2 Dołączył: 2020-05-23 Wpisów: 45
Wysłane:
1 stycznia 2023 12:23:25
WIG20 - analiza techniczna -kurs powrocil do trojkata, jesli sie tam zdola utrzymac to bedzie to szansa na dalsze wzrosty, opuszczenie trojkata dolem i oddalanie sie nie wrozy zbyt dobrze  kliknij, aby powiększyć
|
|
168 Dołączył: 2021-04-25 Wpisów: 1 289
Wysłane:
1 stycznia 2023 23:02:08
mihumor napisał(a):No to mam 15% taniej od dziś. Jak każdy kto używa paliwa do pracy. Ale przez 3 miesiące sporo kasy poszło na zmarnowanie i trzeba było te koszty wrzucić w ceny co także musiał zrobić każdy kto wytwarza jakąkolwiek wartość dodaną. A w finale każdy w Polsce za to musiał zapłacić. Ta suma składowych jest na kontach Orlenu a także jego różnych nazwijmy to podwykonawców, którzy pewnie sobie też nie szkodowali. Teraz będzie kwestia podziału tych ciężko i uczciwie zarobionych "piniędzy". Czyli juz ostatni manifest na ten temat. Żeby być obiektywnym (bo to jest wyznacznikiem wiarygodnosci osoby) powinieneś wkleić obecne hurtowe ceny netto paliw w UE aby czytelnicy mogli stwierdzić czy znowu mamy najnizsze ceny paliw w UE. Oczywiscie jeszcze mała errata nie 3 miesiące - ale od drugiego tygodnia listopada - ale zakładam że sie zwyczajnie pomyliłes... Paliwo to jest żadnym wyznacznikiem kosztów w przedsiebiorstwie - a największym jest energia(nie muszę chyba tego tłumaczyć) Mam nadzieję ze z takim samym zaangazowaniem pokażesz wpływ podatku unijnego CO2 na ceny energi i przez to na ceny producentow i inflacji. Problem nie jest tylko w okresie 2 miesiecy ale juz ciagnie sie 2 lata. Ostatnie ceny energi na TGE 30 groszy za 1kwh a podatek nałozony przez UE wynosi 40groszy na 1kwh. Można przyjąć że na 1 kwh z węgla czyli 70% energi zostało nałozone 133% podatku
|
|
91 Dołączył: 2019-11-24 Wpisów: 830
Wysłane:
4 stycznia 2023 19:28:46
Ciekawe jak długo potrwa obecna hossa? Poziomy 2000 pkt na Wig20 czy 5000 na wig40, 20000 na Wig80 mogą być przystankiem do realizacji zysków (korekty) I w październiku wybory, których wynik nie jest rozstrzygnięty. Do tego KPO, wojna na Ukrainie itd. Trzeba iść z Trendem
|
|
|
|
Wysłane:
4 stycznia 2023 19:57:53
Widziałem własnie tabelke gdzie było około 15 państw i najniższa cena za PB była w Polsce. Sam porównałem cene w Niemczech i w Polsce jest cena o 1,2pln nizsza. To też jest dziwne bo w Polsce VAT wyższy i ropę kupuje się w cenach światowych a nie ze względu na siłe nabywczą mieszkańca. ....MIHUMOR - dlaczego nie kontynuujesz tematu/////
|
|
Wysłane:
4 stycznia 2023 20:00:02
Trend jest wzrostowy. Jednak jak przeanalizuje sie spółki które są w WIG20 to widac że to są praktycznie same banki. Czekam na cały rynek...
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
4 stycznia 2023 20:23:21
yanek z hor napisał(a):Widziałem własnie tabelke gdzie było około 15 państw i najniższa cena za PB była w Polsce. Sam porównałem cene w Niemczech i w Polsce jest cena o 1,2pln nizsza. To też jest dziwne bo w Polsce VAT wyższy i ropę kupuje się w cenach światowych a nie ze względu na siłe nabywczą mieszkańca. ....MIHUMOR - dlaczego nie kontynuujesz tematu///// W PL na cenę paliwa składa się: cena hurtowa + akcyza + VAT + opłata paliwowa + marża detalisty; W DE odpowiednio: cena hurtowa + podatek energetyczny + VAT + CO2 + marża detalisty; Owszem, VAT w DE jest 19% vs PL 23%, ale znacznie więcej wynosi Energiesteuer vs akcyza w PL - ca. 3 zł vs 1,20 zł akcyzy (kwota akcyzy z pamięci)
|
|
Wysłane:
4 stycznia 2023 20:30:16
Podatek CO2 w Niemczech w paliwie
Podatkiem tym obarczone są przedsiębiorstwa, w zależności od generowanego przez nie poziomu emisji CO2. Jego celem jest zmniejszenie atrakcyjności paliw kopalnych oraz zachęcenie przedsiębiorstw i klientów prywatnych do przejścia na alternatywy bardziej przyjazne klimatycznie. Podatek ten skutkuje wzrostem cen benzyny (diesel, siedem centów za litr), oleju opałowego (7,9 centów za litr) oraz gazu ziemnego (0,5 centów na kWh).
|
|
PREMIUM
Wysłane:
5 stycznia 2023 11:00:26
Z raportu KE datowanego 19/12/2022
Ceny netto dla konsumenta, bez podatków dla E95 i D, przeliczone w EUR
Polska 0,95 EUR i 1,21 EUR Niemcy 0,80 EUR i 1,06 EUR Czechy 0,71 EUR i 0,94 EUR
Ktoś tutaj jednak leciał w Obajtka
edit: ceny netto w PL z danego dnia dla E95 najwyższe w całej UE, dla diesla jedynie Szwecja miała wyższe ceny
Edytowany: 5 stycznia 2023 11:06
|
|
PREMIUM
147 Dołączył: 2021-01-30 Wpisów: 892
Wysłane:
5 stycznia 2023 11:49:38
W całej tej manipulacji cenami pomijając jej aspekt moralno-społeczno-podatkowy jak i gospodarczy mam dwa takie przemyślenia. Przeprowadza się za pomocą stworzonego przez Państwo monopolu pewną operację i nie tłumaczy się w ogóle społeczeństwu tego po co to i dlaczego znaczne strumienie środków są kierowane do kasy monopolisty i co z tym będzie czynione i komu służyć te środki będą bo one są przecież poza budżetem. Po drugie widać też jak nami w każdej płaszczyźnie może manipulować monopolista uzależniony politycznie i jak może być wykorzystywany czy jak może nas wykorzystywać - ku przestrodze. Dochodzi też kwestia łamania prawa czyli pokazywania społeczeństwu, że władza jednak prawa przestrzegać nie musi ani sama ani jej wasale. Ryba psuje się od głowy Teraz wszystkie firmy sobie liczą ile ich to kosztowało. Rzecz do policzenia bo przepłacało się minimum dwa miesiące i to znacznie. Generalnie wiem, że partia nam to zwróci bo w kwartale przedwyborczym będzie mocno dołować ceny paliw i tylko głupcy nie wiedzą, że suwerenność, praworządność czy wszelaka wolność przegrywają przy urnach z ceną kiełbasy. Ale pojawi się też myśl w społeczeństwie podawana drogą szeptaną jak to nas okradli co będzie taką miejska legendą współczesną i teorią spiskową żyjącą własnym życiem bo ludzie takie rzeczy kochają.
|
|
178 Dołączył: 2020-08-12 Wpisów: 1 398
Wysłane:
5 stycznia 2023 12:17:51
Najbardziej niepokojący jest ten drugi fakt. Powstał moloch zależny praktycznie całkowicie od polityków, który w sztuczny sposób może kreować ceny hurtowe na polskim rynku paliw. Fakt ten powinien niepokoić również zwolenników obecnej władzy. Przecież rządzący kiedyś w końcu się zmienią, a byłoby naiwnością sądzić, że gdy sytuacja budżetowa będzie zła, następcy nie skorzystają z tego narzędzia które im sprezentowano dla własnych celów.
Ogólnie ktoś kto wymyślił całą tą akcję zaliczył niezłą wtopę. Być może zakładał, że społeczeństwo nie połapie się, że z cenami paliw dzieje się coś dziwnego i będą mogli wjechać na białym koniu "biorąc podwyżkę VAT na siebie" No cóż - trochę nie wyszło i nowy rok zaczyna się od wizerunkowego blamażu podobnego do tego z "Polskim Ładem".
Bo jak tu wytłumaczyć przeciętnemu Kowalskiemu po tej akcji, że fuzja Orlenu to było coś na czym on osobiście skorzysta?
|
|
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2023 19:56:55
zastanawiam sie jaka jest róznica czy LOTOS PGNIG PKN działaja osobno w kontekscie praw własnosciowych - ja takich nie widze ale to jest pewnie wiedza tajemna...
To było jasno powiedziane dlaczego tak wyglądała sytuacja na rynku paliw - aby nie było runu na stacje.... Juz mieliśmy w Polsce przykład z cukrem, co mieściło się wyłacznie w aspektach psychologicznych i społecznych a nie gospodarczych...
Sugerowanie że cała fuzja jest spowodowana aby mozna było okradac Polaków i mieć pieniądze pozabudzetowe jest parafrazą intelektualną, Kiedyś już były robione takie fuzje... i robił to PIS. Były to PGE ENEA TAURON ENERGA - na terenie kzdej firmy została zrobiona kompensacja wszystkich elektrowni elektrociepłowni sieci ciepłowniczych - tam gdzie było to mozliwe czyli nie byłyto duże miasta i kapiatł zagraniczny - co się póxniej stało - nastapiła inwestycja w nowe bloki energetyczne.... Tutaj bedzie sytuacja podobna - wystarczy poswiecił chwile i zobaczyć w co inwestuje Orlen w jakich działach tworzy centra naukowe - pomijajac nagłaśnianą prasę...
|
|
PREMIUM
Wysłane:
5 stycznia 2023 20:01:27
yanek z hor napisał(a):To było jasno powiedziane dlaczego tak wyglądała sytuacja na rynku paliw - aby nie było runu na stacje.... You made my day edit: Skoro już fruwamy w oparach absurdu, to i ja swe 5 groszy dorzucę. Otóż prawdopodobny zysk Orlenu za rok 2022 wyniesie ok 40 mld (strzelam). Zakładając, że połowę można byłoby przeznaczyć na dywidendę, SP otrzymałby 10 mld dywidendy i 1,9 mld z tytułu podatku Belki. Razem 11,9 mld. Jednak ktoś postanowił wykorzystać monopolistyczną pozycję Orlenu, dymając lekko obywateli w okresie listopad-grudzień. A potem wystarczyło zaczekać, aż ktoś zawiadomi UOKiK. Urząd może nałożyć karę w wysokości 10% przychodów za rok poprzedzający jej nałożenie, a więc jakieś 20 mld (zakładam przychody na poziomie 200 mld, strzelam). W ten sposób do budżetu trafi nie 11,9 mld a 20 mld. Dodatkowo premia polityczna w postaci haseł: "instytucje państwowe działają jak należy, stoją na straży i chronią obywateli" oraz "nikt nie jest ponad prawem". Czyż to nie jest urocze?
Edytowany: 5 stycznia 2023 20:18
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2023 20:23:36
... Juz przed świetami widziałem wypowiedź Obajtka który jasno mówił ze tak kształtowane sa ceny aby VAT nie wpłynął na znaczne ruchy cen i aby to nie wpłynęło na funkcjonowanie przedsięiorstwa. Dla mnie przekaz był jasny nie musiał mi ktos to specjalnie tłumaczyc....
Juz poza cała sytuacje - dla mnie jest zenujace biadolenie że przez 1,5 miesiaca ceny paliw mogły być nizsze. w tym samym czasie nakładany jest podatek CO2 który drenuje finansowo wielkie przedsiebiorstwa i wszystkich konsumentow na dziesiatki mld pln. Tym baardziej ze przez 2 lata przez wiekszość czasu paliwa w Polsce były najtańsze w UE
|
|
Wysłane:
5 stycznia 2023 22:29:24
krewa napisał(a): edit: Skoro już fruwamy w oparach absurdu, to i ja swe 5 groszy dorzucę. Otóż prawdopodobny zysk Orlenu za rok 2022 wyniesie ok 40 mld (strzelam). Zakładając, że połowę można byłoby przeznaczyć na dywidendę, SP otrzymałby 10 mld dywidendy i 1,9 mld z tytułu podatku Belki. Razem 11,9 mld. Jednak ktoś postanowił wykorzystać monopolistyczną pozycję Orlenu, dymając lekko obywateli w okresie listopad-grudzień. A potem wystarczyło zaczekać, aż ktoś zawiadomi UOKiK. Urząd może nałożyć karę w wysokości 10% przychodów za rok poprzedzający jej nałożenie, a więc jakieś 20 mld (zakładam przychody na poziomie 200 mld, strzelam). W ten sposób do budżetu trafi nie 11,9 mld a 20 mld. Dodatkowo premia polityczna w postaci haseł: "instytucje państwowe działają jak należy, stoją na straży i chronią obywateli" oraz "nikt nie jest ponad prawem". Czyż to nie jest urocze?
Ja tak nieśmiało zwrócę uwagę, że zamiana marży na VAT na początku też miała być żartem.
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 244
Wysłane:
8 stycznia 2023 14:12:41
krewa napisał(a):yanek z hor napisał(a):To było jasno powiedziane dlaczego tak wyglądała sytuacja na rynku paliw - aby nie było runu na stacje.... You made my day edit: Skoro już fruwamy w oparach absurdu, to i ja swe 5 groszy dorzucę. Otóż prawdopodobny zysk Orlenu za rok 2022 wyniesie ok 40 mld (strzelam). Zakładając, że połowę można byłoby przeznaczyć na dywidendę, SP otrzymałby 10 mld dywidendy i 1,9 mld z tytułu podatku Belki. Razem 11,9 mld. Jednak ktoś postanowił wykorzystać monopolistyczną pozycję Orlenu, dymając lekko obywateli w okresie listopad-grudzień. A potem wystarczyło zaczekać, aż ktoś zawiadomi UOKiK. Urząd może nałożyć karę w wysokości 10% przychodów za rok poprzedzający jej nałożenie, a więc jakieś 20 mld (zakładam przychody na poziomie 200 mld, strzelam). W ten sposób do budżetu trafi nie 11,9 mld a 20 mld. Dodatkowo premia polityczna w postaci haseł: "instytucje państwowe działają jak należy, stoją na straży i chronią obywateli" oraz "nikt nie jest ponad prawem". Czyż to nie jest urocze? Kara jest liczona w stosunku do przychodów z zeszłego roku jak napisałeś krewa. Zdaje się że jej maksymalny wymiar to 13,1 mld zł bo przychody Orlenu w 2021 r. to ca. 131 mld zł. Ciekawi mnie wysokość faktycznej kary, bo te środki mogą stanowić ekstra zysk dla budżetu państwa w 2023 r. co w roku wyborczym nie jest bez znaczenia. Poza tym SP ma tylko Ca. 50% udziałów w PKN-ie a tymi środkami nie musiłby się z nikim dzielić. Zakładam też że wysokość kary może być adekwatna do nadmiarowych zysków uzyskanych przez spółkę. Zawyżenie cen paliw w 2022 r. przez około 1,5 miesiąca będzie miało wpływ na spadki inflacji w 2023 r. Ludzie obecnie 7zapłacą więcej za mieszkania np. ogrzewanie itd. Popyt konsumencki spadnie, a firmy będą też miały pole do obniżki cen, bo koszty paliwa spadły. Natomiast zakładając LIFO i okres produkcji w Orlenie około 1,5 miesiąca może się okazać że Orlen nie zapłaci nic, bo kupował drożej paliwo które drożej sprzedawał i że paliwo zacznie tanieć z tego powodu dopiero w 2023 r. (Dalszy pozytywny wpływ na inflację). Zresztą jak wiecie ceny ropy i gazu tanieją na giełdach. Kraje arabskie nie chcą dać się wypchnąć Rosji z Azji i obniżają ceny na ropę jaką tam dostarczają. Jeszcze trochę spadków i Rosja zacznie dopłacać do eksportu ropy.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
8 stycznia 2023 14:20:22
Cytat:Prezes Urzędu może nałożyć na przedsiębiorcę, w drodze decyzji, karę pieniężną w wysokości nie większej niż 10% obrotu osiągniętego w roku obrotowym poprzedzającym rok nałożenia kary Jeżeli kara zostanie nałożona w br., to uwzględni obrót za 2022 rok.
|
|
PREMIUM
922 Dołączył: 2012-08-02 Wpisów: 5 244
Wysłane:
8 stycznia 2023 16:20:09
Chyba rokiem nałożenia kary będzie rok 2022 r. bo tego roku będzie dotyczyć kara. Nie chodzi o wydanie decyzji o karze. Tak mi się wydaje.
Edytowany: 8 stycznia 2023 16:26
|
|
20 Dołączył: 2022-04-28 Wpisów: 194
Wysłane:
8 stycznia 2023 18:50:29
Znałem wypowiedź UOKiK że "samo podniesienie lub obniżenie ceny nie oznacza jeszcze działania sprzecznego z prawem antymonopolowym, zwłaszcza że przedsiębiorca nie ma prawnego obowiązku ustalania cen w oparciu o model kosztowy" Zródło: tvn24.pl/biznes/z-kraju/orlen-... Było też kilka spraw prowadzonych przez UOKiK przeciw PKN o ceny www.sejm.gov.pl/Sejm7.nsf/Inte...biznes.wprost.pl/gospodarka/26...W każdym koncernie jest dział prawny i założę się że drobiazgowo zbadali na co mogą sobie pozwolić. Jeśli nie są d€Bilami to raczej przewidzieli że UOKIK zajmie się tą sprawą. Napewno ten wariant "stabilności" ceny brutto mieli opcykany dużo wcześniej niż w grudniu przez końcem roku
Edytowany: 8 stycznia 2023 18:55
|
|
20 Dołączył: 2022-04-28 Wpisów: 194
Wysłane:
8 stycznia 2023 19:04:16
Chyba PIS chce się "przeprosić" z UE Unijny komisarz ds. sprawiedliwości Didier Reynders potwierdza, że projekt ustawy o SN w kształcie przedłożonym Sejmowi jest krokiem do wypełnienia warunków płatności KPO - przekazał w sobotę minister ds. europejskich Szymon Szynkowski vel Sęk przywołując wypowiedzi Reyndersa. wgospodarce.pl/informacje/1217...Wcześniej myślałem że do wiosny nic się nie zmieni ale może coś uda się wcześniej... Kasa potrzebna jest zawsze szczególnie przed wyborami
Edytowany: 8 stycznia 2023 19:19
|
|
Wysłane:
8 stycznia 2023 20:33:01
Marcin Ratajczak napisał(a):
W każdym koncernie jest dział prawny i założę się że drobiazgowo zbadali na co mogą sobie pozwolić. Jeśli nie są d€Bilami to raczej przewidzieli że UOKIK zajmie się tą sprawą. Napewno ten wariant "stabilności" ceny brutto mieli opcykany dużo wcześniej niż w grudniu przez końcem roku
Chyba, że w grze jest faktycznie scenariusz wyprowadzenia większości zysku z pomocą UOKiK do budżetu państwa. Na ten moment pieniędzy na ten wariant co prawda bym nie postawił, ale nie byłbym też bardzo zdziwiony gdyby się tak stało.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.