0 Dołączył: 2008-08-17 Wpisów: 72
Wysłane:
16 marca 2010 21:26:53
przy kursie: 26,00 zł
Mam propozycję: Zapomnijmy, że to ten wstretny, niewiarygodny bioton i popatrzmy na wykres. Dla ułatwienia mozemy go sobie nazwać jakoś inaczej np. ... (byle nie świstak}. I cóż widzimy? Oto trend spadkowy ewidentnie miał swój kres (tymczasowo?,?), a zasięg wzrostów przewidywany wychodzi  0,80-1,0 zł! (Nie uwzględniam tu przerw w ruchu zasadniczym.) Zakupmy się więc w papier i czekajmy na swoje. Z trendami się nie dyskutuje. Tak być musi i tyle! Choćby się nam nie wiem jak czesto przypominalo że... to BIOTON. Eee, chybam zgłupiał cołkiem.
|
|
0 Dołączył: 2010-01-17 Wpisów: 24
Wysłane:
16 marca 2010 22:30:34
przy kursie: 26,00 zł
Danielson, nie pilem do Ciebie... chodzilo o ogolne nastawienie na forum... pewnie zauwazyliscie ze "drwie" na swoj sposob z metody fundamentalnej... ale czasem nie mam wrogich zamiarow poniewaz mialem nadzieje na wywolanie ciekawej dyskusji... i wyglada ze moje wysilki zostaly zle zrozumiane i admin mnie ocenzurowal... Metoda fundamentalna moim zdaniem jest ... jak to powiedziec ... bardziej jak zgaduj zgadula ... a po fakcie kazdy moze powiedziec ... " a nie mowilem", fundamenty dzialaja z opoznieniem ... i tu chyba kazdy musi przyznac racje... dlatego metoda fundamentalna jest dobra, ale... zycie ludzkie jest za krotkie aby dorobic sie kasy ... i jeszcze ja wydac uzywajac tej metody .... wiec niewatpliwie fundamenty sa skuteczne, ale powtorze jeszcze raz ... zycie ludzkie jest za krotkie... PS Ja dzisiaj siedze nad wykresem i mam naprawde orzech do zgryzienia... bo rzeczy sie klaruja i nie jest to tak jak bym chcial ... ale przeciez gielda nikt nie kieruje.... prawda koledzy? i teraz pojawila mi sie wielowariantowosc i nie jestem w stanie podjac decyzji co i jak... dodam tylko ze trend UP na WE MA JESZCZE TROCHE DO TEGO ABY POTWIERZIC START UP ... a przynajmniej dalej niz to mi sie wydawalo 2 tyg temu... prosze o rade jakiegos zawodnika co sie troche specjalizuje w "kolkach i krzyzykach" ... ;-) moze cos sie pokryje ze mna... Potrzeba mi Twojej rady kolego... i mowie to szczerze... bo 0,30 w tym ciagu to chyba nie dotkniemy... (mowie o dziennych)... Wez zrewiduj krytycznie to co pisales pod katem "upgrade" sytuacji... Make up the plan and go for it... ;-) i taka zlota mysl z podrecznika dla akwizytorow: "you are as good as your last job"...
|
|
0 Dołączył: 2009-06-21 Wpisów: 1 250
Wysłane:
17 marca 2010 10:01:54
przy kursie: 24,00 zł
Macie kolejną cegiełkę pod fundament:
BHC otrzymała zgody na pakowanie w Chinach insuliny typu R i N Biotonu PAP - Biznes 17 Mar 2010, 8:31
17.03. Warszawa (PAP) - Bayer Healthcare Company Limited (BHC), z którą Bioton zawarł umowę na dostawę i dystrybucję insuliny w Chinach, uzyskała zgody regulacyjne na pakowanie na terenie Chin produkowanej przez Bioton insuliny typu R i N - poinformował Bioton w komunikacie.
"Jest to kolejny krok w spełnianiu przez BHC warunków zawieszających wskazanych w umowie, niezbędnych dla rozpoczęcia w Chinach sprzedaży insuliny produkowanej przez spółkę" - napisano w komunikacie.
"BHC jest obecnie w procesie uzyskiwania zgód regulacyjnych na pakowanie ostatniego typu insuliny - M30. Po spełnieniu tego warunku BHC będzie zobowiązana do zapłaty drugiej raty wynagrodzenia z tytułu udzielenia wyłącznej licencji i wyłącznych praw do komercjalizacji insuliny spółki w Chińskiej Republice Ludowej" - dodano.
Łączna płatność z tego tytułu ma wynieść 31 mln euro. Dotychczas BHC zapłaciła Biotonowi pierwszą ratę wynagrodzenia. (PAP)
pam/ gor/
|
|
|
|
0 Dołączył: 2008-10-12 Wpisów: 533
Wysłane:
17 marca 2010 10:34:50
torent napisał(a):Danielson, nie pilem do Ciebie... chodzilo o ogolne nastawienie na forum... pewnie zauwazyliscie ze "drwie" na swoj sposob z metody fundamentalnej... ale czasem nie mam wrogich zamiarow poniewaz mialem nadzieje na wywolanie ciekawej dyskusji... i wyglada ze moje wysilki zostaly zle zrozumiane i admin mnie ocenzurowal... Metoda fundamentalna moim zdaniem jest ... jak to powiedziec ... bardziej jak zgaduj zgadula ... a po fakcie kazdy moze powiedziec ... " a nie mowilem", fundamenty dzialaja z opoznieniem ... i tu chyba kazdy musi przyznac racje... dlatego metoda fundamentalna jest dobra, ale... zycie ludzkie jest za krotkie aby dorobic sie kasy ... i jeszcze ja wydac uzywajac tej metody .... wiec niewatpliwie fundamenty sa skuteczne, ale powtorze jeszcze raz ... zycie ludzkie jest za krotkie...
PS Ja dzisiaj siedze nad wykresem i mam naprawde orzech do zgryzienia... bo rzeczy sie klaruja i nie jest to tak jak bym chcial ... ale przeciez gielda nikt nie kieruje.... prawda koledzy? i teraz pojawila mi sie wielowariantowosc i nie jestem w stanie podjac decyzji co i jak... dodam tylko ze trend UP na WE MA JESZCZE TROCHE DO TEGO ABY POTWIERZIC START UP ... a przynajmniej dalej niz to mi sie wydawalo 2 tyg temu... prosze o rade jakiegos zawodnika co sie troche specjalizuje w "kolkach i krzyzykach" ... ;-) moze cos sie pokryje ze mna... Potrzeba mi Twojej rady kolego... i mowie to szczerze... bo 0,30 w tym ciagu to chyba nie dotkniemy... (mowie o dziennych)... Wez zrewiduj krytycznie to co pisales pod katem "upgrade" sytuacji...
Nie zgodzę się z kolegą że fundamenty sa nieistotne a wazniejsze sa wykresy, kółka i krzyzyki. To fundamenty decydują o tym czym jest Spółka. Moze to byc drukarnia papieru tak jak Bioton a moze to byc stabilna spółka, z sensownym managementem, strategią rozwoju i dobrymi wynikami finansowymi. W dłuższej perspektywie zawsze wygrywają fundamenty i nie mam tutaj na mysli całego zycia. AT jest tylko potwierdzeniem fundamentów, wszelkie wskaźniki AT opieraja się na historii i w pewien sposób moga pokazywać przyszłośc. Ale każdy ma swoje metody, najważniejsze zeby zarabiać
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
17 marca 2010 10:36:47
AT czasem pokazuje nadchodzącą zmianę fundamentów, o której wcześniej wiedzą tylko nieliczni... The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
Wysłane:
17 marca 2010 11:10:49
Podzielam pogląd, i JAG i mathu. Dlatego śledzę i AT, i AF... A prócz tego - psychologię (atmosferę na kilku forach - też to daje jakiś przeglad sytuacji)
Edytowany: 17 marca 2010 11:11
|
|
0 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
17 marca 2010 11:26:14
No i powiedziano ważną rzecz. Według mnie, fundamenty są dla ludzi z ... kontaktami niestety. Pewnie , że jest nakaz równości, informacji itp, ale prawda jest taka, że większość jest z taką informacją długo do tyłu w stosunku do tych, którzy mają najwięcej kasy i wpływu na kurs.
Aczkolwiek przy wyborze spółki zawsze się nimi kieruje, jednak ciężko się tylko na nich opierać.
|
|
0 Dołączył: 2010-01-17 Wpisów: 24
Wysłane:
21 marca 2010 21:40:25
przy kursie: 23,00 zł
A co powiecie jesli mamy przed soba wykonczenie trendu UP na dziennych... bedzie silne jak sadze... i pomimo tego ze trend sie "wyzerowal" zakresem to bedzie ciekawy tydzien przed nami... ? Pozostaje pytanie czy wystarczy aby wejsc w UP na WE? i czy na dziennych jeden tydzien wystarczy... O tym nie napisze tutaj ... bo nikt nie jest w stanie podjac dyskusji i powiedziec czegos co ma wplyw na temat ... w mojej ocenie szkoda czasu... PS poprostu rece mi opadly... i nie podniosa sie szybko.... Dlatego taki maly bojkocik... jak WE sie potwierdzi to bedzie tylko krotka notka ... ;-) juz ostatnio sobie to obiecalem.... Make up the plan and go for it... ;-) i taka zlota mysl z podrecznika dla akwizytorow: "you are as good as your last job"...
|
|
0 Dołączył: 2009-10-25 Wpisów: 46
Wysłane:
22 marca 2010 01:25:51
przy kursie: 23,00 zł
Analizowałem ostatnio możliwości Bio pełnej realizacji kontraktu podpisanego z Bayerem w zakresie produkcji insuliny w latach 2010 i 2011 pod ten kontrakt i proszę mi uwierzyć , że możliwości produkcyjne Bio zbilansowały się z ogłoszonymi potrzebami dla planowanej wielkości sprzedaży, uwzględniając istniejące, aktualnie modernizowane i planowane do uzyskania moce produkcyjne /Polska,Indie/. Sam bylem tym zaskoczony. Czyżby szło ku normalności? A trend to uwzględnia?
|
|
0 Dołączył: 2009-08-28 Wpisów: 1 035
Wysłane:
22 marca 2010 09:37:28
przy kursie: 22,00 zł
Jaki zysk jest w stanie miec Biotek za 3 lata? Wydaje mi się że niektórzy liczą na jakąś rewelkę. Tymczasem nawet w przypadku powodzenia to oni nie będą mieli najlepszego produktu, bo są jakieś lepsze insuliny, ani nie potrafią sami sprzedawac czyli partner typu Bayer zgarnie dużą częsc marży. Stąd pytanie do zwolenników Biotka - ile zysku netto w 2013r gdy już ruszy sprzedaż w wielu rejonach świata, nie tylko w Chinach?
|
|
|
|
Wysłane:
22 marca 2010 18:56:57
Chyba na wykresie zaczyna się tworzyć formacja RGR. Wprawdzie obrót dzis był zdecydowanie niższy, ale niektóre wskaźniki jednoznacznie wskazują (np. %R, CMO, MFI, Qstick, RSI, STS), że obecnie należy sprzedawać...
I chyba zaczyna być prawdopodobne, że jeszcze będzie można dokupić Bioton poniżej 0,20 zł. A właściwe pytanie raczej jest KIEDY, niż CZY...
|
|
Wysłane:
23 marca 2010 17:03:58
W uzupełnieniu - za to analitycy zachęcają: www.pb.pl/2/a/2010/03/23/On_be...Najlepsze są jednak komenty pod artykułem
|
|
0 Dołączył: 2009-08-28 Wpisów: 1 035
Wysłane:
23 marca 2010 18:36:23
I don't think so. 1.Ta ich insulina już nie jest topowym produktem bo konkurenci mają lepsze. Tymczasem oni jeszcze nie zaczęli światowej sprzedaży. Zanim się rozpędzą to ich cudo przestanie być sprzedawalne. 2.Sam Rysiek nie za bardzo już wierzy w ten biznes. Przecież rozmawia z Polpharmą o fuzji. W dodatku jest raczej odprawiany z kwitkiem przez Staraka. Nie wykluczam w tym roku kursu w okolicach 0.50 bo czas gdy wreszcie zaczną zarabiać już się zbliża. Sęk w tym że wielkich kokosów z tego nie będzie bo strasznie powoli wchodzą na nowe rynki i dzielą się marżą z silniejszym partnerem. Ale najgorsze jest to że ta ich insulina już wcale nie jest najlepsza. Gdyby od początku przyjęli ten model biznesowy co Guy zaproponował to zdążyliby na tym zrobić dobry interes.
|
|
Wysłane:
23 marca 2010 19:06:14
Niektórzy uważają w tym analitycy, że Bio to wschodząca gwiazda wig-20 w br. Ja temu nie zaprzeczę ale co bedzie za rok jak już nie bedzie co sprzedawać? a poniżej moje przemyślenia w tym zakresie.
W tym celu m.in. przeanalizowałem publikowane sprawozdanie za 2009r. oraz wszystkie oficjalne enuncjacje prasowe i telewizyjne przedstawicieli kierownictwa Bio. Skrót wyliczeń. W oparciu o uzyskane wyniki za 2009 wszystkich segmentów Biotonu oszacowałem prawdopodobne wpływy w br. I tak:
I. Bioton SA sprzedał insulinę za kwotę 77,8 mln zł, przy kosztach sprzedaży 23 mln (uwaga. w zestawieniu nie wymieniono kosztów ogólnego zarządu /płace, podróże służbowe,podatki, koszty biurowe itp/, które rachunkowo można określić na kwotę 8,8 mln zł i w takim właśnie stopniu obciążają one wykazany zysk tego segmentu) wykazując zysk na tej działalności w wys. 23 mln zł. W segmencie antybiotyków jego przychody wyniosły 63,7, przy kosztach sprzedaży 18 mln /koszty zarządu - 0 /wykazałem je przy insulinie/ co wygenerowało zysk w wys.6,7 mln zł. W roku 2010 z tego zestawienia po I Q "wypadną" antybiotyki co spowoduje ,że zysk na tej działalności wyniesie tylko 1,5 mln zł. Razem zysk na tej działalności za 2010 wynieść może ok 25 mln zł. II. Bioton Trade. W 2009 osiągnął zysk w wys. 10,1 mln zł i podobny może wykazać w roku bieżącym. III. Grupa SciGen osiągnęła wynik 19,7 przy kosztach sprzedaży 9,0 i kosztach ogólnego zarządu 24,3 generując stratę w wys. 13,3 mln zł. IV. Grupa Biopartners: przychody 1,7, koszty zarządu 5,3 -strata 3,6 mln zł, V. Medipolis: przychody 0,178, koszty 6,1 -strata 5,9, VI. MJ Bio Pharm: wynik 5,5, koszty 3,2, zysk 2,3 VII. Fisiopharma: wynik 2,7, koszty 1,8, zysk 0,9 a w związku z jej planowaną sprzedażą za pół roku zysk 0,45 VIII. Pharmatex: wynik 2,9, koszty 2,2, zysk /tak jak i powyżej licząc/ 0,35 XI. MJ Bioton Life Science wynik 0
Wyniki razem - 15,2 mln zł xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx Powyższy dodatni wynik zostanie obniżony z uwagi na: 1. straty na różnicach kursowych - 12 mln zł, 2. długookresowe zobowiązania z tytułu kredytów, pożyczek i innych instrumentów dłużnych - 19,6 mln zł, 3. podatek dochodowy - 8 mln zł, 4. koszty już zrealizowanych i planowanych inwestycji na 2010, a mianowicie: - rozbudowa mocy produkcyjnych zakładu wytwórczego insuliny w Macierzyszu - 77 mln, - realizacja umowy z firmą ze Szczecina w celu produkcji własnych wstrzykiwaczy insuliny /peny/ - ok 10 mln zł, - zakup ok. 20% akcji INDAR-u na Ukrainie, tak aby dysponować ich większością 51% za ok 30 mln zł. Koszty pow. wydatków ogółem wyniosą ok. 156,6 mln zł xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Bilans zysków/strat - 156,6 minus 15,2 = strata w wys. 141,4 mln zł
Taki byłby wynik Biotonu w 2010, gdyby nie przewidywane zdarzenia jednorazowe /niepowtarzalne/ będące wynikiem sprzedaży jego majątku lub praw a mianowicie: 1. sprzedaż dla Polpharmy częci antybiotykowej przedsiębiorstwa oraz dwóch spółek włoskich za - 80 mln zł, 2. spodziewane zamkniecie sprzedaży Wostok ZAO za kwotę 28 mln euro /według aktualnego kursu tej waluty 3,88 stanowi to kwotę108 mln zł/, 3. spodziewane zaksięgowanie 2 rat od Bayeru za przekazanie praw wyłączności do sprzedaży insuliny Bio na terenie Chin - 2 razy po 25 mln zł z ogólnej należności 125 mln zł. Suma tych wpływów może wynieść kwotę - 238 mln zł. xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Szacowany ogólny wynik finansowy Bio uwzględniający powyższe jednorazowe przychody na koniec 2010 może wynieść kwotę /zysk/ 96,6 mln zł. W analizowanych wyliczeniach dotychczas nie uwzględniłem ewentualnego przychodu i zysku z rozpoczęcia dostaw insuliny do Bayeru w br. Prezes Krauze stwierdził, że wartość jej wyniesie w 2010 ok. 50 mln zł. Jaki z tego Bio osiągnie zysk? Gdyby to była sprzedaż na dotychczasowych warunkach to prawdopodobnie byłaby to kwota 14 mln zł. Ponieważ to będzie sprzedaż przez pośrednika zysk na marży spadnie o połowę ale też zmniejszą się znacznie koszty sprzedaży stą przyjąłem, że sprawy te się zbilansują i zysk Bio może być z tego powodu na poziomie 14 mln zł jak obecnie.
Uwzględniwszy ten element ogólny wynik Bio można szacować na 96,66 + 14 = 110,6 mln zł co jest wielkością porównywalną do ogłoszonej oficjalnie prognozy /zysk z działalności operacyjnej 134 mln zł/ ale jednocześnie niższą o 23,4 mln zł /czyżby kierownictwo Bio przeszacowało swoje wpływy?/
Ale co będzie w 2011 roku bez tych jednorazowych należności w wys. 238 mln zł ????????? Tragedia czy powolne wspinanie się do góry? piesek spadkowy rysio
|
|
Wysłane:
23 marca 2010 19:58:49
Zaciekawiłeś mnie swymi wyliczeniami, ale czy mógłbys wskazać źródła, na jakich się oparłeś? Nie podważam Twych wyliczeń, ale chciałbym sie upewnić, czy nie jest tu zbyt ryzykownie pomieszana historia z prognozami (real z wirtualem). No i mam wątpliwości, czy aby nie rozliczałeś także wydatków wczesniejszych niż z 2009 (Macierzysz, Indar).
Jesli więc mógłbyś - wskaż te źródła i przybliż nieco metodologię swych wyliczeń.
|
|
Wysłane:
23 marca 2010 21:44:40
konris napisał(a):Zaciekawiłeś mnie swymi wyliczeniami, ale czy mógłbys wskazać źródła, na jakich się oparłeś? Nie podważam Twych wyliczeń, ale chciałbym sie upewnić, czy nie jest tu zbyt ryzykownie pomieszana historia z prognozami (real z wirtualem). No i mam wątpliwości, czy aby nie rozliczałeś także wydatków wczesniejszych niż z 2009 (Macierzysz, Indar).
Jesli więc mógłbyś - wskaż te źródła i przybliż nieco metodologię swych wyliczeń. Materiały źródłowe to, m.in.: 1. Skonsolidowany "rozszerzony" raport kwartalny za IV kwartał 2009 - Grupa Kapitałowa Bioton SA, 2. Informacje dodatkowe do skonsolidowanego "rozszerzonego raportu kwartalnego Bioton SA za IV kwartał 2009r. 3. List do akcjonariuszy Biotonu - Warszawa, 01.marca 2010, 4. raport bieżący nr 10/2010 z 1.03.2010 wydany przez Bioton dot. zawarcia umowy w spr. antybiotykowej części przedsiębiorstwa Bioton SA /komunikat ESPI z 1.03.2010/, 5. Prognoza wyników finansowych grupy Kapitałowej Bioton SA na rok 2010, 6. wywiad z Dyrektorem Finansowym Biotonu Adamem Aleksandrowiczem z 2.03.2010. Sporządzając tę "analizę" już wyjaśniałem, że przyjąłem za bazowe wykonanie z roku 2009 ale bez uwzględniania "odpisów", gdyż to były działania jednorazowe, które nie powtórzą się w 2010. Uwzględniłem też czasowo te części majątku Bio, które "pracowały w 2009 i częściowo tylko w br. ze względu na ich sprzedaż. Inwestycja w Macierzyszu jest rozpoczęta i będzie kontynuowana przez 3 lata co uwzględniłem a dodatkowe zakupy akcji Indaru to zamiary na 2010 Przewodniczącego RN R.Krauze. Poprzedni zakup akcji, te 21 % a potem 8,16%, to sprawa z marca 2006 r. i nie jest "wplątana" w moje zestawienie. Ja nie uwzględniłem zapowiedzianego na br. przez kierownictwo Bio wzrostu sprzedaży insuliny na nasz rynek wewnętrzny, bo taki wzrost był już wcześniej zapowiadany ale nigdy nie zrealizowany w pełni. Oczywiście, że różnice mogą być np w zakresie obsługi zadłużenia jeżeli Bio je szybko zmniejszy co zapowiadał lub też sprzyjających w przyszłości kursów twardej waluty. to tyle jako wyjaśnienia. rysio
|
|
0 Dołączył: 2010-03-23 Wpisów: 111
Wysłane:
23 marca 2010 23:33:25
Jako nowy i niedoświadczony gracz dałem się ubrać w Bioton, co więcej po 0,26. Z tabeli zleceń wynikało, że "zaraz" będzie 0,27, gdyz poziom 0,26 był już prawie wyprzedany, jednkaże kilka dużych zleceń PKC zmieniło kurs. Niestety sytuacja zmieniła się i spółka poszła w dół tak szybko, jak pięła się ku górze. Pierwsza moja nauczka - nie wchodzić w walory, które zachowują się nietypowo i na giełdzie nie ma miejsca na emocje. Ale wpadka z Biotonem pozwoliła mi uniknąć błędu z Petrolinvestem, gdzie straty były dużo większe. Kurs Biotonu ulega zmianom dzięki dużym jednorazowym zleceniom kupna lub sprzedaży. Aczkolwiek na razie ustatkował się na poprzednim poziomie wsparcia między 0,22, a 0,23. Nie jest to pocieszające, gdyż daje to 13% straty na walorze, gdyby sprzedać teraz. W związku z powyższym zastanawiam się co robić: 1) odczekać, aż Bioton wróci na poziom 0,26, co wówczas będzie brakiem zysku, ale tez nie będzie stratą i będzie to dla mnie nauczka ze spółkami wysokiego ryzyka, 2) sprzedać po kursie 0,24 (w perspektywie najbliższych dni jest to możliwe), 3) odczekać, aż Bioton przebije lokalne maksimum na poziomie 0,26 i sprzedać z zyskiem na poziomie 0,27, co z uwagi na spekulacyjny charakter spółki jest możliwe do osiągnięcia w perspektywie kilku tygodni lub kilku miesięcy. Oczywiście wszystkie trzy rozwiązania zakładają wycofanie się z tej spółki. Oczywiście decyzję podejmę samodzielnie, tym niemniej niezależnie od tego, co przeczytałem na tym forum miło mi będzie przeczytać jakieś sugestie. To, gdzie zrobiłem błąd, to wiem, tylko teraz trzeba z niego jakoś sensownie wybrnąć :-))
|
|
Wysłane:
24 marca 2010 01:18:26
Do "soczo81"
Ja Ci nie będę radził bo sam jestem na Bio zapakowany po 0.30 i spokojnie sobie czekam na rozwój wydarzeń. Sadzę, że w tym roku poziom ten będzie przebity do góry ale kiedy nie wiadomo. Gotówka jest zagrożona ciągłymi spadkami do 0.17 i cholera wie czy nie niżej i zamrożona na długie już tygodnie i miesiące. Cóż więc taki "Spec" może Ci poradzić Może ktoś inny się odezwie. rysio
|
|
Wysłane:
25 marca 2010 08:51:37
Zgoda NWZA Biotonu na sprzedaż segmentu antybiotyków PAP - Biznes 24 Mar 2010, 20:52
24.03. Warszawa (PAP) - Akcjonariusze Biotonu wyrazili zgodę na sprzedaż Polpharmie aktywów spółki związanych z produkcją i dystrybucją antybiotyków - podał Bioton w komunikacie.
"Wyraża się akceptację i zgodę na zbycie na rzecz Zakładów Farmaceutycznych Polpharma SA, na warunkach uzgodnionych z nabywcą w umowie sprzedaży aktywów z dnia 1 marca 2010 r., aktywów spółki związanych z produkcją i dystrybucją antybiotyków" - napisano w komunikacie
"Ponadto zezwala się zarządowi spółki na złożenie Zakładom Farmaceutycznym Polpharma SA oferty sprzedaży laboratorium" - dodano.
Na początku marca Bioton podpisał z Polpharmą umowę sprzedaży części swego przedsiębiorstwa zajmującej się produkcją antybiotyków. Wartość transakcji ustalono na 80 mln zł.
Umowa przewiduje również możliwość zakupu przez Polpharmę laboratorium w Duchnicach.
Wartość umowy wynosi 80 mln zł, z czego 4 mln zł z tej kwoty stanowi wartość laboratorium, gdyby Polpharma zdecydowała się je kupić. (PAP)
ana/
Niby dobre info, ale czy tak do końca? A raczej - dla kogo?
|
|
Wysłane:
25 marca 2010 09:40:23
A co z zapasami gotowych wyrobów o wartości na koniec 2009 r. 9.562 tyś. zł? /wchodzą one w te 80 d.baniek czy Bio sobie je zostawił?/ rysio
|
|