PARTNER SERWISU
brkkvqgv
1 2 3
Irek_2
0
Wpisów: 120
Wysłane: 29 czerwca 2009 19:58:37 przy kursie: 0,35 zł
Firma notowana na NewConnect. Czytałem już na forum wzmiankę o tej firmie. Zakładam wątek przy okazji wysokiego wzrostu kursu, w wyniku podania informacji o zakupach poczynionych przez członka Rady Nadzorczej - info na gpwinfostrefa.pl. Mam 10% mojego małego portfela w tej spółce. Zainwestowałem zainspirowany właśnie wpisem na forum. Oczywiście poczytałem sobie dane na ich stroce - jest tam między innymi info o planowanym przejściu na rynek regulowany - podają informacje o podpisaniu umów. Podają również informacje o wynikach finansowych. Nie podaję więcej danych, żeby nie być posądzonym o naganianie - można sobie poczytać samemu.
Pozdrawiam

Irek_2
0
Wpisów: 120
Wysłane: 16 lipca 2009 15:19:22 przy kursie: 0,40 zł
Tylko ja wypełniam ten wątek, czyżby nikt inny się nie interesował ??? A powiem, że moim zdaniem spółeczka bardzo dobrze nadaje się jako sposób na dywersyfikację portfela pod kątem branży (finanse ale nie bank) oraz pod kątem rynku. Ja mam 10% swojego niewielkiego (jeszcze binky ) portfela. Dzisiaj rekordowe obroty, a nie było żadnego info (ja nie znalazłem). Po informacji o dokupieniu akcji przez członka RN też był dwucyfrowy wzrost, ale obroty z tego co pamiętam to mniejsze.

GreGaz
0
Wpisów: 49
Wysłane: 16 lipca 2009 15:55:53 przy kursie: 0,40 zł
Irek_2 napisał(a):
Tylko ja wypełniam ten wątek, czyżby nikt inny się nie interesował ??? A powiem, że moim zdaniem spółeczka bardzo dobrze nadaje się jako sposób na dywersyfikację portfela pod kątem branży (finanse ale nie bank) oraz pod kątem rynku. Ja mam 10% swojego niewielkiego (jeszcze binky ) portfela. Dzisiaj rekordowe obroty, a nie było żadnego info (ja nie znalazłem). Po informacji o dokupieniu akcji przez członka RN też był dwucyfrowy wzrost, ale obroty z tego co pamiętam to mniejsze.

A ja dzisiaj sprzedalem wszystko co mialem. Udalo mi sie to sprzedac po 0,41, kupowalem po 0,36 kilka miesiacy temu.

Moze jak przejda z NewConnect na rynek glowny to znowu sie zainteresuje ta spolka. Poki co wole tzrmac sie z daleka i cieszyc sie 12% zyskiem. Spolka wyraznie znajduje sie w trendzie bocznym.

ynwestor
0
Wpisów: 208
Wysłane: 15 października 2009 18:37:23 przy kursie: 0,42 zł
Skąd dziś taki spadek?

sebaseba9
0
Wpisów: 108
Wysłane: 10 grudnia 2009 20:17:27 przy kursie: 0,60 zł
Polecam te spółkę uwadze.
Rozwijają się w bardzo mocnym tempie, zwiększają zarówno przychody jak i zyski, przechodzą w 2010 na rynek główny bez dodatkowej emisji(zapewnienie prezesa),branża idealnie na czasie.
pozdro

GreGaz
0
Wpisów: 49
Wysłane: 10 grudnia 2009 20:55:21 przy kursie: 0,60 zł
sebaseba9 napisał(a):
Rozwijają się w bardzo mocnym tempie, zwiększają zarówno przychody jak i zyski, przechodzą w 2010 na rynek główny bez dodatkowej emisji(zapewnienie prezesa),branża idealnie na czasie.
pozdro

Chyba kupiles drogo i teraz chcesz sprzedac. A co do rynku glownego to te zapowiedzi juz slyszalem jakis czas temu. Niby mieli sie pojawic w tym roku, a my tu mamy polowe grudnia a FFI dalej na NewConnect.

sebaseba9
0
Wysłane: 10 grudnia 2009 21:28:07 przy kursie: 0,60 zł
GreGaz napisał(a):
sebaseba9 napisał(a):
pozdro

Chyba kupiles drogo i teraz chcesz sprzedac. A co do rynku glownego to te zapowiedzi juz slyszalem jakis czas temu. Niby mieli sie pojawic w tym roku, a my tu mamy polowe grudnia a FFI dalej na NewConnect.

Fast Finance idzie na GPW po prestiż
Aleksandra Kurowska 03-12-2009, ostatnia aktualizacja 03-12-2009 13:43

Fast Finance, wrocławska spółka specjalizująca się w wierzytelnościach detalicznych, chce trafić na rynek regulowany warszawskiej giełdy. Dziś złożyła prospekt do Komisji Nadzoru Finansowego. Do debiutu ma dojść w pierwszej połowie 2010 roku. Nie będzie mu jednak towarzyszyć emisja nowych akcji

PARKIET 03-12-2009

sebaseba9
0
Wysłane: 10 grudnia 2009 21:30:15 przy kursie: 0,60 zł
Nie mamy kłopotów z pozyskiwaniem kredytów na naszą działalność, a kapitalizacja spółki stale rośnie. Emisja nie jest nam obecnie potrzebna – mówi Jacek Daroszewski, prezes zarządu Fast Finance. Przejście na rynek główny to da niego przede wszystkim kwestia prestiżu i wiarygodności firmy. Zwiększy płynność walorów spółki, a w dalszej perspektywie ułatwi ewentualne emisje obligacji lub akcji.

Fast Finance przejście na rynek główny GPW zapowiadało już w maju 2008 r., podczas debiutu na NewConnect, parkiecie dla mniejszych spółek. Spółka chciała zmienić rynek w II kwartale tego roku. – Okazało się to jednak z powodów technicznych trudniejsze niż sądziliśmy, ale wreszcie mamy gotowy prospekt – mówi prezes Daroszewski.

Fast Finance skupuje wierzytelności, głównie od banków i firm telekomunikacyjnych. Odzyskuje je na własny rachunek. W ostatnich latach dawało to nawet kilkukrotny wzrost zysków rok do roku.

W tym roku spółka także odnotuje wzrost zysków, choć prawdopodobnie będzie on nieco niższy w związku z restrukturyzacją i powołaniem spółki sekurytyzacyjnej w Luksemburgu, dzięki czemu spółka powinna zwiększyć zyski. Ma to przynieść efekty na początku przyszłego roku.

– Rynek rozwija się bardzo dobrze. Wbrew obawom bezrobocie nie wzrosło aż tak bardzo, a nasi dłużnicy spłacają zobowiązania na czas. Nie mamy problemów z opóźnieniami w spłatach – zapewnia Daroszewski. Jak podkreśla, spółka stale kupuje nowe pakiety wierzytelności (w tym roku o wartości ponad 110 mln zł) i zwiększa skalę działalności. Średnia cena, jaką płaci za wierzytelności ostatnio spadła i wynosi około 20 proc. ich wartości nominalnej.

– Planujemy rozpocząć też obsługę wierzytelności z rynku hipotecznego. Na razie dopiero zaczyna on się rozwijać, ale będzie coraz ważniejszym elementem polskiego sektora wierzytelności – uważa Daroszewski.

Rentowność operacyjna spółki po trzech kwartałach 2009 r. przekraczała 46 proc., a zysk netto 3,5 mln zł i był wyższy o 56 proc. od osiągniętego w trzech kwartałach 2008 r.

Prace nad przejściem Fast Finance na rynek główny koordynują: Dom Maklerski AmerBrokers oraz Equity Market Consulting Group.
parkiet.com

Noto teraz GreGaz będziesz troszeczkę bogatszy w wiedzę.
pozdrawiam

miras8
0
Wpisów: 12
Wysłane: 10 grudnia 2009 21:56:49 przy kursie: 0,60 zł
Seba... też uważam, że to dobry okres (żniwa) dla takich spółek jak fast. Jednak Wrocław to zagłębie call center's i firm windykacyjnych - duża konkurencja. Osobiście nie przepadam za firmami których majątek stanowią głównie ludzie oraz soft.

sebaseba9
0
Wysłane: 10 grudnia 2009 22:14:30 przy kursie: 0,60 zł
miras8 napisał(a):
Seba... też uważam, że to dobry okres (żniwa) dla takich spółek jak fast. Jednak Wrocław to zagłębie call center's i firm windykacyjnych - duża konkurencja. Osobiście nie przepadam za firmami których majątek stanowią głównie ludzie oraz soft.

Dla mnie najważniejsze nie jest to, czym dana spółka się zajmuje, tylko to jak to jej wychodzi.Jeśli branża jest rozwojowa a firma potrafi z tego korzystać zwiększając przychody na bardzo przyzwoitej marży warto się zainteresować.
W Faście mam tylko 5% portfela ale nie ukrywam że oczekuję ładnej stopy zwrotu średnim terminie.

miras8
0
Wpisów: 12
Wysłane: 10 grudnia 2009 22:43:21 przy kursie: 0,60 zł
Dodam tylko (do wypowiedzi prezesa fast),że jeśli płaci średnio 20% za wierzytelności , to płaci b.dużo. Sam zajmowałem się sprzedażą takim firmom wierzytelności i wiem że portfel portfelowi nie równy. Czasem sprzedawaliśmy tak " przetrzepany" windykacyjnie portfel, że można z niego wycisnąć ok 9-12% . Oczywiście będąc na auditach kazda z tych firm chwaliła się skutecznością, tylko po to aby zapewnić sobie udział w następnym przetargu. Przetargi czasem wygrywały firmy które oferowały 12-14%, 18% to rzadkość...
Gdybyś wiedział jakich klientów mają tj z jakiej branży , to byłoby łatwiej ocenić. Przy czym powtarzam, kryzys to świetny okres dla firm z tej branży. 2010 rok powinien być dla nich dobry :) Zastanawiam się nad tymi20%, bo w tej branży to najwieksza tajemnica, a prezesunio tak sobie chlapnął Anxious

ynwestor
0
Wpisów: 208
Wysłane: 11 grudnia 2009 01:29:17 przy kursie: 0,60 zł
miras8 napisał(a):
Przy czym powtarzam, kryzys to świetny okres dla firm z tej branży. 2010 rok powinien być dla nich dobry :)

ad. 1. Kryzys tylko pozornie jest dobrym okresem dla firm z tej branży. Ffi zajmuje się akurat wierzytelnościami detalicznymi, a żeby ściągnąć z dłużnika, musi on mieć dochód. Jeśli kryzys zabrał pracę, to i długu się nie ściągnie.

ad. 2. Moim zdaniem rok 2010 potwierdzi dynamikę wzrostu Ffi. Spółka bieżącą działalnością ma zapewnione przychody nawet na dłuższy okres niż 1 rok.

Moim zdaniem Ffi to spółka przyszłościowa ale i przewartościowana.

sebaseba9
0
Wysłane: 8 stycznia 2010 20:52:11 przy kursie: 0,63 zł

Przewartościowana a i owszem patrząc na historyczne wyniki. Aktualizując najmniejszym nakładem szarych, wychodzi wynik całkiem przyzwoity (przeanalizuj np.Ekoexport...).
Perełek na New będzie kilka z kilkudziesięciu(kilkuset)więc piszcie o swoich spostrzeżeniach bądź znanych sobie branżach żeby dać obraz innym.
Fast w pierwszym półroczu wchodzi na główny parkiet, bez dodatkowej emisji akcji, dla mnie to dodatkowy impuls dla kursu.

sebaseba9
0
Wysłane: 14 stycznia 2010 20:46:00 przy kursie: 0,80 zł
Podziękowania dla Irka że zainteresowałeś mnie tą spółką.
Piękny skup ostatnio a mało kto za grosze chce oddać.
Nie wiem kto skupuje, ale wygląda mi na ssanie jakiegoś fundu.
Wie ktoś coś więcej?

sebaseba9
0
Wysłane: 19 stycznia 2010 23:31:17 przy kursie: 1,01 zł
co tu dużo pisaćDancing

sebaseba9
0
Wysłane: 3 lutego 2010 23:49:59 przy kursie: 0,92 zł
Na moje wyczucie papier ładnie "wystygł" przed dalszą drogą na północ i wydaje się że ktoś z większymi możliwościami pilnuje co by kurs przypadkiem nie obrał innego kierunku.
Niecierpliwi się już powyprzedawali więc jedyne rozwiązanie to bicie nowych poziomówwave

sebaseba9
0
Wysłane: 8 lutego 2010 23:50:28 przy kursie: 0,97 zł
Uprawiając dalszą część swojego monologu i żeby pokazać że moja wiara w Fata nie jest ślepa. Można przewidywać jak będzie wyglądał kurs po przejściu na rynek regulowany na podstawie kursu i wyników MW, a wyglądało to tak:

"Na długach szpitali można nieźle zarobić
19.02.2008, OLA

2,58 mln zł netto zarobiła notowana na NewConnect spółka MW Trade. Firma specjalizuje się w restrukturyzacji zadłużenia i finansowaniu inwestycji szpitali. Przychody ze sprzedaży wyniosły 5,98 mln zł."

Fast już na konie 2009 ma mieć (wg.prognoz) 5 milionów zysku nie przychodu.

Pozdro

sebaseba9
0
Wysłane: 8 lutego 2010 23:52:51 przy kursie: 0,97 zł
sebaseba9 napisał(a):
Uprawiając dalszą część swojego monologu i żeby pokazać że moja wiara w Fata nie jest ślepa. Można przewidywać jak będzie wyglądał kurs po przejściu na rynek regulowany na podstawie kursu i wyników MW, a wyglądało to tak:

"Na długach szpitali można nieźle zarobić
19.02.2008, OLA

2,58 mln zł netto zarobiła notowana na NewConnect spółka MW Trade. Firma specjalizuje się w restrukturyzacji zadłużenia i finansowaniu inwestycji szpitali. Przychody ze sprzedaży wyniosły 5,98 mln zł."

Fast już na konie 2009 ma mieć (wg.prognoz) 5 milionów zysku nie przychodu.

Pozdro

A zapomniałem cytat z Parkietu.

Kroolik
0
Wpisów: 40
Wysłane: 9 lutego 2010 21:20:08 przy kursie: 0,96 zł
No OK, Sebaseba, co byś sobie tak sam ze sobą nie rozmawiał Angel W Fastfin inwestuję od kursu 0,34 w okolicach maja i faktem jest, że rośnie bardzo ładnie. Ostatnio go sprzedałem, bo uważam że jest już trochę za drogi. Zauważ, że przy cenie 1 zł i szacunkach zysku nawet nieco wyzszych od Twoich (5,67M za IVQ09), PE wychodzi 17,6, przy ok. 11,5 za MW i 12,6 za Magellana. Spółka z NC powinna być notowana z dyskontem w stosunku do głównego parkietu, a tutaj tego nie widzę. Co do samego NC, to szczerze mówiąc sprawia bardziej wrażenie szulerni, niż rynku do inwestowania. Na normalnych rynkach, wzrost na debiucie o 2K% (dzisiejszy ATSEn) jest niemożliwy, a co najmniej skrajnie podejrzany. Oczywiście zgadzam się, że jest tu notowanych kilka solidnych spółek, ale jednak jest to miejsce dla ludzi o mocnych nerwach i zacięciu hazardowym, stąd moja opinia o akceptowalnym poziomie wycen.

sebaseba9
0
Wysłane: 9 lutego 2010 22:52:32 przy kursie: 0,96 zł
Kroolik napisał(a):
No OK, Sebaseba, co byś sobie tak sam ze sobą nie rozmawiał Angel W Fastfin inwestuję od kursu 0,34 w okolicach maja i faktem jest, że rośnie bardzo ładnie. Ostatnio go sprzedałem, bo uważam że jest już trochę za drogi. Zauważ, że przy cenie 1 zł i szacunkach zysku nawet nieco wyzszych od Twoich (5,67M za IVQ09), PE wychodzi 17,6, przy ok. 11,5 za MW i 12,6 za Magellana. Spółka z NC powinna być notowana z dyskontem w stosunku do głównego parkietu, a tutaj tego nie widzę. Co do samego NC, to szczerze mówiąc sprawia bardziej wrażenie szulerni, niż rynku do inwestowania. Na normalnych rynkach, wzrost na debiucie o 2K% (dzisiejszy ATSEn) jest niemożliwy, a co najmniej skrajnie podejrzany. Oczywiście zgadzam się, że jest tu notowanych kilka solidnych spółek, ale jednak jest to miejsce dla ludzi o mocnych nerwach i zacięciu hazardowym, stąd moja opinia o akceptowalnym poziomie wycen.

Dziękuję za wkład w dyskusjęhello1 .
Jeżeli poruszasz temat szulerni to ogólnoświatowy rynek finansowy to na dzień dzisiejszy jedna wielka szulernia i tego nie zmienią żadne regulacje a na New można dużo zarobić i równie dużo stracić, decyzja zawsze należy do Ciebie.

Wracając do sedna.
MwTrade wchodził na główny parkiet(pierwszy dzień notowań 2,80) przy PE na poziomie 15,29 i wypracowanym zysku w okolicach 1,5 M i w rok spółka poprawiła wskaźniki do przytoczonych przez Ciebie a kurs rośnie w najlepsze(na dzień dzisiejszy 4,19) i jakoś dyskonto nie było konieczne. Po za tym ważniejsza dla mnie jest dynamika przychodu i zysku a tutaj Fast jest bezkonkurencyjny.

pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,498 sek.

zhpzclwf
ummdlnkb
ggmsjqta
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
tccozirm
bluwmemt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat