mathu napisał(a):No właśnie widzę dwa scenariusze :)
1. Chińczycy rezygnują z części zobowiązań na zasadzie "zainwestowaliśmy w was, a teraz u nas kupujcie". Kasa z eksportu byłaby ładowana w rozwój kraju.
2. Chińczycy mówią "sprawdzam" i doprowadzają do szybkiego bankructwa UE i USA :) W ten sposób szybko nadgonią dystans który dzieli ich od reszty świata. Tylko czy to im się opłaci?
Mimo wszystko nadal rynek hi-tech to USA, a Chiny tylko kopiują. Jeszcze za wcześnie na odcięcie od nosiciela.
Jak sobiie wyobrażasz punkt nr 1? Chińczycy mówią RZĄDOWI USA co mają od nich kupować ? Bawełniane podkoszulki dla żołnierzy ? Samochody made in China, by Obama mógł dać psztyczka w nos "potentatom" z Detroit ? High tec sam piszesz, że ciągle jest z USA.
Kasę z eksportu to oni i tak mają, i ładują w co uważają za stosowne.
Punkt nr 2 to strzelenie sobie nie tylko w kolano, ale w brzuch. Śmierć przewlekła i w bólach.
Wg mnie pytanie brzmi co chińczycy będą chcieli w zamian ? Kiedyś to były ustępstwa polityczne. Tak naprawdę jedynym wyjściem dla chińczyków jest wydanie kasy w Stanach i Europie. Napędzenie tam wzrostów i napompowanie baloników. Tyle, że w efekcie chińskich Wólek Kosowskich w Europie będzie bardzo, bardzo wiele. Czy im tylu potrzeba ?
Póki co trwa pojedynek: kto kogo przechytrzy ? Czy amerykanie zmuszą chińczyków do inwestycji w USA lub do zlecania amerykańskim firmom kontraktów na terenie Chin, czy odwrotnie to chińczycy wykupią Stany ? Tyle, że tej drugiej opcji sobie nie wyobrażam. Kupią zadłużoną Kalifornię jak kiedyś USA od cara Alaskę ?
Mathu,
co do analizy WIG20 USD to jak zwykle są 2 punkty widzenia. Jeden dla nowo wchodzącego cudzoziemca (amerykanina, chińczyka) na nasz rynek. Kupować bo tanio.
Drugie to klient już obecny na rynku: ewakuować się, bo nie mam zysku.
Każdy z nich jet najpierw w sytuacji 1, potem 2. Myślę, że analiza jest przydatna by pokazać kiedy cudzoziemcy na nowo zainteresują się naszą giełdą !
P.S. Poziom edka zachęca do wejścia. Zgoda. Tyle, że najpierw, przy wyższym WIG20 i mocniejszym złotym zachęcał do wyjścia.