Kod:mod: Usunięto informację o transakcjach Użytkownika. Zwracam uwagę na zasady Forum - na wątkach spółek takie informacje są zabronione
Uważam, że kurs spółki jest skrajnie niedoszacowany, więc poniżej linii oporu w okolicy 0,75 nie ma opcji przejść, zwłaszcza że jest ona testowana już dobre parę miesięcy. Analizując powyższe (atrakcyjne, jedne z najniższych na całym NC c/z c/wk) zakres wzrostów wydaje się być bardzo duży
Fundamentalnie:
Z niewiadomych przyczyn kurs nie zareagował w ogóle na całą serię pozytywnych informacji z ostatniego kwartału, więc może to być ostatni moment by kupić TIGa w miarę tanio tj. jeszcze przed raportem za 1q17
Z tych pozytywnych informacji to dalej uważam, że kurs nie zdyskontował wartości Tbull z ich portfela. Z jednej strony tbull może znacznie zdołować po przeprowadzce na gpw (pęknie mega bańka na nim), ale równie dobrze TIG może na tym zyskać sprzedając resztę ze swojego pakietu (nawet przy wyjściowej cenie 90 zł to jest to ogromny zastrzyk gotówki, a przy obecnych 210 zł za walor, suma robi się imponująca)
Dalej mamy całkowity brak reakcji na dofinansowanie z NCBiR o czym pisałem w poście wyżej. To jest dofinansowanie na poziomie 24 mln, więc wychodzi po 8 mln na każdego z udziałowców. Wiecie czy bilans Spółki celowej jaką jest kvarko konsoliduje się do wyniku TIG? Oczywiście dalej to tylko dofinansowanie, które trzeba odpowiednio skonsumować, a przy takiej ogromnej kwocie łatwo o selekcję niezbyt trafionych start-upów jednak niezależnie od tego tak spora kwota wpływa na Spółkę od razu.
Dużo się dzieje wokół pozostałych Spółek portfelowych. Ostatnio poznaliśmy wynik The Dust, co do pozostałych podmiotów nic nie wiadomo od strony finansowej. Wszystkie są jednak projektami na wskroś innowacyjnymi, niektóre na znacznym poziomie zaawansowania (Tap2C, MagicVR). Oceniam że przynajmniej jeszcze jeden z nich powędruje w tym roku (lub na początku przyszłego) na newconnect.
Znacznym zagrożeniem dla mnie jest mały free float, znikome obroty, a z drugiej strony główni akcjonariusze zawarli lockup na swoich akcjach, który zaraz znika. W zależności od ich intencji może być tutaj bardzo różnie, więc albo podaż dobije kurs, albo też nakręci obroty.
Z ciekawostek to Spółka przez krótki okres znajdowała się w
Portfeliku Flesza, czym również przykuła moją uwagę. Okres dobrej koniunktury z jaką mamy obecnie do czynienia to również moment na żniwa dla podmiotów PE/VC, nie wiem czy TIG również można w to wpisać. Prosiłbym o komentarz do moich założeń, a być może dałoby radę preprowadzić analizę Spółki po najnowszym raporcie?