kbxsmeao
Advertisement
PARTNER SERWISU
lqtmvmgh

Dość konkretny dylemat w wyborze tematu pracy licencjackiej :)

jqn
jqn
64
Wpisów: 374
Wysłane: 7 kwietnia 2011 01:12:30
Cześć!

Mam dwa tygodnie na wstępną decyzję dot. wyboru tematu pracy licencjackiej i mam w związku z tym dylemat, który poniżej przedstawię dontknow

Praca powinna dotyczyć szeroko pojętych inwestycji, bo na takiej specjalności jestem - od razu odrzuciłem wszystkie rodzaje projektów inwestycyjnych, inwestycji w nieruchomości itd., bo kompletnie mnie to nie interesuje.

To co uważam za interesujące to inwestycje na rynku kapitałowym :) Oprócz tego przedmioty, które uważam za ciekawe to finanse przedsiębiorstw, rachunkowość finansowa i analiza finansowa - w szczególności tematyka sporządzania/analizy sprawozdań finansowych.

Wpadłem na pomysł żeby to połączyć i wymyśliłem temat "Sprawozdania finansowe jako kluczowy element wykorzystywany w procesach podejmowania decyzji inwestycyjnych na przykładzie spółek X/XiY" :)

W/w. temat związany jest głównie z analizą wskaźnikową, więc temat obszerny i ciekawy.

Co o tym myślicie?

Drugi mój pomysł to praca o analizie technicznej - też coś o czym miło by mi się pisało, da się pewnie napisać bardzo dobrą pracę, tylko tutaj mam już problem z wymyśleniem dokładnego tematu - teraz do głowy wpadł mi pomysł "Analiza techniczna jako narzędzie wyznaczania miejsc otwarcia i zamknięcia pozycji na GPW na przykładach spółek X,Y,Z"

Który z tematów jest wg. Was, ludzi bardziej doświadczonych w temacie giełdy/akcji/inwestycji, ciekawszy? Który jest łatwiejszy dla osoby, która dopiero "raczkuje" w tej dziedzinie (2 rok studiów)?

Kusi mnie AT, bo będzie tutaj dużo praktyki, szukania różnych formacji, linii trendów itd., ale z drugiej strony liczenie wskaźników też jest "fajne" :)

Czekam na różne opinie!

Pozdrowienia i z góry dzięki

To be a rock and not to roll

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 7 kwietnia 2011 02:49:23
Część spośród nawet najbardziej doświadczonych graczy używa w swoich decyzjach analizy fundamentalnej, a druga część technicznej. Nawet jak ktoś to łączy, na ogół czuje się pewniej w jednej z tych działek, a drugą traktuje trochę po macoszemu jako uzupełnienie. Może i raz na milion lat trafia się jakiś człowiek - orkiestra w rodzaju anty_teresy, który przez jedną dziurkę od nosa wciąga tych, którzy się mają za dobrych techników, a przez drugą tych, którzy twierdzą, że są od fundamentów, ale to tylko wyjątek potwierdzający regułę. (Off-top: A poza tym i tak nie wierzę, że jeden człowiek może tak pisać jak ów jegomość i niniejszym wysuwam oficjalną hipotezę, że nie ma żadnej jednej anty_teresy i że w rzeczywistości sztab ludzi pracuje na wnioski zawarte w postach tej internetowej postaci. To chyba do rozstrzygnięcia w dziale ankiety.)

Wracając do tematu: Twoje pytanie brzmi trochę tak, jakbyś będąc w Trójmieście zaczął podpytywać czy masz pisać pracę o Lechii Gdańsk czy o Arce Gdynia. Jeśli dodasz, że właściwie i to i to lubisz - możesz zostać zmuszony do odpowiedzi na jakieś z natury swej prostsze pytanie z cyklu, czy wolisz rękę czy nogę ...

Po tym przydługim wstępie na jako reprezentant szkoły fundamentalistów (to ci, którzy rzucają w swoich oponentów fundamentami różnych przygodnie napotkanych budynków) chciałem napisać, że początkującemu łatwiej napisać pracę o technice.

PS: Ale czy naprawdę nie masz jakichś preferencji? Jeśli jeszcze nie grałeś na GPW spróbuj odpowiedzieć, którą spółkę byś kupił, gdybyś z pistoletem przy skroni został zmuszony do zainwestowania na giełdzie wszystkich swoich oszczędności + sporej pożyczki z Providenta. A następnie odpowiedz co Cię do tego konkretnie waloru przekonało. Technikaż to czy fundamenta? Jak po równo, odrzucasz spółę i musisz kupić inną. I tak aż do skutku.

3citrony
2
Wpisów: 243
Wysłane: 7 kwietnia 2011 09:20:55
nocnygracz napisał(a):

ale to tylko wyjątek potwierdzający regułę.
Wszystko ok, tylko, że wyjątek obala regułę, a nie potwierdza. Taka mała nieścisłość

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 7 kwietnia 2011 09:49:24
nocnygracz napisał(a):
(Off-top: A poza tym i tak nie wierzę, że jeden człowiek może tak pisać jak ów jegomość i niniejszym wysuwam oficjalną hipotezę, że nie ma żadnej jednej anty_teresy i że w rzeczywistości sztab ludzi pracuje na wnioski zawarte w postach tej internetowej postaci. To chyba do rozstrzygnięcia w dziale ankiety.)

Off topic - hehehe znam osobiście anty_teresę i to jedna postać thumbright Może kiedyś zrobimy zlot StockWatcherów i wtedy dojdzie do oficjalnego przedstawienia anty_teresy hello1
Edytowany: 7 kwietnia 2011 09:50

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 7 kwietnia 2011 11:29:23
Jesli nie mozesz sie zdecydowac, polecam napisac prace o metodzie polaczonej. Moim zdaniem wielu wyznawcow zarowno AF jak i AT uwzglednia w swoich decyzjach narzedzia z obu dziedzin. Jednoczesnie o metodzie polaczonej zostalo napisane stosunkowo niewiele. Znajdziesz wiele materialow o AT i AF. Dzieki czemu praca moze miec ogolny wstep o rynku finansowym, pozniej rozdzial o AT (np RSI, MACD itp), nastepnie rozdzial o AF (np p/e, p/bv itp). Kolejny rozdzial moze byc o metodzie polaczonej przy wykorzystaniu narzedzi opisanych w dwoch w/w rozdzialach. Czyli wybieramy na bazie AF "co" kupic, a na bazie AT "kiedy".
W tym rozdziale moglbys sie popisac analiza na przykladzie spolek z naszego parkietu na aktualnych danych.
Notowania historyczne mozna znalezc w plikach txt na bossa.pl, jest tam tez dzial edukacja gdzie opisana jest budowa roznych wskaznikow AT i AF. Czesc analityczna to w sumie obrobka danych w excelu na bazie historycznych kursow i wzorow wskaznikow.
Niezaleznie jakie narzedzia bys wybral powinienes otrzymac ciekawe wnioski np ze polaczenie obu metod pozwala zmniejszyc zmiennosc portfela lub np zwiekszyc nachylenie krzywej wzrostu kapitalu itp. Jak metoda polaczona radzi sobie w czasach bessy jak w czasach hossy itp.
Zwolennikiem metody polaczonej sa/byli np M. Chaikin, T. De Marc, T. Dorsey czy V. Sperandeo.
Edytowany: 7 kwietnia 2011 11:41

jqn
jqn
64
Wysłane: 7 kwietnia 2011 11:36:01
Dzięki za odpowiedzi :)
Gram tylko na rachunku demo i swoje decyzje podejmowałem do tej pory głównie na podstawie AT.

Ten sposób analizy bardziej mi się podoba, ze względu na jego dynamikę, fakt, że może być wykorzystywany w day tradingu itd. - większe emocje, tak mi się wydaje, ale jest to tylko spojrzenie laika.

krishic, bardzo ciekawa uwaga, dzięki!

W tej chwili mam mało czasu, w weekend postaram się przeanalizować wszystkie za i przeciw i podjąć jakąś decyzję.

Mam tylko wrażenie, że takie łączenie przeczy temu, że z reguły sytuacja wygląda tak, że jest się zwolennikiem AT LUB AF, a nie tego i tego.

Pozdrawiam!

SteV
0
Wpisów: 302
Wysłane: 7 kwietnia 2011 12:05:30
Witam studenta i równieśnika,

Się składa, że też jestem studentem 2 roku i też w tej samej "branży" (UE Katowice) co Ty. Również musze do końca miesiąca określić wstępnie temat pracy licencjackiej. Osobiście myślałem zrobić coś na kształt polemiki związanej AT vs. AF. Zestawić np mentorów jednej i drugiej, porównać ich wyniki i okoliczności w jakich je osiągali (bessa/hossa). Podać przykłady gdzie owe analizy mogą zawodzić i jak się od nich ubezpieczać. Samą prace z pewnością pisałoby się bardzo przyjemnie a walor praktyczny z pewnością przydałby się nam jako przyszłym inwestorom.

PozdrawiamAngel

mankomaniak
0
Wpisów: 572
Wysłane: 7 kwietnia 2011 12:30:38
Od razu moge Ci napisać, że nie uda Ci się napisać naprawdę dobrej pracy o AT i AF na tym poziomie wiedzy i wieku, chyba że jesteś geniuszem, który opanował to wszystko. To są lata nauki. Lata. W miesiąc to można łyknąć coś tam, coś tam się dowiedzieć. Ale to nie wystarczy. Badania statystyczne, istotność statystyczna, uwzględnienie prowizji - to wszystko musisz mieć opanowane do perfekcji. A analiza fundamentalna to kolejny ogromny temat. Recz w tym, że na poziomie dziecinności będziesz wyciągał błędne wnioski, zbyt pochopne, albo w ogóle coś ważnego przeoczysz. Już samo zdanie napisane przez Ciebie:
Cytat:
od razu odrzuciłem wszystkie rodzaje projektów inwestycyjnych, inwestycji w nieruchomości itd., bo kompletnie mnie to nie interesuje.
świadczy, że masz marne pojęcie o temacie. Inaczej bowiem miałbyś szersze spojrzenie na to wszystko. Rozumiałbyś, że nie ma znaczenia projekt inwestycyjny czy wycena nieruchomości czy akcji. A właściwie, to znaczenie ma, nawet dość spora różnica, a pomimo tego subtelna. Jedynie co moge Ci pomóc, to to, żebyś z dużą pokorą pisał pracę, bo pamiętam siebie sprzed lat - jaki to ja mądry i le to wiem, a potem okazało się, że gówno wiem, że to co pisałem to poziom przedszkolaka, który udaje supermena.
Co cię nie zabije, to cię udziwni

[**usunięto zakazaną treść**]
Edytowany: 7 kwietnia 2011 12:31

jqn
jqn
64
Wysłane: 7 kwietnia 2011 12:36:21
Masz 10000% racji, jak sam widzisz, kozaka nie udaję i pytam bardziej doświadczonych i mądrzejszych ode mnie.

Rzadko się zdarza, że ktoś po 2 latach studiów, w tym tylko po 1 semestrze specjalności dot. inwestycji jest w stanie napisać genialną pracę, nie popełniając żadnych błędów itd.

Problem jest taki, że pracę napisać trzeba, bo w tej chwili tryb studiów jest dwustopniowy.

Jak wrócę do domu to napiszę więcej.

Pozdrowienia
Edytowany: 7 kwietnia 2011 12:39

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,200 sek.

tujoeoks
zpwxoxgn
Prezentacja inwestorska Grupy Klepsydra - 11 września 2025 r.
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +78 951,14 zł +394,76% 98 951,14 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
aiodeksq
czvmdvxt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat