Tak, ciekawa koincydencja :)
A ja doszukałem się jeszcze takiego drobnego szczegółu - mianowicie większość mediów podawała, że ofertę na TVN złożyła WP z podmiotem powiązanym z Rafałem Brzoską, a Parkiet (jak się okazuje) napisał:
Cytat:Radio Zet poinformowało, że druga wstępna oferta wpłynęła od Wirtualna Polska Holding. Jednak według agencji Bloomberg, WPH ma dopiero zastanawiać się nad takim krokiem. Wspierać może ją wehikuł Rafała Brzoski, założyciela InPostu oraz amerykańscy inwestorzy.
Parkiet - Wstępne oferty na TVNTen drobny szczegół, jeśli prawdziwy, moim zdaniem nieco zmienia na korzyść szanse wygrania bida dla WP, bo:
1. Jest to dodatkowe źródło kapitału, którego brakuje
2. Tak się składa, że w akcjonariacie WP jest już ciekawy amerykański inwestor jakim jest MDIF (Media Development Investment Fund). który nabył symboliczne udziały w biznesie w październiku 2023 roku, kiedy WP była "pod ostrzałem" PISu.
Cytat:MDIF wspiera wolne media na całym świecie, gdyż są one podstawą demokracji i trzonem społeczeństwa obywatelskiego. Odgrywają kluczową rolę, rzucając światło na działania rządzących – niezależnie od partii – i czyniąc ich odpowiedzialnymi przed swoimi obywatelami. WP jest jednym z największych mediów w Polsce – doceniamy jej pozycję i jakość dziennikarstwa oraz ogromne znaczenie ostatnich publikacji śledczych dla polskiego rynku. Inwestycja jest wyrazem konsekwentnego zaangażowania MDIF w ochronę niezależnych mediów na polskim rynku
Mówił wtedy Harlan Mandel CEO, MDIF.
Jeśli to oni byliby tym inwestorem to taki inwestor zamyka usta niedowiarkom (że tak powiem cytując klasyka) w kontekście niezależności i wyrażenia zgodę na zakup tego aktywa strategicznego przez polski rząd.