Przyszedł czas żeby wznowić wątek.
Aktualnie mam wszystko na "jednej karcie". Nie wynika to jednak z długofalowej strategii a jedynie z wiary, że ta pozycja za 95% wartości portfela przyniesie pokaźne zyski. Cytując klasyka; "Możesz postawić wszystko na jedną kartę, pod warunkiem, że będziesz uważnie obserwować co się z nią dzieje".
Moją kartą został KGHM. Począwszy od expose premiera spółka została niemiłosiernie wyprzedana. Przed tym zdarzeniem KGHM wyglądał bardzo mocno i w zasadzie gdyby nie feralny podatek od kopalin to z dużym prawdopodobieństwem dziś walczyłby już ze swoimi zeszłorocznymi maksimami na 200zł albo byłby już nawet powyżej.
Od początku projekt podatku śmierdzi niesamowitym bublem. Pośpiech w jakim rząd PO chce to przepchnąć jest doprawdy żenujący, biorąc pod uwagę, że ustawa ma mocno uderzyć w naszą najlepszą narodową spółkę. Zresztą już wiadomo, że ustawa nie ma szans wejść w życie zgodnie z założeniem od 1 marca. Wnioski do TK oraz nasilenie protestów to tylko kwestia czasu i widzę tutaj dużą szansę, że projekt osunie się jeszcze o ładnych parę tygodni albo nawet miesięcy, a jeśli wejdzie w życie to prawdopodobnie będzie jeszcze złagodzony w stosunku do aktualnego stanu.
Kolejny cios przyszedł już niedługo potem. Gwałtowna wyprzedaż po informacji o zamiarach przejęcia Quadry i w konsekwencji znacznie niższa dywidenda za rok 2011 dołożyła kolejne 10% przeceny.
Podsumowując potężna 40% przecena KGHM na przestrzeni zaledwie jednego miesiąca dała świetną okazję inwestycyjną, kwestią było jedynie poczekać na zatrzymanie spadków i zajęcie pozycji po wybiciu ważnych oporów.
Piszę o tym wszystkim post factum, więc żeby zachować uczciwość nie będę podawał po jakiej cenie zająłem pozycję, powiem tylko, że kupiłem jakieś 15% wyżej niż było to można bezpiecznie zrobić. Nie zmienia to faktu, że wciąż był to poziom, na którym widziałem duży potencjał wzrostu.
Kurs szaleje od 5-6 sesji, ale myślę, że wciąż jest to dobry moment na wejście z tą różnicą, że teraz już chyba bym poczekał na korektę z zajmowaniem pozycji.
Wracając do sprawy przejęcia Quadry. Wcale nie jest jeszcze takie pewne, że akcjonariusze Quadry zgodzą się na ofertę KGH-u i może się tak stać, że zażądają podwyższenia oferty, na co nasz Skarb Państwa za nic się nie zgodzi. Jeżeli próba przejęcia skończy się fiaskiem, to jest szansa na dywidendę nawet w okolicach 30zł na akcję. WZA Quadry zaplanowano na 20 lutego.
Poza tym rynek oczekuje rekordowych wyników za IV kwartał, więc pod to też będzie grane na spółce. Wyniki 29 lutego.
Aktualnie SL ustawiony na poziomie 135,50 i czekamy co się dalej będzie działo.
Jeżeli wszystko będzie się układać tak jak napisałem powyżej, to myślę, że zobaczymy 170zł jeszcze w lutym.
Oprócz KGHM mam jeszcze malutkie pakiety Medicalgorithmics i Biotonu. Obydwa kupione z myślą trzymania kilka ładnych lat. Branża medyczna to mega przyszłość biorąc pod uwagę aktualne trendy demograficzne na świecie.
Skład portfela:
KGHM - 95,80%
Medicalgorithmics - 3,52%
Bioton - 0,62%
GOTÓWKA - 0,001%