PARTNER SERWISU
wdquzcza
1 2 3 4 5
Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 20 sierpnia 2012 21:42:06
Analiza wyników spółki DANKS za 2 kwartał 2012 roku

Raport spółki jest krótki, zawiera jedynie podstawowe dane i wskaźniki. Podano część informacji dotyczących spółki zależnej, które pozwalają odpowiedzieć na część naszych pytań. Tymczasem w monitorze spółki można znaleźć aktualne wskaźniki: www.stockwatch.pl/gpw/danks,wy...

Na poniższym wykresie prezentuję historyczne dane spółki odnośnie przychodów i rentowności:

kliknij, aby powiększyć

Jak widać wzrostowy trend przychodów został ostatnio wstrzymany. Dotychczas taka sezonowość działalności nie była widoczna w wynikach, więc nie można zrzucić na nią odpowiedzialności za niższe przychody. Dodatkowo dziwi mnie to, że spadek przychodów nastąpił na przełomie roku kalendarzowego, kiedy wszyscy biegli rewidenci i doradcy podatkowi mają właśnie żniwa związane z zakończeniem roku finansowego. Niestety to wahanie nie zostało wyjaśnione. Poza tym wykres pokazuje, że spółka zachowuje w miarę stabilny poziom marży i zysk jest wprost uzależniony od przychodów (poza jednym wyjątkiem).

Danks jest kolejną spółką, która utrzymuje wysoką nadpłynność. Do tego w raporcie wyraźnie stwierdzono, że nie są planowane żadne przejęcia a jedynie rozwój organiczny. Po wypłacie dywidendy w kasie spółki nadal zostanie ogromna ilość gotówki. W przypadku prowadzenia takiej działalności to właśnie gotówka (zaraz obok należności) jest najczęściej występującą pozycją bilansu. Tylko że nie powinna to być pozycja, na którą zwracamy najwięcej uwagi. Przecież to nie przez gotówkę buduje się wartość dla akcjonariuszy ale przez wynik finansowy. Ostrzegam, bo gotówka może szybko ze spółki wyjść a wtedy poziom aktywów znacznie spadnie. Dlatego nie wpadnijmy w pułapkę, że spółka jest fajna, bo ma dużo gotówki.

Spółka zależna Global Audit and Finance SA jest wyceniana metodą praw własności. Zdanie zawarte w sprawozdaniu zawiera niewielki błąd i brzmi dokładnie tak: „Zgodnie z art. 28 ust. 1 pkt 4 Ustawy o rachunkowosci Spółka w jednostkach podporzadkowanych, majacych charakter inwestycji długoterminowej (zaliczanych do aktywów trwałych) beda wyceniane na dzien bilansowy w bilansie Danks ECDP S.A. metoda praw własnosci.” Czyli GAF nie jest konsolidowany a udziały są wyceniane metodą praw własności.

Danks ma w GAF łączny udział w wysokości 42% (dane ze strony internetowej GAF). Te udziały wykazywane są w aktywach długoterminowych, których w raporcie nie widać (nie są to wymagane dane). Wycena opiera się na udziale w kapitale własnym podmiotu podporządkowanego. Trzeba ten kapitał pomnożyć przez posiadany udział. Ze względu na brak szczegółowych danych nie jestem więc w stanie podać dokładnej wyceny GAF.

Analiza może sprawiać wrażenie krytycznej ale wolę studzić emocje, bo spółka radzi sobie nieźle. A czemu spółka weszła na NC – zazwyczaj wchodzą po pieniądze.

W razie pytań proszę pisać!

>> Więcej analiz najnowszych
raportów finansowych jest tutaj

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

zjk
zjk
0
Wpisów: 925
Wysłane: 9 czerwca 2013 10:00:23 przy kursie: 0,99 zł
Cisza na forum a tymczasem spolka glowny akcjonariusz chce zmiany uchwaly dotyczacej emisji z PP

www.gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl...

Zastanawia mnie punkt 7.
"Objecie wszystkich akcji serii C nastapi w drodze zło4enia oferty przez Spółke i jej przyjecia
przez oznaczonego adresata (subskrypcja prywatna), przy czym oferta objecia akcji serii C
zostanie zło4ona nie wiecej niz 149 (stu czterdziestu dziewieciu) adresatom."

Firma rezygnuje z PP, a akcje zostana objete przez nie wiecej niz 149 akcjonariuszy. Czy to jest inny sposob do podejscia do emisji z PP czy poprostu formalny zapis a akcje zostana objęte przez wskazane podmioty.

Niestety ale rezygnacja z PP na rzecz wybranych inwestorów jest niekorzystna dla akcjonariuszy mniejszosciowych.

Bonzai
0
Wpisów: 98
Wysłane: 9 czerwca 2013 15:43:00 przy kursie: 0,99 zł
A to ciekawe, ja już na moje PP się zapisałem. To znaczyłoby, że środki zostałyby zwrócone. Nie podoba mi się taka zmiana zasad gry podczas "meczu".

rexpio
0
Wpisów: 25
Wysłane: 9 października 2013 16:50:20 przy kursie: 1,04 zł
Obserwuję kilka spółek o najwyższych dywidendach za 2012 (stopy %)
(źródło: www.stockwatch.pl/dywidendy/de... )

w ścisłej czołówce, pierwsza 5tka jest EBC, DANKS, S4E, FORTUNA, PROLOG itd.
dziwi mnie taka cisza w tym wątku, bo DANKS (jeśli umiem czytać ;) ) miał bardzo wysoką stopę dywidendy, wydawało mi się, że ten wątek tutaj będzie żył.. a tu .... cisza od czerwca?

zjk
zjk
0
Wysłane: 10 października 2013 08:27:53 przy kursie: 1,04 zł
Cisza gdyż nie bardzo jest o czym tutaj dyskutować.
Spółka prowadzi stabilny biznes generujący zyski, prawie cały przeznacza na dywidendę.

Gdyby nie sprawa zakupu znaku towarowego, spółka byłaby perełką generująca niezłe dywidendy. Jednak ostatnim rokiem rozwodnienie kapitału i transakcja nabycia znaku trochę nadwyrężyła zaufanie.

Stopa dywidendy na akcje spadnie z 25 gr w tym roku, co poziomu około 10-15 gr w przyszłym.

Bonzai
0
Wpisów: 98
Wysłane: 10 października 2013 14:41:59
Dokładnie tak. Stabilny biznes generujący stabilny przychód i płacący bardzo dobrą dywidendę. To duży plus spółki jednak minusem jest fakt, że spółka bardzo lekceważy akcjonariuszy mniejszościowych. Chodzi mi o to, że ostatnia emisja została skierowana tylko dla akcjonariuszy większościowych, a np. moje środki z zapisu na nowe akcje zostały mi zwrócone. Nie podoba mi się takie traktowanie. Następnie nie podoba mi się to, że spółka zdecydowała się na wypłatę dywidendy, a jednocześnie przeprowadziła nową emisję. Gdyby spółka miała jasną politykę rozwoju, to nie rozwadniałaby kapitału, tylko część wypracowanego zysku pozostawiałaby w spółce aby z tego przeprowadzać rozwój. Moim zdaniem po prostu spółka stwierdziła (Pan Truchel), że skoro spółka wypracowuje stabilny zysk, to po co się nim dzielić z innymi akcjonariuszami i dlatego aby przyszłościowo zachować więcej kapitału dla siebie, jeszcze bardziej rozwodniła akcje.

brus
0
Wpisów: 4
Wysłane: 18 października 2013 15:52:51 przy kursie: 1,03 zł
Bonzai, znaczy się robią dywidendę, ale z myślą tylko o większościowych? bo jak sprzedają akcje tylko pod większościowych, to czy dywidenda nie będzie uzależniona od tego? hmmmm

zjk
zjk
0
Wysłane: 20 października 2013 15:42:20 przy kursie: 1,03 zł
Co do emisji akcji serii C.

Nie do końca była skierowana do akcjonariuszy większościowych. Choć nie wiem jaką ilość akcji chciałeś objąć; to emisja została objęta także przez drobnych akcjonariuszy.

Emisja ta pokrzywiła chyba osoby które brały udział w emisji serii B, oraz spowodowała spadek potencjalnej dywidendy a na akcje o nie więcej niż 50%. Zakładając ze 100% zostanie wypłacone w postaci dywidendy redukcja sięgnie ponad 40% ale mniej niż 50% - ze względu na zmniejszenie podstawy opodatkowania.

Brus:
Dywidenda wypłacana jest wszystkim akcjonariuszom - akcje serii A,B,C są tak samo uprawione do dywidendy. Niema akcji uprzywilejowanych.

rexpio
0
Wysłane: 14 listopada 2013 10:45:09 przy kursie: 1,15 zł
ej.. co z raportem kwartalnym?
dzisiaj wszyscy publikują, liczyłem, że będzie rano

rexpio
0
Wysłane: 29 listopada 2013 08:59:29 przy kursie: 0,93 zł
raport listopadowy:
www.danks.pl/relacje-inwestors...

z ciekawostek:
Złożenie wniosku o wyznaczenie pierwszego dnia notowania akcji serii C

Zarząd Emitenta informuje, iż w dniu dzisiejszym, tj. 25 listopada 2013 roku do Zarządu Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie S.A. został złożony wniosek o wyznaczenie pierwszego dnia notowania 3.758.428 akcji zwykłych na okaziciela serii C Emitenta. Proponowany dzień rozpoczęcia notowania przedmiotowych akcji to 3 grudnia 2013 roku.
(www.danks.pl/relacje-inwestors...)

grum
PREMIUM
101
Wpisów: 916
Wysłane: 20 stycznia 2014 13:26:14 przy kursie: 0,81 zł
A teraz coś pozytywnego, dzisiejszy komunikat " [...] polityka dywidendowa Spółki nie uległa zmianie. W związku z powyższym Zarząd Spółki będzie rekomendował wypłatę dywidendy w wysokości 100 proc. zysku netto Spółki za 2013 r."

transformers
0
Wpisów: 72
Wysłane: 7 czerwca 2014 22:47:37 przy kursie: 1,14 zł
Są i plany dywidendy - www.newconnect.pl/?page=1045&a...

Rada Nadzorcza zaproponowała 19 gr na akcję, co daje stopę dywidendy przy obecnym kursie (1,14 zł) na poziomie 16,7%, więc chyba najwyższą spośród całego rynku NewConnect i rynku regulowanego GPW.

Co prawda jeden akcjonariusz chce zamiast dywidendy skup akcji własnych (www.newconnect.pl/?page=1045&a...).

O wszystkim zadecyduje ZWZA w dniu 25.06.

zjk
zjk
0
Wysłane: 8 czerwca 2014 11:03:32 przy kursie: 1,14 zł
Jeśli przegłosują skup akcji - tak naprawdę decydujący głos ma Prezes Truchel, będzie to strzał w stopę firmy względem inwestorów. Smrodu narobili już poprzez emisje akcji i zakup "znaku towarowego".

Inwestorzy nabywali ten papier głownie ze względu na politykę dywidendową, oraz całkiem nie złe przepływy jakie mogły się z tego pojawić.

zbigniew99
0
Wpisów: 4
Wysłane: 16 czerwca 2014 23:03:45 przy kursie: 1,05 zł
Moje obawy, zgodnie z propozycją uchwały i po doświadczeniach z 2013 r.:
1. Skup akcji
2. zaoferowanie ich do nabycia wybranym osobom po niskiej cenie
rozliczenie transakcji fuzji i przejęć niekorzystne dla akcjonariuszy

zjk
zjk
0
Wysłane: 27 czerwca 2014 11:41:59 przy kursie: 0,97 zł
Gowny akcjonariusz a zarazem Prezes spolki, pokazal rynkowi co mysli o akcjonariuszach oraz jaka ma wizje podzialu zyskow w spolce.

Przeglosowali skup akcji, ktora spora czesc akcjonariuszy stawia w przegranej pozycji, in plus moga wyjsc tylko ci co nabyli akcje ostaniej emisji lub pierwszej seri. Natomiast posiadacze seri B jak i osoby ktore nabyly ten papier na rynku moga czuc sie poszkodowane.
Skup zaklada umozenie, odsprzedanie lub nabycie czegos wzamian za akcje. Pesymistycznie zakladajac moze stanowci II wyprowadzenie majatku ze spolki [jesli nabycie znaku towarowego tak potraktujemy].

DANSK stracil status spolki dywidendowej zrazajac do siebie takze inwestorow mniejszosciowych.
Stal sie spolka spekulacyjna.

ChiefMike
0
Wpisów: 575
Wysłane: 5 lipca 2014 14:19:39 przy kursie: 0,99 zł
zjk - czyli nowi akcjonariusze nie mają co liczyć na dywidendę ?

zjk
zjk
0
Wysłane: 5 lipca 2014 15:11:22 przy kursie: 0,99 zł
100% nigdy nie mamy, mi wydaje sie ze prawdopodobienstwo wyplaty dywidendy w 2015,2016 itp znacznie spadlo choc spółka fundamentalni jest okey, posiada pozytywne cash flow; dokonala precedensu z checi optymalizacji podatkowej ktora skutkuje szkoda dla drobnych akcjonariuszy. Wyplata dywidendy pozwolilaby na pozytywny cash flow dla akcjonariuszy bez zmiany stopnia zaangazowania.

Sam skup akcji jest in plus dla osob ktore objely emisje akcji po 70 gr, natomiast osoby ktore to zrobily w pierwszej ofercie albo nabyly na rynku akcje z cena raczej wyzsza niz oferta skupu moga czuc sie wprowadzone wblad.

Pomine fakt, ze akcjonariusza emisji po 70 gr, obiecywano regularna wypłatę dywidendy.

ChiefMike
0
Wysłane: 6 lipca 2014 22:52:20 przy kursie: 0,99 zł
Dzięki za posta.

Skąd mam wiedzieć Akcje jakiej serii kupuje ? W domu maklerskim też nie widzę informacji na temat moich Akcji.

zjk
zjk
0
Wysłane: 6 lipca 2014 23:02:24 przy kursie: 0,99 zł
Jeśli kupujesz na rynku NC, to seria nie jest dla ciebie istotna. Kupujesz po aktualnym kursie. Akcje wszystkich dopuszczonych serio notowane sa po tym samym kursie.

ChiefMike
0
Wysłane: 5 września 2014 12:46:59 przy kursie: 1,03 zł
Dzięki za informacje.

Odnośnie Skupu Akcji.

Spółka przyjmie wszystkie oferty sprzedaży Akcji złożone w terminie przyjmowania ofert sprzedaży Akcji
zgodnie z opisanymi poniżej zasadami redukcji.
W wyniku przeprowadzenia nabywania Akcji na podstawie Zaproszenia, Spółka nabędzie Akcje w liczbie
nie większej niż 1.667.097 (jeden milion sześćset sześćdziesiąt siedem tysięcy dziewięćdziesiąt siedem) akcji
własnych, co odpowiada nie więcej niż 20 proc. (dwadzieścia procent) ogólnej liczby głosów w kapitale
zakładowym Spółki oraz 20 proc. (dwadzieścia procent) ogółu akcji Spółki znajdujących się w obrocie
zorganizowanym.
W przypadku, gdy łączna liczba Akcji objętych wszystkimi ofertami sprzedaży złożonymi w terminie
przyjmowania ofert sprzedaży będzie wyższa niż 1.667.097 (jeden milion sześćset sześćdziesiąt siedem
tysięcy dziewięćdziesiąt siedem), Spółka dokona proporcjonalnej redukcji liczby Akcji objętych ofertami
sprzedaży. Ustalenie ostatecznej liczby Akcji nabywanych od poszczególnych akcjonariuszy polegać będzie
na pomnożeniu liczby Akcji objętą ofertą sprzedaży złożoną przez danego akcjonariusza przez stopę
alokacji (będącą wynikiem dzielenia liczby 1.667.097 (jeden milion sześćset sześćdziesiąt siedem tysięcy
dziewięćdziesiąt siedem) przez łączną liczbę akcji Spółki objętych wszystkimi ofertami sprzedaży
złożonymi w terminie ich przyjmowania), a następnie zaokrągleniu otrzymanego w ten sposób iloczynu
w dół do najbliżej pełnej akcji. Akcje pozostałe po zastosowaniu powyższego zaokrąglenia (tj. akcje
w liczbie stanowiącej różnicę pomiędzy liczbą 1.667.097 (jeden milion sześćset sześćdziesiąt siedem tysięcy
dziewięćdziesiąt siedem), a łączną liczbą akcji objętych zredukowanymi i zaokrąglonymi ofertami
sprzedaży) będą alokowane po jednej kolejno począwszy od największej oferty sprzedaży do najmniejszej,
Danks –Europejskie Centrum Doradztwa Podatkowego S.A. 8
aż do całkowitego przydzielenia akcji w liczbie równej 1.667.097 (jeden milion sześćset sześćdziesiąt
siedem tysięcy dziewięćdziesiąt siedem).
Edytowany: 5 września 2014 12:56

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,859 sek.

cpqklpec
pieozcuo
zgunkqow
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
pqbdjyuh
pehsbvxf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat