13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
19 kwietnia 2010 19:06:33
Dzisiaj oczywiście w portfelu czerwień. Centrum Klima znalazło się intraday w okolicach ceny zakupu. Nawet pojawiła się myśl o redukcji... Typowy "leszczarski" odruch (biorąc pod uwagę że w planach mam trzymanie kilka lat). Cieszy Helio, które jak to się mówi w języku AT, "odbiło się od dolnego ograniczenia trendu wzrostowego" (chyba  ) i przebiło 16 zł. Mam nadzieje że trwale. Zakończyło w 1 piątce wzrostów na WIG. Stanowi już 30% mojego portfela. Pozostałe walory na minusach, ale ze względu na niewielki udział w portfelu da się przeżyć. Mam nadzieję że przekręty GS i wulkan o "Nazwie Której Na Trzeźwo Wymówić Się Nie Da" nie poczynią trwałych dziur w portfelu i korekta (o ile to tylko korekta) zakończy się za kilka dni.
Edytowany: 19 kwietnia 2010 19:10
|
|
Wysłane:
20 kwietnia 2010 20:05:56
Ojojoj... Ale się porobiło... Helio znów mnie ratuje. Gdyby nie ten walor, praktycznie stałbym z portfelem w miejscu od początku roku... Odpowiada za 4/5 mojego zysku z tego roku Dzisiejszy odpał i 2 dzień z rzędu pierwsza piątka GPW niezmiernie mnie cieszy... Planują 7,7 mln zysku netto w tym roku. Czyli ponad 1,5 zł na akcję. Pozostałe spółki niestety miernie. Centrum Klima - spadek przy silnie rosnących WIG  . Ale nadejdzie jej czas, oj nadejdzie PS. Dzisiaj nie miałem żadnych leszczowych myśli, typu redukcja akcji
|
|
Wysłane:
21 kwietnia 2010 17:20:23
Helio skubnęło 18 zł... czyli 100% wyżej niż średnia zakupu. I to jedyny plus. Reszta w konsolidacji. Nie ma co komentować.
|
|
|
|
Wysłane:
22 kwietnia 2010 17:26:58
Rynek wygląda fatalnie, ale mój portfel dziś na plusie. Czyli krótko mówiąc dobry dzień. Mam tylko nadzieję, że moje spółki nie zechcą wkrótce dorównać rynkowi
|
|
Wysłane:
23 kwietnia 2010 20:31:40
Piątek, więc czas na podsumowania: Struktura portfela przy obecnych cenach akcji (nie sumuje się dokładnie do 100% przez zaokrąglenia): Helio - 31% Centrum Klima - 24% Makarony Polskie - 14% Oponeo - 11% ES-System - 11% Energopol - 10% Zysk od początku roku: 27,1%Pojedynek Frog vs Rynek (za okres 2 tygodni - od założenia wątku): Frog 4,67%WIG -1,05%Ju-hu Moim zdaniem hossa trwa. I jeszcze nieco potrwa. Zdrowe korekty - polecam wykorzystywać na dobieranie perełek. Pozdrawiam.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
23 kwietnia 2010 21:02:19
Brawo Żabo. Tak trzymaj.
Edytowany: 23 kwietnia 2010 21:03
|
|
Wysłane:
26 kwietnia 2010 20:10:29
Fajny dzionek... Centrum Klima powoli odrabia straty. Helio konsoliduje się półkę wyżej niż ostatnio... Najbardziej cieszy MAK, który wzrósł dzisiaj 8%. Ogólnie portfel ponad 1% na plusie. Hossa zbiera swoje żniwo
|
|
Wysłane:
27 kwietnia 2010 18:56:03
W portfelu praktycznie bez zmian. Ale patrząc na giełdy zagraniczne jutro lekki wpier... powinienem dostać. Czymże jednak jest spadek o 10% w porównaniu z potencjałem wzrostu o kilkaset w najbliższych latach
|
|
Wysłane:
28 kwietnia 2010 18:52:40
Stało się... Zredukowałem portfel. Sprzedałem dziś akcje ES-System. Myślałem już jakiś czas temu o tym, że zbyt się rozdrobniłem. Przy kapitale jakim dysponuję 4-5 spółek to ilość optymalna. Więcej ciężko jest obserwować. Padło na ES-System, gdyż niedawno ładnie mi wzrosło (był więc zysk do zrealizowania). Poza tym kapitalizacja przekraczała znacząco moje "normy" o których pisałem w pierwszym poście. Kapitał uzyskany ze sprzedaży planuję przeznaczyć na zwiększenie zaangażowania w którąś z pozostałych posiadanych spółek. Najatrakcyjniejsza wskaźnikowo zrobiła się Centrum Klima, ale w grę wchodzi też dokupienie Oponeo lub Energopolu (który tak na marginesie dzisiaj jako jedyny na plusie z mojej "stajni"). Zaangażowania w Helio ani w Makarony Polskie nie zamierzam zmieniać w żadną ze stron przy obecnych poziomach cenowych.
|
|
Wysłane:
29 kwietnia 2010 20:48:06
No i dokupiłem... Nie to, co planowałem. Zwiększyłem zaangażowanie w spółkach w których miałem najmniej włożonej kasy. Za pieniądze z ES-System dokupiłem Oponeo, Energopol oraz... zamiast planowanej Centrum Klimy jednak Makarony Polskie. Przeważył poranny artykuł w Parkiecie (ponad dwukrotnie większy zysk MAK w stosunku do 2009 wydaje się niezagrożony). Pozdrawiam czytelników mojej kroniki, o ile tacy są
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
29 kwietnia 2010 20:58:41
A jakże, są i kibicują.
|
|
0 Dołączył: 2009-03-31 Wpisów: 165
Wysłane:
29 kwietnia 2010 23:10:10
Frog napisał(a):No i dokupiłem... Nie to, co planowałem. Zwiększyłem zaangażowanie w spółkach w których miałem najmniej włożonej kasy. Za pieniądze z ES-System dokupiłem Oponeo, Energopol oraz... zamiast planowanej Centrum Klimy jednak Makarony Polskie. Przeważył poranny artykuł w Parkiecie (ponad dwukrotnie większy zysk MAK w stosunku do 2009 wydaje się niezagrożony). Pozdrawiam czytelników mojej kroniki, o ile tacy są Są, są i naprawdę trzymają kciuki. Nie daj się!!!
|
|
Wysłane:
30 kwietnia 2010 18:37:02
Tydzień emocjonujący. No i "obfitujący" w transakcje, co raczej rzadko się zdarza przy planowanym długim terminie trzymania akcji... Struktura portfela przy obecnych cenach akcji (nie sumuje się dokładnie do 100% przez zaokrąglenia): Helio - 31,2% Centrum Klima - 23,6% Makarony Polskie - 18,6% Oponeo - 13,6% Energopol - 13,1% Zysk od początku roku 2010: 29,5%Pojedynek Frog vs Rynek (za okres 3 tygodni - od założenia wątku): Frog 6,59%WIG 0,08%W przypadku pojedynku Frog vs Rynek zmieniłem nieco formułę która to liczy (wcześniejsza nie uwzględniała faktu że część kapitału mam w gotówce). Teraz wszystkie wyliczenia dadzą się obronić na każdym audycie A co do sytuacji na giełdach... Nerwowo się robi. Grecja te sprawy... Ale to właśnie po ścianie strachu wspinają się byczki. I tak mogą się wspinać długo. Za kilka lat problemów już nie będzie, gospodarka się rozpędzi, wszyscy znajdą dobrą pracę i będą inwestować w akcje. Firmy będą miały super zyski a każda emisja będzie miała redukcję 99%. Ale wtedy już nie będzie pod co kupować... Do tego czasu czeka nas jeszcze wiele sytuacji typu "nadchodzi armagedon" (vide Grecja). Rękę należy trzymać na pulsie, ale akcje w portfelu
Edytowany: 30 kwietnia 2010 18:45
|
|
Wysłane:
4 maja 2010 19:02:09
Ale wpier... chciałoby się rzec... Ostre spadki w świetle niezłych danych makro z USA  . Korekta czy powrót do bessy... Zobaczymy za jakiś czas. Zainwestowałem w dobre spółki i tak na dobrą sprawę nie interesują mnie krótkoterminowe wahania kursów... zgodnie z zasadą: "Nigdy nie próbuję zarabiać na giełdzie. Kupuję z założeniem, że następnego dnia mogą zamknąć giełdę i nie otworzą jej przez pięć lat." Dziś najbardziej zabolał oczywiście spadek na Centrum Klima... Póki co najgorsza inwestycja. Ale nadzieje pokładam w niej duże. Cieszy Helio, które urosło i wypuściło jak zwykle ciekawy i optymistyczny komunikat prasowy...
|
|
Wysłane:
5 maja 2010 19:08:21
Czujecie to? Charakterystyczny zapach byczej krwi unosi się nad forum... Byki dostają już któryś dzień po swoich wypasionych przez ostatni rok zadach. Dostałem i ja... Wprawdzie moje lokomotywy HEL i CKL zakończyły na poziomach z otwarcia, ale pozostałe po kilka ładnych % na minusach W trakcie sesji na moich walorkach widziałem, że sprzedawali drobni - w panice. To nie była planowana sprzedaż. Wyrzucali pod wpływem obaw, że "będzie taniej". Obudziły się w nich demony bessy... Na MAK i na CKL w pewnym momencie pojawiły się duże zlecenia sprzedaży (duże jak na te niezbyt płynne walorki). Po jakimś czasie zostały "połknięte". Było to ponad 23k MAK i ponad 6k CKL. Popyt więc jest. I stać go na kupno "sporych" ilości. Czy to koniec korekty? Nie ośmielam się prognozować. Czy warto kupować? Na długi termin jak najbardziej.
|
|
|
|
Wysłane:
7 maja 2010 08:41:49
Po wczorajszej sesji w USA naszły mnie katastroficzne myśli. Jeżeli padnie rynek obligacji z powodu strachu przed niewypłacalnością państw, trzeba będzie się pożegnać z akcjami PKC. Jeżeli nie padnie, kontynuujemy hossę. Dzisiaj będzie sporo emocji, ale nie planuję handlować. Rynki i ja potrzebują weekendu na przemyślenia. Decyzję o wyjściu z rynku podejmę w poniedziałek/wtorek. Zrobię to jednak tylko przy założeniu, że czarny scenariusz zacznie się sprawdzać (bankructwa Państw).
|
|
Wysłane:
7 maja 2010 18:09:50
Smutny koniec smutnego tygodnia... Dokupiłem jedynie niewielki pakiet CKL po 12 zł, aby zaangażowanie w akcje sumowało się do okrągłej kwoty... Struktura portfela przy obecnych cenach akcji (nie sumuje się dokładnie do 100% przez zaokrąglenia): Helio - 30,5% Centrum Klima - 25,3% Makarony Polskie - 18,4% Oponeo - 13,1% Energopol - 12,6% Zysk od początku roku 2010: 23,8%Pojedynek Frog vs Rynek (za okres 4 tygodni - od założenia wątku): Frog 1,87%WIG -7,72%Średnio mnie cieszy to, że "wygrywam z rynkiem"... No bo co to za zwycięstwo :( Przez weekend przemyślę sytuację makro i możliwy wpływ na rynek (i ew. na hossę).
Edytowany: 27 października 2010 17:33
|
|
Wysłane:
9 maja 2010 20:59:35
Kraje UE w pośpiechu uchwalają coraz to nowe plany pomocy przygniecionej długiem Grecji i potencjalnym innym członkom unii monetarnej. Czy zdążą przed otwarciem rynków w Azji? Znajdujemy się w technicznie dobrym punkcie do odbicia. Karty są na stole a pomoc w drodze. Coś mi się wydaje, że za bardzo chcemy iść w górę. Wielu na to liczy. Sądzę, że przynajmniej początek tygodnia będzie lepszy dla niedźwiedzi. Odbicie w górę byłoby zbyt oczywiste. Konsolidacja albo dalsze spadki... Czeka nas ciężki tydzień.
|
|
Wysłane:
10 maja 2010 16:22:26
Frog napisał(a):Coś mi się wydaje, że za bardzo chcemy iść w górę. Wielu na to liczy. Sądzę, że przynajmniej początek tygodnia będzie lepszy dla niedźwiedzi. Odbicie w górę byłoby zbyt oczywiste. Konsolidacja albo dalsze spadki... Czeka nas ciężki tydzień. Jak to miło czasem nie mieć racji :D Właśnie dlatego nie zajmuję się DT - wolę długi termin. Nic nie sprzedałem, nic nie kupiłem. Część strat z zeszłego tygodnia udało się odrobić. Przeczytałem fajny post na "Kiedy Dno Bessy" - odebrałem go osobiście: k4tori napisał(a):Zarabiają ci którzy się znają i kołują rynkiem. Fundamentalni są spokojni i patrzą przez okno pociągu na wszystko z usmiechem, a techniczni kupują drogie bilety i ten pociąg gonią , by potem z niego wyskoczyc. Czyli inne ujęcie znanej maksymy: "Od aktywnych do cierpliwych". Pozostaję aktywny jedynie na swoim wątku i cierpliwie czekam na premię za ową cierpliwość. Kilka spółek nadal mnie irytuje, ale jestem bardzo dobrej myśli w dłuższym terminie (CKL, EPL, OPN - jakby ktoś je uwiązał do poziomów obecnej konsolidacji...). Cieszy, że włodarze EPL wyczuli moment spekulacyjnego osłabienia złotówki i nabrali kontraktów po 4,22 PLN/EUR - czyli piękne wyczucie "dołka" na złotówce  . To dobrze rokuje wynikom i nieźle świadczy o finansistach tej spółki. Oczywiście wolałbym zyski operacyjne...
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.