Pablo1992 napisał(a):W jednym z moich rozdziałów muszę opisać analizę fundamentalną. Stąd moje pytanie jakie najważniejsze aspekty powinienem poruszyć w moim rozdziale?
Z góry dziękuję z pomoc
Widzę, że uczymy się razem;) Co prawda, Ty na studiach masz bardziej merytoryczne podejście do tematu, ja z kolei kieruję się chęcią zrozumienia sprawozdań finansowych.Lokuję na giełdzie pieniądze i nie chcę poruszać się po omacku. Do tej pory wspierałem się analizą techniczną.
Jeśli chcesz możemy tu podyskutować. Nie jestem profesjonalistą, tak jak Ty - jako przyszły absolwent, ale jednym z drobnych inwestorów GPW. Zacznę bardzo, bardzo ogólnie własnymi słowami.
W przypadku aspektów, o które pytasz, moim zdaniem analiza fundamentalna jest początkiem drogi do ustalenia wartości wewnętrznej spółki, czyli jej przyszłej wyceny. Analiza bilansu, rachunku wyników, cash flow i zmian w kapitale własnym pozwala odpowiedzieć na pytanie, czy dana spółka prowadzi zdrową działalność operacyjną, generuje gotówkę i będzie w stanie w przyszłości, w sposób niepogorszony, kontynuować swoją działalność.
Czyli jednym z najważniejszych aspektów analizy fundamentalnej jest
rozumienie finansów spółki i ich analiza pod kątem przyszłej wyceny. To w rachunku wyników, bilansie i cash flow znajdują się powody, dla których kurs akcji na giełdzie rośnie lub spada.
Jeśli jesteś zainteresowany, możemy omówić każdy z elementów składowych sprawozdania finansowego po kolei.
Proponuję taką kolejność:
- rachunek wyników
- bilans
- rachunek cash flow
- noty
- standardy sprawozdawczości.
Nie mam za bardzo z kim tu prowadzić dyskusji w tym temacie więc byłoby fajnie, gdybyś nadal był zainteresowany. Zapraszam do dyskusji;)
edit: myślałem, że to grudzień 2016, a to 2015, pewnie się już obroniłeś:)