Witam, widzę że spółka nie ma jeszcze wątku, więc zakładam gdyż wg mnie to bardzo ciekawy typ, godny obserwacji.
Powód numer 1. Branża.
e-commerce rośnie w siłę i chyba nikt nie ma wątpliwości, że tu niewiele nowego się może wydarzyć "in minus". Ciężko oczekiwać spadku zainteresowania handlem internetowym, a do tego spółka ma bardzo rozległe kontakty handlowe i szeroką ofertę. Pokazała, że potrafi robić biznes i z zaangażowaniem się rozwija. Polacy się bogacą i uprawiają spoty. Często nawet na spacerki w przykładowo Dolinie Kościelisko można zobaczyć dobrze, profesjonalnie ubranych turystów. Spóła siedzi w branży, gdzie w Polsce z pewnością będzie rosło zapotrzebowanie na wysokiej jakości produkty. Wersja e-handu w tym sektorze wydaje się dobrym pomysłem. Gadżetów turystyczno podróżniczych ludzie będą potrzebowali zawsze. Oczywiście sieci handlowe też mają swoje e-sklepy i ciężko tu o łatwe trofea, ale łatwiej niż w handlu tradycyjnym. Przynajmniej dla zawodowej kadry i ludzi związanych z branżą.
Powód numer 2. Sektor i oferta.
Muszę przyznać, że po niespełna 4 latach od powstania wejście do czołówki sklepów oudoorowych to nie lada wyczyn. O jakości samego sklepu nic złego powiedzieć nie mogę, choć w detalach poprawek potrzeba wiele. Wersja responsywna potrzebna na już. Jako nowy klient dostałem rabat 10% na pierwsze zakupy. Zawsze jakiś pomysł. Ilość fanów na facebooku niepokojąco niska - widać złe zarządzanie kampanią w tym zakresie. Jak dla mnie brakuje akcesorii ubraniowych dla wędkarzy (spółka jest powiązana z Robinsonem - producentem w tej branży) i można by wykorzystać korzenie spółki matki, jakiś wspólny mariaż, impresy, targi itd. Co do braków w ofercie to poza wędkarzami są myśliwi. Jak by nie patrzeć też outdoor! Dla nich oferty brak. Dla paintballistów również oferty brak. Strona relacji inwestorskich to niestety istna kaszanka. Panowie prezesi - czas na szybkie zmiany ! Własna marka i to obecna w wielu miejscach, w tym na allegro to dobry pomysł. Ogólnie plus i wiele do poprawy. Liczę że obecność na giełdzie będzie determinować całą spółkę, zarząd, pracowników do poprawy wizerunku. To się po stokroć zwróci.
Powód numer 3. Akcjonariat.
Powinno być dobrze. Robinson Europe SA to główny udziałowiec powiązany z założycielami Outdoorzy SA. Od dawna spółka notowana i o dobrej reputacji. Gorzej z wynikami, ale nieźle ze sprzedażą. Z resztą choroba obu spółek jest dziwnie zaraźliwa. Duże przychody, a małe zyski na poziomie netto. zmiany na dobre są i to mnie przekonuje do głębszej oceny. ABS Investment SA też ciekawy podmiot i również w strukturach właścicielskich Robinsona. Kilka razy pokazał dobre typy inwestycyjne i sądzę że tym razem może być podobnie. Do tego można się doszukać elementów współpracy spółek z portfela ABS
ceo.com.pl/inbook-s-a-po-3-kw-... Na ile Inbook SA również z e-commerce będzie współpracował z Oudoorzy SA? Zobaczymy. Przynajmniej jedno jest pewne główni akcjonariusze powinni stanąć na wysokości zadania aby wspomóc e-biznesy w zakresie poprawy marży jeśli oczekują wzrostu wartości.
Powód numer 4. Etap dojrzałości biznesowej.
Spółka już zaczęła zarabiać i można powiedzieć, że przestała być start`upem. Bez wątpienia jest to dla mnie kryterium wyjątkowo ważne. Co prawda marże są jw. wspomniałem niskie, ale ostatni kwartał to już 1,99 mln zł przychodów netto - historyczny rekord spółki i zanosi się, że będzie to już standard przychodów kwartalnych. Jeśli się nie mylę to możemy za rok / dwa oczekiwać przebicia 10 mln zł przychodów rocznie i może ok 1 mln zł zysku netto. Wygląda na realny, bobrze rozwijający się biznes.
Powód numer 5. Płynność.
Spółka po debiucie nie spuszcza z tonu. Cały czas cena akcji mocno ponad cenę z emisji; 25 groszy. Duży popyt. Można powiedzieć, że to kandydatka do gwiazdeczek NewConnect.
Powód numer 6. Kapitalizacja.
Obecna kapitalizacja 3,99 mln zł jak na biznes e-commerce z czołówki... Uważam, że mocno rozwojowa.