PARTNER SERWISU
khmtcxyu
1 2 3 4 5
Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 26 maja 2011 08:36:13 przy kursie: 0,63 zł
Moje spojrzenie na wykres:

kliknij, aby powiększyć

Zakres 6M. Interwał 1D. Notowania spółki ostro ruszyły do góry od początku kwietnia. 26 kwietnia na wykresie utworzyła się długa biała świeca. Wzrosty dotarły do poziomu 72 groszy, po czym uformowała się formacja podwójnego szczytu. Zgodnie z teorią doszło do korekty spadkowej. Dno wypadło na poziomie 55 groszy. Można powiedzieć, że utworzyła się formacja świecowa przypominająca kształt młota. Wygląda na to, że rzeczywiście było to dno i notowania odbiły. Sesja 25 maja pokazała, że byki są silne. Po tak silnych wzrostach na przełomie kwietnia i maja korekta był wręcz niezbędna. W mojej opinii w najbliższym czasie powinno dojść do testowania silnego oporu na poziomie 72 groszy.

konris
0
Wpisów: 1 250
Wysłane: 1 czerwca 2011 09:53:04 przy kursie: 0,55 zł
Moim zdaniem na wykresie kształtuje się formacja odwróconego spodka. Zgodne z teorią - już od dwóch miesięcy (od poczatku kwietnia). Wolumen był wysoki w środkowej i zobaczymy, czy wkrótce wystąpi w końcowej części formacji. Najgorsze, że ruch cen po wybiciu (dołem!) jest duży. Sygnałem, wg teorii, do NATYCHMIASTOWEJ sprzedaży jest przebicie dolnego ograniczenia formacji - czyli tutaj najpierw poziomu 0,55 (pierwsze wsparcie), a potem poziomu ok. 0,35.
Niemozliwe? Na giełdzie wszystko jest mozliwe.
Myślę, że przy 0,55 zaczną pękać stoplosy.

Odwrócony spodek jest jedną z rzadziej występujących formacji. Przez to bardziej niebezpieczną. I złudną dla niedoświadczonych, a nawet lekceważoną, którzy hołdują zasadzie: "tym razem będzie inaczej".
Przypomnę: wolumen obrotów powinien osiągać najwyższe wartości przy maksymalnym poziomie kursu i pod koniec odwróconego spodka. Sygnał sprzedaży następuje po przebiciu poziomu wyznaczającego dolną granicę formacji - poziom ten jest określony przez lewą cześć spodka wykształconą przy stosunkowo niskich obrotach.

Ale chętnie poznam argumenty, które podważa moją pesymistyczną interpretację.

artbeco
5
Wpisów: 190
Wysłane: 2 czerwca 2011 08:22:41 przy kursie: 0,55 zł
wykres liniowy rysuje stałą tendencje spadkową bez wyraźnych szans na powrót do wzrostów, jednak wykres świeczkowy wskazuje zaznaczony wyraźnie układ wzrostowy i jeśli nie spadnie dziś poniżej 0,55 to można mieć wrażenie że zaczyna się zmiana trendu .Najlepszy jednak scenariusz to otwarcie na 0,57 i kurs na północ.

Pomarzyć dobra rzecz.

fifi
0
Wpisów: 73
Wysłane: 3 czerwca 2011 12:55:47 przy kursie: 0,57 zł
Czy wiecie dlaczego ta spółka jest tak bardzo niedowartościowana fundamentalnie?
Bo kapitalizacja w porównaniu do wartości księgowej jest poniżej 1.
Czy są jakieś ku temu powody? binky
Każde ryzyko ograniczone jest brakiem odwagi i wyobraźni.

rafsty
PREMIUM
38
Wpisów: 2 393
Wysłane: 3 czerwca 2011 13:32:46 przy kursie: 0,57 zł
Wg sprawozdania za q1'2011 28m aktywów to wartości niematerialne i prawne, a raport roczny pokazuje, że duża część tych WNiP'ów to goodwill.

fifi
0
Wpisów: 73
Wysłane: 3 czerwca 2011 13:59:15 przy kursie: 0,57 zł
To znaczy, że po odjęciu tych 28 mln. z aktywów, w porównaniu z kapitalizacją spółki
C/WK będzie wynosić 1,13. Jak na tą branżę i sektor, w sytuacji, kiedy spółka nie jest zadłużona(rating AAA), cena jednej akcji jest chyba jeszcze atrakcyjna. d'oh!
Oczywiście w porównaniu do spółek z sektora. Tym bardziej, że ta spółka nie za bardzo mi przystaje do grona informatyki w ścisłym tego słowa znaczeniu.
Każde ryzyko ograniczone jest brakiem odwagi i wyobraźni.

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 7 czerwca 2011 08:07:44 przy kursie: 0,55 zł
Polecam wywiad z prezesem spółki: www.stockwatch.pl/artykuly/pos...

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 7 czerwca 2011 09:27:37 przy kursie: 0,57 zł
konris napisał(a):
Przeczytałem i... jestem rozczarowany. Bo co powiedział nowego? Na trudne pytania głądkie wymijające odpowiedzi. Poza tym - chwalenie się spółką z przeszłości (co zrozumiałe). Normalka. Zwykły pijar. Ale nie chcę być malkontentem i oże coś przeoczyłem - co w tym wywiadzie uważasz za nowum i wyjątkowo istotne dla inwestorów?

Nie moge sie do końca zgodzić, ja jako inwestor z przyjemnością przeczytałem taki wywiad, trudno żeby prezes jakoś specjalnie uwypuklał problemy firmy, po prostu czyta się taki wywiad przysłowiowo "między wierszami". Np część o niepokoju inwestorów o niski stan gotówki jednak się potwierdza, i Prezes ewidentnie nie umie tutaj uspokoić akcjonariuszy. Moim zdaniem stan gotówki w kasie jest zdecydowanie nieprzystający do rozmachu inwestycji, więc łatwo o negatywne skojarzenia z których można odnieść wrażenie że część biznesu trochę za bardzo przypomina spółki mistrza Don Patro king

Calatrava to była dla mnie w tym roku najlepsza okazja inwestycyjna, walory można było nabyć długo za 0,34-0,36 a wzrost kursu (do ponad 0,70) w pewnym momencie był wyraźnie sygnalizowany informacjami, było sporo przejrzystych sygnałów i łatwo było się załapać.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 7 czerwca 2011 09:34

konris
0
Wysłane: 7 czerwca 2011 09:55:48 przy kursie: 0,57 zł
Zgoda. Ale mnie interesuje przyszłość. Jakie widzisz zagrożenia dla dalszego wzrostu?

Scarry
193
Wysłane: 7 czerwca 2011 10:16:47 przy kursie: 0,57 zł
@konris

moim zdaniem największe zagrożenie to ciągle niski stan gotówki w kasie firmy, mimo zapewnień Pana Narkiewicza jakoś mam wrażenie że to jest główny czynnik ograniczający zaufanie inwestorów do spółki. Jestem przekonany że gdyby spółka miała 4-5 razy więcej gotówki kurs byłby wyraźnie wyżej.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.

konris
0
Wysłane: 7 czerwca 2011 13:39:08 przy kursie: 0,57 zł
Rozumiem i podzielam ten sceptycyzm. Ale jeszcze intersuje mnie, czy realne są wszystkie plany p. narkiewicza - jak to się ma do jego zapowiedzi z przeszłości. Interesuję się spółka od niedawna i nie mam zdania o wiarygodności prezesa. Czy więc dotychczas spółka realizowała swe zapowiedzi i czy - na tle sektora - jest na pozycji niezagrożonej zdominowaniem przez konkurencję?

konris
0
Wysłane: 7 czerwca 2011 16:26:42 przy kursie: 0,57 zł
W uzupełnieniu:
Moja robocza teoria jest taka:
- za punkt wyjścia przyjmijmy sesję z 12 maja z lokalnym maximum 0,72
- od powyzszej daty być moze kreuje się formacja spodka
- taka formacja ksztłatuje zwykle średnioterminowo (kilka miesięcy)
- kształt wolumenu odpowiada kształtowi kursu - też ma kształt spodka (co ma miejsce)
- jesli się to potwierdzi - wzrost może być spory, bo spodek jest jedną z najbardziej zyskownych formacji, a wzrost cen po wybiciu jest często bardzo duży

Jest kilka "ALE":
- kształt wolumenu winien odpowiadać kształtowi kursu - też ma mieć kształt spodka, ale jego wahania WYPRZEDZAJĄ nieco ruchy kursu (obroty zaczynają rosnąć lub spadać nieco wcześniej niż kurs)
- jeśli w czasie kształtowania spodka następuje gwałtowny wzrost cen, wolumen także musi silnie rosnąć (tego na razie nie widzę)
- sygnał kupna następuje DOPIERO po wybiciu ponad poziom wyznaczający górną granicę formacji - poziom ten jest określony przez lewą cześć spodka wykształconą przy największych obrotach (dlatego tu odnoszę się do sesji 12 maja)
- wybicie ze spodka musi zostać potwierdzone silną zwyżką wolumenu obrotów (często po wybiciu następuje ruch korekcyjny w dół, po czym zwyżka jest kontynuowana)
- na wykresach spółek o małej kapitalizacji i niskiej cenie akcji dochodzi czasami do wykształcenia seryjnych spodków (jeden po drugim, każdy na nieco wyższym poziomie), wtedy każdy z nich ma długość ok. 5-7 tygodni.

Podsumowanie - jeśli faktycznie tworzy sie formacja spodka, to jesteśmy dopiero(!) w jego połowie i bez gwarancji, że to JUŻ jest spód tego spodka... Dlatego potrzeba jeszcze wielu sesji, by rzecz sie wyklarowała. Lub by pojawiło się jakieś mocne fundamentalne info.

CALATRAVA CAPITAL
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 15
Wysłane: 10 czerwca 2011 16:34:43 przy kursie: 0,56 zł
Witam Państwa i dziękuję za pierwsze uwagi na temat opublikowanego wywiadu z Prezesem Zarządu Calatrava Capital. Naszym celem było uporządkowanie i podsumowanie informacji pojawiających się w różnych mediach. Nie ukrywam, że chcieliśmy też zainteresować spółką osoby, które jeszcze nas nie znają. Nowości pojawią się zapewne w ciągu najbliższych tygodni, o czym poinformujemy raportem bieżącym. Zapraszam jednak teraz do przesyłania pytań. Postaramy się odpowiedzieć na nie możliwe szybko.

Pozdrawiam,
Katarzyna Kozłowska,
Financial Manager
Calatrava Capital S.A.

artbeco
5
Wysłane: 11 czerwca 2011 00:01:33 przy kursie: 0,56 zł
czy są określone ramy czasowe do kiedy Paweł Narkiewicz będzie zwiększał swoje zaangażowanie w pakiet zawierający docelowe 30% ?

CALATRAVA CAPITAL
0
Wysłane: 13 czerwca 2011 16:08:01 przy kursie: 0,56 zł
Witam,

zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami, Prezes Zarządu planuje osiągnąć docelowe 30% do końca 2011 roku,nie wyklucza jednak dalszego zwiększania udziału w kolejnych latach.

Pozdrawiam,
Katarzyna Kozłowska,
Financial Manager
Calatrava Capital S.A.

Scarry
193
Wysłane: 15 czerwca 2011 09:53:00 przy kursie: 0,56 zł
Również przyłączam się do głosu niepokoju o deklarowane skupy akcji firmy i prezesa Narkiewicza

skup akcji, zgodnie z Państwa słowami, powinien trwać już w najlepsze:
www.parkiet.com/artykul/7,1049...

deklaracje w imieniu firmy:
Cytat:
Uważamy, że nawet mimo ostatnich zwyżek kursu nasze walory są niedowartościowane i mają potencjał wzrostu. Dlatego natychmiast, gdy skończy się okres zamknięty, chcemy ruszyć z buy-backiem – zapowiada Paweł Narkiewicz, prezes Calatrava Capital. Deklaruje, że spółka będzie chciała wykorzystać cały budżet zarezerwowany na skup akcji do końca tego roku. Za 15 mln zł mogłaby nabyć ok. 21,4 mln papierów, czyli ok. 11 procent. Przyznaje, że liczy się z tym, że kurs może, m.in. ze względu na buy-back, dalej rosnąć, w związku z czym nie uda się wydać całej puli poniżej progu 0,75 zł za akcję. – Wtedy zwołamy nadzwyczajne walne zgromadzenie akcjonariuszy i zmienimy uchwałę o skupie, podnosząc poprzeczkę – wyjaśnia. Nie zdradza jak wysoko

deklaracje osobiste pana Narkiewicza:
Cytat:
Narkiewicz podtrzymuje deklarację, że będzie skupował akcje z GPW, żeby docelowo kontrolować 30 proc. Calatravy Capital. Obecnie ma 13,35 proc. papierów. – Ostatnie dwa miesiące miałem związane ręce ze względu na okresy zamknięte. Gdy ograniczenie wygaśnie, rozpocznę, w miarę posiadanych środków, zakupy – oświadcza.

od maksimów w okolicach 0,73 kurs osunął się do okolic 0,56 i ewidentnie rynek czeka na potwierdzenie Państwa zamiarów skupu akcji. Na razie nie mamy poważnych potwierdzeń akcji deklarowanych w wywiadzie z 10 maja.
Edytowany: 15 czerwca 2011 10:08

CALATRAVA CAPITAL
0
Wysłane: 16 czerwca 2011 12:53:47 przy kursie: 0,56 zł
Witam i dziękuje za kolejne pytania. Spółka otrzymała upoważnienie od WZA (uchwała z dn 22 lipca 2010) na skup akcji w okresie do 31 grudnia 2012. Śroki które Spółka przeznacza na skup akcji są limitowane potencjalnymi projektami, w które zamierza się zaangażować. Obecnie mamy „na oku” kilka interesujących tematów. Zainwestowanie środków w możliwe do realizacji projekty przyniesie dla akcjonariuszy wymierne korzyści. O wydarzeniach Spółka będzie informowała w raportach bieżących.

Pozdrawiam,
Katarzyna Kozłowska,
Financial Manager
Calatrava Capital S.A.

CALATRAVA CAPITAL
0
Wysłane: 16 czerwca 2011 13:02:19 przy kursie: 0,56 zł
Równocześnie zwracam Pańswta uwagę na raport bieżący 34/2011, który informuje o nabyciu akcji przez członka zarządu.

gpwinfostrefa.pl/palio/html.ru...

Pozdrawiam,
Katarzyna Kozłowska,
Financial Manager
Calatrava Capital S.A.
Edytowany: 16 czerwca 2011 13:03

Scarry
193
Wysłane: 16 czerwca 2011 13:21:48 przy kursie: 0,56 zł
Dziękuje Pani za informacje, ale nie wiem na co mamy właściwie zwracać uwagę? Że prezes kupił akcji za 25 000 pln?

na bankierze przeczytałem również uchwałę na ZWZ o skupie akcji, ale uchwała jest tylko zamiarem bez wskazania źródła finansowania skupu.

pytania o poważne ruchy finansowe wciąż pozostają otwarte, a kurs firmy ciągle sie osuwa w dół.
Edytowany: 16 czerwca 2011 13:36

artbeco
5
Wysłane: 18 czerwca 2011 23:51:24 przy kursie: 0,55 zł
konris napisał(a):
Nie mają kasy czy czekają, by kupić taniej?
Jest inna opcja?

robią dokładnie jak my ,pomnażają kapitał by pomnażać wartość portfela. A kasa no cóż ważniejsze jest inwestowanie w projekty by powiększać wartość tego co najcenniejsze.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,381 sek.

osrmvykf
fombnngo
nsqdvrke
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 599,59 zł +383,00% 96 599,59 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hfwdysoe
dkyhipiz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat