PARTNER SERWISU
furxrjup
fifi

fifi

Ostatnie 10 wpisów
Ten as w rękawie może wyglądać na przykład tak bootyshake
A później może tak:

kliknij, aby powiększyć
Każde ryzyko ograniczone jest brakiem odwagi i wyobraźni.

Stoję z boku i przyglądam się jak ceny miedzi spadają.
COPPER 8749.00 8779.00 USD 2011-08-08 19:28:27
W krótkim horyzoncie czasowym jest to dla mnie oczywiste. Jednak biorąc pod uwagę okres dłuższy nie sądzę, żeby surowce, w tym, i miedź,
wyszły z trendu wzrostowego.
Spowodowane to będzie, wg mnie, niegasnącym popytem za strony krajów rozwijających się.
Chodzi tutaj przede wszystkim o Chiny, Indie i Malezję.
Cykl podnoszenia stóp procentowych właśnie, w tych krajach uważam za zakończony.
Zostanie tylko kwestią czasu dostosowanie się gospodarek tych krajów do nowych warunków rynkowych. Whistle
Jest w tym wszystkim jedno "ale". Skuteczna obrona krajów rozwijających się przed importem długu budżetowego krajów zagrożonych
takich jak USA, czy np. Włochy. Shame on you

Patrząc na ilości umorzeń jednostek w różnych funduszach spodziewam się raczej efektu kuli śnieżnej. Chyba, że pojawią się mega dobre wiadomości, w co raczej nie wierzę.

Tak faktycznie to bessa zaczęła się już od wielkich banków, na początku roku.
Później dołączyły do tego małe, następnie średnie spółki.
Teraz mamy kontynuację tego wszystkiego.
Surowce są nadal w trendzie wzrostowym. Najdłużej trzymał się KGHM i Syntos.
Tak uważam. Za uzasadnienie niech wystarczą wyniki tych spółek.
Bessa potrwa jeszcze trochę.
Winę za to ponoszą banki, oczywiście tym razem wraz z bankiem centralnym.
Banki nie wyszły jeszcze z poprzedniego kryzysu. A poprzednia reanimacja nie przyniosła
długotrwałej poprawy.

Sprzedałam wszystko, jeszcze przed złymi danymi z USA za pierwsze półrocze.
Nie czekałam nawet na stres testy przed głosowaniem w USA.
Nie lubię się denerwować, bo nie warto.
O Grecję się nie martwiłam. Jeszcze.

Nie wiem co tu drgnęło. To jakieś następne zamieszanie.
Co z niego wynika?
Dla mnie to wygląda tak, ktoś nie upchnął jeszcze akcji w rynek to upchnie
w coś tam innego. Ot, nazwie to zakupem udziałów gdzieś tam i tamto
pod inną nazwą upchnie na innym (mam nadzieję) rynku. Speak to the hand

COPPER zakup9719.00 USD sprzedaż 9749.00 USD dnia 2011-07-07 godz 19:26:54
Ceny miedzi giełda w Londynie. Nieuchronnie zbliżamy się do 10 000 USD.
Ostatnie dołki, spadki, niewiele poniżej 9000 USD traktuję jako solidne wsparcia na miedzi.
Te ostatnie wzrosty cen miedzi to odpowiedź na strajki w kopaniach w Malezji. Strajk ostrzegawczy zaplanowany na 11-go lipca. Ale wisi w powietrzu strajk generalny podobno także i w innych rejonach Azji wschodniej, w największych korporacjach wydobywających miedź. Tak podaje Forbes. Górnicy domagają się jak zawsze lepszych warunków pracy i płacy. Pomimo wzrostu stóp procentowych w Chinach, już trzeciego w tym roku, popyt na miedź nie maleje.
SILVER zakup 36.52 USD sprzedaż 36.57 USD 2011-07-07 20:18:21
Giełda w Londynie.
Wzrosty do poziomu 205 zł za akcje widzę jako jak najbardziej naturalne (fibo), ale jak poziom bardzo psychologiczny będzie pokonany, 200 zł, to droga będzie otwarta

Angel

Jak zwykle kurs wraca do poziomu, który był przed odcięciem dywidendy.

149,10 PLN binky

fifi KGH 7 RDN 3

KGH 11.07 prawo do dywidendy 14,90 zł na akcję.

Angel

Ja uważam, że ceny miedzi nie osiągnęły jeszcze swoich optymalnych poziomów.
Obecne krótkotrwałe spadki przyjmuję za korektę w trendzie wzrostowym.
Wzrost gospodarki Chińskiej jest jednak wzrostem, jak by na to nie patrzeć.
Recesja, być może zacznie się właśnie od spadków cen surowców.
Ja uważam jednak, że jeszcze nie na tym poziomie.
Grecja i tak nie zbankrutuje. Za to może się bardziej ucywilizować w kwestii płacenia podatków.
Ale tylko w przypadku podatków pośrednich i to pod warunkiem, że będą zbierane na początku dystrybucji towarów i usług.
Co do podatków bezpośrednich to w tą "cywilizację" nie wierzę.
Co do kursu KGHM-u to uważam, czekają nas niedługo bardzo ciekawe sesje.
W okresie wakacyjnym ceny miedzi zawsze pokutowały spadkami,
ale tutaj szykują się teraz inne atrakcje.
W każdym bądź razie, jestem zdania, że kto ma akcje ten ma nawet teraz racje. Boo hoo!

Ja to bym widziała troszeczkę inaczej niż mój przedmówca.
W dalszej perspektywie faktycznie jest trudno oszacować ceny miedzi i ceny srebra. Ocierałoby się to szacowanie o wróżenie z fusów. Jedno jest pewne.
Każde złoże naturalne kiedyś na pewno się wyczerpie.
Zawsze trzeba by było kopać głębiej lub poszukiwać innego, trudniej dostępnego złoża.
Z tego wynika, że koszty rosną. Koszty energii elektrycznej zakładam, że będą wzrastać. Koszty wynagrodzeń, niekoniecznie będą wzrastać Z powodu tego, że ekstensywny sposób wydobycia można zastąpić bardziej ekstensywnym.
Postęp techniczny może ograniczyć czynnik ludzki.
Wiąże się to z redukcją zatrudnienia.
Generalnie koszty wydobycia spodziewam się, że będą rosły.
Dotyczy to nie tylko KGH-mu lecz też i innych firm wydobywczych.
W związku z powyższym cena miedzi będzie rosła w długim okresie.
W powyższym zakładam równowagę popytu i podaży na miedź.
Zakładając, że mamy raczej stałą podaż w dłuższym okresie czasu.
Trudno jest w krótkim okresie czasu uruchomić wydobycie w nowej kopalni
i zwiększyć wydobycie w istniejących.
Kluczowy więc tutaj staje się popyt na miedź. Popyt generują fundusze i przemysł.
Łatwo jest stwierdzić jaką część popytu generuje przemysł, a jaką generują fundusze po przeanalizowaniu spadku i wzrostu zapasów u tych dwóch.
15-go czerwca Bloomberg podał, że zapasy miedzi w Chinach, największym na świecie konsumentem tego metalu spadły o 50 procent w ciągu ostatnich dwóch miesięcy.
Z około 600 tys ton do około 300 tys ton.
Chiny zdecydowały się na podnoszenie stóp procentowych w celu ograniczenia inflacji, która wzrosła o 5,5 procent w maju, najszybciej od 2008 roku.
Dane w tym tygodniu wykazały również, że produkcja przemysłowa zyskała 13,3 proc w maju, szybciej niż prognozowano. Bank Światowy przewiduje, że gospodarka Chin wzrośnie o około 9,3 procent w 2011 roku.
Ja uważam, że rynek Chiński budzi się z cyklu redukcji zapasów, które trwały około dziewięć miesięcy. Jest to spowodowane tym, że gospodarka zaczyna
pomału dostosowywać się do nowych warunków, w których panują wyższe stopy procentowe.
Potencjalnie z tego powodu może być pobudzony import chiński i wyższe ceny tego metalu.
Nieco inaczej wygląda to w Stanach, brak wzrostu produkcji. Ale 40% popytu na miedź generują Chiny.
Miedź w dostawach na sierpień do Shanghai Futures Exchange zyskały ostatnio 1,3 procent do 68610 juanów (10.584 dolarów) za tonę.
Chiny w dalszym ciągu budują swoją infrastrukturę i na przeszkodzie nie będą stały
wyższe stopy procentowe.
Obecnie w Chinach trwa wzmożona industrializacja spowodowana masowym
przechodzeniem ludności wiejskiej do miast.
Ja tutaj nie dopatrywałabym się takiej samej bańki jak na nieruchomościach. Tam następowała lokata kapitału dla samej lokaty. Tutaj powodem większego popytu
na miedź (przy względnie stałej podaży, jako bazy) jest rozwój gospodarczy Chin.
A jeżeli chodzi o jeszcze średni okres cen miedzi to oparła bym się tutaj
na poziomach cyklu.
Z analizy Fibonacciego, jak dla mnie wynikałoby, że wsparciem spadku cen miedzi były
by wierzchołki wzrostów osiągnięte przez ceny miedzi przed ostatnim kryzysem.
Były by to okolice 9066 USD za Tonę, biorąc jeszcze pod uwagę kurs ówczesnej złotówki.
W rozszerzeniu działalności KGH-mu dopatruję się poniekąd czynnika budżetowego.
Oczywiście nie bez korzyści dla samej spółki. wave

Chętnie bym się umówiła z DM IDM na pakietówkę za 10 zł. za akcje Polic.
Takie jest moje wezwanie.

A co znaczy cena uczciwa?
Tego nam ten analityk nie wyjaśnia.
10 zł za akcję? Jak to ten analityk wycenia?
Co na to rynek?
Czy wycena jednego analityka ma decydować o kursie akcji?
A może ma o tym decydować rynek?

W sprawie wezwania na akcje Polic wyraził swoją opinię się DM IDM.
www.breinwest.com.pl/wid,13513...
I cytuję tutaj najbardziej kontrowersyjny, dla mnie, początek wypowiedzi:
"Zdaniem Łukasza Prokopiuka z DM IDM SA cena zaoferowana przez Azoty Tarnów w wezwaniu na akcje Polic jest uczciwa. Według analityka wezwanie ma szansę się powieść, może na nie bowiem odpowiedzieć Skarb Państwa."

Nie za bardzo rozumiem, co to znaczy cena uczciwa? binky

Wg mnie, analitycy tego domu maklerskiego nie powinni się wypowiadać w taki sposób.
Niejednokrotnie wydawali swoje rekomendacje co do kursu akcji Polic.
A jakie one były? Moim zdaniem bardzo nietrafione. I teraz wyszło szydło z worka.
Co warte są rekomendacje analityków?
A tyle, o ile czyjś interes będzie reprezentowany.
A kto reprezentuje tutaj interes skarbu państwa?
Czyli interes nasz wszystkich. Speak to the hand

@ tlsidas, nie ma co przesadzać z tym publicznym audytem. Takiego organu do kontroli spółki nie przewiduje nawet Kodeks Handlowy. Raczej nie widzę tego w jaki sposób można by było taki organ w spółce powołać. Wg. mnie brak jest podstawy prawnej do zaistnienia takiego organu.
Chyba,że się mylę, to proszę mnie poprawić. binky
To jest spółka poszukiwawcza. Nikt tutaj nie powiedział, że mają coś znaleźć.
Ot, po prostu szukają i jak na razie to widzę, że znajdują pieniądze u swoich akcjonariuszy. Anxious
Nie znałam do tej pory, żadnej innej spółki, która by to robiła lepiej.
Myślę tak sobie, że i taki okaz, jak ta spółka, jest na naszej giełdzie potrzebny.
A to, z powodów czysto edukacyjnych.
Albo jeszcze jako element selekcji naturalnej potencjalnych i rozważnych (inaczej) inwestorów. Shhh
Co dla niektórych "inwestorów" notowania akcji tej spółki parkiecie są idealnym substytutem gier hazardowych. I właśnie ci ostatni są tym bardzo zachwyceni. Co jest dla mnie zrozumiałe, ze względu na zakazy hazardu poczynione przez nasz Rząd.
Te masowe zakupy akcji dokonywane po prasowych informacjach, napisanych w trybie przypuszczającym, przypominają mi słowa piosenki "Bubliczki". Jeden z fragmentów tej piosenki poniżej zacytuję.
"Ach, kupcie bubliczki,
Gorące bubliczki,
Gdy dacie rubliczki,
Nakarmię was!
Tę prośbę mam jedną:
Gdy gwiazdy w krąg zbledną,
Wspomóżcie mnie biedną
Choć jeden raz."
Jak sobie zamienię słowo bubliczki na słowo akcje, to wszystko chyba pasuje. 3some

@fidelio77, nikt tutaj chyba w swoich decyzjach inwestycyjnych nie kieruje się rekomendacjami. A właśnie rekomendacje analityków tego, co cytujesz, DM-u bywają przewrotne. Słynna już, chyba była sprawa rekomendacji tego DM w sprawie PGNiG,
a nawet i tej spółki. Bardzo proszę zwrócić uwagę co się działo z kursem po rekomendacji
z końca tamtego roku? Czy później nie było zanegowania poprzednich wzrostów?
Według mnie było. Pisałam wcześniej o poziomach wsparcia. Nie koniecznie kurs musi na te poziomy spaść. Ja uważam, że wszystko będzie zależało od otoczenia, a nie tego co się dzieje w samej spółce. Speak to the hand

Tutaj bardzo solidnym wsparciem technicznym może być poziom w okolicach 4,39 zł.
Ostatnie wzrosty do poziomu ponad 5,40 zł za akcje, ja uważam za czysto spekulacyjne. Były to wzrosty pod informację bardzo odbiegające od AF spółki. Jak na przykład wejście kursu do nowego wskaźnika. Poziom techniczny wsparcia w wysokości 4,39 zł za akcję uważam za solidny z powodu tego, że odbywał się on na dość znacznym dla akcji spółki wolumenie. Na tym poziomie wg. mnie została zdyskontowana informacja o uruchomieniu nowej produkcji w Czechach. Jednak poziom ten nie uwzględniał był spekulacji wyników za II kwartał. Jak kol-wiek nastroje na giełdach światowych mogą to wszystko zweryfikować. Poziomy w wielkości 5,40 zł były wg mnie za bardzo abstrakcyjne. Co wcale nie oznaczało, że nie można je było wykorzystać do wyjścia z pozycji. Realny dla mnie staje dzisiaj się poziom 4,60 zł za akcje, który by mógł zdyskontować wyniki spółki za II kw. Spekuluję tutaj, że wyniki za II kw mogą być porównywalnie dobre jak i w pierwszym kwartale. Whistle

To znaczy, że po odjęciu tych 28 mln. z aktywów, w porównaniu z kapitalizacją spółki
C/WK będzie wynosić 1,13. Jak na tą branżę i sektor, w sytuacji, kiedy spółka nie jest zadłużona(rating AAA), cena jednej akcji jest chyba jeszcze atrakcyjna. d'oh!
Oczywiście w porównaniu do spółek z sektora. Tym bardziej, że ta spółka nie za bardzo mi przystaje do grona informatyki w ścisłym tego słowa znaczeniu.

Czy wiecie dlaczego ta spółka jest tak bardzo niedowartościowana fundamentalnie?
Bo kapitalizacja w porównaniu do wartości księgowej jest poniżej 1.
Czy są jakieś ku temu powody? binky

Te wzrosty kursu mają przecież swoje uzasadnienie we wzrostach cen miedzi i srebra.
Również trzeba zwrócić uwagę na notowania futur miedzi w Chinach na lipiec.

Angel

@ Frog, ten klip jest świetny, ale jutro też jest sesja.
A ja jestem wątlutka i tak bym nie potrafiła. binky

fifi KGH 5 KSG 5

To już koniec korekty na surowcach, chyba? book
Co poniektórzy spodziewają się cen miedzi grubo ponad 10 000.-
Ceny produktów rolnych na pewno nie zostaną w tyle.
Obydwie rakiety już ruszyły. Mam nadzieję, że polecą wysoko.Angel

Ja uważam, że brak wiadomości to dobra wiadomość. W spółce nic takiego nadzwyczajnego się nie dzieje. Działalność się rozwija o nowy zakład w Czechach. Prawdopodobnie pod koniec tego miesiąca ma być uruchomiona produkcja. Czyli, to teraz się odbywa. Wzrosty na kursie mają swoje uzasadnienie w fundamentach spółki. A co do korekty? To nie widzę przyczyny, żeby miała się właśnie teraz odbywać. Technicznie wykres ma się bardzo dobrze. Co ma być potwierdzeniem wzrostu sprzedaży na innych asortymentach, niż kauczuk syntetyczny, również.
A tymczasem w Malezji deszcze przy zwiększonych zamówienia na kauczuk naturalny ze strony rynku japońskiego. A wiecie, że to doprowadzi do presji cenowej na kauczuk naturalny. Bo podaż kształtuje się na dość sztywnym i nieelastycznym poziomie. Według reguły klasyków, większy popyt przy stałej podaży doprowadza do wzrostu ceny, w tym przypadku kauczuku. Whistle

61,60 zł.

Think

Zielony kolor tylko do szóstego miejsca.
No cóż globalna wioska i tamte nastroje nasz konkurs również pochłonęły .
Ale jestem dobrej myśli, że już nawet od jutra może i tutaj też więcej zieleni napłynie.
Dobra lokata, ale to nie koniec miesiąca.
Wszystko jeszcze możliwe. angel4
O kolor swój się raczej nie będę obawiała, ale o pozycje w rankingu tak.bigsmurf

Są wyniki za I kwartał.
www.gpwinfostrefa.pl/palio/htm...
iID=252488&_DocID=471524&_Site=ESPI&_CheckSum=622098889
Rewelacja king
Sprzedaż i zysk z progresją razy dwa (plus, minus grosze).
I co Wy na to powiecie?
W tym roku dochodzi jeszcze produkcja w Czechach plus ewentualna inwestycja w specjalnej strefie ekonomicznej w Polsce.
Kredyt w euro coraz tańszy w obsłudze.

Whistle

fifi - DSS zmiana PMA

Przynajmniej na jedną sesje zwiększę obroty na Prima Modzie. Angel
Nie powinnam inwestować w spółki, których działalności nie rozumiem.
A wydawało mi się, że DSS prowadzi bardzo prostą działalność.

A tym czasem ceny kauczuku mogą spaść nawet do 12% w maju.
www.indexmundi.com/commodities...
Czy będzie się to przekładać na ceny akcji SNS? Think

O jakie korelacje mojemu poprzednikowi chodzi? Nie rozumiem, dlaczego spadek cen ropy miałby zaszkodzić cenom kauczuku naturalnego?
Ja uważam, że jest wręcz przeciwnie. Będą tanieć komponenty ropopochodne używane do produkcji. Kauczuk sztuczny jest substytutem kauczuku naturalnego, a nie ropy naftowej.
Kauczuk syntetyczny otrzymuje się z 1,3 butadienu i dwu-chloro-1,truj-butadienu czyli chloroprenu.

@ fidelio77 zwróć uwagę na to, że spadnie cena sadzy!!! angel4

A produkcja części samochodowych w Japonii, drugiego co do wielkości producenta tych części obok Niemiec, zostanie wznowiona w 100% już w maju.
Jestem zdania, że zawirowania na rynkach ropy (spadek cen) mogą tylko tutaj wpłynąć pozytywnie i nie ma to nic wspólnego z wróżbiarstwem. druid

Ceny lateksu zwyżkują. Silne deszcze i powodzie w Tajlandii.
www.malaysiandailynews.com/lat...
Widzieliście co się działo z kursem akcji w momencie, kiedy giełda za wodą się otworzyła?
puke_l
Nerwowy jest tutaj ten akcjonariat. angryfire
A tak na poważnie, to przecież przy obecnej inflacji i spadku USD, za wodą wiedzą, że nasze akcje są jeszcze najtańsze.
A dodatkowo można zarobić na silniejszej, mam nadzieję, złotówce w przyszłości.

Ja inwestycję akurat w te akcje traktuję jako długoterminową.
Czekam na ogłoszenie dobrych wyników i skup akcji własnych.
Na tych akcjach nie gram. Spółka perspektywiczna i skuteczna.
Na krótko to jestem na akcjach dwóch największych banków. Whistle

@ Maksi Kaz, ceny kauczuku w miesiącu maju w przeciągu ośmiu dni spadły raptem o 0,4 %.
Jest to zjawisko naturalne o tej porze roku. W Tajlandii Indonezji i Indiach zaczęły się właśnie zbiory kauczuku naturalnego, które będą trwały około miesiąca. W tym czasie rolnicy wysprzedają swoje stare zapasy. Sytuacja w tym rejonie świata ma wpływ na trendy cenowe tego surowca na całym świecie.
A w Malezji ciągle pada deszcz.
Drugą przyczyną spadku cen kauczuku jest restrykcyjna polityka monetarna w Chinach.
W obawie przed ponownym wzrostem stóp procentowych i podniesieniem obowiązkowych depozytów w bankach, popyt na surowce w Azji Wschodniej zmalał. Fabryki związane z przemysłem motoryzacyjnym w Japonii osiągną swoją pełną moc produkcyjną dopiero w drugiej połowie maja. To też ma wpływ na ceny kauczuku w tym rejonie. Think

Ja myślę, że obecna korekta cen akcji SNS nie ma nic wspólnego z sytuacją w spółce.
Uważam, że jest to związane z korektą na prawie wszystkich giełdach światowych.
Na pewno jakiś wpływ mają złe dane z amerykańskiego rynku pracy w sektorze prywatnym
i spadek sprzedaży usług. Do tego, spadek dolara do euro, spowodowany spodziewaną podwyżką stóp w strefie euro, przy braku takiej samej reakcji Rezerwy Federalnej.

Jak długo to potrwa? Oczywiście chodzi o aktualną korektę cen akcji na giełdach.
To pytanie chyba do wróżki. Pray

A że to właśnie zbiegło się z zabiciem Bil Ladena. To chyba inna bajka. Ociera mi się to
o spiskową teorię dziejów. 3some

Myślałam, że nigdy nie odważę się napisać jak zaczynałam. Jest mi trochę teraz wstyd, że miałam tak mało odwagi na początku.
Jestem dzieckiem bessy. Zaczynałam jakoś wtedy kiedy i tutaj się zarejestrowałam.
Motywem mojej decyzji założenia sobie rachunku maklerskiego było jedno zdarzenie.
Kilka lat wcześniej zwróciłam uwagę na ogromne kolejki przed bankiem i jednocześnie biurem maklerskim za akcjami Banku PKO BP. Ludzie stali kilka dni. Na końcu i tak nie kupili tyle akcji ile chcieli. A później z zazdrością obserwowałam jak cena tych akcji rosła, a ja ze względu na swój wiek nie mogłam ich jeszcze kupić.
Na początku roku 2009 przeczytałam w jakiejś gazecie artykuł o tym, że za niedługo akcje tego banku mogą osiągnąć cenę podobną do ceny z debiutu na giełdzie. Ponieważ chciałam już od dawna te akcje mieć postanowiłam założyć sobie konto i o dziwo kupiłam sobie te akcje siedząc w domu. A na dodatek kupiłam je w cenie niższej niż była na debiucie i w ilościach takich jakich chciałam.
Z tego zdarzenia wyciągnęłam następujący wniosek. Nie ma odjeżdżających pociągów, które nie można dogonić. Nie ma co gonić za pociągiem, on sam wróci. Tylko warto stać na peronie
i czekać.
A co było później. Później czytałam przeróżne fora i materiały dostarczane przez emitenta akcji. Otoczyłam się książkami o giełdzie, analizami finansowymi i do tej pory to studiuje zdając sobie jednocześnie sprawę coraz większą jak dużo jeszcze nie wiem i nie rozumiem.
A przede wszystkim czytałam was tutaj piszących. Najcieplej wspominam wpisy Tadkamazura, konika, huntera, lajkonika, opennetpr i wielu, wielu innych. Nie wymienię tutaj wszystkich z nika w obawie, żeby kogoś nie pominąć. wave

fifi - SNS 7 DSS 3

Synthos, po dość znacznej korekcie i długiej konsolidacji przebija opór w okolicach 4,39 zł.
Opór na tym poziomie spodziewam się, że będzie wsparciem. Dość solidne fundamenty będą dodatkowym atutem do wybicia, w górę oczywiście. Angel
DSS, liczę na dalszą kontynuację trendu wzrostowego.

Wyrysowała się dzisiaj bardzo ładna biała świeczka z dolnym, długim cieniem. Obroty były dość znaczne, o wolumenie ponad 5,8 mln. Sytuacja techniczna, książkowa, wskazuje na wzrosty po dość długiej konsolidacji. Ale czy opór w okolicach 4,39 zł zostanie na trwałe pokonany pokażą następne sesje. Ja uważam, że wszystko wskazuje na to, że następne progi będą na wysokości powyżej 5,15 zł. A dotychczasowy opór stanie się dość solidnym wsparciem. AT dość często się sprawdza. Fundamenty mamy tutaj też solidne. Ja bardzo optymistycznie patrzę w przyszłość. Angel

Ceny kauczuku spadły w ostatnim miesiącu o 12,50% jak podaję za stroną "index mundi" www.indexmundi.com/commodities...
Ceny kauczuku spadły, nie ze względu na dużą podaż, tylko przez zawieszenie, odroczenie popytu na kauczuk. Spowodowane jest to spadkiem produkcji i wysokimi stopami procentowymi w Japonii.
Ja sądzę, że w niedługim czasie popyt na ten surowiec zostanie odbudowany,
a ceny kauczuku wzrosną. Spodziewam się też za tym, wzrostu cen akcji SNS. Whistle
Uważam również, że pieniądze to jak jajka
i na pewno nie będę je wkładać do jednego koszyka. Angel

To tylko wpływ wieści ze świata.
Obniżenie ratingu kredytowego USA, groźba bankructwa Grecji, Dane GUS-owskie wieszczące o spowolnieniu gospodarczym Polski. angry3
Tak to się to wszystko nałożyło na kurs i tych akcji.
I pomyśleć, tyle złych informacji na raz podczas małej korekty tutaj na kursie akcji.
Nie wiadomo czy ta przecena to tylko jednorazowa, czy dojdą jeszcze inne złe informacje.

@ rafsty, a czy SNS ma taką pozycję w kapitale własnym jak akcje własne?
Nie mogę się do tego dokopać w ich sprawozdaniach.

Faktycznie, po każdej cenie.
Akcje mogą być już dawno skupione i jako gotówka mogą być wykazywane w sprawozdaniach? Możliwe to jest? Przecież to jest inwestycja czy nie?
Tak na prawdę, to jak to powinno być wykazane? To są akcje własne. Bardzo proszę mnie poprawić. binky
Akcje mają być umorzone dopiero w 2013 roku.
A tymczasem SNS reinwestuje zyski.
rubber.pl/artykuly/rubber-news...
Inwestycja w Czechach rozkręca się. Think

W roku 2008, 23-go grudnia została przegłosowana uchwała, że do 23-go grudnia roku 2013-go jednak nie dłużej niż do chwili wyczerpania środków przeznaczonych na nabycie akcji, SNS będzie nabywać akcje w celu ich umorzenia. Fragment raportu z walnego, cytuję;
"Łączna ilość nabywanych akcji w celu umorzenia nie będzie większa niż 661.625.000 ... łączna maksymalna wysokość zapłaty za nabywane akcje będzie nie większa niż 764.000.000 złotych" - napisano w raporcie.
To chyba na to firma trzyma owe 800 mln Not talking
Ja mam nadzieję, że skup akcji, zgodnie z uchwałą nastąpi. "Ergo", cena akcji nie powinna spaść. Dancing
Stopa zwrotu z kapitału będzie na odpowiednim poziomie i przedsięwzięcie co do ryzyka jest bardzo prawdopodobne. "Ergo" cena akcji nie powinna spaść, powinna iść do góry. No, chyba, że stanie się coś, czego nie potrafimy przewidzieć dzisiaj.
Co by było gdybym mógła przewidzieć wszystko?Think
Patrząc na kurs akcji widzieć ich przyszłość? Boo hoo!

Spółek z rynku francuskiego nie powinniśmy brać pod uwagę dlatego, że są to półki wiodące w syntezach chemicznych na całym świecie. Uważam, że jest to porównanie ekstremalne. To samo odnosi się do pozostałych spółek chemicznych notowanych na giełdach wielkiej dwudziestki . Oczywiście dotknął je kryzys, tak samo jak i naszą chemię. Ale te podmioty, działając w o wiele lepszym otoczeniu, otrząsnęły się szybciej z niego. Na pewno w obecnym czasie nie są one okazją do przejęć.
Polski wig chemia posiada w sobie spółkę, której kapitalizacja jest mniejsza niż była przed rokiem. Tylko, nie było by jej chyba po drodze je z naszym SNS. W sprawie ewentualnych przejęć rozważania nasze będą bardzo teoretyczno-abstrakcyjne.
Nie mamy takiej wiedzy, co tutaj mogło by wchodzić w rachubę. Ja uważam, że takie spekulacje o ewentualnym za i przeciw należało by przeprowadzić na konkretnym, tym, a nie innym podmiocie. Uogólnienia będą tutaj bardzo krzywdzące. Nie wszystkie firmy stoją na takim samym stopniu rozwoju technologicznym, organizacyjnym, itd, itp. Są też i takie, które wpisaną mają w swoją działalność sezonowość produkcji.
Nie wiem czy zamiarem SNS jest dworowanie z drobnego akcjonariatu. SNS jest w trakcie dużej inwestycji w Czechach. "Wartość realizowanych w grupie Synthos S.A. inwestycji wyniesie w ciągu najbliższych dwóch lat około 100 milionów euro." www.synthosgroup.com/pl/corp/c...
W takiej sytuacji nie było by zbyt rozsądne wypłacanie dywidendy, a na to miejsce zaciąganie nowych kredytów. Stare kredyty będą jeszcze spłacane w ciągu następnych pięciu lat.
Moim zdaniem, SNS ma jeszcze bardzo duży potencjał rozwoju. Zgadzam się z głosami dobiegającymi ze spółki, że następne dwa lata przyniosą wzrosty sprzedaży i zysków. Czy tymi zyskami SNS podzieli się w przyszłości ze swoim akcjonariatem? Ja myślę, że tak.
Ja myślę, że główny akcjonariusz i do takich decyzji dojrzeje. Boo hoo!

W kwestii ewentualnych przejęć nie mogę się tutaj zgodzić z przedmówcą.
Spółki w branży chemicznej dopiero od drugiego półrocza roku 2010 zaczęły pokazywać dobre wyniki. Wycena ich na koniec roku 2010 była o wiele niższa. Zgodzicie się chyba ze mną, że wartość spółki rentownej musi być większa od wartości spółki przynoszącej straty.
W obydwu przypadkach spółki rentownej i nie, będzie to na pewno wartość rynkowa.
Nie wiem czy fortunne jest tutaj porównywanie spółek chemicznych
z rynku Francuskiego? Shame on you
Jakie te spółki mają wartości wynikające z analizy wskaźników i jaki trend mają te wskaźniki? Jaką te spółki mają rentowność i wypłacalność? Jaka jest w nich struktura majątku? I to wszystko w porównaniu z podmiotami będącymi w kręgu zainteresowań ewentualnych przejęć. Reasumując, chodzi tutaj o to, jaki może być ewentualny potencjał wzrostowy ewentualnych przejęć w porównaniu z ich ryzykiem.
Zastanawiam się jeszcze nad odpowiedzią na pytanie, czy zakup akcji spółki deweloperskiej po cenie równej wartości księgowej tej spółki jest tanim zakupem czy już nie?
Jakie perspektywy rozwoju stoją przed deweloperką? Think
Abstrahując tutaj od rozważań, kto jest dotychczasowym właścicielem tej spółki.

"Dlaczego badania trwały tak długo? - Ten proces, przy tak skomplikowanych strukturach, jakie tam się znajdują, jest bardzo czasochłonny – wyjaśnia Le Guern. - Liderem projektu jest Total i to on będzie decydował, kiedy i w którym miejscu rozpoczniemy wiercenia – dodaje prezes Petrolinvestu. Przypomina też, że za finansowanie pierwszego odwiertu na Koblandach, zgodnie z umową, odpowiada Total.[...]"
Tak przy tej okazji zwróciłam uwagę na próbę, przynajmniej częściowego, zwalenia winy na kogoś innego. To nie my podejmujemy wszystkie decyzje. To oni, to Total decyduje. A kto decyduje w sprawie Shyrak? Pewnie też nie jest to oczywiste. Pierwsze komunikaty to takie, że niby to pod naszymi nogami ogromne złoża ropy. Nawet padają wstępne szacunki. sign6
A teraz info, że jeszcze trzeba się do nich dowiercić, bo nic tak naprawdę nie wiadomo.smilebox
6000 metrów pewnie też nie wystarczy Anxious
Po co taka notatka została zamieszczona w "Parkiecie" ciekawi mnie tylko z czysto edukacyjnego punktu widzenia.
Pewnie to co autor tego artykułu miał na myśli opowie nam sam Pan Prezes w poniedziałek.Liar
"Wywiad z Bertrandem Le Guernem, prezesem Petrolinvestu w poniedziałek w Gazecie Giełdy „Parkiet”" 3some

@ kay; na tym filmie pokazana jest metoda odwiertu w skałach łupkowych.

Gdyby to były łupki, to potrzebna by była tutaj jeszcze mega emisja akcji. Whistle
W Kazachstanie mamy do czynienia raczej z innymi skałami.
W bardzo dużym uproszczeniu pokazuje to chyba ten film:

Proszę zwrócić uwagę na występującą tutaj płuczkę ze śladami ropy, na końcu filmu widać to bardzo dokładnie. Anxious

Ja poproszę Sanok i Stalprofi.
Tak 20% na pierwszą i na 80% drugą.
To się liczy od jutra?
Jestem tutaj pierwszy raz.
Bardzo mi się podoba ten konkurs.

wave

owner być może niezbyt precyzyjnie się wyraziłam.
Nie chciałam tworzyć nowych definicji.
Chodziło mi o to, że cena tych akcji spadła na tyle, żeby stać się dość atrakcyjną.
Obserwowałam sobie przy tych spadających cenach wskaźnik ROC, który oscylował około -4. Ponieważ średnia tego wskaźnika była około -1, czyli dość wysoko, spodziewałam się jak to nazwę ciągnięcia do góry. Dancing
Piszę tuta o przypadku z dnia 28.01.11.
Wydawało mi się, że jeżeli wskaźnik spada poniżej wartości równowagi czyli "0" do jakiegoś tam oddalonego punktu, a ja wyznaczyłam sobie go na wysokości -4, to taki rynek dla mnie można nazwać rynkiem wysprzedanym.binky
W dniu 04.02.11 zdarzyła się sytuacja odwrotna do dnia 28.01.11.
owner nie za bardzo widzę ten wiszący opór na poziomie 177,50 PLN.
Czy to jest jakiś opór lokalny, czy jakiś inny.
Ale wydaje mi się, że AT to tylko jakaś tam teoria, która w pewnych procentach jest pewnie prawdopodobna.
Mam wrażenie, że kurs spada z innego powodu.
Nie jesteśmy zadowoleni z osiągnięć spółki przy tych poziomach cenowych.
A przyszłość?
Pewnie będzie tak jak w roku 2010, a może ciut lepiej.
Mam takie wrażenie, że i cena 190 PLN, tak ostatnio rekomendowana nawet i będzie ale w dalszej przyszłości, może pod koniec roku. cheers
A poza tym otoczenie nie jest przyjazne planowane podwyżki stóp procentowych.
Wyszczuplanie OFE.
No chyba, że ZUS będzie inwestował tak samo jak to robił z Funduszem Rezerwy Demograficznej. Liar
Brak perspektywy spadku bezrobocia. No chyba, że nowo zatrudnieni w Niemczech i Austrii będą wysyłać bardzo dużo pieniędzy do rodzin w kraju. Liar
Można by tak wymieniać bez końca. sleepy2
Ostatnio słyszałam gdzieś takie stwierdzenie, że giełda czeka na sygnał wybicia w górę
i tym sygnałem może być zakończenie konfliktów w Egipcie. Czy jakoś tak.
A dlaczego nie zakończenie strajków generalnych w Chile?
Trwających w związku z planowanymi podwyżkami cen gazu w tym kraju? Whistle

Tak to prawda, rekomendacja dobra i kurs powinien zareagować.
Ale kurs nie reagował też na wcześniejsze rekomendacje.
Dotyczyło to obydwóch największych banków.
Trend jest spadkowy. Liczyłam, że będzie odwrót.
Tak mi jakoś wychodziło ze wskaźników.
Rynek miał być według mnie wysprzedany. A tu nic.
Wietrzę tutaj większą korektę, która jak zawsze u nas zaczyna się od banków.
Niepewności dodają jeszcze sytuacje wokół tych spółek poszukiwawczo wydobywczych.
Będzie czkawka i oby tyko. To w/g mnie jest nieprawdą, że rynek szuka pretekstu na wybicie.
Patrzymy za wielką wodę i drepczemy w miejscu.
Sypia się niezadowalające wyniki małych spółek. Żyrawie.
Zaczyna się poker i wychodzą oznaki przesilenia np stara dobra spółka Żywiec.
Brakuje mi tutaj do kompletu znacznych obrotów. Ale każda korekta jest inna.
Nie mam motywacji do trzymania akcji i czekam na zaproszenie promocyjne.

Pisałam, że prognoza wyników dwóch największych banków na rok 2011 może jeszcze pociągnie kurs w górę. Wydaje mi się jednak, że na pewno pociągnie. Tylko może jeszcze nie teraz. Atmosfera na Warszawskiej giełdzie zrobiła się jakaś „nijaka”. To co się dzieje wokół dziwnych spółek wydobywczych może mieć wpływ właśnie na kursy banków.Shame on you Wydarzenia te nie przyciągną zagranicznych inwestorów. Tych, którzy tak bardzo lubili właśnie między innymi ten bank.

Tak, regulowanie cen gazu to bardzo duże zagrożenie.
Obecne taryfy będą obowiązywać do końca marca.
Ropa drożeje, węgiel drożeje, z dolarem jest różnie.
Ceny gazu muszą wzrosnąć również.
Pewnie o te 3% co obniżyli, przynajmniej na początek. Zastanawia mnie jednak coś innego, dlaczego spółka nie zajmuje się sprzedażą LPG detalicznie. Przecież to nie były by aż tak duże inwestycje dla spółki.
Nastroje inwestorów są teraz już na pewno dobre.
Świece jak malowane jedna potwierdza drugą.
Od 25-go stycznia mamy trend wzrostowy.
Same dobre informacje płyną ze spółki i o spółce.
Wydobywają ropę w Norwegii i na Podkarpaciu. Mocna i solidna spółka.

help
Ostatnie dwie sesje świadczyły o dużym niezdecydowaniu rynku. Wobec tego, nie wiem czy mamy tutaj do czynienia z początkiem trendu wzrostowego? Wczoraj obroty były dość duże, dzisiaj prawie o połowę mniejsze. Kurs akcji idzie do góry, nie tak jak konkurencji
banku PKO BP. Prognoza wyniku za czwarty kwartał może jeszcze go pociągnie?

Tak, 156 złotych było. Ale na szczęście kilka małych pakietów, oceniam je na około 105.000.- zł, biorąc pod uwagę jeszcze te sprzedawane o parę groszy wyżej.
Było, i to w piątej minucie. Dech zapierało i mroziło palce na klawiaturze. Kilka sekund i było po wszystkim. Kurs poszedł do góry, jakby nic się nie stało.

Mam nadzieję, że z dzisiejszej i wcześniejszych świec stworzy się wyraźny "młot". Jednak na potwierdzenie tego, trzeba by, było poczekać jeszcze, co najmniej dwie sesje. Obroty dzisiaj były dość znaczne. Może to być potwierdzeniem zmiany trendu.
Nie wiem jak tutaj mają się fale Elliota. Według tej teorii ceny akcji zmieniają się zgodnie z ciągiem składającym się z liczb Fibonacciego, np: 0, 1, 1, 2, 3, 5, 8 itd...
Zgodnie z tą teorią kurs porusza się według ściśle określonej liczby szczytów i dołków. Podobno wzrost wymaga pięciu fal aby osiągnąć szczyt, podczas gdy spadek wymaga zaledwie trzech fal. Tak mówi co prawda teoria, a praktyka jest niestety inna.
Właśnie na wykresach kursów tych akcji widać, że teoria ma się tu nijak do praktyki.
Dzisiejsza sesja zaczęła się bardzo nerwowo. Już w piątej minucie niektórym nerwy puściły.
Ale za to, dzięki temu, mamy świecę w pożądanym układzie i kierunku.
Gwałtowne ruchy są jakoby przypisane do tego waloru od co najmniej kilkunastu lat.
Bardzo liczyłabym na owy "młot" i na to, że ostatnia fala spadkowa była tą "teoretyczną" trzecią. Wskaźnik RSI troszeczkę jakby to potwierdził.d'oh!

soczo81 napisał(a):
Na razie niewiele przemawia za dalszymi wzrostami na tym walorze. Ja bym cierpliwie poczekał kilka sesji. Technicznie jest tu trochę miejsca na spadki.

Patrząc na wykres historycznie to szczyty z 4 sierpnia, 22 czerwiec i 31 maja powinny być teraz poziomem oporu spadku. Natomiast MACD (12,26,9)[-2,66] daje sygnał sprzedaży, to samo CMO (14,9)[-31,34]. Natomiast obserwując ostatnie dwie sesje, to duże zlecenia wyciągają cenę w górę. Przy obecnej cenie zaryzykowałam zajęciem pozycji. Jednak teraz sądzę, że to za wcześnie. Podobne ruchy są na PKO BP, lecz tutaj MACD i CMO nie dały sygnałów sprzedaży. Zawsze wykresy tych spółek są bardzo do siebie podobne.

Tak, to prawda, nie pomyślałam w taki sposób. Lecz nie mam możliwości przekopiowania wykresu z programu Domu Maklerskiego tutaj. Nie mam takiej obcji w programie Domu Maklerskiego. Próbowałam na różne sposoby i się nie da. binky

Dlaczego tutaj tak cicho? Czyżby nikt się nie interesował spółką? Wytworzyła się właśnie ciekawa formacja. AT prawie przy wszystkich wskaźnikach daje sygnał sprzedaży. Lecz biorąc wykres od technicznej strony, w okolicy dzisiejszej ceny powinno być krótkie wsparcie. Co sądzicie o tym???

Czy to znaczy, że został przełamany trend spadkowy trwający od połowy listopada 2010 roku??? Czy to znaczy, że jest duże prawdopodobieństwo powrotu do kanału wzrostowego trwającego od początku maja 2010??? A może to tylko gra pod wyniki spółki??? A może to jeszcze coś innego??? Wczorajsza sesja na tych akcjach, przy dużych zleceniach była wyraźnie wrostowa. Wydaje mi się, że takie nastawienie, na wzrosty wymusiła mała podaż akcji i małe obroty na poprzednich sesjach. A wy jakie macie poglądy w tej sprawie???

Wydaje mi się, że dolar do euro też się wzmocnił i nic by to nie dało. Ta informacja o rekordowych wynikach nie podniosła dzisiaj kursu i konsolidacja na papierze trwa. Większe dzisiejsze obroty są dla mnie bardziej pokrzepiajace. Nie potrafię nic wyczytać z AT. Ale kanał wzrostowy chyba nie został naruszony. Moja kobieca intuicja mi podpowiada, że będzie dobrze.Dancing

UOKiK wszczął postępowanie przeciwko PGNiG. Coś się tam nie podoba Nawemu Gazowi. To znaczy, że lokata będzie długoterminowa. Dzisiaj z AT wychodziło mocne odbicie i dobrze, że się krew nie polała. Zostałam inwestorem długoterminowym. Boo hoo! Jak też i na innych 100% pewniakach. Co zrobić trend boczny i to dobrze, że nie spadkowy. Jak na razie. I co teraz? Co mówi analiza fundamentalna i techniczna? Bo wydawało mi się, że do tej pory jestem w tym bardziej rozgarnięta.Pray

Niestety przewiduję spadki na tym papierze. Za dużo strat na Ukrainie. Może to się okazać studnia bez dna. Nie wiem nic w sprawie kontraktów terminowych na wig 20. Ale z tego co wiem fundusze zagraniczne wychodzą z tych akcji. Dotyczy to funduszy tylko europejskich.

konik napisał(a):
gratuluje zyskow i wyczucia. ja glownie opieram sie na af. at tylko sie podpieram. z at sugeruje sie srednimi i rsi, tu mi wychodzi zeby poczekac. dzisiejszy spadek poki co nic nie zmienia wiec spokojnie czekam

Dzięki, Dzisiaj udało mi się w pierwszych minutach sesji. Ale chciałabym zasugerować, że wskaźnik rsi jest dla mnie nieczytelny. Być może nie potrafię go poprawnie interpretować.
Natomiast CCI w połączeniu ze wstęgę Bollingera i wskaźnik STS bardziej do mnie przemawiają.
A przynajmniej tak mi się wydaje.
Najbardziej czytelne są dla mnie dwa inne wskaźniki, HOSSA I BESSA :-)

To właśnie z analizy technicznej wychodzi mi sprzedaż. Biorąc pod uwagę wstęgę Bollingera i wskaźnik STS czyli oscylator stochastyczny dzisiaj będzie przełamanie krótkotrwałego trendu. Nie biorę nigdy pod uwagę wykresów świecowych. Nawet w przypadkach wykresów bardzo wyraźnych formacji. Dla mnie one się nie sprawdzają. Tak czy siak dochód na sprzedaży będzie. :-)

Rekomendacje bank ma dobre. Analitycy BRE wyceniają akcje na 34 zł. www.breinwest.com.pl/typ,4,ana...
Ale ja myślę, że czas na sprzedaż. Mam nadzieję, że w poniedziałek pójdą jeszcze sporo do góry. Ponad dwa zł na akcji, to wystarczy. Ciekawa jestem co tam za wschodnią granicą w Kredo Banku. Ale pewnie nic się nie zmieniło poza minimalizacją strat.

"Fazy cyklu gospodarczego - Cykle gospodarcze obejmują cztery fazy:

1. recesje
2. dno
3. ożywienie
4. szczyt"
To fazy cyklu klasycznego. Takiego już nie ma w wielkich i średnich gospodarkach. Brakuje mi tutaj stagnacji ( Niemcy ) stagflacji itd.

Nie będzie aż tak źle. Popyt nawet na kredyty hipoteczne musi ruszyć. I to za niedługo. Domy za wielką wodą są już po bardzo atrakcyjnych cenach. W eurolandach chyba zrezygnują z obligacji. Wykupy obligacji dolarowych pod koniec tego kwartału. 15% spadków na giełdach? Zgoda, ale więcej? Same zwroty z akcji w postaci dywidendy stają się bardziej opłacalne niż obligacje i lokaty. Nadchodzi czas pewnych inwestycji.

Warren Buffett twierdzi, że kryzys może potrwać dłużej niż jeden rok. Ten rok w/g niego będzie jeszcze "fatalny" dla gospodarek całego globu. Czy to nie jest ten gość, który na przełomie roku namawiał do kupowania akcji, bo są bardzo tanie. Od tamtego czasu akcje spadły o ok 25%. Przyznaje się on równocześnie do złych inwestycji.
Wynika z tego, że nie ma się co martwić. Ten gość się bardzo grubo myli. Albo się tak wypowiada przekornie.
Wynika z tego, że koniec spadków już, już niedługo. Ja osobiście myślę, że góra miesiąc. Nie widać jednak było na koniec panicznej wysprzedaży. Co myślicie o tym???

Bardzo bym chciała, ale czy to nie było by u nas przeciwko globalnemu trendowi?
Ale ty jesteś optymista. :-)
Nie sadzicie, że to niemożliwe. Kryzys u nas się chyba dopiero co zaczyna. A może nie mam racji i to co obserwuję się niedługo odwróci?
Ale jakie są przesłanki takiego odwrotu?

New York, Mar 02 14:10

VALUE CHANGE % CHANGE
S&P 500 707.81 -27.28 -3.71
NASDAQ 1,334.78 -43.06 -3.13
Russell 2000 373.01 -16.01 -4.12
S&P/TSX Comp 7,684.58 -438.44 -5.40
Mexico Bolsa 17,119.19 -632.99 -3.57
Brazil Bovespa 36,509.33 -1,673.98 -4.38

Jak myślicie co to może znaczyć dla nasze giełdy?

morfeusz napisał(a):
Z punktu widzenia analizy techincznej najblizsze wsparcie dla PKO to poziom 17,96-17,68. Uwazam ze juz jutro bedzie testowany ten poziom.

TP - 18.10
SL - 19.68

Analiza oparta na D-Levels ™

Większość pisze, że te akcje pójdą do góry. Kontrakty terminowe na pierwszy kwartał się kończą i wyniki dość dobre za rok 2008 były. Dlaczego uważasz, że najbliższe wsparcie jest na poziomie po niżej 18 zł. Co takiego wynika z podanej przez Ciebie analizy. #:d/

Informacje
Stopień: Obeznany
Ostatnia wizyta: 25 czerwca 2013 00:00:49
Liczba wpisów: 73
[0,02% wszystkich postów / 0,01 postów dziennie]
Punkty respektu: 0

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,752 sek.

jwgcvzro
ixaebzcx
dussqbcg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jhfdhvcl
prfyycjf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat