gjgnskps
Advertisement
PARTNER SERWISU
rzjlvmjc
4 5 6 7 8

kangoor

kangoor
0
Wpisów: 220
Wysłane: 28 marca 2018 20:12:44
Getback - ze sporego plusika zrobił się równie spory minus

pewnie trzeba się nastawić na długoterminową inwesycję

zupełnie niezrozumiałe zachowanie kursy

kangoor
0
Wysłane: 4 kwietnia 2018 11:50:04
Getback - pierwszy raz w życiu straciłem tak dużo w tak krótkim czasie - no nie straciłem. bo nie sprzedałem i trzymam ze średnią około 10 zł
sytuacja na spółce patowa
i w zasadzie niewiele wiadomo
niemniej jednak sytuacja fundamentalna spółki uzasadnia dla mnie ryzyko inwestycje, a potencjonalny zysk może być naprawdę wysoki
nic kupiłem to siedzę

kangoor
0
Wysłane: 4 kwietnia 2018 19:58:11
dzisiaj Getback dokupione

kangoor
0
Wysłane: 11 kwietnia 2018 21:52:37
ciech na stopach wyleciał kilka dni temu
ale GBK mam dalej
dzisiaj komunikat, że NN zeszło poniżej 5%
w zasadzie mozna założyć, że całkiem już wyszli
najgorsza inwestycja jaką zrobiłem
trudno
pewnie kasa zamrożona na lata

Nasdaq
0
Wpisów: 144
Wysłane: 16 kwietnia 2018 15:13:04
kangoor napisał(a):
dzisiaj Getback dokupione

Czemu nie wywalisz syfa...???
Nie dokupuj chociaż czegoś, co może się całkowicie wywrócić... Speak to the hand

Koruptos
16
Wpisów: 248
Wysłane: 16 kwietnia 2018 16:26:48
Pewnie dlatego:
kangoor napisał(a):
niemniej jednak sytuacja fundamentalna spółki uzasadnia dla mnie ryzyko inwestycje, a potencjonalny zysk może być naprawdę wysoki

Sprzedaż w tej chwili już chyba niewiele ratuje (przy średniej cenie nabycia 10 zł), a tak może uda się odzyskać coś z czasem.

Osobiście, pomimo wielkiego kuszenia wewnętrznego, nie zdecydowałem się na inwestycję GB, ponieważ nie wierzyłem (od co najmniej 2 kwartałów) w dane finansowe publikowane przez spółkę. Może jak przewietrzą zarząd i poznamy opinię biegłego rewidenta, to będą podstawy do świadomych dalszych działań.

kangoor
0
Wysłane: 18 kwietnia 2018 21:55:41
wtopiłem w gb zyski z ostatnich trzech lat
nie będę raczej sprzedawał
owszem, jak przy każdej inwestycji było ryzyko
tutaj większe, niż zazwyczaj akceptuje, ale co zrobić zaryzykowałem i nie wyszło chwilowo
zobaczymy co pokażą 30 w raporcie
kupując zasugerowałem się jednym z wywiadów, w którym prezes wspominał o zysku na poziomie około 250 mln
zobaczymy co główny akcjonariusz zrobi
sądzę, że będzie ratował spółkę - ratował w sensie wykupu obligacji - dania kasy na to poprzez nową emisję
problemem będzie cena w nowej emisji

kangoor
0
Wysłane: 19 kwietnia 2018 14:52:25
są dwie opcje:
1. spółka zostanie dofinansowana
2. koniec spółki.
Odnosząc się do pkt 2 - tragedia ogólnonarodowa, media, pier..., i różne inne sprawy
roboty dla różnych organów na lata i oczywiście wzajemne oskarżenia o niekompetencje idt.
nawet nie chce o tym myśleć - ale jest to scenariusz mniej prawdopodobny
pkt 1 - w interesie wszystkich leży, żebby spółka jakoś wyszła z tych kłopotów
nowi członkowie zarządu t-eraz siedzą i analizują sytuację
miejmy nadzieję, że skończy się rolowaniem obligacji i obniżeniem ich oprocentowania do rozsądnych rozmiarów
osobiście obstawiam, że notowania powinny być zawieszone przynajmniej jeszcze przez weekend - conajmniej
no chyba, że wyniki za ubiegły rok będą słabe - to nie pozostaje nic innego jak robić stratę i odrabiać ją

kangoor
0
Wysłane: 20 kwietnia 2018 08:21:34
ogólnie wyniki za poprzedni rok powinny być dobre jak nie bardzo dobre - takie miałem założenie kupując GB
podstawowy problem spółki teraz to fakt, że WSZYSTCY PISZĄ, ŻE TO JUŻ BANKRUT i to, że każdy kto tylko może będzie chciał jak najszybciej odzyskać chociaż część swoich pieniędzy
ubiegły rok
ogółem wierzytelności w posiadaniu GB - około 27-28 mld zł, może nawet więcej - czego do odzyskania 1/4 może więcej
teraz najważniejsze dla spółki to uspokoić nastroje i kontynuować działalność

skąd potrzeba dokapitalizowania - przeinwestowali w ostatnim kwartale 2017 i pierwszym kwartale 2018 i w końcu utracili płynność - i to jest pewne - ale utracili ją na skutek bardziej głupoty byłego prezesa niż z własnej winy - przy dobrej, rzetelnej komunikacji z rynkiem nie utracili by wiarygodności
jechali bez zabezpieczenia, aż tu nagle odcięli im kroplówkę z kasą
do utrzymania płynności w pierwszym kwartale niezbędne im było oceniam do 150 mln

jak to mówią pożyjemy zobaczymy
powinni notowania puścić dopiero po uspokojeniu sytuacji
a po wynikach 30 kwietnia nowy zarząd powinien szybko zacząć dobrą komunikację z rynkiem celem uspokojenia sytuacji,
chyba, że spiszą spółkę na straty - ale w to nie wierzę, bo spółka ma spory potencjał

w weekend, może jak będę miał więcej czasu to coś więcej naskrobię, ale na tym etapie nie ma już co panikować, cierpliwość powinna popłacić,

gdyby nie utrata płynności - chociaż, może zacznie spływać jakaś kasa do spółki, to uważam, że za ubiegły rok było pomiędzy 2,5 a 3 zł zysku na akcję - i mam nadzieję, że się nie mylę

Edytowany: 20 kwietnia 2018 08:23

kangoor
0
Wysłane: 23 kwietnia 2018 10:28:34
gbk - sytuacja po weekendzie - dalej brak jakiejkolwiek informacji ze storny spółki
taki brak komunikacji to fatalna sprawa
pytania, które się same nasuwają - jeżeli to prawda, że gbk utraciło płynność
jak to możliwe, żeby zebrać z rynku około 2 mld zł i żadna państwowa instytucja się tym nie interesowała?
nie wiem dlaczego - ale w sprawie gbk jestem optymistą
myślę, że abris jeżeli spółka ma kłopoty z płynnością powinien wyłożyć kasę, w formie pożyczki albo wykupić nową emisję, a przynajmniej te pierwsze 20 mln akcji
wiele przemawia za tym, że nikt nie jest zainteresowany, żeby ta spółka poszła na dno
sam abris by utopił ponad 500 mln, nie mówiąc o jego reputacji, a także tym, że natychmiast pewnie by wszyscy, którzy tam wpłacili kasę zażądali jej zwrotu
na chwilę obecną sytuacja jest patowa, a nowy zarząd powinien przynajmniej rzucić w rynek informację co robi
no cóż pewnie notowania odwieszą po długim weekendzie, jak nie później

kangoor
0
Wysłane: 24 kwietnia 2018 11:32:23
fatalnie że gbk w żaden sposób się nie komunikuje z rynkiem
nie wiem, czy to działanie celowe, czy też poprostu zarząd nie wie na czym stoi - chociaż, to jest o tyle dziwne, że przecież całego nie wymienili
czytam po rożnych forach domysły odnośnie przyszłości tej spółki,a le tak naprawdę nikt z nas nie wie co będzie dalej
ja zakładam kontynuację działalności spółki przy dofinansowanie przez głównego udziałowca

trzeba się uzbroić w cierpliwość
nie wydaje mi się, żeby ktoś pozwolił sobie na inny scenariusz niż kontynuacja działalności
chociaż jak czytam ile oni obligacji wypuścili, to rzeczywiście chyba już sami nad tym nie panują
odnoszę wrażenie, że muszą mieć tam niezły bałagań i wychodzili z założenia że obligacje zawsze uplasują

kangoor
0
Wysłane: 25 kwietnia 2018 11:34:12
najlepszą decyzją wobec gbk było porostu powstrzymanie się od kupna
niemniej jednak dla mnie za późno
był moment, że było trochę do przodu
teraz jest sporo na minusie
no cóż, trzeba wycisnąć co się da w obecnej sytuacji
skala zadłużenia jest do ogarnięcia dla spółki przy 30% ściągalności bez problemu
ale przy dzisiejszej prasie - osoby posiadające obligacje z opcją przedterminowego wykupu pewnie już wszystkie stanęły w kolejce po wykup
czym to może skutkować - otóż porozumieniem ws. obniżenia oprocentowania lub redukcją zadłużenia
trudno mi w to uwierzyć, że spółka która ściąga tyle kasy nie miała na spłetę odsetek i wykup bieżący

www.pb.pl/getback-szykuje-cos-...

wydaje się, że redukcja z przesunięciem terminu spłaty będzie tym co zaproponują
dla akcjonariuszy to dobrze, ale po tak nadwyrężonej cierpliwości większość marzy o tym, żeby sie pozbyć swoich papierów za ułamek wartości

moim zdaniem w perspektywie roku cena powinna wrócić w okolice 10 zł (wiem, że większości wyda się to śmieszne, ale w ciągu pierwszych kilku tygodni od odwieszenia notowań, większość wyrzuci ten papier z portfela i ten okres mam zamiar cierpliwie przeczekać

problemem jest owa emisja
otóż po redukcji obligów, celem ratowania spółki nikt nie będzie protestował przeciwko cenie 5 zł
i tutaj obawiam się, że spółka zostanie ściągnięta z giełdy za przysłowiowe grosze

w perspektywie kilku najbliższych tygodni okaże się co dalej

ale podstawą są teraz dobre wyniki 30 kwietnia
w które i tak mało kto uwierzy

Nasdaq
0
Wysłane: 25 kwietnia 2018 12:53:32
Oj chłopie, przerażasz tą wiarą w Get Back...!Speak to the hand
Firma bez kasy, a za to z gigantycznym długiem, no jak możesz tu liczyć na 10zł...???
Tu dawno powinieneś był ratować co się da z kapitału, a nie marzyć o rzeczach, których szanse powodzenia wynoszą zero procent.
Edytowany: 25 kwietnia 2018 12:53

kangoor
0
Wysłane: 25 kwietnia 2018 22:43:48
nie marzę
szkoda mi kasy
ale liczyłem się z taką ewentualnością
mam nadzieję, że jednak coś z tych pieniędzy się uratuje

kangoor
0
Wysłane: 7 maja 2018 15:48:39
www.wroclaw-fabryczna.sr.gov.p...

Wartość obligacji objętych układem 2,815 mld - str 4

Wypłata 65% wartości obligacji (bez odsetek) w 8 ratach do 31.12.2025 - str 36

Pozostałem 35% zamienione na akcje po kursie 8,63 zł str 37

a więc obligi - lipa

zobaczymy, w weekend siądę jak będę miał czas i coś więcej naskrobię

kangoor
0
Wysłane: 10 maja 2018 12:13:34
www.stockwatch.pl/wiadomosci/s...

jednocześnie z samego wniosku o układ wynika, że Abris Capital Partners zaczął powoli przelewać umówione 100 baniek na konta GB
jest teraz wiele wariantów tego co się dalej wydarzy i tutaj niestety wszystko zależy od sprawozdania końcowego za ubiegły rok
nie chcę gdybać, co w nim będzie, ale na obecną chwilę sprawa jest zbyt głośna, żeby ktoś sobie mógł pozwolić na jakieś schwindelki
jednak wydaje mi się, że cena 8,63 spowoduje zbytnie rozwodnienie, aby ktokolwiek był zainteresowany tak niską ceną

jutro siądę i poczytam, wszystkie infa jakie zostały opublikowane, bo na obecną chwilę przeglądam je pobieżnie

niestety na obecną chwilę, pomimo, że nam sie wydaje, że coś możemy - to wszystkie karty trzyma zarząd

kangoor
0
Wysłane: 16 maja 2018 10:32:46
Raport bieżący nr 66 / 2018
Data sporządzenia:
Skrócona nazwa emitenta
GETBACK S.A.
Temat
Zmiana daty publikacji SF/SSF
Podstawa prawna
Art. 56 ust. 1 pkt 2 Ustawy o ofercie - informacje bieżące i okresowe
Treść raportu:
W uzupełnieniu do raportów bieżących 6/2018 z dnia 23 stycznia 2018 r. i 58/2018 z dnia 30 kwietnia 2018 r. Zarząd GetBack S.A., działając na podstawie § 80 ust. 2 Rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 29 marca 2018 r. w sprawie informacji bieżących i okresowych przekazywanych przez emitentów papierów wartościowych oraz warunków uznawania za równoważne informacji wymaganych przepisami prawa państwa niebędącego państwem członkowskim (Dz. U. z 2018 r., poz. 757), informuje o zmianie terminu przekazania do publicznej wiadomości raportu rocznego dla GetBack S.A. za 2017 rok i skonsolidowanego raportu rocznego dla Grupy Kapitałowej GetBack za 2017 rok i podjęciu decyzji o przekazaniu tych raportów do publicznej wiadomości w dniu 21 maja 2018 roku.

Zgodnie z informacją zawartą w raporcie bieżącym nr 6/2018 z dnia 23 stycznia 2018 roku, pierwotna data publikacji raportu rocznego GetBack S.A. za 2017 rok i skonsolidowanego raportu rocznego Grupy Kapitałowej GetBack za 2017 rok, ustalona została na dzień 30 kwietnia 2018 roku, następnie - o czym GetBack S.A., wraz ze wskazaniem przyczyn takiego działania, informował w treści raportu bieżącego 58/2018 z dnia 30 kwietnia 2018 roku - GetBack S.A. podjął decyzję o przesunięciu daty podania do publicznej wiadomości raportu rocznego GetBack S.A. za rok 2017 i skonsolidowanego raportu rocznego Grupy Kapitałowej GetBack za rok 2017 na dzień 15 maja 2018 r.

Następnie - w dniu dzisiejszym, tj. w dniu 15 maja 2018 r. - GetBack S.A. uzyskał informację od firmy audytorskiej, zgodnie z którą firma audytorska nie była w stanie (ze względu na trwające nadal badanie) sporządzić opinii potwierdzającej to, iż roczne sprawozdanie finansowe GetBack S.A. i roczne sprawozdanie finansowe Grupy Kapitałowej GetBack za 2017 rok. zostały sporządzone zgodnie z obowiązującymi zasadami rachunkowości i zbadane przez firmę audytorską, zgodnie z obowiązującymi przepisami i standardami zawodowymi. Brak ten jest rezultatem okoliczności obiektywnych, na których wystąpienie GetBack S.A. nie miał i nie mógł mieć jakiegokolwiek wpływu (tj. firma audytorska nie zdążyła zakończyć badania, ze względu na trwające nadal prace związane z weryfikacją wycen portfeli wierzytelności oraz wartości innych aktywów, a w rezultacie przygotować wyżej wskazanej opinii do dnia 15 maja 2018 r.). Z informacji uzyskanych przez GetBack S.A. od firmy audytorskiej wynika to, że firma audytorska przedstawi do GetBack S.A. opinię potwierdzającą to, iż roczne sprawozdanie finansowe GetBack S.A. i Grupy Kapitałowej GetBack sporządzone zostały zgodnie z obowiązującymi zasadami rachunkowości i zbadane przez firmę audytorską, zgodnie z obowiązującymi przepisami i standardami zawodowymi, w dniu 21 maja 2018 roku. W konsekwencji GetBack S.A. przedstawi raport roczny GetBack S.A. za rok 2017 i skonsolidowany raport roczny Grupy Kapitałowej GetBack za rok 2017 r. w dniu 21 maja 2018 roku.

GETBACK SA (67/2018) Informacja na temat istotnej zmiany sytuacji finansowej GetBack S.A.
2018-05-15 23:49:06
W związku z realizacją przyjętej polityki informacyjnej GetBack S.A. ("Emitent") informuje o powzięciu przez zarząd GetBack S.A. w dniu 15 maja 2018 r. informacji o wstępnym, szacunkowym wyniku finansowym GetBack S.A. i wstępnym szacunkowym wyniku finansowego Grupy Kapitałowej GetBack za 2017 rok, które to wyniki będą znacząco odbiegać in minus od wyników finansowych za rok obrachunkowy 2016 r., a także od wyników finansowych publikowanych w okresach pierwszy do trzeci kwartał roku obrachunkowego 2017 r. Tym samym zarząd GetBack S.A. powziął wiedzę na temat istotnej zmiany sytuacji finansowej GetBack S.A., która to zmiana sprowadza się do pogorszenia sytuacji finansowej GetBack S.A.
Emitent w związku z powzięciem przez zarząd GetBack S.A. w dniu 15 maja 2018 roku informacji o wstępnym, szacunkowym wyniku finansowym GetBack S.A. i Grupy Kapitałowej GetBack w ramach odpowiednio jednostkowego sprawozdania finansowego i skonsolidowanego sprawozdania finansowego sporządzonych przy założeniu kontynuacji działalności GetBack S.A. i Grupy Kapitałowej GetBack, podjął decyzję o jego przekazaniu do publicznej wiadomości.
Wstępna szacunkowa skonsolidowana strata netto Grupy Kapitałowej GetBack za rok 2017 wyniesie ok. 1 mld zł. Emitent jednocześnie wskazuje, że zarząd GetBack S.A. - stosując zasadę ostrożności - dokonał korekt i odpisów aktualizujących na aktywa Grupy Kapitałowej GetBack w tym: portfele wierzytelności; wartości niematerialne; inne aktywa oraz utworzył rezerwy zgodnie z Międzynarodowym Standardem Rachunkowości 37 celem zapewnienia rzetelności sprawozdania finansowego. W zakresie wyceny portfeli wierzytelności Emitent określając wartość godziwą portfeli wierzytelności zastosował metodologię "stress - test" . Na wyżej wskazaną stratę składają się następujące czynniki (w nawiasie został podany ich udział procentowy w stracie): Portfele wierzytelności (60%); Wartość firmy oraz wartości niematerialne (22%); Rezerwy, zobowiązania warunkowe (13%) oraz udział w jednostkach stowarzyszonych (5%).
Emitent zastrzega przy tym to, że wstępny szacunkowy wynik finansowy może ulec zmianie. Aktualnie Emitent prowadzi na ten temat rozmowy z firmą audytorską.
Emitent informuje, iż ostateczne wyniki finansowe za 2017 rok zostaną przekazane w jednostkowym raporcie GetBack S.A. oraz w skonsolidowanym raporcie rocznym Grupy Kapitałowej GetBack za rok 2017, których publikacja została przewidziana na dzień 21 maja 2018 roku, o czym Emitent informował w treści raportu bieżącego 66/2018 z dnia 15 maja 2018 r.

sytuacja na pierwszy rzut oka beznadziejna
to oznacza, że wszystkie wcześniejsze sprawozdania też były lipą
czegoś takiego się nie spodziewałem
oczywiście nikt za nic nie będzie odpowiadał
ale wracając do meritum
na dzień dzisiejszy obligatariusze nie mają innego wyjścia jak zaakceptować zaproponowane warunki
nadal uważam, że spółka stanie na nogi
prowadzi dalej normalną działalność, a ta strata to czyszczenie bilansu
oczywiście trochę mnie to kosztowało i rzeczywiście trzeba było wyrzucić,ale jak się waliło byłem za granicą i w zasadzie pobieżnie czytałem co się dzieje
niemniej jednak takiej straty nikt się chyba nie spodziewał (ja się nie spodziewałem straty)
jednak poprzedni prezes to ....
rozdmuchał spółkę i na rynku na którym ciężko stracić porostu załatwił 1 mld w plecy - aż sam się z siebie śmieje

Edytowany: 16 maja 2018 10:36

kangoor
0
Wysłane: 16 maja 2018 13:01:19
notowania powinny być zawieszone przynajmniej do układu, a nawet publikacji wyników za drugi lub nawet trzeci kwartał tego roku, tak żeby ustabilizować sytuację wokół spółki

Koruptos
16
Wpisów: 248
Wysłane: 16 maja 2018 13:41:02
kangoor napisał(a):

nadal uważam, że spółka stanie na nogi
prowadzi dalej normalną działalność, a ta strata to czyszczenie bilansu

Co do charakteru straty owszem zgoda (+ oczywiście jest to świetny sposób nacisku na obligatariuszy), ale co do normalnej działalności są wątpliwości. Skala cięć kosztów przeznaczonych na wynagrodzenia wskazuje, że Spółka szykuje się nie tyle na wstrzymanie premii, co na zwolnienia grupowe. Trochę to dziwne w świetle prowadzonych rekrutacji ale na to wskazują liczby.

Nasdaq
0
Wysłane: 16 maja 2018 13:43:53
Nic się nie ustabilizuje, to definitywny koniec spółki.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

4 5 6 7 8

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,586 sek.

pirzvtmn
kanppggd
gtkaloou
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
tilrpljy
lyiczihr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat