gebrglgu
Advertisement
PARTNER SERWISU
gzccnfab
yanek z hor

yanek z hor

Ostatnie 10 wpisów
"Rodzina otrzymała kompleksową pomoc Ośrodka Pomocy Pokrzywdzonym Przestępstwem prowadzonego przez Fundację Dies Mei.

Fundacja jest jedną z kilkudziesięciu organizacji pozarządowych, które prowadzą okręgowe ośrodki i lokalne punkty w ramach Sieci Pomocy Pokrzywdzonym Przestępstwem, korzystając z finansowania Funduszu Sprawiedliwości. Dzięki zmianie prawa dokonanego przez rząd Zjednoczonej Prawicy Fundusz zwiększył ponad 40-krotnie kwoty przekazywane na ośrodki pomocy pokrzywdzonym przestępstwem. W 2012 r. fundusz przekazał ośrodkom pomocy zaledwie 1,6 mln zł. W 2019 r. było to już kwota ponad 40-krotnie większa (76 mln zł), natomiast w 2020 r. ponad 50-krotnie większa (84 mln zł). Kwota umów zawartych w 2021 r. na pomoc pokrzywdzonym w 2021 r. wyniosła ponad 96 mln zł. Maksymalna kwota przewidziana w programie na rok 2022 wynosi 120 mln zł."

Jest róznica szarlej ??? może coś ci się pomyliło i chciałeś napisać ze bolszewicy dawali ułamkowe kwoty wzgledem obecnych wtedy byś przełamał stereotypy w dwóch kwestiacj
Po pierwsze byś nie kłamał i nie łgał
Po drugie było by to oznaka ze coś jednak rozumiesz

szarlej81 napisał(a):
yanek z hor napisał(a):
Sugerujesz ze fundacje dawały lapówki Ziobrze aby dostac dotacje ???
Jakim trzeba byc miałkim podłym człowiekiem żeby insynuowac ze np fundacja Ewy Blaszczyk korumpowała polityków czy tez zakon saleziański. Naprawde zaczynam się zastanawiasz czy przypadkiem nie przechowujesz swojego mózgu w TVN

Moze tez zacytujesz jakiegos bolszewika który oskarzał Ziobre ze brał łapówki za przelane dotacje. To jest takie naiwne prostackie i tepe ale widać jest akceptowalne przez Twoją percepcję. To moze dla odmiany zamień nazwisko Ziobry na Trzaskowski i formułuj swoje prostackie tezy ?

Nic takiego nie sugeruję. Sugeruję jedynie czego może szukać w domu Matczaka czy Ziobry ktoś kto ma podejrzenia, lub przesłanki że takie łapówki były. Ja o takim procederze, żadnych informacji nie mam. A moją opinię o uczciwości tak rozmaitych fundacji jak i środowisk kościelnych zachowam jednak dla siebie.

To tak w kwestii wyjaśnienia. Ponieważ po raz kolejny pokazujesz, że dyskusja z Tobą w zasadzie jest niemożliwa - bez odbioru.

Przeczytaj sobie co smarujesz i jak to zrozumiesz to wtedy sam sobie na to odpowiadaj. Jak zrobisz ankiete to jeżeli nie bedzie bootów po TVN to 100% stwierdzi ze insynuowałes że fundacje daja łapówki zeby dostac dotację

wiec nie bredx i prostacko się nie wybielaj

szarlej81 napisał(a):
yanek z hor napisał(a):
Szarlej jak już operujesz setkami milionów pln to moze przytoczysz jaką kwota FS dysponował w 2013, 2014czy 2015 roku ???

Znowu do google było zbyt daleko?
www.gov.pl/attachment/869c45a5...
www.gov.pl/attachment/30341f65...

2014 - było to 14,3 mln
2015 - było to 16,8 mln

i tu trzeba przyznać, że kwoty te nie zmieniły się znacząco aż do 2017 roku w którym Fundusz Pomocy Pokrzywdzonym i Pomocy Penitencjarnej został zastąpiony Funduszem Sprawiedliwości. W tym momencie budżet tego funduszu wzrósł około piętnastokrotnie - do około 300 mln złotych rocznie a bezpośrednia pomoc ofiarom przestępstw stała się ułamkiem jego działalności.

Kolejny raz łżesz kłamiesz - kolportujesz informacje bolszewickich mediów

"Rocznie w Polsce zapada w śpiączkę ponad 600 osób. Ponad połowa to ofiary przestępstw – najczęściej drogowych, ale sporą grupę stanowią też ofiary przemocy. Budowa, wyposażenie i utrzymanie nowoczesnej placówki sprawującej opiekę nad tymi pacjentami jest społecznym i instytucjonalnym obowiązkiem państwa.

Ten obowiązek wypełnia Funduszu Sprawiedliwości, który przeznaczył ponad 44 mln zł na stworzenie Kliniki „Budzik” dla dorosłych."

to jest ta ułamkowa działalnośc ???Trzeba miec niebywały tupet i bezczelność wypisywać takie brednie. Wszelkie wydatki na co poszły są na stronie fundacji. Przejrzyj sobie...

Oczywiscie nie zrozumiałes nawet mojego pytania bo jak zwykle nic nie rozumiesz. Wpisałeś jak jeżdziec bez głowy kwote 14 mln i 16 mln nie zastanawiając się nawet nad skala pomocy wtedy i obecnie. Widzisz różnice między np 44 mln a 14mln??? albo miedzy 300mln a 16mln. Kazdy by się zastanowił w tym momencie o co bolszewikom chodzi bo nawet gdyby 5 mln nie poszło według nich na cele statutwe to i tak kwota przekazana jest kilkakrotnie większa niż za czasów bolszewików. Dosadnie napiszę abyś zrozumiał bolszewik wrzeszczy i ma problem ze zostało za PIS wydane 150mln a za ich rządów 14 mln.

Teraz tobie wytłumaczę dlaczego jest taka różnica w funduszu. Od 2015 roku państwo zaczęło działać i ściągac kasę od przestepców i takze został narzucony program pracy dla więźniów gdzie częśc dochodów trafia do tego funduszu.

Może MODERATOR wreszcie zbanuje tego zaklamanego podłego boota ???
Moderator:
Załatwione!

Sugerujesz ze fundacje dawały lapówki Ziobrze aby dostac dotacje ???
Jakim trzeba byc miałkim podłym człowiekiem żeby insynuowac ze np fundacja Ewy Blaszczyk korumpowała polityków czy tez zakon saleziański. Naprawde zaczynam się zastanawiasz czy przypadkiem nie przechowujesz swojego mózgu w TVN

Moze tez zacytujesz jakiegos bolszewika który oskarzał Ziobre ze brał łapówki za przelane dotacje. To jest takie naiwne prostackie i tepe ale widać jest akceptowalne przez Twoją percepcję. To moze dla odmiany zamień nazwisko Ziobry na Trzaskowski i formułuj swoje prostackie tezy ?

Szarlej jak już operujesz setkami milionów pln to moze przytoczysz jaką kwota FS dysponował w 2013, 2014czy 2015 roku ???

Jak zwykle szarlej nic nie rozumiesz - Twoja percepcja sięga mułu.
Moze napisze duzymi literami to będzie ci łatwiej cos zrozumiec - z drugiej strony to się nigdy nie zdarzyło...

PRZELEWY KTORE SZŁY Z FS I GDZIE TRAFIAŁY SĄ NA WYCIĄGU BANKOWYM - CO SZUKALI BOLSZEWICY W DOMU ZIOBRY TO TYLKO ONI WIEDZĄ BO NA PEWNO NIE DOTYCZY TO TEJ SPRAWY

kiedykolwiek kiedyś coś zrozumiesz szarlej ???
zaskocz mnie kiedyś....

szarlej81 napisał(a):
A ja odwrócę pytanie. Co musiałoby się zdarzyć aby.

... wreszcie coś rozumiał i Twoja percepcja przyjęła rzeczy takie jakie faktycznie istnieja
a nie takie co kolportuje GW I TVN
Szarlej powiedzmy co by musiało sie stac ???

krewa napisał(a):
Yanek, ja również piszę o tym samym - o nadużywaniu przez polityków służb specjalnych. Niezależnie od opcji politycznej. I nie mam pojęcia co musiałoby się wydarzyć, by do takich nadużyć nie dochodziło. Kolejna zmiana pokoleniowa?
Odnośnie "durnego społeczeństwa" - sądząc po tym jak często pojawiają się reklamy koalicyjnej opcji zachęcające do udziału w wyborach samorządowych, bo "oni" z pewnością pójdą na wybory, chcąc rewanżu - to nawet koalicja zdaje sobie sprawę, że społeczeństwo nie jest takie durne i zdążyło zorientować się z kim ma do czynienia. Problem polega na tym, że społeczeństwo to nie akcjonariusze - nie mogą odwołać ani rady nadzorczej aka Senat, ani zarządu aka Sejm. A w wyborach kierują się opcją mniejszego zła.

Chyba nie rozróżniasz przemysłu, pasma naduzyc od incydentów. Co musi się stac aby to się skonczyło ??? Chory człowiek - Tusk musi zniknąć z zycia politycznego - to wystarczy

krewa napisał(a):
yanek z hor napisał(a):
Ja jestem zaskoczony - bym powiedział bardzo zaskoczony że niszczy się ludzi którzy mysla inaczej i nie sa z tej samej opcji politycznej. Tego nigdy nie było.

Barbara Blida z pewnością przyznałaby Tobie rację. Weź wyluzuj z tym niszczeniem - przeszukanie jest zwykłą czynnością regulowaną przez KPK

Przeciez tu nie chodzi o sam proces przeszukania. - cały czas piszę o czymś innym

Ja jestem zaskoczony - bym powiedział bardzo zaskoczony że niszczy się ludzi którzy mysla inaczej i nie sa z tej samej opcji politycznej. Tego nigdy nie było. PIs jakos miał jednak jakies standardy i nie robił nalotu na dom Tuska (amber Gold) czy łapownika Grodzkiego. Tutaj jest też inna sytuacja - na podstawie jawnych informacji nie ma podstaw do przeszukania domu Ziobry
Jeżeli do porzadku przechodzisz w takich sytuacjach że niszczy się ludzi w bolszewicki sposób to krewa jestem conajmniej zdumiony....

1ketjoW napisał(a):
Myślę, że mieszkanie Ziobry przeszukano pod pretekstem. Teraz są dwie opcje. Albo coś znaleźli w innej sprawie i będzie kontrolowany przeciek do prasy, albo nic nie znaleźli i sprawa ucichnie.

Dla mnie to dość desperacki ruch.

Jeżeli nic nie znajda to sprawa nie ucichnie nawet kiedy całe media "demokratyczne" będa to przemilczać.
....no chyba ze jednak Polacy to jest durne społeczeństwo....

Jakoś chętnego nie ma - szarleja rozumiem bo tego nie przeczyta w GW czy innym "demokratycznym" medium...

Więc mamy sytuację że został zrobiony przelew który jest prosta czynnością która odbyła sie w ministerstwie. Wszystko jest jasne i klarowne - ktos przelał pieniądze na fundację ofiar przestepstw prowadzona przez ksiedza. Zakładam tez ze nie zrobił to Ziobro tak samo jak Trzaskowski sam nie przelewa na fundację typu jak zażywać narkotyki czy tez fundację promocji sex shopów. Teraz ABW przetrzasa dom Ziobry szukając jakis dodatkowych dowodów przelewów ?? co chce tak znaleźć odnośnie tej sprawy ??? wydruk przelewu ??? Według mnie nic - zwyczajnie bolszewia chce zniszczyć człowieka szukajac jakiś haków pod prostackim pretekstem. Ziobro był ministrem sprawiedliwości na pewno miał dostep do dokumentów niejawnych i jest liderem partii opozycyjnej

Gawlowski... - w jego otoczeniu kilkadziesiat osób ma wyroki - natomiast boss decyzyjny od którego wszystko zależało okazuje się osoba kryształowa nietykalną i nie ma uzasadnienia przeszukania mieszkania ?? To chyba jednak jest UZASADNIONY pretekst przeszukania mieszkania.

Jest róznica czy nie ????
Czy moze za chwilę ja tez bede miał wjazd ABW bo komuś nie spodoba się fundacja na którą przelałem pieniądze ???

krewa szarlej - czego szukaja w domu Ziobry w kontekscie tego ze prymitywnym bolszewikom nie podoba sie przelew z FS ???
Kto pierwszy ???

szarlej81 napisał(a):
www.gov.pl/web/prokuratura-kra...

Gdy Ziobro był prokuratorem immunitet poselski jakoś nie chronił przed wizytą ABW w domu.

moze Tobie ktos wytłumaczy róznice, bo jak zwykle nic nie rozumiesz... STANDARD

dzisiaj prymitywni bolszewicy zrobili najazd na dom Ziobry, łamiąc wszelkie normy prawne i immunitet poselski. Pretekst był arcywazny - można zgadywac - pracował dla Niemców ?, wziął 10 mln łapówki ???, ktoś kupił u niego ustawę..... - jednak to bylo cos bardziej waznego - bolszewikom wydaje sie ze przekazanie dotacji dla fundacji zajmujacej sie ofiarami przestepców było złamaniem prawa.

Teraz próbuje sobie wyobrazic co by sie stało gdyby ABW wjechało do domu Tuska albo Grodzkiego np w 2022....

...normalność się skończyła w 2023roku...

Raczej chodzi o to czy jest przyzwolenie społeczenstwa aby prymitywni bolszewicy niszczyli cały ustrój państwa....

jeszcze kuriozalne śmieszne żałosne abstrakcyjna jest wypowiedz człowieka z 2015 zarzucajaca brak obnizek stóp procentowych... Przypominam tylko ze Tyrowicz chce na kazym posiedzeniu 200pkt podwyzki...

...normalność sie skończyła w 2023....

binky binky binky
od 50 minuty. Merytoryka ludzi tuska...

www.youtube.com/watch?v=k-QM2g...

czyli jednak ma być Trybunal Stanu dla Glapinskiego. We wniosku absurd goni absurd - ma się wrazenie ze fachowcy od koszenia trawników zajeli sie recenzja fizyki kwantowej. Dobitna jest teza że Glapiński uderzył w Polska gospodarke bo nie utrzymywał mocnego kursu pln - to jest taki poziom ignoracji absurdu i dyletanctwa że tylko Tusk mógł coś takiego wymyslic.

... w 2023 skończyła sie normalność...

Raz ze wpis mój był w formie pytania a nie oznajmienia a po drugie pod tym masz cytat z prasy z taką insynuacja. Jeżeli wiesz lepiej to zacznij prostowac informacje prasowe a nie trac czasu na zamienianie się w duplikat szarleja...

fabryki Intela nie będzie bo bedzie w Niemczech ???

"Niemiecki serwis mdr.de informuje, że Intel złożył wniosek o budowę dwóch fabryk w Magdeburgu, gdzie produkowane mają być półprzewodniki. Serwis podkreślił, że obecnie jest to największy proces zatwierdzania w urzędzie administracji państwowej. Wniosek dotyczy budowy dwóch fabryk - do tej pory plan Intela zakładał budowę jednej fabryki pod Magdeburgiem, a drugiej pod Wrocławiem. Czyżby oznaczało to, że Polska została wykluczona z inwestycyjnych planów Intela?"

Trifolium napisał(a):

Napisał człowiek, który w braku argumentów zaczyna bredzić o TVN/WSI.

boocie - ty nie masz wlasnego zdania tylko jesteś propagatorem tresci z WSITVN.. Nawet nie rozumiesz że ta Twoja krynica demokracji zostala stworzona przez byłe słuzby komunistyczne przez agentów Waltera i W.. za pieniadze z FOZZ. To nie jest jakis wymysł i jest wielce uprawnione nazywac tą stacje WSITVN
Różnicę w egzaminach na sędziego juz tutaj pisałem i w tym momencie mozna stwierdzic że obecni sędziowie są niezależni i kryterium przyjecia jest tylko wiedza a nie przynależnośc i powiazania z sędziami POwskokomunistycznymi.[/quote]
Trifolium napisał(a):
Teraz jeszcze mieszasz znajomość prawa z niezależnością. Ponawiam pytanie - ilu sędziom udowodniliście udział w jakimkolwiek postkomunistycznym układzie?

Masz jakies rozdwojenie - jestem jedną osoba i nie wiem dlaczego piszesz w liczbie mnogiej ?? Paestra sędziowska składa się z sędziów komunistycznych i ich pociotków - do 2015 system powoływania sedziów był zdeterminowany aby nikt z poza układu POkomunistycznego nie wchodził na te stanowiska - nie wiem BOOCIE co mam udowadniac ???

Trifolium napisał(a):
8 lat nie starczyło?

... o tym juz pisałem - ale pewnie nic z tego nie zrozumiałes ??? Moze jednak do ciebie dociera że gdyby banki nie zostały sprzedane to mld pln mogłyby trafic coroku do budżetu - to nie jest trudne zrozumieć

Trifolium napisał(a):
Geniusz Glapiński nie zauważył, że złotówka umacnia się od roku i przez najbliższe 6 miesięcy może się dalej umacniać? Jeśli nie widzi tak oczywistych rzeczy, to może praca w banku centralnym nie jest dla niego.

Gdyby PIS z Konfederacją wygrał to by pln się nie umocnił - to jest PROSTE do zrozumienia. Ja tez byłem zaskoczony bo nie wierzyłem ze w Polsce będzie tyle bootów i nie doceniłem siły mediów

EDIT:
Trifolium napisał(a):
Czy kiedy za 2 lata kadencja obecnej KRS dobiegnie końca i Tusk będzie mógł zgodnie z ustawą powołać piętnastu swoich członków, to nadal będziesz zachwalał reformy Ziobry, czy nagle ci się odwidzi?

Naprawde masz problemy poznawcze - co mnie obchodzi kto będzie zasiadał w KRS ??? Dla mnie to jest bez róznicy - bedzie to wynikało z demokracji. Natomiast istotne jest sposób powoływania sedziów....
Może inaczej żebyś zrozumiał - nie mam nic przeciwko nominatom z PO kiedy zasady egzaminów na sedziego sie nie zmienia - czyli nie powróca egzaminy ustne bez kryteriów gdzie młodzi zdolni niezależni inteligentni byli wycinani aby tępy synek komunisty dostał się do paestry.
PS
Jak tez nominaci z PO zaczną zajmowac stanowiska w spółkach SP i dostawać pensje za prace to tez nie bedę krzyczał że to złodzieje bo nie jestem idiotą

Trifolium napisał(a):
[
Ciekawe, że we wrześniu nie stanowiło to przeszkody.

Ciekawe że nie rozumiesz prostej rzeczy że jak bedą obnizane stopy to spadną poniżej stop w USA ???
Natomiast we wrzesniu cały czas były wyzsze - to jest PROSTE do zrozumienia
Nie wiem z czym masz problem ???

Sick binky

"Polski rząd przygotowuje się do podjęcia bezprecedensowych działań przeciwko szefowi Narodowego Banku Polskiego. Tusk dał w tej sprawie zielone światło - informuje "Bloomberg". Prof. Adam Glapiński miał m.in. wprowadzić w błąd organy państwa, zapowiadając wpłatę do budżetu rzędu 6 mld zł."

Tusk moze jednak nie zajmuje sie gospodarka bo nie ma o tym pojęcia. Niech swoją energię wykorzystuje na tiktoku i na kolportowaniu jadu. Przeciez chyba dla kazdego jest jasne że jak pln z 4,6 umocnił sie do 4,35 za EURO to NBP wykazuje strate bo wynika to z wyceny rezerw...

Sick Sick Sick binky

"Polski rząd przygotowuje się do podjęcia bezprecedensowych działań przeciwko szefowi Narodowego Banku Polskiego. Tusk dał w tej sprawie zielone światło - informuje "Bloomberg". Prof. Adam Glapiński miał m.in. wprowadzić w błąd organy państwa, zapowiadając wpłatę do budżetu rzędu 6 mld zł."

Tusk moze jednak nie zajmuje sie gospodarka bo nie ma o tym pojęcia. Niech swoją energię wykorzystuje na tiktoku i na kolportowaniu jadu. Przeciez chyba dla kazdego jest jasne że jak pln z 4,6 umocnił sie do 4,35 za EURO to NBP wykazuje strate bo wynika to z wyceny rezerw...

....stopniowo wysychają "nadzwyczajne bufory oszczędnościowe" amerykańskich gospodarstw domowych i przedsiębiorstw narosłe w okresie pandemii. Jeszcze w połowie 2021 roku było to ponad 9 proc. PKB. Pod koniec zeszłego roku - już poniżej 4 proc..... 

bedę się powtarzac - to musi uderzyć w giełdę, kiedy dodatkowo jest ona nadmuchana do niebotycznych wielkości. Era dodruku się skończyla i z biegiem czasu nawis nadmiarowej gotówki bedzie owoli wysychac

Na chwile obecna stan gospodarki i nflacji jest taki - inflacja odbiła chociaz to jest baaardzo zaskakujace gdy surowce w styczniu miały spore spadki, mocny rynek pracy i dane cząstkowe z gospodarki które wskazuja na dynamiczny spadek rozwoju

proponuje jeszcze inna komisje śledczą.
Zbadanie przejęcia przez PKOBP bank Nordea. bank który był obciązony kredytami frankowymi i nie wnosił nic do portfolio PKOBP w momencie kiedy już było pewne ze kredyty frankowe obciąża bilans kazdego banku który je udzielał. To było kupienie za grube mld kłopotów i tylko naiwniak typu szarlej może doszukiwać się w tej transakcji transparentnsci uczciwości i logiki (chociaz dla szarleja te słowo to obce i niezrozumiałe zjawisko)
Smaczku daje jeszcze fakt ze ekipa Tuska wyprzedała w latach 2007-2015 około 1500 przedsiębiorstw, a kupiła tylko jedno NORDEA bank.... - według mnie komisja bardzo potrzebna i pelna kontrola majatków decydentów

zysk sektora bankowego za 2023 27 mld!!!!
oczywiscie nie uwzgledniono rezerw na kredyty frankowe
których było - zgaduje 10 mld ???

1. podobno według zwiazku banków polskich (raczej niepolskich) rozwiazywanie problemów frankowych na korzyśc klientów miało spowodowac krach całego sektora....

2. Proponuję powołac komisje sledzcza na temat utraty dochodów przez SP w sektora bankowego. Główni oskarzeni to tusk balcerowicz lewandowski i oskarżenie o utrate dochodów i straty kapitałowe rzedu 200mld poprzez sprzedaz całego sektora bankowego oprócz PKOBP. Wyrok według standardów koalicji 13 grudnia 100lat pudła dla 3 w/w

SL 2395
sl 18050
SL 17300
jak spadnie to SL za cene zakupu

S 2385
S18000nasdaq
17200 DAX

ostatnie podejscie w łapaniu szczytu

drugie podejscie się skonczyło....
na szczeście bez strat i zysków
Rozważałem scenariusz CPI dół i powrotka aby pozmieniac futures i spadek. Teraz po danych dzisiejszych widac ze gospodarka jednak hamuje co pewnie podoba się giełdzie.... póki nie ruszy się rynek pracy i dochody spoleczeństwa się nie zmniejszą....

Nie wiem co z info ze fundusze są w 99% zapakowane w akcje i nie mają za duzo manewru - jakos USA cały czas rosnie...

został mi tylko nasdaq a resztę powywalało...

Kolejny raz ropa na S 77,8 (nie wiem dlaczego sa rozbiezne notowania stooq i mój forex) - licze że za chwile Izrael skończy rozpierduchę którą robi nie zważając na nic - nawet naciski USA. To powinno popchnąć ropę w otchłań tak jak to robi gaz...
..tak mi się wydaje chociaz w tym roku mam jakąs niesamowitą niemoc....

Jakoś w żadnych mediach nie przeczytałem że obligacje oprocentowane 6,5% a inflacja 3,9%...
dziwne.... - no chociaz nie ,raczej oczywiste...

inflacja za styczen 3,9%...
To co pisałem w wakacje że w kwietniu będzie okolo 3,5% jest juz pewne

Niestety potencjał obnizek stop jest według mnie minimalny ze wzgledu na stopy w USa i EBC. niestety 200mld deficytu same się nie sfinansuja

Nastepne historie o inflacji rzedu 7% pod koniec roku według mnie sa totalna bzdurą. Powrot VATu na żywnośćto jakoby 1% inflacji a opowiesci o podwyzkach energi o 100-200% to są kolejnymi bzdurami - wystarczy przejrzeć notowania energi na TGE gdzie oscyluja na poziomie 40 groszy za 1kwh i na notowania CO2 które spadły poniżej 60EURo. Przypominam że gospodarka strefy EURO bez dodruku i z obłedem klimatycznym to jest długotrwała recesja

...zastanawiam sie co teraz robi tyrowicz....

Podejscie nr 2
S17910 SL 17940 nasdaq
S 2359
S17100 DAX

niby nic się nie zmieniło po dziwnych fluktuacjach
co mamy ???
Stopy w USa nie bedą teraz obnizanie,gospodarka niemiec w recesji

Patrzac na notowania CO2 nie mam popytu na energie - oczywiscie trzeba brac poprawkę na obecną zime, a le nie ta skala
do tego dochodzi gaz...

Szarlej - kolejna rzecz PIS chce przykryć za swoich rzadów compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress

poziom długu sektora prywatnego w Polsce spadł niedawno do najniższego poziomu od lat – na koniec 2023 wyniósł on tylko 35 proc. PKB w porównaniu do ponad 50 proc. PKB w 2015 roku

USA szokuje.... - DAX i WIG20 chce spadać, coś próbuje zrobic ale zostalo w blokach.

Teraz bedzie kluczowy moment - czy USA zrobi powrotkę czy wprowadzi niepewnośc dla dax i wig20
jakbym miał wybierać to bym wziął wielką pozycje na S na dax i wig20 i to powinno nie przynieśc straty

szarlej81 napisał(a):
Sam mógłbyś wyjść czasem poza to co serwuje ABWRepublika i inne media partyjne. Jednym z głównych zarzutów jest to, że udziały w Rafinerii Gdańskiej zostały sprzedane zbyt tanio a nad transakcją nie było należytego nadzoru. Tłumaczenie adresowane dla takich jak Ty yanek, że dzięki temu uzyskaliśmy dostęp do saudyjskiej ropy nic tu nie zmienia bo to są dwie niezależne kwestie. Prawo nie działa tak, że cel uświęca środki. Zwracam uwagę, że jeżeli w kwestii ceny dogadywano się w okresie pandemicznego załamania to może to tłumaczyć rozbieżności w cenie. I jest to raczej argument na korzyść Orlenu.

Dodatkowo media partyjne skupiają się na tym, że 30% saudyjczykom nic nie daje, jakoś mniej chętnie mówiąc o tym, że umowa jednak daje im możliwość blokowania decyzji Orlenu w określonych sytuacjach.

Na ten moment nie twierdzę, że były tam jakieś nieprawidłowości, są jakieś zarzuty więc trzeba to skontrolować i wyjaśnić. Normalna rzecz. Natomiast zastanawiają mnie histeryczne reakcje poprzedniej władzy na wszelkie próby kontrolowania ich działań. Nie dodaje im to niestety wiarygodności.

A co do prywatyzacji prowadzonych przez PO to w przeciwieństwie do Ciebie mam ograniczone zaufanie do polityków, niezależnie od tego z jakiej partii pochodzą i nie mam zamiaru tu przekonywać, że ci akurat są "kryształowo czyści". Być może masz rację, że niektórzy za niektóre sprawy powinni siedzieć. Szkoda tylko, że prokuratura Ziobry przez 8 ostatnich lat miała najwyraźniej odmienne zdanie.

Jakie uprawnienia daje posiadanie 30 % - wymieniaj....
Ja mam zaufanie do partii PIS tylko dlateego że rozwijają Polskie przedsiębiorstwa a nie je sprzedaja. To jest taka zasadnicza różnica którą kazdy powinien dostrzec.... - zgadzasz się szarlej ???

Prokuratura ziobry compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress compress - znowu masz psychiczne naleciałości z WSITVN. Moze przypomne jak wyglądała prywatyzacja w czasach PO - było wystawionych 100 przedsiębiorstw- zglaszali się chetni i były wytyowani nabywcy którzy będą kupować dane przedsiebiosrtwo - kryteria nieznane.... Z tym wytypowanym była negocjonowana cena i warunki rozwoju i inwestycji w firme. Korupcjogenny system już sam w sobie - bo lepiej trzeba było zrobić licytację pomijając fakt sensu sprzedazy przedsiebiorstw.

Pytanie do POwcow dlaczego tak tanio - bo nie było innego chetnego ktory dawał wiecej, bo nie tylko cena była wyznacznikiem. Trzeba było sprzedac 51% akcji bo inaczej by nie kupił...
Dlaczego rafineria LOTOS był sprzedany tak tanio - bo nie było innego chetnego - rafineria bez pewnego dostawcy ropy była warta ZERO pln. ... Aramco zapewniało dostawy ropy... i najwazniejsze sprzedaz 30%
.... tylko niewiem czy zrozumiesz bo ty nic nie rozumisz...

WIG20 pogłebia spadek niezwazając na nowe rekordy w USA ?
Jezeli za chwile ruszy DAX to bedę zdumiony....

... no chyba ze USa zrobi odwrót...
standardowo czekam na 850

DAX pewnie dzisiaj też będie na s tylko niech si e wyklaruje

szarlej81 napisał(a):
W raporcie NIK na temat Lotosu brakuje mi informacji (być może przeoczyłem) w jakim konkretnie momencie czasowym była dokonywana wycena. Jeżeli było to w okolicach 2020 roku, gdzie sektor paliwowy szorował po dnie to wartość Lotosu w momencie wyceny faktycznie mogła być diametralnie inna niż w momencie sprzedaży, gdy na rynkach mieliśmy odbicie. Czy dało się to odkręcić i sprzedać wg bieżącej wyceny - nie wiem, to zależy jak były skonstruowane umowy.

WSITVN znowu się właczyło.....
30% nic nie zmienia w prawach własności - Aramco gwarantuje dostarczanie ropy - w zastepstwie Rosji. To jest klucz całej transakcji. Reszta to brednie dla takich jak ty szarlej

Najbardziej w tej sytuacji zaskakuje ten ryk PO że zostało cos sprzedane i Polska pozbyła sie majatku. Nie wiem jakim trzeba być naiwnym tepym człowiekiem ,żeby w kontekscie działalności sprzedawczyków z PO którzy gdyby mogli to by sprzedali jeziora i chodniki kapittałowi zagranicznemu wchodzic w ta narracje. WSITVN + GW widocznie robi lobotomie.

Mozna tutaj dawać przykłady sprzedaży banków i gdyby nie była zastopowana prywatyzacja PZU okupiona grubymi mld. co rocznie mozna wyceniać straty rzedu 8 mld tylko z tytułu utraty zysku wypracowanych przez te instytucje nie mówiac o przyroscie wartości. Taki WBK byl sprzedany za 6pln za akcje..
Ostatnia sprzedaz - Ciech gdzie umowa została podpisana na dzień ? przed wyborami gdzie państwo utraciło kontrole bez zadnego bonusu z tego tytułu i za cena za czapke sliwek

Szarlej potrafisz ocenic raport NIK na temat LOTOSu - ale wiesz - własnymi słowami a nie przedrukiem z WSITVN ???
Może zacznij od uprawnień akcjonariusza który posiada 30% akcji...

Dla mnie to był tendencyjny raport nie osadzony w realiach ktore nastapiły.To nie była zwykla umowa handlowa tylko polegajaca na zobowiazaniach. Jakby 30% zostało sprzedane za 1 pln to tez bym ocenil to pozytywnie.

Mogę tez przytoczyć kilkadziesiat prywatyzacji KLD UW UD PO gdzie prywatyzatorzy biorac obecne standardy koalicji powinni siedzieć - czyli całe PO z tuskiem na czele. To jest znowu nastepna tepa hipokryzja oferowana dla takich jak ty szarlej inteligentów

wszystkie S powywalało oprócz S59 na WIG20
dobre ze to było małym kosztm - 80pkt na nadaq..
To byl typowy falstart, chociaz cały czas oczekuje spadków.
DAX i WIG20 jest przygotoane do spadków ale USA robi kolejne rekordy...

L na NATGAS 1,81 - cena śmiesznie niska na warunki pogodowe
Jeszcze troche spadnie i będzie na poziomie pandemii gdzie wszystko stało
Zdumiewa tez taki rozjazd z ropą

Trifolium napisał(a):
yanek z hor napisał(a):
czyli zaczeło się - wszyscy niezalezni sedziowie beda usuwani

Niezależny=powołany za PiS. Dawno nie widziałem tak pokrętnej logiki.

.

Nie uzywaj slowa logika bo w twoich ustach brzmi to jak profanacja...
Różnicę w egzaminach na sędziego juz tutaj pisałem i w tym momencie mozna stwierdzic że obecni sędziowie są niezależni i kryterium przyjecia jest tylko wiedza a nie przynależnośc i powiazania z sędziami POwskokomunistycznymi.

Mnie interesuja wf jakie będa pokazane - niekoniecznie jakie były faktycznie. Spodziewam sie celowego zanizania aby udowodnic ze ceny paliw przed wyborami zrujnowały finanse spółki w tym kwartale

yanek z hor napisał(a):
S49

zamkniete za 2330 - zysk 19 pkt

DAX robi dziwny rajd i wywaliło jedną paczke, pewnie za chwile druga....

Mam S 2359
nasdaq S17700 S 17850 strata 80pkt
dax S17060

według mnie GPW tupie aby jechać w dół - tylko ze jest problem z USA które to ogranicza
do S59 dodane S49

czyli zaczeło się - wszyscy niezalezni sedziowie beda usuwani

"Minister sprawiedliwości wydał niekonstytucyjne rozporządzenie wyłączające 1/4 sędziów od spraw - podkreśla w mediach społecznościowych sędzia Jakub Iwaniec. Odniósł się w ten sposób do komunikatu wydanego dziś przez ministerstwo sprawiedliwości. Resort Bodnara stwierdził w nim, że sędziowie powołani z udziałem KRS po 2017 r. roku mają "wadliwy" status, a cała procedura wyboru była sprzeczna z Konstytucją RP i umowami międzynarodowymi. Komunikat skomentował także m.in. sędzia Kamil Zaradkiewicz, który udowadnia, że minister sprawiedliwości mija się z prawdą."

Po podważeniu statutu sedziów w KRS nastepnym krokiem bedzie podwznie 3000 niezależnych sedziw powołanych przez obecna KRS. W wymiarze maja być śedziowie komunistycznoPOwscy i każde odstępstwo bedzie likwidowane

s 17030 na dax

... i tak to działa....
aż do skutku...

wywaliło S 850... znowu

yanek z hor napisał(a):
strata 60 pkt nasdaq

Na dax i GPW nie widać tej euforii....

lim akt 830

jednak 850
sl 860

strata 60 pkt nasdaq

Na dax i GPW nie widać tej euforii....

lim akt 830

i S17810

SL 17850.
wszystko co powyzej to nie jest na S

wywaliło to bawimy sie dalej
S17820

S 17760 i S 17770
SL 17760

mam nadzieje że nie wywali i nie zrobi powrotki...
jednak najwazniejsza jest ochrona kapitału a jestem zapakowany pod korek

deficyt po listopadzie 40 mld ... po grudniu 80 mld....
Jakis celowy zabieg aby PISowski deficyt wyniósł 80mld a nie 60 mld //?????
Po 2024 lepiej bedzie porównac deficyt POwski redu 180 mld do 80 mld a nie 60 mld ???

W prasie jest szeroko rozpisany spadk dochodu z VAT ktory powinien wyniesc rzedu 25-30mld a nie 12 mld
Mam nadzieje ze to tylko kreatywna ksiegowosc a nie mafia VATowska ?

i.... S 2359...
cały kapitał utopiony na S

S17770 nasdaq

SL na 2 i 3 pakiet 17800
nie widze jakis makro powodów aby pompować nasdaq o1% bez otwarcia rynku bazowego

kolejny spadek produkcji w Niemczech...., a podobno właśnie teraz gospodarka UE ma odbijać....

S DAX 17065

S 17760

Kolejny spektakl się już praktycznie skonczy, gdzie np było oczekiwane EPS 2 USD - było 2,5 USD, kiedy rok wcześniej 3 USD...

to chyba już czas ??/

S17700

działania w granicach 17700-850 - wyjscie powyzej bedzie kończyło branie S...

powiedz mi jakie kryterium wygrało ze dotacji do chyba wigili w warszawie nie było a były dla organizacji które wymieniłem ??
Powoływanie się na transparentność to jest żałosne. Transparentnśc konczy sie w momencie kiedy urzędnik lewak przy biurku decyduje który projekt jest bardziej "transparentny'. Naiwny nic nie rozumiejacy szarleju....

nie chce mi się kontynuowac tematu bo dla mnie nie stanowi problemu ze Trzaskowski czy PIS daje wybranym fundacjom dotacje które reprezentuja okreslony swiatopoglad, bo to jest jakby w ramach demokracji. Natomiast irrytuje mnie prostacka tepa hipokryzja.
Masz na co ida pieniadze abyś może przestał bredzic

2. Dofinansowane przez warszawski samorząd
organizacje pozarządowe, które propagują m.in.
ideologię LGBT i otrzymują dotacje z m. st. Warszawy.
1. FES – Fundacja Edukacji Społecznej
2. Fundacja Polityki Społecznej PREKURSOR
3. Sex Work Polska
4. SIN – Społeczna Inicjatywa Narkopolityki
5. Stowarzyszenie Program STACJA
6. Zjednoczenie Pozytywni w Tęczy
7. Fundacja ReFForm Na Rzecz Promocji zdrowia,
Budowania Więzi Społecznych Oraz Przeciwdziałania
Wykluczeniom i Dyskryminacji
8. Stowarzyszenie Bears Of Poland
9. Fundacja Ocalenie
10. Społeczny Komitet ds. AIDS (SKA)
11. Lambda Warszawa
niezalezna.pl/polityka/opozycj...

idziesz dalej w zaparte. Dawanie dotacji przez PIS dla organizacji prawicowch to jest dla kolesi. Dawanie dotacji przez Trzaskowskiego dla lewactwa to transparentne uczciwe dotacje. Cały czas nie widzisz tutaj sprzecznosci ????

szarlej81 napisał(a):
No przecież już pisałem, że każdy zarzut stawiany ludziom PIS przez kogokolwiek spoza samego PIS z automatu będzie zarzutem niewiarygodnym. I takie właśnie będą reakcje betonowego elektoratu.

W sprawę Lotosu się nie wgłębiałem, poczekam z opinią na ewentualne postawienie zarzutów. Wówczas się okaże, czy to zwykłe bicie piany czy coś jest na rzeczy.

wreszcie coś sensownego napisałeś - ty nie bedziesz się wgłebiał zrobi to za ciebie WSITVN to bedziesz tylko kolportował treść

szarlej81 napisał(a):
Tu akurat Ci wierzę. Jeżeli tak wyglądają standardy uczciwości w PIS, że "teraz my u koryta i cała kasa dla naszych bo co nam zrobisz" to już rozumiem dlaczego uważasz ich za kryształowo uczciwych.

Oczywiscie nie przeszkadza tobie ze Trzaskowski Jaskowiak itd daja dotacje w 99% swoim ??? a organizacje prawicowe zwalczaja nie dając im np lokali z niskim czynszem ?(może stąd te dotacje do lokali) Jakbys byl bardziej pojetnym to byś moze ocenił to w ten sposób ze organizacje prawicowe to nie jest gorszy sort które nie maja prawa dostawać dotacji i na szczeście PIS jakoś próbował równoważyc te proporcje ??
Zastanawiam sie też dlaczego to odbierasz w ramach uczciwości ??? Robisz jakis parytet ze jak lewactwo daje swoim to jest to zgodne z wszelkimi normami a w momencie kiedy Pis dał organizacjom prawicowym to ty bedziesz rozstrzygal czy to jest afera,czy to jest uczciwe i czy trzeba sciagac to prawnie ??? Masz tak zdefraudowany swiatopoglad przez TVNWSI ze mnie to autentycznie przeraza. Zdaję sobie sprawę że takich bezmyslnych bootów są miliony w Polsce

szarlej masz nowy temat - afera z połaczenia LOTOS i PKN. Partia która wyprzedawała wszystko co jest cięzsze od powietrza chce rozliczac PIS za sprzedaż 30% rafineri Gdanskiej. Groteska z idiotyzmem ale to akurat cos dla ciebie szarlej. Mam nadzieje ze jako usluzny boot wysmarujesz tutaj jakis post na ten temat i wrzucisz cos o NIK. Oczywiscie w większośc to bedą kłamstwa i lgarstwa ale mimo to bedę czekał z niecierpliwoscia...

szarlej81 napisał(a):
Czyli jeżeli miasto Warszawa 100% dotacji przyznałoby lewakom również nie widziałbyś problemu?

nie - bym wrzeszczał na wszystkich forach o aferze POwskichcompress compress compress compress compress compress compress compress compress compress i powoływał się na TVTRWAMcompress compress compress compress compress compress bandhead

dlatego napisałem że problemem jest to ze dotacje trafiły do organizacji prawicowych co baaardzo nie spodobało sie WSITVN I GW i cała tzw "afera" została wykreowana dla miedzyinnymi ciebie.

Sugerujesz że dotacje np przez ratusz warszawski sa dzielone po rowno ??? 50% na lewackie i 50% na prawicowe
Jesteś zakłamany i łżesz i to na kazdy temat - nie wiem z czego to wynika...

Podałem tobie przykłady "afer" - czekam na jakąs interakcję

jest afera SKOK wolomin ale nie ma nic wspólnego z PIs

"Aktualnie w toku wszystkich postępowań dotyczących zorganizowanej grupy przestępczej zajmującej się uzyskiwaniem wielomilionowych pożyczek pieniężnych ze SKOK w Wołominie ustalono, że głównym pomysłodawcą i koordynatorem grupy przestępczej był podejrzany Piotr P. – były oficer WSI służący w PRL w kontrwywiadzie wojskowym, który do 2012 roku był wiceprzewodniczącym Rady Nadzorczej SKOK w Wołominie. Ściśle współpracował on z członkami zarządu SKOK w Wołominie – prezesem Mariuszem G. i wiceprezesami Joanną P. i Mateuszem G.

Podejrzanemu Piotrowi P. do chwili obecnej przedstawiono 911 zarzutów oszustwa na łączną kwotę 1 miliarda 786 milionów 677 tysięcy złotych z tytułu wyłudzonych pożyczek i kredytów. Jego przestępcza działalność doprowadziła do niekorzystnego rozporządzenia mieniem w kwocie 1 miliarda 441 milionów 644 tysiące 723 złote. Prokuratorzy ogłosili mu ponadto 105 zarzutów dotyczących prania brudnych pieniędzy na łączną kwotę 210 milionów 432 tysiące 28 złotych."

willa + ??? - willa plus jako afera powstała na lamach WSITVN i GW - dotacje dla organizacji pozarzadowych co bylo jest i bedzie praktykowane. Tylko był jeden wielki problem - pieniadze nie szły do fundacji lewackich i trzeba było wykreować dla bootów jakiś irracjonalny przekaz. wystarczy porownac finansowanie rożnych organizacji przez miasta Warszawa Poznan Gdańsk itd.

Ostroleka zmiana przeznaczenia z elektrowni weglowej na gazowa była spowodowana legalizacją w PE na temat obledu klimatycznego - gdzie tutaj jest afera ?? Węgiel jast w Polsce - to daje niezalezność energetyczna

itd itd
nikt nie brał w łapę, nikt nie powiekszał swoich majatków, nikt nie był skorumpowany co dotyczy drugiej strony

1ketjoW napisał(a):
A tu inna ciekawostka.

Cytat:

Tusk zgodził się na trzy unijne podatki - I koszyk dochodów własnych unijnego budżetu. Jutro na posiedzeniu RE tylko to potwierdzi

wpolityce.pl/polityka/680059-t...

Wracamy na "salony" stajemy się "partnerem" Niemiec. Trzeba jeszcze pamiętac o pakcie imigracyjnym....

szarlej81 napisał(a):
yanek z hor napisał(a):

niesamowite - kazdy który jest podejrzany o machloje jest wywalany ze stanowisk i nie mają ochronnego parasola, z drugiej strony to partia propanstwowa - ale to PiS.

No faktycznie. Czarnek od razu poleciał po ujawnieniu programu Willa+, Ziobro po tym jak się okazało na co trafiły pieniądze z Funduszu Sprawiedliwości, Kamiński po aferze Pegasusa, Szumowski za respiratory, Zalewska zniknęła z polityki po zarzutach wyprowadzenia kasy z PCK na swoją kampanię, Chrzanowski za swoje działania w KNF, Pebiak od razu poleciał po ujawnieniu jego farmy hejterów, winni afery SKOK siedzą w więzieniu, podobnie jak ludzie odpowiedzialni za utopienie miliarda złotych w Ostrołęce a prokuratorów którzy umarzali niewygodne dla PIS sprawy zamiast awansów czekała degradacja. Dokładnie też zbadano na co poszło ponad 600 milionów przekazanych przez SPP rozmaitym zaprzyjaźnionym z politykami rządzącej partii fundacjom i żadna z nich nie udaremniła przeprowadzenia kontroli swoich finansów. Jednym słowem uczciwie i kryształowo czysto jak nigdy dotąd.

Tak tak, wiem. To wszystko są afery wymyślone, bo gdyby nie były wymyślone to przecież, ponieważ nikt tam nie ma ochronnego parasola, to spotkałyby go konsekwencje. A skoro nie spotkały, znaczy, że wszystko było uczciwie.

[

no trafiłes - wszystkie sa wymyslone przez WSITVN. Nieźle się wyedukowałes w opowiadaniu fantastyki. Mogles jeszcze dorzucic 70 mln Sasina. Nikt nikogo nie okradł nikt nie bral w łape, nikt nie był załatwiaczem... ale ty tego nie rozumiesz...
najwiekszym kłamstwem jest SKOK - afera SKOK Wołomin to przyjaciele Komorowskiego z WSI - nawet takiej rzeczy nie wiesz....
moze mi wytłumaczysz o co chodziło z Ostrołeka ???
Prokuratorzy ??? kolejna fantastyka i jeszcze przekazywanie kasy fundacjom...
NIESAMOWITE
100% boot

Jeżeli chcesz może przeanalizujemy jakąś według ciebie aferę - moze coś się dowiesz....

szarlej81 napisał(a):
Niesamowite jest to, że na prawdę jesteś przekonany, że brak wyroków i postępowań odnośnie korupcji dotyczących środowisk związanych z PIS podczas gdy prokuratorem generalnym był Ziobro, jest niepodważalnym dowodem na to, że żadnej korupcji nie było.

niesamowite - kazdy który jest podejrzany o machloje jest wywalany ze stanowisk i nie mają ochronnego parasola, z drugiej strony to partia propanstwowa - ale to PiS.
PO - sędziowie na telefon + powiedzenie neumana ///

szarlej81 napisał(a):
A ja dodam, że nieopublikowanie tego wyroku było ewidentnie sprzeczne z art. 190 pkt 2 Konstytucji RP i jest to jedna z pierwotnych przyczyn rozwalenia porządku prawnego w Polsce.

Szarlej zastanawiałes sie tak w ogóle dlaczego PO chciała upchnąc nielegalnie 5 POwsko-komunistycznych sedziów ??? bo według mnie dlatego ze w obliczu przegranych wyborów nie chcieli oddac władzy, mieli w glębokim powazaniu demokrację, legitymacje do sprawowania władzy..
Teraz mozna głebiej się zastanowic i mi wyszedł taki kompetencyjno swiatopogladowy spór - jeżeli według ciebie i innych bootów sędzia jest niezalezny i apolityczny to dlaczego ma jakies znaczenie jaki sedzia orzeka jezeli musi to robic według TEGO saMEGO prawa

szarlej81 napisał(a):
yanek z hor napisał(a):
[quote=szarlej81]@yanek_z_hor
rozumiem ze w twoim rozumieniu dotyczy to TK rzeplińskiego, bo juz TK przyłebskiej ten artykuł nie obowiazuje ???

Niestety wyroki Trybunału Przyłębskiej w zakresie orzekania do którego uprawniony jest TK, jeżeli zostały wydane w prawidłowym składzie są tak samo niepodważalne jak wyroki TK Rzeplińskiego, niezależnie od tego jak bardzo TK Przyłębskiej jest upolityczniony.

niesamowite....

[quote=szarlej81]@yanek_z_hor

Prawdę mówiąc przypuszczałem, że tam nie wejdziesz :) Korzystanie ze źródeł, które nie mają bezpośredniego połączenia z Nowogrodzką jakoś nie jest w Twoim stylu. Szkoda, bo wyjście poza własną bańkę medialną czasem jednak poszerza horyzonty.
[quote]

Ty cały czas jednej rzeczy nierozumiesz... Ja nie jestem bootem i nie powielam treści bo kto coś napisał dla bootów. Jezeli uważasz że Polska za PIS była bardziej skorumpowana niż za PO to moze jakoś to udowodnisz ?? Przypomnieć tobie ??? amber gold gdzie nawet sprawozdania finansowego nie było, wałki na Vacie, upychanie kamienic za 50 pln, wałki na paliwie, na papierosach itd Moge podać jeszcze korupcje na zasadzie ze trzeba było dac w łape aby cos załatwić w biurokracji. Moge ci juz teraz podac przykład ze korupcja wróciła miesiąc po wyborach bo to co było niemozliwe za PIS po 13 października stało sie mozliwe.....
Moze też udowodnisz że wolnośc słowa za PO była większa niz za PIS - kolejną teze wtłaczana bootom ???

szarlej81 napisał(a):
@yanek_z_hor

Artykuł 190 Konstytucji RP mówi natomiast
"Orzeczenia Trybunału Konstytucyjnego mają moc powszechnie obowiązującą i są ostateczne."

rozumiem ze w twoim rozumieniu dotyczy to TK rzeplińskiego, bo juz TK przyłebskiej ten artykuł nie obowiazuje ???

pominąłes jeden ważny wątek - prezydent nie zatwierdził tych kandydatów. Nie zostali zatwierdzeni, nie mogli zostac odwołani, byli tylko nominantami

szarlej81 napisał(a):

To Ty nie rozumiesz. Wina Tuska to prześmiewcza reakcja na propagandę poprzedniego rządu, który nawet po 8 latach większość swoich niepowodzeń przypisywał pozostającej od lat opozycji.

Jesteś bootem i nalezy być wyrozumiałym//// Moze jestes wstanie wymienic te niepowodzenia rządu PIs w latach 2015-2023
Bo według mnie miał same pasmo sukcesów
największe rekordowe inwestycje green feld
najmniejsze bezrobocie w UE
najwiekszy wzrost PKB w UE
gigantyczny wzrost dochodów budzetu
rozwój firm Polskich - PKN LOT ...
likwidacja biedy w Polsce - kupowanie na zeszyt i chwilówki
Nie zamordowanie gospodarki w czasie covid i wojny
walka z korupcja

Moze wymienisz te niepowodzenia ??? Moze tez wierzysz Tuskowi że zostawił w 2015 taka świetna gospodarkę ze PIS mógł sobie pozwolić na socjał ???

szarlej81 napisał(a):
Na necie są nawet kolekcje "pasków" z TVP obrazujących to zjawisko, którego kulminacją była kampania wyborcza prowadzona przez PIS, której motywem przewodnim - a jakże był pan Tusk.

Na necie sa nawet kolekcje pasków z WSITVN obrazujace kampanię wyborcza którą motywem przewodnim był Kaczyński. Takze na zawistnych przedwyborczych spotkaniach Tuska motywem przewodnim był Kaczyński

szarlej81 napisał(a):
A co do korupcji to taka ciekawostka:
www.transparency.org/en/cpi/20...

nawet w to nie wchodzę bo to lewacka instytucja. Równie dobrze mozesz udowadniac ze w Polsce była łamana wolność słowa co również udowadniały lewackie instytucje. Fakt jest jeden kiedys było takie powiedzonko - w Polsce tylko ryba nie bierze - to się skonczyło za PIS.

szarlej81 napisał(a):
[quote=yanek z hor ]

Źle pamiętasz. Kadencja 3 sędziów TK mijała w okresie rządów PO. Kadencja 2 pozostałych już za kadencji PIS. PO chciało zabetonować sobie TK i hurtem wybrało 5 sędziów chociaż miało prawo wybrać tylko trzech. Trybunał Konstytucyjny w wyroku stwierdził, że wybór tych dwóch zapasowych jest niezgodny z konstytucją, ale trzech pozostałych powinno zostać zaprzysiężonymi. PIS zignorował ten wyrok wsadzając w zamian swoich 3 sędziów. Tutaj mamy początek burdelu prawnego w Polsce - taką kulę śnieżną która przez 8 lat upośledzała funkcjonowanie kolejnych instytucji.

Łżesz kłamiesz - jeżeli nie wiesz takiej podstawowej rzeczy to jak masz ta sytuacje oceniać ??? Tylko ty jestes szarlej - nic nie rozumiesz i jesteś bootem WSITVN
Koniec kadencji trzech sędziów było w listopadzie a 2 kolejnych w grudniu. Wybory w październiku.
TK z Rzeplińskim - czyli komunistyczno POwski TK musiał grac pod Tuska i wybielać łamanie norm i Konstytucji. Co jest najbardziej smieszne tych 3 sedziów nie było powołanych bo nie było podpisu prezydenta - wiec byli tylko nominantami i w tym momencie mozna nazwać TK rzeplińskiego a nie Polskim...

Twoje brednie kończa się tylko wnioskiem ze gdyby Tusk i jego alkolici szanowali demokracje i Konstytucje to by takiego chaosu jak obecnie by nie było

Adagio napisał(a):

Janek nie sciemniaj... pamietam jak w 2011 roku prezes Jaroslaw powtarzal ten zwrot non stop prawie jak TVP w ostatnich latach...
Skoro twierdzisz, ze to pijarowcy PO to trzeba przyznac, ze udalo im sie rewalacyjnie zaimplantowac ten zwrot u JK i calego PISu... bo powtarzaja to jak mantre od 15 lat... niezaleznie kto rzadzi...

nie piszę o literowce tylko czynniku psychologicznym - wina tuska .. i rechot
Na kazde merytoryczne stwierdzenia ze miliardy pln Polska traci bo musi dodatkowo kupować certyfikaty CO2 przez błedną politykę Tuska kończyło się na tym - "wina tuska" i rechot

szarlej81 napisał(a):
"winy Tuska".

wina Tuska to jest formuła stworzona przez pijarowców PO i miała spowodowac rechot u takich osób jak ty - szarlej ktory nic nie rozumie. Cala działalność PO w latach 2008-2015 to jedno pasmo niepowodzen w zakresie gospodarki korupcji uległości wobec UE i na oskarżenia Tusk nie miał argumentów na merytoryczna odpowiedź dlatego powstała "wina Tuska"i rechot ...

szarlej81 napisał(a):
O nieudanej próbie wprowadzenia dwóch nieprawidłowych sędziów do TK przez PO i udanej wprwadzenia trzech nieprawidłowych sędziów przez PIS

nie było żadnych nieprawidłowo wprowadzonych sedziów przez PIS. Kadencja mijała z tego co pamietam w grudniu i jak dotąd jezeli jakaś partia przejmowała władzę i zmiana sedziów nastepowała już za nowych rządów to zmianę dokonywał nowy rząd. wszystkie póxniej manewry PO łacznie z opowiesciami o łamaniu konstytucji i sędziami dublerami było tylko fantastyka dla np ciebie szarlej - który nic nie rozumie i jest bootem WSITVN
Fakt jest jeden - cały spektakl zaczeła PO i nie wiem dlaczego PIs nie rozwiazał tego problemu np uchwała albo aklamacja i Kaczyński nie powiedział ze prawo bedzie takie jak on je rozumie. To tez było jawne złamanie Konstytucji i w tym momencie wszyscy z PO powinni siedzieć ...

dane PKB francji i niemiec za IV kwartał to juz historia i nie mają znaczenia. Dane cząstkowe napływajace w styczniu nie zapowiadaja mitycznego odbicia.
według mnie od nastepnego tygodnia można zacząć mysleć o S

yanek z hor napisał(a):
[quote=yanek z hor ]

L na SP 4790 pod wyniki banków - stopy wysokie hossa w grudniu - powinno byc nieźle....

zamkniete za 4928
zysk 138 pkt

szarlej81 napisał(a):
yanek z hor napisał(a):

...Jakis sedzia inny wymysli jakąs inna bzdure inny powoła się na jakis casus. Póxniej nazwiemy kogos neo KRS a póxniej jakis z iusticji wymysli ze nie będziemy uznawać wyroków - wszystko ma byc POwskie a prawo bedzie się rozumieć jak to rozumie Tusk a gawiedź ma klaskać i wrzeszczeć ***** ***
Tak ma być - nie szarlej ???

Nie. Ma być tak, że to co powie sędzia powołany przez PIS z jakiejś instytucji przejętej przez PIS jest prawdą najprawdziwszą z prawdziwych a każda inna interpretacja przez dowolnego innego sędziego czy też instytucję z definicji ma być uznana za decyzję polityczną a zatem błędną i tych wyroków nie będziemy uznawać. Wszystko ma być PISOwskie a prawo będzie się rozmieć jak to rozumie pani Pawłowicz z prokuratorem Piotrowiczem pod przewodnictwem towarzyskiego odkrycia Jarosława Kaczyńskiego. Gawiedź ma klaskać i wrzeszczeć "cześć i chwała bohaterom" i "ruda wrona orła nie pokona"

Lepiej?

nie rozumiesz jednej PROSTEJ rzeczy - nikt od 1989 nie podwazał wyborów i nie podważał kompetencji rzadu do wprowadzania zmian. Stalo sie dopiero gdy Tusk został odstawiony od koryta. stad neo///, niedemokratyczne/// pisowskie///.
Nikt nie podważał decyzji komunistycznych sędziów którzy współpracowali z PO. Nikt nie podważał osób wprowadzanych do prokuratury czy do stanu sedziowskiego itd.
Jedynie człowiek wybitnie naiwny moze wymyslac tezy o apolitycznym Rzeplińskim i powołanych za PO sędziów do KRS czy TK - tylko wtedy nikt nie zachowywał się irracjonalnie i nie wprowadzał chaos degrengolade w państwie - To wszystko jest nowe za Tuska który ma problem że został odstawiony od koryta na 8 lat

S 77,1 na ropę... - czekam na wyrównanie z gazem

ceny gazu najnizsze od 10 lat ?, ceny prądu ponizej tarczy rządowej, CO2 spadło ze 100USD do 60 USD, UE jest w recesji i odbicia nie widać... - a ktoś wymysla o odbiciu inflacji...

szarlej81 napisał(a):
Każdy może mieć swój pogląd. Jeden profesor powie tak, drugi powie zupełnie coś innego...

...Jakis sedzia inny wymysli jakąs inna bzdure inny powoła się na jakis casus. Póxniej nazwiemy kogos neo KRS a póxniej jakis z iusticji wymysli ze nie będziemy uznawać wyroków - wszystko ma byc POwskie a prawo bedzie się rozumieć jak to rozumie Tusk a gawiedź ma klaskać i wrzeszczeć ***** ***
Tak ma być - nie szarlej ???

jeszcze CDR i wyciskanie shortów - tutaj moze byc strzał na 20%

Dane z USa są jeszcze w miarę dobre co może przesunąc obnizki stóp o miesiac dwa

Jeszcze tydzien wynków i bedę grał S w USa
Jeszcze musze zamknąc L na SP
... jednak było jakies podciągniecie w ramach efektu stycznia

Na naszym podwórku wojna Polsko polska - nie może być jednak inaczej jeżeli premierem został msciwy hejter któremu odebrano koryto na 8 lat

Tusk w swojej oracji przed 3 POwskimi dziennikarzamy powiedział cos takiego

"...6 mld zł mniej w budżecie. Donald Tusk komentuje brak wpłaty z NBP. "Oznaka złej woli "

Kolejny raz udowadnia ze nie ma pojecie o gospodarce...
Ne mógł lepiej ustalic pytan z POwskimi dziennikarzami i nauczyć sie jakiejś logicznej odpowiedzi ??

el_ah napisał(a):
[quote=yan

Pytanie czy FED ma miejsce do tego żeby nadal zgrywać jastrzębia. Zapowiedzi obniżek stóp raczej nie wzięły się z powietrza.
[/quote]

przecież bedą obnizki tylko przesunięte w czasie i mniejsza skala

Adagio napisał(a):
[?

Yanek, Ty jako spec od sędziów mam pytanie do Ciebie...
Który sędzia umorzył postępowanie w sprawie Kamińskiego i kolegi po ich ułaskawieniu przez AD?
Podaj najlepiej nazwisko i krótki komentarz w temacie zasług w walce z komuną w latach 80-tych...[/quote]

Nie jestem specem od sądownictwa - tylko przedstawiłem chronologię wydarzeń
i zadałem pytanie jak to mozliwe że Sędziowie na podstawie tych samych dowodów wydaja takie rozbiezne osądy.

w jaki sposób nawiazujesz do mojego postu to chyba tylko ty wiesz
bo ja nie widzę zwiazku....

szarlej81 napisał(a):

Oczywiście może być też tak, że to nie żadne ambicje, tylko po prostu realizacja tego co Nowogrodzka kazała realizować.

...idź na odwyk od WSI TVN...

Pewnie Duda zostanie na kształt mentora w swoim środowisku politycznym
..albo wyjedzie z Polski aby odciąc się od bagna które zrobił z Polski Tusk..

szarlej81 napisał(a):
Może mu chodzić o stworzenie własnej frakcji politycznej bardziej niezależnej od PIS po prawej stronie. .

znasz byłego prezydenta który zakładał jakąs partie frakcję ???
który ma ochote babrac sie w polityce i niwelowac swoj dorobek prezydencki ??

Informacje
Stopień: Wykładowca
Ostatnia wizyta: 10 kwietnia 2024 19:44:13
Liczba wpisów: 1 289
[0,30% wszystkich postów / 0,81 postów dziennie]
Punkty respektu: 168

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,894 sek.

tvoueggp
catmmvov
nooblxba
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zzfrsklk
bexvtttj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat