PARTNER SERWISU
eeqxjpkt

Peak Oil

TJappy
0
Wpisów: 49
Wysłane: 11 września 2010 18:03:26
Od pewnego czasu interesuje się zagadnieniami związanymi z Peak Oil, w internecie znajduje się mnóstwo fabularyzowanych filmów dokumentalnych na ten temat, ja chciałbym polecić wykłady z yt :

www.youtube.com/watch?v=eOU9nQ... - Securing the International Oil Supply

www.youtube.com/watch?v=u6Z-GE... - Democracy, Governance, and War in Oil Exporting Nations

www.youtube.com/watch?v=tb_9Ck... - The New Geopolitics of Energy

www.youtube.com/watch?v=KTsYjR... - The Future of Oil

www.youtube.com/watch?v=rMR5ZL... - The Real Story on Fuel Economy

www.youtube.com/watch?v=HY3Bm_... - A Future Beyond Oil

www.youtube.com/watch?v=ORkgMa... - Overcoming the Resource Curse

www.youtube.com/watch?v=tb_9Ck... - The New Geopolitics of Energy

Filmy dokumentalne to np bardzo ciekawy "End of Suburbia", polecam.

Spółki w portfelu inwestycyjnym dobieram pod ten scenariusz,ale nie chciałem zaśmiecać "Strategi inwestycyjnych"

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 11 września 2010 18:08:25
Czy mógłbyś w skrócie powiedzieć o czym mówi "ten scenariusz"?
Chciałbym to wiedzieć zanim zajrzę w w/w linki.
Dzięki
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

TJappy
0
Wysłane: 11 września 2010 21:37:59
http://www.peakoil.pl

Cytat:
Znajdujemy się blisko daty szczytu produkcji ropy naftowej, historycznego momentu największego jej wydobycia. Prezydenci różnych krajów, premierzy, ministrowie energii, szanowani geolodzy, a nawet koncerny naftowe ostrzegają, że skończyła się "era taniej i łatwej energii". Wkraczamy w nową epokę, w której wydobycie ropy - surowca niezbędnego do funkcjonowania naszego modelu cywilizacyjnego - będzie już tylko spadać. Dane geologiczne mówią same za siebie: 54 spośród 65 państw-producentów ropy przekroczyło lub znajduje się właśnie w fazie szczytu wydobycia. Od 1962 roku zmniejsza się wielkość odkrywanych pól naftowych. Na każdych sześć zużytych baryłek przypada jedna odkryta, a proporcja ta pogarsza się każdego roku.

Zamieszczone przeze mnie filmy to wykłady z amerykańskich uczelni.
Edytowany: 11 września 2010 21:39

Mieszko
0
Wpisów: 431
Wysłane: 12 września 2010 16:05:59
Rozumiem obawy i je poniekąd podzielam, ale z drugiej strony jakoś nie mogę pozbyć się sceptycyzmu. Nie żyję na tym świecie zbyt długo, ale pamiętam np. prognozy z wczesnych lat 90-tych, zgodnie z ktorymi w roku 2009 świat miał być na skraju przepaści z uwagi na tempo przyrostu naturalnego, zanieczyszczenie powietrza etc etc. Żaden z tych czarnych scenariuszy sie nie sprawdził. Przypominam sobie też prognozy think-tanku zwanego (o ile pamięć mnie nie myli) Klub Rzymski, który w latach 70-tych dowodził, że zapasy ropy wyczerpią się w roku 1995.
Pojawiają się nowe sposoby poszukiwania i eksloatowania złóż ropy. Spójrzmy na Kulczyk Oil Ventures. Mają koncesje w Brunei (blok L i M), które badano już przez 20 laty i stwierdzono obecność węglowodorów, ale ze względu na trudny teren (dżungla) zrezygnowano z dalszej eksploatacji, bo tańsze w wydobyciu były złoża na morzu na płytkich wodach położone. A teraz KOV bierze się za te koncesje, bo postęp w technikach wydobycia i wzrost cen ropy uczynił prace na tych koncesjach opłacalnymi.
Z drugiej strony faktem jest, że widzimy początek wielkich inwestycji w alternatywne źrodła energii, co znajduje też swoje odbicie na giełdzie. BY nie szukać daleko - FON Ecology miało swój debiut na GPW iście spektakularny.
A z trzeciej strony wiem też, że moja wiedza jest szczątkowa i nie mogę konkurować w walce na argumenty z akademikami.

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 12 września 2010 16:30:17
Mieszko napisał(a):

Z drugiej strony faktem jest, że widzimy początek wielkich inwestycji w alternatywne źrodła energii, co znajduje też swoje odbicie na giełdzie. BY nie szukać daleko - FON Ecology miało swój debiut na GPW iście spektakularny.

Akurat Fon ecology to bardzo kiepski przykład podobnie jak atlantis energy. To tylko przepompownie akcji pod przykrywką alternatywnej energii, a kurs na debiucie to raczej zasługa glównego akcjonariusza niż jakichkolwiek nadziei na świetlaną przyszłość spółek. Jeżeli już to pep albo photon a częściowo też cez
Edytowany: 12 września 2010 16:33

enthusiast
PREMIUM
10
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 201
Wysłane: 12 września 2010 17:02:02
Mieszko napisał(a):
A z trzeciej strony wiem też, że moja wiedza jest szczątkowa i nie mogę konkurować w walce na argumenty z akademikami.

Tu też bym uważał. Trzeba wziąć poprawkę na to, że dzisiajsza nauka bardziej służy dowodzeniu wcześniej postawionych tez niż poszukiwaniu prawdy.

TJappy
0
Wysłane: 12 września 2010 20:40:17
Mieszko napisał(a):
Spójrzmy na Kulczyk Oil Ventures. Mają koncesje w Brunei (blok L i M), które badano już przez 20 laty i stwierdzono obecność węglowodorów, ale ze względu na trudny teren (dżungla) zrezygnowano z dalszej eksploatacji, bo tańsze w wydobyciu były złoża na morzu na płytkich wodach położone. A teraz KOV bierze się za te koncesje, bo postęp w technikach wydobycia i wzrost cen ropy uczynił prace na tych koncesjach opłacalnymi.

Uchwyciłeś cały sens teorii PO :) , -> tania ropa się kończy, żeby wydobyć tyle ile potrzebujemy trzeba wiercić głębiej , w ciężkim terenie, w niestabilnie politycznym regionie. Należy przy tym pamiętać że liczba państw importerów zmniejsza się z roku na rok.

TJappy
0
Wysłane: 12 września 2010 21:32:19
video.google.pl/videoplay?doci... - A CRUDE AWAKENING - THE OIL CRASH (napisy pl)

www.abc.net.au/4corners/specia... - fajny program we flashu o Peak Oil

bartszu
0
Wpisów: 1
Wysłane: 22 kwietnia 2011 18:39:16
Niestety problem jest bardzo poważny i właśnie uderza ponownie ;(

stooq.pl/q/?s=cl.f&c=5y&am...

Warto obejrzeć ten wykład jest dość długi przetłumaczyłem go ;)
Jest porażający zwłaszcza część 6.

Pozdro
Edytowany: 23 kwietnia 2011 19:45

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,292 sek.

zivhlwhw
nljntkoy
kswnfmem
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
eieapuzw
ldwxiinn
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat