PARTNER SERWISU
stmycupd
56 57 58 59 60

BANKRUCIK portfelik

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 4 czerwca 2013 23:38:04
dobrana DUDA do równego rachunku, trochę Integera.... i kasy znowu 0

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

bankrucik
141
Wysłane: 6 czerwca 2013 11:01:55
bankrucik napisał(a):
bankrucik napisał(a):
Wbrew wielokrotnym zapewnieniom prezesa J. Orła o nieplanowaniu nowej emisji akcji, porządek obrad na najbliższe walne przewiduje uchwałę o kapitale docelowym dającym zarządowi prawo do emisji
5 000.000 akcji ( 5 mln) po cenie nominalnej czyli 1,00 zł !!!!!puke_l i to z wyłączeniem prawa poboru dotychczasowym akcjonariuszom Shame on you . Ogromna emisja akcji po 1,00 zwłaszcza patrząc na fakt iż teraz jest ok. 7,9 mln akcji

Bez PP oznacza iż zarząd w porozumieniu z RN ( czyli rodzinka Orłów) wybierze sobie dowolnie nabywców akcji czyli także będzie mogła wskazać wyłącznie siebie i znajomych "królika"
www.orzelsa.com/external/showR...

kilka dni wcześniej na innym forum giełdowym napisałem iż obawiam się, że rodzinka Orłów jako główni akcjonariusze spółki, którzy opanowali cały zarząd jak i radę nadzorczą mogą mieć zamiar zrobienia takiego "nieładnego" i nieuczciwego ruchu względem pozostałych akcjonariuszy
poniżej ten cytat

jak masz 2 bańki ( a zsumuj ile rodzinka uzyskała z samej sprzedazy akcji w ciągu 2 lat) to 2 następne bańki dostaniesz... kredytu.. na zakup akcji nowej emisji po nominale ( 1,00) zł
więc masz 4 mln nowych akcji i 3,5 mln akcji starych ( jako rodzinka) w prawie w 12 mln akcji.. kapitału ( stare +nowe)
za te 4 bańki robisz nową emisję bez pp 4 bańki trafia do spółki..poprawia się standing finansowy, dostajesz kredyt w banku na spłatę obligów więc znowu poprawia się standing finansowy firmy... kredyt na 7 % zamiast obligów na 15 %
do tego poprawiasz wyniki choćby zwalniając część rodzinki..
inwestorzy widza poprawę finansową spółki i za rok z pocałowaniem ręki kupują akcje po 3 zl...
teraz spokojnie sypiesz 3 mln akcji po 3 zl... i masz 6 baniek zysku...więcej akcji niż miałeś ( o 1mln) i do tego uratowaną firmę przynoszącą zyski

oczywiście uproszczony model... ale skuteczny

jak widać czytając projekty uchwal na walne,przedstawiony przeze mnie model sprawdza się co do joty...

Niestety pamiętam uśmiechniętą twarz prezesa który zawsze zapewniał, że emisja to nie.... a teraz smaży emisję bez PP i to 5 mln... (nasuwają się bardzo brzydkie inwektywy pod jego adresem i całej rodziny)
zawsze wszystkie emisje były z PP, kiedy trzeba było "dawać" kapitał a teraz kiedy wbrew pozorom można prostymi metodami wyciągnąć firmę na jasną stronę mocy ( żeby przynosiła zyski) to macherzy z rodzinki Orłów robią wielką emisję bez pp...

patrząc na ilość głosów dałoby się to ZABLOKOWAĆ ale MUSIAŁABY BYĆ PEŁNA MOBILIZACJA.... maluczkich !!!

Art. 415. Wymogi uchwał spółki akcyjnej podejmowanych kwalifikowaną większością głosów
§ 1. Uchwała dotycząca emisji obligacji zamiennych i obligacji z prawem pierwszeństwa objęcia akcji, zmiany statutu, umorzenia akcji, obniżenia kapitału zakładowego, zbycia przedsiębiorstwa albo jego zorganizowanej części i rozwiązania spółki zapada większością trzech czwartych głosów.

ŻEBY ZABLOKOWAĆ UCHWAŁĘ O EMISJI 5 mln akcji bez PRAWA POBORU TRZEBA ZEBRAĆ ok. 1.340.000 akcji ( ok. 17 %), przy założeniu, że rodzinka i K.S. mają ok. 52 % akcji . Zakładam, że każdy normalny i myślący akcjonariusz spoza rodzinki będzie przeciw bo TAKA UCHWAŁA GODZI W JEGO INTERESY I NIESIE KONKRETNE STRATY W PRZYSZŁOŚCI !!

17 % akcji to nie jest dużo zwłaszcza, że w obrocie jest 48 % akcji.. czyli praktycznie wystarcza co 3 z akcji w obrocie....

ŻEBY BYĆ SKUTECZNYM TRZEBA TEMAT NAGŁOŚNIĆ :

- piszczcie o tym na wszystkich forach, które znacie,
- napiszcie o tym do Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych do Działu Interwencji,
-piszcie maile do spółki z tytułem SPRZECIW WOBEC NOWEJ EMISJI AKCJI BEZ PP... ( TYLKO NIE PODAWAJCIE PRZYPADKIEM ILE MACIE AKCJI>.)

PAMIĘTAJCIE NIE TRZEBA BYĆ NA WALNYM OSOBIŚCIE WYSTARCZY dać PEŁNOMOCNICTWO INNEJ OSOBIE !! do TEGO ŻEBY GŁOSOWAŁA PRZECIW TEJ ZŁODZIEJSKIEJ UCHWALE>>>>

JESTEŚMY TĄ UCHWALĘ W STANIE ZABLOKOWAĆ. POTRZEBNA MOBILIZACJA

gucio
0
Wpisów: 314
Wysłane: 6 czerwca 2013 14:38:28
gucio napisał(a):
bankrucik napisał(a):
bankrucik napisał(a):
Wbrew wielokrotnym zapewnieniom prezesa J. Orła o nieplanowaniu nowej emisji akcji, porządek obrad na najbliższe walne przewiduje uchwałę o kapitale docelowym dającym zarządowi prawo do emisji
5 000.000 akcji ( 5 mln) po cenie nominalnej czyli 1,00 zł !!!!!puke_l i to z wyłączeniem prawa poboru dotychczasowym akcjonariuszom Shame on you . Ogromna emisja akcji po 1,00 zwłaszcza patrząc na fakt iż teraz jest ok. 7,9 mln akcji

Bez PP oznacza iż zarząd w porozumieniu z RN ( czyli rodzinka Orłów) wybierze sobie dowolnie nabywców akcji czyli także będzie mogła wskazać wyłącznie siebie i znajomych "królika"
www.orzelsa.com/external/showR...

kilka dni wcześniej na innym forum giełdowym napisałem iż obawiam się, że rodzinka Orłów jako główni akcjonariusze spółki, którzy opanowali cały zarząd jak i radę nadzorczą mogą mieć zamiar zrobienia takiego "nieładnego" i nieuczciwego ruchu względem pozostałych akcjonariuszy
poniżej ten cytat

jak masz 2 bańki ( a zsumuj ile rodzinka uzyskała z samej sprzedazy akcji w ciągu 2 lat) to 2 następne bańki dostaniesz... kredytu.. na zakup akcji nowej emisji po nominale ( 1,00) zł
więc masz 4 mln nowych akcji i 3,5 mln akcji starych ( jako rodzinka) w prawie w 12 mln akcji.. kapitału ( stare +nowe)
za te 4 bańki robisz nową emisję bez pp 4 bańki trafia do spółki..poprawia się standing finansowy, dostajesz kredyt w banku na spłatę obligów więc znowu poprawia się standing finansowy firmy... kredyt na 7 % zamiast obligów na 15 %
do tego poprawiasz wyniki choćby zwalniając część rodzinki..
inwestorzy widza poprawę finansową spółki i za rok z pocałowaniem ręki kupują akcje po 3 zl...

teraz spokojnie sypiesz 3 mln akcji po 3 zl... i masz 6 baniek zysku...więcej akcji niż miałeś ( o 1mln) i do tego uratowaną firmę przynoszącą zyski

oczywiście uproszczony model... ale skuteczny

jak widać czytając projekty uchwal na walne,przedstawiony przeze mnie model sprawdza się co do joty...

Niestety pamiętam uśmiechniętą twarz prezesa który zawsze zapewniał, że emisja to nie.... a teraz smaży emisję bez PP i to 5 mln... (nasuwają się bardzo brzydkie inwektywy pod jego adresem i całej rodziny)
zawsze wszystkie emisje były z PP, kiedy trzeba było "dawać" kapitał a teraz kiedy wbrew pozorom można prostymi metodami wyciągnąć firmę na jasną stronę mocy ( żeby przynosiła zyski) to macherzy z rodzinki Orłów robią wielką emisję bez pp...

patrząc na ilość głosów dałoby się to ZABLOKOWAĆ ale MUSIAŁABY BYĆ PEŁNA MOBILIZACJA.... maluczkich !!!

Art. 415. Wymogi uchwał spółki akcyjnej podejmowanych kwalifikowaną większością głosów
§ 1. Uchwała dotycząca emisji obligacji zamiennych i obligacji z prawem pierwszeństwa objęcia akcji, zmiany statutu, umorzenia akcji, obniżenia kapitału zakładowego, zbycia przedsiębiorstwa albo jego zorganizowanej części i rozwiązania spółki zapada większością trzech czwartych głosów.

ŻEBY ZABLOKOWAĆ UCHWAŁĘ O EMISJI 5 mln akcji bez PRAWA POBORU TRZEBA ZEBRAĆ ok. 1.340.000 akcji ( ok. 17 %), przy założeniu, że rodzinka i K.S. mają ok. 52 % akcji . Zakładam, że każdy normalny i myślący akcjonariusz spoza rodzinki będzie przeciw bo TAKA UCHWAŁA GODZI W JEGO INTERESY I NIESIE KONKRETNE STRATY W PRZYSZŁOŚCI !!

17 % akcji to nie jest dużo zwłaszcza, że w obrocie jest 48 % akcji.. czyli praktycznie wystarcza co 3 z akcji w obrocie....

ŻEBY BYĆ SKUTECZNYM TRZEBA TEMAT NAGŁOŚNIĆ :

- piszczcie o tym na wszystkich forach, które znacie,
- napiszcie o tym do Stowarzyszenia Inwestorów Indywidualnych do Działu Interwencji,
-piszcie maile do spółki z tytułem SPRZECIW WOBEC NOWEJ EMISJI AKCJI BEZ PP... ( TYLKO NIE PODAWAJCIE PRZYPADKIEM ILE MACIE AKCJI>.)

PAMIĘTAJCIE NIE TRZEBA BYĆ NA WALNYM OSOBIŚCIE WYSTARCZY dać PEŁNOMOCNICTWO INNEJ OSOBIE !! do TEGO ŻEBY GŁOSOWAŁA PRZECIW TEJ ZŁODZIEJSKIEJ UCHWALE>>>>

JESTEŚMY TĄ UCHWALĘ W STANIE ZABLOKOWAĆ. POTRZEBNA MOBILIZACJA

JESTEM ZA

Może zrobimy bojkot i nie będziemy kupować tej spółki.

bankrucik
141
Wysłane: 10 czerwca 2013 23:55:32
zapakowany w akcji prawie pod korek, gotówki brak... bawię się jakimś małym dt na DUDZIE..
czekam na mega hossę:-)) jak długo ludzie będą trzymać kasę na 3-4 % rocznie?salute

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 11 czerwca 2013 00:06:25
A z tą mega hossą ogólnie na rynku to rzeczywiście nie jest takie nierealne.Choć dzisiaj nikt w to nie wierzy widząc aki marazm,ale podwójne dno w gospodarce też jest faktem przy pozytywnej dywergencji z wykresem WIG-u.Musi być też ożywienie w Eurolandzie, wtedy nasze firmy zaczną odczuwac poprawę,co musi przełożyć się na pierwszą falę wzrostową u nas.A że ludzie potem spojrzą na "zyski" z lokat i porównają z giełdą, to o efekt kuli śniegowej nie tak trudno...Think

bankrucik
141
Wysłane: 11 czerwca 2013 00:11:25
@pop
jedna myśl mi przeszła otóż myślę, że już jesteśmy w trzeciej fali.... Waga ciężka już zrobiła pierwszą falę, potem korekta a teraz MISKI zaczynają rosnąć, tak to mi jakoś wygląda

gucio
0
Wysłane: 11 czerwca 2013 11:06:38
Cytat:
jak długo ludzie będą trzymać kasę na 3-4 % rocznie?salute

To jest smutne trzymac kase na 4% ale jak czytan że na giełdzie 85% to dawcy kapitału to jeszcze smutniejsze.Zobacz ile tu kronik padło.
Takie życie.

bankrucik
141
Wysłane: 14 czerwca 2013 18:13:07
wygląda na to że na PGS rozpoczyna się kolejna fala żwyżkithumbright , myślę, że 4 zostanie mocno przebita.salute w końcu już za 3 tygodnie poznamy wstępne wyniki za 2 kwartał 2013 a pewnie to będzie znowu rekord w historii

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 14 czerwca 2013 19:21:32
Chyba,że masz na myśli rekord przychodów, bo rekord zysku jest albo małoprawdopodobny, albo ustanowiony w symbolicznej kwocie.Jest tak wysoka baza z zeszłego roku,że tym razem jestem sceptyczny...Think

bankrucik
141
Wysłane: 16 czerwca 2013 22:41:47
@pop

rekord to rekord.... fakt liczę na część przychodową jeśli chodzi o rekord a zysk netto na poziomie 1 kwartału 2013 mnie zadowolithumbright

bankrucik
141
Wysłane: 20 czerwca 2013 01:58:34
tak czytam opinie w gazetach, informacje ze spółek i wsłuchuje się w to co ludzie na "mieście" mówią i tak myślę, że w drugiej połowie roku przy słabym odbiciu w gospodarce to nastąpi kolejna fala upadłości..
firmy wstrzymują wyprzedaże albo robią je w ograniczonym zakresie ( np nieruchomości) ciągle licząc że "zaraz się poprawi"

wiele firm "jedzie na ostatnich oparach" licząc, że dojadą do momentu poprawy koniunktury ... a tu co będzie jeśli ta poprawa nie nastąpiNot talking

chyba,że znowu się złotówka osłabi i w ten sposób skasuje ludziom 20-30 % pensjiThink Whistle i spowoduje, że eksport będzie bardziej rentowny a import podrożeje..

Edytowany: 20 czerwca 2013 02:03

gucio
0
Wysłane: 22 czerwca 2013 16:04:12
Ja czasami myślę czy ta cała giełda to nie pralnia i bezkarność dla oszustów.

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 23 czerwca 2013 10:58:52
Pralnia z 35-procentowym udziałem skarbu państwa nie jest już pralnią.
Z pewnego punktu widzenia polityka to zalegalizowane oszustwo, podatki to zalegalizowane złodziejstwo, a całe państwo to legalna mafia.
Zasady są jednak znane i proste: można zarobić, można stracić. Co ciekawe, negatywne głosy pojawiają się tylko jak coś bankrutuje albo spada. A przecież poza giełdą też spółki bankrutują, a ludzie się oszukują. Tu przynajmniej są zasady, ustawy i sankcje, a - powtarzam - zasady są znane. Nie trzeba inwestować, akcje to nie powietrze ani chleb.

bankrucik
141
Wysłane: 24 czerwca 2013 15:34:07
@watchdog...

masz rację ale.... problem pojawia się wtedy kiedy te "zasady, regulacje, sankcje" pozostają tylko na papierze.. a cykliczni bajkopisarze, oszuści, ludzie korzystający z informacji poufnych, osoby nieinformujące o przekroczeniu określonych ustawą progów zaangażowania nie informują o tym a pozostają bezkarni albo kary są śmieszne...d'oh! a KNF ściga jakiegoś tam gościa co kurs "manipulował" zakupami/sprzedaż 1 akcji...puke_l i niestety chyba z takim zjawiskiem mamy teraz do czynienia na rynku w Polsce ( choć nie tylko) a etyka i uczciwość w biznesie u 95 % ludzi upadłaThink

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 24 czerwca 2013 15:47:31
Cytat:
etyka i uczciwość w biznesie u 95 % ludzi upadła

Nie tylko na giełdzie.
Mamy kapitalizm z wilczą mordą. A przykład idzie z góry.
Poczytaj choćby jak wygląda wierzchołek góry lodowej cba.gov.pl/ftp/zdjecia/Sprawoz...

gucio
0
Wysłane: 25 czerwca 2013 10:17:01
Jak sprawa Orzelopony bo nie śledziłem.Chyba identyczna sprawa teraz na VEDIA.Podobna akcja więc z ciekawości pytam bo w Vedia jestem zaangażowany.

bankrucik
141
Wysłane: 25 czerwca 2013 23:10:12
@gucio
sprawa się rozstrzygnie w piątek na Walnym, ale z informacji które napływają od innych forumowiczów to myślę, że będzie bardzo ciekawiebinky bardzothumbright

bankrucik
141
Wysłane: 25 czerwca 2013 23:17:08
no to dzisiaj mi niemowlak wyskoczył...wave zbieranie tej firmy to była droga przez mękę.. salute jeszcze kilka % i będzie można ogłosić wyrwanie się z konsolidacji wielomiesięcznejthumbright

gucio
0
Wysłane: 26 czerwca 2013 10:19:46
bankrucik napisał(a):
@gucio
sprawa się rozstrzygnie w piątek na Walnym, ale z informacji które napływają od innych forumowiczów to myślę, że będzie bardzo ciekawiebinky bardzothumbright

A ktoś będzie reprezentował drobnych akcjonariuszy,czy jest uzgodnione Wasze jakieś wspólne stanowisko w tej sprawie itp.?

bankrucik
141
Wysłane: 26 czerwca 2013 10:57:38
tak będzie reprezentacja przez kilka osób, stanowisko ostatecznie zostanie ustalone w piątek przed walnym, chcemy wprowadzić 2 osoby reprezentujące akcjonariuszy mniejszościowych do RN. Będzie to też swoisty "test intencji" dla rodziny Orłów

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

56 57 58 59 60

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,420 sek.

yypeltvz
erbycdkf
steobyzp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zdefgisy
faxyyklv
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat