fakibbbo
Advertisement
PARTNER SERWISU
fodrihxv
2 3 4 5 6

Giełdowy "Blog of the Frog"

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 21 maja 2010 22:27:10
barbus46 napisał(a):

Witam serdecznie!
Powiem na początek, że podoba mi się sposób prowadzenia. Opowiadanie o tym co się przeżywa, jakie są problemy, przemyślenia, konkluzje i zwykłe wątpliwości są moim zdaniem b.ważne dla tych, którzy chcą się czegoś nauczyć, mieć coś do przemyślenia takiego swojego, bazując na opiniach autora. Walcz dalej, dzielna żabo!

Dzięki za opinię nt. wątku. Jak to stoi pod tytułem działu: "notuj to, co robisz by pomóc innym i sobie stać się lepszym".

barbus46 napisał(a):

Jeśli chodzi o ewentl. zakupy, to polecałbym Cormay. Ja jestem nowicjuszem, ale moim zdaniem warto poczytać wątek Cormaya na Forum, piszą tam tacy dobrzy autorzy jak Kasia Stefańska (na pierwszym miejscu, bo Dama), Morfeusz, czy Antyteresa.
Pozdrawiam

Dzięki za propozycję. Spółka ciekawa. Martwi mnie tylko fakt że wzrosła w przeciągu roku ponad dziesięciokrotnie Eh?
Może i było to uzasadnione fundamentami, ale obecnie potencjał do spadków wydaje się spory. Przyjrzę się dokładniej w weekend.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 21 maja 2010 23:10:02
Ja na twoim miejscu pozbyłbym się Energopolu, a Makarony bym jeszcze potrzymał. Ale myślę że nie warto słuchać człowieka, który ma w portfelu polaquelaughing6 Może się kiedyś z niej wyleczę, ale wciąż widzę w niej potencjał! Typy do zakupów mam bardzo podobne do twoich: PGN i KPX. Dodałbym jeszcze IPX. Ale w przeciwnieństwie do ciebie nie mam wolnych środków. Trzymaj portfel, odbicie już blisko;) Przy okazji zapraszam do dołączenia do gry invest24.
Aktualnie: MRB(100%)

Frog
13
Wysłane: 22 maja 2010 09:03:33
Kamil napisał(a):
Ja na twoim miejscu pozbyłbym się Energopolu, a Makarony bym jeszcze potrzymał. Ale myślę że nie warto słuchać człowieka, który ma w portfelu polaquelaughing6 Może się kiedyś z niej wyleczę, ale wciąż widzę w niej potencjał! Typy do zakupów mam bardzo podobne do twoich: PGN i KPX. Dodałbym jeszcze IPX. Ale w przeciwnieństwie do ciebie nie mam wolnych środków. Trzymaj portfel, odbicie już blisko;) Przy okazji zapraszam do dołączenia do gry invest24.

Hej. KPX i PGN to raczej "pod odbicie". Są zbyt duże i ich nie ogarniam. Na dłuższy termin wolę mniejsze spółki.
EPL pewnie wyleci na większej podbitce. Choć ostatnio umowa goni umowę Think Czekam na analizę raportu. Pisałem o tym na wątku, ale niezbyt jest popularny i redakcja może akurat ich raport pominąć.
MAK - jak się uda odkupić taniej to tak się stanie. Jeżeli poleci wyżej - wave

Ortodoksyjnie trzymam Helio i Centrum Klima. W te spółki fundamentalnie wierzę najbardziej.
Oponeo - zobaczymy jak będzie wyglądał bilans po ew. emisji i przychody po przejęciu domen.

Co do gry w invest24, to raczej sobie odpuszczę. Zgłosiłem się do jednego konkursu na forum Parkietu i mi wystarczy thumbright
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 24 maja 2010 18:01:05
Witam,
Dzisiaj był ciężki dzień... Z jednej strony chciałem wzrostów (na tym co już mam). Z drugiej spadków (na tym co chcę kupić). A tymczasem była konsolidacja. W rezultacie nic nie wzrosło na tyle, żeby mnie ucieszyć. Nic nie spadło też na tyle, abym kupił.
Myślałem o odkupieniu MAK, ale chyba to się nie stanie. Znalazłem potencjalną nową perełkę i na nią będę się czaił Anxious
Koniec przygody z MAK oznacza, że pożegnałem już wszystkie 4 spółki dzięki którym odrobiłem straty z bessy (z nawiązką): MAK, CMX, NEU, KPX.
Gdybym trzymał je wszystkie do dzisiaj, miałbym mniej kapitału niż obecnie.

Z nowych gwiazd najbardziej cieszy Helio . Centrum Klima, Oponeo i Energopol są w okolicach cen zakupu blackeye

Po dzisiejszym dniu, po przeczytaniu kilku raportów, stron internetowych itp. stwierdziłem, że w najbliższym czasie dokonam kilku zmian w portfelu.

Po skróceniu się z MAK, przyjdzie kolej na EPL. Za gotówkę z obu chciałbym dokupić nieco Oponeo, Centrum Klimy i... nowo znalezionej perełki, której nazwy na razie nie ujawnię Shame on you

Warunkiem w/w ruchów jest osiągnięcie zamierzonych cen sprzedaży/zakupu (nie będę operował PKC, a spółki mają niewielką płynność), więc nic nie jest pewne...

Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 25 maja 2010 19:52:22
Ale ze mnie leszcz... Spadki 15% od szczytów a ja zaczynam wierzyć w powrót bessy blackeye

Dzisiaj zakończyłem historię z Energopolem (strata crybaby ).

Przy innym rynku pewnie bym trzymał, ale ponieważ jest jak jest (bankrutujące kraje, wulkany, wojny w Korei, wycieki ropy, powodzie) skróciłem się z akcji spółki, którą znałem najmniej.
Na otwarciu, gdy zobaczyłem TKO na Centrum Klimie na +4%, a WIG20 na -2%, postanowiłem sprzedać część CKL.
Dokupiłem za to co nieco Oponeo.

Małe podsumowanie zamkniętych inwestycji w 2010:

Complex - strata
Energopol - strata
06Magna - strata
Viaguara - mała strata
Marketeo - neutralnie
ES-System - zysk
Makarony Polskie - spory zysk

W sumie zamknięte pozycje przyniosły niewielki zysk, który wycofuję z giełdy (będzie na chipsy).

Obecnie portfel wygląda tak:

kliknij, aby powiększyć

Nadal poluję na jedną spółkę (z połową gotówki). Nazwę podam jak uda się ją kupić Silenced

Mała uwaga: Zarówno OPN jak i CKL kupowałem pierwotnie w styczniu... W międzyczasie obie dokupowałem, sprzedawałem itp... NIE BYŁO WARTO! Średnia cena po jakiej mam dzisiaj te akcje jest wyższa, niż cena po jakiej kupowałem w styczniu... bandhead
Follow me on Twitter

tOfi
0
Wpisów: 387
Wysłane: 25 maja 2010 20:03:03
Długi termin - pojęcie względne. A ta spółka to może MW Trade?
Jeżeli chodzi o strategie typu dokupywanie, sprzedawanie i tak w kółko to też jestem zdania, że lepiej zainkasować spory zysk i zapomnieć o spółce. Ewentualnie przypomnieć o niej sobie w takie dni jak dzisiaj. Inaczej jest to krążenie w kółko, ku uciesze Domu Maklerskiego.

Frog
13
Wysłane: 25 maja 2010 20:09:57
tOfi napisał(a):
Długi termin - pojęcie względne. A ta spółka to może MW Trade?
Jeżeli chodzi o strategie typu dokupywanie, sprzedawanie i tak w kółko to też jestem zdania, że lepiej zainkasować spory zysk i zapomnieć o spółce. Ewentualnie przypomnieć o niej sobie w takie dni jak dzisiaj. Inaczej jest to krążenie w kółko, ku uciesze Domu Maklerskiego.

Dokupowanie i sprzedawanie miało na celu poprawienie średniej zakupu. Wyszło odwrotnie blackeye

Długi termin - póki co taki mam plan (trzymać akcje kilka lat). Ale... jak widać na świecie jest coraz gorzej. Możliwe jest więc, że za miesiąc będę w 100% na gotówce i przyjdzie zamknąć wątek...
Follow me on Twitter

ynwestor
0
Wpisów: 208
Wysłane: 25 maja 2010 22:44:40
Hej, Frog! wave

Skąd tak silna wiara w Oponeo.pl? Dlaczego inwestujesz właśnie w tę spółkę?

Ps. Ciekawy wątek. Trzymam kciuki Angel

Frog
13
Wysłane: 26 maja 2010 14:23:36
ynwestor napisał(a):
Hej, Frog! wave

Przede wszystkim spełnia moje podstawowe wymogi opisane w pierwszym poście

- Spółki o niewielkiej kapitalizacji <100 mln
- Zyskowne (wszystkie wykazały zysk w 2009 roku)
- Dobry rating kredytowy (większość AAA)
- Brak podejrzanych funduszy private equity oraz inwestorów spelulantów w akcjonariacie
- Brak akcji uprzywilejowanych
- Zrozumiała dla mnie działalność i prosta struktura kapitałowa
- Silny głowny akcjonariusz/grupa akcjonariuszy
- Poprawna polityka informacyjna

Dodatkowo wierzę, że mogą dalej się rozwijać:
Handlują oponami, wchodzą na rynek felg. Planują wejść w rynek Car Audio (mają znaną domenę elektroda.pl). Rozwijają podobne serwisy w całej Europie.
Są również właścicielami mojego ulubionego portalu samochodowego (autocentrum.pl).
Na tej podstawie stwierdzam, że cokolwiek robią, przykładają się do tego. Ich strony są bardzo profesjonalnie przygotowane (co jest bardzo ważne w e-commerce).
Prowadzą bardzo dobry PR (żaden mail nie pozostaje bez odpowiedzi).

Dodatkowo:
- od dna bessy wzrośli relatywnie niewiele
- do szczytów historycznych jest spore pole do wzrostów (a te szczyty nie były wynikiem "plotek o wejściu w deweloperkę" czy "wejściu Moski czy Patrowicza").

To w sumie tyle - powyższe wystarcza wg mnie aby zaryzykować kupno ich akcji.

Pzdr.
Follow me on Twitter
Edytowany: 26 maja 2010 14:35

Frog
13
Wysłane: 26 maja 2010 20:43:38
bandhead

Tak właśnie wygląda człowiek, który sprzedaje w dołku. W sumie niewiele się różni od kolesia, który kupuje na górce. Oba te osobniki noszą zaszczytne miano giełdowego leszcza.

I tak właśnie ja się czuję... Wprawdzie nie sprzedałem wszystkiego, trochę nawet dokupiłem (jedyne pocieszenie), ale wynik dzisiejszej sesji udowadnia, że sprzedaż EPL, MAK i części CKL była esencją leszczarstwa d'oh!
Wszystkie były dzisiaj do kupienia drożej.

W sumie byłoby ok, gdybym w tym dołku nakupił za całość pozyskanego ze sprzedaży kapitału innych akcji, które też spadły. Niestety, ani wczoraj ani dzisiaj nie zrealizowało się moje zlecenie zakupu na nowej, tajemniczej spółce crybaby

Zostałem więc z gotówką i rozterką co z nią zrobić...

Ale ale - zerkam na S&P500, a tam zaczyna coś spadowywowywać Anxious Może jednak to nie był dołek Think

Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, za sprzedanymi akcjami ani za utraconą kobietą. Mleko wszakże można kupić w sklepie, akcji też mi nie zabraknie, a i kobieta zawsze się znajdzie love4

Pozdro dla wyleszczonych! Wasz LESZCZ Boo hoo!

PS. W USA jednak odbijają. Zwariować idzie scratch
Follow me on Twitter

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 26 maja 2010 21:18:32
Żabciu Angel co do procenta nie wycyzelujesz. A i wieszczenie denka po dzisiejszej sesji to przesada.

Pozdrawiam thumbright
Klika się i sprzedaje ;-)

Frog
13
Wysłane: 26 maja 2010 21:34:07
v3nom napisał(a):
... A i wieszczenie denka po dzisiejszej sesji to przesada.

Nie wieszczę, tylko stwierdzam. Denko było wczoraj. Lokalne bo lokalne, ale było. Dzisiaj wszystko było do kupienia drożej.
Ale jak tak patrzę na USA (właśnie zeszli na czerwoną stronę mocy), to może do końca tygodnia denko się pogłębi...
Follow me on Twitter

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 26 maja 2010 22:00:54
Frog napisał(a):
Nie wieszczę, tylko stwierdzam. Denko było wczoraj. Lokalne bo lokalne, ale było. Dzisiaj wszystko było do kupienia drożej.

Wybacz mi nieporozumienie. Moim zdaniem dopiero jak indeksy ruszą na północ i przełamią opory, będzie można rozmawiać o dołkach (w kategoriach tygodni). Stąd niewłaściwa interpretacja thumbright
Klika się i sprzedaje ;-)

Frog
13
Wysłane: 26 maja 2010 22:09:27
v3nom napisał(a):
Frog napisał(a):

Wybacz mi nieporozumienie. Moim zdaniem dopiero jak indeksy ruszą na północ i przełamią opory, będzie można rozmawiać o dołkach (w kategoriach tygodni). Stąd niewłaściwa interpretacja thumbright

Nie ma czego wybaczać. Cieszy mnie każdy krytyczny komentarz. Uczę się inwestować na giełdzie, ale uczę się też opisywać to co robię i to uzasadniać.
Każda uwaga mile widziana thumbright
Follow me on Twitter

ynwestor
0
Wpisów: 208
Wysłane: 26 maja 2010 22:21:58
Frog napisał(a):
ynwestor napisał(a):
Hej, Frog! wave

Przede wszystkim spełnia moje podstawowe wymogi opisane w pierwszym poście

- Spółki o niewielkiej kapitalizacji <100 mln
- Zyskowne (wszystkie wykazały zysk w 2009 roku)
- Dobry rating kredytowy (większość AAA)
- Brak podejrzanych funduszy private equity oraz inwestorów spelulantów w akcjonariacie
- Brak akcji uprzywilejowanych
- Zrozumiała dla mnie działalność i prosta struktura kapitałowa
- Silny głowny akcjonariusz/grupa akcjonariuszy
- Poprawna polityka informacyjna

Dodatkowo wierzę, że mogą dalej się rozwijać:
Handlują oponami, wchodzą na rynek felg. Planują wejść w rynek Car Audio (mają znaną domenę elektroda.pl). Rozwijają podobne serwisy w całej Europie.
Są również właścicielami mojego ulubionego portalu samochodowego (autocentrum.pl).
Na tej podstawie stwierdzam, że cokolwiek robią, przykładają się do tego. Ich strony są bardzo profesjonalnie przygotowane (co jest bardzo ważne w e-commerce).
Prowadzą bardzo dobry PR (żaden mail nie pozostaje bez odpowiedzi).

Dodatkowo:
- od dna bessy wzrośli relatywnie niewiele
- do szczytów historycznych jest spore pole do wzrostów (a te szczyty nie były wynikiem "plotek o wejściu w deweloperkę" czy "wejściu Moski czy Patrowicza").

To w sumie tyle - powyższe wystarcza wg mnie aby zaryzykować kupno ich akcji.

Pzdr.

Kurczę, usunęło mi wszystko, co napisałem angry3

Pytałem o Oponeo.pl, bo sam kiedyś byłem akcjonariuszem spółki, ale mnie wkurzyła. Fundamentalnie nie wykorzystuje swojej szansy rozwoju na perspektywicznym rynku. Wskaźnikowo jest już dość droga. Do tego jeszcze kurs się strasznie kisi.

Śledzę spółkę, ale już na wstępie jestem do niej zrażony.
Edytowany: 26 maja 2010 22:26

Frog
13
Wysłane: 26 maja 2010 22:40:31
ynwestor napisał(a):

Kurczę, usunęło mi wszystko, co napisałem angry3

Pytałem o Oponeo.pl, bo sam kiedyś byłem akcjonariuszem spółki, ale mnie wkurzyła. Fundamentalnie nie wykorzystuje swojej szansy rozwoju na perspektywicznym rynku. Wskaźnikowo jest już dość droga. Do tego jeszcze kurs się strasznie kisi.

Śledzę spółkę, ale już na wstępie jestem do niej zrażony.

Doskonale wiem co czujesz. Czasem złe wspomnienia z inwestycji w jakąś spółkę wpływają na negatywne nastawienie do niej. A gdy emocje przesłaniają nam możliwość racjonalnej analizy, lepiej w daną spółkę nie inwestować. Możemy bowiem trzymać walor w czasie bessy ("nie sprzedam dopóki nie odrobię strat na tym śmieciu"), albo uparcie mrozić kapitał w czasie hossy w spółce będącej w konsolidacji, pomimo pojawiających się na rynku innych okazji ("zarobiłem tyle razy, zarobię ponownie - poczekam, nie odpuszczę").

Oponeo ma C/WK 1,57 - nie jest więc to balon. C/Z oczywiście spory, ale ciężko zarabia się w kryzysie. Dopóki się rozwijają (nowe serwisy zagraniczne) i nie popadają w długi, myślę że potencjał do wzrostów jest.
Follow me on Twitter

Zindo
0
Wpisów: 135
Wysłane: 27 maja 2010 15:06:15

Zawsze mnie zastanawiało kto inwestuje w tak niepłynne spółki jak np. Helio. Dziś obrót 343 zł. W razie gdyby przyszło się pożegnać z papierem to jak to zrobić ?
Dla mnie to nawet taki Aplisens, na którym troszke zarobiłem jest mało płynny i to nie dlatego żebym obracał jakąś wielką kasą.

Frog
13
Wysłane: 27 maja 2010 15:14:46
Zindo napisał(a):

Zawsze mnie zastanawiało kto inwestuje w tak niepłynne spółki jak np. Helio. Dziś obrót 343 zł. W razie gdyby przyszło się pożegnać z papierem to jak to zrobić ?
Dla mnie to nawet taki Aplisens, na którym troszke zarobiłem jest mało płynny i to nie dlatego żebym obracał jakąś wielką kasą.

Zależy co masz na myśli pisząc "w razie gdyby przyszło pożegnać się z papierem". A co miałoby przyjść tak nagle, że inwestor długoterminowy musiałby sprzedawać właśnie teraz, dziś?

A nawet jeżeli, to zawsze jest PKC. Najwyżej się sprzeda 5% poniżej kursu odniesienia.
Ja nie widzę problemu z małą płynnością.

PS. Nigdy nie stosowałem i nie stosuję Stop-loss. Więc z tym też nie ma problemu.
Follow me on Twitter

Zindo
0
Wpisów: 135
Wysłane: 27 maja 2010 15:28:58
Frog napisał(a):
Zindo napisał(a):

Frog napisał(a):
Zależy co masz na myśli pisząc "w razie gdyby przyszło pożegnać się z papierem". A co miałoby przyjść tak nagle, że inwestor długoterminowy musiałby sprzedawać właśnie teraz, dziś?

Potrzebujesz gotówki na inny cel, niezbyt dobra wiadomośc ze spółki. Powodów można znaleśc dużo.

Frog napisał(a):
A nawet jeżeli, to zawsze jest PKC. Najwyżej się sprzeda 5% poniżej kursu odniesienia.
Ja nie widzę problemu z małą płynnością.

O ile chcesz sprzedac akcje za 2 - 3 tys. to rzeczywiście nie jest to duży problem. Mimo wszytko szkoda tych 5% straconych na dzień dobry przez spread.

]

Frog
13
Wysłane: 27 maja 2010 15:35:08
Cóż... Jak już pisałem wcześniej, "w razie czego" jest PKC. Chętni się znajdą. Choćby animator (a jest prawie na każdej spółce taki z automatycznym zleceniem - on zawsze kupi).

A tak w ogóle, to bardziej interesuje mnie aby w akcjonariacie był udziałowiec większościowy i aby były solidne fundamenty minimalizujące możliwość pojawienia się tragicznego infa. Płynność teoretycznie jest problemem tylko 2x na przestrzeni kilku lat (przy zakupie i przy sprzedaży).
Nie zamierzam wybierać spółek kierująć się ich płynnością/wielkością FF.
Fundamenty, fundamenty, fundamenty.

Zresztą - przyjdzie szczyt hossy to i o płynność nie trzeba się będzie martwić. thumbright
Follow me on Twitter

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

2 3 4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,412 sek.

ddwzvjse
anojrvkl
lqfjjiyc
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +77 405,22 zł +387,03% 97 405,22 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hvgggwri
mxsedsdk
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat