, który lubię oglądać...
Osobiście całe dotychczasowe życie lubiłem zabawęking i dorosłe życie z ekonomią też traktuje jak kolejne wyzwanie... ne boję się zaryzykować, zadłużyć... jak na razie w życiu spełniłem wszystkie marzenia, które były zasięgu ręki ( oprócz jednego, ale w tym przypadku nie chciałbym go zdobyć pieniędzmilove4 )

Mam nadzieję że będę tu dodawał posty przez kolejne lata...

Pozdrawiam

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 28 kwietnia 2016 21:51:46
Chyba nie do końca ten dział forum, ale coś może uda się doradzić. Koledzy z forum pewnie też się wypowiedzą ;)

Cytat:

Cytat:

Internet:
portale:
kl 3 wp.pl, onet.pl inetria.pl (ale jak patrzę na te artykuły to czasem myślę że większśość sponsorowana)
kl 2 money.pl bankier.pl biznes.pl

Trochę chyba w złym miejscu szukasz tej wiedzy. Z całym szacunkiem dla grona które pisze na tych portalach to są najczęściej "trash news". Pomijając już ten fakt, naprawdę chcesz się mocno eksponować na szum medialny ?

Cytat:
kl.1 stockwatch.pl stooq.pl

blogi: ( jest ich tyle...) lubię subiektywnie o finansach...

Na SW odnośnie rynków kapitałowych z pewnością sporo znajdziesz (polecam przejrzeć archiwa), stooq to bardziej narzędzie agregujące niż miejsce zbierania wiedzy - choć i tak o niebo lepsze miejsce o tych moneyów i bankierów IMO.

Odnośnie blogów - dobra rada to nie brać wszystkiego tego co napisze bloger za prawdę objawioną. Blogerzy to też ludzie i często (a nawet bardzo) się mylą, nie mają kompletnej wiedzy w danej dziedzinie czy też nie do końca potrafią przekazać swoje myśli na stronę. Do tego to często czysty biznes (afiliacje, reklama etc.). Dlatego polecam z uwagą i rozwagą czytać :).

Podstawowa moja odpowiedź na pytanie:
Cytat:

Czytać książki, w opracowania w internecie a przede wszystkim szukać wiedzy bliżej "źródła" tj. na stronach w języku angielskim. Mnóstwo literatury po ang. też jest dostępne - wystarczy szukać (no i szkolić język).

Cytat:
telewizja:
-dużo oglądam TVN BiS
-jakieś inne programy warte oglądania??

TVN BiŚ to 1% tego co było w TVN CNBC. Niestety. Lepsze - Bloomberg, CNBC Europe, CNN Money (choć i tak jak wszystkie tv mają wady...)

Reszta pomysłów raczej prawidłowa. Good luck :).
Edytowany: 28 kwietnia 2016 21:52

RockyB
0
Wysłane: 29 kwietnia 2016 07:58:41
No właśnie... zapomniałem o prasie...

-parkiet(niestety codziennie kupować gazetę... prenumerata papierowa od 137zł Think )może w bibliotekach znajdę, ale pewnie nie aktualne, to się jeszcze zobaczy.

coś więcej?? Jakieś inne kanały??

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 29 kwietnia 2016 10:03:34
Z parkietu wiedzy nie pozyskasz.

Proponuję zapisać się np do SII. Oni organizują co jakiś czas spotkania/szkolenia/prelekcje, nawet bezpłatne.

RockyB
0
Wysłane: 29 kwietnia 2016 11:04:32
Czemu uważasz że parkiet jest nie do końca właściwym źródłem??
Wiedzy może nie, ale przegląd ogólnej informacji z rynków??
co do sii zglebię temat...

RockyB
0
Wysłane: 29 kwietnia 2016 11:24:09
Opłata roczna za rok w wysokoci 199zł jest do zniesienia, tym bardziej że otwiera mi furtkę do karty benefit za 180zł / mc , co w sumie daje ok 200zł /mc za członkostwo w sii + benefit co jest równo warte abonamentowi na siłownię, o którym myślałem(tak mógłbym chodzić na siłownię + korzystać zz innych usług, kiedyś takową posiadałem, ale niestety kontakt sie urwał)

Czy ktoś jeszcze jest w sii i korzysta z benefitu przez nich??

oczywiście znalazłem ofertę na konferencję wall street ... 1190 do ugryzienia, ale myślę czy odrazu inwestować taką kwotę na początku przygody.... w sumie za jeden miesiąc więc za dużo nie pchnę wiedzy do końca...

1 edycja posta 29.04 11:33

jednak za wcześnie na takie szaleństwo jak konferencja. Kolejna za rok ( o ile organizowane są za rok)będzie kolejnym bodźcem motywacyjnym.
Edytowany: 29 kwietnia 2016 11:33

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 29 kwietnia 2016 12:34:16
Cytat:
Czy ktoś jeszcze jest w sii i korzysta z benefitu przez nich??

Podstawowy benefit z SII to poza sporymi pokładami wiedzy z szkoleń (wszystkie webinary mają nagrane więc jest co odsłuchać) to niższa prowizja na akcjach etc.. Zamiast 0,38/0,39% jest 0,29% - co przy przeciętnych obrotach na rachunku pozwala się zwrócić w różnicy spokojnie w rok.

RockyB
0
Wysłane: 29 kwietnia 2016 14:11:27
Cytat:

Zamiast 0,38/0,39% jest 0,29%

w jakich DM? W Mbank też??

o benefit chodziło mi o kartę sportową benefit;)

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 29 kwietnia 2016 14:13:48
http://www.sii.org.pl/17/znizki.html - zniżki w DM.

Dla mbanku:
Cytat:

Co możesz zyskać jako członek SII?

bezpłatne prowadzenie rachunku,
bezpłatny dostęp do notowań w czasie rzeczywistym (1 oferta),
bezpłatne przelewy internetowe na rachunki w ramach Grupy mBanku
prowizja dla rynku akcji od zleceń internetowych - 0,35%, nie mniej niż 3 zł (standardowo 0,39% od wartości zlecenia na akcje),
prowizja za zawarcie kontraktu terminowego przez internet: na indeks 8,5 zł (standardowo 9 zł za kontrakt), na akcje i waluty 2,90 zł.

Edytowany: 29 kwietnia 2016 14:14

RockyB
0
Wysłane: 4 maja 2016 08:32:59
Dziś zajmuję się poznawaniem GPW i mam takie pytanko... szukam stronki gdzie mam taką opcję, że klikam w "rok" i wyskakują m wszystkie debiuty... na stronie gpw.pl znalazłem , le od roku 2005.

Wiem że w 91 ja wszystko się rodziło było spółek 5 i chyba tylko próchnik się uchował...

Znalazłem to ...

https://www.gpw.pl/2390

ale tylko od 2005

i

www.gpw.pl/analizy_i_statystyk...

tu widzę ile było spółek w danym roku.

Chciałbym od najdawniejszych czasów zbierać info i analizować cały żywot spółek...

Kojarzy ktoś taką opcję??

np. że szukam debiutów z 1992...
Edytowany: 4 maja 2016 08:40

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,247 sek.

bngasplm
tqcyjoje
qrpicscz
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
flkvwhle
mrgvoutt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat