do obligatariusz_kontakt Cytat:1/ Komunikacja na maila od czasu udostępnienia danych poufnych wiąże się z osobistym ryzykiem prawnym; mając tego świadomość jest to niezbędna i konieczna ostrożność 2/ Uchwały RW są rozsyłane - sprawdzę, czy wszyscy je otrzymali Panie Radku nie wiem jak inni członkowie grupy mailingowej ale ja ostatniego maila otrzymałem od Pana w dn. 29.07.2018 - Komunikat nr 3. Jak będzie Pan sprawdzał wysłane maile to proszę wziąć to pod uwagę.
|
|
Na stronie Sądu , Sędzia Komisarz opublikował poniższy komunikat: www.wroclaw-fabryczna.sr.gov.p...Czy to są Ci wybrańcy którzy będą mieli możliwość głosowania za wyższą konwersją na akcje ?
|
|
Załączam uchwałę z ostatniego posiedzenia RW dotyczącego wątku poruszanego we wcześniejszych wpisach. file:///C:/Users/pc3447/Downloads/Uchwa%C5%82a%2021_09_2018%20(1).pdf Czy oprócz "problemów wewnętrznych" RW zajmuje się jeszcze jakimiś kwestiami ? Moderator:To jest link do pliku na dysku w komputerze. Inni użytkownicy nie mają do niego dostępu. Proszę o wskazanie źródła pliku w internecie lub przesłanie pdfa na adres lukasz.konopko@stockwatch.pl
|
|
kris1986 napisał(a):Panie Radku, prosto i na temat czy jest szansa na lepsze propozycje układowe niż są obecnie? Obligatariusz kontakt napisał(a):1/ jest szansa na lepsze propozycje układowe, ale niekoniecznie w ujęciu % odzysku, ale będzie on szybciej spłacany (inny harmonogram spłat zabezpieczonych, przecena certyfikatów, potencjalny haircut) 2/ są już pierwsze instytucje gotowe do ww. działań ale potrzebujemy większej skali dla zachęcenia innych 3/ inwestorzy interesują się ZCP - pakiety i platforma operacyjna 4/ z już przegłosowanym układem w wariancie kuratora (dla zabezpieczonych 100% w ciągu 3,5 roku) banki nie przesunęłyby się na 1 cm Poprawienie których propozycji układowych macie Panowie na myśli jeżeli chodzi o ujęcie %: Spółki czy Kuratora / RW ? Bo różnica między propozycjami Spółki a Kuratora / RW jest zasadnicza ( 31% vs 50,5 % )
|
|
Mam pytanie odbiegające trochę od aktualnej dyskusji . Czy jeżeli ktoś posiada obligacje zabezpieczone , np. akt notarialny (tzw 3 siódemki) to w przypadku przyjęcia propozycji układowej Kuratora zostanie spłacony w 100% ?
|
|
@obligatariusz_kontakt
Czy w ostaniem czasie były przesyłane jakieś dodatkowe informacje na listę mailingową ? Czy też zastąpiły je oficjalne komunikaty z posiedzenia RW ? Ostatni komunikat jaki otrzymałem na maila był wysłany w dn. 30.07.2018 ( Komunikat nr 3 ). Czy coś mnie ominęło ? Czy został opublikowany komunikat z posiedzenia RW z dn. 16.08.2018 ? Bo nigdzie ni mogę znaleźć. Czy komunikat z posiedzenia RW z dn. 22.08.2018 dotyczył tylko propozycji ugody z ALTUS czy też były podjęte też inne uchwały?
|
|
Kiedy będą opublikowane komunikaty z posiedzenia RW w dn. 16.08.2018 i 22.08.2018 ? Czy termin Zgromadzenia Wierzycieli został przesunięty tak jak wnioskował RW czy też aktualny jest 28.08.2018 ?
|
|
|
|
@bog41 @webking
Mamy tu dwie różne opinie w tym zakresie. Czy można uzyskać jednoznaczną odpowiedź: Czy po zawarciu układu będzie możliwość dochodzenia roszczeń od innych pośredników oferujących obligacje: Banków , Domów Maklerskich ? Jeżeli tak to w jakiej wysokości ? Czy tylko w wysokości kwoty umorzonej; co w przypadku propozycji RW stanowi ca. 25% kwoty a w przypadku propozycji Kuratora ca. 47% kwoty.
|
|
Cytat:Vox napisał(a): Czy przegłosowanie układu zamyka możliwości dochodzenia roszczeń od zarządu i innych zamieszanych w tę aferę? (skoro zgadzamy się na układ to nic się nam nie należy)? Cytat: bog41 napisał(a): A co z absolutorium, ktore Abris sobie pewnie przegłosuje na WZA 27.08? www.rp.pl/Firma/307219987-Czy-...Absolutorium (czyli stwierdzenie prawidłowości wykonywania obowiązków) dotyczy członków władz spółki, a nie akcjonariuszy. Nie będzie zatem głosowania nad absolutorium dla spółki Abris. Pokrzywdzeni obligatariusze będą mogli (np. pozwem zbiorowym) dochodzić od Abris odszkodowania za poniesione straty, uzasadniając to zaniedbaniami w nadzorze nad funkcjonowaniem GBK. Jeżeli Abris w trakcie zgromadzenia akcjonariuszy zdecyduje się na udzielenie absolutorium członkom zarządu i rady nadzorczej (co jest wątpliwe, bo oznaczałoby to de facto utożsamianie się z kantami GBK), to ewentualnie może to zamknąć możliwość dochodzenia odszkodowania od członków władz przez GBK. Natomiast odszkodowania tego będą mogli żądać obligatariusze. A czy po zawarciu układu będzie możliwość dochodzenia roszczeń od innych pośredników oferujących obligacje Banków , Domów Maklerskich ?
|
|
A czy po zawarciu układu będzie możliwość dochodzenia roszczeń od innych pośredników Banków , Domów Maklerskich ?
|
|
Chciałem dokładnie poruszyć ten sam wątek co leonek7 ( poniżej ) Chyba że RW ma większą wiedzę o sytuacji finansowej spółki niż Kurator.
|
|
@obligatariusz_kontakt
Czy w ostaniem czasie były przesyłane jakieś dodatkowe informacje na listę mailingową ? Czy też zastąpiły je oficjalne komunikaty z posiedzenia RW ? Ostatni komunikat jaki otrzymałem na maila był wysłany w dn. 30.07.2018 ( Komunikat nr 3 ). Czy coś mnie ominęło ?
|
|
Informacyjnie załączam poniżej kolejny post p. Stanisława Adamczyka ( członka RW jako pełnomocnik Mariusza Wójcika ) opublikowany na FB
Cytuję: "Jesteśmy świadkami największego skandalu korporacyjnego w Polsce i niestety będą podejmowane próby tuszowania tej afery!! Dlatego nie wolno ufać ani wierzyć nikomu!! Ani aktualnemu kręgowi osób zarządzających i nadzorujących Spółkę (mają swoje interesy - unikanie odpowiedzialności)! Ani KNF (ma swoje interesy - bankructwo Getback będzie dla tego urzędu wielką hańbą)! Ani politykom (mają swoje interesy - liczą na wygraną w przyszłych wyborach i będą markować działania)!! Ani bankom, które sprzedały do GB śmieciowe aktywa (liczą, że ktoś poniesie za nie koszty uwolnienia bilansów od NPL)! Ani prawnikom restrukturyzacyjnym liczącym na dobrze płatną robotę przy układzie wynikającym z tego skandalu! Najważniejsza jest prawda! Trzeba ustalić, co się właściwie stało i gdzie trafiły pieniądze!! KNF mówi - nie mogę - tajemnica zawodowa! Spółka mówi - nie mogę - informacje poufne"! Prokuratura mówi - nie mogę - tajemnica śledztwa! Ja też mówię nie mogę - bo niestety prawnicy Spółki podsunęli mi pod nos zobowiązanie do zachowania poufności. Ale Wy możecie. Macie prawo do prawdy!!! Dość zasłaniania się tajemnicą firmy, informacjami poufnymi i tajemnicą zawodową!!! Najważniejsza w chwili obecnej jest transparentna ocena wszystkich umów zawartych przez GB w trakcie ostatnich trzech lat obrotowych (zwłaszcza z podmiotami powiązanymi). Niezależni biegli powinni porównać ceny rynkowe z każdą transakcją dokonywaną przez Getback z podmiotami zewnętrznymi przez ostatnie 3 lata. Tam gdzie z premedytacją drenowano Spółkę - konfiskata rozszerzona i kryminał. Musicie kontrolować pracę tych biegłych. Pamiętajcie - nie wolno nikomu ufać!! Każdy ma swoje interesy!! Skoro Getback jest spółką publiczną to dlaczego teraz nie ujawnia krytycznych informacji? Status spółki giełdowej to pełna transparentność! Dlaczego teraz ta transparentność wyparowała? Dlatego praca i raporty biegłych oceniających umowy muszą być transparentne i jawne!!! Biegli muszą podać metodologię i transakcje porównywalne - na bazie których podali swoją ocenę. Każda transakcja na rachunku bankowym Getback musi być oceniona z punktu widzenia ekwiwalentności świadczeń. Dotyczy to zwłaszcza transakcji nabycia "śmieciowych aktywów" od banków komercyjnych za ostatnie 3 lata. Przecież te umowy to "transakcje istotne", które muszą być ujawnione. Nie może być mowy o żadnym układzie bez ustalenia faktów. Pamiętajcie - zrzekając się teraz w ramach układu części swoich roszczeń zrzekacie się możliwości dochodzenia odszkodowań w sądach powszechnych. Jeśli sama Spółka nie ujawni tych istotnych informacji - to trzeba żądać od urzędów państwowych ujawnienia kierunków śledztwa oraz szczegółowej listy transakcji z bankami." Koniec cytatu
|
|
@obligatariusz_kontakt
Poniżej przesyłam info od członka RW p. Stanisława Adamczyka ( jako pełnomocnik Mariusza Wójcika ) opublikowanej na FB. Bardzo źle to wygląda . Czy nasz przedstawiciel w RW potwierdza tą opinię ?
Cytuję: "W środę jako pełnomocnik Mariusza Wójcika uczestniczyłem w spotkaniu Rady Wierzycieli z KNF i uczestniczyłem w 14 godzinnym jej posiedzeniu, na którym dyskutowano zasady układu. Opiszę Wam tylko moje ogólne dotychczasowe wrażenia nie przekazując żadnych informacji poufnych, gdyż wiąże mnie klauzula poufności.
1. Spółka była przedmiotem długotrwałego zorganizowanego przestępstwa kryminalnego, które doprowadziło ją do strat na wielką skalę i aktualnego pokrzywdzenia obligatariuszy. Dla poziomu zaspokojenia roszczeń istotne jest, czy spółka przetrwa, czy nie. Rada Wierzycieli nie jest informowana w żaden sposób przez ABW, Prokuraturę i KNF o kierunkach śledztwa i porusza się w wielu obszarach "nieco po omacku". Wyniki tych śledztw mogą mieć silny wpływ na poziom zaspokojenia wierzycieli. Informacje przekazywane przez spółkę nie pozwalają na 100% pewność w określeniu jaki majątek pozostał do zaspokojenia roszczeń. W mojej ocenie jakiekolwiek negocjowanie układu bez informacji o efektach śledztwa prokuratury i ABW ma ograniczony sens. Nie wiemy do końca, czyj potencjalnie majątek (których osób i podmiotów) powinien być uwzględniany w poziomie zaspokojenia. Każda transakcja Spółki za ostatnie 3 lata powinna być weryfikowana pod kątem jej "rynkowości". Niestety trzeba prześledzić wszystkie umowy i operacje finansowe, aby ustalić dokładnie krąg osób powiązanych z przestępstwem. Niewątpliwie doświadczamy największego skandalu korporacyjnego, który jest "grubszy" niż wszystko to co się wydarzyło w tym kraju. Układ powinien być dopiero wtedy negocjowany jak zakończy się śledztwo i w spółce zostanie zakończony proces due diligence identyfikujący wszystkie nierynkowe transakcje z podmiotami powiązanymi.
2. Cały układ negocjowany w tej właśnie chwili oceniam jako wyjątkowo ułomny. "Przy stole układowym" brakuje najważniejszego uczestnika - przedstawicieli banków, które sprzedały do GB "śmieciowe aktywa" - NPL. To do banków sprzedających "śmieciowe aktywa" powędrowały pieniądze obligatariuszy. "Układają się pomiędzy sobą strony", które poniosły straty a nie zasiadają przy nim główni beneficjenci przestępczej działalności Zarządu. Ze Spółki zniknęły miliardy złotych a w więzieniu siedzą płotki, które zdefraudowały kilkadziesiąt milionów złotych. Tylko układ, w którym banki sprzedające NPL siadają do stołu i zwracają do majątku spółki korzyści wynikające ze sprzedaży "śmieciowych aktywów" ma jakikolwiek sens. Wtedy poziom zaspokojenia roszczeń obligatariuszy niezabezpieczonych będzie wyższy - mógłby sięgać nawet 100%. Nie rozumiem takiego układu, w którym podmioty, które najbardziej skorzystały na przestępstwach zarządu znajdują się poza negocjacjami. To one powinny zwrócić do kasy Spółki co najmniej miliard złotych. Banki sprzedały GB NPL o niższej wartości wiedząc o ustawie o skróceniu terminu przedawnienia. Sama RW pomimo silnych zabiegów w tym kierunku nie jest w stanie zmusić banków do uczestnictwa w negocjacjach. To może zrobić tylko państwo i jego organy - Rząd RP, KSF, KNF, MF. W ramach aktualnie proponowanego układu najbardziej poszkodowane podmioty mają się dobrowolnie zrzec części swojej wierzytelności (często majątku całego życia). Uważam, że to jest wyjątkowo chora sytuacja.
Nie pytajcie mnie o nic więcej pod tym postem. Ze względu na podpisanie klauzuli poufności nie mogę nic powiedzieć. Razem z Mariuszem Wójcikiem wyjątkowo ostro walczyliśmy na ostatniej RW o interesy obligatariuszy niezabezpieczonych. RW najprawdopodobniej opublikuje swoje stanowisko. " Koniec cytatu
|
|
@obligatariusz_kontakt Na grupie FB pojawiła się Informacja od członka RW , że Rada Wierzycieli przyjęła własne propozycje układowe. Czy można to potwierdzić i jak przedstawiają się te propozycje ?
|
|
|
|
@obligatariusz_kontakt Maupa_w_niebieskim napisał(a): Czy będą przesłane na listę mailingowa jeszcze jakieś dodatkowe informacje z posiedzenia RW oprócz oficjalnego komunikatu ?
|
|
Mam wątpliwości odnośnie ewentualnego postępowania sanacyjnego. Co się może wydarzyć w czasie pomiędzy umorzeniem PPU i otwarciem postępowania sanacyjnego. Czy w tym okresie obligatariusze zabezpieczeni mogą egzekwować od GetBack swoje wierzytelności ? Jeżeli tak to jest to ukłon w stronę zabezpieczonych a dla niezabezpieczonych pozostaną "ochłapy" Czy RW ma to na uwadze i kto ma przewagę w RW , może właśnie zabezpieczeni ( np. Buczek ? )
|
|
@obligatariusz_kontakt
Czy będzie przesłane więcej informacji na listę mailingową odnośnie ostatniego posiedzenia RW ?
|
|
Czy opublikowany w dniu dzisiejszym na stronie Sądu komunikat dotyczy wszystkich obligatariuszy / wierzycieli czy też tylko tych którzy do dnia 10.07.2018 złożyli do Sędziego-Komisarza wniosek o dopuszczenie do osobistego udziału w Zgromadzenia Wierzycieli wyznaczonego na dzień 28.08.2018. Czy udział w Zgromadzeniu Wierzycieli jest tożsamy z możliwością oddania głosu w głosowaniu za lub przeciw propozycją układowym Dłużnika ? Czy też trzeba spełnić dodatkowe warunki w tym zakresie? Czy głos w naszym imieniu odda Kurator czy też nasz przedstawiciel w RW. Czy należny udzielić Pełnomocnictwa ? www.wroclaw-fabryczna.sr.gov.p...
|
|
[quote] Maupa_w_niebieskim napisał(a):Na stronie Kuratora Obligatariuszy zamieszczono część spisu wierzytelności dotyczącą obligatariuszy - można sprawdzić czy posiadana seria jest w spisie. Nie ma tam żadnych nazwisk, adresów itp drive.google.com/drive/folders...Interesujący jest pkt 2a w tabelach. W niektórych występuje konkretna kwota w innych jest 0. Taka sytuacja jest w przypadku serii które posiadam. Czy to ma jakieś znaczenie ?
|
|
Czy w związku z postanowieniem Sądu o głosowaniem nad układem w dn. 28.08.2018 "szeregowy" obligatariusz musi podejmować jakieś działania ( zgłoszenie uczestnictwa , pełnomocnictwo ) ? www.wroclaw-fabryczna.sr.gov.p...
|
|
W dniu dzisiejszym Sąd wydał oświadczenie o wyłożeniu spisu wierzytelności i możliwości jego przeglądania od 23.07.2018. Czy ten spis będzie zamieszczony w internecie np. na stronie syndyka ? www.wroclaw-fabryczna.sr.gov.p...
|
|
Jaki jest w przypadku obligacji GetBack termin złożenia zgodnie z prawem reklamacji do banku ? I jaki jest okres przedawnienia roszczeń ?
|
|
Jak to rozumieć ? Czy wszyscy obligatariusze ( nawet ci którzy mają duże więcej ) będą spłaceni do kwoty 50 kPLN ? A kwoty powyżej będą zredukowane ? Czyli jak masz obligacje na kwotę 50 kPLN to odzyskujesz całość , a jak masz np 60 kPLN to odzyskujesz całość do kwoty 50 kPLN a 10 kPLN jest redukowane ? Czy też jak masz 60 kPLN to jest redukcja całości ? A jeżeli ktoś ma np 5 serii po 50 kPLN każda to odzyska całość czyli 250 kPLN ? Jak ma działać ten mechanizm ?
|
|
adashi2 napisał Mam nadzieję, że droga w kierunku sanacji lub likwidacji pozostaje cały czas otwarta. Bo nic to z tego ppu nie będzie. Poniżej artykuł z dzisiejszego parkietu z którego wynika że wszystkie opcje są możliwe łącznie z sanacją której chce sam zarząd GTB. www.parkiet.com/Wierzytelnosci...Czy RW też ma takie informacje ? ID
|
|
Czy w obecnej sytuacji gdy kwota wierzytelności wynosi 3,32 mld , RW reprezentująca łącznie niecałe 700 mln. będzie mogła składać własne propozycje układowe ? Do 30% sumy wierzytelność "trochę" brakuje. I jeszcze jeden cytat z artykułu. obligacje.pl/pl/a/3-32-mld-zl-..."Istotnie wyższa suma wierzytelności w sposób naturalny obniżać może stopień zaspokojenia wierzycieli w ramach układu. Póki co, wstępne propozycje układowe GetBacku zakładają spłatę 65,36 proc. nominału w ratach do końca 2025 r., umorzenie wszystkich odsetek i konwersję pozostałych 34,64 proc. kapitału na akcje przy cenie emisyjnej 8,63 zł za sztukę (aktualnie kapitały własne spółki są ujemne, a nominał akcji to 0,05 zł). Przedstawiciele GetBacku wielokrotnie podkreślali jednak, że przedstawione we wniosku propozycje układowe prawdopodobnie będą się zmieniać"
|
|
Zastanawiamy się na forum jakie GetBack ma odzyski ale ja mam wątpliwości czy ta spółka w ogóle pracuje ? Czy GetBack obsługuje jeszcze Klientów i ściąga długi ? Od kilkunastu dni jest permanentna przerwa techniczna na ich stronie obsługi Klienta. https://getback24.pl
|
|
Jaką rolę w RW będzie pełnił przedstawiciel Raiffeisen ?
|
|
Czy RW reprezentuje 30% ogółu wierzytelności co będzie umożliwiało złożenie propozycji układowych ?
|
|
Na poz. 5 jest przedstawiciel Raiffeisen Bank Polska. Z tego co wiem Raiffeisen będzie przejęty przez BGŻ. Nie było go na wcześniejszej liście opublikowanej przez Kuratora. Jest również zastępca członka RW - spółka AGMET Czy któryś z nich to jest przedstawiciel SP ?
|
|
Czy ten harmonogram związane z PPU jest jeszcze aktualny ?: - złożenie do sądu spisu wierzytelności: 13.06.2018 - ponad tydzień opóźnienia - przedstawienie planu restrukturyzacji: koniec czerwca br. - głosowanie układu: II połowa lipca br.
|
|
Mam pytanie. Jeśli w dniu jutrzejszym GetBack nie wniesie opłaty 600 kPLN to Sąd umorzy PPU. Jaki jest wtedy scenariusz ? Czy z automatu jest wniosek o upadłość likwidacyjną ?
|
|
|
|
Cytat:@Maupa_w_niebieski AsGBK napisał(a): Marwick75 napisał(a): I jeszcze link do artykułu... m.money.pl/wiadomosci/artykul/...Ale z tego artykułu wynika, że Radek jest kandydatem do RW, a nie do RN :) chociaż słowo "również" może być mylące. Dokładnie tak - wszystkich snujących takie czy inne teorie zapewniam, że Radek NIE KANDYDOWAŁ do RN, nasze Porozumienie wystawiło innego kandydata, który został 'olany'. Sformułowanie w artykule jest niefortunne. Oczywiście Radek jest wciąż naszym kandydatem do Rady Wierzycieli więc sprężajmy się i kto tego do tej pory nie zrobił niech jak najszybciej wyśle do kuratora swój głos poparcia na niego. A można wiedzieć jakiego kandydata do RN wystawiło nasze Porozumienie ? Bo grupa poszkodowanych na FB zgłosiła do RN Roberta Gwiazdowskiego
|
|
Cytat:ID napisał(a): Cytat: @AsGBK ale czy sądzisz, że po ostatnich rewelacjach będą lepsze?
Nie wierzę że zarząd składając propozycje układowe 02.05.2018 nie znał SF za 2017
od 16 kwietnia do 7 maja prezesem zarządu był Kenneth William Maynard :) :) Ale wniosek do sądy został przygotowany i podpisany przez "starych" członków Zarządu M. Brysika i B. Solską którzy musieli znać SF za 2017
|
|
Cytat:@AsGBK ale czy sądzisz, że po ostatnich rewelacjach będą lepsze? Nie wierzę że zarząd składając propozycje układowe 02.05.2018 nie znał SF za 2017
|
|
@AsGBK
Są wstępne i do negocjacji ( tak mówił P. Dąbrowski ) i wszyscy odczytali tą deklarację że mogą być tylko lepsze.
|
|
|
|
AsGBK napisał Cytat:infostrefa.com/infostrefa/pl/w...Na przebudzenie (to brzmi trochę jak - dobre propozycje układowe to już były):„Plan naprawczy musi zostać zweryfikowany, mamy coraz więcej wiedzy. Proces weryfikacji zajmie nam pewnie 2-3 miesiące." Na pocieszenie: „Pokazujemy cały czas istotne aktywa, mamy sprawnie działającą platformę do windykacji, pracownicy pracują, wypłacamy na czas pensje, nie mamy z tym problemów. Daje to wiarę zarządowi, że jesteśmy w stanie przeprowadzić plan naprawczy” „W pierwszym kwartale chcemy oczyścić bilans z transakcji, które były wtedy przeprowadzane, ale to nie będzie już taka skala jak w 2017 roku" Na rozbawienie: „Rozmawiamy z bankami, obligatariuszami, współpracujemy z regulatorem, dostarczamy wszelkich danych”. Czy to oznacza że propozycje układowe złożone do sądu są już nieaktualne i zaproponują nowe ( mniej korzystne dla obligatariuszy ) ? Np. spłata 40%-50% . Czy w trakcie trwania PPU propozycje układowe mogą zostać zmienione ma mniej korzystne ?
|
|
Dzisiaj była planowana kontynuacja WZA z wyborem członka RN ( również kandydat proponowany przez obligatariuszy.) Czy wiemy jak to się skończyło ?. Nigdzie nie ma informacji.
|
|
|
|
joanna 2202 napisała późno się dowiedziałam o problemach Getback ,bo jeszcze w Kwietniu otrzymałam odsetki,ale złożyłam pismo do banku 14 maja i do chwili obecnej nic jeszcze nie otrzymałam ,mam pytanie czy macie państwo adwokatów którzy Was prezentują czy działacie sami? Czy to było pismo dotyczące braku wpływu odsetek od obligacji czy inny rodzaj reklamacji ? Odnośnie działalności naszego porozumienia proszę wejść na stronę http://pogetback.pl/
|
|
Niepokojące jest że p. S. Buczek widzi coraz mniejsze szanse na uratowanie GetBack. Nalega na szybkie zawarcie układu bo czas działa na niekorzyść obligatariuszy. Czyżby "lekki" nacisk na pozostałych obligatariuszy żeby szybko zaakceptowali obecną propozycja zarządu bo inaczej będzie upadłość likwidacyjna ???
|
|
Na Zaświadczeniach Depozytowych które otrzymałem z PDM jest tylko podana seria Obligacji ( np. NP ). Nie ma natomiast nr obligacji. Takie Zaświadczenia wysłałem już do Kuratora z wnioskiem zgłaszającym p. Radka do RW. Czy takie zaświadczenia będą uwzględnione przez Kuratora ?
Na stronie Kuratora podane są poniższe wymogi dotyczące Zaświadczeń Depozytowych: 1. Zaświadczenie musi wskazywać na serię i numery konkretnych obligacji (nie tylko liczbę) 2. Alternatywnie w przypadku braku na zaświadczeniu serii i konkretnego numeru powinno się załączyć dowód zdeponowania obligacji przy ich objęciu gdzie wskazane będą konkretne obligacje, a ich liczba będzie zgadzała się z zaświadczeniem
Proszę o wyjaśnienie jak rozumieć pkt.2 ? Czy w tej sytuacji powinienem coś uzupełnić i dosłać Kuratora ?
|
|
Dzisiaj wysłałem do Kuratora zgłoszenie p. Radka do RW. Żeby być pewnym że dojdzie przesyłka polecona z potwierdzeniem odbioru.
|
|
Poniżej załączam fragment ze strony SII gdzie jest napisane cytuje: „obligatariusze Getback S.A., wskazani zbiorczo we wniosku o otwarcie przyspieszonego postępowania układowego, aby móc uzyskać klauzulę wykonalności na wyciągu z zatwierdzonego spisu wierzytelności powinni również indywidualnie zgłosić swoje wierzytelności w toku postępowania”
Czy to oznacza , że powinien wystąpić do GetBack z wnioskiem przedterminowy wykup obligacji ? Termin płatności odsetek minął 11.05.2018 ( oczywiście nie wypłacili ). Mam pytanie: Czy przed złożeniem wniosku o wykup posiada się statut obligatariusz a po złożeniu wniosku statut wierzyciela ? I jakie to ma konsekwencje w obecnej sytuacji ?
Fragment ze strony SII „Zbiorcze oznaczenie posiadaczy obligacji Getback S.A. Odnosząc powyższe do sytuacji obligatariuszy Getback S.A. należy zwrócić uwagę, że Spółka we wniosku o otwarcie przyspieszonego postępowania układowego wskazała, iż w przypadku obligacji zdematerializowanych i obligacji, które nie mają postaci dokumentu nie posiada informacji o obligatariuszach, którym przysługują obligacje spółki, które znajdują się w obrocie publicznym oraz których ewidencje prowadzone są przez firmy inwestycyjne oraz banki. W konsekwencji w wykazie wierzytelności posiadacze tych obligacji nie są co do zasady zindywidualizowani, lecz określeni w sposób zbiorczy, np. obligatariusz posiadający obligacje serii PT lub obligatariusze posiadający obligacje serii AG (3_2015). We wniosku wskazani zostali jedynie niektórzy posiadacze ww. obligacji tj. ci którzy zażądali od Spółki przedterminowego lub wcześniejszego wykupu obligacji lub wezwali Spółkę do zapłaty w związku z brakiem wykupu przysługujących im obligacji. W tych przypadkach Dłużnik powziął wiedzę o tożsamości obligatariuszy oraz liczbie posiadanych przez nich obligacji i informacje te znajdują odzwierciedlenie w wykazie wierzytelności. Reasumując powyższe, obligatariusze Getback S.A., wskazani zbiorczo we wniosku o otwarcie przyspieszonego postępowania układowego, aby móc uzyskać klauzulę wykonalności na wyciągu z zatwierdzonego spisu wierzytelności powinni również indywidualnie zgłosić swoje wierzytelności w toku postępowania. „
|
|
Na stronie kuratora została załączona lista dotycząca obligacji z oznaczeniem tylko serii i kwot zobowiązań www.biurosyndyka.pl/zestawieni...Jak sprawdzić że są tam ujęte moje obligacje ?
|
|
Spokojnie, żadne dane osobowe obligatariuszy nie będą wrzucone do internetu przez p. kuratora bo obligatariusze nie występują tam z imienia i nazwiska. To będzie wykaz numerów serii obligacji i kwota wierzytelności do każdej serii (czyli ile ogółem wszystkim którzy daną serię posiadają)GBK wisi) np seria BA - 5222500,- zł itd itp. Jak już ten spis będzie to warto sprawdzić czy numer serii który się posiada jest w spisie, a jak już jest czy wierzytelnośc tam wykazana dla danej serii jest co najmniej równa lub większa od wartości posiadanych przez daną osobę obligacji tej serii. Jakby było coś 'nie halo' np. naszej serii nie ma w spisie albo seria jest w spisie ale wierzytelnośc wg spisu to 100 tys zł a ktoś ma tej serii niewykupionych na 150 tys zł to wtedy interweniujemy.
No dobrze a jeżeli znajdę tam moją serię i kwota np 1 mlnPLN a wartość moich obligacji jest znacznie mniejsza to jaka jest pewność że w tej kwocie uwzględnione są moje obligacje ?
|
|
Na stockwatch wiele osób ma wątpliwości odnośnie terminu ważności Świadectwa Depozytowego. Na stronie kuratora są rozbieżne informacje – termin min. do 15.06.2018 oraz termin 12 msc. Z różnych względów chyba lepiej mniej krótszy termin ważności bo zawsze można wystąpić z nowym wnioskiem. Jak wyślemy Świadectwo z terminem ważności 12 msc do Kuratora razem z wnioskiem o popierającym Radka to przez ten czas ruchy na obligacjach są zablokowane ( ale to dotyczy chyba tylko obligacji notowanych na Catalyst ) . Oczywiście zawsze świadectwo można zwrócić ale wtedy chyba trzeba wystąpić do Kuratora o zwrot świadectwa ( nie wiem czy jest taka możliwość ). Ja miałem już 2 Świadectwa wystawione na okres 12 i 16 msc ale dzisiaj zwróciłem do PDM i wystąpiłem o nowe z terminem do 19.06.2018. Z PDM mam informacje że nie ma limitu wniosków o wystawienie świadectw i jest do tej to pory robią to bezpłatnie. Przy okazji jedno pytanie . Czy obligacje z emisji prywatne które do tej pory nie były notowane na Catalyst ( a ja takie posiadam ) mogą być tam notowane i jakie kroki należy podjąć żeby można było je sprzedać gdy ewentualnie odwieszą notowania. ?
|
|
To dlaczego zniknęła grupa na FB? Pojawiały się tam najświeższe informacje od naszych liderów i ciekawe komentarze
|
|
Zauważyłem, że nie wyświetla się na FB nasza grupa. Czyżby została usunięta i zakończyliśmy działalność?
|
|