PARTNER SERWISU
peawkjml
42 43 44 45 46

Porozumienie obligatariuszy GetBack SA - CAPITEA SA

ID
ID
0
Wpisów: 53
Wysłane: 26 maja 2018 18:39:46
Niepokojące jest że p. S. Buczek widzi coraz mniejsze szanse na uratowanie GetBack. Nalega na szybkie zawarcie układu bo czas działa na niekorzyść obligatariuszy. Czyżby "lekki" nacisk na pozostałych obligatariuszy żeby szybko zaakceptowali obecną propozycja zarządu bo inaczej będzie upadłość likwidacyjna ???
Edytowany: 26 maja 2018 18:42

Jan Nowak
0
Wpisów: 181
Wysłane: 26 maja 2018 18:52:47
Obligatariusz kontakt napisał(a):
Cieszymy się, że p. Sebastian Buczek podobnie jak i nasze Porozumienie popiera m.in.:
1) skrócenie okresu spłaty układu (on pisze do 4 lat)

Tylko czy realne jest żeby spłata nastąpila do 4 lat? Można sobie takie rozwiązanie popierać ale czy Getback da radę? Czy nie wywróci się za chwilę na pierwszej spłacie i znowu staniemy przed problemem zgłaszania upadłości spółki?

ar1urius
0
Wpisów: 40
Wysłane: 26 maja 2018 20:12:11
ID napisał(a):
Niepokojące jest że p. S. Buczek widzi coraz mniejsze szanse na uratowanie GetBack. Nalega na szybkie zawarcie układu bo czas działa na niekorzyść obligatariuszy. Czyżby "lekki" nacisk na pozostałych obligatariuszy żeby szybko zaakceptowali obecną propozycja zarządu bo inaczej będzie upadłość likwidacyjna ???

Z drugiej strony też wspomina o ewentualnej konwersji akcji po cenie 5gr na akcję co zaprzecza możliwości zawarcia układu gdyż historia pokazuje że Abris raczej zaciekle broni swoich interesów, a tu mamy faktyczne wywłaszczenie ich, oraz wszystkich innych akcjonariuszy, ze spółki. Wątpie by zgodzili się oni na coś takiego. Rząd Polski też ich do niczego nie zmusi bo już im wisi ponad 1 mld zł w odszkodowaniach i obawia się dalszych procesów (co ujawniły posiedzenia KNF które niedawno prowadzono z Abrisem).
Poza tym proszę popatrzyć na kalendarium - pierwsze spotkanie RW jest w lipcu. Dodając do tego czas potrzebny na osiągnięcie porozumienia ( z jednej strony mamy redukcje zadłużenia do 65%, umorzenie odsetek i konwersja po 8,63 zł, a z drugiej strony żądanie 100 % w 4 lata wraz z jakimiś odsetkami i ewentualna konwersja po 5gr czyli tak jak pisałem przejęcie firmy przez wierzycieli) to jakoś nie widzę by jakikolwiek układ mógł się wywiązać w tym roku.
Proponuje by obydwie strony zeszły na ziemię i zaczęły myśleć o kompromisach ....
Edytowany: 26 maja 2018 20:13

Obligatariusz kontakt
0
Wpisów: 582
Wysłane: 26 maja 2018 20:36:51
1/ Gdy spółka mówi o stracie 1,4 mld w IV kw. 2017 r. to uważamy (wspólnie z SB), że equity jest warte zero (spójrz wtedy na wartość aktywów spółki)
2/ Z perspektywy realizacji układu nie jest istotna cena emisyjna - ona TYLKO wpływa na ilość emitowanych akcji, a nie na strukturę bilansu

Joanna2202
0
Wpisów: 1
Wysłane: 26 maja 2018 20:49:58
pozno sie dowiedzialam o problemach Getback ,bo jeszcze w
Kwietniu otrzymalam odsetki,ale zlozylam pismo do banku 14 maja i do chwili obecnej nic jeszcze nie otrzymalam ,mam pytanie czy macie panstwo adwokatow ktorzy Was prezentuja czy dzialacie sami?

ID
ID
0
Wpisów: 53
Wysłane: 26 maja 2018 21:15:22

joanna 2202 napisała
późno się dowiedziałam o problemach Getback ,bo jeszcze w
Kwietniu otrzymałam odsetki,ale złożyłam pismo do banku 14 maja i do chwili obecnej nic jeszcze nie otrzymałam ,mam pytanie czy macie państwo adwokatów którzy Was prezentują czy działacie sami?

Czy to było pismo dotyczące braku wpływu odsetek od obligacji czy inny rodzaj reklamacji ?
Odnośnie działalności naszego porozumienia proszę wejść na stronę http://pogetback.pl/

sjanisz
0
Wpisów: 64
Wysłane: 26 maja 2018 21:16:33
1/ Gdy spółka mówi o stracie 1,4 mld w IV kw. 2017 r. to uważamy (wspólnie z SB), że equity jest warte zero (spójrz wtedy na wartość aktywów spółki)
2/ Z perspektywy realizacji układu nie jest istotna cena emisyjna - ona TYLKO wpływa na ilość emitowanych akcji, a nie na strukturę bilansu

1) Jeśli papiery rzeczywiście warte są zero -czyż to nie znaczy, że spółka nie znajdzie inwestora i układ nie ma sensu ? Pytam poważnie, po ludzku (tak bez bełkotu finansowego w ewentualnej odpowiedzi).
2)No, cena nie tylko na ilość akcji wpływa -wpływa jeszcze na wartość akcji każdego posiadacza -to chyba na tyle istotne, że będzie powszechny sprzeciw akcjonariuszy, np., Abrisu.

ar1urius
0
Wysłane: 26 maja 2018 21:16:57

Dobrze. To proszę wyjaśnij mi coś. Przy konwersji po 5 gr za akcję kapitału który miał zostać takiej konwersji poddany - w przybliżeniu 711 mln złotych - liczba akcji zwiększy się za 100 mln które są dotychczas do 14 mld 330 mln. Po takiej konwersji udział aktualnego większościowego udziałowca zmieni się z 60 % do mniej niż 0,5 % - czy mam racje ?

Jeśli mam to proszę powiedz mi jaki zarząd sterowany przez akcjonariusza większościowego i nie postawiony przed upadłością likwidacyjną zgodzi się na taki zabieg. Chciałbym żebyś przez moment wyszedł z butów przedstawiciela obligatariuszy i usiadł po drugiej stronie stołu i powiedział mi czy zgodziłbyś się na coś takiego ? Nie chodzi mi tu o siłę argumentów i teksty 'gotówka pre-money równa zeru' ale o czysty zabieg negocjacyjny i granie strachem i obawami.

Z góry dziękuje za odpowiedź.

sjanisz
0
Wysłane: 26 maja 2018 22:24:12
ar1urius napisał(a):

Po takiej konwersji udział aktualnego większościowego udziałowca zmieni się z 60 % do mniej niż 0,5 % - czy mam racje ?

analityk2 też podobnie myśli,
a Obligatariusz kontakt i tak jest podobno najbardziej ugodowym kandydatem...
Trzeba dogadać się na cenę akcji gdzieś pomiędzy...

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 26 maja 2018 22:34:52
ar1urius napisał(a):

Dobrze. To proszę wyjaśnij mi coś. Przy konwersji po 5 gr za akcję kapitału który miał zostać takiej konwersji poddany - w przybliżeniu 711 mln złotych - liczba akcji zwiększy się za 100 mln które są dotychczas do 14 mld 330 mln. Po takiej konwersji udział aktualnego większościowego udziałowca zmieni się z 60 % do mniej niż 0,5 % - czy mam racje ?

Jeśli mam to proszę powiedz mi jaki zarząd sterowany przez akcjonariusza większościowego i nie postawiony przed upadłością likwidacyjną zgodzi się na taki zabieg. Chciałbym żebyś przez moment wyszedł z butów przedstawiciela obligatariuszy i usiadł po drugiej stronie stołu i powiedział mi czy zgodziłbyś się na coś takiego ? Nie chodzi mi tu o siłę argumentów i teksty 'gotówka pre-money równa zeru' ale o czysty zabieg negocjacyjny i granie strachem i obawami.

Rozdzielmy kilka płaszczyzn dyskusji:
1. Z matematycznego punktu widzenia masz rację - taka konwersja oznacza, że dotychczasowi akcjonariusze zostaną dosłownie zmieceni
2. Od strony struktury bilansu jest to nieistotne jaka będzie cena emisyjna - ważne jest jaka część zobowiązań zostanie skonwertowana na kapitał
3. Nie widzę powodu dla którego zarząd dłużnika ma ustalać warunki układu argumentując to strukturą akcjonariatu po układzie; celem układu jest maksymalne zaspokojenie wierzycieli, a nie wpływ na strukturę właścicielską dłużnika
4. Zgadzam się jednak, że w dłuższym horyzoncie czasu, bardzo rozdrobniony akcjonariat może być dla spółki zagrożeniem (walki frakcji, wymiana RN, niepewność w Zarządzie) - ale to już jest obszar corporate governance a nie prawa restrukturyzacyjnego
5. Dlatego jeżeli w trakcie analizy GBK okaże się, że konwersja jest niezbędna i że cenę emisyjną obligatariusze proponują na poziomie zbliżonym do nominału, to zaczniemy szukać po sell-side zainteresowanych inwestorów
6. W mojej ocenie, konwersja może sięgać do 300-500 mln zł (zgrubny szacunek), co przy obniżce kuponu pozostałych obligacji i braku drogiej dystrybucji obligacji no i wycięciu bizancjum kosztowego oznaczałoby, że na taki pakiet 80-90% akcji GBK po układzie inwestorzy powinni się wprost rzucić
7. Pytanie czy wtedy jest sens sprzedać akcje z konwersji, ale wtedy wracamy do pkt. 4

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 26 maja 2018 22:43:55
ID napisał(a):

Wbrew pozorom biznes GBK jest dość prosty. Ważne jest jednak to, aby działał w oparciu o swoistą technologią/ marszrutą. To powtarzalna sekwencja działań nakierowanych na osiągnięcie zamierzonego celu. Do tego optymalizacja kosztowa i ciągłe podnoszenie wydajności. Jak do takie sprawnej maszyny wrzucać się będzie standardowe portfele a koszt finansowania nie będzie ponad rynkowy to spółka musi zarabiać i obsługiwać zadłużenie.

Obecna sytuacja - restrukturyzacja, hasła o Amber Gold 2, programy interwencyjne wpływają negatywnie na morale pracowników, ich absencję, rotację oraz na morale płatnicze dłużników. Im szybciej zamkniemy PPU tym lepiej. Zakładam, że do tego nawiązywał SB

Nie ma nacisku bo nie ma jeszcze listy wierzycieli a po jej przedstawieniu Sędzia Komisarz ogłasza termin zgromadzenia wierzycieli. Nasza czeka jeszcze przygotowanie własnych propozycji układowych. Tempus fugit

Jan Nowak
0
Wysłane: 26 maja 2018 23:09:15
A jeśli Getback nie zgodzi się na konwersję po 5 groszy czy nawet po 5 złotych... to co wtedy? Nie będzie układu i spółka ogłasza upadłość?

ar1urius
0
Wysłane: 26 maja 2018 23:09:49
ar1urius napisał(a):

Rozdzielmy kilka płaszczyzn dyskusji:
1. Z matematycznego punktu widzenia masz rację - taka konwersja oznacza, że dotychczasowi akcjonariusze zostaną dosłownie zmieceni
2. Od strony struktury bilansu jest to nieistotne jaka będzie cena emisyjna - ważne jest jaka część zobowiązań zostanie skonwertowana na kapitał
3. Nie widzę powodu dla którego zarząd dłużnika ma ustalać warunki układu argumentując to strukturą akcjonariatu po układzie; celem układu jest maksymalne zaspokojenie wierzycieli, a nie wpływ na strukturę właścicielską dłużnika
4. Zgadzam się jednak, że w dłuższym horyzoncie czasu, bardzo rozdrobniony akcjonariat może być dla spółki zagrożeniem (walki frakcji, wymiana RN, niepewność w Zarządzie) - ale to już jest obszar corporate governance a nie prawa restrukturyzacyjnego
5. Dlatego jeżeli w trakcie analizy GBK okaże się, że konwersja jest niezbędna i że cenę emisyjną obligatariusze proponują na poziomie zbliżonym do nominału, to zaczniemy szukać po sell-side zainteresowanych inwestorów
6. W mojej ocenie, konwersja może sięgać do 300-500 mln zł (zgrubny szacunek), co przy obniżce kuponu pozostałych obligacji i braku drogiej dystrybucji obligacji no i wycięciu bizancjum kosztowego oznaczałoby, że na taki pakiet 80-90% akcji GBK po układzie inwestorzy powinni się wprost rzucić
7. Pytanie czy wtedy jest sens sprzedać akcje z konwersji, ale wtedy wracamy do pkt. 4

Wybacz ale to co tu piszesz nie jest już nawet myśleniem życzeniowym ale wręcz z kategorii science fiction ekonomicznego.

Ad. 3. To nie RW ustala warunki układu, a tylko może zgłaszać propozycje. Na samym końcu głosuje nad warunkami przedstawionymi przez Zarząd. Ty nie widzisz powodu dla którego zarząd ma ustalać warunki układu argumentując to strukturą akcjonariatu po układzie ? To ja ci podam przykład Action S.A. w restrukturyzacji - Obligatariusze wychodzą z propozycją konwersji po 50gr na akcję przy cenie 5zł. Zarząd od razu odrzuca taką inicjatywę stwierdzając że jest ona krzywdząca dla akcjonariuszy i wierzycieli. Następne propozycje układu zarządu są już o kilkanaście procent niższe niż było to dotychczas. Aktualnie mija 2 lata od rozpoczęcia postępowania układowego, a aktywa Action skurczyły się o 20%.
Ad. 5 Przy konwersji (nawet po cenie nominału co się nigdy nie wydarzy) akcje trafią do poszczególnych obligatariuszy co spowoduje ich lawinową dewaluację, podejrzewam że do 1 gr, nikt nie stworzy układu by władać całą ilością tych akcji i sprzedać je pojedyńczemu inwestorowi (poprostu nie będzie miał umocowania prawnego do takich czynności)
Ad. 6 Po raz kolejny nie wywłaszczycie jako RW Abrisu ze spółki - nie macie takich mocy sprawczych.

Na sam koniec chciałbym zwrócić uwagę że we wniosku o otwarcie PPU było napisane że GetBack ma się finansować kolejnymi pożyczkami udzielonymi od Abrisu na zakup nowych wierzytelności i na finansowanie restrukturyzacji. Próba forsowania konwersji po cenie nominału spowoduje że odstąpią od układu, spiszą spółkę na straty i zażądają zwrotu już udzielonych pożyczek w wysokości blisko 200 mln złotych co postawi ją w stan upadłości.
Radziłbym zatrudnić dobrego negocjatora, a nie żyć złudzeniami co spowoduje że układ zostanie zawarty w 2020 roku zaakceptowaniem redukcji obligacji o 50% bez żadnej konwersji.

tak jak forumowicz o nicku analityk2 napisał "5g za akcję to tak zwana zdechł ryba która druga strona albo odbija absurdalną propozycją w druga stronę albo wstaje od stołu i wychodzi. "

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 26 maja 2018 23:37:49
1. Proszę zapoznaj się z Pr. Rest., które jasno definuje kto, jaką ma role i kompetencje w PPU; tak na szybko aby zaoszczędzić Tobie czas - z propozycjami warunków układu może wystąpić: Zarząd dłużnika, 30% wierzycieli (kwotowo), RW, kurator (w naszym przypadku). Nie ma tutaj akcjonariuszy
2. Przy 1,2 mld zł straty za 2017 spółka ma -400 mln zł kapitału, czyli -4 zł aktywów netto na 1 akcję; pytanie - po jakiej cenie ma emitować akcje do konwersji? Tylko po nominale, czyli 0.05 zł; o jakim wiec pokrzywdzeniu akcjonariuszy więc piszesz - o tym, że obligatariusze dopłacą na akcję aby pokryć ujemne kapitały?
3. Retoryka typu "wywłaszczanie" Abris pobrzmiewa mało profesjonalnie - Abris, jeżeli będzie chciał może te akcje od nas odkupić
4. Nie znam dokładnej struktury zabezpieczeń pożyczek od Abris, ale pierwsza jest unsecured, więc jest w układzie i Abris nie może jej sobie zabrać z układu:) i tylko zauważę, że nie jest to 200 mln zł, ale 50 mln zł +2 mln EUR na dzień złożenia wniosku do sądu o otwarcie PPU
5. Pisali o pożyczkach od Abris, bo jest to wymóg prawny - zarząd dłużnika musi we wniosku o PPU podać źródła finansowania samego PPU
6. Na koniec polecam wywiad z LC. Nie jest moim guru, ale trudno się z nim nie zgodzić www.bankier.pl/wiadomosc/Lesze...
7. No i Buczek: www.bankier.pl/wiadomosc/Bucze...
8. Zarząd nie musi odstąpić od układu - można wprowadzić zarządcę tymczasowego; oczywiście, on nie ma orientacji we firmie; ale obecna ekipa też dopiero się uczy, więc nowy zarząd też miałby podobne szasne

Podsumowując:
- szybkość zawarcia PPU (lista wierzytelności i ogłoszenie terminu przez SK)
- przedstawienie własnych propozycji
- zebranie kworum i większości
- równoległe poszukiwanie inwestora dla ew. konwersji obligacji na akcję
- nadzór nad realizacją układu
Edytowany: 26 maja 2018 23:56

sjanisz
0
Wysłane: 26 maja 2018 23:55:16

2. Przy 1,2 mld zł straty za 2017 spółka ma -400 mln zł kapitału, czyli -4 zł aktywów netto na 1 akcję; pytanie - po jakiej cenie ma emitować akcje do konwersji?

ad3) Układ jest z Getback, czyli ludźmi zależnymi od Abris ? A celem Abris jest minimalizowanie strat własnych -nie strat wierzycieli. Żadne prawo tego nie zmieni.

ad2) Najlepiej byłoby trafić w taką cenę akcji, jaką zechce płacić nowy inwestor strategiczny

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 27 maja 2018 00:07:59
Sędzia komisarz prowadzi postępowanie w oparciu o Pr. Rest. Rozumiem ból akcjonariuszy (sam mam trochę akcji), ale to obecnie wierzyciele decydują o losie firmy. Jeżeli na drodze będzie stał Zarząd (np. niedopuszczenie inwestora, b. słabe wyniki operacyjne, brak udostępniania danych) to może zostać wprowadzony tymczasowy zarządca - na to są konkretne przepisy prawne.

A jeżeli tak troszczycie się o interes Abris to dam Wam sugestię - Abris może całą emisję z konwersji objąć sam i z tych środków spłacić część obligacji (np. wspomniane 300-500 mln zł). Obligatariusze w podzięce zredukują kupon o 30% oraz rozłożą spłatę na 4 lata bez PUT

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 27 maja 2018 00:12:05
Jan Nowak napisał(a):
A jeśli Getback nie zgodzi się na konwersję po 5 groszy czy nawet po 5 złotych... to co wtedy? Nie będzie układu i spółka ogłasza upadłość?

Powtórzę - sędzia komisarz ocenia realność wykonania układu. Z perspektywy bilansu interesuje nas (w przypadku konwersji) jego struktura po konwersji. Cena emisyjna 1 akcji tutaj nie gra żadnej roli. Ona ma tylko znaczenie dla struktury akcjonariatu a ona nie jest istotna dla wierzycieli (z finansowego punktu widzenia). Ona, poprzez nadzór właścicielski, który określa strategię, cele, wybiera zarząd, ma wpływ na wyniki finansowe i realizację układu, ale to już bardzo ogólne rozważania. Pokuszę się przy tym o tezę, że aktualna sytuacja GBK dowodzi, że dotychczasowy nadzór na GBK ze strony RN praktycznie nie istniał...

sjanisz
0
Wysłane: 27 maja 2018 01:41:58

Rozumiem ból akcjonariuszy

Nie jestem akcjonariuszem
i tak w ogóle , to pozdrawiam

Jan Nowak
0
Wysłane: 27 maja 2018 08:59:23
Jan Nowak napisał(a):

Powtórzę - sędzia komisarz ocenia realność wykonania układu. Z perspektywy bilansu interesuje nas (w przypadku konwersji) jego struktura po konwersji. Cena emisyjna 1 akcji tutaj nie gra żadnej roli. Ona ma tylko znaczenie dla struktury akcjonariatu a ona nie jest istotna dla wierzycieli (z finansowego punktu widzenia). Ona, poprzez nadzór właścicielski, który określa strategię, cele, wybiera zarząd, ma wpływ na wyniki finansowe i realizację układu, ale to już bardzo ogólne rozważania. Pokuszę się przy tym o tezę, że aktualna sytuacja GBK dowodzi, że dotychczasowy nadzór na GBK ze strony RN praktycznie nie istniał...

Ja to rozumiem ale chodziło mi o to co może się wydarzyć jeśli Getback nie zgodzi się na taką konwersję po 5 groszy czy nawet po 5 złotych czyli w sytuacji gdy wierzyciele nie dogadają się ze spółką w kwestii ceny konwersji. Dla wierzycieli cena akcji nie ma znaczenia ale dla Abrisu (który teraz de facto zarządza Getbackiem) ta cena ma znaczenie.

Obligatariusz kontakt
0
Wysłane: 27 maja 2018 10:03:28
Art. 117.
1. W przypadku zgłoszenia kilku propozycji układowych sędzia--komisarz ustala kolejność głosowania nad propozycjami układowymi. Pod głosowanie poddaje się wszystkie propozycje układowe. Za przyjęte uznaje się te propozycje układowe, które uzyskały największe poparcie wierzycieli liczone w odniesieniu do sumy wierzytelności, z uwzględnieniem art. 119.
2. Na zgromadzeniu wierzycieli dłużnik, zarządca albo nadzorca sądowy mogą zgłaszać zmiany propozycji układowych. W przypadku zgłoszenia przez dłużnika, zarządcę albo nadzorcę sądowego zmian propozycji układowych głos wierzyciela oddany na piśmie za pierwotnymi propozycjami układowymi uważa się za głos oddany za zmienionymi propozycjami układowymi, jeżeli są one korzystniejsze dla tego wierzyciela. Pozostałe głosy traktuje się jako głosy przeciw układowi.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

42 43 44 45 46

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,966 sek.

nhibvnas
bkreokpk
wrovrrbt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 329,64 zł +381,65% 96 329,64 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
nfsrzwvu
drrwbxye
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat