Temat:
ATONHT
Cytat:Zamówienia wpłynęły, a sprzęt został wyprodukowany. Chyba ktoś na głowę upadł jeżeli myśli, że firmy produkują jakiekolwiek urządzenia bez pisemnych zamówień, umów, negocjacji.
|
|
|
|
Temat:
PLASMA
Najbardziej zapomniana spółka NC :) Cytat:16.02. Warszawa (PAP) - Plasma System prognozuje osiągnięcie w 2011 roku 15,3 mln zł przychodów i 2 mln zł zysku netto, rok później przychody mają wynieść 24,6 mln zł, a zysk netto 4,2 mln zł - podała spółka w środowym komunikacie.
"W 2011 roku posiadane przez spółkę środki zostaną przeznaczone na prowadzenie intensywnych prac badawczych oraz zrealizowanie inwestycji związanych z uruchomieniem laserowego stanowiska do napawania warstw (przy wykorzystaniu dofinansowania ze Śląskiego Centrum Przedsiębiorczości). W 2012 roku po wprowadzeniu na rynek produktu w postaci chronionych powłokami ekranów energetycznych oraz poszerzeniu oferty o usługi związane z napawaniem laserowym planuje się znaczący wzrost przychodów ze sprzedaży i zrównanych z nimi oraz podwojenie zysku netto" - napisano w komunikacie. (PAP)
www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm... Raport za czwarty kwartał - dl.dropbox.com/u/149649/Plasma...
|
|
|
|
TJappy - KPX Mam rzeczywistym portfelu i liczę na odbicie.
|
|
wkm3 napisał(a):a nasz EPD miał romans ze Chińczykami ostatnio przy dużym projekcie... z którego został "wyoutowany" jeszcze przed przetargiem ...
|
|
Temat:
RAFAKO
Będę w weekend rozmawiał z jednym PAKowcem, to go wypytam, co i jak bo temat ciekawy :) Ale powiem szczerze osoba głównego udziałowca Rafako zniechęca mnie do kupna papieru.
|
|
PGNiG ostrzega przed problemami z gazem, myślę, że takie scenariusze mogą powtarzać się co roku. Oto dwudzietka największych odbiorców PGNiG: Zakłady Azotowe Puławy Polski Koncern Naftowy Orlen Anwil Kędzierzyn Zakłady Chemiczne Police PGE Elektrociepłownia Lublin-Wrotków Elektrociepłownia Nowa Sarzyna ArcelorMittal Poland/Kraków PGE Elektrociepłownia Rzeszów Zakłady Azotowe w Tarnowie-Mościcach KGHM Polska Miedź Operator Gazociągów Przesyłowych Gaz System Celsa Huta Ostrowiec O-I Produkcja Polska PGE Elektrociepłownia Gorzów CMC Zawiercie Guardian Częstochowa Pilkington Polska Saint-Gobain Glass Polska Polenergia Kogeneracja W planach mamy kilka kolejnych elektrociepłowni gazowych ...
|
|
frog - Piątkowy wynik Bumechu zrobiła transakcja chyba 10 akcji, kurs skacze o 1 zł co tydzień, już dwa razy kupiłem w dołku i sprzedałem ... w połowie górki mrk - i bardzo chętnie dokupię po 16 jak wkrótce (mam nadzieje) spadnie* * znając życie poleci w kosmos Na Plasmie promocja Polimex męczy się poniżej ceny zakupu ... Długoterminowo wg mnie to określenie terminu realizacji zysku z portfela, określiłem +/- 20 spółek które w tym terminie wg mnie wzrosną. Zamierzam kupować je w dołkach sprzedawać na górkach. Tak sobie to wymyśliłem. Od każdej zasady jest wyjątek i w tym przypadku jest nią Plasma System.
|
|
A ja boje się anulować zlecenia ...serio. Odlewnie ustawiłem K za 100 % kasy GROSZ poniżej minimum (chyba 1,52) gdy podskoczył o 2 grosze stwierdziłem, że poczekam ... Complex nie udało mi się kupić za 2 zł to stwierdziłem że poczekam (anulowanie zlecenia) Remak ustawiłem się trochę niżej niż 33 zł, bo to było zbyt drogo dla mnie ... dzień później 38... Przynajmniej w konkursie sierpniowym Odlewnie zapewniły mi miejsce na pudle
|
|
i kupiłem Kopex po 17,00...
|
|
Sprzedałem Bumech po 17,08.
|
|
Jak jedziesz taksówka i ci się taksówkarz chwali ile na giełdzie zarobił ostatnio - to czas uciekać.
|
|
Dokupiłem Bumech po 16 i Plasmę po 14,15. BUMECH - 40 % PLASMA - 32 % POLIMEXMS - 26 % Do końca roku Plasma uruchomi drugie w Europie stanowisko do napawania laserowego. Polimex trzymam pod wybicie po jakimś dużym newsie kontraktowym (Kozienice ?). Bumech zostanie na dłużej, perspektywy branży są dobre.
|
|
Polimex-Mostostal kupiony po 4,47 (27 % portfela)
|
|
Powrót na Bumech po 16,58 (28 % portfela).
|
|
PLASMA SYSTEM - uśredniony do 14,23 (19,5% portfela), w temacie NC tyle wystarczy. Reszta portfela to gotówka. Na razie zrealizowany zysk nie oszałamia ale daje dużo satysfakcji ;)
|
|
Bumech kupiony po 16,24 sprzedany po 17,05 - generalnie dlatego, że gdy cały szeroki rynek podskoczył, on spadł. Wolałem zrealizować zysk. Stan portfela : PLASMA - 12 % Gotówka - 88 % To nie jest dzień na zakupy ...
|
|
Temat:
Peak Oil
|
|
Temat:
Peak Oil
Mieszko napisał(a):Spójrzmy na Kulczyk Oil Ventures. Mają koncesje w Brunei (blok L i M), które badano już przez 20 laty i stwierdzono obecność węglowodorów, ale ze względu na trudny teren (dżungla) zrezygnowano z dalszej eksploatacji, bo tańsze w wydobyciu były złoża na morzu na płytkich wodach położone. A teraz KOV bierze się za te koncesje, bo postęp w technikach wydobycia i wzrost cen ropy uczynił prace na tych koncesjach opłacalnymi. Uchwyciłeś cały sens teorii PO :) , -> tania ropa się kończy, żeby wydobyć tyle ile potrzebujemy trzeba wiercić głębiej , w ciężkim terenie, w niestabilnie politycznym regionie. Należy przy tym pamiętać że liczba państw importerów zmniejsza się z roku na rok.
|
|
Poszukam okazji w interesujących mnie branżach. (energetyka, paliwa, elektromaszynowy)
|
|
Temat:
Peak Oil
http://www.peakoil.pl Cytat:Znajdujemy się blisko daty szczytu produkcji ropy naftowej, historycznego momentu największego jej wydobycia. Prezydenci różnych krajów, premierzy, ministrowie energii, szanowani geolodzy, a nawet koncerny naftowe ostrzegają, że skończyła się "era taniej i łatwej energii". Wkraczamy w nową epokę, w której wydobycie ropy - surowca niezbędnego do funkcjonowania naszego modelu cywilizacyjnego - będzie już tylko spadać. Dane geologiczne mówią same za siebie: 54 spośród 65 państw-producentów ropy przekroczyło lub znajduje się właśnie w fazie szczytu wydobycia. Od 1962 roku zmniejsza się wielkość odkrywanych pól naftowych. Na każdych sześć zużytych baryłek przypada jedna odkryta, a proporcja ta pogarsza się każdego roku. Zamieszczone przeze mnie filmy to wykłady z amerykańskich uczelni.
|
|
Temat:
Peak Oil
|
|
Trochę zaległości i przebudowy portfela : Energomontaz Południe kupiłem za 3,75 sprzedałem za 3,79 (dołował 2 tygodnie) Seco/Warwick kupione 31,50 sprzedane 32,97 Bumech kupiony po 16,24 (30% portfela) - aktualnie zarobił 5,28 % Plasma kupiona po 14,30 (12%%portfela) - "strata" -0,56 % Gotówka - 58 % W przyszłym tygodniu przebudowuję portfel :)
|
|
Można wrócić po pewnym czasie i przeanalizować gdzie popełniliśmy błędy, co nami kierowało ect. Przynajmniej ja mam takie założenie. kneczaj - powodzenia !
|
|
Wyszedłem z Energomontażu na dzisiejszym podbiciu i zrealizowałem drobny zarobek. Nie podobały mi się ostatnie wywiady prezesa, Kozienice, zamieszanie z podwykonawcami. Poleci w dół to pomyślę nad odkupieniem. Gotówką nie cieszyłem się zbyt długo :) BUMECH - 28.64% PLASMA - 12.07% SECOGROUP - 59.22%
|
|
Ja podziękowałem za mBank 3 lata temu, a teraz chce podziękować Multibankowi, jestem w Aquariusie więc nie þlacę za konto, ale za karty tez nie chce płacić. Chyba Alior jest teraz najtańszy ?
|
|
|
|
na + W S/W bardzo podoba mi się współpraca z Politechnikami. Na Politechnice Łódzkiej opracowano metodę azotonasiarczania i nawęglania próżniowego (prof. Kula jest w RN S/W). Procesy te są wdrażane w wielu przedsiębiorstwach (za fundusze UE) a piece do tych procesów produkuje S/W :) Mało jest w Polsce firm które mają w ofercie taki high-tech i inwestują na serio w działy R&D. na - Otwieranie fabryk na całym świecie, w joint/venture z innymi podmiotami wiąże się z transferem technologii. Jeżeli chodzi o Indie i Chiny, znane są spektakularne porażki takiej taktyki (np. AMI DODUCO w Indiach, ABB w Chinach). Pożyjemy zobaczymy, ja zaryzykowałem.
|
|
Pocieszający ten raport, tylko że od momentu raportu spółka poleciała o chyba 10 %. Ja wskoczyłem na 3,75 a na, chyba, drugi dzień ogłoszono, że ich oferta wypadła z przetargu na Kozienice (startowała razem z chińskim Dongfang-iem). Ale jak się łapie nóż to można się pociąć :)
|
|
ENERGOPLD - 40% - 3,75 SECOGROUP - 60% - 31,50 Stan portfela na 24/08.
|
|
ENERGOPLD - 40% SECOGROUP - 60% Stan portfela na 24/08.
|
|
1. Też doszedłem do tego wniosku i nie sądze żebym miał w portfelu więcej niż 3 spółki. 2. Pracuję w branży elektromaszynowej/energetycznej, znam perspektywy na najbliższe 10-15 lat, czytam prasę branżową, kontynuuję naukę na wąskiej branżowej specjalizacji. Nie znam się w ogóle na analizach, "świecach" itd., ale w tym tygodniu do kolejki książek do przeczytania dołączy książka o analizie fundamentalnej. 3. Prezes Energomontażu - Południe chyba nie przetrwa WZA, EPLD odpadł z przetargu na Kozienice (5 mld), na samym początku.
|
|
Złapałem ENERGOPLD za 3,75 i w tym momencie jest to 41 % mojego portfela, 59 % to gotówka.
|
|
Frog napisał(a):Potrzebuję max gotówki. Mam nowe plany, ale o tym sza Też mam plany, też mam gotówkę, zniżki z SII już uwzględnione na rachunku, ale poczekam jeszcze tydzień: Rosja zacznie ładować paliwo nuklearne do reaktora elektrowni atomowej w irańskim Buszerze 21 sierpnia - powiedział w piątek rzecznik rosyjskiej agencji atomowej Rosatom. Jeżeli Izrael rzeczywiście zbombarduje elektrownie to ma czas do 21 sierpnia. Pożyjemy zobaczymy.
|
|
Temat:
REMAK
72,2 mln zł przychodów i 4,2 mln zł zysku netto odnotowało Przedsiębiorstwo Modernizacji Urządzeń Energetycznych Remak w I półroczu 2010 r. W tym samym okresie w ubiegłym roku przychody spółki wynosiły 138,3 mln zł, a zysk netto wyniósł 7,5 mln zł. Spadek bardzo duży .... prawie 50%
|
|
Oczywiście że marne grosiki ale przynajmniej mniej boli jak wychodzisz na górce i czekasz na dołek, z gotówką na rachunku :)
|
|
Dla dużych sum istniej możliwość oprocentowania, nieużywanych środków na rachunku BOSSA. Czy komuś udało się wytargować jakiś procent i ile może wynosić ta duża suma ??
|
|
|
|
Temat:
GALVO
Znam firmy z centrum Polski które wolą wysyłać materiał do Niemiec do srebrzenia, niż do Galvo. Na szczęście KGHM Ecoren, kupił jakiś czas temu Galwanotechnikę i kombinuje z powłokami o jakich w Galvo nie słyszeli.
|
|
|
|
Ja w to wchodzę, bo jeżeli planuje się ruchy na rachunku za przynajmniej 90 tyś, roczna składka na SII wychodzi na zero (w DM BOŚ 0,39%->0,29%).
|
|
Czy można wprowadzić jakieś pogrupowanie obserwowanych spółek ? Grupa 1spółka a spółka c Grupa 2spółka b spółka y ?
|
|
Żeby nie powtarzać już wymienionych, RaFaKo :)
|
|
Odkładaj co miesiąc 10 % dochodu, mogą to być lokaty lub akcje. Nie ma sensu "grać" bo przy małych kwotach zjedzą cię prowizje. Ale najważniejsze , zainwestuj w "dziwny" język obcy, z tej inwestycji stopa zwrotu będzie największa.
|
|
1. Wybiorę się na NewConnect Convention 2010, transport gratis. Może czego się dowiem nowego. www.ncconvention.pl/index.php?...2. Kumuluję środki, jeżeli Hiszpania poprosi UE o pakiet pomocowy, giełdy zanurkują.
|
|
Cytat:W czerwcu debiut zarezerwowała sobie również spółka Galvo S.A. Wiadomo już kiedy debiut ?
|
|
No właśnie, wymienione branże są mocno powiązane także o pełnej dywersyfikacji nie można w tym przypadku mówić, tylko czy ryzykować wejście w branże na których zupełnie się nie znam ? czy zostać w branży bardzo dobrze mi znanej i inwestować w firmy z którymi współpracuję ? Skłaniam się do mniejszej ilości spółek. Dzięki za odpowiedzi.
|
|
Witam wszystkich, Najprawdopodobniej w lipcu planuję wejść na giełdę z ok 50000 pln, obserwuję i zbieram informację o 10-12 spółkach z GPW i NC. Myślę o sektorze wydobywczym, energetycznym i elektromaszynowym. Zastanawiam się jak podzielić kwotę czy 10 spólek po 5 tyś czy mniej i większa ilość akcji. Horyzont inwestycyjny bardzo długi (z wyjściem co jakiś czas). Czy mogę liczyć na jakieś rady od bardziej doświadczonych inwestorów ?
|
|