0 Dołączył: 2009-10-09 Wpisów: 40
Wysłane:
10 lutego 2010 22:42:09
przy kursie: 0,95 zł
Moja ocena NC wynika z relatywnie małej przejrzystości. Większość spółek wchodzi po emisjach prywatnych i jest obiektem megaspekulacji na debiucie. Normalne jest ustawianie kursów zamknięcia transakcjami po 1-10 sztuk akcji w zakresie 10% i więcej (i to przez członków zarządów - vide Nicogames!), co wynika z niskiej płynności i olbrzymich widełek. Raport kwartalne mają po 3 strony i zawierają komunały na poziomie studenta I roku ekonomii. Można by dalej pisać, ale to w pewnym sensie off topic. Zauważ, że nie dyskutujemy tu o abstrakcjach. Jak rozumiem obaj inwestujemy na tym rynku, więc widzimy w nim coś interesującego - np. ciekawe i mało popularne jeszcze spółki, szanse ponadnormatywnego zarobku, kosztem dużego ryzyka. Uważam tylko, że za inwestowanie tutaj należy się premia w stosunku do głównego parkietu, której już na FFI nie widzę. No ale za 5 dni raport kwartalny i sytuacja może się zmienić. Inna sprawa, że może masz i rację co do ponadnormatywnego tempa rozwoju FFI w odniesieniu do pozostałych 2. Muszę to jeszcze raz sprawdzić.
|
|
0 Dołączył: 2009-07-21 Wpisów: 108
Wysłane:
11 lutego 2010 20:17:56
przy kursie: 0,93 zł
Kroolik napisał(a):Moja ocena NC wynika z relatywnie małej przejrzystości. Większość spółek wchodzi po emisjach prywatnych i jest obiektem megaspekulacji na debiucie. Normalne jest ustawianie kursów zamknięcia transakcjami po 1-10 sztuk akcji w zakresie 10% i więcej (i to przez członków zarządów - vide Nicogames!), co wynika z niskiej płynności i olbrzymich widełek. Raport kwartalne mają po 3 strony i zawierają komunały na poziomie studenta I roku ekonomii. Można by dalej pisać, ale to w pewnym sensie off topic. Zauważ, że nie dyskutujemy tu o abstrakcjach. Jak rozumiem obaj inwestujemy na tym rynku, więc widzimy w nim coś interesującego - np. ciekawe i mało popularne jeszcze spółki, szanse ponadnormatywnego zarobku, kosztem dużego ryzyka. Uważam tylko, że za inwestowanie tutaj należy się premia w stosunku do głównego parkietu, której już na FFI nie widzę. No ale za 5 dni raport kwartalny i sytuacja może się zmienić. Inna sprawa, że może masz i rację co do ponadnormatywnego tempa rozwoju FFI w odniesieniu do pozostałych 2. Muszę to jeszcze raz sprawdzić. Dzięki za obiektywne spojrzenie. Spółka faktycznie najtańsza nie jest ale słowo inwestycja interpretuję w sposób konserwatywny czyli okres kilku lat a nie dni. Wiele spółek z New nie zna terminu księgowego (ekonomicznego) o nazwie ZYSK i rosną w najlepsze. Poruszaliśmy zresztą tylko kwestię jednego wskaźnika. Gro spółek z głównego parkietu zapomniała również co to zysk ale dobry inwestor kupuje pod perspektywę. Dlatego tak dobrze radząca sobie spółeczka jak FFI z New wzbudziła moje zainteresowanie. Dynamika rozwoju powalająca i zarząd z górnej pułki. Mam nadzieję że inwestycja pozwoli zrealizować zysk w postaci kilkuset procent. Pożyjemy ocenimy. Dziękuje pozdrawiam.
|
|
Wysłane:
11 lutego 2010 21:02:30
przy kursie: 0,93 zł
sebaseba9 napisał(a): zarząd z górnej pułki.
Co konkretnie masz na myśli? Przyznam, że nie sprawdzałem biogramów zarządu, a to jest faktycznie kwestia interesująca
|
|
|
|
Wysłane:
15 lutego 2010 23:51:52
przy kursie: 0,91 zł
No jak tam Sebaseba? Trochę rozczarowujący ten raport. Najmniejsze przychody i zysk w tym roku. Dobrze chociaż że utrzymują rentowność. Najbardziej mnie dziwi stwierdzenie raportu, że cyt. "w ocenie Zarządu na zysk netto miały wpływ [...] najwyższe w historii spółki inwestycje w opłaty sądowe i skarbowe, z których spółka spodziewa się uzyskać wysokie zwroty w drugiej połowie 2010 roku i latach kolejnych.". Na ile ja się znam na rachunkowości, to tego rodzaju pozycje aktywuje się w bilansie na rozliczeniach międzyokresowych kosztów (RMK). W innym wypadku traci się współmiernosć kosztów z przychodami. Dziwna polityka. No cóż, pozostaje wierzyć w przyszłość i tempo rozwoju, bo na obecnych wynikach nie za bardzo widzę miejsce do wzrostów.
|
|
Wysłane:
16 lutego 2010 23:11:44
przy kursie: 0,90 zł
Kroolik napisał(a):No jak tam Sebaseba? Trochę rozczarowujący ten raport. Najmniejsze przychody i zysk w tym roku. Dobrze chociaż że utrzymują rentowność. Najbardziej mnie dziwi stwierdzenie raportu, że cyt. "w ocenie Zarządu na zysk netto miały wpływ [...] najwyższe w historii spółki inwestycje w opłaty sądowe i skarbowe, z których spółka spodziewa się uzyskać wysokie zwroty w drugiej połowie 2010 roku i latach kolejnych.". Na ile ja się znam na rachunkowości, to tego rodzaju pozycje aktywuje się w bilansie na rozliczeniach międzyokresowych kosztów (RMK). W innym wypadku traci się współmiernosć kosztów z przychodami. Dziwna polityka. No cóż, pozostaje wierzyć w przyszłość i tempo rozwoju, bo na obecnych wynikach nie za bardzo widzę miejsce do wzrostów. Nie no fakt patrząc na powalające raporty "newconnectowych" spółek to faktycznie licho. Jakieś śmieszne 4,5 miliona zysku netto to faktycznie kpina Tak na szali postawiłbym powiedzmy Euroimplant jakiś złocisz przychodu, no tak ale jak tu policzyć zysk Jestem śmiertelnie spokojny o Fasta i przyszłość tej spółki. A propos "opłat skarbowych i sądowych" - to nie są amatorzy, jeśli w ten sposób rozliczają muszą mieć opinię US.
|
|
Wysłane:
17 lutego 2010 23:59:19
przy kursie: 0,89 zł
Zdecyduj się Sebaseba, albo wyceniasz pod bieżące wyniki (wtedy masz FFI dwa razy droższe od MW i Magellana), albo pod dynamikę wzrostu, której w obecnym raporcie nie widzę. Co do dziadostwa panującego na NC, to przecież parę postów temu ustaliliśmy, że spośród 120 spółek notowanych tam, jest kilka, może naście sensowych. Reszta to śmieci takie, jak rzeczony Euimplat, pompowany przez spekułę do granic niepodobieństwa. Co do opłat skarbowych, to ja mówię o ujęciu bilansowym, a nie podatkowym. Co ma do tego US? To sprawa między spółką i jej audytorem, a zasady prawa bilansowego są o wiele elastyczniejsze niż przepisy podatkowe.
|
|
Wysłane:
19 lutego 2010 21:02:19
przy kursie: 0,89 zł
Nie no Kroolik ranisz mnie po kostkach mam zdecydować czy wyceniam pod bieżące czy przyszłe czy okichane. Daruj nie wyceniam pod przeszłe (to na pewno mogę stwierdzić) aktualne interesują mnie tak sobie, a przyszłe interesują mnie najbardziej. Taki jest oficjalny mój punkt widzenia,możesz mieć rzecz jasna kontra dyktoryjny pogląd, nie neguję. Jeżeli nie zauważasz jednak w tym raporcie dynamiki wzrostu to proponuję zainwestować w EUI
|
|
0 Dołączył: 2009-03-21 Wpisów: 9
Wysłane:
1 marca 2010 21:26:47
przy kursie: 1,04 zł
Z taką pewną nieśmialością, chcialbym zauważyc, ze piękne wybicie z konsolidacji nam się szykuje, pierwsze próby ataku na szczyty się nie powiodły dzisiaj, mam nadzieję, że jutro odniesiemy sukces i opór na 1,05 pęknie, bardzo ładna świeczka, przy niezłych obrotach,to może wróżyc niezły dzień jutro
|
|
Wysłane:
1 marca 2010 22:52:54
przy kursie: 1,04 zł
Czekam kiedy ujawni się któryś z funduszy i mam wrażenie że stanie się to przed przejściem na główny parkiet.
|
|
|
|
|
|
Wysłane:
2 marca 2010 22:27:07
przy kursie: 1,10 zł
Wybicie z konsolidacji potwierdzony dużym obrotem, brak oporów, ładny wolumen - pod względem AT - idealnie, a i jeszcze rynek zmierzający na szczyty. No ładnie to wygląda, oj ładnie.
|
|
Wysłane:
4 marca 2010 20:54:09
przy kursie: 1,18 zł
No dzisiejszy wolumen zaskoczył nawet mnie ( największego fana Fastfinka na tym forum  ). Ponad milion obrotu i pakiety zbierane nawet po 1,27 dobrze wróży na kolejne sesje.
|
|
0 Dołączył: 2009-08-05 Wpisów: 223
Wysłane:
5 marca 2010 18:59:03
przy kursie: 1,23 zł
Dzisiaj na fixingu przy kursie 1.23 znowu duża transakcja. To prawda - bardzo wiele przemawia za dalszymi wzrostami, tym bardziej że rosnący rynek wyraźnie pomaga. Na razie po wyjściu z konsolidacji papier stopniowo zwyżkuje ale nie zdziwi mnie jak w najbliższym czasie zaliczy pompkę parenaście procent/dzień. Przynajmniej AT i historia za tym przemawia (brak oporów, ostatnie 90-procentowe wybicie, no i w końcu to NC ;) I jeszcze jedna ciekawa rzecz - akcje spółki po wybiciach wchodzą w fazę konsolidacji bez zaliczania wyraźnych korekt, tak że kupić taniej jest tutaj niełatwo praktycznie od lipca 2009. Jak będzie - czas pokaże, decyzje o ewentualnym wejściu każdy podejmuje samodzielnie a ja naganiać nikogo nie zamierzam. Co do fundamentów to owszem wydają się solidne, progresja wyników jest znacząca i jeszcze wejście na rynek główny w I półroczu jest atutem ale zauważcie reakcję prezesa na pytanie o wycenę - niezbyt zdecydowana mina i dyplomatyczna odpowiedź że firma warta są tyle po ile rynek ją wycenia świadczą o tym że nawet z punktu widzenia sternika nie wiadomo jak daleko to wszystko zajdzie. Przy okazji chciałbym wyrazić wdzięczność za zwrócenie uwagi na fakt wybicia z konsolidacji (wlodasb) i bieżące monitorowanie sytuacji spółki (sebaseba9). Nie da się śledzić dzień po dniu wszystkich spółek i ich wykresów (mam na myśli oczywiście spółki o solidnych fundamentach) ale dzięki wiedzy poszczególnych osób i chęci dzielenia się nią z innymi można czasami załapać się na przyjemną jazdę. Forum STOCKWATCH to potęga! :D
|
|
0 Dołączył: 2010-03-07 Wpisów: 2
Wysłane:
7 marca 2010 11:30:13
jakie jest wasze zdanie nt zachowania kursu po zatwierdzeniu prospektu przez KNF? Teoria rynków giełdowych mówi, że kurs jest zawsze najwyższy przed "skonsumowaniem" danego oczekiwanego wydarzenia, pod które gra rynek (a gra bardzo agresywnie - chyba ponad 150 % wzrost w 3-4 miesiące). Zatem należałoby się spodziewać znaczącego spadku po zatwierdzeniu prospektu. Z drugiej strony jest też perspektywa samego debiutu na GPW, która może być tym punktem kulminacyjnym, po którym dopiero pojawią się spadki. Ciekawe jest też, że debiut może być bardzo blisko publikacji raportu kwartalnego - gdybym był prezesem i wiedział, że mam dobre wyniki, to chyba poczekałbym z debiutem na okres po 15 kwietnia. Ciekaw jestem waszego zdania....
|
|
Wysłane:
8 marca 2010 20:00:39
przy kursie: 1,20 zł
caro napisał(a):jakie jest wasze zdanie nt zachowania kursu po zatwierdzeniu prospektu przez KNF? Teoria rynków giełdowych mówi, że kurs jest zawsze najwyższy przed "skonsumowaniem" danego oczekiwanego wydarzenia, pod które gra rynek (a gra bardzo agresywnie - chyba ponad 150 % wzrost w 3-4 miesiące). Zatem należałoby się spodziewać znaczącego spadku po zatwierdzeniu prospektu. Z drugiej strony jest też perspektywa samego debiutu na GPW, która może być tym punktem kulminacyjnym, po którym dopiero pojawią się spadki. Ciekawe jest też, że debiut może być bardzo blisko publikacji raportu kwartalnego - gdybym był prezesem i wiedział, że mam dobre wyniki, to chyba poczekałbym z debiutem na okres po 15 kwietnia. Ciekaw jestem waszego zdania.... Najważniejsze pytanie (dla późniejszego zachowania kursu) brzmi: czy zarząd będzie chciał upłynnić część swojego stanu posiadania ( do 9 maja 2010 ustalili lock-upa na swoje akcje ). Chociaż obserwując działania prezesa Doroszewskiego, jestem jakoś dziwnie spokojny i myślę że jeśli nawet będą chcieli coś upłynnić, sprzedadzą pakiet któremuś fundowi w pakiecie. Myślę że na spółkę z takimi wynikami i perspektywami na przyszłość chętnych nie będzie brakowało.
|
|
0 Dołączył: 2009-03-21 Wpisów: 9
Wysłane:
9 marca 2010 19:35:06
Ależ pięknie nam sie spółeczka wspina i chyba nie zanosi się na dłuższy przystanek, wydaje się jakby łapała oddech przed następnym skokiem, a przynajmniej mam taką nadzieję
|
|
0 Dołączył: 2008-07-31 Wpisów: 4 710
Wysłane:
9 marca 2010 19:46:11
Oj Wlodasb Bijesz po oczach. Moje wrażliwe oczy nie są przyzwyczajone do takich widoków. A wiesz przynajmniej dlaczego przegrałeś?...
Edytowany: 9 marca 2010 19:46
|
|
Wysłane:
10 marca 2010 18:13:13
przy kursie: 1,36 zł
wlodasb napisał(a):Ależ pięknie nam sie spółeczka wspina i chyba nie zanosi się na dłuższy przystanek, wydaje się jakby łapała oddech przed następnym skokiem, a przynajmniej mam taką nadzieję Wlodasb gratuluję wyczucia. pozdro
|
|
Wysłane:
10 marca 2010 20:12:57
przy kursie: 1,36 zł
Dzisiaj jeden z największych obrotów w historii. Ponad milion obrotu i scenariusz na najbliższe sesje możliwy jest jeden  . A ja nadal czekam na komunikat.....
|
|
Wysłane:
11 marca 2010 18:14:54
przy kursie: 1,32 zł
Parkiet "Komisja Nadzoru Finansowego zatwierdziła dziś prospekt spółki Fast Finance. Umożliwi jej to przejście z New Connect na rynek regulowany Giełdy Papierów Wartościowych. Jak zapowiadał prezes firmy Jacek Daroszewski, firma decyduje się na to głownie ze względów prestiżowych i nie planuje na razie nowej emisji akcji."
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.