0 Dołączył: 2009-12-01 Wpisów: 696
Wysłane:
15 czerwca 2010 20:01:49
Frog napisał(a): Polska wprowadza właśnie krótką sprzedaż  ). Ja akurat uważam że wprowadzenie short selling'u na gpw to bardzo dobry ruch. Powinno to zwiększyć płynność i dać bardziej efektywną wycenę spółek oraz zmniejszenie zmienności rynku. U naszych zachodnich sąsiadów zakazano KS na niektórych akcjach oraz "nagiej krótkiej sprzedaży". I tak w na gpw ilość akcji na których KS będzie możliwa jest ograniczona. O ile się nie myle to na świecie jest kilka giełd które mają takie ograniczenia, w krajach UE takowych brak. A co do ogólnej sytucji na rynkach światowych to to zgadzam się z Twoim poglądem. Mi też wydaje się że powinna teraz nastąpić fala wzrostów. Średnie i małe spółki powinny także rosnąć, zwłaszcza te firmy które żyją z eksportu(korzystny kurs €). Mam nadzieje że za chwile kolejny kraj nie popsuje nam nastrojów tak jak wcześniej Grecja czy Węgry...Jeśli obejdzie się bez takich niespodzianek to mam nadzieje że zaczniemy mały marsz na północ... "Ekonomista to ekspert który będzie wiedział jutro dlaczego nie sprawdziło się dzisiaj to co prognozował wczoraj..."
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
15 czerwca 2010 22:30:04
No to mogę kłaść się spać licząc na piękne sny. USA zrobili to, co pamiętam z wiosny zeszłego roku - otwarcie z luką up, a potem dłuuuga biała świeca  Mam nadzieję, że to był początek równania do DAX'a. Martwi mnie jedynie, że podczas gdy moje spółki dobrze sobie radziły przy spadkach, tak teraz zapewne pozostaną stabilne przy wzrostach. Ale... cierpliwość, cierpliwość, cierpliwość
|
|
Wysłane:
16 czerwca 2010 19:50:38
Cholercia... Od kilku dni, obserwując notowania moich spółek, czuję się jak widz "M jak Miłość". Zbliżony poziom emocji. Jak powiedział kiedyś niejaki Łoren Bafet, który podobno inwestował tak jak ja  "Nigdy nie próbuję zarabiać na giełdzie. Kupuję z założeniem, że następnego dnia mogą zamknąć giełdę i nie otworzą jej przez pięć lat". Pozostaje mi więc cierpliwe oczekiwanie, aż Zarządy Helio, Delko i Centrum Klimy zarobią na moją emeryturę. No to czekam dalej
Edytowany: 16 czerwca 2010 19:55
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
17 czerwca 2010 07:55:28
Widzę, że wątek ma nową, medialną nazwę "Blog of The Frog"  Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
Wysłane:
17 czerwca 2010 09:27:39
v3nom napisał(a):Widzę, że wątek ma nową, medialną nazwę "Blog of The Frog"  Ano... Za dużo "portfeli długoterminowych" w dziale  . Dzisiaj mam nadzieję na kontynuację wybicia na Delko - coś tak popyt nerwowo zlecenia przekłada. Z rana straszyli TKO na poziomie dolnych wideł. Może będzie w końcy lepszy dzień, a przynajmniej emocjonujący.
|
|
Wysłane:
17 czerwca 2010 20:10:02
Dzisiaj odświeżyłem sobie cały ten wątek... Stwierdzam, że piszę tu trochę chaotycznie. Postaram się pisać bardziej przejrzyście, omijać mało istotne tematy, skupiać się na tym o czym miało być - o moich inwestycjach, wątpliwościach, emocjach. A'propos emocji, to dzisiaj byłem wkurw... przez Centrum Klima... Sprawdziłem sobie historię moich transakcji na tym walorze w tym roku... Normalnie szczyt leszczarstwa. 14 razy dokonywałem transakcji. Zdarzył się zakup po 13,2 zł oraz sprzedaż po 11,9 zł  Obecnie jestem na tym walorze... tylko 1% do przodu. Ostatni zakup w zeszłym tygodniu w okolicach 12,5zł Dzisiejsza cena 12,08zł No ale żeby nie było tak defetystycznie, to dzisiaj szukałem sobie samochodu który sobie kupię jak już sprzedam Centrum Klima po kilkadziesiąt złotych za akcję. Coś takiego może być otomoto.pl/mercedes-e-320-3-2-...PS. Nie znam sprzedającego, więc proszę nie traktować tego jako reklamy. Po prostu podoba mi się ten model, kolor tapicerki, wykończenie.
Edytowany: 17 czerwca 2010 20:11
|
|
0 Dołączył: 2010-05-12 Wpisów: 7
Wysłane:
17 czerwca 2010 21:03:51
Jakby ten był już sprzedany - to sąsiad ma identycznego, wesprę Cie w negocjacjach
|
|
6 Dołączył: 2008-09-16 Wpisów: 2 876
Wysłane:
17 czerwca 2010 21:11:08
Frog napisał(a):No ale żeby nie było tak defetystycznie, to dzisiaj szukałem sobie samochodu który sobie kupię jak już sprzedam Centrum Klima po kilkadziesiąt złotych za akcję. Coś takiego może być otomoto.pl/mercedes-e-320-3-2-...PS. Nie znam sprzedającego, więc proszę nie traktować tego jako reklamy. Po prostu podoba mi się ten model, kolor tapicerki, wykończenie. tylko żeby się nie okazało że będziesz musiał sprzedać resztę portfela żeby go utrzymać. dowiedz się ile kosztują przeglądy, naprawy serwisowe i wymiany części eksploatacyjnych jak np filtr cząstek stałych EEX
|
|
1 Dołączył: 2010-05-12 Wpisów: 212
Wysłane:
17 czerwca 2010 21:54:02
Frog, która z Twoich spółek ma najwyższy potencjał rozwoju i wzorstu ceny akcji patrząc na dzień dzisiejszy ? Szukam jakichś dobrych spółek z fundamentami ku ukojeniu nerwów by nie martwi się wachaniami kursu. Myślę, o bomi, bumechu, jutrzence, atonie, mwtrade, pge, instalkraków, kopex. Najchętniej kupiłembym wszystkie akcje, ale nie mam tyle gotówki żeby tak dywersyfikowac :-)
Edytowany: 17 czerwca 2010 21:55
|
|
Wysłane:
17 czerwca 2010 22:16:54
Arkuos napisał(a):Frog, która z Twoich spółek ma najwyższy potencjał rozwoju i wzorstu ceny akcji patrząc na dzień dzisiejszy ? Szukam jakichś dobrych spółek z fundamentami ku ukojeniu nerwów by nie martwi się wachaniami kursu. Myślę, o bomi, bumechu, jutrzence, atonie, mwtrade, pge, instalkraków, kopex. Najchętniej kupiłembym wszystkie akcje, ale nie mam tyle gotówki żeby tak dywersyfikowac :-) W chwili obecnej uważam, że przy sprzyjających wiatrach i pięknej hossie każda z nich ma szansę wzrosnąć 3-krotnie licząc od dzisiejszych cen. Gdybym musiał wybrać jedną, byłoby to Helio (najwyższy ROE, najlepszy PR).
|
|
|
|
Wysłane:
18 czerwca 2010 08:03:44
owner napisał(a):Frog napisał(a):No ale żeby nie było tak defetystycznie, to dzisiaj szukałem sobie samochodu który sobie kupię jak już sprzedam Centrum Klima po kilkadziesiąt złotych za akcję. Coś takiego może być otomoto.pl/mercedes-e-320-3-2-...PS. Nie znam sprzedającego, więc proszę nie traktować tego jako reklamy. Po prostu podoba mi się ten model, kolor tapicerki, wykończenie. tylko żeby się nie okazało że będziesz musiał sprzedać resztę portfela żeby go utrzymać. dowiedz się ile kosztują przeglądy, naprawy serwisowe i wymiany części eksploatacyjnych jak np filtr cząstek stałych Musiałeś mnie w tak brutalny sposób pozbawić marzeń i sprowadzać na ziemię? PS. Co do kosztów eksploatacji, to po sprzedaży akcji na samiuśkim szczycie hossy  zamierzam kupić S-ki na lewary, więc jakoś sobie dam radę
|
|
6 Dołączył: 2008-09-16 Wpisów: 2 876
Wysłane:
18 czerwca 2010 08:45:44
Frog napisał(a):Musiałeś mnie w tak brutalny sposób pozbawić marzeń i sprowadzać na ziemię? PS. Co do kosztów eksploatacji, to po sprzedaży akcji na samiuśkim szczycie hossy  zamierzam kupić S-ki na lewary, więc jakoś sobie dam radę Frog nie chcę Cie pozbawiać marzeń ale radzę aby przed wyborem danej marki i modelu podzwonić po serwisach ASO i popytać że chciałeś wymienić to i tamto i ile to kosztuje. można sobie oszczędzić sporo niemiłych niespodzianek (a nie ma na świecie takiego samochodu używanego w którym nie trzeba czegoś zrobić po zakupie) a ogólnie dobre samochody to się zakończyły na początku lat 90 a później to tylko masówka i obliczanie części przez producentów na użytkowanie przez 150-200k km. EEX
|
|
Wysłane:
18 czerwca 2010 08:49:57
owner napisał(a):Frog napisał(a):Musiałeś mnie w tak brutalny sposób pozbawić marzeń i sprowadzać na ziemię? PS. Co do kosztów eksploatacji, to po sprzedaży akcji na samiuśkim szczycie hossy  zamierzam kupić S-ki na lewary, więc jakoś sobie dam radę Frog nie chcę Cie pozbawiać marzeń ale radzę aby przed wyborem danej marki i modelu podzwonić po serwisach ASO i popytać że chciałeś wymienić to i tamto i ile to kosztuje. można sobie oszczędzić sporo niemiłych niespodzianek (a nie ma na świecie takiego samochodu używanego w którym nie trzeba czegoś zrobić po zakupie) a ogólnie dobre samochody to się zakończyły na początku lat 90 a później to tylko masówka i obliczanie części przez producentów na użytkowanie przez 150-200k km. Spoko spoko. Wiem jak jest. Prawdopodobnie i tak nie kupię takiego wozu (mam inne priorytety). Powyższy mój post należy traktować jak to wskazuje emotikon - jako żart.
|
|
Wysłane:
18 czerwca 2010 19:20:33
Kolejny dzień w bok... Z ciekawszych rzeczy odnośnie mojego portfela: na Helio pojawiły się zlecenia sprzedaży po 17 zł i poniżej, co mnie zmartwiło (bardzo dawno takich nie było). Na szczęście po chwili wszystkie zostały "wessane" przez jakiegoś bardzo rozsądnego inwestora  Nie doszło jednak do żadnego wybicia i zapewne nadal będzie delikatne opadanie. Reszta - szkoda komentarza - trend boczny... Ogólnie widać na giełdzie małe obroty i znikomą skłonność do handlu. Dotyczy to zwłaszcza małych spółek. Chyba będzie trzeba poczekać na dalsze wzrosty do jesieni... Tygodniowe podsumowanie portfela:Pojedynek Frog vs WIG (za okres 10 tygodni - od założenia wątku): Frog: 6,47% WIG: -5,78%Struktura portfela:Helio – 31% (z czego 91% to zysk) Delko – 36% (z czego 15% to zysk) Centrum Klima – 33% (z czego 2% to zysk)
|
|
Wysłane:
20 czerwca 2010 16:09:32
Dzisiaj ważny dzień - Wybory. Na giełdę to raczej nie wpłynie, ale odnotowuję to na wątku z kronikarskiego obowiązku. Przy okazji zachęcam niezdecydowanych do uczestnictwa w wyborach. W razie wątpliwości na kogo głosować można zrobić test wyborczy (link na wątku POLITYKA). Sprawdzamy tam zbieżność naszych poglądów z poglądami wszystkich kandydatów. A żeby nie było tylko o polityce, łyżeczka miodu na bycze serca, z pozdrowieniami z jedynej czynnej dziś giełdy na świecie:  kliknij, aby powiększyć
|
|
Wysłane:
21 czerwca 2010 10:49:51
Na giełdach całego świata mamy sile odbicie po kwietniowo-czerwcowej mega korekcie. Niestety podobnie jak w przypadku spadków, tak i teraz w przypadku wzrostów dotyczą one głównie WIG20. Zanim maluchy ruszą, potrzeba kilkunastu do kilkudziesięciu % wzrostów na WI20. To może potrwać, ale też może się skończyć zanim tak naprawdę się zacznie Wszystkie obserwowane przeze mnie spółki niemalże w bezruchu. Coś czuję, że WIG napompowany wzrostami WIG20 nadrobi względem mojego portfela i różnica Frog vs. WIG już nie będzie tak budująca jak ostatnio. Cóż, jedyne pocieszenie jest takie, że moje spółki jak już rosną, to kilkanaście/kilkadziesiąt % w kilka dni... Czekam więc, lekko zagryzając zęby na widok wzrostów na dużych spółkach...
|
|
0 Dołączył: 2010-03-19 Wpisów: 13
Wysłane:
21 czerwca 2010 11:09:46
Wiem, że sprawa już dość stara jest, ale nie znalazłem w tym wątku informacji dlaczego sprzedałeś OPN? Sam mam trochę akcji tej spółki w portfelu i coraz mocniej zastanawiam się, czy z niej nie wyjść... z tym, że na razie byłoby to wyjście ze stratą.
|
|
Wysłane:
21 czerwca 2010 11:14:19
Rouden napisał(a):Wiem, że sprawa już dość stara jest, ale nie znalazłem w tym wątku informacji dlaczego sprzedałeś OPN? Sam mam trochę akcji tej spółki w portfelu i coraz mocniej zastanawiam się, czy z niej nie wyjść... z tym, że na razie byłoby to wyjście ze stratą. Nie podobała mi się nasilona sprzedaż Zarządu i Rady Nadzorczej. Zapytałem o to ich dział PR. Odpowiedź mnie zaniepokoiła i zniechęciła do trzymania akcji. Wcześniej, po wynikach za Q1'2010 pisałem, że OPN jest "pod obserwacją" (wyniki były słabe). Gdyby Zarząd i RN nie wyprzedawali, pewnie bym trzymał do dzisiaj (po wynikach jeszcze dokupowałem). A tak... Przypominam wpis o tym kilka stron wcześniej na tym wątku: Frog napisał(a):... Z kolei późnym popołudniem dostałem odpowiedź z OPN w sprawie sprzedaży przez RN i Zarząd. Pytałem, czy nie mają ochoty powiedzieć akcjonariuszom mniejszościowym, dlaczego dwie osoby ze ścisłego kierownictwa spółki zdecydowały się naraz sprzedawać swoje akcje. Dowiedziałem się, że... to nie moja sprawa. Pod koniec sesji pożegnałem akcjonariat.
|
|
0 Dołączył: 2009-03-06 Wpisów: 3 042
Wysłane:
21 czerwca 2010 11:48:20
Frog napisał(a):... Z kolei późnym popołudniem dostałem odpowiedź z OPN w sprawie sprzedaży przez RN i Zarząd. Pytałem, czy nie mają ochoty powiedzieć akcjonariuszom mniejszościowym, dlaczego dwie osoby ze ścisłego kierownictwa spółki zdecydowały się naraz sprzedawać swoje akcje. Dowiedziałem się, że... to nie moja sprawa. Pod koniec sesji pożegnałem akcjonariat. I chyba nie ma czego żałować. Oponeo czołga się po dnie cały 2009, wcześniej liczyłem, że może zaskoczy z opóźnieniem w 2010. Ale mamy już końcówkę czerwca i na poprawę się nie zanosi. Większą stopę zwrotu oferują lokaty. Klika się i sprzedaje ;-)
|
|
Wysłane:
21 czerwca 2010 12:09:22
v3nom napisał(a):Frog napisał(a):... Z kolei późnym popołudniem dostałem odpowiedź z OPN w sprawie sprzedaży przez RN i Zarząd. Pytałem, czy nie mają ochoty powiedzieć akcjonariuszom mniejszościowym, dlaczego dwie osoby ze ścisłego kierownictwa spółki zdecydowały się naraz sprzedawać swoje akcje. Dowiedziałem się, że... to nie moja sprawa. Pod koniec sesji pożegnałem akcjonariat. I chyba nie ma czego żałować. Oponeo czołga się po dnie cały 2009, wcześniej liczyłem, że może zaskoczy z opóźnieniem w 2010. Ale mamy już końcówkę czerwca i na poprawę się nie zanosi. Większą stopę zwrotu oferują lokaty. Póki co nie żałuję. Cena obecnie jest niższa od mojej ceny sprzedaży. Sprawdziłem sobie wszystkie spółki, które posiadałem choć przez chwilę w tym roku i je sprzedałem (ułożone w kolejności zaangażowania kapitałowego) Complex - obecnie mógłbym sprzedać drożej o około 6% (  ) Makarony - obecnie mógłbym sprzedać drożej o około 5% (  ) Oponeo - obecnie mógłbym sprzedać taniej o około 5% (ufff...) ES-System - obecnie mógłbym sprzedać taniej o około 15% (ufff...) Energopol - obecnie mógłbym sprzedać drożej o około 5% (  ) 06Magna - obecnie mógłbym sprzedać 30% taniej (ufff...) ... poniżej 2 płoteczki (niewielkie inwestowane kwoty) Viaguara - obecnie mógłbym sprzedać 25% taniej (ufff...) Marketeo - obecnie mógłbym sprzedać 8% taniej (ufff...)
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.