0 Dołączył: 2010-07-27 Wpisów: 11
Wysłane:
20 sierpnia 2010 23:40:05
przy kursie: 5,19 zł
ynwestor napisał(a): Sprzedaje Mirosław Szawarski, Beata Surmańska lub Jerzy Jerschina. Domyślasz się kto z nich? Ja nie znalazłem żadnego szczegółu w tych komunikatach.
Sprzedawac moze kazdy z dotychczasowych posiadaczy akcji "nowej" serii D, gdyz wszyscy oni podpisali sie pod wnioskiem o zamiane akcji uprzywilejowanych na zwykle. Tu jest pelne info na ten temat: www.newconnect.pl/index.php?pa...A tu jest to wszystko w pigulce (moja wypowiedz z 27 lipca na innym forum): "Dzisiaj pierwszy dzien notowan akcji serii D i ogloszenie raportu kwartalnego. Raport kwartalny, zgodnie z moimi oczekiwaniami jeden z najlepszych w historii spolki, wiec dalszy komentarz jest niepotrzebny. Natomiast jesli chodzi o wprowadzone do obrotu akcje to faktycznie sa to polaczone trzy serie B,D i G: seria B - 81 500 akcji seria D - 390 400 akcji seria G - 61 800 akcji Na mocy uchwaly WZA nastapila zamiana akcji w/w serii z akcji imiennych uprzywilejowanych na akcje zwykle na okaziciela wystepujace od tej pory jako seria D. Laczna ilosc to 533 700 akcji "nowej" dopuszczonej do obrotu serii D co stanowi 20,57% kapitalu akcyjnego. Wzrasta ponad dwukrotnie FF gdyz w obrocie na rynku alternatywnym NC GPW jest od dzisiaj lacznie 1 128 232 akcji co stanowi prawie 43,5% kapitalu akcyjnego spolki. Oto dotychczasowi posiadacze wprowadzanych dzisiaj do obrotu akcji: Jerzy Jerschina - 268 398 szt (czlonek rady nadzorczej) Beata Surmańska - 99 500 szt (czlonek rady nadzorczej) Stefan Obszarski - 81 500 szt (czlonek rady nadzorczej) Mirosław Szarawarski - 61 800 szt (wiceprezes zarzadu) Andrzej Piecuch - 20 601 szt (prezes zarzadu) Ekoset DI spółka z o.o. - 1 901 szt Sadzac po zwiekszonych obrotach na dzisiejszej sesji istnieje mozliwosc, ze jakas znikoma czesc z tych akcji juz dzisiaj zmienila wlasciciela. W dalszej perspektywie jednak nie przewiduje znaczacej podazy a tym bardziej znizki kursu. Aktualna cena nie odzwierciedla bowiem w pelni progresji wynikow dzialalnosci gospodarczej firmy, oraz planow i perspektyw rozwoju. Inwestorzy majacy tego swiadomosc na pewno nie beda pozbywac sie akcji wiedzac, ze atrakcyjnosc papierow moze gwaltownie wzrosnac, jesli powroca plany przejscia Ekopolu na glowny parkiet GPW (co moze nastapic w niedalekiej przyszlosci) Z punktu widzenia analizy technicznej obowiazuje dlugoterminowy trend wzrostowy i nie ma zadnych przeslanek aby cos mialo ulec zmianie." Co z tego wynika? Nie wiemy ile osob sprzedaje akcje oraz czy chodzi o calkowite ich sie pozbycie, czy o sprzedaz czesci udzialow (komus moze do pierwszego zabrako?  ) Pozdrowka...Puch.
|
|
Wysłane:
21 sierpnia 2010 00:20:35
bartekm napisał(a):[quote]- w dniu 11 sierpnia 2010 zbyłam 1922 akcje po średniej cenie 5,25 zł. za akcję wyboldowana jest ta subtelna różnica Respekt kolego za spostrzegawczosc  . Jesli to nie przypadek to potwierdzam, ze pani Beata Surminska byla u mnie pierwsza na liscie, jako potencjalna sprzedawczyni. Ta pani ma wystarczajaco duzo zajec w innych firmach, wiec moze pozbyc sie akcji Ekopolu i byc moze zrezygnowac z czlonkostwa w radzie nadzorczej (?) www.ktokogo.pl/Beata_Surma%F1s...Poza tym posiada mniej niz 5% akcji wiec nie musi nic zglszac narazie (stosowny komunikat ukaze sie oczywiscie pozniej) Fakty na dzien dzisiejszy: - poszlo w/g oficjalnych komunikatow do dzisiaj 30100 akcji (moze byc juz troche wiecej) - prezes nie sprzedaje (dokupuje, tak jak ja  ) - nie ma sprzedazy "na sile" i zanizania kursu - w wolnym tempie, ale nastepuje wymiana akcjonariatu. Jesli ktos nie musi sprzedawac, to przy takiej ilosci pozytywnych informacji jakie ostatnio otrzymalismy z firmy, moim zdaniem, na pewno sprzedawal nie bedzie. Pozdrowka...Puch.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-25 Wpisów: 208
Wysłane:
21 sierpnia 2010 09:35:02
bartekm napisał(a):[quote]- w dniu 11 sierpnia 2010 zbyłam 1922 akcje po średniej cenie 5,25 zł. za akcję Dzięki. Teraz jesteśmy już pewnie, że sprzedaje Pani Beata Surmańska. Ile wg Was będzie trwać sprzedaż całego pakietu i tym samym hamowanie kursu?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-04-05 Wpisów: 15
Wysłane:
23 sierpnia 2010 10:34:51
przy kursie: 5,14 zł
W ostatnim komunikacie rzuciło mi się od razu w oczy słowo „nabyłam. Mój tok rozumowania poszedł w tą stronę: w momencie wprowadzenia do obrotu akcji serii D od razu rozpoczęła się ich sprzedaż, lecz jednocześnie zarząd doprowadził do sytuacji, w której tego samego dnia pokazał bardzo dobre wyniki za II kw. Jak i wprowadził akcje do obrotu. Czyli wiedząc o podaży chciał zminimalizować jej wpływ na spadek kursu akcji. Następne dni także były przeplatane informacjami o sprzedaży akcji oraz informacjami o podpisaniu nowych umów dotyczących usytuowania mikrostacji. Ponadto prezes sam nabył symboliczną ilość akcji też wysyłając pośrednio wiadomość co on sądzi o potencjale rozwojowym spółki. Zastanawiam się więc, czy te przeoczenie językowe było przypadkiem, czy kolejnym działaniem zarządu w celu rzucenia pozostałym akcjonariuszom więcej światła na ten temat. Wiadomym jest, że taka potencjalna podaż aż do 533 k akcji spowoduje wstrzymanie zakupów, gdyż nikt nie będzie chciał się kopać z koniem. O wiele lepsza byłaby realna informacja, kto i za ile chce się pozbyć akcji. Jeśli dotychczasowi akcjonariusze nie byli w stanie uzgodnić takiego obrotu sprawy, to być może ta pomyłka językowa miała w pośredni sposób (po nitce do kłębka) wskazać osobę, która kryje się pod sprzedażą akcji. Nie wyraziła ona zgodę na publikację swoich danych osobowych, a poprzez ten manewr domysły przekształciły się w prawie pewność kim ona jest. Nie chciałem pisać moich domysłów od razu, żeby przekonać się czy jestem osamotniony w takim rozumowaniu i połączeniu kilku na pozór niezależnych faktów. Uważam, że za sprzedażą w świetle powyższej sytuacji stoi pani Beata Surmańska posiadająca pakiet 99,5 k akcji. W oficjalnych komunikatach do tej pory sprzedała 30 k a przez następne kilka dni biorąc pod uwagę obroty mogła sprzedać kolejne 15 k akcji. Więc przy założeniu, że tylko jedna osoba sprzedaje akcje to zostało jej do sprzedania niewiele ponad połowę (około 55 k sztuk akcji). Uważam, że taka informacja ma szansę skrócić okres oczekiwania na wymianę akcjonariatu i ruch spółki w górę. Czy się tak stanie to już pokaże przyszłość. Za którą, wspólnie z pozostałymi akcjonariuszami nie sprzedającymi swoich pakietów trzymam kciuki
|
|
Wysłane:
23 sierpnia 2010 12:00:33
Cala ta sytuacja moze byc tez dobra okazja do systematycznego zwiekszania zaangazowania w spolke (jesli ktos ma kase oczywiscie). Ja juz troche dokupilem. Moglbym jeszcze, ale mam pewien problem i nie chodzi tu o kase niestety. Mysle, ze na dzien dzisiejszy nie ma presji podazy, a scislej mowiac, sprzedazy za wszelka cene. Poza tym, czesc z transakcji w ostatnich dniach wygladalo na umowione. Pakiecik do sprzedazy po okreslonej cenie i natychmiastowa transakcja. Moze juz ta pani sprzedala to co miala sprzedac ( za malo w lodowce bylo?  ). Nie nalezy tez zapominac o akcjach innych dotychczasowych wlascicieli serii B,D i G. Te tez moga pojawic sie w obrocie (akcje prezesa wykluczam). Wszyscy potencjalni sprzedajacy spotkaja sie na pewno z powaznym problemem jaki dotyczy nie tylko Ekopolu ale calego rynku NC - mala plynnosc. A scislej mowiac brak nowego kapitalu chetnego do zainwestowania w akcje, nawet tak dobrze rokujacej firmy jaka jest Ekopol. Z czego to wynika? Mysle, ze ten cytat z pb.pl sporo wyjasnia: "Krajowi inwestorzy indywidualni nadal dominują na alternatywnym rynku. W pierwszym półroczu zawarli oni 92 % wszystkich transakcji. Udział inwestorów instytucjonalnych wyniósł 7 %, a zagranicznych zaledwie 1 % (!)". Ostatnio bylismy swiadkami ogloszenia przez spolke calej serii znakomitych komunikatow. (wyniki kwartalne, otrzymane dotacje, rozwoj sieci mikrostacji, inwestycje w nowe technologie, ktore na pewno zaowocuja zwiekszeniem przychodow i dalsza dynamiczna poprawa wynikow, a przede wszystkim rentownosci...itd.). Gdyby dotyczylo to spolki z glownego parkietu GPW to, moim zdaniem, na pewno bysmy nie dreptali w kolko, tak jak teraz. Ale co sie odwlecze... Pozdrowka...Puch.
|
|
Wysłane:
23 sierpnia 2010 12:17:07
Cos sobie przypomnialem i az mnie to rozbawilo  . Dla tych, ktorzy maja watpliwosci, ze Ekopol kiedys zostanie doceniony i ruszy...pozwole sobie zacytowac sam siebie (wypowiedz z innego forum, ze stycznia tego roku). "Autor: puch_25 [77.189.32.*], 2010-01-07 16:53 Ruszy sie, nie ma obawy. Spolka jest troche w cieniu, bo na NC pospolstwo nie zaglada. Ale Ekopol to prawdziwa bomba z opoznionym zaplonem. W ciagu ostatnich kilkudziesieciu dni zostalismy zbombardowani informacjami o otwieraniu nowych mikrostacji. To pozwolilo nam na wyjscie cen akcji z okolic 3 zl na obecne poziomy. Spolka jest dobrze zarzadzana, dziala w pewnej niszy, gdzie nie ma konkurencji, a miejsca na rozwoj duzo. Jest to naprawde konsekwencja godna podziwu. Piecuch ma dobry plan i dobrze go realizuje. No i jak czytam kolejne raporty finansowe, to szczeka mi opada. Nowa emisja akcji odlozona, a spolka bez niej radzi sobie doskonale i realizuje cele, ktore mialy byc osiagniete za pieniadze uzyskane z tej emisji. I zarabia kase! No i jeszcze jedno; jak wroci temat wejscia na glowny parkiet , to nie wiem , gdzie sie zatrzymamy. Ale bedzie naprawde wysoko.... To moja prywatna opinia i prosze sie nia nie sugerowac przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych. Oczywiscie posiadam akcje Ekopolu..." Pozdrowka...Puch.
|
|
Wysłane:
23 sierpnia 2010 12:41:23
Jestem bardzo pozytywnie nastawiony odnośnie tej spółeczki. Z reguły tak jest. Znajduje się spółka perspektywiczna, nisko wyceniona z potencjałem na przyszłość to z początku nie ma w ogóle obrotu. Kupujący czasem zastanawiają się czemu taka dobra okazja, a nie ma oczekiwanych wzrostów. Z mojej dotychczasowej obserwacji rynku uważam, że hipoteza o efektywności rynku jest mocna wątpliwa przy małych spółkach. Na większych rynkach, gdzie działają duże podmioty, rynek reaguje na informacje szybko dyskontując przyszłość i dzieje się to w miarę płynnie. Natomiast w przypadku mniejszych podmiotów, które nie pozwalają na obecność w ich akcjonariacie instytucji dysponujących większą gotówką wiele ruchów jest opóźnionych i w następstwie tego bardzo gwałtownych w momencie, kiedy dana spółka zostaje zauważona.
Dzieje się tak, jak spółka poprawia wyniki, pojawiają się nowi indywidualni inwestorzy, zwiększa się obrót i dopiero w momencie, gdy te obroty są na wystarczająco dużym poziomie to wtedy może się zainteresuje daną spółką jakaś instytucja. Często dzieje się to już po dużym wzroście - schemat ten jest niezmiernie popularny podczas inwestowania w małe i średnie spółki. Uważam, na podstawie swoich doświadczeń, że w dłuższej perspektywie niska płynność i większe ryzyko inwestycyjne z nawiązką jest rekompensowane przez bardzo wysoką stopę zwrotu przy odpowiednim doborze spółek i uzbrojeniu się w cierpliwość i odpowiednie zidentyfikowanie ogólnego trendu w całej gospodarce (a co za tym idzie na giełdzie).
Podsumowując jestem spokojny o Ekopol jeśli chodzi o oczekiwaną stopę zwrotu w tą inwestycję. Jedyną dla mnie niewiadomą jest czas, w którym się to zrealizuje. A na to nie ma się prawie żadnego wpływu.
|
|
Wysłane:
24 sierpnia 2010 11:59:46
przy kursie: 5,18 zł
Coraz wiecej pozytywnych artykulow w prasie na temat Ekopolu, Chwala firme gdzie sie da:-) Ciekawe, czy to przypadek, ze wlasnie teraz ukazal sie artykul niejakiej pani Barbary Barysz w Gazecie Prawnej. Przegladam wlasnie wydanie elektroniczne tego pisma, do ktorego nie kazdy pewnie ma dostep, wiec pozwole sobie zacytowac ten tekst w calosci (chyba mnie za to nie powiesza :P):
"PALIWA: Firmy transportowe tankują coraz więcej.
Ekopol inteligentnie zarządza dystrybucją
Ponad 500-proc. wzrost zysku za II kw. to zasługa zwiększającego się zapotrzebowania na mikrostacje.
Notowana na NewConnect spółka zarządza w tej chwili 156 małymi stacjami paliw. W planach ma stworzenie sieci, która w 2011 r. będzie liczyć 250 obiektów.
Ekopol instaluje głównie zbiorniki na olej napędowy na terenie firmy klienta. Są one wyposażone w unikatowy na skalę europejską komputerowy system zarządzania paliwem, dzięki któremu powstaje w pełni samoobsługowa stacja paliw, przeznaczona tylko dla uprawnionych przez administratora odbiorców. System umożliwia zamawianie i magazynowanie, inwentaryzację, księgowanie oraz pełne rozliczanie kierowców i szczegółową analizę tankowań. Logowanie odbywa się za pomocą kart zbliżeniowych (dla kierowców i operatorów) oraz kluczy elektronicznych chip (dla środków transportowych i maszyn).
– Nasz system pozwala przedsiębiorcom zaoszczędzić do 30 proc. kosztów związanych z zakupem i wykorzystywaniem paliwa – mówi prezes firmy Andrzej Piecuch. – Dzięki niemu nie ma możliwości, by paliwo wypływało poza firmę – dodaje.
Jak tłumaczy prezes, to właśnie szczelność systemu sprawia, że koszty zakupu dostarczanego w ten sposób paliwa są znacząco poniżej stawek na stacjach benzynowych.
W II kw. tego roku spółka odnotowała zysk netto na poziomie ok. 636 tys. zł, natomiast przychód wyniósł ponad 23 mln zł. Kolejny kwartał w opinii władz spółki zapowiada się równie obiecująco, gdyż – jak tłumaczy Andrzej Piecuch – systematycznie wzrasta zapotrzebowanie na paliwo, szczególnie ze strony przedsiębiorstw transportowych.
Dlatego firma planuje systematyczny rozwój swoich mikrostacji. Ostatnio powstały m.in. w Krakowie oraz Bielsku Podlaskim. W tej chwili spółka rozbudowuje się głównie na Śląsku, na co dostała 1,5 mln zł ze środków unijnych na realizację programu „Wdrożenie innowacyjnego systemu dystrybucji paliw w woj. śląskim”, dofinansowanego przez zarząd województwa śląskiego.
Na razie mikrostacje tworzą system zamknięty. Docelowo jednak spółka planuje, aby mogła z nich korzystać większa liczba klientów.
– Do końca 2011 r. planujemy wzrost liczby mikrostacji do 250. Jedna, której postawienie kosztuje do 50 tys. zł, w ciągu 48 miesięcy generuje ok. 3 mln zł netto przychodów – mówi prezes Piecuch.
Spółka dostarcza klientom paliwo własnej produkcji oraz paliwo z baz Orlenu, Lotosu i OLPP – Operatora Logistycznego Paliw Płynnych.
Ekopol jest też producentem blach dla budownictwa. – Rozbudowujemy i modernizujemy halę produkcyjną oraz dokonujemy zakupu ciągu technologicznego, który umożliwi nam przetwórstwo blach aluminiowych – tłumaczy prezes. Inwestycja warta jest 1,5 mln zł. Połowę tej kwoty spółka otrzymała z dotacji unijnych."
Pozdrowka...Puch.
|
|
0 Dołączył: 2010-08-24 Wpisów: 8
Wysłane:
24 sierpnia 2010 13:47:56
przy kursie: 5,18 zł
Zyski Ekopol wykazuje dużo większe niż rok temu. Nie są to jednak zyski w całości z działalności operacyjnej (a więc z prowadzonego biznesu), tylko m. in. dotacje, (które bardzo ładnie potrafią dostać i chwała im za to),zaksięgowane w zysku. Zysk do tej pory szacuję na 30% z handlu, reszta z innych źródeł. Można to sprawdzić w bilansie. Pytanie? Co w momencie jak dotacje się skończą? Może jeszcze coś dostaną, trzeba doczytać w komunikatach ile już dostali, o ile się starali i ile zostało wypłacone w transzach. Oczywiście dotacje wpływają na inwestycje (w zbiorniki, linię produkcyjną blachy), powiększanie majątku i przyszłe zyski z inwestycji. Twierdzenie z artykułu: "Ponad 500-proc. wzrost zysku za II kw. to zasługa zwiększającego się zapotrzebowania na mikrostacje." jest błędne. Spóka ma pomysł na biznes i się rozwija. Oby jak najdłużej pozyskiwała dotacje i rozsądnie je inwestowała.
|
|
Wysłane:
25 sierpnia 2010 19:11:16
przy kursie: 5,13 zł
Oto zestawienie sprzedazy akcji serii D w/g oficjalnych komunikatow.
Od chwili, gdy ta seria weszla do obrotu, do tej pory poszlo:
- w dniu 28.07.2010 - 8 500 akcji po średniej cenie 5,25 zł ( 15 921 ) - w dniu 29.07.2010 - 2 289 akcji po średniej cenie 5,39 zł ( 7 672 ) - w dniu 30.07.2010 - 2 810 akcji po średniej cenie 5,38 zł ( 3 700 ) - w dniu 02.08.2010 - 1 501 akcji po średniej cenie 5,45 zł ( 3 699 )
- w dniu 04.08.2010 - 1 700 akcji po średniej cenie 5,38 zł ( 5 130 ) - w dniu 05.08.2010 - 1 460 akcji po średniej cenie 5,25 zł ( 2 393 ) - w dniu 06.08.2010 - 3 018 akcji po średniej cenie 5,15 zł ( 3 737 )
- w dniu 11.08.2010 - 1 922 akcje po średniej cenie 5,25 zł ( 3 772 ) - w dniu 12.08.2010 - 4 750 akcji po średniej cenie 5,15 zł ( 7 027 ) - w dniu 13.08.2010 - 1 000 akcji po średniej cenie 5,09 zł ( 5 823 ) - w dniu 16.08.2010 - 1 150 akcji po średniej cenie 5,20 zł ( 5 458 )
- w dniu 17.08.2010 - 2 620 akcji po średniej cenie 5,20 zł ( 10 070 ) - w dniu 19.08.2010 - 1 180 akcji po średniej cenie 5,10 zł ( 6 119 ) - w dniu 20.08.2010 - 1 200 akcji po średniej cenie 5,17 zł ( 1 903 )
Oficjalnie wiec do tej pory sprzedajacy uplynnil 35 100 akcji. W nawiasach po prawej stronie podalem laczny obrot w danym dniu, mysle ze dosc ciekawy material do wlasnych przemyslen. Zwracam uwage na bardzo niski wolumen obrotu w dniach, w ktorych nie ma komunikatu o sprzedazy akcji przez "tajemniczego" insidera:
- 03.08.2010 - 1023 akcje - 09.08.2010 - 726 akcji - 10.08.2010 - 1260 akcji
Wyjatkiem jest sroda 18.08.2010 gdy obrot wyniosl 16 382 akcje. Co z tego mozemy wnioskowac? Moim prywatnym zdaniem:
- sprzedaje nie tylko pani Beata Surmańska, a kolejne komunikaty "w drodze". Sprzedajacym moze byc druga osoba posiadajaca ponizej 5% akcji, a wiec bylby to pan Stefan Obszarski. - ilosc akcji jaka zamierzaja sprzedac jest ograniczona (troche kasy widocznie bylo potrzebne). Wyglada na to, ze nie chca sprzedac wszystkich swoich akcji, a juz na pewno nie po kazdej cenie. - poniewaz w swoim czasie zainwestowali swoje pieniadze, wiec teraz realizuja zysk z inwestycji. Nie ma wiec sprzedazy za wszelka cene. Widac, ze cena do zaakceptowania przez sprzedajacych nie przekracza dolnego progu 5,15-5,10 zl. - transakcje sa raczej w wiekszosci umowione, tzn ze pakiecik jest wystawiany w momencie gdy wiadomo ze po drugie stronie juz czeka odbiorca. W sumie prosciutkie zadanie dla maklera. Ale juz nie tak proste wydaje sie znalezienie chetnych na wiekszy pakiet akcji, wiec cala "operacja" raczej troche potrwa. Chyba, ze zadzwonia do mnie to z 30k moge jeszcze wciagnac ;-) - kurs jest broniony(!). Sprawdzilem to dzisiaj na dogrywce wystawiajac do sprzedazy 100 akcji po 4,98. Reakcja po stronie kupna byla blyskawiczna. skontrowano mnie zleceniemm 200 szt w cenie 5,13 zl.
Ogolny wniosek? Moje prywatne zdanie (prosze nie sugerowc sie przy podejmowaniu decyzji inwestycyjnych!):
Pomimo calego zamieszania z wprowadzeniem akcji serii D do obrotu jest dobrze. Lepiej nawet niz sie spodziewalem. Jestem spokojny zarowno o Ekopol, jak i o swoje zainwestowane w ta spolke pieniadze.
Pozdrowka...Puch.
P.S. Do kolegi @nowylacznik mam taka uwage: prosze uwaznie przeczytac ostatni raport okresowy a potem pisac o faktach a nie wlasnych domyslach.
Edytowany: 25 sierpnia 2010 19:12
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-09-25 Wpisów: 208
Wysłane:
25 sierpnia 2010 19:36:17
przy kursie: 5,13 zł
puch_25 napisał(a):Oficjalnie wiec do tej pory sprzedajacy uplynnil 35 100 akcji. Jeśli pani Beata Surmańska chce sprzedać wszystko, to upłynniła dopiero ~ 35 % swojego pakietu. O ile tylko pani Beata Surmańska sprzedaje... Puch_25 Odwalasz kawał dobrej roboty!
|
|
0 Dołączył: 2010-08-24 Wpisów: 8
Wysłane:
1 września 2010 13:35:00
przy kursie: 5,16 zł
Cytat:P.S. Do kolegi @nowylacznik mam taka uwage: prosze uwaznie przeczytac ostatni raport okresowy a potem pisac o faktach a nie wlasnych domyslach. Kolego puch_25, nie rozumiem gdzie napisałam swoje domysły a nie fakty, przeczytaj bilans i inne komunikaty to dojdziesz do wniosku, ze 528 tys dotacji jest w zysku. Nawet podatku nie zapłacili tyle co powinni przy stawce 19%, ponieważ dotacje nie są opodatkowane.
Edytowany: 5 września 2010 20:27
|
|
0 Dołączył: 2008-10-21 Wpisów: 69
|
|
Wysłane:
3 września 2010 10:14:45
przy kursie: 5,09 zł
Chodzi o okolo 100 mikrostacji do konca przyszlego roku (docelowo ma byc ich 250, taki ma Piecuch plan). Ze wzgledu na to, ze mamy juz wrzesien powinni otwierac przynajmniej jedna tygodniowo :). Przydalyby sie jakies pozytywne infa, bo kisimy sie z kursem. Jedyne, co jest w tym dobre, to to ze kurs Ekopolu wogole nie jest skorelowany z tym co sie dzieje na GPW. Moim zdaniem swiadczy to o bardzo stabilnym, zdeterminowanym i zdyscyplinowanym akcjonariacie. Pomijam te transakcje, ktore obserwuje od dawna, gdy jakis kolega "inwestor" kupuje np 400 akcji po 5,02 i wystawia je po 5,08 do sprzedazy. Nie da sie normalnie tego komentowac. Po zaplaceniu prowizji wystarczy na dropsa? A jeszcze podatek Belki trzeba zaplacic :P. Jesli ktokolwiek z Was "inwestory" przeczyta ten teks to ja Puch bardzo prosze; idzcie sobie z tad. Kupcie sobie Boryszew , Optimus albo jakas Hygienike lub Petrolinvest. Dzieki waszym, pozal sie boze zleceniom, cena akcji Ekopolu ma sie nijak do rzeczywistosci. Mam tylko nadzieje, ze pojawi sie ktos naprawde zainteresowany ta dobra firma i zmiecie te wasze "pakiety" tak jak ja kiedys zrobilem, gdy kurs kisil sie w okolicach 3 zlp.
Pozdrowka...Puch.
|
|
Wysłane:
5 września 2010 17:35:42
przy kursie: 5,09 zł
Tez mi sie wydaje, ze chodzi o 100 mikrostacji. Mogliby to jednak oficjalnie sprostowac. Kilku inwestorow moglo sie wystraszyc
|
|
Wysłane:
11 września 2010 01:25:27
przy kursie: 5,07 zł
EKOPOL GÓRNOŚLĄSKI HOLDING SA nabycie akcji
10.09. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący 13/2010 Temat: Raport bieżący 13/2010 Postawa prawna: Inne uregulowania Treść: Zarząd Ekopol Górnośląski Holding SA z siedzibą w Piekarach Śląskich informuje, iż na podstawie zawiadomienia otrzymanego w dniu 9 września 2010 od członka Rady Nadzorczej, sporządzonego zgodnie z art.160 ustawy "O OBROCIE INSTRUMENTAMI FINANSOWYMI", powziął informację o transakcjach nabycia akcji emitenta. Z przekazanej informacji wynika , że członek Rady Nadzorczej w dniu 9.09.2010 r. nabył 200 akcji Spółki Ekopol Górnośląski Holding SA po średniej cenie 5,13 zł. za akcję Transakcji dokonano w czasie sesji na rynku NewConnect organizowanym przez Giełdę Papierów Wartościowych SA w Warszawie. Członek Rady Nadzorczej nie wyraził zgody na publikowanie danych osobowych.
|
|
Wysłane:
13 września 2010 18:05:15
przy kursie: 5,08 zł
Ten komunikat to sciema jakas. Dzisiaj nie bylo takiej transakcji. Domyslam sie, ze chodzi o inny dzien, a nie 13 wrzesnia,ale moglby ktos przeczytac to co sam napisal, zanim wiadomosc pojdzie w swiat. No i te gierki czlonkow zarzadu zwiazane ze sprzedaza i kupnem akcji sa dzieki temu nie tylko niezrozumiale ale wrecz smieszne. Jesli chca sobie pograc na gieldzie to powinni robic to na innych papierach a nie na spolce, w ktorej pelnia funkcje zapewniajace dostep do wszystkich informacji. I moim zdaniem powinni oglaszac wprost kto kupuje lub sprzedaje akcje. Maja prawo nie ujawniac swojej tozsamosci, ale ukrywanie tego wprowadza tylko niepotrzebny zamet i nieufnosc wsrod innych inwestorow, tych "niewtajemniczonych". Juz dawno nie bylo komunikatu o sprzedazy akcji, a moim zdaniem transakcje mialy miejsce. No i mamy spora przerwe w komunikatach o nowych mikrostacjach. Nie niepokoi mnie to zbytnio, bo np na przelomie listopada i grudnia ubieglego roku stawiali nowe stacje w tempie trzy w ciagu tygodnia, ale wszyscy chyba czekamy na nowe dobre informacje ze spolki. A wiec do roboty panie Piecuch i reszta. Chcemy jasnej i przejrzystej polityki informacyjnej w spolce, chcemy nowych pozytywnych newsow! Tylko w ten sposob spolka przyciagnie uwage nowych inwestorow. I kurs nie bedzie sie kisil, i obroty sie zwieksza, i te swoje akcyjki serii D tez latwiej bedzie mozna sprzedac i...itd :-D.
Pozdrowka...Puch.
|
|
Wysłane:
13 września 2010 18:12:41
Przepraszam, ale nie napisalem o jaki komunikat chodzi, a chodzi o ten wlasnie:
"Zarząd Ekopol Górnośląski Holding SA z siedzibą w Piekarach Śląskich informuje, iż na podstawie zawiadomienia otrzymanego w dniu 13 września 2010 od członka Rady Nadzorczej, sporządzonego zgodnie z art.160 ustawy " O OBROCIE INSTRUMENTAMI FINANSOWYMI" , powziął informację o transakcjach nabycia akcji emitenta.Z przekazanej informacji wynika , że członek Rady Nadzorczej w dniu 13 września 2010 roku nabył 200 akcji Ekopol Górnośląski Holding S.A. po średniej cenie 5,07 zł. za akcję. Transakcji dokonano w czasie sesji na rynku NewConnect organizowanym przez Giełdę Papierów Wartościowych SA w Warszawie. Członek Rady Nadzorczej nie wyraził zgody na publikowanie danych osobowych."
Pozdrowka...Puch.
|
|
Wysłane:
13 września 2010 21:43:18
Właśnie miałem napisać, że im się chyba daty pomyliły, gdyż dzisiaj nie było takiej transakcji zarówno pod względem ilościowym jak i cenowym, ale widzę, że kolega już mnie uprzedził Zgadzam się z tym, że ich polityka informacyjna i takie gierki nie prowadzą do niczego dobrego. Domniemuję, iż informacjami o zakupach chcą wywołać pozytywny odzew ale ilość zakupowanych papierów może wzbudzac tylko politowanie... Mam nadzieję, że poprawią się w przyszłości.
|
|
Wysłane:
14 września 2010 10:26:19
Nowy komunikat:
"2010-09-14 10:35 Zarząd Ekopol Górnośląski Holding SA z siedzibą w Piekarach Śląskich informuje, iż na podstawie zawiadomienia otrzymanego w dniu 13 września 2010 od członka Rady Nadzorczej, sporządzonego zgodnie z art.160 ustawy " O OBROCIE INSTRUMENTAMI FINANSOWYMI" , powziął informację o transakcjach nabycia akcji emitenta.Z przekazanej informacji wynika , że członek Rady Nadzorczej w dniu 13 września 2010 roku nabył 1 100 akcji Ekopol Górnośląski Holding S.A. po średniej cenie 5,05 zł. za akcję
Transakcji dokonano w czasie sesji na rynku NewConnect organizowanym przez Giełdę Papierów Wartościowych SA w Warszawie.
Członek Rady Nadzorczej nie wyraził zgody na publikowanie danych osobowych."
Jeszcze niech napisza, ze "nabylam **** akcji po 5,** i bedzie klawo jak cholera. ;D
Graja swoimi akcjami? No jakos trudno mi w to uwierzyc. A moze kto otrzezwial i stwierdzil "0jej, takie fajne akcje, po co ja sprzedalam(em), musze szybko odkupic!"
W napieciu czekamy na nastepne info ;-).
Pozdrowka...Puch.
|
|