PARTNER SERWISU
zfxxayua
20 21 22 23

PTI (Catalyst)

centrumzdrowia
0
Wpisów: 20
Wysłane: 3 grudnia 2016 20:47:59
Proponuję złożyć zawiadomienie o podejrzeniu przestępstwa - albo fima Nomad Partners została zastraszona i uciekła, albo została przekupiona i też uciekła, albo schowała pieniądze i też uciekła.

Torch
0
Wpisów: 1
Wysłane: 4 grudnia 2016 15:59:43
Ostrożnie w formułowaniu tak jednoznacznej alternatywy. W przeciwnym razie cały wątek będzie obiektem weryfikacji/inwigilacji itp. Ale faktycznie chcę mieć pewność czy czy strategicznie istotne informacje przekazane NP będą wreszcie wykorzystane w interesie klientów.

centrumzdrowia
0
Wpisów: 20
Wysłane: 4 grudnia 2016 20:51:23
Ludzie informuja, ze nie mają z nimi kontaktu. Ja 3x pisałem maila bez kontaktu. Jutro dzwonię - jak się nie dodzwonię składam zawiadomienie do ABW o podejrzeniu popełnieniu przestępstwa. Tu przecież chodzi o setki milionów.

DRIVER77
0
Wpisów: 641
Wysłane: 5 grudnia 2016 11:27:19
@centrumzdrowia
Dziwię się ze wogóle tyle czekasz. Zostać wydymanym na obligach i zostac wydymanym drugi raz przez jakąś pseudo kancelarię czy jak ich tam zwał to porażka. Po dwóch dniach bez odpowiedzi odrazu uderzył bym na policję,a później do prokuratury. Ktoś tu ewidentnie żeruje na czyjejś krzywdzie.
Pozdrawiam

myszowaty5a
0
Wpisów: 97
Wysłane: 16 grudnia 2016 10:29:15
Prezesowi Skibe udało się,po balu w PTI, nawet butelki opylić w skupie szkła. I nie zostawił syndykowi nawet kości do ogryzienia. Już tylko nadzieja w prokuratorze Marcinie Szuba z Poznania. Think

infostrefa.com/infostrefa/pl/w...

Emil
2
Wpisów: 112
Wysłane: 18 grudnia 2016 22:12:54
W trakcie emisji obligacji PTI1115 dnia 04.11.2013, prezes spółki publicznej PTI S.A. przedstawiała sytuację w zupełnie inaczej:

www.stockwatch.pl/czat-inwesto...

cytuję panią prezes PTI:

pytanie: Jak wysokie jest obecnie zadłużenie spółki?
Monika Hałupczak: Zadłużenie odsetkowe PTI SA to obecnie niespełna 30 mln zł. Oznacza to, że w porównaniu do kapitałów własnych na poziomie znacząco ponad 100 mln zł jest ono na bardzo niskim poziomie.

pytanie: Jakie będzie źródło spłaty obligacji?
Monika Hałupczak: Posiadamy w portfelu wiele płynnych aktywów. Zarówno w postaci akcji jak i nieruchomości...
Monika Hałupczak: PTI SA od lat osiąga wysokie zyski i ma niski poziom zadłużenia w stosunku do kapitałów własnych. W związku z tym, inwestorzy nie powinni mieć wątpliwości, co do możliwości spłaty obligacji. Podstawą spłaty jest wartość posiadanego portfela...

Pytanie gdzie się podziały nieruchomości, o których wspominała pani prezes? Gdzie jest wiele płynnych płynnych aktywów mającą być podstawą spłaty obligacji? Gdzie jest gotówka z obligacji PTI1115 na co ją przeznaczono?

Zbyt wiele wskazuje to to, że pieniądze z PTI1115 wyłudzono. Ta emisja obligacji z założenia była tylko po to, aby wyprowadzić ze spółki pieniądze i oszukać inwestorów.
Jeśli w tym kraju działalność przestępcza tak bardzo popłaca to jaka jest przyszłość systemu bankowego w Polsce? jak to możliwe, że tak pobłaża się przestępcom gospodarczym, wypuszcza się na wolność nawet powszechnie znanych szefów mafii, ponieważ sądy zarzucają prokuraturze jakieś błędy w nic nie znaczących dla fundamentów sprawiedliwości i demokracji formalnych procedurach. Przecież to jest tylko pretekst by miliardy złotych z systemu bankowego a potem od podatników ofiarować szefom przestępczości zorganizowanej.
Edytowany: 18 grudnia 2016 22:33

Emil
2
Wysłane: 18 grudnia 2016 23:21:14
Dane powyżej podałem w związku z Art. 286 k.k.

Ktoś tu na forum pytał o nazwiska członków zorganizowanej grupy PTI S.A., więc ku przestrodze przypomnijmy dane tych osób:

1) Prezes Zarządu Topmedical S.A. Wojciech Michał Skiba PESEL 65033011614,
2) Były Prezes Zarządu PTI S.A. i Topmedical S.A. Kamil Dawid Jankowski PESEL 84121709873,
3) Członek Rady Nadzorczej Topmedical S.A. Jakub Zalewski PESEL 89012013413,
4) Członek Rady Nadzorczej Topmedical S.A. Krzysztof Skrzypski PESEL 64042213912,
5) Członek Rady Nadzorczej Topmedical S.A. Paweł Sobków PESEL 76011402135,
6) Członek Rady Nadzorczej Topmedical S.A. Tomasz Ireneusz Pietryk PESEL 72050504216,
7) Członek Rady Nadzorczej Topmedical S.A. Paweł Miller PESEL 66121503077.

Jeśli ktoś dysponuje zdjęciami tych osób w szczególności Skiby i Jankowskiego proszę o zamieszczenie. Oni wciąż chodzą po ulicach Poznania.

Edytowany: 18 grudnia 2016 23:31

Emil
2
Wysłane: 22 grudnia 2016 02:47:28
Inwestorzy, którzy kupili obligacje PTI w ofercie publicznej lub na giełdzie Catalyst i potem sprzedali swoje obligacje na rynku ze stratą, ponieważ zaskoczyły ich transfery aktywów w firmie Topmedical, np.: do spółki „A mi da” gdzie komplemetariuszem była żona prezesa Jankowskiego, albo dlatego sprzedali, ponieważ zauważyli „skupy obligacji” itp., również proszeni są o zgłoszenie do prokuratury jako osoby poszkodowane przez zarządy Topmedical S.A..

Sprzedaliście obligacje, ale pamiętajcie, że ktoś je od was kupił i stracił całą kwotę zainwestowaną.
Kursy obligacji PTI pod koniec notowań na Catalyst były jednocyfrowe, więc jest znacznie więcej poszkodowanych niż obecnych posiadaczy papierów.

Prokuratura prosi o pilne wysłanie maila, na e-maila: grunwald@poznan.po.gov.pl,
że jesteście pokrzywdzeni w sprawie TOPMEDICAL-nr sprawy: PR 2 DS 1066/16.
W mailu proszę podać swoje imię i nazwisko, adres zamieszkania i numer telefonu kontaktowego.

Podaję też numer telefonu do prokuratora TOPMEDICAL-nr sprawy: PR 2 DS 1066/16 Marcin Szuba tel.618852444 prowadzącego sprawę Topmedical. Prokurator umawia się z każdym posiadaczem obligacji na przesłuchanie celem złożenia zeznań w dogodnym dla poszkodowanego terminie.
Edytowany: 22 grudnia 2016 02:50

Ignaś
0
Wpisów: 45
Wysłane: 5 kwietnia 2017 00:08:52
Emil ma rację. Ewentualny wyrok zależy od ilości poszkodowanych.

jaskolek
25
Wpisów: 184
Wysłane: 18 czerwca 2017 17:12:52
czy ktoś zna sygnaturę postępowania sanacyjnego Topmedical SA?

Paweł
0
Wpisów: 50
Wysłane: 20 czerwca 2017 15:10:16
Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawa, X Wydział Gospodarczy dla spraw Upadłościowych i Restrukturyzacyjnych, postanowieniem z dnia 23 stycznia 2017 r. w sprawie o otwarcie postępowania sanacyjnego, sygn. akt X GR 22/16, postanowił zabezpieczyć majątek TOPMEDICAL S.A. z siedzibą w Warszawie, KRS 0000319603, poprzez ustanowienie Tymczasowego Nadzorcy Sądowego w osobie Doradcy Restrukturyzacyjnego Jerzego Sławka, posiadającego licencję nr 2.

jaskolek
25
Wysłane: 21 czerwca 2017 07:00:34
Dziękuję Angel

Kalashnikov
0
Wpisów: 537
Wysłane: 21 lipca 2017 14:33:58
Emil napisał(a):
Inwestorzy, którzy kupili obligacje PTI w ofercie publicznej lub na giełdzie Catalyst i potem sprzedali swoje obligacje na rynku ze stratą, ponieważ zaskoczyły ich transfery aktywów w firmie Topmedical, np.: do spółki „A mi da” gdzie komplemetariuszem była żona prezesa Jankowskiego, albo dlatego sprzedali, ponieważ zauważyli „skupy obligacji” itp., również proszeni są o zgłoszenie do prokuratury jako osoby poszkodowane przez zarządy Topmedical S.A..

Sprzedaliście obligacje, ale pamiętajcie, że ktoś je od was kupił i stracił całą kwotę zainwestowaną.
Kursy obligacji PTI pod koniec notowań na Catalyst były jednocyfrowe, więc jest znacznie więcej poszkodowanych niż obecnych posiadaczy papierów.

Prokuratura prosi o pilne wysłanie maila, na e-maila: grunwald@poznan.po.gov.pl,
że jesteście pokrzywdzeni w sprawie TOPMEDICAL-nr sprawy: PR 2 DS 1066/16.
W mailu proszę podać swoje imię i nazwisko, adres zamieszkania i numer telefonu kontaktowego.

Podaję też numer telefonu do prokuratora TOPMEDICAL-nr sprawy: PR 2 DS 1066/16 Marcin Szuba tel.618852444 prowadzącego sprawę Topmedical. Prokurator umawia się z każdym posiadaczem obligacji na przesłuchanie celem złożenia zeznań w dogodnym dla poszkodowanego terminie.

W dniu wczorajszym byłem na przesłuchaniu na Komendzie w tej właśnie sprawie - mimo że obligacje sprzedałem tuż po informacji o skupie własnym. Dokumenty dołączone, zezenania spisane. Zachęcam WSZYSTKICH, którzy mieli te obligacje w posiadaniu (nawet przez krótki czas) o zgłaszanie się do prokuratury lub jeżeli braliście udział w emisji pierwotnej jak ja - Policja sama się do was zgłosi. Trzeba przynajmniej spróbować ukarać to dziadostwo.

Emil
2
Wysłane: 23 lipca 2017 00:13:26
W zeszłym roku sprawę zgłosiłem do Komisji Nadzoru Finansowego. Nastąpiło ewidentne, bezczelne łamanie prawa karnego i z innych ustaw o obrocie papierami wartościowymi przez władze spółki Topmedical i KNF „umył ręce” odsyłając do prokuratury i sądów, to ten organ w tym przypadku nie spełnił należycie swoich zadań statutowych ograniczając się do przesyłania uczestnikom obrotu standardową odpowiedź - druk.

Emitentenci obligacji na „catalist” i małe spółki akcyjne bardzo często powstały tylko po to, aby oszukać inwestorów a nie prowadzą często prawie żadnej działalności operacyjnej. Nawet w przypadku ewidentnych, udowodnionych przestępstw, np.: z art.302 k.k., którego naruszenie jest zagrożone karą pozbawienia do lat 2 (bardzo częste „skupy obligacji” na catalist!) nie ma sensu wierzyć, że KNF podejmie działanie, ponieważ tak jak wcześniej już napisałem nie spełnia należycie swoich zadań statutowych.

W związku z tym należy się zastanowić czy Skarb Państwa nie powinien odpowiadać za ignorowanie przez KNF tego typu przekrętów jakich dopuściły się władze PTI i Topmedical,skoro to zachęca do podjęcia i rozkwitu przestępczości zorganizowanej ze szkodą i pogwałceniem praw uczestników obrotu.

Z informacji z policji wiem, że do tej pory nie nastąpiło zabezpieczenie prywatnego majątku przestępców.

Emil
2
Wysłane: 23 listopada 2017 21:54:48
W programie Marcina Rola (wRealu24.pl) gość programu Krzysztof W. były gangster członek Grupy Pruszkowskiej pseudonim Oskar opowiada o PTI (Topmedical S.A.) początek od minuty 12:45

Pan Krzysztof W. powinien też być przesłuchany w prokuraturze, ponieważ twierdzi, że wie o przestępstwach w PTI na GPW
Edytowany: 13 grudnia 2017 09:40

pkozlowski
0
Wpisów: 12
Wysłane: 11 lipca 2018 08:17:53
Panowie i Panie, proszę wybaczyć jeżeli moje pytanie wynika z ignorancji, ale do kogo najlepiej zwrócić się ws. update'u nt. sytuacji restrukturyzacyjnej spółki (tj. ewentualnej częściowej spłaty obligacji)?

Pytam, ponieważ mam 5 szt. PTI1115 i jedyna czynność dokonana przeze mnie póki co to żądanie natychmiastowego wykupu obligacji do zarządu Spółki w 2015 r. Kluczowym dla mnie jest aspekt ew. odzyskania czegokolwiek z tej inwestycji, ale także chętnie przyłącze się do działań mających na celu pociągnięcie odpowiednich osób do odpowiedzialności karnej.

Innymi słowy, odkopuję moje zaangażowanie w obligacje PTI i szukam informacji gdzie najlepiej zacząć "kopać".

Z góry bardzo dziękuje za pomoc i wskazówki,
Piotr

jaskolek
25
Wysłane: 12 lipca 2018 22:27:29
Jeśli chodzi o PTI1115 to obligacje były niezabezpieczone. Pozostaje Ci wytoczyć proces spółce, który z pewnością wygrasz. Gorzej sprawa z egzekucją. Spółka posiada majątek obciążony hipoteką. Poza tym bezwartościowe udziały w spółkach zależnych. Nie ma więc z czego prowadzić egzekucji.
Jeśli chodzi o postępowanie karne, to powinieneś być przesłuchany w tej sprawie, bowiem według mojej wiedzy wezwania otrzymywali również Ci obligatariusze, którzy nie zgłosili zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa. Jeśli jednak w Twoim przypadku tak się nie stało, to warto złożyć listownie takie zawiadomienie do prokuratury i obserwować, co się będzie działo w tej sprawie.
Jeśli będą jacyś skazani w tej sprawie, to pokrzywdzonym będzie przysługiwało dochodzenie roszczeń z ich osobistego majątku. Oczywiście, o ile będą jeszcze takowy formalnie posiadać blackeye

jaskolek
25
Wysłane: 8 czerwca 2022 22:24:21
Czołem!
Odświeżam wątek. Do 30 września 2022 roku prokurator czeka na opinię biegłej w sprawie PTI/Topmedical i najpewniej wkrótce po tym terminie zdecyduje o zakończeniu śledztwa. Czy to oznacza, że sprawa trafi do sądu, gdzie przez kolejne kilka lat będzie wałkowana? Czy może prokurator umorzy śledztwo ze względu na brak znamion przestępstwa. Cóż obie opcje nie brzmią optymistycznie, a przewlekłość śledztwa wskazuje raczej na umorzenie na etapie postępowania w prokuraturze.
Oczywiście jest jeszcze trzecie wyjście, a mianowicie prokurator skieruje sprawę do sądu, który po sprawnym postępowaniu ukarze winnych. Szkoda, że ta wersja brzmi jak bajka? To niestety efekt fatalnego stanu naszego wymiaru sprawiedliwości, który napełnia zwątpieniem w istnienie cnoty sprawiedliwości w naszym kraju Boo hoo!

Emil
2
Wysłane: 13 grudnia 2022 14:04:32
Niestety muszę się z tym zgodzić, dlatego też sprytnie Topmedical przeniósł siedzibę spółki z Poznania do Warszawy, aby ten fakt wykorzystać i skutecznie utrudnić postępowanie.

Jak już wcześniej pisałem syndyk w rozmowie ze mną ujawnił, że prezes Skiba twierdzi, że dokumenty spółki zostały, cytuję: "zagubione i rozkradzione".

Pytanie do prezesa kto ukradł dokumentację spółki Topmedical ?
Kto miał w tym interes, aby te dokumenty zniknęły ?, przecież nie pospolity złodziej.

Lata lecą, obyśmy przynajmniej w większości dożyli finału w tej sprawie.

Emil
2
Wysłane: 12 maja 2023 13:46:38
Do sądu trafił akt oskarżenia ws. Topmedicalu (d. PTI)

Prokurator postawił w stan oskarżenia pięć osób powiązanych z dawnym Powszechnym Towarzystwem Inwestycyjnym, które miały dopuścić się między innymi oszustw przy emisjach obligacji, działań na szkodę wierzycieli i manipulowania kursami akcji.

Prokuratura Okręgowa w Poznaniu skierowała do sądu akt oskarżenia w sprawie

-oszustwa przy emisjach trzech serii obligacji Powszechnego Towarzystwa Inwestycyjnego,
-udaremniania zaspokojenia wierzycieli poprzez pozbywanie się majątku w sytuacji grożącej niewypłacalności,
-faworyzowania części wierzycieli,
-podawania nieprawdy w dokumentach dotyczących instrumentów finansowych,
-manipulowania kursami akcji, czy
-braku zgłoszenia wniosku o upadłości spółki.

obligacje.pl/pl/a/do-sadu-traf...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

20 21 22 23

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,474 sek.

hdehazgk
itdwnwqd
nflktdaq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
loonujan
subcjuin
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat