fakibbbo
Advertisement
PARTNER SERWISU
fodrihxv
5 6 7 8 9

Giełdowy "Blog of the Frog"

tOfi
0
Wpisów: 387
Wysłane: 6 czerwca 2010 20:02:04
Wydaje mi się, że oferta GPW będzie o wiele atrakcyjniejsza. Ja na Taurona nawet nie spojrze, kursy spółek energetycznych coś kuleją. Jednakże otwarcie tradycyjnie powinno być in plus.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 6 czerwca 2010 20:34:08
tOfi napisał(a):
Wydaje mi się, że oferta GPW będzie o wiele atrakcyjniejsza. Ja na Taurona nawet nie spojrze, kursy spółek energetycznych coś kuleją. Jednakże otwarcie tradycyjnie powinno być in plus.

Uczestnictwo w IPO Taurona nie wyklucza udziału w IPO GPW.

A o te otwarcie in plus mi chodzi. Zawsze przyda się parę setek świeżej gotówki w portfelu. Na długi termin interesuje mnie jedynie dokupienie CKL. Jeżeli nie spadnie do założonej ceny, trzeba będzie jakoś gotówkę zagospodarować.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Frog
13
Wysłane: 7 czerwca 2010 16:33:16
Witam czytelników!

Dzisiaj myślałem, że w końcu uda się złapać jakiegoś zagubionego stop-lossa na Centrum Klima. Niestety spółka kończy dzień z takim samym kursem jak skończyła w piątek.
"Niestety" bo nie dokupiłem, ale "na szczęście" bo wartość akcji które już posiadam nie spadła pomimo iż WIG kończy na czerwono blackeye
Hmmm. Czyżby dopadł mnie paradoks szklanki w połowie pustej i w połowie pełnej Eh?

Helio nadal w boczniaku - dziś na symbolicznym minusie (na szczęście niższym niż minus na WIG)

Delko jak na spadki na szerokim rynku zachowywało się nieźle. Popyt brał większe pakiety chętnie w tych cenach. Jestem zadowolony thumbright

A tak trochę z innej beczki...
W weekend miałem "przygody zdrowotne", które w pewnym momencie wyglądały dość poważnie.
Na szczęście dzisiejsza diagnoza rozwiała najgorsze obawy.
Ale te kilka dni skłoniło mnie do refleksji. Pieniądze, giełda, zyski straty...
Trzeba się nauczyć cieszyć każdym dniem, bo przecież każdy może być tym ostatnim...

Follow me on Twitter
Edytowany: 7 czerwca 2010 16:40

barbus46
0
Wpisów: 165
Wysłane: 7 czerwca 2010 17:17:50
Frog, ty nie żartuj! W tym roku, a także pod koniec ubiegłego miałem tyle sytuacji poważnych w rodzinie i wśród przyjaciół, że chętnie bym o tym okresie zapomniał. Ty się mocno trzymaj, bo jeszcze bardzo wiele info o twoich ruchach na giełdzie chcemy czytać!!!

Frog
13
Wysłane: 7 czerwca 2010 19:20:26
barbus46 napisał(a):
Frog, ty nie żartuj! W tym roku, a także pod koniec ubiegłego miałem tyle sytuacji poważnych w rodzinie i wśród przyjaciół, że chętnie bym o tym okresie zapomniał. Ty się mocno trzymaj, bo jeszcze bardzo wiele info o twoich ruchach na giełdzie chcemy czytać!!!

Nie chcę się licytować na choroby w rodzinie. W końcu to forum giełdowe a nie medyczne.
Ale coś opowiem...
To była końcówka zimy. Czekałem przed salą OIOM kilka godzin. Pielęgniarki biegały w tą i z powrotem. Ja nie miałem siły stać, ani cierpliwości siedzieć. Lekarze wchodzili i wychodzili. Żaden nie patrzył mi w oczy. W końcu jeden z lekarzy podszedł do mnie. Usłyszałem słowa: "jest dobrze". Nigdy nie zapomnę jego miny ani głosu. Po tym przypomniałem sobie co jest najważnejsze w życiu, słowa mojego ojca - "przyjaciele, zdrowie i pieniądze - w tej kolejności".
Wspominam ten dzień jako najdłuższy dzień mojego życia. Zapamiętam go też z innego powodu. Kilka dni wcześniej, WIG zamknął się na najniższym poziomie ostatniej bessy. Tak tak - to się działo w samym dnie bessy.
Nigdy więcej takich dni. Nigdy więcej bessy king

Pozdrawiam.
Follow me on Twitter

Bigben
0
Wpisów: 37
Wysłane: 8 czerwca 2010 01:19:00
Cześć Frog

Postanowiłem przyłaczyć się do wątku który bardzo fajnie się czyta i jest niewiele dłużej niż moja przygoda z giełdąthumbright . Cały czas obserwuje wątek dno bessy na którym równiez jestes bardzo aktywny a dopiero dzisiaj trafiłem tutaj. Ja dopiero się ucze inwestować a inspiracją do tego było PZU które juz zamknąłem a gotówkę zainwestowałem w inne firmy. Odniosę się do Delko poniewaz mam przyjemność pracować z nimi więc z pewnością to dobry wybór bo firma jest dobrze prowadzona, ciekawi mnie kto ci od nich odpisał? Pozdrawiam i szczerze kibicuję
Cytat:
Sięgaj gdzie wzrok niesięga

Frog
13
Wysłane: 8 czerwca 2010 08:22:57
Bigben napisał(a):
Cześć Frog

Postanowiłem przyłaczyć się do wątku który bardzo fajnie się czyta i jest niewiele dłużej niż moja przygoda z giełdąthumbright . Cały czas obserwuje wątek dno bessy na którym równiez jestes bardzo aktywny a dopiero dzisiaj trafiłem tutaj. Ja dopiero się ucze inwestować a inspiracją do tego było PZU które juz zamknąłem a gotówkę zainwestowałem w inne firmy. Odniosę się do Delko poniewaz mam przyjemność pracować z nimi więc z pewnością to dobry wybór bo firma jest dobrze prowadzona, ciekawi mnie kto ci od nich odpisał? Pozdrawiam i szczerze kibicuję

Heja. Witamy w rodzinie inwestorów!

Z Delko odpisał Pan Dariusz Ptak. E-mail'a znalazłem tutaj:
http://inwestor.delko.pl/kontakt

Co ciekawe, adres nie wygląda na będący własnością Delko - to chyba jakaś firma zewnętrzna która prowadzi dla nich PR.

Follow me on Twitter

Bigben
0
Wpisów: 37
Wysłane: 8 czerwca 2010 08:45:45
Może tak byc sprawdzę w najblizszym czasie jak będę we Wrocławiu oraz podpytam co tam planują dalejhello1
Cytat:
Sięgaj gdzie wzrok niesięga

genialny
0
Wpisów: 42
Wysłane: 8 czerwca 2010 13:48:33
Hej, skąd taki duży udział w portfelu u Ciebie - Delko ? salute

Frog
13
Wysłane: 8 czerwca 2010 14:12:23
genialny napisał(a):
Hej, skąd taki duży udział w portfelu u Ciebie - Delko ? salute

Zakupiłem za pieniądze pozyskane ze sprzedaży Energopolu i Oponeo.
Spodobała mi się ta spółka, postanowiłem wejść sporym kapitałem (sporym jak na mnie).
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 8 czerwca 2010 16:39:06
Dzisiaj był kolejny dzień bez transakcji w portfelu. Zmiany kursów na zamknięciu tak symboliczne, że szkoda czasu na ich komentowanie.

Polowałem jak zwykle na Centrum Klima, ale nie było chętnych do sprzedawania. Co więcej, pojawiło się sporo chętnych do zakupu. Think Nie zdziwiłbym się, gdyby wyszła dzisiaj jakaś utajniona rekomendacja w którymś z DM. Jeżeli tak było, to zapewne szeroki rynek pozna ją najwcześniej za parę dni.

Delko po raz kolejny pokazuje, że chętnych na zakup jest sporo - co mnie niezmiernie cieszy.

Zaczyna mnie martwić Helio. Pojawia się coraz więcej zleceń sprzedaży poniżej 18 zł. Do kupienia jest już 3000 akcji poniżej tej wartości. Nikt wprawdzie nie sprzedaje bez opamiętania, ale martwi mnie sam fakt iż jest coraz więcej osób wątpiących w dalsze wzrosty (inaczej nie wystawialiby zleceń sprzedaży). Nie cieszy też pasywna postawa popytu Eh? . Przy załamaniu rynku, te zlecenia mogą zwalić w kilka chwil akcje na dolne widły. Oby tak się nie stało Pray

Szeroki rynek jak kobieta - trudny do zrozumienia. Niby spadki na drugie dno bessy przesądzone (sądząc po niektórych wypowiedziach), ale małe spółki jakoś się trzymają. thumbright
Niemcy chcą oszczędzać, ograniczają spekulacje (zakaz nagiej krótkiej sprzedaży), oszczędza Hiszpania, Węgry, Portugalia. Na krótką metę to źle wróży wynikom spółek. Mniejsze wydatki rządowe to mniejsza konsumpcja i mniejsze rynki zbytu. Przetrwają najsilniejsi - czyli efektywność górą. Warto stawiać na dobre spółki (jak zwykle).

Takie oszczędności państw Europy stworzą podstawy pod przyszły stabilny wzrost gospodarczy, wolny od nadmiernego obciążenia długiem. Ale na efekty trzeba będzie trochę poczekać. Strach rosnąć, bo mamy kryzys zadłużenia, strach spadać bo jest odległe światełko na horyzoncie. Niestety taka sytuacja "na wymęczenie" może potrwać jeszcze trochę...
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 9 czerwca 2010 09:50:10
Przeanalizowałem sobie wykresy giełd Europejskich z czasów poprzedniej hossy 2003-2007. Najbardziej podobny do obecnej sytuacji wydaje mi się wykres DAX z tamtego okresu - głównie rok 2004:

kliknij, aby powiększyć

Po sporych wzrostach mielismy wiele miesięcy trendu bocznego, w którym wykres powolutku opadał pod własnym ciężarem. Zwracam uwagę, że w zaznaczonym okresie kolejne dołki są coraz niżej - a pomimo to nie było powrotu bessy.

Moim zdaniem taka sytuacja potrwa jeszcze jakiś czas, ale ostatecznie zwycięży rynek byka.
Wszystko przy założeniu, że nie będzie wielkiej wojny ani spektakularnego bankructwa jakiegoś znaczącego kraju.

Wszystkim inwestorom pozostaje więc życzyć cierpliwości.
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 9 czerwca 2010 19:44:54
Aj aj aj...
Nie kupiłem Centrum Klima crybaby
Tymczasem coś jakby optymizm na rynkach się pojawia... Think Zdołam kupić czy nie? Króliczka gonił nie będę, nie w tym przypadku. Jak już sobie ubzdurałem maksymalną cenę jaką mogę zapłacić, to nie dam ani grosza więcej... Podświadomie wiem, że warto (że zarobię). Ale znam siebie i wiem, że gdy kupię drożej niż się uparłem - psychicznie będę miał uraz do tych akcji... W sumie już mam uraz, bo przez moje dokupowanie i sprzedawanie w ostatnich miesiącach jedyne co zyskałem to... wyższą średnią zakupu bandhead . Jakbym teraz wziął z prawej, a potem by spadło, uznałbym że to przeklęty walor blackeye
Tak więc jeszcze sobie poczekam. Jak kurs odjedzie - poszukam innych okazji. Może poinwestuję sobie w PGNIG... Może poszukam czegoś na NC. Przynajmniej nie będę się nudził. Boo hoo!

Delko przebiło 15 zł. hello1 Chyba udało mi się kupić przed nową falą wzrostową binky . Mniej więcej 1% dziennie do góry - oby tak szło przez kilka lat thumbright

Helio - totalny marazm. Gdyby nie 8 akcji kupionych prawdopodobnie przez animatora byłoby bez transakcji. Eh?

ale ale... co widzę - w USA indeksy tracą impet Think .
Czyli nadal balansujemy na krawędzi. Anxious
Follow me on Twitter

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 9 czerwca 2010 20:41:20
Frog napisał(a):
Aj aj aj...
Tymczasem coś jakby optymizm na rynkach się pojawia... Think Zdołam kupić czy nie? Króliczka gonił nie będę, nie w tym przypadku. Jak już sobie ubzdurałem maksymalną cenę jaką mogę zapłacić, to nie dam ani grosza więcej... Podświadomie wiem, że warto (że zarobię). Ale znam siebie i wiem, że gdy kupię drożej niż się uparłem - psychicznie będę miał uraz do tych akcji...

Frog, myślę, że przesadzasz. CKL ledwo na początku czerwca wyszło z trenu spadkowego, a wczoraj dało sygnał kupna na średnich kroczących. Ale z psychiką się nie dyskutuje thumbright
Klika się i sprzedaje ;-)

Frog
13
Wysłane: 9 czerwca 2010 20:55:23
v3nom napisał(a):
CKL ledwo na początku czerwca wyszło z trenu spadkowego, a wczoraj dało sygnał kupna na średnich kroczących. Ale z psychiką się nie dyskutuje thumbright

A to ciekawe... Pierwszy pakiet kupowałem na samym początku roku. Dokupowałem później. Potem sprzedawałem i dokupowałem, w wyniku czego średnia zakupu mi urosła... A pomimo to jestem na plusie (kilka %). No jeżeli tak wygląda "trend spadkowy" to ja się boję jak będzie wyglądać wzrostowy love4
Chyba że masz na myśli jakiś krótkoterminowy trend... np. spadki od połowy marca.
Coś w tym musi być, bo tak jak pisałem wczoraj, pojawił się podejrzany popyt. Może fani AT dostrzegli to, co Ty Think Napisz proszę trochę więcej o tym trendzie i wyjściu z niego.
Follow me on Twitter

v3nom
0
Wysłane: 9 czerwca 2010 21:12:47
Frog napisał(a):
A to ciekawe... Pierwszy pakiet kupowałem na samym początku roku. Dokupowałem później. Potem sprzedawałem i dokupowałem, w wyniku czego średnia zakupu mi urosła... A pomimo to jestem na plusie (kilka %). No jeżeli tak wygląda "trend spadkowy" to ja się boję jak będzie wyglądać wzrostowy love4

Frog, bynjmniej nie zamierzałem umniejszać Twoich zysków thumbright Oczywiście chodziło mi o krótko terminowy trend spadkowy, na wykresie oznaczony cyferką 4.

kliknij, aby powiększyć

Pozdrawiam wave

Frog
13
Wysłane: 9 czerwca 2010 21:24:23
v3nom napisał(a):

Frog, bynjmniej nie zamierzałem umniejszać Twoich zysków

Absolutnie nie o to mi chodziło Eh?
Myślałem po prostu, że masz na myśli trend spadkowy liczony od szczytu we wrześniu zeszłego roku. Moja wypowiedź miała sugerować, że nie był to trend spadkowy, skoro mi udało się kupić taniej niż dzisiejsza cena.

Teraz wszystko jasne - chodziło o krótszy trend niż początkowo myślałem...
Follow me on Twitter
Edytowany: 9 czerwca 2010 21:28

v3nom
0
Wysłane: 9 czerwca 2010 22:01:16
Frog napisał(a):
Absolutnie nie o to mi chodziło Eh?

Frog, ja po prostu lubię się droczyć thumbright

A co do CKL to wydaje mi się, że przebicie okolic 14,00 złotych może być sygnałem większego ruchu. Popyt może i faktycznie się pojawił, wybierając zlecenia po lewej, ale patrząc na wolumen nie zauważyłem większego zainteresowania spółką.

Pozdrawiam wave

barbus46
0
Wpisów: 165
Wysłane: 9 czerwca 2010 22:27:12
Frog napisał(a):
Aj aj aj...
Tymczasem coś jakby optymizm na rynkach się pojawia... Think Zdołam kupić czy nie? Króliczka gonił nie będę, nie w tym przypadku. Jak już sobie ubzdurałem maksymalną cenę jaką mogę zapłacić, to nie dam ani grosza więcej... Podświadomie wiem, że warto (że zarobię). Ale znam siebie i wiem, że gdy kupię drożej niż się uparłem - psychicznie będę miał uraz do tych akcji... W sumie już mam uraz, bo przez moje dokupowanie i sprzedawanie w ostatnich miesiącach jedyne co zyskałem to... wyższą średnią zakupu bandhead . Jakbym teraz wziął z prawej, a potem by spadło, uznałbym że to przeklęty walor blackeye
Tak więc jeszcze sobie poczekam. Jak kurs odjedzie - poszukam innych okazji. Może poinwestuję sobie w PGNIG... Może poszukam czegoś na NC. Przynajmniej nie będę się nudził. Boo hoo!

Delko przebiło 15 zł. hello1 Chyba udało mi się kupić przed nową falą wzrostową binky . Mniej więcej 1% dziennie do góry - oby tak szło przez kilka lat thumbright

Helio - totalny marazm. Gdyby nie 8 akcji kupionych prawdopodobnie przez animatora byłoby bez transakcji. Eh?

ale ale... co widzę - w USA indeksy tracą impet Think .
Czyli nadal balansujemy na krawędzi. Anxious

Mam taki sam problem z jedną z moich spółek (nie wymienię nazwy, żeby nie było że naganiam w tę czy w druga stronę). Mowa oczywiście o twoich rozterkach z Centrum Klima. Tak szczerze mówiąc to wniosek mój był w 95 % zgodny z tym co i ty napisałeś.
Dobrej nocy!

Frog
13
Wysłane: 10 czerwca 2010 10:01:31
barbus46 napisał(a):

Mam taki sam problem z jedną z moich spółek (nie wymienię nazwy, żeby nie było że naganiam w tę czy w druga stronę). Mowa oczywiście o twoich rozterkach z Centrum Klima. Tak szczerze mówiąc to wniosek mój był w 95 % zgodny z tym co i ty napisałeś.

Zdaję sobie sprawę, że nie jest to zbyt profesjonalne podejście (upieranie się, że kupię tylko po X zł i ani grosza więcej). Ale samopoczucie jest bardzo ważne. Gdy w końcu uda się kupić po założonej cenie, odczuwa się coś a'la "udało się, jestem dobry". Takie małe zwycięstwo...
Follow me on Twitter

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

5 6 7 8 9

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,288 sek.

ddwzvjse
anojrvkl
lqfjjiyc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 405,22 zł +387,03% 97 405,22 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hvgggwri
mxsedsdk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat