13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
10 czerwca 2010 19:34:53
W portfelu dziś bez większych emocji. To znaczy Delko kontynuuje wybicie  , a pozostałe dwa nieruchawce udowadniają, że zasługują na takie właśnie określenie... Na szerokim rynku dzisiaj były wzrosty. Nie mają sensu próby tłumaczenia dlaczego akurat dzisiaj i dlaczego o tyle % i na takich obrotach - to zadanie dla fanów AT. Trzeba pamiętać, że około 50% tych prognoz (opartych na AT) i tak się nie sprawdza, więc moim zdaniem szkoda marnować na to czas. Cytat:"Jedyny pożytek z prognostyków giełdowych polega na tym, że na ich tle dobrze wypadają wróżbici" Tajniki AT zna niemal każdy trader, każdy analityk, każdy spekulant. Ta wiedza jest ogólnie dostępna. Wszyscy widzą te same wykresy, mają podobne programy do ich analiz. Pomimo tego zawsze znajduje się tyle samo chętnych do sprzedaży i do zakupu. Tak jak dzisiaj widziałem na wątku "Kiedy dno bessy" analizę, wg której albo będzie formacja X, albo formacja Y, więc albo spadnie, albo wzrośnie. Do takich wniosków nietrudno dojść bez AT. A tak z innej beczki: widzieliście film "Spekulant" - angielski tytuł "Rogue Trader" z Ewanem McGregorem? Obowiązkowa pozycja dla każdego kto inwestuje na giełdzie, a już na pewno dla grających na kontraktach. Poniżej link do jednej ze scen: www.youtube.com/watch?v=Gvl0_w...
|
|
0 Dołączył: 2010-05-12 Wpisów: 7
Wysłane:
10 czerwca 2010 19:54:08
Ponieważ to mój pierwszy post - to Dzień doby ,Witam Wszystkich
Filmu nie oglądałem, ale autobiografię Nicka Leesona na postawie której nakręcono ten film czytałem już chyba z pięć razy :))
|
|
Wysłane:
10 czerwca 2010 20:04:00
4malina napisał(a):Ponieważ to mój pierwszy post - to Dzień doby ,Witam Wszystkich
Filmu nie oglądałem, ale autobiografię Nicka Leesona na postawie której nakręcono ten film czytałem już chyba z pięć razy :)) Witamy Cię tradycyjnym, staropolskim "Joł joł"! Czuję się zaszczycony, że pierwszy post popełniasz na moim wątku
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-05-12 Wpisów: 7
Wysłane:
10 czerwca 2010 20:10:10
Z przyjemnością czytam Twój wątek - pozdrawiam
|
|
0 Dołączył: 2009-03-31 Wpisów: 165
Wysłane:
10 czerwca 2010 22:03:33
Ciao, pozdrawiam jak zwykle. Mam nadzieję, że już na dobranoc uściskałeś dzieciaki i one mocno śpią. Jutro będzie dobry dzień!
|
|
Wysłane:
10 czerwca 2010 22:13:44
barbus46 napisał(a):Ciao, pozdrawiam jak zwykle. Mam nadzieję, że już na dobranoc uściskałeś dzieciaki i one mocno śpią. Jutro będzie dobry dzień! Witam. W domu już tylko ja nie śpię. Ale właśnie zamierzałem udać się do krainy marzeń o wiecznej hossie Mam nadzieję, że jutro spodziewasz się dobrego dnia nie z powodu wzrostów w USA? O tym jaki będzie każdy dzień, decydujemy my sami. Nie spekulanci zza oceanu
|
|
Wysłane:
11 czerwca 2010 16:22:26
Heh... Znudziło mi się czekanie na sprzedających. Nie chciałem też trzymać gotówki przez weekend na nieoprocentowanym ROR, więc kupiłem Centrum Klima po cenie po jakiej dawali... Ponownie więc jestem 100% na akcjach. Co do szerokiego rynku, to mam wrażenie, że brakuje już powodów do spadków. Najgorsze, że nie ma też powodów do znaczących wzrostów… Paniczne wyprzedaże wyglądają na wymuszone (np. dzisiaj). Wzrosty jakieś takie bez ikry (wczoraj)… Chyba jednak mamy wymęczający trend boczny, w którym musimy się ekscytować wzrostami i spadkami po 1-2%. Pamiętam jak się kończyła ostatnia hossa. Nic, ani nastawienie inwestorów, ani otoczenie makroekonomiczne, ani wyceny spółek nie są obecnie podobne. Moim zdaniem to nie jest koniec hossy. Tygodniowe podsumowanie portfela:Pojedynek Frog vs WIG (za okres 9 tygodni - od założenia wątku): Frog: 7,71% WIG: -6,07%Struktura portfela:Helio – 31% (z czego 94% to zysk) Delko – 36% (z czego 15% to zysk) Centrum Klima – 33% (z czego 5% to zysk)
Edytowany: 11 czerwca 2010 16:24
|
|
0 Dołączył: 2009-12-01 Wpisów: 696
Wysłane:
11 czerwca 2010 18:33:43
Hej, Widzę że zainwestowałes reszte gotówki w CKL, czy to znaczy że zrezygnowałeś z pomysłu(wspominałeś coś o tym) wejścia w IPO Tauronu? Ja mam podobny problem w swoim portfelu ( www.stockwatch.pl/forum/defaul... )...zastanawiam się nad tym w co zainwestować reszte gotówki. Bardzo dobrze czyta się Twój wątek, keep the good job! "Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."
Edytowany: 11 czerwca 2010 18:34
|
|
0 Dołączył: 2010-05-18 Wpisów: 58
Wysłane:
11 czerwca 2010 19:35:30
To i ja sie odezwe bo tak siedze cichaczem i czytam jak najlepszy kryminal :). Mowisz w 9 tygodni? Ladnie i chyba bede powielal Twoje poczynania. Oczywiscie jak sprzedam moje cudowne akcje
KOV (na dzisiaj strata), LSTCAPITA (na dzisiaj mega strata) PKO (dzisiaj strata, wczoraj bylem na plusie), PLJADLO (lekki plus ale czekam az sie ruszy), KGHM (tutaj plus ale nie sprzedaje bo cena jeszcze niska) PATENTUS (na zero ale czekam na winde)
Generalnie jestem graczem nastawionym na kilkudniowe zyski a tym samym utrzymuje swoj DM i jak tak dalej pojdzie to dyplom od nich dostane jako najlepszy klient :P Bawie sie w GPW od czasu PZU i na razie to jest git gdyby nie moje malo racjonalne pomysly (czytaj zakup KOV i LST).
Mysle o CKL i MWTRADE (tutaj juz dwa razy wysiadlem) ale obecnie nie ma gotowki :(
Jednak FROGU ciebie do tanca z gwiazdani poslac trzeeba z to pisanie :) Pozdr i czekam dalej.
P.s. Jestem ciekawy jak wyglada twoj plik do zarzadzania portfelem, jestem skrzywiony na punkcie excele :)
|
|
Wysłane:
11 czerwca 2010 22:07:24
Abner1984, ew128,Dziękuje Wam za miłe słowa. Abner1984 - tak, zrezygnowałem z Tauronu. Zbyt długo trzeba czekać z zamrożoną gotówką bez kontroli nad nią (od zakupu do debiutu). W kwestii wyboru spółek do inwestycji, niestety nie pomogę. Nie czuję się kompetentny w doradzaniu innym - jak pewnie wywnioskowałeś z tego wątku sam mam rozterki odnośnie własnych transakcji i często popełniam błędy. Nie chcę mieć nikogo na sumieniu. Mogę jedynie odradzić daną spółkę gdy wiem, że jej właścicielem jest osoba niegodna zaufania. ew128 - na początku chyba każdy chce zarabiać jak Ty. To znaczy szybko i często. Próbuj. Może nauczysz się zarabiać w ten sposób. Ja po pewnym czasie stwierdziłem, że powiedzenie iż pieniądze na giełdzie wędrują "od aktywnych do cierpliwych" ma w sobie wiele prawdy Nie zniechęcam ani nie zachęcam jednak do niczego. Musisz znaleźć własną drogę. Jak każdy wojownik Żadna książka, artykuł, zbiór reguł, ani rada na forum nie da Ci tyle, co doświadczenie które musisz zdobyć sam. PS. Co do mojego pliku, to wklejałem tu na wątku jego niektóre elementy. Są 3 zakładki: Jedna, to wyniki kwartalne. Uzupełniam raz na trzy miesiące. Druga, to moje transakcje. Wpisuję nazwę spółki, kiedy, ile akcji i po jakiej cenie kupiłem. Uzupełniam ją gdy dokonam jakiejś transakcji. Trzecia, to wyniki portfela. Pokazuje ile mam jakich akcji, z jaką średnią zakupu, ile warte są obecnie (codziennie uzupełniam ceny), jaki mam wynik na danej spółce kwotowo i procentowo. Obok mam pigułę informacyjną posiadanych spółek, którą wklejałem kilka stron wcześniej (wskaźniki liczone na podstawie wyników kwartalnych i obecnej ceny akcji). Plik jest stworzony dla moich potrzeb, dopasowany do mojego stylu inwestowania. Zmieniam go i udoskonalam od 3 lat. Zachęcam do tego samego - stwórz plik, a potem zmieniaj, dodawaj nowe rzeczy w zależności od potrzeb.
Edytowany: 11 czerwca 2010 22:11
|
|
|
|
Wysłane:
13 czerwca 2010 20:22:38
Jutro czeka nas kolejny, piękny giełdowy dzień. Ponieważ jestem w 100% na akcjach, moje nastawienie jest wyjątkowo bycze. Przypomnę, że w piątek w USA mieliśmy wzrosty, w Polsce sesja była niemalże neutralna. Aby nastawić się jeszcze bardziej byczo, sprawdziłem jak się mają w Izraelu (jedyna giełda pracująca w Niedzielę):  kliknij, aby powiększyćTak więc mogę przystąpić do oglądania pojedynku Kangury vs. Helmuty w piłkę kopaną w miarę niezłym nastroju. Życzę udanych zleceń zakupu jutro o poranku
Edytowany: 13 czerwca 2010 20:23
|
|
0 Dołączył: 2009-03-31 Wpisów: 165
Wysłane:
13 czerwca 2010 22:49:48
Cześć, Helmuty jednak lepsze, zagrały dziś z fantazją. Ja też na jutro nastawiam się byczo, tym bardziej, ze jedna z moich spółek dokonała b.interesującego przejęcia. Dobrej nocy.
|
|
Wysłane:
14 czerwca 2010 10:57:17
barbus46 napisał(a):Cześć, Helmuty jednak lepsze, zagrały dziś z fantazją. Ja też na jutro nastawiam się byczo, tym bardziej, ze jedna z moich spółek dokonała b.interesującego przejęcia. Dobrej nocy. No trochę szkoda, że Australia poległa. Mają super kibiców:  kliknij, aby powiększyć
|
|
Wysłane:
14 czerwca 2010 15:26:29
Ostatnimi czasy rozważałem zainwestowanie części kapitału w jakąś spółkę z rynku New Connect. Po długich poszukiwaniach stwierdziłem, że wartych zainteresowania jest nie więcej niż 10. I nie mówię o atrakcyjnych wskaźnikowo. Mówię o spółkach spełniających podstawowe kryteria do obserwacji i ewentualnego zakupu akcji po odpowiedniej cenie. Po przeczytaniu kilku prospektów, analiz i opinii zacząłem sądzić, że rynek NC stał się mekką różnego rodzaju cinkciarzy, naciągaczy a w niektórych przypadkach wręcz służy do prania brudnych pieniędzy. Faktem jest, że spora rzesza doświadczonych spekulantów zdołała tam zarobić spore sumki, ale prawdziwymi beneficjentami podejrzanych „odpałów” na tym rynku są pozostające w cieniu osoby z mrocznej strony biznesu. Co jest w praktyce potrzebne do wejścia na NC? Zarejestrowana spółka i prospekt emisyjny. Nie potrzeba historii spółki, wiarygodnych ludzi we władzach. Wystarczą plany – i wyciągamy rączkę po pieniądze z rynku. A gdy pieniądze z emisji zostaną przejedzone, najczęściej przez "koszty zarządu" – wypuszczamy nową emisję. Z emisji można całkiem dobrze żyć wiele miesięcy a nawet lat. Nie zawsze musi być emisja nowych akcji. Zdarza się, że spółki wchodzą na rynek tylko po to, aby obecni właściciele mogli sprzedać po 2-3 zł akcje objęte miesiąc wcześniej po 1 grosz. Zawsze można "podpompować kurs" i zrobić ponowną emisję dla samego siebie (znów po 1 grosz) a następnie wyrzucać w rynek z wielokrotną przebitką. Chętni zawsze się znajdą. Zmienność po kilkadziesiąt % dziennie i historie o zarobionych setkach tysięcy w tydzień rozpowszechniane na forach internetowych (nie na StockWatch) przyciągają jak magnes. Osobiście nie mam nic do rynku NC jako takiego. Pomysł był może dobry, ale wykonanie fatalne. Nie straciłem tam pieniędzy, a nawet posiadam w portfelu spółkę która tam debiutowała. Może kiedyś w coś zainwestuję. Póki co kapitał zamrożony w moich nieruchawcach, ale nic nigdy nie wiadomo.
Edytowany: 14 czerwca 2010 15:27
|
|
0 Dołączył: 2009-12-01 Wpisów: 696
Wysłane:
14 czerwca 2010 17:27:55
Ja osobiście mam w porfelu jedną spółkę z NC która stanowi znaczną część tego portfela. Nie analizowałem innych akcji dostępnych na tym rynku więc trudno mi się wypowiadać na ten temat. Tą jedna spółkę zdecydowałem kupić w oparciu raczej o analize fundamentalną niż techniczną. Zgadzam się z Twoją opinią na temat że wiele spółek wprowadzanych jest na NC w celu "podpompowania kursu" i zarobienia przez właścicieli...ale mimo to uważam że da się tam znalezć ciekawe spółki z przyszłością, w które można ainwestować w dłuższym terminie a nie tylko spekulacyjnie "Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."
|
|
Wysłane:
14 czerwca 2010 19:50:45
Dzisiaj u mnie "bida z nyndzą" jak mawiają Eskimosi. Helio od dłuższego czasu zachowuje się jak na 2 fixingach. Dzisiaj też - 2 transakcje i obrót jak w podrzędnym warzywniaku. Dobrze że ten cały obrót jest robiony podskubywaniem zleceń z prawej (animator daje czadu). Pomimo tego zaliczony mały minusik. Delko miało obrót w miarę przyzwoity, ale kurs zmienił się niewiele. Kolor był jednak zielony, co optycznie poprawiło mi humor. I na koniec Centrum Klima. Jak pisałem w piątek dokupiłem pakiecik z prawej. A tu dzisiaj, jakby nigdy nic, fruwają pakiety po cenach 40 groszy niższych Pocieszam się że podobnie było z Delko  Póki co dzień na minusie 3%. Szeroki rynek sobie rośnie i tak ma być. Powolutku wspinamy się po ścianie strachu. Czy to będzie kolejna 3-4 miesięczna fala wzrostowa? Coś czuję że tak, ale
Edytowany: 14 czerwca 2010 20:05
|
|
0 Dołączył: 2010-05-18 Wpisów: 58
Wysłane:
14 czerwca 2010 21:24:05
He he nawet moj nietrafiony KOV cos drgnal, gorzej z LST ale coz czekam az wyjdzie ten minus na zero. Tak myslalem dzisiaj zeby skubnac CKL bo ladnie zeszla na dol ale wzialem MWT z prawej. Juz trzeci raz jestem z MWT zobaczymy jak daleko zajede :)
Powoli juz zaczyna mnie wkurzac takie ciagle sprzedawanie Wiec mozna powiedziec chyba ze dorastam :)
|
|
Wysłane:
14 czerwca 2010 21:32:43
ew128 napisał(a):He he nawet moj nietrafiony KOV cos drgnal, gorzej z LST ale coz czekam az wyjdzie ten minus na zero. Tak myslalem dzisiaj zeby skubnac CKL bo ladnie zeszla na dol ale wzialem MWT z prawej. Juz trzeci raz jestem z MWT zobaczymy jak daleko zajede :)
Powoli juz zaczyna mnie wkurzac takie ciagle sprzedawanie Wiec mozna powiedziec chyba ze dorastam :) Powiem Ci szczerze, że teraz żałuję że na początku nie zapisywałem swoich rozterek grając na giełdzie - i teraz mi tego brakuje. Zachęcam do założenia wątku i opisywania co robisz oraz na jakiej podstawie. Łatwiej wyłapiesz własne błędy a może i doczekasz się jakichś sensownych rad od bardziej doświadczonych graczy. Ja przynajmniej chętnie będę czytał. Pzdr.
|
|
Wysłane:
15 czerwca 2010 08:19:21
Chyba będę musiał spróbować ograniczyć swoje aktywności związane z giełdą. Już trzecią noc z rzędu śni mi się sesja, wykresy itp. Nie byłoby w tym nic złego, gdyby to było moje główne źródło zarobków, moja praca. Póki co, jest to tylko sposób na pozyskanie dodatkowych pieniędzy i w dużej mierze hobby. Dobrze jest mieć jakieś hobby, ale te jest wyjątkowo upierdliwe dla oczu, zdrowia i umysłu...
|
|
Wysłane:
15 czerwca 2010 18:29:37
Nudy... nic się nie dzieje... Ani w dół, ani w górę... Ktoś kupi, ktoś sprzeda, i nic... Cisza... Nudy... No dobra, to tyle na temat mojego portfela. Teraz trochę o szerokim rynku. Pomimo wczorajszych spadków w USA i dzisiaj w Polsce, nadal sądzę, że rozpoczęliśmy kolejną falę wzrostową. Nie będzie już ona tak spektakularna jak poprzednie, ale jednak będzie rosło. Najgorsze jest to, że być może te wzrosty będą dotyczyć jedynie WIG20 i nie wpłyną zbyt dobrze na moje inwestycje. Cóż, cierpliwość popłaca. W końcu ruszą i maluchy. Nie tylko dogonią WIG20, ale i go przegonią Najbardziej imponują mi ostatnie wzrosty DAX. Sądzę, że w dużej mierze jest to reakcja rynków na wieść o ukróceniu w Niemczech krótkiej sprzedaży  i o ich kolosalnym planie oszczędnościowym  . Niestety ani USA ani Polska nie zrobiły tego samego (USA nadal wydają jak leci a Polska wprowadza właśnie krótką sprzedaż  ). Życzę Niemcom i DAXowi jak najlepiej. Moim zdaniem, jeżeli DAX i S&P500 jeszcze bardziej się rozjadą, WIG podąży za indeksem niemieckim. Jeżeli z kolei któryś z tych indeksów będzie równał do drugiego, to raczej będą to wzrosty S&P500. Tak czy siak (lepiej chyba siak), WIG czekają wzrosty. Ale ćśśś  Nie zapeszam...
Edytowany: 15 czerwca 2010 18:30
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.