PARTNER SERWISU
heyvfbpo
3 4 5 6 7
WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 30 lipca 2009 20:27:14 przy kursie: 26,21 zł
Drogi CUKRZE, tudzież Cukierku wave - robisz świetną robotę na tym wątku, powstrzymaj się jednak od wieszczenia kursu bez podparcia tego jakimiś wyliczeniami lub innymi danymi, z których wynikałby np. wzrost wartości spółki.
Poza tym, licząc na zyski, pamiętajmy o ryzyku. Te dwie rzeczy idą w parze, jak Flip i Flap.
Edytowany: 30 lipca 2009 20:27

koszyk
0
Wpisów: 1 099
Wysłane: 30 lipca 2009 20:47:41 przy kursie: 26,21 zł
Watch Dog, dlaczego gasisz ducha i optymizm tratujesz bezwzglednie?Angel

Zaoponuję, jeżeli pozwolisz...

On mysli i może ma czuja, że Astarta będzie po 50!

Jezeli wszystko, byłoby policzalne, to nie byłoby giełdy. Ja sobie myslę, że Silvano bedzie po 12 zł w ciągu 2-ch lat. Argumenty można wymieniać, ale dobrze wiesz, że nie wszystkie da się skwantyfikować.
Dlatego jedni zostają wielokrotnymi mistrzami swiata w pokerze, a inni ani razu.

Pozdrawiam z ogromnym szacuniem dla Twojej wiedzy i błyskotliwości. Powaznie.

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 30 lipca 2009 20:49:54 przy kursie: 26,21 zł
Powiedzmy, że próbuję zmusić naszego Czcigodnego Redaktora Wątku Astarty do jeszcze większego wysiłku downtown

cukier
0
Wpisów: 159
Wysłane: 30 lipca 2009 20:56:02 przy kursie: 26,21 zł
a mało z krzesła nie spadłem z krzesła, forum o Astarcie odzyło wave

ajuż myślałem, że do siebie piszę...

i tak trzymać Panie i Panowie

a jak nasi przyjaciele z ING pozwolą i pomogą to dojdziemy, dojdziemy..., bo sam cukier sam niewiele może (i on o tym wie doskonale )

cdn...

trzymajcie się

koszyk
0
Wysłane: 30 lipca 2009 21:02:05 przy kursie: 26,21 zł
Ku chwale wiedzy wiedzy biznesowej. !

Kolega Cukier pracowitą i dobrą robotę czyni. Myślę, że kiedyś zarobię na Astarcie dzięki niemu. A w ramach wolności słowa może sobie wieszczyć kurs Astarty. Anale zawodowi mogą bredzić? Niech nam tez będzie wolno.

Ciekawe, jak ktoś kiedyś, uzasadniłby kurs GANTA, ze 1 na 100 złoty. Warto słuchać też wieszczów.

cukier
0
Wysłane: 31 lipca 2009 20:05:28 przy kursie: 26,80 zł
i to lubię, żadne dziwne skoki, powolutku do góry...

Saxo Bank:

...Soja wciąż zyskuje na popularności, gdyż silny popyt eksportowy wciąż uszczupla i tak niskie stany magazynowe Stanów Zjednoczonych. Rynek obawia się jednak, że mimo rekordowych ilości obsianych obszarów, nowe zbiory nie spełnią przewidywanego popytu. Listopadowa soja zakończyła tydzień wartością o 1% wyższą, czyli na poziomie 10,00 USD.
Sektor rolniczy spodziewa się również następnego uderzenia El Nino - zestawu warunków pogodowych, który zwykle skutkuje suszą w południowo-wschodniej Azji. Według australijskich ekspertów, tegoroczna szansa na powstanie El Nino jest większa niż 50%. Susza może wpłynąć na ziarno, cukier i ryż, skutkując drastycznymi zmianami cen. Wzrost wartości cukru był wynikiem przerwania corocznego monsunu w Indiach, co może wynikać z powstawania El Nino...

koszyk
0
Wysłane: 31 lipca 2009 20:19:41 przy kursie: 26,80 zł
Ta Astarta, to jest SPÓŁA!

Wiedze interdyscyplinarną niezbędnie posiadać trzeba. Od kursów walut państw osciennych, po meteorologię światową...Angel

Sprawdze, czy TRYND juz się utworzył. Silny jak El Ninjo i gorący jak monsun.

No coś nie mogę się zdecydować....

pozdro Cukier.salute

cukier
0
Wysłane: 31 lipca 2009 20:45:27 przy kursie: 26,80 zł
koszyk napisał(a):
Ta Astarta, to jest SPÓŁA!

Wiedze interdyscyplinarną niezbędnie posiadać trzeba. Od kursów walut państw osciennych, po meteorologię światową...Angel

Sprawdze, czy TRYND juz się utworzył. Silny jak El Ninjo i gorący jak monsun.

No coś nie mogę się zdecydować....

pozdro Cukier.salute

koszyk,

ludzie na akcje kghm, takze nie mogli sie zdecydować jak kosztowały 20 zł...:)

nie mysli o ING , bo to była zwykła podpucha
kiedy mozna na Astarie zarobić, jak nie teraz ją kupując ?
dzisiaj miałes jednorazowy zakup 11.560 szt po 26,65 zl ...(jak na Astratę nieźle)

jeszcze wam cen na mleko na Ukrainie nie wkleiłem..., a Astarta juz poczyniła w tym kierynu inwestycje, od grudnia zaczną im dawać kolejne zyski...

pozdrawiam i do poniedziałku

cukier
0
Wysłane: 3 sierpnia 2009 18:04:05 przy kursie: 27,80 zł
Kolejny wzrost cen cukru na Ukrainie
2009-08-03

W ciągu kilku ostatnich dni cena cukru w Obwodzie Sumskim wzrosła do poziomu 7 UAH za 1 kg, przy czym w ubiegłym tygodniu cena ta wyniosła 5 UAH za 1 kg. W Obwodzie Charkowskim minimalna cena hurtowa 1 kg cukru wynosi 6 UAH.
Zdaniem ekspertów tego rynku największy deficyt cukru odnotowywany będzie w roku 2010, a nie w roku bieżącym, przewiduje się, że na 1 września br. zapasy tego produktu w państwowych rezerwach materiałowych wyniosą 600-700 tys. ton. Jednocześnie konsumpcja cukru na Ukrainie szacowana jest na poziomie 1,8-2 mln ton rocznie. W ubiegłym roku na Ukrainie wyprodukowano 1 575 tys. ton cukru.

Źródło: „Ekonomiczeskije Izwiestia"

cukier
0
Wysłane: 4 sierpnia 2009 21:13:35 przy kursie: 26,98 zł
Astarta zarabia rownież na zbożu:

Ceny ukraińskiego zboża poszły w górę
2009-08-04

Po spadku cen na ukraińskim rynku zboża odnotowanym w ostatnich dwóch miesiącach, w ubiegłym tygodniu ceny zboża znowu poszły w górę. Wg danych spółki „Pro Agro", ceny wzrosły o 20-30 UAH za 1 tonę, m.in. cena pszenicy paszowej wzrosła średnio o 30 UAH za 1 tonę, jęczmienia - o 50 UAH za 1 tonę.

Większość ekspertów rynku jest przekonana, że wzrost cen zboża jest wynikiem interwencji państwa, i związany jest z zaplanowanym przez Fundusz Agrarny zakupem zboża po cenie rynkowej i sprzedażą po ulgowej cenie oleju napędowego dla rolników. Podstawowym problemem jest nadal długotrwałość procesu rozliczeń Funduszu z rolnikami.

Źródło: „Ekonomiczeskije Izwiestia"

cukier
0
Wysłane: 5 sierpnia 2009 12:34:49 przy kursie: 26,20 zł
ujęty III kw. dla cen cukru:

kliknij, aby powiększyć

cukier
0
Wysłane: 5 sierpnia 2009 18:01:25 przy kursie: 26,20 zł
Wznowienie rejestracji wniosków o dot. uzyskania pozwolenia na import cukru trzcinowego
2009-08-05

Na stronie internetowej Ministerstwa Gospodarki Ukrainy opublikowano informacje o wznowieniu rejestracji wniosków dot. uzyskania pozwolenia (licencji) na import cukru trzcinowego w ramach ustalonego wcześniej kontyngentu. Rejestracja w/w wniosków została wstrzymana w końcu marca br.

Przypominamy, że w dniu 1 stycznia 2009 r. Ukraina wprowadziła - zgodnie z uzgodnieniami osiągniętymi w ramach negocjacji akcesyjnych tego kraju do Światowej Organizacji Handlu - kontyngent na import cukru z trzciny cukrowej (kod klasyfikacyjny UKTZED: 1701 11) w wysokości 260 tys. ton rocznie. Import cukru w ramach w/w kontyngentu odbywa się po obniżonej stawce celnej w wysokości 2%. (vide: informacja z dnia 5 stycznia 2009 r.).

Źródło: „Kommersant"

zobaczymy ile z tego toru dostanie Astarta...

kijekjjk
0
Wpisów: 336
Wysłane: 5 sierpnia 2009 21:26:39 przy kursie: 26,20 zł
szczerze to spolka sie jakos nie interesuje..
ale ile ty tu cukier dobrej roboty robisz to szacun!thumbright
„Inwestorzy nie planują przegrywać. Przegrywają, bo nie planują”...
"Taka jest moja koncepcja
Tak ja to widzę"

anty_teresa
PREMIUM
522
Wpisów: 11 191
Wysłane: 5 sierpnia 2009 22:00:02 przy kursie: 26,20 zł
kijekjjk napisał(a):

Kolega Cukier pracuje na swoje zyski... ;)
A tak poważnnie to spółka na razie nie jest tania... CWK powyżej 2 czyli rynek oczekuje bardzo dynamicznego wzrostu zysków. Takiego który wart jest premii 150%... Na tę chwilę absurd, ale wiadomo przeszłość, bo jest strata netto. Operacyjnie powinni się poprawić o conajmniej 30 % aby spółka była warta zainteresowania. Wiadomo iż II i III q będą bardzo dobre. Z zysków wypadną II i III q za 2008, ale zostanie nadal IV i Iq gdzie słodko nie było. Ciekaw jestem jak się rozwinie sytuacja. Nie znam na tyle papieru aby coś prognozować ale rynek już oczekuje sowitych zysków... Takich słodziutkichthumbright

cukier
0
Wysłane: 5 sierpnia 2009 22:22:39 przy kursie: 26,20 zł
wave
anty_teresa napisał(a):
kijekjjk napisał(a):

A tak poważnnie to spółka na razie nie jest tania... CWK powyżej 2 czyli rynek oczekuje bardzo dynamicznego wzrostu zysków. Takiego który wart jest premii 150%... Na tę chwilę absurd, ale wiadomo przeszłość, bo jest strata netto. Operacyjnie powinni się poprawić o conajmniej 30 % aby spółka była warta zainteresowania. Wiadomo iż II i III q będą bardzo dobre. Z zysków wypadną II i III q za 2008, ale zostanie nadal IV i Iq gdzie słodko nie było. Ciekaw jestem jak się rozwinie sytuacja. Nie znam na tyle papieru aby coś prognozować ale rynek już oczekuje sowitych zysków... Takich słodziutkichthumbright

każdy kto inwestuje na GPW stara sie zarabiac...przynajmniej mam taką nadzieję Think , ja, opócz tego jeszcze pracuję nad spółkami,w które ładuje kaskę...,
forum Stockwatch, nie spowoduje wzrostu tej spółki do 100 zł, bez wzgledu na to, co i ile jeszcze tu napiszę, co nie oznacza, że nie warto wiedzieć co dzieje się w światowym rynku cukru, wiedzy nigdy nie za wiele...wave

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 5 sierpnia 2009 22:38:51 przy kursie: 26,20 zł
cukier napisał(a):
wave
anty_teresa napisał(a):
kijekjjk napisał(a):

każdy kto inwestuje na GPW stara sie zarabiac...przynajmniej mam taką nadzieję Think , ja, opócz tego jeszcze pracuję nad spółkami,w które ładuje kaskę...,
forum Stockwatch, nie spowoduje wzrostu tej spółki do 100 zł, bez wzgledu na to, co i ile jeszcze tu napiszę, co nie oznacza, że nie warto wiedzieć co dzieje się w światowym rynku cukru, wiedzy nigdy nie za wiele...wave

Cukierku to był malutki żarcik... Fajne to co piszesz i pokazuje jedną stronę spółki. Doceniam tę pracę. Ja tylko dotykam problemów o których ty nie piszesz... Staram się znaleźć ciemniejsze strony inwestycji. Ja raczej grywam niż inwestuję więc nie odbiorę uwagi osobiście. 3some
Ja będę jątrzył w słodkim obrazie a ty mnie prostuj. Zaprognozujesz i uzasadnisz wyniki za IIq? Znamy już ceny, waluty, pozycję, pokusisz się?

cukier
0
Wysłane: 6 sierpnia 2009 20:41:38 przy kursie: 26,00 zł
Ceny zawartych kontraktów na cukier, przechodza mnie powoli dreszcze...:

London No 5 cukier bialy surowy
(06/08/2009)

Symbol Last Chg Vol
Oct '09 518.90 +8.30 3925

Dec '09 530.10 +9.30 1962

Mar '10 540.10 +9.60 1125

May '10 533.80 +9.70 579

Aug '10 522.90 +8.30 265

cukier
0
Wysłane: 7 sierpnia 2009 19:32:53 przy kursie: 26,50 zł
żegnam Was, salute

już wszystko wiecie o cukrze i Astarcie, czas samemu podejmować decyzje..., ja, wiele tygodni temu je już podjęłem, nie interesują mnie chwilowe spadki o 2, 3 czy nawet 5 zł..., wiem bowiem ile jedna akcja Astarty będzie kosztować wiosną 2010 r. Shhh ...no chyba ( AntyTeresa coś wiesz ?), że na Ukrainie wybuchnie rewolucja - co nie jest niewykluczone...Think , ale wóczas Astarta jako spółka prawa holenderskiego, zarejestrowana na Cyprze, także sobie poradzi...
Na dowidzenia ostatnie informacje, które jeżeli o ceny już są nieaktualne ( bo dzisaj są już wyższe):

Cukier jest najdroższy od 20 lat
2009-08-07
Cukier drożeje piątą sesję z rzędu w Londynie do najwyższego poziomu od co najmniej 1989 roku. Wskutek niedostatecznych opadów w Indiach może dojść do drastycznego spadku zbiorów i osłabienia globalnej podaży.

Cukier

Cena cukru w LondyniePrownicja Maharashtra, największy producent w Indiach, obniżyła prognozę produkcji do zaledwie 4,6 mln ton za sezonie rozpoczynającym się 1 października, w porównaniu z 5 mln ton, szacowanymi 29 czerwca. W zeszłym roku prowincja dostarczyła 9,1 mln ton.

Biały, czyli rafinowany cukier w dostawach na październik wzrósł o 2,40 dolara, lub 0,5 proc., do 518,90 dolarów za tonę na londyńskiej giełdzie Liffe i tuż po południu był sprzedawany po 514,30 dol. Surowy cukier w kontraktach październikowych awansował o 0,4 proc. do 19,42 centów za funt na ICE Futures w Nowym Jorku, po wspięciu się do 19,55 centa, czyli trzyletniego maksimum.

Brak opadów w czerwcu 2008 zmniejszył w Indiach zbiory trzciny cukrowej, co spowodowało spadek produkcji cukru o połowę, a kraj ten po raz pierwszy od sezonu 2005-2006 został importerem netto. Według Zrzeszenia Indyjskich Cukrowni produkcja cukru w sezonie kończącym się 30 września, obniży się o 44 proc. do 14,7 mln ton. Indie są największym na świecie konsumentem cukru i drugim producentem po Brazylii.

Ceny surowca podskoczyły w ostatnich tygodniach po ulewnych opadach w Brazylii, co uderzyło w produkcję cukru i obniżyło zwartość sacharyny.

Barclays Capital prognozuje wzrost cen surowego cukru do 22 centów za funt na marzec 2010 roku. Jak napisał Nicholas Snowdon w raporcie z 3 sierpnia, oczekiwania te “mogą się okazać wstrzemięźliwe, jeśli El Nino potwierdzi swoją reputację”.

Zdaniem Rabobank Groep globalny wzrost popytu na cukier może zwolnić do 1-1,5 proc. W ostatnich latach konsumpcja cukru zwiększała się średnio o 3 proc. w skali rocznej – twierdzi Rabobank powołując się na szacunki Międzynarodowej Organizacji Cukru.

kliknij, aby powiększyć

a pod moją nieobecność przesypujcie cukier z jedej szali na drugą...

kliknij, aby powiększyć

trzymajcie sięwave

elgar
0
Wpisów: 7
Wysłane: 7 sierpnia 2009 20:48:22 przy kursie: 26,50 zł
cukier napisał(a):
żegnam Was, salute

Udanego urlopu! Bo zakładam, że znikasz tylko na krótko ;)

Milczący czytacz
Edytowany: 7 sierpnia 2009 20:51

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 7 sierpnia 2009 21:10:38 przy kursie: 26,50 zł
Szczerze mówiąc także mam nadzieję iż nie opuszczasz IS na zawsze...
Mam osobistą prośbę. Czy mógłbyś podlinkować parę stronek z których czerpiesz informacje na temat rynku cukru?
Zmoblizowałeś mnie do bliższego przyjrzenia się spółce od strony fundamentalnej.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE astarta
  • Perspektywa szczytu Trump-Putin winduje notowania spółek ukraińskich
    Perspektywa szczytu Trump-Putin winduje notowania spółek ukraińskich

Według doradcy Kremla Jurija Uszakowa, spotkanie prezydentów Władimira Putina i Donalda Trumpa zostało wstępnie uzgodnione i może dojść do skutku w najbliższych dniach. W czwartek mocne wzrosty notuje giełda w Moskwie oraz spółki ukraińskie obecne na GPW.

• 30 dywidend do zgarnięcia na progu wakacji
    30 dywidend do zgarnięcia na progu wakacji

Na przełomie czerwca i lipca dzień dywidendy wypada w blisko 30 spółkach z rynku głównego i NewConnect. Wśród nich nie zabraknie ciekawych propozycji z wysoką stopą. Oto jak prezentuje się pierwszy wakacyjny rozkład jazdy w kalendarium dywidendowym.

3 4 5 6 7

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,180 sek.

wowoelxz
lkoqjhre
wmfnfxjr
Komunikaty ESPI/EBI Astarta Holding NV

ZOBACZ TAKŻE:
Wiadomości | Akcjonariat | Wyniki finansowe
Analiza fundamentalna | Analiza techniczna | Wycena akcji

Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
jjohqugm
qijtiryb
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat