PARTNER SERWISU
cggsftcj
21 22 23 24 25

Leniwy portfel

leniuch
2
Wpisów: 875
Wysłane: 6 marca 2017 00:20:26
@Wojetek:

No właśnie z moich testów wynika, że najlepiej kupować na początku trendu, a jeśli system źle pokazuje początek trendu, to trzeba tak go zmodyfikował, żeby pokazywał dobrze :) A nie próbować wskakiwać w spółkę będącą w trendzie tylko dlatego, że akurat mamy wolną gotówkę.

Co do przykładu z systemem rotacyjnym, to możemy temu zapobiegać, np. jeśli spółka jest kupiona, to nie sprzedajemy jej dopóki nie spadnie poniżej np. miejsca 15 w rankingu. W Amibrokerze to się akurat 1 linijką robi

@Cyzo:

Przy automatycznych backtestach od razu się pojawia scoring. Bo przecież backtester się nie zatrzyma i nie spyta cię "Hej, co mam kupić? AAA czy BBB, bo kasy tylko na jedną starczy?". Musisz mu to opisać jednoznacznie ("kupuj spółkę z niższym RSI(14)" albo "kupuj spółkę z wyższym zyskiem na akcję").

Musisz tylko pamiętać, że nie zakładam, że będę się tym scoringiem w 100% kierował w rzeczywistości. Mam jakieś – może nieprawdziwe – przekonanie, że jestem lepszy niż najdoskonalszy scoring :) Ale z drugiej strony biorę go zawsze poważnie pod uwagę i np. jak mam 10 sygnałów, a kupuję tylko 1 spółkę, to zazwyczaj wybieram z pierwszych 3-4 pod względem score.

Co do drugiego pytania to... cóż, faktycznie może to wyglądać na obsesję. Ale:

1) Nie wydaje mi się, żeby temat, który zgłębiam, był wąski. Może na tym forum tak wygląda, ale ogólnie w świecie strategii mechanicznych dzieje się bardzo, bardzo dużo. Wystarczy poczytać http://quantocracy.com/ . Mam wrażenie, że ludzie, którzy wybrali analizę fundamentalną nie gonią króliczka mniej intensywnie niż ja :)

2) Wbrew pozorom nie poświęcam temu aż tak dużo czasu :) Przynajmniej nie ostatnio. Czasem siedzę 3 bite dni przed kompem, a czasem wyjeżdżam na wakacje i w weekend wolną chwilą zapuszczam system, po 5 min mam złożone zlecenia i idę na drinka ;) I jestem spokojny, że wszystko zrobiłem zgodnie regułami, nie mam wrażenia, że "rozluźniłem się i nie wniknąłem w szczegóły" czy coś w tym stylu.

3) Już kilka razy wydawało mi się, że wiem o moim – naprawdę, banalnie prostym – systemie wszystko. I ciągle znajduję nowe rzeczy, z których nie zdawałem sobie sprawy. W ciągu ostatnich miesięcy, tak z pamięci:

– Znalazłem bład w wyliczaniu wielkości pozycji w pewnym rzadkim, ale zdarzającym się przypadku

– Zauważyłem, że ryzyko całego systemu zależy nie tylko od tego, jak duże jest ryzyko każdej pozycji, ale też jak wiele tych pozycji otwieramy (banalne, wiem) i co za tym idzie, że zwiększenie ryzyka pojedynczej pozycji np. z 1% na 2% nie prowadzi do dwukrotnego zwiększenia ryzyka całego systemu, bo zmniejsza liczbę pozycji, którą można otworzyć.

– Przeprowadziłem testy różnych scoringów i nie tylko dowiedziałem się, który z nich ma szanse najlepiej się sprawdzić, ale dowiedziałem się ciekawych rzeczy o rynku i jego zachowaniu (będę o tym pisał)

– Dosłownie w ten weekend zlokalizowałem problem „opóźnionych sygnałów” (o którym właśnie pisałem we wpisie).

Część z tych rzeczy faktycznie jest związana z moim konkretnym systemem, ale część (np. rozważania, co jest sygnałem, do kiedy sygnał jest ważny albo dotyczące ryzyka, portfolio heat) jest uniwersalna. Są to wszystko praktyczne rzeczy, przekładające się na to jak działam na rynku.

4) Ja po prostu wolno kumam :)

5) Za 6 lat pewnie też będę miał dość, ale na razie zajmuję się tym dopiero dwa lata :)

Edytowany: 6 marca 2017 00:27

leniuch
2
Wysłane: 6 marca 2017 09:46:15
Poniedziałkowe transakcje

Sprzedaż

ECHO +27,0% – pożegnałem się z akcjami developera, kupionymi na początku października poprzedniego roku (drugie najstarsze w moim porfelu). W tym tygodniu został wybity stoploss. Zrealizowałem ładny zysk, z którego dużą część stanowi dywidenda.

Kupno

PCCROKITA [4,63%] 71,01 zł – z dość licznych sygnałów wybrałem, niezgodnie ze scoringiem, PCR. Nie mam jakoś apetytu na ryzyko, a w tym przypadku ryzyko jest poniżej 0,5% wartości portfela.

leniuch
2
Wysłane: 6 marca 2017 17:41:35
Trudno jest mi oszacować ryzyko, bo dwie spółki już teraz dały sygnał sprzedaży. Zakładam, że ich cena się nie zmieni na koniec tygodnia (co oczywiście pewnie nie będzie prawdą, ale zakładam, że równe jest prawdopodobieństwo wzrosu i spadku). Przy takim założeniu aktualne portfolio heat wynosi 8,36%, co jest bardzo niską wartością. To uspokajające, gorzej, że jest to wynikiem również tego, że dziś spadły wszystkie spółki z mojego portfela, poza jedną, która została na poziomie piątkowym i dwiema, które wzrosły.

leniuch
2
Wysłane: 10 marca 2017 18:11:46
Tydzień 46

Solidny kubeł zimnej wody wylał się na moją rozpaloną papierowym zyskiem przekraczającym 40% głowę. Słaby tydzień dla rynku, a dla mnie jeszcze słabszy od rynku. Wiele się działo, zmienność dość duża, a w poniedziałek wyleci mi chyba 1/3 portfela. Cieszę się, że dziś się trochę rynek odbił, może sprzedam kilka spółek trochę po lepszej cenie.

Spadek o 2,74% to może nie dużo, ale w punktach procentowych to już 3,84.

Pozytywnym wyjątkiem był PCR, który w tak trudnych warunkach odnotował niebagatelny wzrost. Miałem sporo szczęścia, bo wybrałem go z wielu sygnałów.

BORYSZEW nadal się trzyma, ale chyba nie będzie pierwszą spółką, na której zrealizuję > 100% zysku.

kliknij, aby powiększyć

Wynik tydzień/tydzień: -2,74%
Wynik skumulowany: +36,24%
Obsunięcie: -2,74%

WIG tydzień/tydzień: -1,68%
WIG skumulowany: +22,63%

Strategia vs WIG: +13,62%

leniuch
2
Wysłane: 13 marca 2017 14:39:15

Wyjątkowy poniedziałek, dałem sporo zarobić mojemu BM. Wymianie uległa prawie połowa portfela, do tego stopnia, że zabrakło gotówki na złożenie zleceń na otwarcie i 3 spółki musiałem kupić już po otwarciu.

To w jakimś sensie nowy rozdział w historii mojego portfela, realizacja większości zysków z ostatniej hossy.

Sprzedaż

W większości sprzedawałem spółki kupowane jeszcze w zeszłym roku, realizując na nich zysk, choć nie tylko.

KGHM +33,7% – koledzy z forum sprzedawali KGHM już wcześniej, ja dałem mu szansę trochę dłużej i chyba nie wyszedłem na tym bardzo źle.
PKPCARGO +16,67%
AGROTON +39,69% – bywało lepiej na tej spółce, o wiele lepiej, chyba nawet 80% przekraczała. Ale zmienność duża, więc należało się liczyć z oddaniem części zysku.
BZWBK +7,08%
MFO +26,62% – bardzo lubiłem patrzeć na wykres MFO, równy stabilny wzrost. No ale – do czasu.
SYNTHOS +19,95% – zgarnięta dywidenda po drodze
SELVITA +21,22% – mój wkład do portfela STOCKWATCH. Good not great.
WIRTUALNA -4,24% – kupiona na trochę większym ryzyku, trochę wzrosła zaraz po zakupie, a potem już było dużo słabiej. Spora pozycja, więc dobrze, że strata nie za wielka.
PGSSOFTWARE -8,68% – brzydki numer na sam koniec, sprzedałem z gigantycznym poślizgiem i o 3% większą stratą niż wynosiła ona na zamknięciu w poniedziałek

Kupno

Miałem odpowiednią liczbę sygnałów zakupu żeby wypełnić cały portfel nie odrzucają żadnego z nich. Musiałem tylko nieznacznie zmniejszyć alokację, żeby starczyło środków. Brałem takie sygnały, jakich "normalnie", czyli mając wybór, bym nie wziął. Zobaczymy jak to się skończy, będzie materiał do analizy.

JWCONSTRUCTION [8,25%] 5,07 zł
PAGED [6,93%] 56,70 zł
LPP [4,70%] 6450 zł – jak można się domyślić, nie mam trzy (a nawet dwu) cyfrowej liczby akcji
QUMAK [3,50%] 6,98 zł – słaby sygnał, ale sygnał
ROBYG [8,25%] 3,25 zł
ABPL [6,20%] 38,70 zł
NEWAG [6,90%] 17,83 zł

Uff.

leniuch
2
Wysłane: 13 marca 2017 16:38:52
Scoring cd.

Wiedząc już, co w naszym systemie jest sygnałem, a co nie jest, możemy przejść do scoringu. Scoring to po prostu przypisywanie sygnałom wejściowym wartości liczbowej, zależnej od jakiegoś czynnika (lub wielu czynników), z myślą taką, że wyższe wartości scoringu oznaczają sygnały „lepsze” (bardziej zyskowne).

Scoring potrzebny jest – tak jak pisałem – w sytuacji, gdy nie mamy gotówki na realizację wszystkich sygnałów. Ale gdyby nawet tak było, że sytuacja taka jest rzadka lub nie występuje, może się okazać, że warto ją sztucznie wywołać (np. alokując bardzo duży procent kapitału w spółki o najwyższym scoringu) – jeśli tylko jesteśmy przekonani, że nasz scoring jest bardzo skuteczny i skutecznie wyłapuje najlepsze sygnały, może nie warto tracić kasy na te „gorsze”.

Z powyższego wynika, że im częściej systemowi brakuje gotówki, tym częściej musi skorzystać ze scoringu – tym większy wpływ może mieć scoring na jego wyniki. Możemy się o tym przekonać i powinniśmy wręcz, robiąc backtest systemu dla scoringu opartego o przypadek. Ustawiamy losowy scoring i np. 100 razy puszczamy backtest. Otrzymujemy dwie bardzo cenne informacje: po pierwsze, jaki byłby średni wynik systemu (zysk, obsunięcie, sharpe itd itd) gdybyśmy losowali sygnały, po drugie, czy w ogóle wpływ scoringu na system jest duży czy mały (patrząc na sam rozrzut wyników).

Można powiedzieć, że sam scoring jest niezależny od systemu (np. dana spółka ma w danym momencie określone RSI niezależnie od systemu). W moim przypadku będziemy starali się dowiedzieć, które wybicia ceny nad wielotygodniowe maksimum są potencjalnie bardziej zyskowne… przy założeniu pewnego konkretnego mechanizmu wyjścia z pozycji. Może się okazać, że kiedy zastosujemy inny sposób wyjścia z pozycji, nasz scoring nie będzie już działał. Tak więc z jednej strony scoring jest niezależny od systemu, z drugiej dopiero po „przyłożeniu” go do konkretnego systemu możemy stwierdzić, czy się sprawdza.

Co możemy wykorzystać przy obliczaniu scoringu? Cokolwiek co: 1) jest znane w momencie, kiedy pojawia się sygnał zakupu; 2) jest zależne od danej spółki. Ten drugi punkt może warto wyjaśnić: jeśli celem scoringu jest wybór sygnału w danym momencie, to spółki powinny mieć różny scoring w tym momencie. Stąd użycie np. ciśnienia atmosferycznego albo poziomu Bugu we Włodawie albo WIG nie ma specjalnego sensu, bo danym momencie jest on taki sam dla wszystkich. Co nie oznacza, że nie ma zależności (może jest?) pomiędzy ciśnieniem atmosferycznym a tym, czy trade będzie zyskowny.

I kolejna kwestia: nie można scoringu przeceniać. Im dłużej trzymamy akcje tym mniej ważny jest początkowy scoring. Nie oczekujmy, że jakakolwiek cudowna metoda pozwoli nam przewidzieć, że za kwartał czy dwa z jednej inwestycji wyjdziemy z 5% zyskiem, a z drugiej z 50% zyskiem. Jest sporo prawdy w znanym twierdzeniu, że ważniejsze jest to, kiedy się sprzedaje niż to, kiedy się kupuje. Scoring to tylko taka luźna wskazówka: „pozycje otwierane przy wyższym RSI w przeszłości miały średnio trochę wyższy zysk niż te otwierane przy niższym”. Wskazówka a nie gwarancja.

Zanim przejdziemy do konkretów jeszcze jedna rzecz, którą warto przemyśleć. Wyobraźcie sobie jak działa system typu trend following w czasie hossy i w czasie bessy. W czasie hossy mamy dużo sygnałów zakupu. Bardzo często musimy odrzucać sygnały z braku gotówki. Konkurencja pomiędzy sygnałami jest bardzo duża, odrzucamy nawet sygnały o wysokim score, jeśli tylko są jakieś, które mają score jeszcze wyższy. Podczas bessy: na odwrót. Może się zdarzyć tak, że w portfelu jest sama gotówka, nawet sygnały o najsłabszym score są wykorzystywane.

Jakie z tego wynikają wnioski? Pierwszy jest taki, że ustalając scoring sygnałów wpływamy dużo bardziej na zachowanie systemu w czasie hossy niż w czasie bessy. Drugi jest bardziej subtelny i trudny do wytłumaczenia: chodzi o to, że są sytuacje, w których wyodrębniamy grupę sygnałów o wyższej zyskowności, dajemy im wyższy score, a potem w testach systemu nie widać, żeby miało to przełożenie na jego działanie. Bo są one i tak pomijane w hossie. Podbiliśmy im score, ale niewystarczająco, by były wykorzystane.
Edytowany: 13 marca 2017 16:39

leniuch
2
Wysłane: 13 marca 2017 16:48:42
Małe uzupełnienie:

Scoring różni się od warunków określających sygnał zakupu. System powinien być przyzwoicie zyskowny nawet kiedy zastosujemy scoring odwrotny i wybierzemy teoretycznie najgorsze sygnały! Jeśli okaże się, że np. gdy jako scoringu użyjemy RSI i system przestaje być wówczas zyskowny albo jest bardzo mało zyskowny, to może warto dodać do sygnału regułę np. RSI < 80, a nie używać RSI jako scoringu.

leniuch
2
Wysłane: 13 marca 2017 18:07:41
Raport z ryzyka:

Taka wymiana walorów w portfelu skutkuje skokowym wzrostem ryzyka. Na ogół sprzedaje się te, których ryzyko jest było małe (już tydzień temu były blisko stoplossa), a kupuje te, których ryzyko jest duże. Tym razem jednak wzrost jest dość umiarkowany, portfolio heat wynosi 11,30%. Pewne znaczenie ma tu fakt, że sprzedałem 9 spółek, a kupiłem tylko 7.

Nadal śledzę ryzyko na BORYSZEWIE, w którym jest go zdecydowanie najwięcej. Mam tu "pecha" – w środku poprzedniego tygodnia kurs bardzo zjechał, prawie do stoplossa. SAR działa tak, że nie może być niżej niż minimum z dwóch ostatnich tygodni. Dlatego poziom 10,62 utrzyma się jako SL jeszcze w tym tygodniu i kolejnym, zamiast się zacieśniać. Nie tylko BORYSZEW odczuwa ten efekt, ale tu jest najsilniejszy. Jest to też jedyna spółka, która ma ryzyko > 1%.

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 13 marca 2017 18:08

leniuch
2
Wysłane: 14 marca 2017 17:53:21
Emocjonujący temat BRIJU, aż sprawdziłem, czy sam bym nie wdepnął na minę. Okazuje się, że chyba nie:

kliknij, aby powiększyć

Jak widać miałem kilka sygnałów na tej spółce (jak się okazało z testów, tylko 2 z nich byłyby brane pod uwagę ze względu na kryteria dot obrotu – zaznaczone pełnymi strzałkami i to oba zyskowne, a ten drugi nawet z ładnym, 41% wynikiem).

To trochę kwestia szczęścia, ale wyszedłbym obronną ręką.

Natomiast moja zarzucona już strategia mean-reversion mogłaby strasznie na tym ucierpieć (nie wiem, czy pojawiłby się tam sygnał zakupu, ale jeśli tak, to skończyłoby się sporą stratą. Całe szczęście, że po drodze pojawiła się tam jedna zielona świeczka tygodniowa, co dla systemu mean reversion jest sygnałem do wyjścia... gdyby nie ona, strata byłaby wręcz gigantyczna).

Edytowany: 14 marca 2017 17:53

leniuch
2
Wysłane: 17 marca 2017 17:43:12
Tydzień 47

Mało zajmowałem się śledzeniem rynku GPW w tym tygodniu, moja uwaga skupiała się na zupełnie innych rynkach. Włożyłem mnóstwo pracy w system i teraz się odpłaca: nie wynikami, tylko faktem, że mogę skoncentrować się na zupełnie innych rzeczach i nie śledzić na bieżąco giełdy. Raz w tygodniu odpalić program i po 15 min mam wszystko z głowy.

Tydzień słaby, przewaga nad WIG topnieje. Zauważyłem kątem oka, że sprzedane tydzień temu spółki, przynajmniej niektóre (AGT, PKP) nieźle sobie radzą, natomiast te kupione... różnie.

Ważne, że BORYSZEW trzyma się (ciekawe, czy będzie tak, jak poprzednio z poziomem 8 zł).

Trochę popracowałem jeszcze nad systemem, ale nie mam teraz energii o tym pisać.

kliknij, aby powiększyć

Wynik tydzień/tydzień: +0,78%
Wynik skumulowany: +37,30%
Obsunięcie: -1,99%

WIG tydzień/tydzień: +3,64%
WIG skumulowany: +27,09%

Strategia vs WIG: +10,21%

Wydaje mi się, że zmian w portfolio nie będzie.
Edytowany: 17 marca 2017 17:46

leniuch
2
Wysłane: 20 marca 2017 18:17:58
Poniedziałkowe transakcje + raport z ryzyka

Po wymianie połowy spółek w portfelu dziś nic nie kupowałem (było kilka sygnałów, ale nie mam gotówki). Można więc od razu przejść do analizy portfolio heat. Tutaj także nic się specjalnego nie dzieje. Jak na portfel w połowie "młody" portfolio heat wynoszące 9,33% to nie jest dużo. Przyczynił się do tego niestety także dość słaby poprzedni tydzień i dzisiejszy spadkowy dzień.

Poza BORYSZEWEM, gdzie stoploss utknął tam gdzie tydzień temu, nie ma żadnej spółki, która przekraczałaby ryzyko 1% wartości portfela.

kliknij, aby powiększyć

leniuch
2
Wysłane: 24 marca 2017 17:55:47
Tydzień 48

Znowu więcej emocji na innych rynkach niż na GPW. Nic wielkiego się w moim portfelu nie wydarzyło, choć trochę „trzęsło”. Dziś był dobry dzień, prawie wszystko na plusie i jemu to głównie zawdzięczam wyjście nad WIG w rozrachunku tygodniowym. BORYSZEW nadal się trzyma, jakby znowu próbując powtórzyć pattern z okolic 8 zł, QUMAK nurkował, ale zaczął się wybijać (chyba jeszcze SL nienaruszony). Z JWC to sam nie wiem co robić...

Niestety, zdążyłem zauważyć superwyniki kilku spółek, które ostatnio sprzedałem. SELVITA +15% jednego dnia :/

kliknij, aby powiększyć

Wynik tydzień/tydzień: -0,55%
Wynik skumulowany: +36,54%
Obsunięcie: -2,53%

WIG tydzień/tydzień: -2,27%
WIG skumulowany: +24,21%

Strategia vs WIG: +12,33%

Widziałem, że jakieś SL poleciały, więc pewnie coś tam się w portfelu wymieni.
Edytowany: 24 marca 2017 18:10

leniuch
2
Wysłane: 27 marca 2017 09:38:48

Sprzedaż.

GTN +18,25%
GNB +11,01%
NEWAG -9,55% – nic tu nie szło dobrze, potrzymałem tylko dwa tygodnie, spada jak kamień w wodę.

Przyznam, że liczyłem na większą dynamikę Getinów, ale jakoś po dobrym początku (może nie samym), zrobił się zastój. Strata z NEWAGu spora, bo była duża alokacja, zjada prawie cały zysk z Getinów.

Kupno

Dwa sygnały (+ ten na BUMECHU, no ale wiadomo...), wzięte oba z lekką redukcją.

PELION [6,00%] 60,15 zł
MFO [5,30%] 34,11 zł

leniuch
2
Wysłane: 27 marca 2017 20:01:23
Raport z ryzyka

Dokupiłem dwie spółki, ryzyko jednak – po spadkowym dniu – trzyma się dość nisko: 8,20%. Wreszcie ruszył się SL na BORYSZEWIE.

kliknij, aby powiększyć

leniuch
2
Wysłane: 31 marca 2017 18:02:14
Tydzień 49 (52?)

Gdzieś musiałem się pogubić w liczeniu tygodni. Wygląda na to, że ten tydzień powinien mieć raczej numer 52. A to oznacza, że mój portfel, prowadzony wg nowej wersji strategii właśnie skończył rok. Zasługuje to pewnie na jakieś większe podsumowanie, ale nie wiem, czy w pierwszy prawdziwie wiosenny weekend będzie mi się chciało siedzieć przed kompem.

Na pewno można powiedzieć, że był rok udany. 36% zysku przebija wieloletnią średnią z testów historycznych. Obsunięcie maksymalne (mierzone na koniec tygodnia, być może w którymś momencie było większe) to zaledwie -6,42%. Jest to oczywiście zasługa nie tylko strategii, ale i pomyślnych wiatrów, a zwłaszcza tegorocznej hossy. Jednak także w stosunku do benchmarku jestem na 14% plusie.

Wracając do tygodnia, to był on dość nerwowy. Wydaje się, że wyjaśniła się (negatywnie niestety) sytuacje BORYSZEWA. Raczej jeszcze nie będę go sprzedawał, ale szanse na to, by był on pierwszą spółką, na której zarobię 100% są już bardzo nikłe. Niestety, jest też możliwe, że przeleci on przez stoploss w dół i sprzedany zostanie sporo poniżej SL. Bardzo słabo performują ostatnie zakupy, co jest mocno wkurzające, zwłaszcza, jeśli pomyśli się, że kupując te spółki, zablokowałem kasę i nie kupiłem SELVITY.

Pocieszeniem jest rajd MABIONU i dobre zachowanie PCR i IPX. Szkoda tylko, że to spółki o małych relatywnie alokacjach.

kliknij, aby powiększyć

Wynik tydzień/tydzień: -0,31%
Wynik skumulowany: +36,12%
Obsunięcie: -2,83%

WIG tydzień/tydzień: -1,96%
WIG skumulowany: +21,77%

Strategia vs WIG: +14,34%

Ponieważ kończymy miesiąc (i rok!) – wykres:

kliknij, aby powiększyć

leniuch
2
Wysłane: 2 kwietnia 2017 13:17:19
W związku z tym, że strategia skończyła rok, wprowadziłem w niej pewne zmiany. Były one testowane przez ostatnich kilka miesięcy, są na ogół dość drobne, ale – mam nadzieję, wspartą backtestami – poprawią wyniki.

Jeśli znajdę czas, o niektórych z nich napiszę więcej:

1. Skrócenie okresu "lookback" (liczby tygodni wstecz, dla których sprawdzamy, czy kurs wybił nowe maksimum) o ok. 10%

2. Rezygnacja z liczenia alokacji w strategii: strategia podaje procentowe ryzyko, liczba akcji jest obliczana w Excelu (zmiana bez wpływu na mechanizm działania)

3. Zmiana sposobu obliczania scoringu. Dotychczasowy scoring oparty o RSI(2) zostanie zastąpiony przez nieco bardziej złożony, uwzględniający rodzaj wybicia (więcej o tym wkrótce), siłę wybicia i premiujący wybicia o rosnącym wolumenie.

4. Wprowadzanie filtru opartego o WIG. Kiedy WIG spada poniżej średniej, strategia przestaje kupować.

5. Zmiana dotycząca tego, co jest uważane za sygnał zakupu. Wymaga dłuższego objaśnienia i szczerze mówiąc nie wiem, czy ktoś jest zainteresowany, choć sprawa jest moim zdaniem dość ciekawa.

6. Limit alokacji zostaje podniesiony do 15% na spółkę, ryzyko straty kapitału na trade zostanie podniesione do 1,5%. Wynika to z analizy portfolio heat i zauważenia, że 50% większe ryzyko nie przekłada się na 50% większe portfolio heat, a więc można je spróbować trochę zwiększyć.
Edytowany: 2 kwietnia 2017 13:18

leniuch
2
Wysłane: 3 kwietnia 2017 19:07:39
Poniedziałkowe transakcje i raport z ryzyka

Transakcji brak. Portfolio heat rekordowo niskie: 6,77%. BORYSZEW jest już bliski SL, ryzyko tej pozycji jest zupełnie "normalne" (0,36% EQ). Jedna ze spółek już dziś niestety osiągnęła SL, zobaczymy, po jakiej cenie ją sprzedam za tydzień. Jedynie PCR ma ryzyko > 1%

leniuch
2
Wysłane: 7 kwietnia 2017 17:59:41
Tydzień 53

Marniutki tydzień, w którym prawie każdego dnia byłem gorszy od benchmarku, trochę ze względu na brak dużych spółek w portfelu. Niewiele tak naprawdę się działo. Smuci słaba postawa PAGEDU, który bardzo mocno zjechał po ogłoszeniu wyników, a którego mam sporo. Nerwowo patrzyłem na BORYSZEW, tymczasem nic takiego znowu strasznego się nie stało. Wygląda na to, że stoploss został w tygodniu wybity, ale gdybym grał "z ręki" to bym pewnie raczej trzymał: popyt jest i widzę spore szanse, że nastąpi kolejna próba wybicia. PCR ładnie, reszta raczej w dół.

[img]http://i.imgur.com/U5gDxPG.png/img]

Wynik tydzień/tydzień: -0,11%
Wynik skumulowany: +35,97%
Obsunięcie: -2,94%

WIG tydzień/tydzień: 2,38%
WIG skumulowany: +24,62%

Strategia vs WIG: +11,30%
Edytowany: 7 kwietnia 2017 18:00

leniuch
2
Wysłane: 10 kwietnia 2017 10:28:39

Sprzedaż.

BORYSZEW +97,54% – no i stało się, sprzedałem BORYSZEW, odnotowując zdecydowany rekord zyskowności transakcji. Nie przekroczyłem 100%, ale niewiele brakowało. Ta jedna pozycja, otwarta w początkach lipca 2016 roku za 10% ówczesnej wartości portfela, przyniosła 7,33% zysku (liczonego dla dzisiejszej wartości portfela). Dość ciekawa spółka, poruszająca się skokami: długie okresy stagnacji kursu przedzielone wzrostami. Kiedyś tygodniami nie mogła przebić 8 zł, teraz konsoliduje się pod 12 zł i wcale nie jestem przekonany, ze nie sprzedałem jej za wcześnie. Dostarczała mi sporo emocji, ze względu na ponadstandardowe ryzyko – w którymś momencie 1/3 potencjalnego zysku była właśnie w BORYSZEWIE.
ABPL -4,65% – bez większej historii
MFO -6,16% – drugie podejście do MFO, zupełnie nieudane, myślałem, że obędzie się bez większej straty, ale sprzedałem sporo taniej niż wynosiła piątkowa cena. Długo nie potrzymałem.

Kupno

Sygnały kupna już według zmodyfikowanej strategii. Chciałem trochę zwiększyć ryzyko, ale nie mogłem się oprzeć i kupiłem 4 spółki, redukując alokacje.

WIELTON [4,50%] 17,00 zł
MARVIPOL [7,50%] 13,50 zł
ALTUSTFL [6,80%] 15,85 zł
KRUK [7,00%] 259,10 zł

Wklejam jeszcze raz piątkową tabelkę z wynikami, bo w podsumowaniu nie wkleiła się poprawnie.

kliknij, aby powiększyć

Edytowany: 10 kwietnia 2017 10:29

leniuch
2
Wysłane: 10 kwietnia 2017 17:43:12
Raport z ryzyka

(Kątem oka zauważyłem, że na trudnym dzisiejszym rynku BORYSZEW próbuje zawalczyć. No cóż. Jak będę miał za co – i będzie sygnał, to odkupię).

Dodałem do portfela 4 spółki, portfolio heat musiało więc wzrosnąć, ale wzrost jest dość umiarkowany do 7,35%. Jest to spowodowane głównie tym, że dwie inne spółki niestety już dziś wybiły SL. Traktuję je jako "bez ryzyka" – choć jest oczywiście duże uproszczenie. Nie mam jednak innej metody niż założyć, że sprzedam je po cenie takiej jak dziś (choć oczywiście jest możliwość, że będzie to cena niższa).

Jedynie PCR przekracza 1% ryzyko (choć w związku ze zmianami w strategii powinienem raczej uznać 1,5% za "granicę" ryzyka).

Warto zauważyć, że wiele spółek jest dość blisko SL, jeśli tydzień będzie spadkowy, możliwe, że szykuje się spore przemeblowanie portfela. Niestety, zwłaszcza ostatnie zakupy słabo "performują"

kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 10 kwietnia 2017 17:46

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

21 22 23 24 25

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,586 sek.

efueogpu
zfcbudqu
zatwrvzb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
mdllimlu
zoaqvpvm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat