PARTNER SERWISU
xnmpveit
1 2 3 4

Giełdowy "Blog of the Frog"

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 19 kwietnia 2010 19:06:33
Dzisiaj oczywiście w portfelu czerwień.

Centrum Klima znalazło się intraday w okolicach ceny zakupu. Nawet pojawiła się myśl o redukcji... Typowy "leszczarski" odruch (biorąc pod uwagę że w planach mam trzymanie kilka lat).

Cieszy Helio, które jak to się mówi w języku AT, "odbiło się od dolnego ograniczenia trendu wzrostowego" (chyba confused3 ) i przebiło 16 zł. Mam nadzieje że trwale.
Zakończyło w 1 piątce wzrostów na WIG. Stanowi już 30% mojego portfela.

Pozostałe walory na minusach, ale ze względu na niewielki udział w portfelu da się przeżyć.

Mam nadzieję że przekręty GS i wulkan o "Nazwie Której Na Trzeźwo Wymówić Się Nie Da" nie poczynią trwałych dziur w portfelu i korekta (o ile to tylko korekta) zakończy się za kilka dni. confused1
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum
Edytowany: 19 kwietnia 2010 19:10

Frog
13
Wysłane: 20 kwietnia 2010 20:05:56
Ojojoj... Ale się porobiło...

Helio znów mnie ratuje. Gdyby nie ten walor, praktycznie stałbym z portfelem w miejscu od początku roku... Odpowiada za 4/5 mojego zysku z tego roku Anxious
Dzisiejszy odpał i 2 dzień z rzędu pierwsza piątka GPW niezmiernie mnie cieszy... Planują 7,7 mln zysku netto w tym roku. Czyli ponad 1,5 zł na akcję. Dancing

Pozostałe spółki niestety miernie. Centrum Klima - spadek przy silnie rosnących WIG d'oh! . Ale nadejdzie jej czas, oj nadejdzie Pray

PS. Dzisiaj nie miałem żadnych leszczowych myśli, typu redukcja akcji Shame on you
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 21 kwietnia 2010 17:20:23
Helio skubnęło 18 zł... czyli 100% wyżej niż średnia zakupu. I to jedyny plus.

Reszta w konsolidacji. Nie ma co komentować.
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 22 kwietnia 2010 17:26:58
Rynek wygląda fatalnie, ale mój portfel dziś na plusie. Czyli krótko mówiąc dobry dzień. Mam tylko nadzieję, że moje spółki nie zechcą wkrótce dorównać rynkowi Think
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 23 kwietnia 2010 20:31:40
Piątek, więc czas na podsumowania:

Struktura portfela przy obecnych cenach akcji (nie sumuje się dokładnie do 100% przez zaokrąglenia):

Helio - 31%
Centrum Klima - 24%
Makarony Polskie - 14%
Oponeo - 11%
ES-System - 11%
Energopol - 10%

Zysk od początku roku:
27,1%

Pojedynek Frog vs Rynek (za okres 2 tygodni - od założenia wątku):
Frog 4,67%
WIG -1,05%

Ju-hu Dancing

Moim zdaniem hossa trwa. I jeszcze nieco potrwa. Zdrowe korekty - polecam wykorzystywać na dobieranie perełek. Pozdrawiam.
Follow me on Twitter

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 23 kwietnia 2010 21:02:19
Brawo Żabo.
Tak trzymaj.thumbright
Edytowany: 23 kwietnia 2010 21:03

Frog
13
Wysłane: 26 kwietnia 2010 20:10:29
Fajny dzionek... Centrum Klima powoli odrabia straty. Helio konsoliduje się półkę wyżej niż ostatnio...

Najbardziej cieszy MAK, który wzrósł dzisiaj 8%. Ogólnie portfel ponad 1% na plusie.

Hossa zbiera swoje żniwo toothy7
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 27 kwietnia 2010 18:56:03
W portfelu praktycznie bez zmian. Ale patrząc na giełdy zagraniczne jutro lekki wpier... powinienem dostać.

Czymże jednak jest spadek o 10% w porównaniu z potencjałem wzrostu o kilkaset w najbliższych latach Dancing
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 28 kwietnia 2010 18:52:40
Stało się... Zredukowałem portfel. Sprzedałem dziś akcje ES-System.
Myślałem już jakiś czas temu o tym, że zbyt się rozdrobniłem. Przy kapitale jakim dysponuję 4-5 spółek to ilość optymalna. Więcej ciężko jest obserwować.
Padło na ES-System, gdyż niedawno ładnie mi wzrosło (był więc zysk do zrealizowania). Poza tym kapitalizacja przekraczała znacząco moje "normy" o których pisałem w pierwszym poście.
Kapitał uzyskany ze sprzedaży planuję przeznaczyć na zwiększenie zaangażowania w którąś z pozostałych posiadanych spółek.
Najatrakcyjniejsza wskaźnikowo zrobiła się Centrum Klima, ale w grę wchodzi też dokupienie Oponeo lub Energopolu (który tak na marginesie dzisiaj jako jedyny na plusie z mojej "stajni").
Zaangażowania w Helio ani w Makarony Polskie nie zamierzam zmieniać w żadną ze stron przy obecnych poziomach cenowych.
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 29 kwietnia 2010 20:48:06
No i dokupiłem... Nie to, co planowałem. Zwiększyłem zaangażowanie w spółkach w których miałem najmniej włożonej kasy.

Za pieniądze z ES-System dokupiłem Oponeo, Energopol oraz... zamiast planowanej Centrum Klimy jednak Makarony Polskie. Przeważył poranny artykuł w Parkiecie (ponad dwukrotnie większy zysk MAK w stosunku do 2009 wydaje się niezagrożony).

Pozdrawiam czytelników mojej kroniki, o ile tacy są wave
Follow me on Twitter

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 29 kwietnia 2010 20:58:41
A jakże, są i kibicują.thumbright

barbus46
0
Wpisów: 165
Wysłane: 29 kwietnia 2010 23:10:10
Frog napisał(a):
No i dokupiłem... Nie to, co planowałem. Zwiększyłem zaangażowanie w spółkach w których miałem najmniej włożonej kasy.

Za pieniądze z ES-System dokupiłem Oponeo, Energopol oraz... zamiast planowanej Centrum Klimy jednak Makarony Polskie. Przeważył poranny artykuł w Parkiecie (ponad dwukrotnie większy zysk MAK w stosunku do 2009 wydaje się niezagrożony).

Pozdrawiam czytelników mojej kroniki, o ile tacy są wave

Są, są i naprawdę trzymają kciuki. Nie daj się!!!

Frog
13
Wysłane: 30 kwietnia 2010 18:37:02
Tydzień emocjonujący. No i "obfitujący" w transakcje, co raczej rzadko się zdarza przy planowanym długim terminie trzymania akcji... blackeye

Struktura portfela przy obecnych cenach akcji (nie sumuje się dokładnie do 100% przez zaokrąglenia):

Helio - 31,2%
Centrum Klima - 23,6%
Makarony Polskie - 18,6%
Oponeo - 13,6%
Energopol - 13,1%

Zysk od początku roku 2010:
29,5%

Pojedynek Frog vs Rynek (za okres 3 tygodni - od założenia wątku):
Frog 6,59%
WIG 0,08%

W przypadku pojedynku Frog vs Rynek zmieniłem nieco formułę która to liczy (wcześniejsza nie uwzględniała faktu że część kapitału mam w gotówce).

Teraz wszystkie wyliczenia dadzą się obronić na każdym audycie Whistle

A co do sytuacji na giełdach... Nerwowo się robi. Grecja te sprawy...
Ale to właśnie po ścianie strachu wspinają się byczki. I tak mogą się wspinać długo.
Za kilka lat problemów już nie będzie, gospodarka się rozpędzi, wszyscy znajdą dobrą pracę i będą inwestować w akcje. Firmy będą miały super zyski a każda emisja będzie miała redukcję 99%. Ale wtedy już nie będzie pod co kupować... Shame on you

Do tego czasu czeka nas jeszcze wiele sytuacji typu "nadchodzi armagedon" (vide Grecja). Rękę należy trzymać na pulsie, ale akcje w portfelu thumbright
Follow me on Twitter
Edytowany: 30 kwietnia 2010 18:45

Frog
13
Wysłane: 4 maja 2010 19:02:09
Ale wpier... chciałoby się rzec...

Ostre spadki w świetle niezłych danych makro z USA Think . Korekta czy powrót do bessy... Zobaczymy za jakiś czas.

Zainwestowałem w dobre spółki i tak na dobrą sprawę nie interesują mnie krótkoterminowe wahania kursów... zgodnie z zasadą: "Nigdy nie próbuję zarabiać na giełdzie. Kupuję z założeniem, że następnego dnia mogą zamknąć giełdę i nie otworzą jej przez pięć lat."

Dziś najbardziej zabolał oczywiście spadek na Centrum Klima... Póki co najgorsza inwestycja. Ale nadzieje pokładam w niej duże. Cieszy Helio, które urosło i wypuściło jak zwykle ciekawy i optymistyczny komunikat prasowy...

Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 5 maja 2010 19:08:21
Czujecie to? Charakterystyczny zapach byczej krwi unosi się nad forum...

Byki dostają już któryś dzień po swoich wypasionych przez ostatni rok zadach. Dostałem i ja...

Wprawdzie moje lokomotywy HEL i CKL zakończyły na poziomach z otwarcia, ale pozostałe po kilka ładnych % na minusach d'oh!

W trakcie sesji na moich walorkach widziałem, że sprzedawali drobni - w panice. To nie była planowana sprzedaż. Wyrzucali pod wpływem obaw, że "będzie taniej". Obudziły się w nich demony bessy...

Na MAK i na CKL w pewnym momencie pojawiły się duże zlecenia sprzedaży (duże jak na te niezbyt płynne walorki). Po jakimś czasie zostały "połknięte". Było to ponad 23k MAK i ponad 6k CKL.

Popyt więc jest. I stać go na kupno "sporych" ilości.

Czy to koniec korekty? Nie ośmielam się prognozować. Czy warto kupować? Na długi termin jak najbardziej.

Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 6 maja 2010 20:53:29
Dzisiaj niech przemówi obrazek:

kliknij, aby powiększyć
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 7 maja 2010 08:41:49
Po wczorajszej sesji w USA naszły mnie katastroficzne myśli.

Jeżeli padnie rynek obligacji z powodu strachu przed niewypłacalnością państw, trzeba będzie się pożegnać z akcjami PKC.

Jeżeli nie padnie, kontynuujemy hossę.

Dzisiaj będzie sporo emocji, ale nie planuję handlować. Rynki i ja potrzebują weekendu na przemyślenia. Decyzję o wyjściu z rynku podejmę w poniedziałek/wtorek. Zrobię to jednak tylko przy założeniu, że czarny scenariusz zacznie się sprawdzać (bankructwa Państw).
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 7 maja 2010 18:09:50
Smutny koniec smutnego tygodnia... Dokupiłem jedynie niewielki pakiet CKL po 12 zł, aby zaangażowanie w akcje sumowało się do okrągłej kwoty...

Helio - 30,5%
Centrum Klima - 25,3%
Makarony Polskie - 18,4%
Oponeo - 13,1%
Energopol - 12,6%

Zysk od początku roku 2010:
23,8%

Pojedynek Frog vs Rynek (za okres 4 tygodni - od założenia wątku):
Frog 1,87%
WIG -7,72%

Średnio mnie cieszy to, że "wygrywam z rynkiem"... No bo co to za zwycięstwo :(
Przez weekend przemyślę sytuację makro i możliwy wpływ na rynek (i ew. na hossę).
Follow me on Twitter
Edytowany: 27 października 2010 17:33

Frog
13
Wysłane: 9 maja 2010 20:59:35
Kraje UE w pośpiechu uchwalają coraz to nowe plany pomocy przygniecionej długiem Grecji i potencjalnym innym członkom unii monetarnej. Czy zdążą przed otwarciem rynków w Azji?

Znajdujemy się w technicznie dobrym punkcie do odbicia. Karty są na stole a pomoc w drodze. Coś mi się wydaje, że za bardzo chcemy iść w górę. Wielu na to liczy.
Sądzę, że przynajmniej początek tygodnia będzie lepszy dla niedźwiedzi. Odbicie w górę byłoby zbyt oczywiste. Konsolidacja albo dalsze spadki... Czeka nas ciężki tydzień.
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 10 maja 2010 16:22:26
Frog napisał(a):
Coś mi się wydaje, że za bardzo chcemy iść w górę. Wielu na to liczy.
Sądzę, że przynajmniej początek tygodnia będzie lepszy dla niedźwiedzi. Odbicie w górę byłoby zbyt oczywiste. Konsolidacja albo dalsze spadki... Czeka nas ciężki tydzień.

Jak to miło czasem nie mieć racji :D
Właśnie dlatego nie zajmuję się DT - wolę długi termin. Nic nie sprzedałem, nic nie kupiłem. Część strat z zeszłego tygodnia udało się odrobić.

Przeczytałem fajny post na "Kiedy Dno Bessy" - odebrałem go osobiście:

k4tori napisał(a):
Zarabiają ci którzy się znają i kołują rynkiem. Fundamentalni są spokojni i patrzą przez okno pociągu na wszystko z usmiechem, a techniczni kupują drogie bilety i ten pociąg gonią , by potem z niego wyskoczyc.

Czyli inne ujęcie znanej maksymy: "Od aktywnych do cierpliwych".

Pozostaję aktywny jedynie na swoim wątku i cierpliwie czekam na premię za ową cierpliwość. Kilka spółek nadal mnie irytuje, ale jestem bardzo dobrej myśli w dłuższym terminie (CKL, EPL, OPN - jakby ktoś je uwiązał do poziomów obecnej konsolidacji...).

Cieszy, że włodarze EPL wyczuli moment spekulacyjnego osłabienia złotówki i nabrali kontraktów po 4,22 PLN/EUR - czyli piękne wyczucie "dołka" na złotówce thumbright . To dobrze rokuje wynikom i nieźle świadczy o finansistach tej spółki. Oczywiście wolałbym zyski operacyjne...
Follow me on Twitter

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,447 sek.

zbvfgkmx
ibzjjpqm
lntdqluk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ratfbzng
erjbqzum
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat