PARTNER SERWISU
xyomspci
2 3 4 5 6
1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 29 stycznia 2024 20:00:36 przy kursie: 64,80 zł
Brakuje w kalkulacji danych dotyczących EC Wrocław. Tam jest jeszcze jakaś mała EC.

Milko
48
Wpisów: 99
Wysłane: 30 stycznia 2024 12:15:56 przy kursie: 69,00 zł
darektomczyk napisał(a):
Skąd wziąłeś sprawność i emisyjność bloku, albo jak je policzyłeś. Przeglądnąłem raporty, prezentacje i nie mogę nic na ten temat znaleźć. Kolejny temat to przychody z rynku mocy. Trochę to nie pasuje do tego co jest w raportach.

Na stronach internetowych EC ZG masz sprawność elektryczną tamtej jednostki jeśl zmaksuje się produkcje elektryczną (50%), na stronach Kogeneracji masz w którymś z materiałów sprawność elektryczną Nowej Czechnicy (60%). To, ze przy zmaksymalizowaniu produkcji elektrycznej w Czechnicy się będzie produkowaćokoło 80MW ciepła, to informacja od człowieka z branży. Dla EC ZG to nie ma takiego znaczenia, bo oni i tak nie wykorzystują potencjału produkcji ciepła ze względu na ograniczony rynek i dużo ciepła 'idzie w gwizdek'.

Daj znać co Ci nie pasuje względem raportów? Oczywiście jeśli chodzi o ZG, bo Czechnica nie jest oddana jeszcze.

Emisyjność, zwykła chemia w połączeniu ze sprawnością jednostek. Z MWh gazu masz ~0.2 tony CO2, wykorzystujesz sprawność i Ci wychodzi ~0.33tony/MWh (Nowa Czechnica) i ~0.4
tony/MWh (ZG).

1ketjoW napisał(a):
Brakuje w kalkulacji danych dotyczących EC Wrocław. Tam jest jeszcze jakaś mała EC.

Są małe jednostki w Zawidawiu, ale to orzeszki jeśli chodzi o skale. Ostatnio dwa kolejne silniki kogeneracyjne otworzyli z bardzo wysoką premią kogeneracyjną (ponad 300 PLN/MWh) ale to są pojedyncze MWh mocy. Tam dopiero będą stawiać więcej jednostek.

Edytowany: 30 stycznia 2024 12:17

Milko
48
Wysłane: 30 stycznia 2024 14:02:13 przy kursie: 69,00 zł
A jeszcze co do rynku mocy - tam jest przychód z rynku mocy energii elektrycznej ale też z zamówionej mocy cieplnej oraz miesięcznej opłaty przesyłowej tam gdzie jest sieć dystrybucyjna.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 30 stycznia 2024 15:17:11 przy kursie: 69,00 zł
Miłko,

Jak liczysz cash na czysto w swojej kalkulacji to piszesz a amortyzacji 100 mln zł? Amortyzacja to koszt niecashowy, więc bez wpływu na wpływy gotówkowe. Poza tym taki koszt sugeruje, że inwestycja zamortyzuje się w całości przez okres małych kilkunastu lat. Czy kwota 100 mln nie jest z pod dużego palca?
Edytowany: 30 stycznia 2024 15:33

Milko
48
Wysłane: 30 stycznia 2024 15:25:28 przy kursie: 69,00 zł
Jeśli chodzi o tabelke, to amortyzacja jest wyszczególniona tylko by zmniejszyć należny podatek dochodowy. Dlatego pisze w nawiasie w którym opisuje wartość podatku - zapewnie mogłem to zrobić bardziej czytelnie.
Zysk netto oczywiście będzie obniżony o amortyzacje - ja licze cash, bo spółka na koniec roku, po zbudowaniu Czechnicy i spłaceniu KDT i tak nie powinna mieć długu. 100 mln wziąłem tak jak pisałeś spod dużego palca - rząd wielkości powinien być ten sam, a wynik na moje obliczenia jest jeśli chodzi o generacje cashu jeśli by to było np. 140 mln rocznie, jest relatywnie nieduży.

Większy wpływ powinno mieć uwzględnienie cashu generwanego jeszcze przez kocioł gazowy w Czechnicy + to, że koszt ciepła jest bardzo konserwatywnie założony - w niektórych scenariuszach nie cena nie pokrywałaby kosztów produkcji. Tam jest potencjalnie ~40mln więcej zysku, czyli nieco ponad 30mln więcej cashu niż to co wpisałem w tabelkach, gdzie skupiłem się tylko na blokach produkujących w skojarzeniu. Jeśli chodzi zaśo produkcje w Czechnicy, to nie zdziwiłbym się jakby miała zakontraktowane 90% mocy, a nie 80%. ZG w 2023 zrobiła około 84% (dane operacyjne są opublikoane na stronie EC ZG). Jeszcze dalej jest kwestia, że spółka otrzymuje darmowe przydziały CO2 (~6% zapotrzebowania) - ich wpływ też nie jest uwzględniony.
Biorąc pod uwagę powyższe, IMHO tam jest większy potencjał, że niedoszacowałem generacji cashu, niż że ją przeszacowałem.
Oczywiście kwestia bloków węglowych to osobna sprawa.
Edytowany: 30 stycznia 2024 15:35

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 31 stycznia 2024 11:50:55 przy kursie: 67,60 zł
Moim zdaniem amortyzacja podatkowa jaką założyłeś w swoim modelu jest zawyżona ponieważ w ten sposób całe nakłady na nową EC zamortyzowały by się w około 13 lat podatkowo (zakładając koszt budowy na 1,3 mld zł).

W swoim modelu zaprognozowałeś produkcję energii elektrycznej EC Czechnica na poziomie 1.254,432 GWh rocznie, a sprzedaż w trzech EC we Wrocławiu za 2022 r. wyniosła 1.134 GWh = 1.134.000 MWh (w 2021 r. wyniosła 1.216 GWh). Czy możesz to wyjaśnić?
Edytowany: 31 stycznia 2024 11:51

Milko
48
Wysłane: 31 stycznia 2024 12:54:44 przy kursie: 67,60 zł
Możesz mieć racje, bo ja tego nie studiowałem dogłębnie, w każdym razie na szybko jak sprawdzałem jak to wygląda dla elektrociepłowni, to widziałem okresy typu 15 lat. Przy 100 mln wychodzi oczywiście mniej, niemniej jednak trzeba wziąć pod uwagę, że w kosztach stałych jest też uwzględniony ~15mln maintanance capex, więc dla 15 lat wychodzi mniej więcej 100mln. Cały czas nawet by to miało być 20 lat, to wpływ na generacje cashu w wysokości ~1% wartości końcowej. Myślę, że możemy się zgodzić, że to nie ma większego znaczenia dla wyliczeń.

Jeśli chodzi o produkcje energii elektrycznej. Jak masz jednostki dla których produkcja energii elektrycznej nie jest opłacalna (koszty zmienne>przychód ze sprzedaży energii elektrycznej) jeśli nie pracują w skojarzeniu, to produkuje się tylko jeśli jest zapotrzebowanie na ciepło. Jak masz jednostki - jaką jest do tej pory Zielona Góra i jaką będzie Nowa Czechnica, które są na tyle efektywne, że zarabiają pieniądze także jeśli nie produkują ciepła, albo jeśli zapotrzebowanie na ciepło jest małe, to wtedy produkujesz energie większość roku. Popatrz sobie na to, że Zielona Góra produkuje okolice ~50% (nawet więcej) całej energii elektrycznej w grupie, a sprzedaż ciepła w ZG to tylko nieco ponad 10% sprzedaży ciepła w grupie. Popyt na energie elektryczną nie jest tak ograniczony przez bardzo lokalny rynek zbytu tak jak popyt na ciepło. Czechnica więcej niż podwoi produkcje energii elektrycznej z części wrocławskiej.
Edytowany: 31 stycznia 2024 12:59

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 31 stycznia 2024 13:10:15 przy kursie: 67,60 zł
Zakładasz, że nowa EC będzie produkowała dużo więcej prądu niż obecna EC Czechnica i sprzedawała go do sieci.
Czy zakładasz niższą produkcję prądu w EC Wrocław, czy miks tych dwóch możliwości tj. sprzedaż prądu do sieci i jednocześnie niższą produkcję prądu przez EC Wrocław? Dlatego nie ujmowałeś EC Wrocław w prognozie (największa jednostka wytwórcza)?

Milko
48
Wysłane: 31 stycznia 2024 13:41:31 przy kursie: 67,60 zł
1ketjoW napisał(a):
Zakładasz, że nowa EC będzie produkowała dużo więcej prądu niż obecna EC Czechnica i sprzedawała go do sieci.
Czy zakładasz niższą produkcję prądu w EC Wrocław, czy miks tych dwóch możliwości tj. sprzedaż prądu do sieci i jednocześnie niższą produkcję prądu przez EC Wrocław? Dlatego nie ujmowałeś EC Wrocław w prognozie (największa jednostka wytwórcza)?

Czechnica obecnie produkuje ~3TJ energii cieplnej i ona zostanie zastąpiona przez nową Czechnice (oprócz Kogeneracji, która w modelu produkuje 2TJ jest jeszcze kociół gazowy). Wrocław będzie produkował, to co produkuje. Oczywiście jakieś małe przesunięcia są możliwe między jednostkami, ale to już by była spekulacja. W deklaracjach zarządu nie ma twierdzeń, że Nowa Czechnica będzie zjadać rynek ciepła EC Wrocław.

Zrobiłem prognoze dla dużych jednostek Kogeneracyjnych, gdzie jeśli chodzi o przychody, główną składową przychodów jest energia elektryczna - dla której są dostępne kontrakty terminowe na giełdach i można sobie liczyć rzeczywiste koszty oraz przychody. Oczywiście jest jeszcze kwestia przychodów z ciepła, którego cena jest regulowana i której nie można sobie zabezpieczyć na przyszłość. Dla jednostek z kogeneracją cena ta zależy od średnich kosztów jednostek bez kogeneracji w roku poprzednim (taryfa uproszczona). Ja w modelu przyjęłem niską wartość ceny sprzedaży ciepła, żeby nie było zarzutów, że rozdmuchuje wartość cashu/zysków nie mając dokładnej podstawy, żeby takie założenie zrobić. jakbym założył cene ciepła na poziomie ~90 PLN/GJ, to by było prawdopodobnie bliższe rzeczywistości, jak popatrzy się jak się historycznie kształtowały taryfy URE dla różnych wartości cen CO2 i Gazu.

Części węglowej nie robiłem, bo w tej części o wiele większą wage mają przychody z ciepła, więc mamy powyżej opisaną niepewność. Dalej nie wiem jak będą wyglądać ceny węgla w 2025 i 2026, bo nie moge sobie po prostu wziąc cen ARA, na które są kontrakty, u nas w PL w dużej części wolumenów z PL tak to nie funkcjonuje. Nie mniej jednak, przy wysokich cenach CO2, węgiel będzie zarabiał, bo duży wpływ na koszt elektryczności w PL mają koszty produkcji w starych 200kach, które mają podobną sprawność co bloki Wrocławskie, a nie mają przychodów z ciepła. Jak liczyłem sobie poi razy oko na 2025, to przy konserwatywnych wartościach cen ciepła na 2025 wychodziło ~130mln generacji cashu. Przy czym, jakbym cene ciepła założył np. o 10PLN/GJ to już by było 75 mln więcej. Nie mniej jednak to wszystko są spekulacje i nie chciałbym, żeby się ktoś tym mocno sugerował.

Jak chcesz, to zapraszam do przedstawienia swoich obliczeń dla węglowej części z EC Wrocław na 2025 i 2026 - na pewno dam Ci feedback.

Jakby kogoś interesowało, to zrobiłem prognoze zysków na 2024 Kogeneracji - można ją znaleźć na bankierze. Tutaj miałem możliwość z akceptowalną dokładnością szacować ceny węgla (są aneksy dla PGE etc., media branżowe publikują zakres cen /GJ) oraz CO2 (duża część jest zakontraktowana wcześniej) - w prognozie uwzględniłem też różne poziomy cen elektryczności i ciepła. Tego co nie uwzględniłem, to pracy Nowej Czechnicy - żeby dać sobie margines bezpieczeństwa, w przypdaku w którym jednak nie będzie otwarta w terminie w Kwietniu.

Ciekawy jestem, czy @anty_teresa ma jakieś komentarze do modelu i zawartym w nich wyników.
Edytowany: 31 stycznia 2024 14:01

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 31 stycznia 2024 14:23:46 przy kursie: 67,60 zł
Milko,

chciałbym zrozumieć Twój model. Ja nie piszę o cieple, bo do ciepła jeszcze nie dotarłem.

Produkcja prądu dla Wrocławia za 2022 r. jest znana. Produkcja prądu w nowej EC Czechnica w Twojej prognozie też. Różnica między tymi wielkościami jest bardzo mała (120.432 MWh). Albo więc produkcja prądu wzrośnie i to zakładasz w modelu albo przy produkcji prądu na poziomie 2022 r., że EC Wrocław i EC Zawidawie prawie nie produkują prądu, albo że sprzedają to co wyprodukują do sieci. Jeżeli trzy EC wyprodukowały w 2022 r. 1.134.000 MWh, a Ty prognozujesz z samej nowej EC Czechnica 1.254.432 MWh w 2025 r. to albo czegoś nie rozumiem (do czego się skłaniam), ale jest tak jak piszę.

Milko
48
Wysłane: 31 stycznia 2024 14:34:40 przy kursie: 67,60 zł
Tak, Kogeneracja będzie sprzedawała więcej energii elektrycznej niż obecnie. Sami też zawsze sprzedawali ją w taki, czy inny sposób do sieci. Dlaczego w ogóle zakładasz, że w jakikolwiek sposób mogłoby to zastąpić produkcję elektryczna Wrocławia? Firma nie ma ograniczenia ile może sprzedawać energii elektrycznej. Ma za to (lokalne zapotrzebowanie) takie ograniczenie jeśli chodzi o ciepło. Sieć elektryczna nie ma takich ograniczeń.

Edytowany: 31 stycznia 2024 14:37

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 31 stycznia 2024 14:51:25 przy kursie: 67,60 zł
Milko napisał(a):
Tak, Kogeneracja będzie sprzedawała więcej energii elektrycznej niż obecnie. Sami też zawsze sprzedawali ją w taki, czy inny sposób do sieci. Dlaczego w ogóle zakładasz, że w jakikolwiek sposób mogłoby to zastąpić produkcję elektryczna Wrocławia? Firma nie ma ograniczenia ile może sprzedawać energii elektrycznej. Ma za to (lokalne zapotrzebowanie) takie ograniczenie jeśli chodzi o ciepło. Sieć elektryczna nie ma takich ograniczeń.

To było założenie warunkowe o jakie pytasz: albo ... albo .... . Dzięki za potwierdzenie.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 31 stycznia 2024 18:41:26 przy kursie: 67,60 zł
Mam jeszcze pytanie dotyczące premii kogeneracyjnej w modelu. Zgodnie z decyzją URE przypada ona na dwa podmioty w latach:

2024 - 1.040.000 MWh
2025 i dalej 1.200.000 MWh
2038 - 1.080.000 MWh
2039 - 140.000 WWh

Jaki podział premii kogeneracyjnej na obydwa podmioty patrząc na ilość MWh przyjąłeś w swoim modelu i na bazie jakich informacji/założeń?

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 31 stycznia 2024 21:35:22 przy kursie: 67,60 zł
Milko napisał(a):
Ciekawy jestem, czy @anty_teresa ma jakieś komentarze do modelu i zawartym w nich wyników.

No... Mam. :)
Widziałem Twój wpis na Bankierze - ktoś mi podrzucił linka na X i w tej analizie się trochę ustosunkowałem - jestem nieco w kontrze. Nie chodzi o same liczby, a o przyjętą metodologię. W swoich kalkulacjach opierasz się na dzisiejszych (ok. grudniowych i styczniowych) notowaniach kontraktów na dostawy w 2025 i 2026 r., a to jest IMO błąd.
1. Popatrzmy na zrealizowane ceny energii przez Kogenerację w 2022 r. - Najwyższe w pekaku rynkowym, czyli w III kw 2022 r. Czy spółka zabezpieczała sprzedaż energii na 2023 r.? Być może tak, ale rozkład przychodów po kwartałach sugeruje, bardzo duży udział spotu.

2. Z danych TGE można szacować jaka jest mieszanka wolumenu i cen na dany okres - wrzuciłem ją na 1 kw. 2024 r. - w przybliżeniu to 40 proc. kontraktów na rok 2024 oraz 45 proc spotu i 12 proc. kontraktu kwartalnego. Tak kupują i sprzedają duzi gracze. Czy Kogeneracja tak kupuje i sprzedaje? Zobaczmy. Średnia cena kontraktu na dostawy w 2023 r. to 1110 zł za MWh. kalkulując na tej bazie (50 proc. spot/ 50 proc. FY) ceny rynkowe powinny wyjść 874, 826, 822 zł. A jak wyszło w KGN? - Tak: 870, 702, 650. Wiele wskazuje na to, że spółka zabezpiecza się na okresy krótsze niż rok.

3. Ceny gazu - jasne, teoretycznie można zabezpieczać. Ale czy spółka to robi? Nie wiem. I z danych rynkowych ciężko też coś szacować. Największy odbiorca, czyli Azoty ma cenę realizacji zbliżoną do spotu. Kiedyś korzystał z dywersyfikacji i brał kilkanaście procent z Niemiec, ale parę lat temu przestał. Z resztą skoro wszystko wskazuje na to, że spółka zabezpiecza energię na krócej niż rok, to irracjonalne byłoby zabezpieczanie cen gazu w dłuższej perspektywie.

4. Pozostaje pytanie o ceny energii dla Czechnicy, bo Kogeneracja przeciwnie do ECZG sprzedaje energię do PGE, a nie na TEG. Oczywiście ceny transeferowe powinny być rynkowe, ale chyba wiemy, jak to w życiu jest - przykładów mnóstwo, poczynając od choćby oprocentowania kapitału.

Podsumowując, na wyniki i perspektywy większy wpływ mają IMO ceny spotu niż notowania kontraktów, przy czym mówimy oczywiście o CSS, a nie samym poziomie cen.

Oczywiście rozumiem, że prognozowanie przyszłości jest trudne, a kontrakty coś o niej mówią. Ale moim zdaniem mówią tylko połowę, albo mniej, bo nie znamy przyszłych spotowych CSSów. Także dla mnie Twoje podejście do sprawy jest co najwyżej drobną wskazówką, a nie czymś pewnym, czymś co spółka zabezpieczy. Czy zabezpieczenie byłoby racjonalne? Pewnie tak, ale niewiele wskazuje na to, że spółka dokonuje zabezpieczeń w takiej perspektywie.

Nie zmienia to jednak ogólnej oceny, że spółka jest ciekawa.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 1 lutego 2024 09:45:05 przy kursie: 67,00 zł
1ketjoW napisał(a):
Mam jeszcze pytanie dotyczące premii kogeneracyjnej w modelu. Zgodnie z decyzją URE przypada ona na dwa podmioty w latach:

2024 - 1.040.000 MWh
2038 - 1.080.000 MWh
2039 - 140.000 WWh

Jaki podział premii kogeneracyjnej na obydwa podmioty patrząc na ilość MWh przyjąłeś w swoim modelu i na bazie jakich informacji/założeń?

Mam jeszcze jedną kwestię dotyczącą prognozy, bo trochę czytałem wczoraj wieczorem o EC Zielona Góra.
EC ZG ma podpisany kontrakt na dostawy gazu do końca 2024 r. EC Siechnica nie zawarła do tej pory umowy na dostawy gazu, a uruchomienie EC Siechnica planowane jest w 2q24 r. dlatego zakładam, że zostanie zawarta jedna umowa przez Kogenerację na dostawy gazu na większy wolumen dla obydwu elektrociepłowni. Jeżeli ten scenariusz się zrealizuje to koszt zakupu gazu dla obydwu elektrociepłowni powinien być taki sam.

Nawet mam informacje jakie parametry ma gaz jaki jest dostarczany do EC ZG.

Cytat:

Dostarczany gaz będzie spełniał parametry gazu GZ-41,5, a jego wartość opałowa wynosi 28,23 MJ/m3.

pgnig.pl/aktualnosci/-/news-li...

Co do wielkości amortyzacji. Trzeba poszukać nowych jednostek kogeneracyjnych i sprawdzić jaka jest średnia amortyzacja podatkowa roczna dla nowych jednostek (jeżeli w kalkulacji podatku odroczonego nie będzie różnicy przejściowej na amortyzacji o znaczy, że amortyzacja podatkowa jest równa amortyzacji księgowej).

Milko
48
Wysłane: 1 lutego 2024 10:58:33 przy kursie: 67,00 zł
1ketjoW napisał(a):

2024 - 1.040.000 MWh
2038 - 1.080.000 MWh
2039 - 140.000 WWh

Tutaj rzeczywiście jest zdecydowanie błąd, bo założyłem premie dla całości wolumenów, a z tej informacji, którą znalazłeś wynika, że tak nie będzie. W naborze mieliśmy dwóch zwycięzców:
Mamy zwycięzce nr 1 z premią 44 PLN/MWh
Mamy zwycięzce nr 2 z premią 56 PLN/MWh - to jest Kogeneracja - wiem to od osób trzecich pracujących w sektorze. Premia jest indeksowana o inflacje, więc zakładając za 2024 ~6%, mamy ~80PLN/MWh.

Z informacji na stronach spółki jest notka dotycząca zdobycia premii kogeneracyjnej (kogeneracja.com.pl/grupa/o-spo...), tam są informacje, które mogą pozwolić nam policzyć jaka część wolumenów jest premiowana dla każdego z dwóch zwycięzców.:

Wartość premii kogeneracyjnej indywidualnej, która będzie wypłacona uczestnikom w latach 2023-39 wyniesie łącznie ponad 936,36 mln zł.
Łączna ilość energii elektrycznej z wysokosprawnej kogeneracji w latach 2023-39 wyniesie powyżej 17,965 mln MWh.
Zatem średnia wartość premii to 52.12 PLN/MWh. Mając tą informacje możemy obliczyć stosunek ilość MWh dla jednostki z premią 44PLN i Nowej Czechnicy z premią 56.
Wychodzi, że ~67.5% dostanie Nowa Czehcnica. Biorąc pod uwagę, że do rozdysponowania w latach 2025 i 2026 jest 1 200 000 MWh, wychodzi ~812 000 dla NC. Zawyżyłem ilość MWh z premią o ~442 000, czyli ~35 mln zysku brutto za dużo. Dzięki wielkie za zwrócenie uwagi na tą kwestie.

1ketjoW napisał(a):

Mam jeszcze jedną kwestię dotyczącą prognozy, bo trochę czytałem wczoraj wieczorem o EC Zielona Góra.
EC ZG ma podpisany kontrakt na dostawy gazu do końca 2024 r. EC Siechnica nie zawarła do tej pory umowy na dostawy gazu, a uruchomienie EC Siechnica planowane jest w 2q24 r. dlatego zakładam, że zostanie zawarta jedna umowa przez Kogenerację na dostawy gazu na większy wolumen dla obydwu elektrociepłowni. Jeżeli ten scenariusz się zrealizuje to koszt zakupu gazu dla obydwu elektrociepłowni powinien być taki sam.

EC ZG korzysta z lokalnego złoża z gazem zaazotowanym, także cena za M3 nie taka sama niż dla gazu wysokometanowego, ale pewnie jak się przeliczy na MWh to teoretycznie nie powinno być różnicy.
Nie mniej jednak cena nie będzie taka sama dla tych jednostek, ponieważ złoże jest lokalne, nie ma infrastruktury, która pozwoliłaby na sprzedaż do sieci ogólnopolskiej, co więcej oprócz inwestycji w infrastrukturę przesyłową potrzebne by było jeszcze zbudowanie kompleksu do odazotowania gazu, co jest dość kosztowne. W wyniku tego, choć spółka będzie miała cenę gazu indeksowaną rynkowo, to będzie ona z pewnym dyskontem – było to sygnalizowane na spotkaniu z inwestorami w listopadzie ubiegłego roku. Szczegóły kontraktu nie zostały jeszcze uzgodnione, dlatego nie jest wiadomym, jakiego dyskonta powinno się użyć, z tego powodu zrobiłem dla ZG 2 scenariusze – jeden bez dyskonta i drugi z dyskontem 10%.

1ketjoW napisał(a):

Co do wielkości amortyzacji. Trzeba poszukać nowych jednostek kogeneracyjnych i sprawdzić jaka jest średnia amortyzacja podatkowa roczna dla nowych jednostek (jeżeli w kalkulacji podatku odroczonego nie będzie różnicy przejściowej na amortyzacji o znaczy, że amortyzacja podatkowa jest równa amortyzacji księgowej).

Masz racje, że amortyzacja może być inna niż 15 letnia, ale biorąc pod uwagę jak relatywnie mały wpływ to ma na końcowy wynik (19% z różnicy między tym co przyjąłem oraz rzeczywistą wartością), to ja nie będę tego szukać – zwłaszcza, że wycena spółki jest daleka od tego, żeby w jakimkolwiek stopniu dyskontować wpływ Czechnicy O takie szczegóły zacznę się martwić jak wycena na giełdzie będzie dużo wyższa .

OK, także wynika, że przestrzeliłem wpływ premii Kogeneracyjnej o 35 mln, to żeby to zniwelować szybko pokaże jak bardziej realnie możemy spodziewać się ceny ciepła.
Cena ciepła w taryfie uproszczonej zależy od średniej zrealizowanej ceny ciepła dla przedsiębiorstw produkujących tylko ciepło – bez kogeneracji w roku poprzednim.
Także, primo np. jeśli chodzi o 2026, weźmy dane z ostatniego rzędu w 2025.
Także mamy 170 PLN MWh, 68 eur za tone CO2. Założmy 85% sprawność kotła –URE w swoich publikacjach pokazuje, że taką średnią sprawność miały kotły w 2025. Policzmy koszty CO2 za GJ energii elektrycznej (3.6 GJ=MWh). Z MWh gazu jest ~0.2 tony CO2
(170+0.2*68*4.35)/(3.6*0.85)=75 PLN GJ.
Oczywiście są to dominujące, ale też niejedyne koszty. Oczywiście jest jeszcze marża na sprzedaży.
Analizując historczyne dane URE z lat 2019-2021, możemy zobaczyć, że średnia różnica między ceną wytworzenia, a ceną sprzedaży (PLN/GJ)wynosiła:
2019: 14.49
2020: 20.77
2021: 18.3
Średnio wychodzi ~18 PLN/GJ więcej niż koszty. Zatem na 2026 powinienem przyjąć, żeby było spójnie z zasadami taryfe o wysokości ~93 PLN/GJ. Dało by nam to upside o wysokości ~26mln w porównaniu do tego co jest w tabelce. Dodatkowo Nie uwzględniłem TJ produkcji z kotła. Co powinno dać nam kolejne ~15 mln zysku brutto.
Dla 2025 nie mogę tak policzyć, ale obecnie taryfy koszty+ dla jednostek gazowych są na poziomach 100+PLN, dlatego 93 PLN/GJ nie wydaje się być wysokim założeniem.
W tej sytuacji widać, że strata na przestrzeleniu premii kogeneracyjnej jest ‘zniwelowana’ przez urealnienie cen ciepła, oraz dodanie wpływu kotła. Niemniej jednak odpada spora część marginesu bezpieczeństwa o którym pisałem wcześniej (zostaje potencjalnie wyższe wykorzystanie mocy dla energii elektrycznej oraz odsprzedaż energii w czase gdy ceny spotowe są niskie.

W każdym razie 1ketjoW dzięki za informacje! Dobra praca!

Milko
48
Wysłane: 1 lutego 2024 12:58:34 przy kursie: 67,00 zł
anty_teresa napisał(a):

W swoich kalkulacjach opierasz się na dzisiejszych (ok. grudniowych i styczniowych) notowaniach kontraktów na dostawy w 2025 i 2026 r., a to jest IMO błąd.

Zaczne w taki sposób - normalnie by można było o tym dyskutować, które załóżenie jest lepsze, ale są dostępne informacje bezpośrednio u źródła - czytaj od spółki.
Kontakt z IR nie jest idealny, powiedziałbym nawet, że kiepskawy, ale udało mi się kilka razy dostać odpowiedź (jak coś to polecam dzwonić, ale tutaj też sugeruje cierpliwość).
Z mojej komunikacji z IR spółki w Sierpniu:
Pytanie: Czy formuły cenowe sprzedaży energii elektrycznej do PGE implikują zmiany wartości ceny sprzedaży energii elektrycznej w ciągu roku, czy są one w jakikolwiek sposób zależne od poziomucen surowców energetycznych oraz CO2?
Odpowiedź Kogeneracji: Ceny sprzedaży energii elektrycznej kontraktowane są z co najmniej rocznym wyprzedzeniem zarówno w zakresie e.elektrycznej jak i surowców, na uprawnienia CO2 zawierane są kontrakty forward na częściowe wolumeny z dwuletnim lub rocznym wyprzedzeniem.
Jak się popatrzy na raporty spółki to też można widzieć jak ładnie sobie kontrkatują kwartał po kwartale wolumeny CO2 na kolejne lata. W dalszej komunikacji padło stwierdzenie, że spółka sprzedaje forward ponad 90% wolumenów sprzedaży e.e.
(z raportów widać, że czasem jak nie trafią z prognozą produkcji, to muszą sprzedawać E.E. odkupioną na spotach ze stratą (i nie mówie tutaj o 2023). To teoretycznie powinno zamknąć sprawę, ale zgadzam się, że nie musi być tak zupełnie pięknie, zwłaszcza w okresie zawirowań takim jak 2022 i 2023 (co też opiszę). Niemniej jednak 2025 IMHO powinien być już czasem normalizacji – dlatego stoje na stanowisku, że moje podejście jest jedynym sensownym, jeśli chce się prognozować te dalsze lata. Sam wziąłem 3 punkty w czasie, żeby zrobić jakąś średnią, a nie tylko na podstawie marżowości dla pojedynczego dnia. Mógłbym pewnie brać też starsze dane, ale nie chciałem molestować mojego kontaktu w TGE.
Jeśli nie patrzymy na kontrakty forward to mamy de fakto prognozowanie jak będzie wyglądał rynek energii za rok-dwa, a to jest wróżenie z fusów, a wtedy lepiej w ogóle nie prognozować, albo zrobić tak jak zrobiłem ja i dodać odpowiednio większy zakres niepewności.
anty_teresa napisał(a):

1. Popatrzmy na zrealizowane ceny energii przez Kogenerację w 2022 r. - Najwyższe w pekaku rynkowym, czyli w III kw 2022 r. Czy spółka zabezpieczała sprzedaż energii na 2023 r.? Być może tak, ale rozkład przychodów po kwartałach sugeruje, bardzo duży udział spotu.

2022 to jest ciekawy case, mamy generalnie ceny dla Kogeneracji SA (produkcja własna)
Q1~411 PLN/MWh, (wolumen= 421GWh), średnia spoty BASE Q1: 629 PLN/MWh
Q2~474 PLN/MWh, (wolumen= 212GWh), średnia spoty BASE Q2: 702 PLN/MWh
Q3~703 PLN/MWh, (wolumen= 135GWh), średnia spoty BASE Q3: 1126 PLN/MWh
Q4~502 PLN/MWh, (wolumen= 332GWh), średnia spoty BASE Q4: 776 PLN/MWh
Średnioważona cena base na 2022 jako średnia z kontraktów w całym 2021 to 384 PLN/MWh.
W zwykłych proporcja widzimy, że jednak jesteśmy normalnie zauważalnie bliżej cenie średniej z kontraktów forward z poprzedniego roku niż spotom, zwłaszcza, że nie wiemy jeszcze ile w miksie jest kontraktów na peak, co przesuwa ceny do góry (czyli base z 2021 na 2022 jest bliżej zrealizowanym, a spoty są dalej od zrealizowanych). Znowu, w bezpośredniej komunikacji spółka w twierdzi, że forwardowo sprzedaje przez PGE ponad 90% wolumenów, ale rozkład ilości spotów w stosunku do całego wolumenu może być różny dla różnych kwartałów. W 2022 wyprodukowali sporo więcej ciepła w Q3 niż np. w 2021 i 2023 (nie potrzebowali żadnej odsprzedaży) więc mogło być odpowiednio więcej wolnych, wcześniej niezaplanowanych wolumenów.

anty_teresa napisał(a):

2. Z danych TGE można szacować jaka jest mieszanka wolumenu i cen na dany okres - wrzuciłem ją na 1 kw. 2024 r. - w przybliżeniu to 40 proc. kontraktów na rok 2024 oraz 45 proc spotu i 12 proc. kontraktu kwartalnego. Tak kupują i sprzedają duzi gracze. Czy Kogeneracja tak kupuje i sprzedaje? Zobaczmy. Średnia cena kontraktu na dostawy w 2023 r. to 1110 zł za MWh. kalkulując na tej bazie (50 proc. spot/ 50 proc. FY) ceny rynkowe powinny wyjść 874, 826, 822 zł. A jak wyszło w KGN? - Tak: 870, 702, 650. Wiele wskazuje na to, że spółka zabezpiecza się na okresy krótsze niż rok.

Rok 2023 jest rzeczywiście ciekawy, ale IMHO nie jest reprezentatywny. Zgadzam się, że ceny nie siedzą z tym, jaką spółka twierdzi, że ma politykę hedgingową. Ceny sprzedaży w Q2 i Q3 na pewno nie odpowiadają temu jak powinny wyglądać biorąc pod uwagę kontrakty terminowe. Dla mnie tutaj jest największe ryzyko dla wyniku netto w Q4 (mi wychodzi, że powinno być ~40mln więcej yoy, ale tutaj dużo zależy od tego jaką zrealizują cenę sprzedaży E.E. Jakie powody mogą być ku temu, że ceny wyglądają jak wyglądają? Głównie optymalizacja podatkowa w grupie (po co płacić więcej za e.e. kogeneracji, jeśli by to szło stricte na podatek? Tutaj mocną wskazówką jest różnica w zrealizowanych cenach przez Zieloną Górę w 2023 i Wrocław. ZG ma wyższe zrealizowane ceny, przy czym sama spółka zabezpiecza około połowe wolumenów sama bezpośrednio TGE, no i z tych wyższych cen nic nie mają bo wszyściutko idzie na podatek. Inną możliwością mogą być e.g. problemy z realizacją wcześniej shedgowanych kontraktów (z tego co słyszałem takie sytuacje zdarzały się nierzadko, nawet w przypadkach dużych podmiotów zagranicznych), z tego też mogłyby wynikać przesunięcia wewnątrz sprzedaży przez PGE – znowu właśnie w celach optymalizacji podatkowej. Nie przekładałbym jednak tego na dalsze lata.

Ja sam kilka razy podchodziłem do IR, żeby dowiedzieć się, dlaczego ceny za Q2 i Q3 były tak niskie, no i ewidentnie nie chcieli dać jasnej odpowiedzi, także optymalizacja w ramach grupy PGE względem podatku nadzwyczajnego może być rzeczywiście czynnikiem - ale to tylko spekulacja.

anty_teresa napisał(a):

3. Ceny gazu - jasne, teoretycznie można zabezpieczać. Ale czy spółka to robi? Nie wiem. I z danych rynkowych ciężko też coś szacować. Największy odbiorca, czyli Azoty ma cenę realizacji zbliżoną do spotu. Kiedyś korzystał z dywersyfikacji i brał kilkanaście procent z Niemiec, ale parę lat temu przestał. Z resztą, skoro wszystko wskazuje na to, że spółka zabezpiecza energię na krócej niż rok, to irracjonalne byłoby zabezpieczanie cen gazu w dłuższej perspektywie.

Z danych przedstawianych przez spółke ewidentnie widać, że nie kupowała gazu po cenach spot w 2022. W 2023 ciężej ocenić, ale znowu – mówią, że zasadą jest, że zabezpieczają i strone kosztową i przychodową, wnioskowanie na podstawie 2023 jest dla mnie IMHO błędne.
anty_teresa napisał(a):

4. Pozostaje pytanie o ceny energii dla Czechnicy, bo Kogeneracja przeciwnie do ECZG sprzedaje energię do PGE, a nie na TEG. Oczywiście ceny transeferowe powinny być rynkowe, ale chyba wiemy, jak to w życiu jest - przykładów mnóstwo, poczynając od choćby oprocentowania kapitału.
Podsumowując, na wyniki i perspektywy większy wpływ mają IMO ceny spotu niż notowania kontraktów, przy czym mówimy oczywiście o CSS, a nie samym poziomie cen.
Oczywiście rozumiem, że prognozowanie przyszłości jest trudne, a kontrakty coś o niej mówią. Ale moim zdaniem mówią tylko połowę, albo mniej, bo nie znamy przyszłych spotowych CSSów. Także dla mnie Twoje podejście do sprawy jest co najwyżej drobną wskazówką, a nie czymś pewnym, czymś co spółka zabezpieczy. Czy zabezpieczenie byłoby racjonalne? Pewnie tak, ale niewiele wskazuje na to, że spółka dokonuje zabezpieczeń w takiej perspektywie.

Ja podsumowując nie zgodze się ze stwierdzeniem, że spółka najprawdopodobniej nie zabezpiecza sprzedaży w przyszłości. Takie wnioskowanie jest poparte analizą krótkiego okresu czasu, w którym wystąpiły nadzwyczajne okoliczności. Bezpośrednie twierdzenia spółki oraz analiza wcześniejszych okresów sugeruje, że spółka zabezpiecza się kosztowo i pod względem sprzedaży E.E na przyszłość. To doskonale po tym jak wyglądają zrealizowane ceny CO2 latach poprzednich. Hedging pozwolił spółce na osiąganie zysków w latach, w których inne jednostki kogeneracyjne były mocno pod wodą.
W 2023 ze względu na specjalny podatek, rezultatu sprzedaży e.e.przez PGE mogą nie być reprezentatywne w stosunku do tego, co można oczekiwać w ‘normalnych’ latach. Kontrakty na 2025 i 2026 jeśli chodzi p ceny E.E. nie sugerują wyjątkowości w tym względzie. Ponadto spółka w komunikacji jasno stwierdza, że zabezpiecza kupno i sprzedaż, a nie polega na spotach. Pod tym względem na pewno ciekawym jest, jak wyglądać będą zrealizowane ceny w 2024, w którym nie ma już nadzwyczajnego podatku, a różnica pomiędzy cenami spot oraz średnią ceną kontraktów forward jest dosyć znaczna.

Żeby nie było, że uważam, że spoty w ogóle nie będą miały znaczenia – uważam, że będą miały w 2024, bo niby nie ma informacji, że oddanie Czechnicy może być opóźnione, ale wiemy, jak to bywa z tego typu inwestycjami. Jeśli Czechnica będzie rzeczywiście otwarta na wiosne 2024, to uważam, że spora część sprzedaży E.E. będzie robiona prawdopodobnie na spotach/kwartalnych kontraktach.

anty_teresa napisał(a):

Nie zmienia to jednak ogólnej oceny, że spółka jest ciekawa.

Tu w 100% się zgadzam. Jakby nie podchodzić do sprawy, to jest tanio. Nawet jak się nałoży dyskonto dla SSP. Spółka jest co więcej handlowana z dyskontem w stosunku do dużych polskich państwowych peersów – sama będąc w dużo lepszej sytuacji finansowej, chociaż jako jedyna ma szanse na dystrybucje zysków dla akcjonariuszy.

Jak ktoś nie lubi moich wyliczeń, to polecam sobie pomodelować różne scenariusze kosztów zmiennych dla Czechnicy i węglówek w PL - które cały czas odpowiadają za gross produkcji e.e. w PL. Podpowiem: to porównanie nie wygląda różowo dla węglówek - a z mojego modelu największą konkluzją jest, że uruchomienie Nowej Czechnicy przenosi na najbliższe lata (IMHO tak długo jak będziemy mieli znaczny udział węgla w produkcji E.E) na wiele wyższy poziom. Co więcej ten wiele wyższy poziom nie będzie tak zagrożony potencjalnym destruktywnym wpływem lagu czasowego jeśli chodzi o odzwierciedlenie rosnących kosztów CO2 na taryfy ciepła. W odórżnieniu od Starej Czechnicy i EC Wrocław, głównym produktem dla nowej jednostki będzie E.E. a nie ciepło. Po otwarciu Czechnicy mocny wzrost cen CO2 może być nawet w krótkim okresie (w długim i tak jest) korzystny dla spółki, bo rozwiera nożyce kosztów zmiennych miedzy jednostkami gazowymi i węglowymi w produkcji energii elektrycznej.
Edytowany: 1 lutego 2024 13:06

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 1 lutego 2024 14:43:42 przy kursie: 67,00 zł
Cytat:
Masz racje, że amortyzacja może być inna niż 15 letnia, ale biorąc pod uwagę jak relatywnie mały wpływ to ma na końcowy wynik (19% z różnicy między tym co przyjąłem oraz rzeczywistą wartością), to ja nie będę tego szukać – zwłaszcza, że wycena spółki jest daleka od tego, żeby w jakimkolwiek stopniu dyskontować wpływ Czechnicy O takie szczegóły zacznę się martwić jak wycena na giełdzie będzie dużo wyższa .

Skłaniam się do tego, że masz rację. Z tym, że czytając informacje o spółce widzę, że to nie koniec dużych inwestycji. Do 2030 r. planują jeszcze spore inwestycje związane z EC Wrocław. Szczególnie istotne jest wyboldowane zdanie - odchodzimy od węgla.

Cytat:
– W najbliższych latach istotnym wyzwaniem dla Kogeneracji SA jest realizacja strategii zmierzającej do dekarbonizacji wytwarzania i osiągnięcia neutralności klimatycznej do 2050 r. oraz związana z tym transformacja aktywów wytwórczych w EC Czechnica a także budowa nowych źródeł wytwórczych w EC Wrocław i w EC Zawidawie. W związku z powyższym polityka dywidendy Kogeneracji na lata 2023-2030 zakłada rekomendowanie przez zarząd walnemu zgromadzeniu spółki niewypłacanie dywidendy z wyniku jednostkowego netto za rok 2023 – czytamy w komunikacie.

www.stockwatch.pl/wiadomosci/k...

Cytat:
Kogeneracja w ramach strategii biznesowej na lata 2022 – 2026 planuje obniżenie poziomu emisji CO2 o 15% (w porównaniu do poziomu emisji z 2021 r.), a docelowo całkowitą eliminację emisji gazów cieplarnianych przy wykorzystaniu nisko- i zeroemisyjnych technologii, podała spółka. Do 2030 r. udział źródeł niskoemisyjnych w portfelu wytwórczym wyniesie 100%.

wysokienapiecie.pl/krotkie-spi...
Edytowany: 1 lutego 2024 14:47

Milko
48
Wysłane: 2 lutego 2024 09:48:31 przy kursie: 66,00 zł
Tak, spółka do 2030 planuje przejść na bardziej ekologiczne zasilanie, przy czym niektóre mocowe mają do końca dekady, więc dopiero wtedy, nie wczesniej przejdą w 100% na inne źródła zasilania. Na spotkaniu inwestorskim mówili, że technologie, które planują wykorzystać to silniki gazowe, pompy ciepła, kotły gazowe, kotły elektrodowe, magazyn ciepła, panele solarne. Przy czym silniki gazowe pracują w kogeneracji - mają dużą sprawność, już kilka takich (małych) jednostek pracuje na zawidawiu. Plusem tego rozwiązania to to, że to są jednostki produkowane seryjnie w wariantach do 10MW i można stopniowo je stawiać po kilka rocznie, bez ryzyka, że cała inwestycja będzie miała obsówe tak jak to czasem bywa z dużymi blokami gazowo parowymi. Kolejnej tak dużej inwestycji jak Czechnica nie planują.

Jeśli chodzi o koszty, to tutaj cytuje wypowiedź kolegi, który pracuje w konsultingu w branży i wypowiada się na portalu analiz:

- gazowe silniki kogeneracyjne. Koszt ~2-3 mln PLN / MWt za sam silnik (plus prace dodatkowe nie wiadomo ile). Mogą korzystać z premii kogeneracyjnej i rynku mocy.
- pompy ciepła. Koszt ~3,5 mln PLN / MWt. Plusem jest duża sprawność.
- kotły elektrodowe. Koszt ~0,5 mln PLN / MWt. Minusem jest niska sprawność, ale może to być tani element systemu, który wchłonie dużo prądu jak będzie tanio na rynku spot.
- kotły gazowe. Koszt ~1 mln PLN / MWt.

Potrzebują ~700MWt, także po IMHO dzisiejszych cenach powinni w zamknąć się w przedziale 1.4-1.8mld PLN jeśli chodzi o potrzeby inwestycyjne - w zależności od tego ile będą chcieli mieć kogeneracji w miksie.

Biorąc pod uwagę jak powinien wyglądać ich cash flow najbliższych latach, to nie wygląda na to, że powinni mieć problem za cashflowowaniem tych inwestycji, w tym samym czasie będąc w stanie wypłacać część zysków w postaci dywidendy zgodnie z polityką dywidendową.

Co więcej, polecam grafike z wysokiego napięcia, która pokazuje jak będą rozdysponowane pieniądze z unii w najbliższych latach:

kliknij, aby powiększyć

Dużo tam Kogeneracji i ciepłownictaw, nie? Spółka będzie mogła najpewniej finansować swoje inwestycje także z tego typu środków.
Edytowany: 2 lutego 2024 09:49

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 2 lutego 2024 11:27:23 przy kursie: 66,00 zł
Dzięki za przekazane informację. Widzę, że masz inwestycje bardzo przemyślaną.

Dla mnie z poniższego opisu nie wynika jak policzyłeś 67,5%. Czegoś mi brakuje w poniższym opisie. Czy możesz pokazać wyliczenia?
Poza tym pisałeś w komentarzu, że masz informacje w sprawie wysokości premii dla Kogeneracji od ludzi z sektora. Czy Ci ludzie nie mogą Ci powiedzieć jaka część premii dotyczy Kogeneracji?

Cytat:
Wartość premii kogeneracyjnej indywidualnej, która będzie wypłacona uczestnikom w latach 2023-39 wyniesie łącznie ponad 936,36 mln zł.
Łączna ilość energii elektrycznej z wysokosprawnej kogeneracji w latach 2023-39 wyniesie powyżej 17,965 mln MWh.
Zatem średnia wartość premii to 52.12 PLN/MWh. Mając tą informacje możemy obliczyć stosunek ilość MWh dla jednostki z premią 44PLN i Nowej Czechnicy z premią 56. Wychodzi, że ~67.5% dostanie Nowa Czehcnica.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE kogenera

2 3 4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,542 sek.

xgstktes
nrospszd
fmubokop
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
upxgjcwv
fuoqrsdh
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat