PARTNER SERWISU
hwmuyjao
TJappy

TJappy

Ostatnie 10 wpisów
Cytat:
Zamówienia wpłynęły, a sprzęt został wyprodukowany.

Chyba ktoś na głowę upadł jeżeli myśli, że firmy produkują jakiekolwiek urządzenia bez pisemnych zamówień, umów, negocjacji.

www.stockwatch.pl/gpw/bogdanka...

Kliknijcie na "Strona WWW" , zamiast Bogdanki linkuje się Hydrobudowa.

Najbardziej zapomniana spółka NC :)

Cytat:
16.02. Warszawa (PAP) - Plasma System prognozuje osiągnięcie w 2011 roku 15,3 mln zł przychodów i 2 mln zł zysku netto, rok później przychody mają wynieść 24,6 mln zł, a zysk netto 4,2 mln zł - podała spółka w środowym komunikacie.

"W 2011 roku posiadane przez spółkę środki zostaną przeznaczone na prowadzenie intensywnych prac badawczych oraz zrealizowanie inwestycji związanych z uruchomieniem laserowego stanowiska do napawania warstw (przy wykorzystaniu dofinansowania ze Śląskiego Centrum Przedsiębiorczości). W 2012 roku po wprowadzeniu na rynek produktu w postaci chronionych powłokami ekranów energetycznych oraz poszerzeniu oferty o usługi związane z napawaniem laserowym planuje się znaczący wzrost przychodów ze sprzedaży i zrównanych z nimi oraz podwojenie zysku netto" - napisano w komunikacie. (PAP)

www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...

Raport za czwarty kwartał - dl.dropbox.com/u/149649/Plasma...

Jestem od 17,05 za 41 % portfela i jestem spokojny o ten papier.
Dzisiaj Tagor podpisał z KHW umowę za 40 mln - gornictwo.wnp.pl/tagor-ma-umow...

TJappy - KPX

Mam rzeczywistym portfelu i liczę na odbicie.

wkm3 napisał(a):
a nasz EPD miał romans ze Chińczykami ostatnio przy dużym projekcie...

z którego został "wyoutowany" jeszcze przed przetargiem ...

Będę w weekend rozmawiał z jednym PAKowcem, to go wypytam, co i jak bo temat ciekawy :) Ale powiem szczerze osoba głównego udziałowca Rafako zniechęca mnie do kupna papieru.

PGNiG ostrzega przed problemami z gazem, myślę, że takie scenariusze mogą powtarzać się co roku.

Oto dwudzietka największych odbiorców PGNiG:

Zakłady Azotowe Puławy
Polski Koncern Naftowy Orlen
Anwil
Kędzierzyn
Zakłady Chemiczne Police
PGE Elektrociepłownia Lublin-Wrotków
Elektrociepłownia Nowa Sarzyna
ArcelorMittal Poland/Kraków
PGE Elektrociepłownia Rzeszów
Zakłady Azotowe w Tarnowie-Mościcach
KGHM Polska Miedź
Operator Gazociągów Przesyłowych Gaz System
Celsa Huta Ostrowiec
O-I Produkcja Polska
PGE Elektrociepłownia Gorzów
CMC Zawiercie
Guardian Częstochowa
Pilkington Polska
Saint-Gobain Glass Polska
Polenergia Kogeneracja

W planach mamy kilka kolejnych elektrociepłowni gazowych ...

frog - Piątkowy wynik Bumechu zrobiła transakcja chyba 10 akcji, kurs skacze o 1 zł co tydzień, już dwa razy kupiłem w dołku i sprzedałem ... w połowie górki Dancing
mrk - i bardzo chętnie dokupię po 16 jak wkrótce (mam nadzieje) spadnie*

* znając życie poleci w kosmos king

Na Plasmie promocja blackeye Polimex męczy się poniżej ceny zakupu ...

Długoterminowo wg mnie to określenie terminu realizacji zysku z portfela, określiłem +/- 20 spółek które w tym terminie wg mnie wzrosną. Zamierzam kupować je w dołkach sprzedawać na górkach. Tak sobie to wymyśliłem. Od każdej zasady jest wyjątek i w tym przypadku jest nią Plasma System.

A ja boje się anulować zlecenia ...serio.

Odlewnie ustawiłem K za 100 % kasy GROSZ poniżej minimum (chyba 1,52) gdy podskoczył o 2 grosze stwierdziłem, że poczekam ... king

Complex nie udało mi się kupić za 2 zł to stwierdziłem że poczekam (anulowanie zlecenia) king

Remak ustawiłem się trochę niżej niż 33 zł, bo to było zbyt drogo dla mnie ... dzień później 38... king

Przynajmniej w konkursie sierpniowym Odlewnie zapewniły mi miejsce na pudle Dancing

i kupiłem Kopex po 17,00...

Sprzedałem Bumech po 17,08.

Jak jedziesz taksówka i ci się taksówkarz chwali ile na giełdzie zarobił ostatnio - to czas uciekać.

Dokupiłem Bumech po 16 i Plasmę po 14,15.

BUMECH - 40 %
PLASMA - 32 %
POLIMEXMS - 26 %

Do końca roku Plasma uruchomi drugie w Europie stanowisko do napawania laserowego.
Polimex trzymam pod wybicie po jakimś dużym newsie kontraktowym (Kozienice ?).
Bumech zostanie na dłużej, perspektywy branży są dobre.

Polimex-Mostostal kupiony po 4,47 (27 % portfela)

Powrót na Bumech po 16,58 (28 % portfela).

PLASMA SYSTEM - uśredniony do 14,23 (19,5% portfela), w temacie NC tyle wystarczy.

Reszta portfela to gotówka. Na razie zrealizowany zysk nie oszałamia ale daje dużo satysfakcji ;)

Bumech kupiony po 16,24 sprzedany po 17,05 - generalnie dlatego, że gdy cały szeroki rynek podskoczył, on spadł. Wolałem zrealizować zysk.

Stan portfela :

PLASMA - 12 %
Gotówka - 88 %

To nie jest dzień na zakupy ...

video.google.pl/videoplay?doci... - A CRUDE AWAKENING - THE OIL CRASH (napisy pl)

www.abc.net.au/4corners/specia... - fajny program we flashu o Peak Oil

Mieszko napisał(a):
Spójrzmy na Kulczyk Oil Ventures. Mają koncesje w Brunei (blok L i M), które badano już przez 20 laty i stwierdzono obecność węglowodorów, ale ze względu na trudny teren (dżungla) zrezygnowano z dalszej eksploatacji, bo tańsze w wydobyciu były złoża na morzu na płytkich wodach położone. A teraz KOV bierze się za te koncesje, bo postęp w technikach wydobycia i wzrost cen ropy uczynił prace na tych koncesjach opłacalnymi.

Uchwyciłeś cały sens teorii PO :) , -> tania ropa się kończy, żeby wydobyć tyle ile potrzebujemy trzeba wiercić głębiej , w ciężkim terenie, w niestabilnie politycznym regionie. Należy przy tym pamiętać że liczba państw importerów zmniejsza się z roku na rok.

Poszukam okazji w interesujących mnie branżach. (energetyka, paliwa, elektromaszynowy)

http://www.peakoil.pl

Cytat:
Znajdujemy się blisko daty szczytu produkcji ropy naftowej, historycznego momentu największego jej wydobycia. Prezydenci różnych krajów, premierzy, ministrowie energii, szanowani geolodzy, a nawet koncerny naftowe ostrzegają, że skończyła się "era taniej i łatwej energii". Wkraczamy w nową epokę, w której wydobycie ropy - surowca niezbędnego do funkcjonowania naszego modelu cywilizacyjnego - będzie już tylko spadać. Dane geologiczne mówią same za siebie: 54 spośród 65 państw-producentów ropy przekroczyło lub znajduje się właśnie w fazie szczytu wydobycia. Od 1962 roku zmniejsza się wielkość odkrywanych pól naftowych. Na każdych sześć zużytych baryłek przypada jedna odkryta, a proporcja ta pogarsza się każdego roku.

Zamieszczone przeze mnie filmy to wykłady z amerykańskich uczelni.

Od pewnego czasu interesuje się zagadnieniami związanymi z Peak Oil, w internecie znajduje się mnóstwo fabularyzowanych filmów dokumentalnych na ten temat, ja chciałbym polecić wykłady z yt :

www.youtube.com/watch?v=eOU9nQ... - Securing the International Oil Supply

www.youtube.com/watch?v=u6Z-GE... - Democracy, Governance, and War in Oil Exporting Nations

www.youtube.com/watch?v=tb_9Ck... - The New Geopolitics of Energy

www.youtube.com/watch?v=KTsYjR... - The Future of Oil

www.youtube.com/watch?v=rMR5ZL... - The Real Story on Fuel Economy

www.youtube.com/watch?v=HY3Bm_... - A Future Beyond Oil

www.youtube.com/watch?v=ORkgMa... - Overcoming the Resource Curse

www.youtube.com/watch?v=tb_9Ck... - The New Geopolitics of Energy

Filmy dokumentalne to np bardzo ciekawy "End of Suburbia", polecam.

Spółki w portfelu inwestycyjnym dobieram pod ten scenariusz,ale nie chciałem zaśmiecać "Strategi inwestycyjnych"

Trochę zaległości i przebudowy portfela :

Energomontaz Południe kupiłem za 3,75 sprzedałem za 3,79 (dołował 2 tygodnie)
Seco/Warwick kupione 31,50 sprzedane 32,97
Bumech kupiony po 16,24 (30% portfela) - aktualnie zarobił 5,28 %
Plasma kupiona po 14,30 (12%%portfela) - "strata" -0,56 %
Gotówka - 58 %

W przyszłym tygodniu przebudowuję portfel :)

Można wrócić po pewnym czasie i przeanalizować gdzie popełniliśmy błędy, co nami kierowało ect. Przynajmniej ja mam takie założenie.

kneczaj - powodzenia !

Wyszedłem z Energomontażu na dzisiejszym podbiciu i zrealizowałem drobny zarobek. Nie podobały mi się ostatnie wywiady prezesa, Kozienice, zamieszanie z podwykonawcami. Poleci w dół to pomyślę nad odkupieniem.

Gotówką nie cieszyłem się zbyt długo :)

BUMECH - 28.64%
PLASMA - 12.07%
SECOGROUP - 59.22%

Ja podziękowałem za mBank 3 lata temu, a teraz chce podziękować Multibankowi, jestem w Aquariusie więc nie þlacę za konto, ale za karty tez nie chce płacić. Chyba Alior jest teraz najtańszy ?

TJappy - KPX 5, SWG 5

na + W S/W bardzo podoba mi się współpraca z Politechnikami. Na Politechnice Łódzkiej opracowano metodę azotonasiarczania i nawęglania próżniowego (prof. Kula jest w RN S/W). Procesy te są wdrażane w wielu przedsiębiorstwach (za fundusze UE) a piece do tych procesów produkuje S/W :) Mało jest w Polsce firm które mają w ofercie taki high-tech i inwestują na serio w działy R&D.

na - Otwieranie fabryk na całym świecie, w joint/venture z innymi podmiotami wiąże się z transferem technologii. Jeżeli chodzi o Indie i Chiny, znane są spektakularne porażki takiej taktyki (np. AMI DODUCO w Indiach, ABB w Chinach).

Pożyjemy zobaczymy, ja zaryzykowałem.

Pocieszający ten raport, tylko że od momentu raportu spółka poleciała o chyba 10 %. Ja wskoczyłem na 3,75 a na, chyba, drugi dzień ogłoszono, że ich oferta wypadła z przetargu na Kozienice (startowała razem z chińskim Dongfang-iem). Ale jak się łapie nóż to można się pociąć :)

ENERGOPLD - 40% - 3,75
SECOGROUP - 60% - 31,50

Stan portfela na 24/08. Shhh

ENERGOPLD - 40%
SECOGROUP - 60%

Stan portfela na 24/08.

1. Też doszedłem do tego wniosku i nie sądze żebym miał w portfelu więcej niż 3 spółki.

2. Pracuję w branży elektromaszynowej/energetycznej, znam perspektywy na najbliższe 10-15 lat, czytam prasę branżową, kontynuuję naukę na wąskiej branżowej specjalizacji. Nie znam się w ogóle na analizach, "świecach" itd., ale w tym tygodniu do kolejki książek do przeczytania dołączy książka o analizie fundamentalnej.

3. Prezes Energomontażu - Południe chyba nie przetrwa WZA, EPLD odpadł z przetargu na Kozienice (5 mld), na samym początku. bandhead

Złapałem ENERGOPLD za 3,75 i w tym momencie jest to 41 % mojego portfela, 59 % to gotówka.

Frog napisał(a):
Potrzebuję max gotówki. Mam nowe plany, ale o tym sza Silenced

Też mam plany, też mam gotówkę, zniżki z SII już uwzględnione na rachunku, ale poczekam jeszcze tydzień:

Rosja zacznie ładować paliwo nuklearne do reaktora elektrowni atomowej w irańskim Buszerze 21 sierpnia - powiedział w piątek rzecznik rosyjskiej agencji atomowej Rosatom.

Jeżeli Izrael rzeczywiście zbombarduje elektrownie to ma czas do 21 sierpnia. Pożyjemy zobaczymy.

72,2 mln zł przychodów i 4,2 mln zł zysku netto odnotowało Przedsiębiorstwo Modernizacji Urządzeń Energetycznych Remak w I półroczu 2010 r.
W tym samym okresie w ubiegłym roku przychody spółki wynosiły 138,3 mln zł, a zysk netto wyniósł 7,5 mln zł.

Spadek bardzo duży .... prawie 50%

Oczywiście że marne grosiki ale przynajmniej mniej boli jak wychodzisz na górce i czekasz na dołek, z gotówką na rachunku :)

Dla dużych sum istniej możliwość oprocentowania, nieużywanych środków na rachunku BOSSA. Czy komuś udało się wytargować jakiś procent i ile może wynosić ta duża suma ??

ODL, RFK po 50%

Znam firmy z centrum Polski które wolą wysyłać materiał do Niemiec do srebrzenia, niż do Galvo. Na szczęście KGHM Ecoren, kupił jakiś czas temu Galwanotechnikę i kombinuje z powłokami o jakich w Galvo nie słyszeli.

RAFAKO - Wartość dywidendy przypadającej na jedną akcję - 0,30 zł.

www.money.pl/gielda/komunikaty...

dopisujemy ? ;)

Ja w to wchodzę, bo jeżeli planuje się ruchy na rachunku za przynajmniej 90 tyś, roczna składka na SII wychodzi na zero (w DM BOŚ 0,39%->0,29%).

Czy można wprowadzić jakieś pogrupowanie obserwowanych spółek ?

Grupa 1
spółka a
spółka c
Grupa 2
spółka b
spółka y

?

Żeby nie powtarzać już wymienionych, RaFaKo :)

Odkładaj co miesiąc 10 % dochodu, mogą to być lokaty lub akcje. Nie ma sensu "grać" bo przy małych kwotach zjedzą cię prowizje. Ale najważniejsze , zainwestuj w "dziwny" język obcy, z tej inwestycji stopa zwrotu będzie największa.

1. Wybiorę się na NewConnect Convention 2010, transport gratis. Może czego się dowiem nowego.

www.ncconvention.pl/index.php?...

2. Kumuluję środki, jeżeli Hiszpania poprosi UE o pakiet pomocowy, giełdy zanurkują.

Cytat:
W czerwcu debiut zarezerwowała sobie również spółka Galvo S.A.

Wiadomo już kiedy debiut ?

No właśnie, wymienione branże są mocno powiązane także o pełnej dywersyfikacji nie można w tym przypadku mówić, tylko czy ryzykować wejście w branże na których zupełnie się nie znam ? czy zostać w branży bardzo dobrze mi znanej i inwestować w firmy z którymi współpracuję ? Skłaniam się do mniejszej ilości spółek. Dzięki za odpowiedzi.

Witam wszystkich,

Najprawdopodobniej w lipcu planuję wejść na giełdę z ok 50000 pln, obserwuję i zbieram informację o 10-12 spółkach z GPW i NC. Myślę o sektorze wydobywczym, energetycznym i elektromaszynowym. Zastanawiam się jak podzielić kwotę czy 10 spólek po 5 tyś czy mniej i większa ilość akcji. Horyzont inwestycyjny bardzo długi (z wyjściem co jakiś czas). Czy mogę liczyć na jakieś rady od bardziej doświadczonych inwestorów ?

Informacje
Stopień: Oswojony
Ostatnia wizyta: 3 września 2012 10:30:35
Liczba wpisów: 49
[0,01% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,529 sek.

oarcxzjx
fhuewcbi
gipbnbpq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
bbseabxq
fladlsoc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat