krgiapnc
Advertisement
PARTNER SERWISU
eaqnakcr

kryzys rynków finansowych - interwencje rządów i banków centralnych

tom
tom
1
Wpisów: 52
Wysłane: 16 września 2008 17:47:27
Czyżby liberalna gospodarka była w zagrożeniu? Nie bardzo widzę powód dlaczego banki centralne powinny ratować banki inwestycyjne czy hipoteczne. Jak niewypłacalny staje się mały sklepikarz, to po prostu upada, a jak choruje duży i bogaty, to wszyscy zrzucają się na jego reanimację. Rozczarowałem się w szczególności co do USA, bo w Europie bym się bardziej tego spodziewał.
A rzucanie na rynek dodatkowych pieniędzy przez banki centralne? Kiedyś to był folklor w stylu A. Leppera, a dzisiaj cały świat drukuje pieniądze.
Chętnie posłucham zwolenników interwencji :)

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 16 września 2008 18:18:26
we mnie zwolennika nie znajdziesz angryfire
co marne, przegrane i nie działa, powinno zemrzeć śmiercią naturalną.
było parę kryzysów, o których teraz uczą na makroekonomii, Azja, Argentyna, Rosja. No to będzie czwarty: USA.
W żadnym z tych wypadków nic nie pomógł IMF ani World Bank.

Gospodarce nic nie będzie. Kto wytwarza to będzie sprzedawał, czy to za pieniądze czy za barter. Może mniej, może bardziej lokalnie, ale ludzie mają brzuchy, do których się z góry wrzuca, a z dołu odbiera ;)
Natomiast armageddon przejdzie przez sektor finansowy. W londyńskim City zrobi się przytułek, a na Wall Street będzie targ warzywny. No i dobrze. Potrzeba oczyszczenia atmosfery i powrotu do źródeł. zamożność tworzy się pro-du-ku-jąc. Sprze-da-jąc. Świadcząc u-słu-gi.

Oj czuję, że dużo się po tym kryzysie pozmienia w systemie. Ciekawe co pisze o tym The Economist, zaraz spojrzę.

tom
tom
1
Wpisów: 52
Wysłane: 16 września 2008 20:47:51
No ja jestem strasznie wściekły na tę pomoc.
Nie mam nic do banków, muszą istnieć, ale instrumenty pochodne zrobiły z giełdy małe Las Vegas i tu się nawet cieszę, bo przypuszczam, że jak się otrząśniemy to ich popularność zmaleje, przynajmniej na jakiś czas, a może nawet jakieś większe ograniczenia prawne się pojawią. Chociaż dla mnie mogą istnieć, ale buntuję się przeciwko interwencjom centralnym. Tak jak piszesz, co marne niech upadnie.
Druga rzecz której nie lubię na giełdzie, to dyktatura zarządów. Ale tutaj nie widzę rozwiązania póki co. Korporacje rzadko są i raczej nie będą zarządzane przeciw właścicieli, więc muszę z tym żyć :)

robertus
0
Wpisów: 389
Wysłane: 16 września 2008 21:10:53
Niestety nie zgodzę się z WatchDogiem, że to jest problem tylko sektora finansowego. Jak sektor finansowy nie da pieniążków to nie będzie inwestycji w innych sektorach.
Nie jest to równiez raczej tylko kryzys USA tylko całej globalnej gospodarki, do Polski tez dojdzie.
Moim zdaniem będzie źle. Skończy się era taniego pieniądza i łatwych kredytów, firmy się zwiną z nowymi inwestycjami - co już widać w wielu korporacjach.

Ale to tylko moje zdanie, jak będzie to na 100% nikt nie wie.
Z drugiej strony... im większy dołek zaliczymy tym lepsze okazje inwestycyjne nas czekają.

Robertus
Edytowany: 16 września 2008 21:11

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 16 września 2008 21:17:43
Pisałem na innym wątku (Up or Down) że tak, może być ciężko, boleśnie, dotkliwie i długotrwale :(
Aktywa finansowe wyparują, ale rzeczowe pozostaną. Zmieni się ich wycena, w dół, ale aktywa będą istnieć.
Spadniemy tak nisko jak tylko się da. A potem - czy będzie jakieś potem...? ;(

robertus
0
Wpisów: 389
Wysłane: 16 września 2008 21:22:27
Potem będzie tak samo, tylko nazwiska na pierwszych stronach finansowych gazet będą inne.
Mnie bardziej interesuje kiedy będzie to "potem", czy za pół roku, czy też dopiero za kilka lat.

Lecę na ten wątek, o którym piszesz.

Robvertus

raul07
0
Wpisów: 198
Wysłane: 28 listopada 2008 19:40:08
nie chce pisać czy jestem za czy przeciw ratowania bankow przez rzad Usa, lecz chciałbym sie zastanowic nad konsekwencjami wpompowania w gospodarke grubych miliardów dolarów. przecież to powiekszy i tak ogromny deficyt budzetowy? ciekawe jak sobie z tym poradza

greg12
0
Wpisów: 94
Wysłane: 28 listopada 2008 23:23:36
Jako zwolennik interwencjonizmu jestem jak najbardziej za ratowaniem banków ale pod pewnymi warunkami ,uregulowania rynku finansowego,bo to jest największe zagrożenie(spekulanci walutowi grający na oprocentowaniu pieniądza),podwyżki podatków dla bogatych oraz ujemnego oprocentowania lub zerowego oprocentowania pieniądza, jestem zwolennikiem pieniadza jako państwowej usługi.

A teraz pytanie do was:czy wedlug was jest jakaś różnica pomiędzy pieniądzem papierowym a złotem ?Nie ma dlatego nie ma czegoś takiego jak deficyt,polecam Roubiniego.

raul07
0
Wpisów: 198
Wysłane: 29 listopada 2008 12:43:42
www.bankier.pl/wiadomosc/Nouri...

Cytat:
Krytycy postulatów Roubiniego przywołują słowa austryjackiego ekonomisty Ludwiga von Misesa, który uważał, że dostarczanie przez państwo taniego pieniądza przypomina przynoszenie przedsiębiorcom pączu – im więcej piją, tym lepsza jest zabawa i tym szybciej kręci się gospodarka. Jednakże im więcej się wypije, tym gorsze będą konsekwencje. Tym razem profesor Roubini proponuje dać pijanym bankierom kilka butelek śliwowicy.
Edytowany: 29 listopada 2008 12:44

robertkajzer
0
Wpisów: 70
Wysłane: 5 września 2009 15:24:26
Warto wiedziec skad sie ten kryzys wzial. Utrzymywanie super niskich stop procentowych=wysokie zadluzenie ludzi. 17 podwyzek stop procentowych z rzedu = niesplacalnosc kredytow=kryzys. To samo co w latach 20.
http://www.growandgo.pl ---> darmowy kurs o Papierach Wartościowych
http://abcinwestowania.wordpress.com ---> porady inwestycyjne

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,275 sek.

nyvfmzoa
koriplvq
akbmfvir
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
lgvifuaf
bhkkhfmy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat