Temat:
BVT
W analizie fundamentalnej jest element do poprawy. Spółka ma zaciągnięty kredyt na 700 tys. zł czego w tabelach nie widać.
|
|
Temat:
BVT
BVT skorygowało raport za 4 kw 2016.
|
|
Z komunikatu 1/2017 mamy takie dane: "W zasięgu planowanej do budowy sieci znajduje się ok. 30 tysięcy punktów adresowych należących zarówno do klientów indywidualnych, przedsiębiorstw i innych instytucji, w tym 119 placówek edukacyjnych".
Fakty: - Obecna kapitalizacja jest osiągnięta z majątku pozyskanego z udziałem dotacji 11 mln zł. - 43,8 mln zł to bez ułamków czterokrotność kwoty 11 mln zł., więc po pozyskaniu dotacji 34,1 mln zł bez dodatkowej emisji akcji wartość spółki - cena akcji może mniej więcej wzrosnąć czterokrotnie z racji na wytworzenie majątku czterokrotnie większego niż dziś. Sądzę że to bardzo bezpieczny wariant. Podkreślam bez emisji akcji.
Drugie podejście to wartość abonenta. Dziś spółka posiada ok 3,5 - 5 tysięcy abonentów (brak raportowania dokładnych ilości, ale można sobie wyliczyć ten poziom na podstawie raportów kwartalnych "przychody / średnia cena rynkowa usługi") i osiąga przychody z handlu. W 4 kwartale 2016 przychód z podstawowej działalności to 578.042 zł (ok 3,5 - 5 tysięcy abonentów). Wyłączając handel i dając pewne dyskonto choćby z uwagi na nową emisję akcji aby pozyskać ok 10 mln zł - na wkład własny do dotacji to 30 tysięcy abonentów to prawie sześcio lub ośmio krotność obecnej liczny abonentów. W tym kontekście za rok będzie wiadomo czy dotacja jest pozyskana, na ilu abonentów, z jakich środków będzie wkład własny, itd.
Po realizacji inwestycji i wytworzeniu majątku o wartości 43,8 mln zł z udziałem dotacji na wysokim poziomie 34,1 mln zł, co jest wsparciem na poziomie ok. 78% wartości inwestycji, można się spodziewać z racji kilkukrotnego zwiększenia wartości majątku wobec stanu na dziś, również zwiększenia kilkukrotnego wartości przychodów, a tym samym ceny akcji spółki. Nadal sądzę, że cena 5 zł za akcję za rok wygląda na możliwą do osiągnięcia. Na chwilę obecną pokazanie właśnie takiego punku widzenia uważam za wyjątkowo ostrożny. Przyznasz, że spółka pokazała zdolność pozyskania dotacji oraz do w miarę efektywnego zarządzania majątkiem. Nadal dla mnie słabą stroną jest raczej wkład własny. Takie niby nic, a jednak może mieć znaczenie. Wolałbym aby był to kredyt na realizację inwestycji. Pewnie 15 - 20 mln zł wraz ze środkami obrotowymi włącznie. Zadanie dla zarządu spółki jest jednoznaczne. Pokazać źródło wkładu własnego dla projektu, określić czy będzie do tego emisja akcji oraz ujawnić wstępne nawet prognozy po uruchomieniu tych 30 tys nowych klientów. Nie codziennie spółki na newconnect sygnalizują skalę inwestycji na zasadach obecna wartość majątku x 4.
|
|
Wniosek Sfery o nowe środki z UE. Z raportu 1/2017 : "Zakładana wartość projektu wynosi ok. 43,8 mln zł, przy czym wnioskowana wartość dofinasowania wynosi 34,1 mln zł. Wniosek o dofinansowanie dotyczy obszaru Bielsko-Biała A, zlokalizowanego w powiecie bielskim i cieszyńskim. Projekt musi zostać zakończony (zgodnie z zapisami regulaminu konkursu) do roku 2020".Jeśli się uda jak w wypadku ponad 11 milionów z przed laty to cena za akcję 5 zł nie będzie za rok żadną niespodzianką. Pytanie tylko, gdzie spółka ma zamiar pozyskać brakujące ok 10 mln zł na wkład własny ? Kod: mod: Podaj wyliczenie dla ceny docelowej. Bez tego elementu post jest do skosowania
|
|
Temat:
INDOS
Moim zdaniem duży potencjał do wzrostu. Solidne przychody i zyski za 4 kw 2016. Spółka już po 4 kwartałach na małym parkiecie. Czekam na wynik analizy fundamentalnej.
|
|
Temat:
SUNEX
Oszir napisał(a):Ja znalazłem informacje że Wrocław buduje osiedle przyszłości. Budynki będą zużywać czterokrotnie mniej energii niż standardowe. www.money.pl/gospodarka/wiadom...Najważniejszy fragment moim zdaniem to "...Nowe Żerniki mają też sprostać normom budownictwa ekologicznego – alejki rowerowe mają ograniczyć ruch samochodów, część deszczówki zostanie wprowadzona jaka szara woda do obiegu gospodarczego. Budynki mają zużywać czterokrotnie mniej energii niż standardowe, a osiedle zostanie wyposażone w infrastrukturę, która umożliwi generowanie energii ze źródeł odnawialnych..." Czyli kierunek mamy, teraz Wrocław później inne miasta aż do momentu że stanie się to standardem chociażby z powodu ryzyka wystąpienia blackoutu który z każdym rokiem rośnie. Nie nie wskazuje aby obecna władza chciała promować OZE.
|
|
Temat:
BVT
Jasne, ale tylko tak można wyjaśnić gdzie w raporcie za 3 Q 2016 są wpływy z obligacji. To, że jest to błędne pokazanie źródła środków to jasne, ale wg mnie łącznie wpływy kwartalne do spółki wyniosły 5.866.629,41 zł.
W uproszczeniu 5,9 mln - 4,6 mln (obligacje) = 1,3 mln przychodów operacyjnych. Z grubsza by się zgadzało. Myślę, że warto się zwrócić do zarządu bvt o wyjaśnienie tego raportu.
|
|
Temat:
BVT
Strona 10 raportu za 3 kwartał br. Przepływy pieniężne netto z działalności operacyjnej, łącznie 5.866.629,41 zł.
|
|
Outdoorzy S.A., Spółka zajmująca się sprzedażą odzieży oraz sprzętu sportowego za pośrednictwem własnego sklepu internetowego, zadebiutowała we wtorek 6 grudnia 2016 roku na rynku NewConnect, kończąc pierwszy dzień notowań 72% wzrostem kursu. Emitent zamierza realizować przyjęty plan rozwoju i umacniać swoją pozycję rynkową. Kurs odniesienia podczas wtorkowego debiutu Spółki na rynku NewConnect wynosił 0,25 zł, a na zamknięciu sesji kurs wzrósł do 0,43 zł. Wartość obrotów akcjami Outdoorzy S.A. przekroczyła 188 tys. zł. Był to tym samym jeden z najbardziej udanych tegorocznych debiutów na alternatywnym rynku. Emitent pozyskał w trakcie przeprowadzonej oferty prywatnej środki w wysokości 625 tys. zł, które przeznaczył m.in. na zwiększenie zatowarowania swojego magazynu, aby móc realizować zamówienia w opcji wysyłki w ciągu 24 godzin. Outdoorzy S.A. planuje także wprowadzić responsywną wersję sklepu, która umożliwi korzystanie z niego użytkownikom urządzeń mobilnych. Zarząd Spółki jest przekonany, że debiut na rynku NewConnect wpłynie bardzo korzystnie na zaufanie jej partnerów biznesowych do niej oraz pozwoli umacniać pozycję rynkową. „ Cieszymy się z tak udanego debiutu oraz zaufania inwestorów, jakie zostało nam okazane. Uważam, że po tak dobrym debiucie inwestorzy z pewnością będą uważnie obserwować Spółkę. Nasze działania w najbliższych tygodniach będą koncentrowały się na maksymalizacji sprzedaży w okresie świątecznym, który jest dla nas niezwykle istotny oraz dopięciu kilku ważnych projektów na sezon wiosenny, a związanych z produktami własnej marki TOTEM. Bardzo nam zależy, aby zintensyfikować także prace nad nową wersją sklepu.” – ocenia Paweł Miśkiewicz, Członek Zarządu Spółki Outdoorzy S.A.Spółka zakończyła 4 kw. roku obrotowego 2015/2016 najwyższymi w historii kwartalnymi przychodami netto ze sprzedaży, które ukształtowały się na poziomie prawie 1.999 tys. zł i wypracowała zysk netto w kwocie 32 tys. zł. W analogicznym okresie poprzedniego roku obrotowego wartość przychodów netto ze sprzedaży sięgnęła 1.338 tys. zł, a strata netto przekroczyła 30 tys. zł. Wyraźny wzrost przychodów Emitenta był wynikiem pozyskania przez niego środków z emisji akcji serii C, które pozwoliły zwiększyć stany magazynowe oferowanych towarów. W ten sposób Outdzoorzy S.A. zmniejszyli liczbę zamówień wycofywanych przez Klientów z realizacji z powodu zbyt długiego czasu oczekiwania na dostarczenie towaru. Spółka przeniosła się już do nowej siedziby, która jest znacznie większa i dostosowana do potrzeb. Pozwala na sprawną obsługę znacznie większej ilości zamówień niż dotychczas. W całym roku obrotowym 2015/2016 Emitent wypracował zysk netto w wysokości 52 tys. zł przy przychodach netto w sprzedaży na poziomie 5.817 tys. zł. „Jeśli chodzi o naszą najbliższą perspektywę to wystartował już praktycznie sezon zimowy oraz świąteczny, który jest dla nas okresem intensywnej sprzedaży. Wkrótce rozpocznie się sezon wyjazdów narciarskich oraz ferie zimowe, więc liczymy na udany 1 kw. roku obrotowego 2016/2017. Nasze plany na przyszły rok zakładają podwojenie liczby odwiedzających sklep, co powinno przyczynić się do wzrostu przychodów ze sprzedaży. Chcemy także zwiększać osiągane marże poprzez rozwój własnej marki produktów TOTEM.” – dodaje Łukasz Golonka, Członek Zarządu Spółki Outdoorzy S.A. Outdoorzy S.A. jest podmiotem, który powstał w 2013 r. z przekształcenia spółki cywilnej Outdoorzy Spółka Cywilna Paweł Miśkiewicz i Łukasz Golonka. Głównymi Akcjonariuszami Spółki są ABS Investment S.A. oraz Robinson Europe S.A. Emitent działa w branży e-commerce i prowadzi sklep internetowy – http://www.outdoorzy.pl który pozycjonuje się w pierwszej piątce największych sklepów o profilu outdoorowym. Posiada on w swojej ofercie produkty prawie 250 najlepszych oraz najpopularniejszych marek, co stanowi jego znaczącą przewagę konkurencyjną. Strategia rozwoju Spółki zakłada dalsze zwiększanie zasięgu działalności oraz umacnianie wizerunku marki, co powinno pozwolić na dotarcie do dużej liczby użytkowników i budowanie grupy klientów powracających, którzy będą wielokrotnie dokonywali zakupów w sklepie. Spółka opiera swoje inwestycje na 4 głównych filarach: kapitale ludzkim, marketingu, technologii oraz ofercie. Źródło : ceo.com.pl/outdoorzy-s-a-licza...
|
|
Witam, widzę że spółka nie ma jeszcze wątku, więc zakładam gdyż wg mnie to bardzo ciekawy typ, godny obserwacji. Powód numer 1. Branża. e-commerce rośnie w siłę i chyba nikt nie ma wątpliwości, że tu niewiele nowego się może wydarzyć "in minus". Ciężko oczekiwać spadku zainteresowania handlem internetowym, a do tego spółka ma bardzo rozległe kontakty handlowe i szeroką ofertę. Pokazała, że potrafi robić biznes i z zaangażowaniem się rozwija. Polacy się bogacą i uprawiają spoty. Często nawet na spacerki w przykładowo Dolinie Kościelisko można zobaczyć dobrze, profesjonalnie ubranych turystów. Spóła siedzi w branży, gdzie w Polsce z pewnością będzie rosło zapotrzebowanie na wysokiej jakości produkty. Wersja e-handu w tym sektorze wydaje się dobrym pomysłem. Gadżetów turystyczno podróżniczych ludzie będą potrzebowali zawsze. Oczywiście sieci handlowe też mają swoje e-sklepy i ciężko tu o łatwe trofea, ale łatwiej niż w handlu tradycyjnym. Przynajmniej dla zawodowej kadry i ludzi związanych z branżą. Powód numer 2. Sektor i oferta. Muszę przyznać, że po niespełna 4 latach od powstania wejście do czołówki sklepów oudoorowych to nie lada wyczyn. O jakości samego sklepu nic złego powiedzieć nie mogę, choć w detalach poprawek potrzeba wiele. Wersja responsywna potrzebna na już. Jako nowy klient dostałem rabat 10% na pierwsze zakupy. Zawsze jakiś pomysł. Ilość fanów na facebooku niepokojąco niska - widać złe zarządzanie kampanią w tym zakresie. Jak dla mnie brakuje akcesorii ubraniowych dla wędkarzy (spółka jest powiązana z Robinsonem - producentem w tej branży) i można by wykorzystać korzenie spółki matki, jakiś wspólny mariaż, impresy, targi itd. Co do braków w ofercie to poza wędkarzami są myśliwi. Jak by nie patrzeć też outdoor! Dla nich oferty brak. Dla paintballistów również oferty brak. Strona relacji inwestorskich to niestety istna kaszanka. Panowie prezesi - czas na szybkie zmiany ! Własna marka i to obecna w wielu miejscach, w tym na allegro to dobry pomysł. Ogólnie plus i wiele do poprawy. Liczę że obecność na giełdzie będzie determinować całą spółkę, zarząd, pracowników do poprawy wizerunku. To się po stokroć zwróci. Powód numer 3. Akcjonariat. Powinno być dobrze. Robinson Europe SA to główny udziałowiec powiązany z założycielami Outdoorzy SA. Od dawna spółka notowana i o dobrej reputacji. Gorzej z wynikami, ale nieźle ze sprzedażą. Z resztą choroba obu spółek jest dziwnie zaraźliwa. Duże przychody, a małe zyski na poziomie netto. zmiany na dobre są i to mnie przekonuje do głębszej oceny. ABS Investment SA też ciekawy podmiot i również w strukturach właścicielskich Robinsona. Kilka razy pokazał dobre typy inwestycyjne i sądzę że tym razem może być podobnie. Do tego można się doszukać elementów współpracy spółek z portfela ABS ceo.com.pl/inbook-s-a-po-3-kw-... Na ile Inbook SA również z e-commerce będzie współpracował z Oudoorzy SA? Zobaczymy. Przynajmniej jedno jest pewne główni akcjonariusze powinni stanąć na wysokości zadania aby wspomóc e-biznesy w zakresie poprawy marży jeśli oczekują wzrostu wartości. Powód numer 4. Etap dojrzałości biznesowej. Spółka już zaczęła zarabiać i można powiedzieć, że przestała być start`upem. Bez wątpienia jest to dla mnie kryterium wyjątkowo ważne. Co prawda marże są jw. wspomniałem niskie, ale ostatni kwartał to już 1,99 mln zł przychodów netto - historyczny rekord spółki i zanosi się, że będzie to już standard przychodów kwartalnych. Jeśli się nie mylę to możemy za rok / dwa oczekiwać przebicia 10 mln zł przychodów rocznie i może ok 1 mln zł zysku netto. Wygląda na realny, bobrze rozwijający się biznes. Powód numer 5. Płynność. Spółka po debiucie nie spuszcza z tonu. Cały czas cena akcji mocno ponad cenę z emisji; 25 groszy. Duży popyt. Można powiedzieć, że to kandydatka do gwiazdeczek NewConnect. Powód numer 6. Kapitalizacja. Obecna kapitalizacja 3,99 mln zł jak na biznes e-commerce z czołówki... Uważam, że mocno rozwojowa.
|
|
Temat:
SFERANET
Raport za IIIQ2016 bardzo pozytywnie zaskakuje. Do tego spółka skorygowała w górę prognozy na ten rok. Bardzo pozytywnie oceniam powołanie działu handlowego aby poza core biznesem telekomunikacyjnym sprzedawać sprzęt IT z branży i pewnie usługi montażu tego sprzętu dla klientów. Co najważniejsze gotówka zostaje w spółce. Po IIIQ znów przybyło gotówki dawno nie było jej tak wysokiego poziomu - 511.649,17 zł. Na koniec 2015 - tylko 383.817,51 zł. Ładnie rośnie EPS
Przy okazji szkoda że Stockwatch nie pokazuje tego wskaźnika i jego wzrostu pomiędzy kwartałami R/R i w latach poprzednich aby można było łatwiej analizować spółki.
|
|
Temat:
BVT
rafsty napisał(a):dwaPLUSdwa napisał(a):Prośba o analizę fundamentalną spółki. Wygląda na to że jest jeszcze sporo miejsca na spadki. No i masz miejsce na spadki: dziś, teraz ca. -23%. A miałem zadać takie pytanie: po co zajmować się gmeraniem w papierach, skoro jest jeszcze miejsce na spadki??? Nie szkoda czasu, który można poświęcić na analizę czegoś, co nie jest spadającym nożem? Nie oceniam BVT jako "spadającego noża". Patrzę na tę spółkę z ciekawej i dochodowej branży jako przykład nieracjonalnego zarządzania zasobami finansowymi i w konsekwencji pełną niespodzianek. Nieprzewidywalną. Może zarząd, który nie jest "zawodowym managementem" na nowo kupionych pakietach znów zrobi wynik jak w latach poprzednich na wierzytelnościach przewozowych, ale takie skoki zarabiania i nie zarabiania są dowodem na mało profesjonalne zarządzanie. Mimo, że jest wg mnie miejsce na spadki to jestem ciekaw analizy jaką uda się opracować. Jeżeli koszty finansowania z cholernie drogimi obligami i ich prowizjami nie przygniotą spółki to możliwe jest, że spółka spółka się opamięta i zacznie regularnie pokazywać przewidywalne wyniki. Na razie z tym najważniejszym elementem na rynku jest źle.
|
|
Temat:
BVT
Spółka ogłosiła raporty za cztery kwartały z rzędu newconnect.pl/?page=1045&i... Prośba o analizę fundamentalną spółki. Wygląda na to że jest jeszcze sporo miejsca na spadki. Niestety rozczarowanie wynikami za IQ2016 to jest sygnał, który się systematycznie potwierdza.
|
|
Temat:
SFERANET
anty_teresa napisał(a):aksu napisał(a):Co prawda obliczeń na potwierdzenie tezy o podwojeniu kapitalizacji nie mam, ale też mogę wejść w zakład że tak się właśnie stanie w przyszłym roku ;)
Po pierwsze przy realizacji prognozy zysku netto (0,8mln/2016), a już widać że spokojnie będzie przebita wskaźniki będą znacznie korzystniejsze niż dla całego sektora telekomów Hmm... Mnie się wydawało, że spółka dawała prognozę EBITDA, a nie netto. Jeśli zrealizuje owe 800 tys EBITDA to na poziomie EBIT sądząc po amortyzacji będzie ok. 250 tys. zysku. Uwzględniając podatek i jakieś tam koszty finansowe zysk netto wyniesie góra 200 tys. Patrząc na kapitalizację można powiedzieć, że obecna wycena juz dyskontuje wynik na poziomie prawie 4 razy większym... Zgadza się prognoza dotyczyła EBITDA. Nie bierzesz jednak pod uwagę posiadanego majątku netto. Na przykładzie poznańskiego lidera rynku w Polsce - spółka INEA - warto zobaczyć jak się rynek rozwija.
|
|
Temat:
SFERANET
Myślę, że moja kolejna sugestia do zarządu spółki i analityków z domów maklerskich też nie powinna zostać odebrana negatywnie, a mianowicie korzystając z okresu jaki mamy, czyli tuż po wynikach za 2 kwartał, to może uda się spółce zaprosić przedstawicieli jakiegoś domu maklerskiego aby pochylił się nad rekomendacją czy choćby wyceną spółki w zakresie osiągniętych wyników i możliwości realizacji prognoz. Przy zachowaniu klauzul poufności to przy poznaniu wyników spółki za osiem miesięcy można już coś powiedzieć w w/w zakresie. Pewnie są domy maklerskie które mają ochotę aby na chwilę zejść na mały parkiet i pokazać inwestorom że NC to nie tylko spółki ogromnego ryzyka. Tylko czy zarządy firm z NC są już do tego gotowe i chętne obnażyć się przed profesjonalistami? Jak mniemam jedną z roli instytucji DM jest analizowanie ryku, czyli przyglądanie się spółką już notowanym. Skoro kary są już takie same dla wszystkich, to może nagrody w zakresie rekomendacji też mogły się pojawić? Jak czytałem w parkiecie, to sankcje na rynku NC są już takie same jak na rynku regulowanym GPW, to dla czego DM pod nadzorem KNF-u nie mogłyby zaczynać wydawania rekomendacji dla spółek z NC? Chyba w interesie domów maklerskich jest dbanie o swój interes czyli zainteresowanie inwestorów podmiotami godnymi uwagi, jak i przestrzeganie przed podmiotami ryzykownymi. Ciekaw jestem czy poza mną jest jeszcze ktoś inny zainteresowany tym aby domy maklerskie odrobinę odświeżyły podejście do swojego miejsca na rynku. Można oczywiście narzekać na brak OFE itd., ale można też korzystać z tego co mamy do dyspozycji i pokazywać, że nie tylko na regulowanym są wartościowe podmioty.
|
|
Temat:
SFERANET
anty_teresa napisał(a):Cytat:Jeśli nadal zarząd nie będzie przejadać gotówki, a przeznaczać ją na rozwój możemy doczekać się względnie szybkiego przynajmniej podwojenia kapitalizacji. Możesz podać jakieś obliczenia albo szacunki dla tej tezy? Oto koncepcja jaka często się sprawdza w średnim i długim terminie. Zakładam, że spółka wywiąże się z prognoz, bo bez tego nie ma o czym mówić. Wtedy wzrost zysku netto i ebitda za 2016 do 2015 oraz za 2017 (zakładam że będzie to wynik za 2016 + przynajmniej wzrost na usługach dodatkowych na co spółka ma środki, czyli prognozy za 2016 + około 20-25%) do okresu za 2016 pozwoli na skokowy wzrost wartości. Z moich obserwacji tak to działa. Jeśli spółka R/R poprawia wynik o ponad 10 do 15% to kurs R/R rośnie o ok 20 - 30%. Jeśli poprawa wyniku jest wyższa do wzrost kursu jest logarytmicznie wyższy przy zachowaniu innych podstawowych wskaźników jak np. zadłużenie bez zmian. Dla spółki wynik za 2016 (PO REALIZACJI PROGNOZ) do porównania z wynikami za 2015 i z potencjałem jego poprawy na 2017 i dalej - po tym jak spółka pokazała jak właściwie realizować projekty współfinansowane ze środków UE - jest na tyle duży że właśnie tak sądzę. Do tego dochodzi dobra reputacja kluczowych akcjonariuszy. Zdolność do pozyskiwania środków z funduszy EU jw. Bardzo niski wskaźnik utraty klientów, tj. 10 umów z ponad 1300. Bardzo wysoka jakość raportowania. Nastawienie na wzrost wartości i ewentualne przejęcia. Majątek jaki spółka już posiada. Praktycznie brak zadłużenia, a niestety w bilansie pokazywany jest poziom ponad 6,4 mln zł, co nie jest zgodne ze stanem faktycznym, bo 4,5 mln zł to wartość amortyzowanego majątku z dotacji. Realnie spółka ma zadłużenie ledwie ponad milion. Tarcza podatkowa ma mniejsze znacznie, ale dzięki niej jeszcze przez jakiś czas spółka nie zapłaci CIT w pełnej wysokości, co tylko poprawia CF.
|
|
Temat:
XTB
bankrucik napisał(a):myślę, że zadziałała kumulacja 2 czynników: słabych wyników i "zakazu forexu" w jednym z krajów UE, a swoją drogą "lubię" jak po debiucie giełdowym kolejne wyniki finansowe nagle zjedzają Dodaj do tego jeszcze konkurencję z wysp. Brokerzy z UK się lokują w Polsce i oferują całkiem znośne warunki. Pomijam kwestię jakości danych niektórych brokerów. Rynek Forex rośnie w niesamowitym tempie, więc z XTB coś nie jest tak jak trzeba skoro nie potrafią zdobywać nowych klientów. Środowisko traderów wie dobrze z kim można, a z kim niekoniecznie można się "bezpiecznie" zająć handlem. Zmora gorszych wyników po debiucie to już rodzaj choroby zaraźliwej. Jestem zdania, że zarządy spółek powinny w prospekcie ujawniać prognozy za które odpowiadają na podstawie kodeksu karnego jeśli wynik będzie odbiegał o np więcej niż 10%. Może wówczas dezyderaty byłyby odrobinę bardziej wyważone, a przez co wyceny spółek bardziej przy ziemi. Wszyscy by na tym skorzystali, a przede wszystkim zmniejszyła by się awersja do IPO. Niestety nie da się przewidzieć czy zarząd po IPO zacznie kolekcjonować drogie samochody, a spółka nagle mając nadmiar gotówki "zmieni" cele emisyjne. Sukces należy do wnikliwych inwestorów, choć trzeba przyznać że zdarzają się uczciwi emitenci.
|
|
Temat:
XTB
Długo szukałem uzasadnienia przed debiutem aby kupić akcje na IPO. Wycena wydawała mi się zawyżona bardzo i nawet nie wiem czy poziom 400-500 mln zł nie jest dziś za wysoki w zakresie realnej kapitalizacji dla XTB. Zobaczymy ile będą mili rachunków na koniec 2016. Okazuje się, że konkurencja wśród brokerów jest na tyle duża, że XTB zaczyna troszeczkę konfabulować. To właśnie zmienność rynku i nieoczekiwane wydarzenia przyciągają traderów do brokerów, więc powinni zdobywać nowych klientów bez problemu. Jak na razie to cały rok 2016 dostarcza wielu wrażeń.
|
|
Temat:
SFERANET
Wyniki za pierwsze półrocze są doskonałe. Dobrze zrealizowane plany inwestycyjne widać w wynikach. Nie można zauważyć wyciągania środków finansowych ze spółki, co często się dzieje w wielu spółkach patrząc na sprawozdania po zdobyciu dużego dofinansowania i porównując je z poprzednimi okresami. Szkoda że "dotację" trzeba zgodnie z ustawą o rachunkowości pokazywać w zobowiązaniach, bo to sztucznie zawyża zobowiązania jakich "w gotówce" nie ma. W efekcie takiej prezentacji bilansu, w kwocie zobowiązań równej 6.392.548,92 zł jest 4.475.809,38 zł - co jest tylko zapisem kwoty niezamortyzowanej dotacji. Warto dla tej pozycji bilansowej dać komentarz w następnym raporcie za 3 kw. 2016 (uwaga do Emitenta), aby mniej rozeznani w ustawie o rachunkowości inwestorzy mieli wiedzę co do faktycznej kondycji spółki. Na stronie 16 raportu za 2 kw. 2016 ( pkt. IV)jest tylko krótka wzmianka w tym zakresie: "Otrzymane środki pieniężne z Unii Europejskiej przeznaczone na sfinansowanie wytworzenia środków trwałych,zostały zaliczone do rozliczeń międzyokresowych przychodów. Stopniowo kwoty rozliczeń będą zwiększać pozostałe przychody operacyjne, równolegle do odpisów amortyzacyjnych sfinansowanych z tych źródeł. Oznacza to, że dokonując odpisów amortyzacyjnych od środków trwałych, których wytworzenie sfinansowano częściowo ze środków dotacji, Spółka będzie jednocześnie zapisem równoległym zwiększać pozostałe przychody operacyjne. Wzrost kosztów amortyzacji w ogólnym rachunku wyników Spółki jest częściowo kompensowany poprzez pozostałe przychody operacyjne.
Jeśli nadal zarząd nie będzie przejadać gotówki, a przeznaczać ją na rozwój możemy doczekać się względnie szybkiego przynajmniej podwojenia kapitalizacji. Raport kwartalny napisany na prawdę dla inwestora, a nie z obowiązku i w tym zakresie większość spółek z małego rynku może brać wzór do naśladowania ze Sfery.
|
|
Temat:
BVT
Jak oceniacie spółkę zajmującą się obrotem wierzytelności ? Wyniki za cały 2015 są dość dobre. Obecnie rozpoczęli program emisji obligacji na 8%, a do tego ujawnili plan połączenia się ze spółką windykacja_pl newconnect.pl/?page=1045&p... Wg mnie dobry ruch z tym połączeniem co by spółka była niezależna w zakresie całego procesu windykacji od podmiotu zewnętrznego, ale powiązanego z prezesem Kupca - udziałowca BVT. Jak by tego nie oceniać uprości się struktura i nie będzie miejsca do zawyżania kosztów funkcjonowania BVT. Jak dostaną zastrzyk kapitału z emisji mają szansę znacznie zwiększyć kapitalizację. Spółka powstała z UWAGA 1 mln złotych plus otrzymała niecałe 800 tys zł z emisji akcji na NewConnect. Spory sukces jak na lekko ponad 3 lata działalności. Wyniki za IQ2016 lekko mnie rozczarowały, ale wycena po połączeniu napawa optymizmem link : newconnect.pl/?page=1045&p...
|
|
Temat:
JUJUBEE
baks napisał(a):Ja odnoszę wrażenie, że jeśli uda im się zrealizować to co ta gra mogłaby zawierać to mogą odnieść sukces. 1. Oczywiście jeśli wystarczy im umiejętności na realizację gry na odpowiednim poziomie. Po zatrudnieniu ludzi do pracy potrzeba trochę by ich zgrać ze sobą. Od razu realizacja stosunkowo dużego projektu może wyjść słabo. Ale Sniper 1 i Sniper 2 nie były zbyt dobre jakościowo a znalazły licznych nabywców. 2. Jeśli wystarczy im umiejętności promowania gry i środków na odpowiednią reklamę - choć temat Kurska i Rosji może być chwytliwy.
Przypomnijmy sobie ilu zwolenników miała cała seria filmów o Bondzie ... jeśli udało by im się stworzyć choć namiastkę takiego klimatu - to sukces mógłby być. Tylko jest dużo "ale". Mówi się o wątku szpiegowskim i odrobinie emocji katastroficznej. Nie jest łatwo to przełożyć na grę. Poczekamy zobaczymy.
Przy dobrym rozegraniu można przedstawić hipotetyczną sytuację tajemniczości i intryg przed rejsem (tajemnica nowych pocisków, torped) - walka o przetrwanie po tragedii. A później po latach pojawia się jakaś tajemnicza ekspedycja szpiegowska i odkrywa nowe niespodziewane tajemnice. Ta część mogłaby być w grze a może w płatnym DLC a może w "Kursk 2". Sam projekt zaczyna mnie nieco intrygować swoimi możliwościami. Tylko czy podołają takim wyzwaniom. Powinno to być jednak prostsze niż taki Sniper 1-2 nie mówiąc już o LoF itp. Jak dla nie za dużo "JEŚLI" w wypadku tej spółeczki. Zrobić grę to jedno, ale ilość środków na reklamę to BIG JOB i z tym myślę nie szło im najlepiej. Trzeba poczekać na prognozy, albo najlepiej na efekty. Już raz kupowałem marzenia i wyszło marnie.
|
|
Przedłużenie linii kredytowych Spółce - prawdopodobnie bez zmniejszenia limitów to duży sukces. Dla rynku uspokojenie i uwiarygodnienie odświeżonej strategii zarządu. Sytuacja Spółki na początku roku nie była najlepsza, a przynajmniej nie była jasna ani wygodna. Chociażby z racji na problemy z częścią należności mówiąc najogólniej. Od informacji jakie spółka zaraportowała w maju można zaryzykować stwierdzenie, że dzieje się znacznie lepiej. Ważne informacje z ostatnich raportów miesięcznych i raportu za I kwartał mają pozytywny oddźwięk. Konkrety: a) udział faktoringu niepełnego zwiększa się bardzo dynamicznie z każdym miesiącem; b) dużo jest małych należności, czyli Spółka unika skoncentrowanych transakcji - co na pewno wpłynie na zwiększenie bezpieczeństwa i raczej już nie powtórzy się błąd aby ulokować w jednego klienta kilka milionów złotych. Zarząd wykazał się jak dla mnie bardzo dużą odpowiedzialnością dokonując rewizji podejścia do ryzyka; c) należności trudne są pod większą kontrolą i wyszło że są prawidłowo ubezpieczane i skutecznie odzyskiwane; d) bank ocenił biznes pozytywnie przedłużając finansowanie.
Pozostaje czekać na wyniki netto faktora za 2 kwartał i obserwować comiesięczny rozwój aby ocenić na ile rozdrobnienie kwoty transakcji wpłynie na marże i efektywność biznesu. Wynik netto za pierwszy kwartał 2015 był słaby, ale WK na akcje wzrasta. Jak dla mnie zarząd ma teraz wszystkie narzędzia aby rozwijać biznes pełną parą i coraz szybciej reinwestować wypracowywane na bieżąco zyski dzięki zmniejszeniu pojedynczej wartości transakcji. Rok 2015 może być pozytywnym zaskoczeniem na poziomie wyniku i ilości nowych klientów. Oby zarząd nadal sprawnie rozwijał biznes. Powinien też nastąpić dalszy wzrost aktywów, chociaż do poziomu z 2013 roku. Nie zmienia to faktu, że Spółka jest skrajnie niedowartościowana.
|
|
Temat:
COLUMBUS
Po analizie rachunku przepływów za 3 kwartał 2014 można potwierdzić że za serię D 700 tysięcy PLN weszło gotówką. Nie było też mowy o żadnym aporcie, czy wycenie aportu, co potwierdza taką ewentualność.
|
|
Super, a jeśli się mylę co do układu to proszę sprostujcie mnie, ale nadal uważam, że skoro nie ma nigdzie info o prawomocnym postępowaniu to należy to traktować z przymrużeniem oka.
|
|
DRIVER77 napisał(a):Układ już jest jakiś czas. Warto zajrzeć na drugi wątek GCI na tym forum,bo widze tu od prawie roku nic się nie dzieje. Jeszcze jedno. Jeśli nie jest to dla ciebie problem podaj link do drugiego forum dla GCI. Z tego co pamiętam regulamin forum ogranicza prowadzenie kilku wątków dla jednej spółki.
|
|
Poszperałem w zakresie układu i muszę się z tobą nie zgodzić bo układu nie ma. Trzeba czekać na uprawomocnienie, czyli póki co spółka nie ma żadnej ochrony z mocy ustawy. Do układu może więc nie dojść i możliwa jest tak samo likwidacja jak każdy inny scenariusz z układem włącznie, tylko że nie wiadomo kiedy i jaki scenariusz się zrealizuje. Wierzyciele mogą więc robić co chcą, a co za tym idzie licytowany może być cały majątek spółki. Jest to niebezpieczny okres do podejmowania decyzji.
|
|
Temat:
JRH
malarz napisał(a):Kurs jest już dość nisko. Obroty na akcjach jakby nieco drgnęły. Pytanie, które się pojawia to czy to dobra okazja do akumulacji. Wskaźniki na tle branży nieruchomości naprawdę dobre.
Przejrzałem obroty Spółki za ostatni rok i nie widzę żadnej płynności na walorze - poza wymianą w styczniu. W rankingu płynnych spółek na NC, JRI zajmowałby raczej jedno z ostatnich miejsc pod kątem płynności. Przyznasz chyba, że możliwość wyjścia z inwestycji to ważna kwestia dla inwestora. Co mi z tego, że papier kupuję nawet za 0,5 wartości księgowej jak nie ma odbiór kupca, a dywidendy jak nie było tak nie ma.
|
|
Temat:
JRH
Czy taki stabilny to bym nie przesadzał. Wyrok na ponad 3 mln zł w spółce zależnej jest dość wystarczającym argumentem aby poczekać z zakupami. Może spółka się pozbiera z tego, ale może coś będzie musiała sprzedać. Ponadto kredyty w CHF. Pozytywne jest wyłącznie to, że w spółce zależnej zaczynają sprzedawać małe nieruchomości. Może wyniki za IQY15 pokażą czy są jakieś rezerwy pod sprawę w sądzie i czy spółka ma gotówkę na rozwój.
|
|
Teraz pozostaje poczekać na układ, lub na likwidację. Zastanawiające jest, że od 2 grudnia nie ma żadnych informacji od spółki.
|
|
Temat:
MADKOM
MADKOM-RI napisał(a):MADKOM S.A. podpisał list intencyjny w sprawie nabycia 51% udziałów w spółce z branży IT, świadczącej usługi z zakresu analizy finansowej dla branży hotelarskiej i medycznej. Spółka przewiduje, że finalizacja transakcji nastąpi w pierwszej połowie stycznia 2015 r. i będzie ona miała istotny wpływ na jego wyniki finansowe w kolejnych latach. Przejmowany podmiot dysponuje własnym zestawem narzędzi analitycznych do rachunkowości zarządczej służącym do analizy finansowej, zarządzania przychodami (Revenue Management), planowania (Budgeting) oraz monitorowania działalności obiektów hotelowych, a także obiektów świadczących usługi medyczne. Zarząd Spółki ocenia, że planowana akwizycja umożliwi dywersyfikację jej przychodów oraz idealnie wpisuje się w założenia inwestycyjne w zakresie ekspansji na kolejne obszary IT. Jest ona również zbieżna z inwestycją w rynek oprogramowania dla sektora służby zdrowia. Poprzez planowaną transakcję MADKOM zamierza rozpocząć proces przejęć interesujących przedsiębiorstw działających w branży informatycznej. Szczegółowe informacje dotyczące podpisanego listu intencyjnego można znaleźć pod adresem: inwestor.madkom.pl/podpisanie-...Zarząd Spółki Informacja doprawdy niezła, ale przydałoby się podać rynkowi jakie liczby stoją za tą kupioną w 51 % spółką z branży IT, świadczącą usługi z zakresu analizy finansowej dla branży hotelarskiej i medycznej.
|
|
Należności nieodzyskane dotychczas to jedno, a kwestia zapewnienia finansowania spółce od maja br. to też temat do poważnej uwagi. Zakładam, że zarząd już z początkiem kwietnia zakomunikuje czy zamierza przedłużyć linie kredytowe, aby nie doprowadzić co dalszego zmniejszania skali działalności. Mimo, dużego wg spółki zabezpieczenia środków w trakcie odzyskiwania to nie wiadomo czy zostaną odzyskane z odsetkami czy nie, czyli kto wie czy zapracują na siebie? Ilość środków na koniec okresu jest niebezpiecznie niska, jak na zbliżający się okres spłaty obsługi linii kredytowej.
|
|
Jak widać zamieszanie w akcjonariacie nie pomaga we wzrostach pod przyszłe wyniki. ok 500 tyś długu ma zejść po konwersji na niezłym dla spółki poziomie, ale to też przy całokształcie niezauważone. Jednym słowem dna jeszcze nie widać.
|
|
Jest lepiej, ale cały czas jest ryzyko co do terminu odzyskania kwoty ponad 4 mln złotych od dwóch kontrahentów (spożywka -1 kontrahent, IT -1 kontrahent). Spółka musi za te środki płacić min bankom, a dla tak małego biznesu ubytek kwoty ponad 4 mln zł to duży kawałek bilansu. Ryzyka, że środki zostaną utracone spółka stwierdza że nie ma, więc podkreślam że chodzi mi jedynie o niewiadomą datę powrotu środków w/w do obrotu, a nie pracujący cash to zawsze jakaś strata.
|
|
Temat:
MADKOM
MADKOM-RI napisał(a):MADKOM S.A. notuje wzrost przychodów i zysków w 2014 r. Spółka zakończyła 2014 rok zyskiem netto w wysokości 79 tys. zł oraz przychodami na poziomie 6.486 tys. zł. Rok wcześniej MADKOM zanotował stratę netto sięgającą 196 tys. zł, a jej sprzedaż wyniosła 5.042 tys. zł. W samym IV kw. 2014 r. Emitent wypracował 287 tys. zł zysku netto przy przychodach kształtujących się na poziomie 2.518 tys. zł. W analogicznym okresie 2013 r. sprzedaż była o wiele niższa i wyniosła 1.770 tys. zł, a zysk netto był równy 306 tys. zł. Istotny wzrost przychodów był możliwy dzięki aktywnym działaniom handlowym, które przełożyły się na pozyskanie wielu znaczących kontraktów. Spółka zakontraktowała w IV kw. ub. roku 9 nowych umów o łącznej wartości ponad 6,05 mln zł, a w całym 2014 r. suma pozyskanych zamówień przekroczyła 10 mln zł i był to najlepszy wynik w historii MADKOM S.A. Więcej informacji o wynikach finansowych można znaleźć na stronie internetowej Spółki: inwestor.madkom.pl/madkom-sa-n... Zarząd Spółki Co się dzieje ze spółką zależną, która zajmuje się pisaniem oprogramowaniem do zarządzania śmieciami w gmianch? Nie mogę doszukać się w raportach jej nazwy (wyniki nie są chyba konsolidowane?) Em-soft czy coś takiego. Nigdzie ma też struktury grupy do prostego znalezienia w raporcie za styczeń, czy też za IVQ2014.
|
|
Temat:
BUMECH
Avocado napisał(a):wyglada na to, ze 4Q'14 byl beznadziejnie slaby. jesli 2015 bedzie taki, to ciekawe skad wezma cash na obsluge zadluzenia. W wywiadzie jaki czytałem na bankierze prezes Sutkowski twierdzi, że kilka milionów kosztowało w 2014 połączenie spółek BUMECH i ZWG, więc nie skreślałbym IVQ2014 i dalszej możliwości budowania dodatniego przepływu gotówki. Uważam, że od nowa trzeba sobie zbudować bazę wyników za I,II,III oraz IVQ2015 i śledzić efekty połączenia ręcznie z obiema spółkami przed połączeniem metodami ręcznymi. Zysk na tak nikłym poziomie nie napawa optymizmem. Z logicznego punku widzenia wyniki sprzedaży i rentowności od IQ2015 powinny być lepsze niż w IQ2014 przed połączeniem, bo wejdą kontrakty z ZWG w tym z Kobudu w całości do nowej grupy. Jak ktoś potrafi celnie skomentować wyniki za IVQ2014 i odsiać zdarzenia jednorazowe będzie to dobry materiał do analizy.
|
|
Temat:
BUMECH
ucofb napisał(a):Poprosiłbym o omówienie sprawozdanie z uwzględnieniem połączenia się z ZWG. Miarodajne będą sprawozdania za IQ2015 i dalej, bynajmniej z tego co pisał prezes w wywiadzie w styczniu br. Tak więc analizowanie sprawozdania nowej grupy za IVQ2014 nie będzie miarodajne choćby z racji restrukturyzacji kosztów i kosztów poniesionych jednorazowo przy łączeniu się z ZWG.
|
|
Temat:
BUMECH
Avocado napisał(a):szkoda, ze gielda nie nakazuje informowac o sytuacjach, kiedy akcje zostaja obciazone jakimis zobowiazaniami. moze latwiej byloby przewidziec takie sytuacje, jak tutaj, albo fire sell ex-aktywow Krauzego/Prokomu jakis czas temu. Pełna racja. Coraz częściej na różnych przykładach wychodzą dokładnie podobne kwiatki. Zobowiązanie właściciela akcji obowiązkiem informacyjnym w wypadku obciążenia akcji przez osoby trzecie, co może powodować efekt zmiany akcjonariaty powinno się uregulować prawnie na poziomie ustawy o obrocie i ofercie. Obecnie to niestety raczej wyłącznie myślenie życzeniowe rozdrobnionych akcjonariuszy spółek publicznych. Obejmowanie emisji za kredyt jedynie w domach maklerskich jest uregulowane, a to znacznie za wąska regulacja moim zdaniem.
|
|
Temat:
INVICO
Dług zamienny nie tyczył się obligacji zamiennych. Jeśli tak to odebrałeś - pewnie mój błąd. Z raportów można się doczytać, że spółka zamierzała i może jeszcze zamierza pozbyć się banku na rzecz długu krótkoterminowego. Poza krótkim info o istach intencyjnych w zakresie szukania inwestora jest cisza czy obligi są wyemitowane czy nie.
|
|
Ważne, że prezes przehandlował pakiet ok 1/3 swoich miliona akcji. Jaka wiara w biznes.
|
|
Cóż za miły gest z opóźnieniem raportu bieżącego. Zarząd musiał poczekać 9 dni aby zakomunikować uprzejmie, że jednak dokonał przelewu środków do KDPW aby obsłużyć zdarzenie. Zakładam, że nikt ze znajomych króliczka nie kupował akcji i obligacji mając informację, że jednak wszystko będzie dobrze.
|
|
Zarząd nagle zaczął prorokować na 2 lata do przodu. Wcześniej spółka podała plan potrzeb kapitałowych do roku 2017, skąd ta zmiana rokowań?
|
|
Temat:
JSW
le rom, rodzi mi się pytanie. Ile z tego 5 miesięcznego okresu wydobycia zostaje gotówki w kasie JSW? Wg mnie deficyt kilkuset mln zł. Co najbardziej zabawne ratują KW kosztem bagatela skromnych 2,3 mld zł, no i będzie nowa możliwość wchodzenia do nowej SPV z Węglokoksem. Super impreza szczególnie po tym jak JSW w ogóle nie przepłacił za ostatnią kupioną kopalnię. Ja się pytam gdzie w polskim górnictwie jest rachunek ekonomiczny i czy ktoś przypadkiem nie zapomniał że słusznie miniona epoka jest już za nami.
|
|
Faktycznie obiecanki spółki w zakresie spłaty odsetek do 5.01.2015 i te beznadziejne tłumaczenia o niby podjętych krokach. Jakich krokach? Jest jasny dowód jakości biznesu. Cytuję słowa zarządu z EBI z dnia 30.12.2014 : "Opóźnienie w wypłacie odsetek spowodowane jest późniejszym niż Spółka zakładała wpływem środków obrotowych na rachunek Spółki od podmiotów zagranicznych, co związane jest z przerwą świąteczną i opóźnieniami w międzynarodowych transferach pieniężnych. Spółka podjęła stosowne kroki celem jak najszybszego przekazania środków finansowych przeznaczonych na wypłatę odsetek i wszystkie zobowiązania z tego tytułu zostaną uregulowane do dnia 5 stycznia 2014 r. Spółka poinformuje kolejnym raportem bieżącym o wypełnieniu zobowiązań wynikających z obligacji serii B i C." Informacji jednak nie podano, czyli Uboat jak to autor projektu miał w zamyśle zwiększa zanurzenie i to chyba maksymalnie.
|
|
Temat:
BUMECH
23.12.2014 KRS klepnął emisję serii F dla właścicieli akcji ZWG, ale jak rozumiem czekamy na raport za IVQ2014?
|
|
Temat:
BUMECH
win1248 napisał(a):Dochodowo na pewno ZWG bije Bumech na głowę, ale pozornie bo trzeba pamiętac że potencjał ZWG do rozwoju dotychczasowymi metodami się wyczerpał co widac po kursie. Kto trzyma akcje ZWG raczej zyskał siwych włosów na głowie przez ostatnie dwa lata niż cokolwiek zarobił (piszę o inwestorach a nie górko/dołkołapaczach). A skoro potencjał się wyczerpał to i uzasadnienie wysokiego c/z rzędu 20 - 40 znika. Firmy górnicze wyceniane są na 5 -10, a przejmowane są za c/z 3 (tak chyba Kobud przejęto), to są dzisiejsze realia. C/z 20 to jest kosmos dla firmy górniczej. ZWG nie będąc zadłużoną po prostu przejęła sobie dwie firmy na kredyt i tyle, doczepiła ich zysk, a że przejmowane spółki były z branży górniczej, czyli takiej której nikt nie chce to przejęła je relatywnie tanio. ZWG już jest zadłużone i kolejne przejęcia już po rozwodenieniu czyli kolejnych emisjach. No ale wiemy, że ZWG nabierze ciała czyli wk bo tanio skubnie Bumech i będzie jako tako wyglądac i dochodowo i majątkowo. Tylko co z tego mają mniejszosciowi dla których ważny jest kurs, niewiele. I jedni i drudzy nie zarabiają.
Cała sytuacja związana z połączeniem była chyba wspierana przez Pana Marka Falentę. W tzw. "między czasie" pojawiły się znane wszystkim powierzchownie zupełnie niesprzyjające połączeniu okoliczności. W sytuacji niebezpiecznie dużego zadłużenia BUMECHu i ZWG, kiedy nie ma składów węgla, itd. połączenie spółek wydaje się zupełnie bezzasadne jako idea dla w/w emitentów. Mniejszościowi może zyskają na płynności bo jak piszesz nowe ZWG-BUMECH nabierze wartości księgowej, ale wskaźniki zadłużenia, negatywny sentyment do branży, brak nowych dużych zleceń w obu spółkach nie napawają optymizmem. Ważne aby sprawa się w końcu wydarzyła aby można było skupić się na analizie spółki, anie na analizie planów.
|
|
Temat:
PZU
Ktoś analizował sytuację zysków spółki na IVQ2014 po przejęciach?
|
|
Temat:
MADKOM
jakubl napisał(a):Jest nowe zamówienie na kwotę prawie 2.8mln zł Cytat:Zarząd Madkom SA (Emitent) niniejszym informuje o podpisaniu w dniu 10 października 2014 r. z Gminą Jaworzno umowy na realizację projektu pn. „e-Urzędy – utworzenie zintegrowanego systemu wspomagania zarządzania w administracji publicznej wraz z zapewnieniem świadczenia usług drogą elektroniczną”.
W ramach realizacji umowy przewidziana jest dostawa oprogramowania Emitenta i REKORD SI oraz usług wdrożeniowych i szkoleniowych wraz z budową e-usług i utworzenie punktów potwierdzania profilu zaufanego. Zamówienie przewiduje również uruchomienie integracji modułów oprogramowania Emitenta z modułami dziedzinowymi wykorzystywanymi przez Partnerów Projektu, w tym dostarczanych przez REKORD SI Sp. z o. o..
Okres realizacji umowy 10.10.2014 r. – 31.08.2015 r.
Wartość pozyskanego zamówienia to 2 796 895,12 zł gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/new... Historycznie to bodaj największa umowa spółki. Mnie brakuje jednak ile z tego kontraktu przypada spółce, a ile konsorcjantowi. To ma znaczenie, bo madkom umów na 2,8 mln zł nie podpisuje ot tak co weekend. Ważne jest też jaka część umowy będzie zrealizowana w roku bieżącym, a jaka część w roku przyszłym. Nie tylko w kontekście realizacji prognoz, ale w zakresie obiecanej wysokiej jakości komunikacji z rynkiem. Liczę, że raport za III i za IV Q 2014 r., odpowie na te pytania inwestorom.
|
|
Temat:
DEKTRA
Kroolik napisał(a):grum napisał(a):Czyli boom w rolnictwie mam wiązać z folią do sianokiszonek.  Już widzę oczyma wyobraźni jak nasi rolnicy rzucają się do produkcji pasz. Dzięki za wyjaśnienie tego booooomu w rolnictwie. Rolnictwo dla Dektry nie ma większego znaczenia, bo ten sektor odpowiada za mniej więcej 7% ich przychodów. W tym kontekście wzrosty, czy spadki, nawet po kilkadziesiąt % rdr, są raczej ciekawostkami. Dektra zależy praktycznie wyłącznie od koniunktury w branży budowlanej, bo jej dominującym towarem są folie izolacyjne. @anty_teresa Oczywiście prawda, ale pamiętajmy, że za nami 5 lat kryzysu w branży budowlanej. Dektra zniosła go moim zdaniem bardzo dobrze. Ma zdrowy bilans, uchroniła się od wyhodowania sobie złych należności, generuje dużo gotówki, dokonała restrukturyzacji kosztowej. Za zaostrzenie polityki kredytu kupieckiego zapłacili niewielkim tylko spadkiem przychodu. Co do zysku, to tyle ile piszesz jest na poziomie skonsolidowanym, a spółka płaci dywidendę z zysku jednostkowego. Dzisiejszy komunikat o walnym wraz z propozycją dywidendy na poziomie 0,85 PLN jest jasnym dowodem. Dla mnie najmniej rozpoznaną sprawą jest ten Indiver. Prezes prezentuje w sprawozdaniach spory optymizm, ale pytanie czy faktycznie wszystkie złe wieści są już w wynikach i spółka ma szanse kontrybuować pozytywnie do wyniku. Myślę, że 1-2 najbliższe kwartały pokażą, co dalej i czy spółka wykorzystuje poprawę koniunktury. Szczyt sezonu w branży, a spółka nadal nie ma sklepu internetowego. Ba strona internetowa nie działa. Takie kwestie chyba lepiej było załatwić wiosną, lub poczekać do stycznia 2015 na modernizacje. Jeśli chodzi o Indivera to sprawa jest zagadką i liczę że raport za III i IV Q 2014 wyjaśni wątpliwości i dowiemy się na czym stoimy.
|
|
Temat:
DEKTRA
Dektra zmieni politykę dywidendową; chce wypłacać dywidendę i skupować akcje Zarząd spółki Dektra zmienia politykę dywidendową. Chce nie tylko wypłacać dywidendę ale również skupować akcje - poinformowała spółka w komunikacie... itd. Jak dla mnie ruch taki jest pozbawiony najmniejszego sensu dla tej rozwojowej spółki. Dektra już dziś ma jedynie kilkuprocentowy FF. Prezes i główny akcjonariusz nie dość, że posiada pakiet na każdą okazję kontrolny, to jeszcze dodatkowo dużą ilość akcji uprzywilejowanych co do głosu. W tej sytuacji skup akcji to chyba ruch pod wyjście z rynku publicznego? Zrozumiałbym i zalecałbym nową emisję pod rozwój spółki zależnej oraz poszerzenie oferty handlowej i zwiększenie tym samym FF, bo spółka rozwija się dobrze i ma wiele zalet dla inwestora nie szukającego spekulacyjnych zmian w spółce, ale skup w tej sytuacji to pomysł który pośle spółkę zupełnie do lamusa. Podano również, że zarząd spółki podjął taką decyzję w związku z koniunkturą panującą na rynku NewConnect oraz "niezadowalającymi efektami" dotychczasowej polityki.Oby zarząd nie popadł w błędne myślenie, że będzie miał łatwiej "wysterować" kursem przy FF = 1 czy 2%. Efekt będzie odwrotny, im mniejszy FF, tym mniejsze obroty, aż w końcu zanikną całkowicie. Widać, że zarząd na dość stałym poziomie umie generować gotówkę, ale raczej nie rozumie rynku kapitałowego. Przykra sprawa, bo spółka po mądrym rozwoju produktowej struktury sprzedaży w produkty chemiczne, nawozowe, itd. mogłaby wejść na zupełnie inną skalę biznesu zapraszając nowych inwestorów. Nasuwa się pytanie dla czego spółka nie sprzedaje materiałów wykonawcom budowlanym przez sklep internetowy o którym gadania było wiele, a efektów nie widać. Albo czemu nie idzie w siedzi hurtowni własnych typu fachhandel. Generalnie mając dobrą ofertę i ignorując e-handel, mnie zarząd zawiódł. Można tylko współczuć prezesowi, że nie chce w śród akcjonariuszy innych inwestorów mających wspólną kontrolę na biznesem, a jedynie dąży do zwiększania poziomu jednowładztwa, co odstraszy, a nie przyciągnie inwestorów. Nie wiem jaki cel miałby być osiągnięty po tych niemądrych planach. Oby się opamiętano i przygotowano inną strategię poprawy płynności akcji, rozwoju spółki i jej rozpoznawalności na rynku. www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl...
|
|
Temat:
JRH
przemekprzemek napisał(a):Czy jest dobrym? To zależy czego się spodziewasz. Jak wiesz, że na rynku nieruchomości jest stagnacja i niższe przychody uznajesz za jej konsekwencję to przychody niższe tylko o 9%, gdy spółka poczynia jednocześnie jakieś inwestycje, nie jest czymś strasznym. JR Invest za 200 tysięcy złotych nabyło akcje spółki PIE Polskie Innowacje Energetyczne S.A. "Spółka, w której udziały zostały nabyte przez JR INVEST S.A. prowadzi działalność w zakresie doradztwa energetycznego, wykonywania audytów energetycznych oraz sprzedaży odnawialnych źródeł energii, w szczególności instalacji fotowoltaicznych, pomp ciepła. Spółka, w której udziały zostały nabyte przez JR INVEST S.A. jest podmiotem specjalizującym się we wdrażaniu rozwiązań energooszczędnych dla domu oraz dla przemysłu poprzez wielu partnerów i współpracowników, którzy są liderem w swojej dziedzinie. Spółka doradza klientom w obniżaniu kosztów za wszelkie media i przy wdrażaniu nowych energooszczędnych technologii." gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/com... Ostatnio PIE już jako Columbus Energy SA wyceniła się na 121 mln zł. Na stronie pokazali prezentację prognoz jak dobrze to czytać. Gdyby zrobili połowę z tego co obiecują to na działalności inwestycyjnej JRI zarobi kilka x tyle co na core biznesie.
|
|
Temat:
MADKOM
transformers napisał(a):Kontraktów coraz więcej, ale kurs się nieco zatrzymał. Wszystko zależy od realizacji prognoz finansowych na 2014 r.: Przychody - 7.400 tys. zł EBIT - 1.465 tys. zł EBITDA - 2.247 tys. zł link: www.newconnect.pl/?page=1045&a...Na plus dla nich jest także scalenie akcji, bo to poprawiło płynność. Ja jakoś scaleniu akcji nie przypisywałbym żadnej mocy wzrostowej. Wręcz przeciwnie, spółka była długi czas poza notowaniami i uważam, że na tym straciła, a nie zyskała. Jakie ma to znacznie czy kupujesz 10000 sztuk po 25 groszy, czy 1000 sztuk po 2,5 zł; jak dla mnie zbędne ceregiele i koszty. Kontrakty są, a to jest najważniejsze! Szkoda, że nie widać współpracy z Qumakiem. W pierwszym kwartale jeden wspólny projekt przy kancelarii sejmu i później już nic, albo niewiele.
|
|
Temat:
INVICO
Niestety spadek marży z kwartału na kwartał, a teraz pomysł na obligi - skromne 25 mln długu zamiennego wystraszył inwestorów i podaż przeważyła. BZ WBK Inwestycje sp. z o.o. na razie trzyma swoje 2.9 MLN akcji na smyczy, ale jak im puszczą nerwy to może być niezła wodospadowa promocja. Szkoda, że spółka olewa PR i nic poza raportami kwartalnymi nie mówi o swoich działaniach.
|
|
Temat:
MADKOM
Zaczynając od okresu bieżącego to na październik przypadają kontrakty na blisko 4,35 mln PLN. W tym roku wartość zleceń razem z konsorcjantami to blisko 10 mln PLN. Wygląda na to, że prognozy uda się spółce zrealizować w dużym stopniu. Część zleceń to już budowa przychodów na 2015 rok. Rok 2015 należeć może do Madkom jako lidera spośród spółek branży IT / Informatyka na rynku ASO.
Dla przypomnienia, to w konkursie LIDER INFORMATYKI 2014 organizowanym przez COMPUTERWORLD, w kategorii „Sektor publiczny” nagrodę zdobył Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego. Z grona kilkudziesięciu firm i instytucji, które zgłosiły się do 18 edycji konkursu to właśnie UMWM zdobył największe uznanie jury. Kto był wykonawcą - Madkom S.A.
|
|
Temat:
MADKOM
transformers napisał(a):Kurs ładnie rośnie w tym tygodniu i to na większych obrotach. W akcjonariacie jest Qumak, a to mocny gracz w branży IT. Mają ciekawy produkt dla JST, a to najlepszy klient, bo nigdy nie ma problemów z płatnościami. Tak jak kilku innych forumowiczów, zachwycasz się z obecnością Qumaka w akcjonariacie. Widzisz jakąś realną synergię? Jakikolwiek element współpracy wynikający z komunikatów? Jak dla mnie Qumak niewiele pomaga Madkomowi, a sam walczy w konwulsjach o dodatnie marże. Szukałem na stronie Qumaka i nawet nie mają w ofercie oprogramowania SIDAS od Madkomu. Przeglądałem BIP i też nie widziałem żadnego przetargu jaki Qumak by wygrał na sofcie z Gdyni. Widzę, że Madkom żyje własnym życiem i raczej dobrze mu to wychodzi. Madkom jeśli nie nawali z prognozami i pokaże szerzej wyniki za ten rok i portfel zamówień na kolejne lata może się okazać czarnym koniem NC na 2015 i 2016.
|
|
Temat:
MADKOM
O samo zarządzenie nie musimy się martwić w Madkom. Właśnie wartość zdobywanych zleceń i skuteczna przebudowa całej firmy w ostatnim roku pokazuje, że managment jest dobry. Firma nie sprzedaje oprogramowania od wczoraj i wie co robi. Teraz jak nigdy na badzie tych referencji jakie są zdobywane potrzeba rozbudować dział handlowy i wykopać w gminach stare rozwiązania konkurencji. Celem dwa powinien być bardziej rozbudowany offset finansowy aby gminy mogły kupować oprogramowanie z jak największym udziałem dotacji. Za rok z nowych POKLi może uda się spółce wziąć większą kasę typu 30 czy 40 mln i wejść do innej ligi. Myślę że minister cyfryzacji nie cofnie wizji rozwoju polski cyfrowej skoro leży na to wór z kasą z UE ?! Trzecia kwestia nie wiem co Qumak pomógł spółce, ale może już w przyszłym roku, Madkom będzie miał większy zysk niż Qumak. Qumak potrzebuje gruntownej restrukturyzacji. Wcale mnie nie zdziwi jeśli zarząd Qumaka pożegna się z firmą. Jak przenoszenie do spółek działalności córek ma być rozwiązaniem problemu niskiej marży to wybaczcie ale czegoś Pan Jaguś nie dopowiedział w nowej strategii osiągania wyżyn rentowności ...... TAK plan jest na osiągnięcie całych 5 % marży !!! Takie ambitne plany ma Qumak. SZOK.
|
|
Temat:
COLUMBUS
grum napisał(a):"Może są pokłady węgla, może czegoś więcej :)Tak czy inaczej na mój gust to bardzo dobry model biznesowy, a jak się nie sprawdzi to tak jak pisałem mój problem. Ja widzę, że tępo rozwoju spółki jest nadzwyczaj dobre, korzystne. To że planują projekt z udziałem doświadczonego partnera to dla mnie plus, duży."
Niestety to nie jest kwestia twojego gustu. Naganiasz i tym naganianiem może kogoś, niedoświadczonego, skusić i zarazem zrobisz mu krzywdę. Już wszyscy poznali twój gust. Uśpijmy to forum, bo niestety Spółki się nie da. Wcale nie naganiam, ale ok. Do czasu publikacji raportu za 3Q nie będą pisał o CLC. Nie zamierzam nikogo krzywdzić.
|
|
Temat:
COLUMBUS
Ann napisał(a):O Columbusie z Parkietu : Cytat:„Ja nie mam nic, ty nie masz nic i on nie ma nic, to razem mamy w sam raz tyle, żeby założyć wielką fabrykę", www.parkiet.com/artykul/138938... Oczywiście jest to czyjś punkt widzenia, ale mało w tym profesjonalizmu. Wystarczy odrobinę się zaangażować aby rozróżnić co to kiedyś była i co to jest obecnie za spółka. Komunikaty z EBI to twarde fakty i jeśli podejdziemy do komunikatów bieżących ze spółek jak do steku bzdur, to faktycznie nie ma sensu zajmować się rzetelną analizą spółki w oparciu o bieżące raporty, a jedynie o wyniki finansowe R/R. A może columbus za dużo już dokonał w tak krótkim czasie od początku restrukturyzacji, a to z taką determinacją robi dalej i w jakim tempie niektórych przeraża. Idąc dalej nie uznają, że to co się dzieje jest na prawdą. Czytałem informacje na temat osób z 3fx stanowiących ten biznes i uważam, że spółka 3fx z grupy columbusa w organizacji jak podkreśla w artykule redaktor, która pozyskuje taką ilość zleceń mimo młodego wieku zasługuje na pochwałę niż na wyśmiewanie, ale to już styl redaktora parkietu który może tego biznesu nie rozumieć i może sadzić takie kapeluchy. Ważne, że zarządzający columbusem raczej wiedzą gdzie zmierzają. Ja przynajmniej z każdym kolejnym raportem jestem przekonany do tego punktu widzenia i mnie on zwyczajnie cieszy widząc, że się nie mylę.
|
|
Temat:
COLUMBUS
flesz napisał(a):podejrzewam, że na tych nabytych nieruchomościach są pokłady złota albo innego kruszca, stąd taka kosmiczna wycena.
bo jak inaczej to interretować, kupili nieruchomość za 2,4 mln i odrazu wyceniają na 8 ?
Może są pokłady węgla, może czegoś więcej :)Tak czy inaczej na mój gust to bardzo dobry model biznesowy, a jak się nie sprawdzi to tak jak pisałem mój problem. Ja widzę, że tępo rozwoju spółki jest nadzwyczaj dobre, korzystne. To że planują projekt z udziałem doświadczonego partnera to dla mnie plus, duży.
|
|
Temat:
COLUMBUS
anty_teresa napisał(a):W kwestii "wyników" przypomnę tylko swój wpis... anty_teresa napisał(a):Oooo... Proszę, proszę www.newconnect.pl/index.php?pa...zgodnie z tym raportem akcje w Gandor zostały wycenione na... 6 mln. To nic, że kapitał założycielski wynosi 5 tys. zł: www.newconnect.pl/?page=1045&a...Cytat:Ganador sp. z o.o. jest spółką celową, mającą umożliwić realizację transakcji nabycia 7 nieruchomości na Śląsku. To nic, że tych nieruchomości nie kupiono, a ich cena wynosi 2mln. Projekt został wyceniony już przez rzeczoznawcę na... 12 mln. Acha JRI w międzyczasie stała się spółką energetyczną i nabyła pakiet akcji PIE. Nabył go też JRI. Jakby ktoś nie wiedział to PIE jest spółką która już za parę lat osiągać będzie 70 mln zysku netto  No, ale udziały kupione były po... Nie, nie dziesiątki czy setki milionów :) Czuję przez kości, że ta wycena będzie miała wpływ na wyniki pierwszego kwartału :) Bilans napuchnie i będzie czekał na przekłucie jak ten STI Group Ciekawe jak będą wyglądać przepływy, bo jeśli ktoś myśli, że została podana cena nabycia któregoś pakietu to się myli. Dwie szybkie uwagi. - Sprawdziłem komunikat i te 70 mln zł PIE ma zarobić do 2018 roku łącznie. Przy tej dynamice sprzedaży jaką wykazują nie jest to kosmos. Nie znamy jednak tak wiele danych, tak więc póki co w połowie się z tobą zgodzę że budzi to mieszane uczucia. - W sprawie zakupu nieruchomości to trafiłeś kulą w płot bo 12 września 2014 roku JRI kupiło 7 nieruchomości i podwyższyło kapitał w Ganadorze. Jak przypuszczam na dniach columbus podwyższy kapitał w Ganadorze o swoją część i będzie miał 50% w biznesie. Jak dla mnie zakup 7 nieruchomości komercyjnych za ceną 2,4 mln złotych choćby były to baraki po 500 m2, to koszt budowy takich obiektów i tak przebija 8 mln zł o gruncie nie wspomniawszy. Wystarczy zapoznać się z listem intencyjnym obu spółek z czerwca i mogel biznesowy Ganadora wyjaśni wycenę spółki na 12 mln. Wycenę przez analityka, a nie przez rzeczoznawcę. Nie myl pojęć, bo ta wycena analityka jak pisałem poprzednio nie ma żadnej gwarancji wykonalności i to rynek jakby zauważył na niekorzyść columbusa. Gdyby to był rzeczoznawca to inna sprawa.
|
|
Temat:
COLUMBUS
Piotrch, nie chcę się czepiać, ale dwie kwestie rozumiemy inaczej i widać różnicę potencjałów. Nie lubię argumentów wyssanych z powietrza, a tym bardziej nie prawdziwych.
1)0 jakiej odpowiedzialności rzeczoznawców piszesz? Mylisz fach i siejesz ludziom zamęt. Z twojej wypowiedzi wynika jak by rzekomy rzeczoznawca (którego nie ma) popełnił przynajmniej przestępstwo. Columbus w wakacje przedstawiła wycenę swojego przedsiębiorstwa na zasadzie "co by było gdyby" wykonaną przez analityka finansowego, a nie przez rzeczoznawcę, ja przynajmniej taką wycenę z lipca 2014 czytałem. Z matematycznego punktu wycena jest wykonana celująco, ale to jakie dane wyjściowe zarząd przekazał do procedowania analitykowi to chyba nie jest wina analityka. Jakieś dał i kropka. Wiem z doświadczenia, że analityk nie jest Temidą, a ma za zadanie podstawić do modelu liczby jakie dostaje od dającego zlecenie. W tym wypadku jakość wyceny jest bardzo wysoka, więc nie myl pojęć analizy analityka, z wyceną od rzeczoznawcy.
2)"Lepiej niech spółka najpierw pokaże wyniki tych "planów" i strategii, bo przypomina mi to trochę spółki Don Patro". - Tak masz rację i ja czytam komunikaty spółki chyba w odróżnieniu od ciebie. Spółka pokazuje wyniki swoich strategii, ba krzyczy nimi w EBI. Uważasz, że sprzedaż przez PIE / Columbus Energy przez kilka tygodni z rzędu swoich usług po średnio 500.000 PLN to nie jest dowód, że sprawnie wdrożyli strategię sprzedaży i to w tak krótkim tempie od przejęcia. - W 3FX pokazali, że mogą w miesiąc od założenia firmy zdobyć konkretne i powtarzalne zlecenia ze zbrojeniówki patrz dawny Bumar, czy od YAWALA. O firmie od manekinów nie wspomnę.
Obserwuję znaczną część rynku i nie ma drugiej spółki która rozwija się z taką dynamiką jak columbus tym bardziej bez zadłużenia. Jest wiele super szybko rozwijających się spółek, ale z obligami w pasywach. Są też ciekawe biznesy, ale w 100% uzależnione od dotacji z którymi dziś są warte np. 100 mln zł, ale gdyby coś z dotacjami poszło nie tak, to ich nie ma z dnia na dzień. Możesz mi wierzyć, lub nie ale szukam wad columbusa od strategii kwietniowej, tylko że w tym czasie spółka dokonała takiej transformacji, że ze śmiecia stała się wyznacznikiem jakości zarządzania biznesem. Jak tego nie widzisz twój problem, jeśli ja widzę coś czego nie ma, to mój problem.
|
|
Temat:
COLUMBUS
piotrch napisał(a):Ciekawie czyta się ten wątek. Raz, że jak na razie koledze dwaPLUSdwa udało się nagonić na tą spółkę jedynie samego siebie, dwa że niektóre fragmenty wypowiedzi są tak uwłaczające nawet dla intelektu średnio rozwiniętego szympansa, że aż zabawne. Rzec by można - jaka spółka, taki akcjonariat. Lektura listu prezesa zarządu ze sprawozdania za IIQ14 dostarcza podobnych rozrywek.
Nie mówie, że spółka jest zła. Po prostu kiedy widzę zestawienie słów "plany", "strategie", "zwiększanie wartości dla akcjonariuszy", "nowe technologie", "odnawialne źródła energii", "gwarancja zysków" to zapala mi się żółta lampka. Lepiej niech spółka najpierw pokaże wyniki tych "planów" i strategii, bo przypomina mi to trochę spółki Don Patro. W szczególności, że jak się popatrzy na wykres to pompka już była a płynność i kapitalizacja spółki podpowiadają, że łatwo teraz o część drugą, czyli dump. Jestem po wrażeniem merytorycznej krytyki i co więcej cieszę się że mogłem Ciebie rozbawić. Sam sobie jednak zaprzeczasz, że jestem jedynym zainteresowanym spółką skoro ty też o niej piszesz. Fakt, że prezes ambitne plany sobie wyznaczył i może nawet to brzmi zabawnie w ustach niedawnego kandydata na bankruta, jednak spółka albo zostanie za to wynagrodzona albo ukarana. Póki co rynek i jakiś duet inwestorów finansowych wynagradza spółkę i nic nie wskazuje na to abyś miał rację. Nowe zlecenia ze spółek zależnych są na tyle duże, że ja zaryzykuję podtrzymanie poglądu optymisty co do dalszego rozwoju tego emitenta. Oceniam fakty i dalej obserwuję.
|
|
Temat:
COLUMBUS
flesz napisał(a):nie wydaje ci się dziwne, ze spółka z kapitałem kilkanascie tysięcy jest w stanie realizować milionowe kontrakty ? Mają przekształcić firmę od drukarek 3D w spółkę akcyjną, ale póki co widzę że zasilają spółkę pożyczkami, co w ramach GK jest normalne. Najważniejsze, że maja kontrakty.
|
|
Temat:
COLUMBUS
Z komunikatów wygląda, że na spółki celowe w organizacji poszło kilkanaście tysięcy, a kasa z emisji jest chyba na inny cel. Inaczej nie było by środków aby pożyczyli dla 3FX sp. z o.o., czy dla PIE / Columbus Energy SA. Emisja zgodnie z komunikatem poszła po złotówce, a przecież co kilka dni mają nowe kilkadziesiąt tysięcy ze sprzedaży akcji własnych, wiec jak dla mnie dobrze że inwestują.
|
|
Temat:
COLUMBUS
Emisja pozamykana, więc jest kasa. Sprzedaż akcji własnych też idzie im całkiem nieźle. Ciekawy post znalazłem na oficjalnym portalu społecznościowym spółki "Przekazaliśmy dziś do publicznej wiadomości informacje dotyczące zakończenia subskrypcji prywatnej akcji zwykłych na okaziciela serii D Emitenta Columbus Capital SA, emitowanych na podstawie Uchwały nr 1 Zarządu Columbus Capital S.A. z dnia 27 sierpnia 2014 roku w przedmiocie podwyższenia kapitału zakładowego w ramach kapitału docelowego o kwotę 700.000,00 zł (siedemset tysięcy złotych) w drodze emisji subskrypcji prywatnej. Z oczywistych względów to dla naszej spółki w tym roku jedno z najważniejszych wydarzeń i jednocześnie ogromny mandat zaufania inwestorów finansowych dla naszego całego zespołu. Jest to również potwierdzenie słuszności naszej strategii na lata 2014 - 2016 i wyraz akceptacji dokonanych już inwestycji. Liczymy że jeszcze w tym roku pozyskamy nowe środki na nasze projekty, co wydarzy się być może już niebawem. Dziękujemy przy tej okazji wnikliwym inwestorom za słowa uznania i za wsparcie." Czyżby byli jacyś inwestorzy finansowi grubszego kalibru? PIE czy Columbus Energy S.A. tez rozwija się świetnie. Nowe umowy w jeden tydzień na 614 tysięcy pln to już zaczyna robić wrażenie. 3FX w organizacji ma poza umową ze zbrojeniówką zlecenie czy zlecenia z YAWAL S.A. Tu już nie może być mowy o przypadku.
|
|
Zarząd regularnie przestał dbać o ściąganie należności i obawiam się że dług zabije ten biznes za kilka miesięcy. Szkoda bo biznes jest ogólnie wyjątkowo dobry.
|
|
Temat:
COLUMBUS
Oceniam, że najważniejszy w historii news spółka pokazała wczoraj. Jest to przełom jakiego po CLC nie można było się spodziewać. Współpraca ze światem nauki, wspólne szukanie środków z UE, wspólne nauczanie to jest bezwzględnie wyjątkowo dobra informacja. Szczególnie po tym jak zaczęła się współpraca ich spółki zajmującej się drukiem 3D, 3FX z MASKOPOLEM z dawnego BUMARU. W moich oczach poszli dzięki temu o kilka klas wyżej. Polecam wszystkim uważne zapoznanie się z ich komunikatem z 4 września. Budujący w każdym zdaniu.
|
|
Temat:
COLUMBUS
Całkiem realne kontrakty spływają ze spółki zależnej Columbusa. Dziś Zarząd COLUMBUS CAPITAL S.A. z siedzibą w Katowicach poinformował, iż w dniach od 25 do 31 sierpnia 2014 roku spółka zależna PIE Polskie Innowacje Energetyczne S.A. z siedzibą w Krakowie, podpisała siedem umów sprzedażowych na łączną kwotę 230 tys. zł brutto. Spółka zależna podpisuje kontrakty sprzedażowe w głównej mierze w oparciu o wdrażanie innowacyjnych rozwiązań z zakresu energooszczędności w budownictwie. Spółka zależna dynamicznie rozwija sieć sprzedaży pozyskując tym samym nowych klientów. Łącznie w miesiącu sierpniu 2014 roku spółka zależna PIE Polskie Innowacje Energetyczne S.A. z siedzibą w Krakowie podpisała 28 umów sprzedażowych na łączną kwotę 1 074 000 zł brutto.
Może te 400 mln PLN sprzedaży w spółce zależnej do końca 2018 roku to nie jest jakaś fantasmagoria, a plan do zrobienia?
|
|
Temat:
COLUMBUS
flesz napisał(a):faktycznie.
no to umowa robi na mnie "jeszcze większe wrażenie" :) Zobacz ile umów i na jakie kwoty podpisali w pierwszych tygodniach sierpnia. Pomijam prawdziwe wejście smoka z umową w sektorze zbrojeniowym z kontraktem z 29 sierpnia 2014 ..."Zarząd Columbus Capital Spółka Akcyjna z siedzibą w Katowicach („Spółka”, „Emitent”) w dniu 1 września 2014 r. powziął wiadomość, że w dniu 29 sierpnia 2014 r. spółka zależna 3FX sp. z o.o. w organizacji z siedzibą w Częstochowie rozpoczęła działalność operacyjną poprzez zrealizowanie zamówienia dla firmy MASKPOL S.A. - spółki należącej do grupy kapitałowej Polskiego Holdingu Obronnego Sp. z o.o. (dawny Bumar). Przedmiot zamówienia jest objęty tajemnicą. W związku z rozbudową parku maszynowego spółki zależnej w najbliższym czasie 3FX sp. z o.o. planuje pozyskanie zleceń, a przez to wzrost przychodów z tytułu prototypowania oraz druku 3D. Zarząd Columbus Capital S.A. przekazuje niniejszą informację, gdyż dotyczy ona rozwoju Grupy Kapitałowej tworzonej przez Spółkę i w ocenie Emitenta, między innymi dzięki zdobytym referencjom, będzie mieć wpływ na sytuację majątkową, finansową i gospodarczą jego oraz Grupy"... Niezła robota.
|
|
|
|
Proszę, proszę kolejna umowa - tym razem ze spółki zależnej. Coś się jednak dzieje w grupie odkrywców. Umowa na kolektory, a wartość podpisanej umowy wynosi 99.500,00 złotych brutto.
|
|
anty_teresa napisał(a):dwaPLUSdwa napisał(a):anty_teresa napisał(a):@2+2 Czy możesz pokazać te transakcje JRI? Bo ja szukałem i nie udało mi się znaleźć nic, co potwierdzałoby, że spółka umie zarobić. Tzn, nie widziałem żadnego wyjścia z danymi finansowymi, przy sprzedaży do niezależnej strony 3, a nie aporty, czy transakcje z osobami, spółkami powiązanymi. Z tego co znalazłem w oficjalnych materiałach : A) Transakcje na nieruchomościach w grupie JRI: 1) 305 000 zł zakup ---> 390 000 zł sprzedaż – marża 28% 2) 265 000 zł zakup ---> 425 000 zł sprzedaż – marża 60% 3) 205 000 zł zakup ---> 420 000 zł sprzedaż – marża 105% B) Ostatnio wrzucenie aportu kilkaset metrów działki za 13,5 % działów w biurowcu zamknięta sp. z o.o. marża 900% C) 11 czerwca sprzedaż akcji odzyskanych akcji po nominale w cenie 7 zł / sztuka, marża również przyzwoita. Wskaż raporty. Bo część z pewnością to są transakcje w grupie, gdzie można sobie wycenić coś jak się chce a nie ma wyceny rynkowej. Tak było w przypadku zamknięta sp. z o.o. to nie sprzedaż, a aport za udziały do spółki powiązanej. Widzisz, raporty są ogólnie dostępne, a co do 13,5% w zamkniętej. Niech jest to warte jedno wielkie nic, ale chyba się zgodzisz że biurowiec jak stanie będzie coś warty? Wówczas te 13,5% czegoś chyba też? Nie jesteśmy na forum JR`a więc nie chcę tu rozwijać wątku innej spółki, a jedynie pokazać Ci że JRI ma pojęcie o nieruchomościach i inwestycjach. Choćby odkup akcji po złotówce i sprzedaż po 7 zł jest przykładem na to że nie masz racji. Kropka. Columbus natomiast coś ucichł w w komunikacji ws. projektów i trzeba poczekać co nowy prezes zrobi na rzecz rozwoju spółki.
|
|
Temat:
COLUMBUS
anty_teresa napisał(a):Oooo... Proszę, proszę www.newconnect.pl/index.php?pa...zgodnie z tym raportem akcje w Gandor zostały wycenione na... 6 mln. To nic, że kapitał założycielski wynosi 5 tys. zł: www.newconnect.pl/?page=1045&a...Cytat:Ganador sp. z o.o. jest spółką celową, mającą umożliwić realizację transakcji nabycia 7 nieruchomości na Śląsku. To nic, że tych nieruchomości nie kupiono, a ich cena wynosi 2mln. Projekt został wyceniony już przez rzeczoznawcę na... 12 mln. Acha JRI w międzyczasie stała się spółką energetyczną i nabyła pakiet akcji PIE. Nabył go też JRI. Jakby ktoś nie wiedział to PIE jest spółką która już za parę lat osiągać będzie 70 mln zysku netto  No, ale udziały kupione były po... Nie, nie dziesiątki czy setki milionów :) Czuję przez kości, że ta wycena będzie miała wpływ na wyniki pierwszego kwartału :) Bilans napuchnie i będzie czekał na przekłucie jak ten STI Group Ciekawe jak będą wyglądać przepływy, bo jeśli ktoś myśli, że została podana cena nabycia któregoś pakietu to się myli. O ile wiadomo, udziały w Ganador mają objąć CLC oraz JRI za gotówkę, a później mają być kupione nieruchomości na sprzedaż. Tak więc chyba ktoś wyceniał nie tylko okoliczność jednorazowego biznesu kupić - sprzedać, ale dalsze kupić - sprzedać.
|
|
Temat:
COLUMBUS
anty_teresa napisał(a):@2+2 Czy możesz pokazać te transakcje JRI? Bo ja szukałem i nie udało mi się znaleźć nic, co potwierdzałoby, że spółka umie zarobić. Tzn, nie widziałem żadnego wyjścia z danymi finansowymi, przy sprzedaży do niezależnej strony 3, a nie aporty, czy transakcje z osobami, spółkami powiązanymi. Z tego co znalazłem w oficjalnych materiałach : A) Transakcje na nieruchomościach w grupie JRI: 1) 305 000 zł zakup ---> 390 000 zł sprzedaż – marża 28% 2) 265 000 zł zakup ---> 425 000 zł sprzedaż – marża 60% 3) 205 000 zł zakup ---> 420 000 zł sprzedaż – marża 105% B) Ostatnio wrzucenie aportu kilkaset metrów działki za 13,5 % działów w biurowcu zamknięta sp. z o.o. marża 900% C) 11 czerwca sprzedaż akcji odzyskanych akcji po nominale w cenie 7 zł / sztuka, marża również przyzwoita.
|
|
Temat:
COLUMBUS
flesz napisał(a):czytalem dziś ten list intencyjny. najbardziej podobał mi się taki mniej więcej fragment: będziemy kupować nieruchomości za gotówkę i w krótkim terminie sprzedawać znacznie drożej....
oj, jak się rynek dowie o tej innowacyjnej metodzie na zbijanie fortuny to tu się tydzień nie otworzy ;) ;) Poczekajmy na efekty. Jak dla mnie super informacja, tylko niech się zacznie. Zbiorą kasę i zaczną budować mini fundusz nieruchomości komercyjnych - coś realnego. Podoba mi się. JRI pokazał już kilka dobrych transakcji na zbywanych nieruchomościach i może synergia CLC plus JRI w tym zakresie to jest właśnie to czego potrzeba.
|
|
Temat:
COLUMBUS
obs napisał(a):O rany. To coś, co ma totalne 0 w bilansie ma kapitalizację 10 mln zł!!! Ale odjazd.
Czy tu coś jest, czego nie widać, bo nawet nie chce mi się sprawdzać. Wycena anala na 28 mln ! Wycenili trzy projekty.
|
|
Temat:
COLUMBUS
Chyba niejednemu z nas przyjdzie się niebawem przeprosić ze spółką Columbus Capital SA. Ostatnio opublikowane przejęcie i dalsze plany rozwoju co najmniej są imponujące. Szczególnie fundusz nieruchomości komercyjnych robiony z JRINVEST SA. Jak zbiorą środki na ten cel do lipca to zacznie być bardzo ciekawie.
|
|
Nie bardzo rozumiem czemu na analizie wskaźników spółki jest wynik netto -7,41 mln pln, skoro pokazali zysk 1,37 mln pln? www.stockwatch.pl/gpw/columbus... Jakiś pakiet wsparcia poproszę, bo może mam zły RZiS ?
|
|
Rynek dobrze reaguje na plany spółki inwestycyjnej czyli wejścia w spółkę technologiczną zajmującą się drukiem 3D. Strategia jest realizowana, a pierwsze efekty godne są podziwu. Może Śląsk będzie drugą małą doliną krzemową?
|
|
Temat:
INTROL
Fajnie że ta polska spółka została zauważona. Introl ma bardzo innowacyjny pakiet rozwiązań nie tylko dla przemysłu wydobywczego, choć tam są liderami. Uprościć grupę i można wychodzić na rynki zagraniczne. Niemcy itd.
|
|
Temat:
FARM51
Nie wiem co to wyjaśniać? 3157% spadek zysku. Na całe szczęście zainwestowane 384 tyś zł.
|
|
Temat:
COLUMBUS
krewa napisał(a):2+2, nie warto zaśmiecać wątku. Pragnę przypomnieć, że na dzień sporządzenia raportu za IVQ 2013 przewodnicząca RN posiadała 6 784 980 akcji spółki. Czy Ty, jako osoba śledząca spółkę, mógłbyś w kilku słowach wytłumaczyć skąd jest ten spadek zaangażowania? Przyznam szczerze, że mi się po prostu nie chce grzebać w raportach. Przewodnicząca sprzedała po 3 grosze 1,8 mln akcji spółce w ramach skupu, a teraz spółka popycha akcje w rynek w cenie po 40 groszy. Dość skutecznie. Co wszystkich zastanawia i jest tak dziwne, że raczej powinno być z tego coś dobrego.
|
|
Temat:
COLUMBUS
18 marzec Zarząd STI GROUP S.A. z siedzibą w Częstochowie (dalej: Emitent) informuje, iż w dniu 18 marca 2014 r. otrzymał zawiadomienie w trybie art. 160 Ustawy o obrocie instrumentami finansowymi od Przewodniczącej Rady Nadzorczej Emitenta Pani Doroty Denis - Brewczyńskiej (dalej: Osoba Zobowiązana), o transakcjach nabycia i zbycia akcji Emitenta o wartości powyżej 5.000 EUR. Łączna wartość transakcji nabycia i zbycia akcji Emitenta dokonanych przez Osobę Zobowiązaną wyniosła 40.000 PLN. Wykaz transakcji zakupu akcji Emitenta: 1) 17 marca 2014 roku – 100.000 sztuk akcji zwykłych na okaziciela po 0,40 PLN za każdą akcję, transakcja dokonana poza obrotem na rynku NewConnect. 40 tyś pln 26 marzec Zarząd STI GROUP S.A. z siedzibą w Częstochowie (dalej: Emitent) informuje, iż w dniu 26 marca 2014 r. otrzymał zawiadomienie w trybie art. 160 Ustawy o obrocie instrumentami finansowymi od Przewodniczącej Rady Nadzorczej Emitenta Pani Doroty Denis - Brewczyńskiej (dalej: Osoba Zobowiązana), o transakcji nabycia, w którym to akcjonariusz zawiadamiam o dokonaniu transakcji nabycia akcji STI GROUP S.A.
Data i rodzaj zdarzenia, powodującego zmianę udziału, którego dotyczy zawiadomienie: 1/) W dniu 25.03.2014 r. Pani Dorota Denis – Brewczyńska nabyła 5.648 sztuk akcji STI GROUP S.A. po średniej cenie 0,27 zł za akcje;
W efekcie tych transakcji doszło do zwiększenia stanu posiadania przez Panią Dorotę Denis – Brewczyńską o 5.648 sztuk akcji Emitenta. Transakcja została dokonana na rynku NewConnect podczas trwania sesji zwykłej. 1,53 tyś pln
27 marzec Zarząd STI GROUP S.A. z siedzibą w Częstochowie (dalej: Emitent) informuje, iż w dniu 26 marca 2014 r. otrzymał zawiadomienie w trybie art. 160 Ustawy o obrocie instrumentami finansowymi od Przewodniczącej Rady Nadzorczej Emitenta Pani Doroty Denis - Brewczyńskiej (dalej: Osoba Zobowiązana), o transakcji nabycia, w którym to akcjonariusz zawiadamia o dokonaniu transakcji nabycia akcji STI GROUP S.A.
Data i rodzaj zdarzenia, powodującego zmianę udziału, którego dotyczy zawiadomienie: 1/) W dniu 26.03.2014 r. Pani Dorota Denis - Brewczyńska nabyła 22.852 sztuk akcji STI GROUP S.A. po średniej cenie 0,24 zł za akcje;
W efekcie tych transakcji doszło do zwiększenia stanu posiadania przez Panią Dorotę Denis - Brewczyńską o 22.852 sztuk akcji Emitenta. Transakcja została dokonana na rynku NewConnect podczas trwania sesji zwykłej. Przed dokonaniem w/w transakcji Pani Dorota Denis-Brewczyńska posiadała 5.037.148 akcji STI GROUP S.A.. Po dokonaniu transakcji posiada 5.060.000 akcji STI GROUP S.A., tym samym posiada 31,62% w ogólnej liczbie głosów. 5,5 tyś pln
27 marzec Zarząd STI GROUP S.A. z siedzibą w Częstochowie (dalej: Emitent) informuje, iż w dniu 27 marca 2014 r. otrzymał zawiadomienie w trybie art. 160 Ustawy o obrocie instrumentami finansowymi od Przewodniczącej Rady Nadzorczej Emitenta Pani Doroty Denis - Brewczyńskiej (dalej: Osoba Zobowiązana), o transakcji nabycia, w którym to akcjonariusz zawiadamia o dokonaniu transakcji nabycia akcji STI GROUP S.A. Data i rodzaj zdarzenia, powodującego zmianę udziału, którego dotyczy zawiadomienie: 1/) W dniu 27.03.2014 r. Pani Dorota Denis - Brewczyńska nabyła 850 sztuk akcji STI GROUP S.A. po średniej cenie 0,24 zł za akcje; W efekcie tych transakcji doszło do zwiększenia stanu posiadania przez Panią Dorotę Denis - Brewczyńską o 850 sztuk akcji Emitenta. Transakcja została dokonana na rynku NewConnect podczas trwania sesji zwykłej. Przed dokonaniem w/w transakcji Pani Dorota Denis-Brewczyńska posiadała 5.060.000 akcji STI GROUP S.A.. Po dokonaniu transakcji posiada 5.060.850 akcji STI GROUP S.A., tym samym posiada 31,63% w ogólnej liczbie głosów. 0,2 tyś pln
|
|
Temat:
COLUMBUS
krewa napisał(a):No właśnie, Scarry! Siejesz defetyzm, a tutaj poprawę widać gołym okiem. Cash płynie do spółki szerokim strumieniem. Kabza jest przepełniona, wzrost gotówki w kasie po ostatnim raporcie liczony w tysiącach %! Tylko nie wyjeżdżaj mi tutaj z argumentem, że osiedlowy sklepik ma większe utargi dzienne, niż ta spółka ma w kasie. Liczy się tendencja!
Przewodnicząca RN wydała ostatnio majątek na zakup akcji spółki, całe 24000 groszy. Musi być coś na rzeczy. Jest dobrze! Jest tylko jedna niespójność. Przeglądałem komunikaty i widzę że ostatnio przewodnicząca kupiła akcje za 4.720.000 groszy, czyli 47,2 tyś pln. W końcu STI to nie KGHM, czy PZU. Kod:mod: 1/) W dniu 27.03.2014 r. Pani Dorota Denis - Brewczyńska nabyła 850 sztuk akcji STI GROUP S.A. po średniej cenie 0,24 zł za akcje;
|
|
Temat:
COLUMBUS
Krewa masz wiele racji i mocno się uśmiałem. Można i tak. Poczekajmy na efekty może jednak się uda. Przynajmniej próbują, a tego im odmówić nie można.
|
|
Temat:
COLUMBUS
Zastanowiłem się. Czytam komunikaty i piszę że co by nie mówić i niezależnie od kontrowersji jakie ty widzisz wokół sprawy w spółce dzieją się dobrze. Komunikaty są jasne.
|
|
Temat:
COLUMBUS
Co by nie mówić inwestorzy wchodzą do spółki. Płacą za akcję po 4o groszy za sztukę. Spółka zebrała już około 130.000,00 zł świeżej gotówki. Jest coraz ciekawiej.
|
|
anty_teresa napisał(a):dwaPLUSdwa napisał(a):Jarek55 napisał(a):Witam Wszystkich na forum. Może faktycznie wcześniej były lekkie zawirowania,a teraz wszystko wraca do normy,spółka ma nową siedzibę oraz nowy zarząd. Nastąpiły zmiany także w Radzie Nadzorczej i jeśli chodzi o kontakt to nie ma żadnego problemu. Z tego co się orientuję tarcza podatkowa jest bardzo duża. Poza tym wg najnowszych doniesień Zarząd STI GROUP S.A. z siedzibą w Częstochowie ("Spółka" / "Emitent") poinformował, iż w dniu 4 marca 2014 r. wpłynął do Zarządu Spółki wniosek od Akcjonariusza i Prokurenta Spółki Pana Januarego Ciszewskiego o zawarcie ze Spółką umowy Lock-Up na posiadane przez niego akcje. Pan January Ciszewski oświadczył, iż traktuje nabycie akcji Spółki jako długofalową inwestycję i tym samym zadeklarował chęć dobrowolnego zobowiązania się do ograniczenia zbywania posiadanych przez niego 4.200.000 akcji Spółki przez okres 24 miesięcy począwszy od dnia 11 marca 2014 do dnia 28 lutego 2016 roku. Co do tarczy podatkowej to jest ona na pewno. Ojcowie założycie mieli w tym swoje trzy grosze, ale chyba nie tylko o tarczę tu chodzi tylko o możliwe zyski. Zobacz jakie porządki udało się zrobić nowemu prezesowi. Wywala z aktywów ponad 8,5 mln po aktualizacji wartości projektów. Ktoś się nareszcie odważył i chwała mu za to. Widać w tym działaniu profesjonalne działania i na 100% nie jest to pod publikę bo bilans z tego wyszedł katastrofalny, więc z jednej strony strzelili sobie w kolano, ale z drugiej jest to wspaniała decyzja długofalowa. Kto zna się na rzeczy zobaczy do czego to doprowadzi spółkę niebawem ( pomijam pozytywny wpływ na PR wśród profesjonalistów). Jestem głęboko przekonany, że teraz przed akcjonariuszami Columbus Capital SA same dobre wieści po tym co zrobiono dotychczas. Taka odważna decyzja rokuje pozytywnymi zmianami na dłużej. Istotne jest też faktycznie to, że wyłania się jakiś plan, co wynika z komunikatu ws. nowej umowy z MADKOM SA. Spółka doradza nowym podmiotom i jest to bezsprzecznie istotna informacja. Co więcej w raporcie za IV kwartał ubiegłego roku była o tym mowa. Ja dla mnie krok milowy w ucieczce na przód Columbus Capital. Nowy szyld mi się bardzo podoba. Lekkie zawirowania? Ta spółka od początku działalności nie zarobiła ani grosza. Kapitał własny jest ujemny na 1,4 mln zł. Krótko mówiąc roztrwoniono ponad 17 mln, bo kapitał zakładowy wyniósł 16 mln. Pomimo uzyskania dotacji, finalnie nie otrzymano środków, bo spółka nie była w stanie pokazać własnej części wkładu. Tak jej dobrze biznes prosperował, że egzekwowane są zastawy rejestrowe wierzycieli na jej majątku. Krótko mówiąc to chodzący trup. Odpis na aktywach to żadne porządki, a normalny ruch przy takich wynikach wymagany ustawa o rachunkowości. Taki długofalowych i wspaniałych decyzji nie powstydzą się ani Gant, ani PBG. Tam też zarządy były na tyle wspaniałomyślne, że zrobiły odpisy na aktywach. A teraz najlepsze. MAKDOM i Solar-Energy. Spółka ma z pewnością wysokie kompetencje w consultingu. W końcu jej pędzący niesłychanie rentowny i gotówko-twórczy biznes jest chlubą polskiej myśli technologicznej i zarządzania. Jeszcze lepiej wygląda umowa z tą drugą spółką. Przecież to oczywiste, że ktoś kto usprawnił CMS'a dla internetowego portalu jest fachurą w fotowoltaice. Bez mrugnięcia okiem poda klientowi śrenie nasłonecznienie, sprawność, realne koszty, tak samo jak akcjonariuszom podał ruch na swoich stronach przy debiucie. Portal wczęstochwie.pl niebawem o ile oczywiście jakimś cudem zostanie przy spółce a nie zostanie przejęty przez wierzyciela, będzie konkurował z Facebookiem. Można wręcz powiedzieć, że się szykują pod przejęcie i prowadzą działania zaczepne. W końcu już mają konto u konkurencji... Drżę także o StockWatcha. Mój wpis jest wyrazem hejtu, dla planowanego uruchomienia portfalu finansowego pod koniec roku. I się obudziłem... Nadal to samo. O jakich wierzycielach mówisz? Może podasz jakieś konkrety. Wg EBI jest tak: 27 stycznia umorzono dług. 7 lutego Sąd usunął zastaw rejestrowy. Kod:/mod:usunięto treści niezgodne z regulaminem. Następnym razem będzie ban./
|
|
anty_teresa napisał(a):Powód dokonania odpisu też jest jasny, poza obowiązkiem oczywiście. Amortyzacja z wnip obciążała rachunek wyników. Gdyby nie odpisy, to nawet po osiągnięciu zysku gotówkowego nie byłoby wynikowego. Krótko mówiąc nowy zarząd mówi, że stary jest be, a my jesteśmy fakni. Straty są ich, a zyski nasze. Znany model.
Nowi właściciele zrobili w tym roku poza odpisem nadal ujemny wynik. Nie zmieni tego fakt umorzenia zobowiązań od starego prezesa, który jak sądzę poprawi bilans już w raporcie rocznym. Może kiedyś coś z tego będzie, ale warto pamiętać, że akcje przez nowych właścicieli były kupowane po 1 groszu...
Zrobili tanie wejście na NC. O faktach nie dyskutuję. Masz rację.
|
|
GRAF78 napisał(a):Ostatnio zauważyłem spora liczbę naganiaczy na tego typu Spółki, nie wiem czy jest taka możliwość ale lepiej by było dla poziomu tego portalu aby moderator oczyścił forum.
ps: całe szczeście że posty sa tak nachalne ze nawet słabo rozgarniety powinien połapać sie oco chodzi. Możesz wskazać inne tego typu Spółki które z taką dynamiką wychodzą z opresji?
|
|
grum napisał(a):Uwierzyła we własne prognozy Wczoraj już kolejny inwestor uwierzył w prognozy. EBI 26/2014: Zarząd Spółki STI GROUP SA z siedzibą w Częstochowie ("Spółka" / "Emitent") informuje, iż w dniu 25 marca 2014 r. dokonał zbycia akcji własnych w ramach i na zasadach przewidzianych regulaminem. Na dzień 25 marca 2014 roku Emitent posiadał łącznie 1.853.480 (słownie: jeden milion osiemset pięćdziesiąt trzy tysiące czterysta osiemdziesiąt) sztuk akcji własnych. Akcje te stanowiły 11.58 % w kapitale zakładowym Spółki oraz 11,58 % w ogólnej liczbie głosów na WZA Emitenta. I lość sprzedanych w dniu 25 marca 2014 akcji w transakcji poza rynkiem NewConnect w oparciu o umowę cywilno - prawną z Inwestorem wyniosła 25.000 (słownie: dwadzieścia pięć tysięcy) sztuk po cenie 0,40 zł (słownie: czterdzieści groszy) za jedną akcję. Akcje zbyte stanowią 0,16 % w kapitale zakładowym Spółki oraz 0,16 % w ogólnej liczbie głosów na WZA Emitenta. Po dokonaniu ww. transakcji zbycia akcji własnych w oparciu o umowę cywilno - prawną Emitent posiada łącznie 1.828.480 akcji własnych, stanowiących 11,42 % w kapitale zakładowym i ogólnej liczbie głosów na Walnym Zgromadzeniu Akcjonariuszy Spółki. Podstawa prawna: § 3 ust. 2 pkt. 17 Załącznika nr 3 do Regulaminu Alternatywnego Systemu Obrotu "Informacje bieżące i okresowe przekazywane w alternatywnym systemie obrotu na rynku NewConnect".
|
|
Zgadza się. Wynik na każdym poziomie doskonały. Dyskonto obecnie jest wyjątkowo duże. Martwi mnie tylko czy te nowe działki cytuję ..."Skupiać się będziemy na dwóch innowacyjnych branżach: ‘life sciences’ i ‘clean technologies’" wyjdą im na dobre?
|
|
Przewodnicząca rady nadzorczej i główny akcjonariusz kupiła wczoraj 100.000 akcji STI płacąc cenę powyżej rynku 40 groszy za akcję - umowa poza rynkiem NC. Ciekawe co aż tak dobrego się dzieje w spółce ?
|
|
Temat:
MADKOM
Dziwi mnie brak reakcji rynku na tę ważną i bez wątpienia pozytywną informację. Spółka domyka emisję w 100% i wygląda na to, że dzięki pozyskanym środkom wykona prognozy - taki warunek spółka stawiała w komunikacie. Proces trawienia trochę chyba potrwa. Kod:mod: z całym szacunkiem, wątki spółek nie służą do rejestrowania Twoich stanów emocjonalnych. zbyt wiele dowodów jest na to, że z rynkiem się nie dyskutuje. poza tym dyskutujemy o spółkach i faktach
|
|
Temat:
MADKOM
MADKOM SA zakończyła sukcesem subskrypcję akcji zwykłych na okaziciela serii E. Zarząd Madkom SA /Emitent/ na działając na podstawie par. 10 Statutu Spółki stwierdzającego, że Zarząd jest uprawniony do podwyższenia kapitału zakładowego Spółki o kwotę wynoszącą do 2 700 000 złotych poprzez emisję 27.000.000 nowych akcji zwykłych Spółki o wartości nominalnej 10 (dziesięć) groszy każda akcja w drodze jednego lub kilku podwyższeń. Działając na podstawie tego uprawnienia Zarządu Spółki, przeprowadził emisję 2.800.000 (dwa miliony osiemset tysięcy) akcji zwykłych na okaziciela serii E w drodze subskrypcji prywatnej w rozumieniu art. 431 § 2 pkt. 1 ustawy Kodeks spółek handlowych. W dniu dzisiejszym Emitent podaje do publicznej wiadomości informacje dot. emisji akcji serii E. 1) daty rozpoczęcia i zakończenia subskrypcji lub sprzedaży; Subskrypcja akcji serii E rozpoczęła się w dniu 11 grudnia 2013 i zakończyła się 11 marca 2013 2) daty przydziału instrumentów finansowych; Subskrypcja akcji serii E miała charakter subskrypcji prywatnej i nie dokonywano przydziału akcji w rozumieniu art. 434 Kodeksu spółek handlowych. Objęcia Akcji serii E nastąpiło w okresie subskrypcji, tj. w okresie od dnia 11 grudnia 2013 roku do dnia 11 marca 2014 roku włącznie, w drodze zawarcia umowy objęcia Akcji serii E przez 23 osoby prywatne oraz 2 spółki prawa handlowego. 3) liczby instrumentów finansowych objętych subskrypcją lub sprzedażą; 2.800.000 akcji zwykłych na okaziciela emisji serii E o wartości nominalnej 0,10 zł każda akcja z wyłączeniem prawa poboru przysługującego dotychczasowym akcjonariuszom. 4) stopy redukcji w poszczególnych transzach w przypadku, gdy choć w jednej transzy liczba przydzielonych instrumentów finansowych była mniejsza od liczby instrumentów finansowych, na które złożono zapisy; Nie wystąpiło 5) liczby instrumentów finansowych, które zostały przydzielone w ramach przeprowadzonej subskrypcji lub sprzedaży; 2.800.000 akcji zwykłych na okaziciela emisji serii E o wartości nominalnej 0,10 zł każda akcja. 6) ceny, po jakiej instrumenty finansowe były nabywane (obejmowane); Cena emisyjna została określona na 0,21 zł za każdą akcję 7) liczby osób, które złożyły zapisy na instrumenty finansowe objęte subskrypcją lub sprzedażą w poszczególnych transzach; W ramach oferty nie składano zapisów na akcje. 8) liczby osób, którym przydzielono instrumenty finansowe w ramach przeprowadzonej subskrypcji lub sprzedaży w poszczególnych transzach; W ramach subskrypcji prywatnej zawarto 23 umowy objęcia akcji serii E przez osoby prywatne oraz 2 umowy objęcia akcji serii E przez spółki prawa handlowego. 9) nazwy (firmy) subemitentów, którzy objęli instrumenty finansowe w ramach wykonywania umów o subemisję, z określeniem liczby instrumentów finansowych, które objęli, wraz z faktyczną ceną jednostki instrumentu finansowego (cena emisyjna lub sprzedaży, po odliczeniu wynagrodzenia za objęcie jednostki instrumentu finansowego, w wykonaniu umowy subemisji, nabytej przez subemitenta); Emitent nie zawarł umowy o submisję akcji serii E. 10) łącznego określenia wysokości kosztów, które zostały zaliczone do kosztów emisji, ze wskazaniem wysokości kosztów według ich tytułów, w podziale przynajmniej na koszty: a) przygotowania i przeprowadzenia oferty, b) wynagrodzenia subemitentów, oddzielnie dla każdego z nich, c) sporządzenia publicznego dokumentu informacyjnego lub dokumentu informacyjnego, z uwzględnieniem kosztów doradztwa, d) promocji oferty wraz z metodami rozliczenia tych kosztów w księgach rachunkowych i sposobem ich ujęcia w sprawozdaniu finansowym emitenta. Koszty przeprowadzenia emisji to 34 014,33 zł Koszty emisji zostały zarachowane bezpośrednio w ciężar kosztów operacyjnych.
|
|
11 maca AFHOL upublicznił raporty kwartalne po obiecanych korektach. Znów wszystko dzieje się z opóźnieniem. Spółka podaje, że publikacja korekty raportu skonsolidowanego za II i III kwartał 2013 roku nie nastąpiła w terminie z powodów niezależnych od Emitenta. Wydaje się zasadne pytanie nad czym Zarząd panuje?
|
|
Temat:
OPENNET
Raisa napisał(a):Co myślicie o przejęciu spółki przez UPC? Realne? OPE musi jeszcze sporo urosnąć aby był w kręgu zainteresowania takiego koncernu o jakim piszesz. Wg mnie teraz ciężka praca nad wykazaniem, że nowa strategia do roku 2016 jest efektywna biznesowo dla akcjonariuszy. No i trzeba w końcu podjąć decyzję czy chce się wyjść poza ASO?
|
|
Temat:
OPENNET
Masa napisał(a):Niestety a może stety ale zgodzę się z kolegą Ucofb. Telefonia stacjonarna według mnie zostaje powoli wypierana z rynku i staje sie mało użyteczna poza tym można znaleźć dużo lepszą spółkę działającą w tym samym modelu jeśli już ktoś tak bardzo uparłby się zainwestować w tą gałąź gospodarki. A co do telefonii internetowej...hmm...sa dużo tansze rozwiązania więc nie upatrywałbym w tym jakiś super zysków przyszłościowych raczej ta firma skazana jest na wegetację jak już tutaj powyzej zaznaczono. Moim zdaniem lepiej kolego Blaszek3333 zastanów się trzy razy zanim zainwestujesz tutaj kapitał. Pamiętaj, że Opennet skupia się teraz na światłowodach. Nadeszło oświecenie i już telefonia internetowa nie jest core biznesem. Dla akcjonariuszy do własnej oceny.
|
|
Temat:
OPENNET
anty_teresa napisał(a):No, ale gdzie ten potencjał jest? Bo, chyba nie w kurczącym się rynku telefonii stacjonarnej? Wg informacji jakie można znaleźć to wg spółki linie światłowodowe i "czynsz", czytaj zyski wynikające z opłat jakie będą płacić inni operatorzy spółce za użycie ich linii.
|
|
bakowa napisał(a):Udało Wam się może skontaktować ze spółką. Próbowałam już wiele razy, ale na maile nie odpisują, a telefoniczna rozmowa to kosmos jakiś: "proszę zadzwonić w innym terminie" Ja nie miałem problemów z kontaktem. Co prawda przenoszą się niebawem do Katowic, ale ma być z tego komunikat.
|
|
Temat:
INDYGO
yoda napisał(a):No właśnie i co z tymi nieobjętymi akcjami? Nie objęte akcje nie istnieją. Istnieją tylko te akcje które obejmujący je opłacili. Można uchwalić milion akcji, a objęte zostaje na przykład pół miliona ( opłacone) i wyłącznie te pół miliona jest rejestrowane w KRS. Uchwalenie pewnej ilości akcji nie oznacza konieczności objęcia akcji w 100% - bez wchodzenia w szczegóły.
|
|