Rozmawiałem własnie z Działem Interwencji SII, sprawa wygląda następująco. Oto co powinniśmy zrobić na samym początku krok po kroku.
1. Pomiędzy akcjonariuszami powinno zostać podpisane porozumienie mające na celu zrzeszenie akcjonariatu przekraczającego 5%
2. Po podpisaniu porozumienia powinno się w ciągu 4 dni roboczych wysłać do KNF zawiadomienie o przekroczeniu 5%
3. W porozumieniu istotne jest to aby był koordynator pełniący obowiązki informacyjne do KNF, np. o zmianie stanu posiadania akcji każdego z akcjonariuszy, zatem każdy z akcjonariuszy powinien udostępnić informację o kupnie bądź sprzedaży akcji.
4. Po podpisaniu porozumienia i zgłoszeniu tego do KNF, występujemy z prośbą pisemną do GPW o przedłużenie lub odroczenie wykluczenia walory NGS z rynku. Uwarunkowujemy to chęcią restrukturyzacji spółki, wymianą zarządu oraz rady nadzorczej. Dział Interwencji SII jet skłonny poprzeć tą inicjatywę podpisując się pod tym, jeżeli zgodzi się na to zarząd SII.
5. Z pomocą Działu Interwencji SII dążymy do zwołania Walnego Zgromadzenia Akcjonariuszy.
Zagrożenia:
- KNF może nałożyć karę finansową na mniejszościowych za nie dopełnienie obowiązków informacyjnych (np. skup/sprzedaż akcji, sami chyba wiecie za co można dostać po głowie od KNF) - obowiązki informacyjne są opisane w
art. 69 ustawy- GPW może nie być skłonne do przedłużenia bądź umorzenia wykluczenia z rynku
Co jest potrzebne na chwilę obecną:
Do porozumienia będę potrzebował Waszych danych osobowych aby przygotować treść porozumienia do podpisania przez każdego indywidualnie.
- imię, nazwisko
- adres zameldowania
- pesel
- nr dok. tożsamości,
- potwierdzony przez Dom Maklerski stan posiadania akcji w Nicolas Games.
Czas jeszcze jest! Napisz mi jeżeli jesteś chętny do podpisania porozumienia. W odpowiedzi najlepiej zamieść dane osobowe do porozumienia dokument od Domu Maklerskiego potwierdzający ilość akacji. Wystarczy skan z pieczątką Domu Maklerskiego. Pamiętajmy, że wchodząc w porozumienie bierzemy za to pełną odpowiedzialność przed KNF.
mój kontakt:
mayamak1986@gmail.com