PARTNER SERWISU
ukuoripi
2 3 4 5
1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 5 lipca 2025 19:55:24 przy kursie: 104,50 zł
Nigdy nie rozumiałem wycen firm typu Datawake Biznes powinien zarabiać. Ile to już lat? Dla mnie ta firma to kuriozum.

Co do Scanway to mam nadzieję, że pójdą inna drogą. Tylko nie wiem kiedy to się stanie

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 5 lipca 2025 21:49:35 przy kursie: 104,50 zł
niedźwiedź napisał(a):
GRAF78 napisał(a):
piekny balon rośniehello1 podobnie jak kilka lat temu gamedev a skonczy się tak samo - warto o tym pamietać

tak, przemysł kosmiczny to bańka
zdecydowanie nieperspektywiczny

Dokładnie tak samo pisano tutaj jak startowała banka na gamedevie - tylko ze tu nie ma gry ktora może odnieść sukces kasowy - tylko jakies niepewnej jakosci i latwe do zastapienia obiektywy - ktore nie maja zadnej szansy odniesc sukcesu kasowego pozwalajacego na blyskawiczne przeskalowanie spolki jak kiedys np 11Bit.

wles
0
Wpisów: 25
Wysłane: 6 lipca 2025 07:42:34 przy kursie: 104,50 zł
Dodałbym: Obecność w Deloitte EMEA Fast 500 ma znaczenie nie tylko jako potwierdzenie rozwoju finansowego, ale również jako sygnał dla partnerów, inwestorów i instytucji publicznych, że technologie powstające w Polsce mogą skutecznie konkurować w skali globalnej

niedźwiedź
70
Wpisów: 637
Wysłane: 6 lipca 2025 09:31:24 przy kursie: 104,50 zł
GRAF78 napisał(a):
niedźwiedź napisał(a):
GRAF78 napisał(a):
piekny balon rośniehello1 podobnie jak kilka lat temu gamedev a skonczy się tak samo - warto o tym pamietać

tak, przemysł kosmiczny to bańka
zdecydowanie nieperspektywiczny

Dokładnie tak samo pisano tutaj jak startowała banka na gamedevie - tylko ze tu nie ma gry ktora może odnieść sukces kasowy - tylko jakies niepewnej jakosci i latwe do zastapienia obiektywy - ktore nie maja zadnej szansy odniesc sukcesu kasowego pozwalajacego na blyskawiczne przeskalowanie spolki jak kiedys np 11Bit.
Nie będę przekonywał nikogo do inwestowania w scanway. Jeśli uważasz, ze branża kosmiczna jest nieperspektywiczna, to twoja ocena.

RomanR
5
Wpisów: 36
Wysłane: 6 lipca 2025 10:04:41 przy kursie: 104,50 zł
www.youtube.com/live/diGV8dId5...
Polecam zapoznać się i dopiero wyciągać wnioski. W mojej ocenie podmiot będzie jeszcze stwarzał okazję, natomiast wielu nie będzie. Z pewnością górka jest przed nimi dość spora. Pytanie czy udźwigną i utrzymają tempo wzrostu. Pytanie też czy nie wytworzy się tu ruch spekulacyjny o ile juz o nim nie można mówić. To może powodować problem dotyczący realnej wyceny, która subiektywnie jest niska jeszcze.

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 6 lipca 2025 19:59:33 przy kursie: 104,50 zł
RomanR napisał(a):
Polecam zapoznać się i dopiero wyciągać wnioski.

inwestowanie na podstawie propagandy nie koniecznie bedzie zyskowne

niedźwiedź napisał(a):
Jeśli uważasz, ze branża kosmiczna jest nieperspektywiczna, to twoja ocena.

banża kosmiczna jest jak najbardziej pespektywiczna ale nie polska, bo sie nie przebije nie ma podskoku to takiego spaceX, co najwyzej bedzie zyła z dotacji czy oszczednosci inwestorów obejmujących kolejne emisje
Petrolinvest tez miał wspaniałe perspektywy polecam każdemu watek na tym forum jako obowiazkowa lekture szkolna - ja czytalem od deski do deski
Edytowany: 6 lipca 2025 20:03

Papson
PREMIUM
1
Wpisów: 1
Wysłane: 6 lipca 2025 20:23:07 przy kursie: 104,50 zł
Ktoś tutaj chyba jeszcze się nie obkupił w akcje i dlatego prowadzi taką narrację Think
Scanway pozyskuje kontrakty z całego świata jak widać.
Oni już "się przebili". Mają bardzo dobry produkt, know-how, ambicje i moce przerobowe.
Nie rozumiem jaki jest cel pisania takich postów angry5

niedźwiedź
70
Wysłane: 7 lipca 2025 08:08:07 przy kursie: 104,50 zł
GRAF78 napisał(a):
RomanR napisał(a):
Polecam zapoznać się i dopiero wyciągać wnioski.

inwestowanie na podstawie propagandy nie koniecznie bedzie zyskowne

niedźwiedź napisał(a):
Jeśli uważasz, ze branża kosmiczna jest nieperspektywiczna, to twoja ocena.

banża kosmiczna jest jak najbardziej pespektywiczna ale nie polska, bo sie nie przebije nie ma podskoku to takiego spaceX, co najwyzej bedzie zyła z dotacji czy oszczednosci inwestorów obejmujących kolejne emisje
Petrolinvest tez miał wspaniałe perspektywy polecam każdemu watek na tym forum jako obowiazkowa lekture szkolna - ja czytalem od deski do deski

pisałeś tu o branży gier. Ta jakoś sięgnęła światowej ligi. To samo będzie z kosmosem. Mamy szereg firm, które są na mocnej ścieżce do bycia istotnym graczem. Nie mam zamiaru Ciebie przekonywać. Zobaczysz za kilka lat, jak to będzie wyglądać. Petrolinvest to biegunowo inna sytuacja. To od początku był cwaniacki układ. W branzy kosmicznej mamy ponad 200 spółek, które zaczynają kształtować cały segment gospodarki.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 8 lipca 2025 17:34:15 przy kursie: 109,00 zł
SCANWAY - spojrzenie na wykres

Interwał dzienny. Kurs akcji spółki znajduje się w silnym trendzie wzrostowym, ale stopniowo dojrzewa do kolejnej korekty. Patrząc na strukturę falową, jesteśmy w ostatniej fali wzrostowej, po której powinna nastąpić korekta. Realizacji korekcyjnego scenariusza sprzyja sygnalizowane wykupienie, podażowa świeca na wyróżniającym się wolumenie, nakreślona na zewnętrznym zniesieniu Fibonacciego (historycznie, kurs akcji spółki wykazywał się tendencją do kreślenia punktów zwrotnych na takich zniesieniach). Zatem, gdyby korekta nadeszła już teraz, to w pesymistycznym scenariuszu mogłaby sięgnąć nawet poziomu 76 zł.
Natomiast do końca hossy na walorze, w mojej ocenie, jest jeszcze daleko. Mamy dopiero drugą 5-kę, więc przed nami jeszcze jedna. Jednak jej zasięg można będzie wyznaczać dopiero na podstawie głębokości spodziewanej korekty.

kliknij, aby powiększyć

Powyższa treść przez 21 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

niedźwiedź
70
Wysłane: 22 sierpnia 2025 07:42:08 przy kursie: 114,00 zł
w końcu rusza CAMILA
no i chyba korekta ma się ku końcowi

RomanR
5
Wysłane: 23 sierpnia 2025 07:00:52 przy kursie: 116,00 zł
Nie mam przekonania ze to koniec korekty. Tak, plusem jest kolejny projekt ale trzeba wziąć pod uwagę że nie jest on ogromny(0,2 mln). Dodatkowym atutem jest jednak to ze pozyskują rynek. Mam tu na myśli zamówienie z USA (80 k) i możliwość rozwoju współpracy. Dla mnie liczy się konkretne zamowowienie, które jest zrealizowane. Liczę na coś więcej.

niedźwiedź
70
Wysłane: 23 sierpnia 2025 11:13:46 przy kursie: 116,00 zł
biznes.pap.pl/wiadomosci/firmy...
podbój Ameryki trwa

niedźwiedź
70
Wysłane: 23 sierpnia 2025 11:15:54 przy kursie: 116,00 zł
RomanR napisał(a):
Nie mam przekonania ze to koniec korekty. Tak, plusem jest kolejny projekt ale trzeba wziąć pod uwagę że nie jest on ogromny(0,2 mln). Dodatkowym atutem jest jednak to ze pozyskują rynek. Mam tu na myśli zamówienie z USA (80 k) i możliwość rozwoju współpracy. Dla mnie liczy się konkretne zamowowienie, które jest zrealizowane. Liczę na coś więcej.

charts.stockwatch.pl/chart/jLA...
ja tu widzę koniec korekty

niedźwiedź
70
Wysłane: 25 sierpnia 2025 12:46:17 przy kursie: 132,00 zł
cierpliwość, to największa umiejętność u inwestora :)

pieniek1
PREMIUM
2
Wpisów: 295
Wysłane: 26 sierpnia 2025 09:27:00 przy kursie: 131,50 zł
Odpowiedni dobór inwestycji to dla inwestora najważniejsza kwestia.

Co do SCW to kolega piszący o 0.2 M pln z Camilla nie ma racji, obecnie tyle jest ale dla "podwykonawców" przypada 26.5 M euro ile z tego wpadnie SCW nie wiadomo ale systemy wizyjne dla 2 satelit ( z opcją rozszerzenia dla trzeciej)będą nie mało warte. Ponadto już jakiś czas temu wspominali o potencjalnej współpracu z WB elektronic i ICEYE a potencjału tej współpracy też nie ma w Backlogu.

Spółka też podawała program Motywacyjny i jego założenia , w trorych mówili o przychodach i marżach netto na kolejne lata 2025 już wygląda w nich naprawdę ciekawie jak na rozwijającą się spółkę technologiczną vs jej wycena.

Dodatkowo podkreśliłbym inwestorów nawet sam prezes obejmował akcje po 35 i 75 pln , nie ma obecnie groszowych wycen swych akcji tylko poprzez emisję sam wykładał swoje środki na rozwój spółki, ostatnio też pojawiają się w spółce nowe poważne nazwiska , którzy jednocześnie zajmują się inwestowaniem.

Jednym słowem spółka wchodzi już w fazę "konsumpcji" backlogu jak to ujął prezes, za tym idą wyniki spółki, która ma duży potencjał do dalszego rozwoju. Dodatkowym atutem powinno być wejście na Główny parkiet , który może spowodować dodatkowy popyt że strony instytucji finansowych i inwestycyjnych.

Na tle obecnego rynku wycen itp SCW pomimo wzrostu kursu akcji wydaje się bardzo ciekawą propozycją, oczywiście ci co kupowali akcje w 2024 roku przy wycenie spółki 40 -50 M pln zrobili świetny Deal ale to se już ne vrati skoro nawet prezes brał akcje po 75 pln w ostatniej emisjii, a spółka jest na wyraźnej fali wzrostowej i rozwoju i kursu akcji.

pieniek1
PREMIUM
2
Wysłane: 26 sierpnia 2025 09:54:14 przy kursie: 131,50 zł
Nie wspomniałem o jeszcze jednym możliwym czynniku który może budować pozytywny sentyment do spółki.

Niedługo ma być przedstawiona strategia rozwoju na kolejne lata. Spółka, zaczyna udowadniać że dowozi tematy rozwoju. O ile jeszcze w tamtym roku , można było się na tym zastanawiać to ten rok pokazuje skokowy rozwój spółk ( szczególnie jeśli chodzi o backlog vs 2023 -2024)a co za tym idzie zainteresowanie rynku i wzrost kursu akcji .

Na ostatnim webinarze ktoś zadał pytanie o potencjał backlogu ich wszystkich rozmów ( tych nieoficjalnych i niewiążacych zapytań również) I prezes powiedział że to jest między 150-200 M pln. Dlatego przedstawienie nowej strategii rozwoju na kolejne lata, może również być obudowane jakimiś konkretnymi założeniami wynikowymi na lata np. 2026-2028 jak to miało miejsce w 2023 ( na lata 2023-2025) .

Tego typu wydarzenie które ma się odbyć " niebawem " może też mieć wielkie znaczenie cenotwórcze, bo rynek jak to często bywa może kupować przyszłość.

Obecna kapitalizacja moze dopiero konsumować obecny dynamiczny rozwój spółki , czyli np. 25 M pln przychodów I 11 M pln marży netto jaki był planowany na 2025 rok w programie motywacyjnym.

Jeśli spółka będzie estymowała na kolejne lata Gruby rozwój w przychodach I zyskach ( np powiązany z programem motywacyjnym), to przy spółce technologicznej Space , ( która dowozi tematy),można się spodziewać kupowania przyszłości.

RomanR
5
Wysłane: 26 sierpnia 2025 10:18:36 przy kursie: 131,50 zł
W moim przekonaniu to że spółka sie rozwija jest niezaprzeczalnym faktem. Jednak nie wiem czy wyniki mozna uznać za stałe, rosnące lub powtarzalne. Wydaje sie że kosmos jest obecnie rozwojowy ale nie wysyłajmy tam kursu akcji. Każdy by chciał potężnych wzrostów... rynek to zdyskontuje. Przejście na GPW w moim odczuciu właśnie stonuje wszystkie nerwowe wybicia. Krewa wspominał o drugiej piątce fali wzrostowej. Ciekawy jestem czy ten trend sie jednak nie załamie.

pieniek1
PREMIUM
2
Wysłane: 26 sierpnia 2025 11:44:15 przy kursie: 131,50 zł
Jeśli spółka się rozwija, Jeśli ich backlog się potężnie zwiększa, jeśli prezes mówi iż zależy im na efektywności ( automatyzacji procesów produkji i projektowania, również np tych analitycznych wykorzystując AI) , co ma istotny wpływ na marże i zyskowność. - To przy takim Backlogu jaki już mają , jakie masz wątpliwości co do nawet tylko powtarzalności wyników?

A ten Backlog powinien wzrastać chciażby z samej kwestii Camilli ( nie mówiąc o potencjale związanym z WB electronic - gdzie Hydra czyli system analityczny wizyjny pięknie może się sprawdzić, czy współpracy konkretniejszej z ICEYE).

A przecież nawiązują kolejne kontakty, o których wyraża się jasno iż może to mocno wpływać na dalszy rozwój spółki.Nawet na Stockwatch jest artykuł, w którym prezes wspomina o możliwej współpracy z Xspace itp.

Tu nie chodzi o wróżenie z fusów , ale o analizę tego co się juz dzieje w spółce i jak już te znane dane i fakty mogą wpływać na przyszłe wyniki i wycenę jej . Nawet biorąc pod uwagę aspekty czysto fundamentalne, to jeśli w tym roku wyrobią zapowiadaną normę ( z założenia programu motywacyjnego ) to 28 M przychodów i 11 M marzy netto , to obecną wycena n8e jest jakaś wygórowana , biorąc pod uwagę dalszy możliwy potencjał rozwoju SCW.

Ponadto jeśli prezes brał akcje NE po 75 pln praktycznie sponsorując kolejną rundę finansową, z własnych opodatkowanych wcześniej środków to nie jest typowa sytuacja rynkowa , która obrazuje wiarę i determinację prezesa w rozwój firmy. Ponadto zaczynają pojawiać się wokół spółki duże nazwiska , związane z tym inwestycjami to też jest jakś prognstyk i sygnał, który można analizować.

Wiesz przez długi czas inwestowałem w gamedev I wiem jak w różnych fazach jak potrafiły być wyceniane spółki z gamedevu. SCW jako spółka Deep tech z tak zainicjowanym już rozwojem ( czego nie było widać w twardych cyferkach jeszcze rok temu) , ma potencjał inwestycyjny pomijając kwestie np mody i sentymentu rynkowego.

Zobacz np taka spółkę kolejkowo ,jaką ma kapitalizację jakie wyniki jaki P/e I jak jest kurs prowadzony. Tu mamy doczynienia że spółka Deep tech , ktora dynamicznie się rozwija na globalnym rynku ( podpisywane umowy nawiązywane kontakty) , która może zaskakiwać kolejnymi kontraktami , a ma wycenę niższą niż Bloober w 2017 roku z jego ówczesnym p/e 50 .obecnie Blo ma wycenę 550 M pln z p/e nadal 50. A to tylko jeden z przykładów z gamedevu. Obecnie SCW moim zdaniem jest jak 11 bit po debiucie TWOM ma porównywalne kapitalizacje , tylko potencjał przychodów i zysków w kolejnych latach moim zdaniem ma większy niż miał 11 bit w latach 2014-2017.

Dlaczego pisze o gamedevie w tym wątku? Moge równie dobrze pisać o IA , o mikroprocesorach o space w USA , bo tam obok twardych danych gra też sentyment który pompuje p/e I kapitalizacje na olbrzymie poziomy. A obecnie SCW ma mniejszą kapitalizacje niż miał np Starward swego czasu ,gdy poszło info ze 11 bit tam kase wlozyl- prezes SCW też wlozyl po 75 pln objął akcje za 11 M pln.

RomanR
5
Wysłane: 27 sierpnia 2025 14:07:15 przy kursie: 127,00 zł
Tak, zgadzam sie z Twoim scenariuszem, jeden z wielu jakie można założyć. Jednak obecnie mamy spółkę, która jest notowana na nc. Backlog jest formą raczej pewnych założeń w oparciu o tu i teraz z kierunkiem gdzie i kiedy. To nie są opublikowane umowy tylko gołąb na dachu i Wróbel w garści. Perspektywa jest ogromna. Wiele spółek miało przejść na gpw z nc. Wielu sie nie udało, wielu też to zaszkodziło bardziej niż pomogło. Szanuje Twoje poglądy i doświadczenie związane z inwestycjami jak sam podkreślasz w spółkach związanymi z produkcją gier. Mnie jednak przekonuje espi. Nawiązywanie kontaktów nie jest współpracą. Można założyć równie dobrze emisję. Czasami nie ma wyjścia i z pustego salomon... Mnie bardziej interesuje co ma do powiedzenia Krewa z punktu widzenia AT. Wywołany do tablicy może się wypowie.

RomanR
5
Wysłane: 27 sierpnia 2025 14:11:46 przy kursie: 127,00 zł
Zapomniałem tylko dodać ze espi scw nie pokrywa sie z informacjami ze spolka powiązana CRI, która w moim przekonaniu powinna coś zaraportować w związku z wybraniem podwykonawcy w projekcie o którym jest cisza :)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE SCANWAY

2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,275 sek.

vovaxwfu
tmiguvrx
ityqchmh
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hvnaknmo
norznjqy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat